Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Συνελήφθη μία γυναίκα που ομολόγησε στην αστυνομία ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τις τρείς μικρές της κόρες.

Η γυναίκα κατοικούσε στην βόρεια Ιταλία, στην πόλη Λέκο και ήταν υπήκοος Αλβανίας. Η γυναίκα ομολόγησε στην αστυνομία το στυγερό της έγκλημα και συνελήφθη.

Τα πτώματα των τριών κοριτσιών ηλικίας 3, 10 και 13 ετών ανακαλύφθηκαν το πρωί της Κυριακής μετά από τηλεφώνημα του γείτονα στην αστυνομία που είχε δει την μητέρα σε κατάσταση σύγχυσης.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, η δράστης ήταν άνεργη και μόλις είχε χωρίσει από τον σύζυγο της ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αλβανία. Η οικογένεια κατοικούσε στην Ιταλία εδώ και 13 χρόνια.

«Υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες, αλλά όχι αρκετά σοβαρές για να δικαιολογήσουν αυτή την πράξη», δήλωσε στο Associated Press ο αξιωματικός των καραμπινιέρων Ρόκο Ιταλιάνο.

http://www.tsekouratoi.gr
Όπως ξέρουν καλά οι καπνιστές, λαχταρούν περισσότερο τη νικοτίνη όταν πίνουν – και λαχταρούν περισσότερο ένα ποτό όταν καπνίζουν. Έως τώρα ήταν άγνωστο το γιατί, αλλά Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Τέξας, ανακάλυψαν ότι οι ορμόνες του στρες και το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα γι’ αυτή τη διασταυρούμενη λαχτάρα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση τσιγάρου και ποτού χορηγώντας νικοτίνη σε αρουραίους και προσφέροντάς τους στη συνέχεια αλκοόλ.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που είχαν εκτεθεί στη νικοτίνη έπιναν αλκοόλ πιο συχνά απ’ ό,τι άλλα ζώα τα οποία δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία. Επιπλέον, η νικοτίνη αύξανε το ενδιαφέρον των ζώων για το αλκοόλ ακόμα και όταν τους το πρόσφεραν 15 ώρες μετά τη χορήγησή της.

Χρειάζονται όμως μόλις 90 λεπτά για να αποβληθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό ενός αρουραίου – και αυτό υποδηλώνει ότι η ουσία αλλάζει την αντίδραση του εγκεφάλου στο αλκοόλ, ακόμα και όταν δεν βρίσκεται πλέον στο σώμα.

Η νικοτίνη, όμως, είχε μία ακόμα συνέπεια, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuron»: επιβράδυνε την αντίδραση του κέντρου ευχαρίστησης του εγκεφάλου στο αλκοόλ που καταναλωνόταν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν κάποιος πίνει αλκοόλ, διεγείρεται το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου το οποίο παίζει ρόλο για την ανάπτυξη αισθημάτων ευχαρίστησης, επιβράβευσης, αλλά και εθισμού.

Το αλκοόλ τα κάνει όλ’ αυτά διεγείροντας τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός ήταν επιβραδυμένος μετά την έκθεση στην νικοτίνη, οπότε τα ζώα έπιναν πιο συχνά αλκοόλ για να νιώσουν ευχαρίστηση.

Για να συμβούν αυτές οι αντιδράσεις, όμως, η νικοτίνη αύξανε τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό των ζώων.

Όλ’ αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν πως όταν κάποιος καπνίζει και πίνει, χρειάζεται ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να νιώσει ευχαρίστηση – και ίσως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον εθισμό, έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Τζων Α. Ντάνι.
 

Σε ένα συνέδριο γιατρών ένας άντρας και μια γυναίκα κοιτάζονται επίμονα. Ο άντρας της προτείνει να πάνε για δείπνο και αυτή δέχεται...


Στο εστιατόριο αυτή ζητάει συγγνώμη και πηγαίνει να πλύνει τα χέρια της. Μετά το φαγητό, το ένα φέρνει το άλλο και το ζευγάρι βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.
Καθώς ζεσταίνονται τα πράγματα, αυτή διακόπτει, ζητάει συγγνώμη και πηγαίνει να πλύνει τα χέρια της. Αφού έγινε ό,τι έγινε, η γιατρός σηκώνεται, ζητάει συγγνώμη και πηγαίνει να πλύνει τα χέρια της. Όταν γύρισε ο γιατρός της λέει:
- Βάζω στοίχημα ότι είσαι χειρουργός.
- Ναι, πώς το κατάλαβες;
- Εύκολο, επειδή πλένεις συνεχώς τα χέρια σου.
Μετά αυτή του λέει:
- Βάζω στοίχημα ότι είσαι αναισθησιολόγος.
- Ναι, πώς το κατάλαβες;
- Δεν αισθάνθηκα τίποτα!


http://simantra.blogspot.gr 
Χρήσιμες συμβουλές, τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα παιδιά, για την προφύλαξη και προστασία τους από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης  έχει δώσει μέσω ανακοίνωσής της η ΕΛ.ΑΣ.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι συμβουλές για την αναγνώριση των παιδοφίλων αποτελούν ενδείξεις αλλά όχι απαραίτητα και αποδείξεις ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.
Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.
Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».
Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Οπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.
Οδηγίες προς τους γονείς:
1.Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
  • Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
  • Εργάζεται με παιδιά;
  • Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
  • Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
  • Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
  • Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
  • Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;
γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
  • Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
  • Εχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
  • Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;
2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
  • Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
  • Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
  • Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
  • Εχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
  • Εχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
  • Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
  • Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
  • Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
  • Ερχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
  • Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.
3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
  • Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
  • Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
  • Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.
Οδηγίες προς τα παιδιά
Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
  • Ενας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
  • Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
Πες «όχι» όταν:
  • Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
  • Ενας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
  • Ενας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
  • Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».
Προστασία στο δρόμο:
  • Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
  • Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
  • Εχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
  • Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
  • Εχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.
Προστασία στο Διαδίκτυο:
  • Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
  • Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
  • Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
  • Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
  • Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
  • Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
  • Εχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.
Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;
Μπορείτε να απευθυνθείτε
  • Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
  • Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
  • Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr
Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

http://www.4news.gr 
Υπέρβαρα ή και παχύσαρκα είναι τα παιδιά που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο επηρεάζει την υγεία των παιδιών αρνητικά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics και αναφέρουν ότι η τηλεόραση διακόπτει τον ύπνο των παιδιών και επίσης επηρεάζει τις επιλογές τους σε ό,τι αφορά τη διατροφή, λόγω των διαφημίσεων που απευθύνονται σ' αυτά, όπως εκείνες για έτοιμα σνακ, γλυκίσματα και αναψυκτικά.
Στη μελέτη συμμετείχαν τουλάχιστον 6.500 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από δέκα έως 14 ετών, από τα οποία εκείνα που παρουσίαζαν πιο αυξημένο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα ήταν αυτά που είχαν στο δωμάτιό τους τηλεόραση.
Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα τρία στα πέντε παιδιά είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους και πως σε σχέση με τα υπόλοιπα το βάρος τους ήταν στην καλύτερη περίπτωση μεγαλύτερο κατά μισό κιλό.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες μελέτες και για τη σχέση άλλων ηλεκτρονικών συσκευών με την παιδική παχυσαρκία, αφού τα laptop, τα tablet και τα κινητά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τα παιδιά, τα οποία συχνά βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα μέσω αυτών και όχι στη συσκευή της τηλεόρασης.

http://www.naftemporiki.gr
Το κορίτσι  που μένει μαζί με τους γονείς της στις ΗΠΑ  πάσχει από υποθαλαμική παχυσαρκία, μία σπάνια ασθένεια,  εξαιτίας της οποίας νιώθει διαρκώς βουλιμία και δεν μπορεί να χάσει κιλά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο, έχει βαρύνει κατά 68 κιλά, καθώς στην κυριολεξία μεταμορφώθηκε από ένα «κοριτσάκι» της ηλικίας της σε μία υπέρβαρη κοπέλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορεί ούτε καν  να ντυθεί μόνη της χωρίς τη βοήθεια της μητέρας της Τζένι! 

«Είναι επικίνδυνο για την υγεία της πλέον. Αν δεν κάνουμε κάτι, θα πεθάνει εξαιτίας της παχυσαρκίας, καθώς συνεχίζει να παχαίνει διαρκώς», δήλωσε η μητέρα της στο περιοδικό  People.

Η μητέρα της ελπίζει τώρα ότι η εγχείρηση στην οποία θα υποβληθεί η  12χρονη στις 21 Μαρτίου θα μειώσει σταδιακά  το βάρος της.

Η επέμβαση αφορά  γαστρικό μπαϊπάς, που σύμφωνα με τον δρ. Τόμας Ινγκ ξεγελά στην πράξη τον εγκέφαλο ώστε να  στέλνει σήμα  κορεσμού της πείνας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παθολογική βουλιμία της Αλέξις.

http://www.4news.gr




Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων το χειμώνα (ιγκλού στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι). Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος τη φωλιά του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες...


Γιατί δε λιώνουν τα ιγκλού; Παρ’ όλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος. Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα.

Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί, δηλ., η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές. Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.

Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Λίγα πράγματα αυτή την αγωνιστική από τους ‘Έλληνες της διασποράς’. Το μοναδικό γκολ ήταν …αυτογκόλ και το πέτυχε ο Καράμπελας στον αγώνα της Levante με τη Real . Κατά τα άλλα είχαμε την ανέλπιστη παρουσία του φανερά ανέτοιμου Μήτρογλου στο αρχικό σχήμα της Fulham που βαδίζει ολοταχώς για υποβιβασμό καθώς επίσης και την πρώτη συμμετοχή στη βασική ενδεκάδα της Middlesbrough του Κωνσταντόπουλου. Στα θετικά και η επάνοδος του Παπασταθόπουλου από τον τραυματισμό του στη βασική ενδεκάδα της Dortmund. Αναλυτικά τα πεπραγμένα των Ελλήνων παικτών στις ομάδες του εξωτερικού:

ΑΓΓΛΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ –ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ( FULLHAM) : Παρά τις δηλώσεις Magath ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον Μήτρογλου στο κρίσιμο παιχνίδι με την Cardiff, ο Έλληνας φορ βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα και μάλιστα για όλο το 90λεπτο. Ήταν μέσα στις φάσεις αλλά ο τραυματισμός του τον έχει πάει πολύ πίσω από την δαιμονιώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν. Ο Καραγκούνης μπήκε ως αλλαγή στο β’ ημίχρονο και από δική του εκτέλεση κόρνερ ήρθε η προσωρινή ισοφάριση σε 1-1. Το τελικό 3-1 στενεύει κατά πολύ τα περιθώρια για τη Fulham που βλέπει πλέον τα σενάρια υποβιβασμού πολύ πιθανά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (MIDDLESBROUGH) : Ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα για τον Κωνσταντόπουλο και νίκη 2-0 επί της Ipswich. Ο Έλληνας πορτιέρο είχε ένα ήσυχο απόγευμα αφού χρειάστηκε μόλις μια επέμβαση στη διάρκεια του αγώνα.
ΜΑΥΡΙΑΣ (SUNDERLAND): Εκτός αποστολής στην ήττα με 3-0 από τη Hull και τον αποκλεισμό από το FA Cup.
ΒΕΛΛΙΟΣ ( EVERTON) : Εκτός αποστολής στην ήττα-αποκλεισμό 4-1 από την Arsenal για το FA Cup.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ( DORTMUND)  : Ξεπέρασε τον τραυματισμό του και ξεκίνησε βασικός στην εκτός έδρας νίκη 0-1 επί της Freiburg. Δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 43’.
ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ (LEVERKUSEN) : Εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με το Hannover.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ. (SCHALKE) : Εκτός αποστολής λόγω της αποβολής του στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Bayern.
ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ( KAISERSLAUTERN) : Μπήκε αλλαγή στο 75’ και βοήθησε την ομάδα του να κρατήσει τη νίκη με 2-1 επί της Sandhausen.
ΜΑΛΕΖΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΩΤΑΣ ( FORTUNA DUSSELDORF) : Εκτός αποστολής του αγώνα με τη Dynamo Dresden.

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΒΥΝΤΡΑ-ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ( LEVANTE) : Ήττα από τη Real στο Bernabeu με 3-0 με τους δυο Έλληνες βασικούς. Ο Βύντρα δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 58’ ενώ ο Καράμπελας ήταν ο σκόρερ του τρίτου τέρματος της Real με αυτογκόλ σε σέντρα του Marcelo.
ΚΑΡΝΕΖΗΣ (GRANADA) : Μεγάλη νίκη επί της Villareal με 2-0 και τον Έλληνα γκολκήπερ να παραμένει για ακόμα μια αγωνιστική στον πάγκο.

ΙΤΑΛΙΑ

ΚΟΝΕ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (BOLOGNA) : Απών ο Κονέ λόγω τραυματισμού, βασικός ο Χριστοδουλόπουλος, έγινε αλλαγή στις καθυστερήσεις στην εντός έδρας λευκή ισοπαλία με τη Sassuolo που παρατείνει την αγωνία της Bologna για την παραμονή στη Serie A.
ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ (TORINO) :Μπήκε από τον πάγκο αλλαγή στο 65’ και δέχθηκε κίτρινη κάρτα στο 77’, στην ήττα 1-0 από την Inter.
ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ ( GENOA) : Η παρουσία του στο βασικό σχήμα και για όλο τον αγώνα με την Chievoverona δεν συνοδεύτηκε από θετικό αποτέλεσμα αφού η ομάδα του ηττήθηκε 2-1 με γκολ στις καθυστερήσεις.
ΜΟΡΑΣ (HELLAS VERONA) :  Βασικός όπως πάντα ο Μόρας στην ήττα 2-0 από την Parma.
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ (ROMA) : Μετά από πολύ καιρό παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας του στην ήττα 1-0 από τη Napoli .
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ( CAGLIARI) : Εκτός αποστολής και ισοπαλία 1-1 με Catania.
ΓΚΕΝΤΣΟΓΛΟΥ (SPEZIA) : Ξεκίνησε για πρώτη φορά στην αρχική ενδεκάδα κι έγινε αλλαγή στο 59’. Η ομάδα του τελικά ηττήθηκε 2-0 από τη Novara στην οποία αγωνίζεται ο Γιώργος Κατίδης που ήταν στην αποστολή αλλά παρέμεινε στον πάγκο.

ΣΚΩΤΙΑ

ΣΑΜΑΡΑΣ ( CELTI C) : Δεν υπήρχαν αγώνες για την Premier Σκωτίας αυτό το weekend.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Θ.  (ZWOLLE) : Βασικός για 90’ λεπτά στην εκτός έδρας ήττα με 3-0 από τη Heerenveen.

ΒΕΛΓΙΟ

ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ ( LOKEREN) : Στην αρχική ενδεκάδα και μέχρι το τέλος στη λευκή ισοπαλία με τη Beveren.
ΜΑΡΙΝΟΣ (CHARLEROI) : Επιστροφή στην αποστολή αλλά όχι και στην ενδεκάδα στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με Lierse .

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΚΕΚΑΣ (KONYASPOR) : Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού

ΤΖΙΩΛΗΣ ( KAYSERISPOR) : Βασικός στη νέα ήττα με 2-1 από την Gaziantepspor .
Η αλλαγή του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας τα τελευταία 40 χρόνια έχει μετατοπίσει την ηλικία κατά την οποία οι περισσότερες Ελληνίδες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί. Αν όμως, με κοινωνικά κριτήρια αυτό φαίνεται λογικό, πώς μετα­φράζεται από ιατρικής άποψης;

Στην δεκαετία των 20
Είναι η κατηγορία των γυναικών που σχεδόν αμέσως με­τά το σχολείο και πριν αποκτήσουν πανε­πιστημιακή εκπαίδευση ή καριέρα αποφασίζουν να δημι­ουργήσουν οικογένεια και παιδιά. Ενώ από κοινωνικής άποψης αντιμετωπίζουν αντι­ξοότητες στην ανταγωνιστική αγορά ερ­γασίας και έτσι αφιερώνονται στα παιδιά τους, στη νεαρή αυτή ηλικία τουλάχιστον από ια­τρικής πλευράς, τα πλεονεκτήματα της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλά.
Εξαίρε­ση αποτελούν ίσως μόνο νεαρές κοπέλες, ανώριμες συναισθηματικά για το φορτίο της εγκυμοσύνης, οι ο­ποίες πάσχουν από ναυτία η υπερέμεση μέχρι τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύ­νης για λόγους ψυχολογικούς.
Οι μηχανι­σμοί των μυών, των αγγείων, του θυρεο­ειδούς, του δέρματος και των οστών είναι πιο πλαστικοί, πιο ανθεκτικοί από ποτέ. Αντέχουν τις πολλαπλές διαφοροποιήσεις της εγκυμοσύνης, όπως την αύξηση του όγκου πλάσματος, την αύξηση του βάρους, της συ­χνότητας αναπνοής, την επιβάρυνση του εντέρου από την προγεστερόνη, αλλά και του μα­στού από την υπεραύξηση των οιστρογό- νων.
Η επίτευξη εγκυμοσύνης στη νεαρή αυτή ηλικία είναι πο­σοστιαία μεγάλη, καθώς οι κύριοι εχθροί της γονι­μότητας, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, εμφανίζονται συνήθως πολύ αργότερα.
Επί­σης, η διαδικα­σία του τοκετού μάλλον είναι κα­λύτερα ανεκτή καθώς η μήτρα συσπάται αποτελεσματι­κότερα. Ξεκινά τη διαδικασία τοκετού α­πό μόνη της και ο τράχηλος διαστέλλεται ευκολότερα και γρηγορότερα, με αποτέ­λεσμα το ποσοστό του φυσιολογικού το­κετού να είναι το υψηλότερο όλων των η­λικιών και οι επιπλοκές του τοκετού και της εγκυμοσύνης, όπως αιμορραγία και ατονίες, ρήξη μήτρας, υπέρταση και τοξι­ναιμία, να είναι χαμηλές.
Τέλος, ο οργανισμός επανέρχεται στην αρχική κατάστασή του πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εξάλλου, αν σκεφτεί κανείς ότι τα γυναικεία ωάρια που θα δώσουν ζωή στα αντίστοιχα τέκνα είναι ηλικιακά τόσο μεγάλα όσο και οι κάτοχοί τους, δηλαδή κοινώς «γερνούν μαζί με τις γυναίκες», είναι φυσικά αναμενόμενο το ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών, αλλά και επεμβατικών εξετάσεων όπως η αμνιοπαρακέντηση, να είναι ελά­χιστα στην ηλικία των 20.

Στην δεκαετία των 30
Η χρυσή τομή ίσως να βρίσκεται στην ηλικία των 30, όταν και ψυχολογικά η γυναίκα διαθέτει χρόνο για κοινωνική ολοκλήρωση, αλλά και συναισθηματικά είναι «έτοιμη» για γάμο και παιδιά.

Στην δεκαετία των 40
Στην αντίθετη άκρη βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα των 40, που περιλαμβάνει γυναίκες οι οποίες δημι­ουργούν οικογένεια μετά την ολοκλήρω­ση σπουδών, μεταπτυχιακών και καριέ- ρας, οι οποί­ες ίσως είναι συ­ναισθηματικά και κοινωνικά πιο ώ­ριμες και ικανές, αλλά από ιατρικής πλευράς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η ε­πίτευξη εγκυμο­σύνης είναι σα­φώς δυσκολότε­ρη, καθώς ελλο­χεύει η υπογονιμότητα λόγω ενδομητρίωσης. κυστών και ινομυωμάτων, αλλά και πρόωρης ωοθη­κικής παύσης (ΡΟF), με συνέπεια τα χει­ρουργεία και η εξωσωματική γονιμοποί­ηση να αυξάνονται, πολλές φορές ακόμη και χωρίς αποτέλεσμα.
Η καισαρική τομή αυξάνεται κατακόρυφα και οι επιπλοκές, όπως παλίνδρομες εγκυμοσύνες, απο­κόλληση πλακούντα, τοξιναιμία, υπέρτα­ση και σακχαρώδης διαβήτης, είναι ιδιαί­τερα συχνές. Ατονία της μήτρας και αι­μορραγία μετά τον τοκετό και θρομβο­φλεβίτιδα είναι επίσης αυξημένες.

Η χρυσή τομή
Η χρυσή τομή ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή στην ομάδα των 30, η­λικία στην οποία και ψυχολογικά η γυναί­κα διαθέτει ικανό χρόνο για κοινωνική ή εργασιακή ολοκλήρωση, αλλά και συναι­σθηματικά, σύμφωνα βέβαια με τις δεδο­μένες κοινωνικές συνθήκες, είναι «έτοιμη» για γάμο και παιδιά. Ιατρικά ευτυχώς αυτή η ηλικιακή ομάδα συμπεριφέρεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της όπως εκεί­νη των 20 με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, που αφορούν κυρίως παράγοντες υπογονιμότητας όπως η ενδομητρίωση, η οποία «χτυπάει» όλο και μικρότερες ηλικίες. Παρ’ όλα αυτά, με την πρόοδο της επιστήμης δίνονται συνήθως ικανοποιη­τικές  λύσεις με ελά­χιστη επιβάρυνση στην υγεία της μητέρας.

http://www.alexiptoto.com 
Οι δύο τύποι, χαμένοι στο καζίνο, πιάνουν την κουβέντα.

"Πόσες φορές κάνεις έρωτα με τη γυναίκα σου την εβδομάδα;", ρωτάει ο ένας.

"Έξι". "Και εγώ επτά. Έξι και επτά μας κάνει δεκατρία. Δεν παίζουμε το δεκατρία να ρεφάρουμε;".

Παίζουν λοιπόν το δεκατρία, αλλά η μπίλια κάθεται στο...μηδέν.

"Ρε συ", λέει ο πρώτος, "άμα λέγαμε την αλήθεια, θα 'χαμε κερδίσει τώρα!".

http://www.pinnokio.gr 
Οι γιαγιάδες μας έχουν δώσει τα κατάλληλα «εφόδια» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κρύες αντιξοότητες. Αν και μερικά από τα γιατροσόφια είναι ιδιαίτερα παράδοξα, όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα...


Υγρές κάλτσες για τον ύπνο

Κι όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η στρατηγική μπορεί βοηθήσει και στην καταπολέμηση του πυρετού και στην αποσυμφόρηση της μύτης. Ο λόγος είναι απλός: τα κρύα πόδια αναγκάζουν τον εγκέφαλο να στείλει το μήνυμα στο αίμα να κατευθυνθεί στα κάτω άκρα για να τα ζεστάνει, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά την κυκλοφορία του.

Η καλύτερη μέθοδος; Ζεστάνετε τα πόδια σας σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, υγράνετε ένα λεπτό ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες σε κρύο νερό, στύψτε τις και φορέστε τις πριν πάτε για ύπνο. Από πάνω βάλτε ένα ζευγάρι στεγνές μάλλινες κάλτσες και το πρωί θα αισθάνεστε περδίκι.

Ποδόλουτρο με μουστάρδα

Σε μια λεκάνη, αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας σε 1 λίτρο ζεστό νερό και απολαύστε ένα ιδιόμορφο αλλά θαυματουργό ποδόλουτρο. Η μουστάρδα αντλεί το αίμα στα πόδια, βοηθώντας στην αποσυμφόρηση.

Η άλλη χρήση της μουστάρδας

Εναλλακτικά, αλέστε μέχρι τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους μουστάρδας και προσθέστε νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα. Στη συνέχεια αλείψτε τη στο στήθος σας. Το πικάντικο άρωμα της μουστάρδας βοηθά να βγουν από το …αδιέξοδο τα αποπνικτικά ιγμόρεια, ενώ η θερμότητα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την αποσυμφόρηση.

Προσοχή όμως, μην αφήσετε την πάστα αυτή για περισσότερο από 15 λεπτά, γιατί μπορεί να κάψετε το δέρμα σας. Για να το προστατεύσετε, απλώστε στο στήθος σας πριν από τη μουστάρδα, ένα στρώμα βαζελίνης.

Βραστές… εισπνοές

Ρίξτε λίγο βραστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε από πάνω το κεφάλι σας (προσοχή μην καείτε όμως) και έπειτα σκεπάστε με μία πετσέτα για να παγιδεύσετε τον ατμό. Προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη για 5 έως 10 λεπτά.

Για να κάνετε τις εισπνοές πιο μυρωδάτες και αποτελεσματικές, προσθέστε στο νερό 5 έως 10 σταγόνες έλαιο θυμαριού ή ευκαλύπτου. Στην περίπτωση αυτή, όμως θυμηθείτε να έχετε κλειστά τα μάτια σας, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας.

Σκόρδο, το αντισηπτικό

Η αντισηπτική δράση του σκόρδου είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας καταπονημένος οργανισμός, για να απαλλαγεί από λοιμώξεις, ιούς και μικρόβια. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γενναίων, κρατήστε μια μικρή σκελίδα ή μισή σκελίδα σκόρδο στο στόμα σας και αναπνεύστε τις αναθυμιάσεις.

Αν η μυρωδιά γίνει πολύ έντονη, όσο μαλακώνει η σκελίδα, απλά μασήστε τη γρήγορα και καταπιείτε με νερό.

Αλατόνερο, σε δόσεις

Στην περίπτωση που υποφέρετε από πονόλαιμο, γεμίστε ένα ποτήρι με ζεστό νερό, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και κάντε γαργάρες. Το αλάτι απαλύνει τον πόνο.

Ή λεμονόνερο για άρωμα

Προσθέστε χυμό από φρέσκο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και όπως και στην περίπτωση του αλατόνερου, κάντε γαργάρες. Αυτό δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, το οποίο είναι ιδιαίτερα εχθρικό σε βακτήρια και ιούς.

Η κλασική κοτόσουπα

Η κοτόσουπα εμποδίζει ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια, τα ουδετερόφιλα, από το να συναντηθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή και κατ’ επέκταση να συμβάλλουν στη δημιουργία βλέννας. Η ζεστή σούπα λεπταίνει τη βλέννα αυτή, ενώ προσθέτοντας φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο «χτυπάτε» το κρύωμα στη ρίζα του.

Για πιο δραστικά μέτρα, προσθέστε λίγο καυτερό πιπέρι για να αυξήσετε την αποσυμφορητική δύναμη της σούπας.

Extra tip: Όταν είστε κρυωμένοι, καλό είναι να κοιμάστε με ένα επιπλέον μαξιλάρι. Αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ρινικών διόδων. Εάν η γωνία που δημιουργείται από το μαξιλάρι είναι άβολη, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε κάτω από το στρώμα για να δημιουργήσετε μια πιο ομαλή κλίση.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε έπειτα από μια αποτυχημένη πλαστική επέμβαση μίλησε στο Πρώτο Θέμα ο Γιάννης Φλωρινιώτης. «Έχω κάνει πέντε πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, αλλά δεν τις ήθελα όλες, αναγκάστηκα" ανέφερε ο show man και περιέγραψε: "Το '87, όταν πρωταγωνίστησα στην ταινία "Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ" ήθελα να διορθώσω τα ζυγωματικά μου για να γράφω καλύτερα στο φακό. Μια γνωστή μου, μου έβαλε σιλικόνη στα μάγουλα, η οποία ήταν συμπαγής. Η ευθύνη δεν είναι δική της, αφού η γυναίκα δεν ήταν γιατρός, αλλά φαρμακοποιός. Από εκεί και πέρα άρχισε η προσωπική μου περιπέτεια, καθώς μου ήταν εντελώς αδύνατο να αποδεχθώ τον εαυτό μου έτσι. Αισθανόμουν παραμορφωμένος, ένα τέρας χωρίς θέση στη showbiz. Όλα τα χειρουργεία που ακολούθησαν ήταν διορθωτικά λίφτινγκ".

http://www.thestival.gr 
Ένας ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός, μια πόλη κάτω από την πόλη ήρθε στο φως στη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που γίνονται στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης. Εδώ και έξι χρόνια είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, η οποία αποκάλυψε μέχρι σήμερα 135.000 ευρήματα (εκ των οποίων τα 104.492 κινητά) σε έκταση 35 στρμ. με δαπάνη 82 εκατ. ευρώ.
Το αρχαιολογικό έργο περαιώθηκε σε ποσοστό 75% και απομένει να διερευνηθούν οι περιοχές των εισόδων και εξόδων των σταθμών, του αμαξοστασίου της Πυλαίας και του νότιου τμήματος της Αγίας Σοφίας. Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών απαιτείται επιπλέον χρόνος τριών ετών (που μπορεί να συμπτυχθεί) και εργασία 630 εργαζομένων, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΚΑΣ αντιστοιχούν σε 42 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Στις ανασκαφές που εποπτεύουν η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποκαλύπτονται αρχαιολογικά κατάλοιπα σε συνεχή αλληλοδιαδοχή, που ανασυνθέτουν κομμάτια από εικόνες της πόλης μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της.
Η περιγραφή των αναμενόμενων αρχαιοτήτων είχε τεθεί υπόψη του δήμου Θεσσαλονίκης από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1993, όταν είχαν προβλεφτεί και οι σταθμοί στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή άλλωστε της θέσης κατασκευής ήταν πάνω στην κεντρική από την αρχαιότητα αρτηρία της πόλης. Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε επισημάνει από τον σχεδιασμό του έργου ότι οι θέσεις που επιλέχτηκαν να κατασκευαστούν οι σταθμοί θα απαιτήσουν μακρόχρονη ανασκαφική έρευνα κι ότι πρέπει να προβλεφτούν εναλλακτικές λύσεις στις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί μετακίνηση σταθμού ή φρέατος. Η αρχαιολογική τεκμηρίωση έχει δοθεί επανειλημμένα και προδιαγράφει πεντακάθαρα την εμπλοκή του έργου με τις αρχαιότητες.
Το 1999 η Κοινοπραξία Μετρό Θεσσαλονίκης, που είχε αναλάβει τότε το έργο, έκανε 16 γεωτρήσεις και προέκυψε ότι το βάθος του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι από 8,80 έως 9,50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με εξαίρεση την περιοχή της αψίδας του Γαλερίου που βρίσκεται πάνω σε φυσικό έξαρμα, της οδού Δραγούμη στα -7,50 μ. και του Σιντριβανίου στα -11,00 μ. Η κατασκευή του μετρό εγκρίθηκε από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού στις 29 Δεκεμβρίου 2004, βάσει της μελέτης της “Μετρό Α.Ε.”, την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τον αρχαιολογικό νόμο. Το Ιούλιο του 2006 υπογράφεται “Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τα έργα κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης”, μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αττικό Μετρό Α.Ε., στο οποίο περιγράφονται ο τρόπος, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των ανασκαφών, καθώς και ο τρόπος αποθήκευσης, έκθεσης, τεκμηρίωσης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2006 υπογράφτηκε η οριστική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας για την κατασκευή του έργου.
Τον Νοέμβριο του 2006 υπογράφεται το “Πλαίσιο προγραμματισμού και συντονισμού των αρχαιολογικών εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης”, ως προϊόν συνεργασίας των συναρμοδίων Εφορειών. Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναλαμβάνει να εποπτεύσει τις αρχαιολογικές εργασίες στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, στο σταθμό πλατείας Δημοκρατίας και στο σκάμμα αλλαγής τροχιογραμμών διακλάδωση προς Σταυρούπολη, μέσου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δυτικά της Χρυσής Πύλης και εντός της περιοχής του δυτικού νεκροταφείου, καθώς επίσης και τμήμα του σταθμού Σιντριβανίου μετά την αποκάλυψη παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 ανασκαφική έρευνα στους σταθμούς του μετρό Αγία Σοφίας και Δημοκρατίας καθώς και στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Συμπληρωματικές έρευνες έγιναν στον σταθμό Φλέμινγκ, όπου ολοκληρώθηκε η ανασκαφή ενός μικρού ρωμαϊκού νεκροταφείου.
Οι προπαρασκευαστικές εργασίες (γεωτρήσεις, παρακάμψεις δικτύων κοινής ωφέλειας, διαφραγματικοί τοίχοι κτλ.) πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2006 έως το 2008. Από τον Αύγουστο του 2008 οι ανασκαφικές εργασίες εισήλθαν στην κυριότερη φάση τους, που είναι η ανασκαφική έρευνα εντός του κελύφους των σταθμών. Μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί σχεδόν 35 στρμ. και τα περισσότερα από τα μισά κινητά ευρήματα είναι νομίσματα. Τα άλλα είναι αγγεία, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, γυναικεία και ανδρικά κοσμήματα κάθε είδους και υλικού, χρηστικά αντικείμενα από καταστήματα, εργαστήρια και σπίτια, ταφικά κτερίσματα.
Η κεντρική γραμμή του μετρό, από τον επίσταθμο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού μέχρι το αμαξοστάσιο της Πυλαίας “ταξιδεύει” πάνω στην ιστορία της πόλης, σε μία διαδρομή δεκαέξι αιώνων. Μια υπόγεια διαδρομή, από το μετρό έως το Βαρδάρι, που έχει περιγράψει με επιστημονικό αλλά και ταυτόχρονα γλαφυρό τρόπο η διευθύντρια της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μακροπούλου στις δημόσιες ομιλίες και παρουσιάσεις του έργου της υπηρεσίας. Στην τελευταία της διάλεξη, που οργανώθηκε από τον σύλλογο αποφοίτων Φιλοσοφικής σχολής ΑΠΘ “Ο φιλόλογος”, η κ. Μακροπούλου έκανε τον απολογισμό του μέχρι τώρα έργου, όπως έκανε και σε άρθρο της η κ. Βασιλική Μισαηλίδου - Δεσποτίδου, διευθύντρια της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν από την υπηρεσία της στη διάρκεια των εργασιών του μετρό. Με βάση την ενημέρωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της Αττικό Μετρό Α.Ε., η “ΜτΚ” “χαράσσει” μια υπόγεια διαδρομή στην κεντρική αρτηρία του μετρό, παρουσιάζοντας ανά σταθμό τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι αρχαιότητες από σταθμό σε σταθμό
Μία ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Πανεπιστήμιο, ενώ σημαντικά είναι τα ευρήματα στους σταθμούς μέχρι την Πυλαία, όπου εκτείνεται η κεντρική γραμμή. Η διαδρομή μας ξεκινά από τον πρώτο σταθμό.

Σταθμός Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού
Η ανασκαφική έρευνα βεβαίωσε την ανθρώπινη δραστηριότητα σε ευρύ χρονολογικό πλαίσιο και ιδιαίτερα την ταφική χρήση του χώρου από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως και τον ύστερο 3ο αι. μ.Χ. Αποκαλύφθηκαν 193 τάφοι και ταφικοί περίβολοι, που αποτελούν τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης.

Διασταύρωση προς Σταυρούπολη
Πριν από το Βαρδάρι, στο ύψος του ξενοδοχείου "Καψής", βρίσκεται η διακλάδωση, περιοχή 1.800 τ.μ., όπου έγινε ανασκαφή από το 2009 έως το 2012. Εκεί βρέθηκαν τάφοι, που χρονολογούνται έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Από τα νεότερα χρόνια βρέθηκαν ερείπια χανιών για εμπόρους ταξιδιώτες, καταστημάτων και εργαστηρίων. Τα κτίσματα αυτά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη διακλάδωση κατασκευάστηκαν καταπατώντας μουσουλμανικό νεκροταφείο του 15ου-16ου αιώνα.

Σταθμός Δημοκρατίας
Καταλαμβάνει χώρο 1.632 τ.μ. και έγινε ανασκαφή από το 2010 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκε ακόμη ένα τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης, που καλύπτει μακρά περίοδο χρήσης, από τους ελληνιστικούς έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το νεκροταφείο αναπτύσσεται έξω από το δυτικό τείχος της αρχαίας πόλης και στα βόρεια της αρχαίας οδού, η οποία ξεκινούσε από την Πύλη του Βαρδαρίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς την ύπαιθρο χώρα. Το οδόστρωμα της αρχαίας οδού αποτελείται από πακτωμένα στο χώμα βότσαλα και μικρούς λίθους σε μεγάλη πυκνότητα, καθώς και από τμήματα κεράμων και θραύσματα πήλινων αγγείων κατά τόπους.
Αποκαλύφθηκαν 218 τάφοι ποικίλης τυπολογίας (λακκοειδείς με ή χωρίς κάλυψη, κτιστοί κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς, εγχυτρισμοί), αρκετοί εκ των οποίων σηματοδοτούνταν με βωμοειδείς κατασκευές. Βασικές ταφικές πρακτικές αποτελούν ο ενταφιασμός και η καύση, ενώ τους νεκρούς συνόδευαν προσωπικά αντικείμενα και προσφορές των οικείων τους, όπως νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία κ.ά. Κατάλοιπα νεκρικών τελετών αποτυπώνονται σε πληθώρα ταφικών πυρών με προσφορές πήλινων αγγείων καθημερινής χρήσης, λυχναριών, καθώς και μεγάλου αριθμού μυροδοχείων. Βρέθηκε επίσης και μονόχωρος ναός, που οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα.

Σταθμός Βενιζέλου
Στη διασταύρωση Εγνατίας με Βενιζέλου στο αιώνιο σταυροδρόμι της πόλης. Έχει έκταση 1.600 τ.μ. Στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκε ένα μοναδικό σύνολο, η καρδιά της κοσμικής Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η πλακόστρωτη "μέση οδός" ή "λεωφόρος" των βυζαντινών χρόνων (έτσι ονομαζόταν η Εγνατία στα βυζαντινά χρόνια) σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση σε μήκος 75 μέτρων και πλάτος 5,50 μ. κάτω από τη σημερινή Εγνατία, όπως και η διασταύρωσή της με το μαρμαρόστρωτο cardo, που βρίσκεται στην κατεύθυνση της σημερινής οδού Βενιζέλου. Πρόκειται δηλαδή για ένα ιστορικό σταυροδρόμι, που επιβιώνει για δεκαέξι ολόκληρους αιώνες, από τότε που σχεδιάστηκε στην εποχή του Γαλερίου έως και σήμερα. Έχουν βρεθεί επίσης τα δημόσια κτίρια, που βρίσκονταν στα νότια του δρόμου, με πολλές φάσεις από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ. Τα κτίρια αυτά στέγαζαν εμπορικές χρήσεις, καθώς η Θεσσαλονίκη ήταν πολύ σημαντικό εμπορικό κέντρο για όλη τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Το συγκινητικό είναι ότι ακριβώς αυτή η εμπορική χρήση στην περιοχή διασώζεται τόσο στο Μπεζεστένι, την αγορά των Οθωμανικών χρόνων, όσο και στη σημερινή αγορά της πόλης. Ανασκάφηκαν έξι οικοδομικά τετράγωνα των βυζαντινών χρόνων εκατέρωθεν της "λεωφόρου". Τα καταστήματα βλέπουν προς αυτό το δρόμο.
Στις αρχές του 2012 βρέθηκε μικροποσότητα υδραργύρου μέσα σε δύο χώρους βυζαντινών χρόνων και σταμάτησε η ανασκαφή για τρεις και πλέον μήνες. Στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας βάσει γνωμοδότησης του ΚΑΣ αποφάσισε την απόσπαση και τη μεταφορά των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου. Το ΚΑΣ τότε υπέδειξε ως τόπο μεταφοράς το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ή όπου αλλού. Ακολούθησαν αντιδράσεις από φορείς του πολιτισμού, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, που ζητούσαν τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Τζαβάρα. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το ΑΠΘ πρότειναν λύσεις απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων. Με διαταγή της αντιπροέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σαρή στις 23 Ιουλίου 2013 πάγωσε η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και στις 10 Δεκεμβρίου 2013 εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, βάσει της οποίας δεν μπορεί να γίνει καμία απόσπαση αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ με νεότερη απόφασή του στις 28 Ιανουαρίου 2014 προβλέπει απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, εργασίες για την κατασκευή σταθμού του μετρό, επανατοποθέτησή τους (στο σύνολο) στο ίδιο σημείο και διαμόρφωση επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο στις 24 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ επρόκειτο να εξεταστεί στις 15 Ιανουαρίου 2014, αλλά η εξέταση αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου και ξαναπήρε αναβολή για τις 2 Απριλίου.

Σταθμός Αγίας Σοφίας
Είναι στο κέντρο της σύγχρονης πόλης και κάτω από τον άξονα της Εγνατίας οδού εντοπίστηκε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί ο μαρμάρινος δρόμος ρωμαϊκών χρόνων, συνέχεια του δρόμου της Βενιζέλου, που αποκαλύφθηκε σε πλάτος 4 μ. και μήκος 82,50 μ. Ο δρόμος είναι στρωμένος με μαρμάρινες πλάκες, οριοθετείται στα νότια από μαρμάρινο κράσπεδο και στυλοβάτη πάνω στον οποίο εδράζονται οι κίονες μιας στοάς που αναπτύσσεται προς τα νότια, παράλληλα προς το δρόμο. Πρόκειται για τον Decumanus maximus, που περνούσε κάτω από την Εγνατία οδό και συνέδεε την Κασσανδρειωτική Πύλη στα ανατολικά, στο Συντριβάνι δηλαδή, με την πύλη του Βαρδαρίου στα δυτικά, στην πλατεία Δημοκρατίας.
Η ανασκαφική έρευνα της ΙΣΤ' ΕΠΚΑ επικεντρώθηκε στην περιοχή νότια του μαρμαρόστρωτου δρόμου, με στόχο να ερευνηθούν οι παλαιότερες φάσεις κατοίκησης του χώρου. Ήρθαν στο φως οικιστικά και οικοδομικά κατάλοιπα, όπως αποχετευτικοί αγωγοί, απορριμματικοί λάκκοι, κατάλοιπα τοίχων και κτιστές κατασκευές που μαρτυρούν την αδιάλειπτη χρήση του χώρου ήδη από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Κυρίως όμως αποκαλύφθηκαν οι διαδοχικές επιστρώσεις ενός κατά πολύ πλατύτερου από το μαρμαρόστρωτο χωμάτινου δρόμου, που κατά την ελληνιστική περίοδο καταλάμβανε όλο το πλάτος του βόρειου μισού του σταθμού (περίπου 10 μέτρα). Η κεντρική αυτή οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης χρονολογείται από τον 3ο αι. π.Χ μέχρι τις αρχές της αυτοκρατορικής περιόδου (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.). Η θέση, ο άξονας και η λειτουργία του δεν διαφοροποιoύνται σημαντικά από εκείνα του μαρμαρόστρωτου δρόμου και όλων των μεταγενέστερων οδών μέχρι τη μοντέρνα Εγνατία οδό. Στην περιοχή νότια του δρόμου εντοπίστηκαν κατάλοιπα τοίχων, που πιθανόν να αποτελούσαν τμήματα οικοδομικών νησίδων ή και αναλήμματα του δρόμου. Κατά μήκος του στυλοβάτη της στοάς, που πλαισίωνε το μαρμαρόστρωτο δρόμο, εντοπίστηκε πεσσοστοιχία από 23 πεσσούς, που αποτελούσε την πρόσοψη μιας πρωιμότερης στοάς ανάλογης λειτουργίας.
Ο δρόμος που βρέθηκε σύμφωνα με απόφαση του ΚΑΣ έπρεπε να σηκωθεί και μετά την ολοκλήρωση του σταθμού του μετρό να ξανατοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του σταθμού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως μουσείο. Έτσι ο δρόμος κόπηκε σε 25 κομμάτια και έγινε η απόσπαση των πλακών με τη βοήθεια ισάριθμων τσιμεντένιων καλουπιών, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν ανάποδα οι πλάκες, αφού καθαρίστηκαν μία, μία από τα χώματα. Κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των πλακών περισυλλέχθηκαν γύρω στα 700 νομίσματα, που αντικατοπτρίζουν την περίοδο χρήσης του δρόμου.
Ανασκαφή έγινε μόνον στη βόρεια πλευρά του σταθμού, ενώ εδώ και έναν μήνα έχει παραδοθεί το νότιο τμήμα, αλλά δεν άρχισε ακόμη έρευνα.

Σταθμός Συντριβανίου
Αποκαλύφθηκαν 1.150 τάφοι και αρχιτεκτονικά λείψανα, ενώ τεκμηριώθηκε ανασκαφικά η διέλευση χειμάρρου από την περιοχή. Στη διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού "Συντριβάνι" προς το πανεπιστήμιο ερευνήθηκε ακόμη ένα τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Εκεί βρέθηκαν 1.100 τάφοι, οικοδομικά λείψανα κτιρίου και σποραδικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.
Στο εργοτάξιο Συντριβανίου, έκτασης 548,8 τ.μ., ήρθε επίσης στο φως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του μετρό. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα που ήρθαν στο φως λόγω του μετρό, ενώ για... χάρη της τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη του σταθμού, ώστε να διατηρηθεί με επίχωση. Η βασιλική με μαρμαροθετημένα δάπεδα, διαστάσεων 17,60Χ11,50 μέτρα, ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5ος αιώνας). Ο ναός χτίστηκε στη θέση προγενέστερου λατρευτικού κτιρίου, στο οποίο ανήκει εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση του πτηνού Φοίνιξ, που πατά σε άνθος, ενώ γύρω του πάνω σε βλαστούς κληματίδας φωλιάζουν πτηνά.

Σταθμός Πανεπιστημίου. Αποκαλύφθηκε κτίσμα ορθογώνιας κάτοψης και περιμετρικά αυτού αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και λιθοσωροί, καθώς και ένα λιθόκτιστο πηγάδι. Επίσης ένας τάφος μέσα στον οποίο βρέθηκαν οκτώ χρυσά στεφάνια και πληθώρα κοσμημάτων.

Σταθμός Ευκλείδη
Η έρευνα έφερε στο φως αποσπασματικά σωζόμενα οικοδομικά λείψανα των όψιμων οθωμανικών χρόνων, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου εργοταξιακού χώρου αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου (τοίχοι και αγωγοί), που χρονολογείται στους νεότερους χρόνους (τέλος 19ου-μέσα 20ού αι.).

Σταθμός Φλέμιγκ
Το 2012 ολοκληρώθηκε η έρευνα στην περιοχή της ανατολικής πρόσβασης του σταθμού φέρνοντας στο φως ακόμη ένα τμήμα του νεκροταφείου των ρωμαϊκών χρόνων (2ος - 4ος αι. μ.Χ.), το οποίο είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών της ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στην περιοχή του κυρίως σταθμού. Πρόκειται για απλές ταφικές κατασκευές (κεραμοσκεπείς, λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι) που περιείχαν ενταφιασμούς, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία κτερισμάτων στους περισσότερους από αυτούς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ένας κιβωτιόσχημος τάφος με τοιχώματα διακοσμημένα με γραπτά γραμμικά μοτίβα. Από τα ανασκαφικά δεδομένα προκύπτει ότι πρόκειται για ένα μικρό νεκροταφείο που πρέπει να συνδεθεί με κάποιον μικρό οικισμό, πιθανότατα αγροτικού χαρακτήρα, άγνωστου μέχρι στιγμής στη βιβλιογραφία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σταθμός Ανάληψης
Παρακολουθούνται οι εκσκαφικές εργασίες στο σταθμό κατά τις οποίες έχουν προκύψει νεότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του 20ού αι.

Αμαξοστάσιο Πυλαίας
Η ανασκαφή στον κεντρικό τομέα της περιοχής, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία, έφερε στο φως τμήμα ενός οργανωμένου προκασσάνδρειου πολίσματος, που αναπτύχθηκε επάνω σε χαμηλό, φυσικό έξαρμα του εδάφους στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου και χρονολογείται από τις αρχές του 4ου έως τις αρχές του 3ου αι. π.Χ.
Αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλοι, κάθετοι μεταξύ τους, δρόμοι με κατεύθυνση Β-Ν και Α-Δ, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα. Εντός των ορίων των οικοδομικών τετραγώνων ήρθαν στο φως ανοικτοί και στεγασμένοι, ορθογώνιοι χώροι οικιακής, αποθηκευτικής και εργαστηριακής λειτουργίας, που συνδέονται μεταξύ τους με μεσοτοιχίες και μικρότερους δρόμους. Δύο κεραμικοί κλίβανοι, πληθώρα άλλων αρχιτεκτονικών καταλοίπων, όπως λιθόστρωτες επιφάνειες, κτιστές κατασκευές, απορριμματικοί λάκκοι, καθώς και σημαντικός αριθμός κινητών ευρημάτων, όπως αλιευτικά και υφαντικά βάρη και μεγάλες ποσότητες θρυμματισμένων οστρέων για την παραγωγή πορφύρας, υποδεικνύουν τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού.
Βόρεια του οικισμού και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων αποκαλύφθηκε πώρινη σαρκοφάγος, η οποία προφανώς ανήκει στο νεκροταφείο του οικισμού, τμήμα του οποίου είχε ερευνηθεί κατά τη διάρκεια παλαιότερων ανασκαφών της Εφορείας στην ευρύτερη περιοχή. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί σε έκταση 10 στρμ.

Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

http://www.seleo.gr 

Έχετε πόνους στα ματιά, στην πλάτη και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Η καινούρια τεχνολογία είναι υπεύθυνη για πολλά από αυτά.
Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις.
Η Denis Bellaiche, μασέρ και κινησιοθεραπεύτρια στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι τα iPad μπορεί να είναι πρακτικά για την καθημερινότητα μας αλλά όχι και για το σώμα μας καθώς δυσκολευόμαστε να βρούμε τη σωστή στάση.
Έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλούς ασθενείς οι οποίοι έχουν πόνους στον αυχένα και στο κεφάλι.
Η αιτία, τελικά, αποδείχτηκε ότι ήταν τα τάμπλετ καθώς πιέζουν τους μύες που βρίσκονται γύρω από το κεφάλι μας.
Δεν πρέπει να σκύβουμε για ώρες πάνω από μια μηχανή.
Πρέπει να ξεκουράζουμε τον αυχένα μας ακουμπώντας σε ένα μαξιλαράκι και σίγουρα δεν πρέπει να παρακολουθούμε ταυτόχρονα τηλεόραση.
Η Béatrice Cochener, επικεφαλής στο τμήμα οφθαλμολογίας του νοσοκομείου στη Μπρεστ και πρόεδρος στο τμήμα οφθαλμολογίας στην Γαλλική Ακαδημία, τονίζει ότι η πολύωρη χρήση του τάμπλετ μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο των ματιών, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.
Χρήσημη συμβουλή είναι να αποφεύγετε να κουράζετε τα μάτια σας και προσπαθήστε να μην είστε πολύ κοντά στην συσκευή.
Η Sylvie Royant-Parola, ψυχίατρος και ειδική στις αϋπνίες, υπογραμμίζει ότι μελέτες έχουν δείξει τις διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν τα smartphones και τα ipad στον ύπνο μας. Συνεχίζει λέγοντας πως ο ύπνος δεν είναι κάτι που μας έρχεται αυτόματα.
Πρέπει να σεβόμαστε τους μηχανισμούς που μας οδηγούν σε μια τέτοια κατάσταση.
Πολλοί είναι αυτοί που ξαπλώνουν και παίρνουν μαζί τους το τάμπλετ για να κοιμηθούν.
Ο εγκέφαλος όμως με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει δύο αντιφατικά μηνύματα: πρώτον ότι είναι ώρα για ύπνο και δεύτερον ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να δώσει προσοχή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν πολύ περισσότερο για τα παιδιά καθώς χάνουν ώρες ύπνου χρησιμοποιώντας τα τάμπλετ.
Καλό θα ήταν να μπορούν πλέον οι γονείς να ελέγχουν την χρήση τέτοιων συσκευών και να φροντίζουν να μην χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 1:30 ώρα πριν ξαπλώσουν για ύπνο.
Πηγή: onmed.gr
Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Μέγας Αλέξανδρος
Internation Tour Alexander the Great
21-23/03/2014

Στις 21 με 23 Μαρτίου 2014 με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Μέγας Αλέξανδρος.
Ποιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Μαρτίου στην Παραλία Θεσσαλονίκης με εκκίνηση και τερματισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα διεξαχθεί η ατομική χρονομέτρηση (Πρόλογος) 5, 15 χιλιομέτρων.
Υψομετρικά και χάρτης
Μετά το πέρας του Διεθνή αγώνα θα διεξαχθεί ο αντίστοιχος για τις κατηγορίες open.
To Σάββατο 22 Μαρτίου με εκκίνηση τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης οι αθλητές αφού διανύσουν 118 χιλιόμετρα θα τερματίσουν στον Αρχάγγελο διασχίζοντας το ηρωικό και πανέμορφο ΣΚΡΑ.
Υψομετρικά και χάρτης
Η αντίστοιχη κατηγορία open, θα εκκινήσει από την Αξιούπολη και θα κάνει την Ανάβαση Σκρα 28 χιλιομέτρων.
Τέλος στο 3ο και τελευταίο ΕΤΑΠ την Κυριακή 23 Μαρτίου, οι αθλητές με εκκίνηση και τερματισμό την πλατεία Δημαρχείου Κιλκίς θα αγωνιστούν οι μεν του Διεθνή και επίσημου αγώνα 105 χιλιόμετρα, ενώ η κατηγορία open 78 χιλιόμετρα.
Υψομετρικά και χάρτης
Διεθνης Ποδηλατικος Γυρος ''Μεγας Αλεξανδρος'' (η διαδρομη του 3ου ETAP)
Οι αγώνες γίνονται σε συνεργασία των ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ, Ε.Ο.Π., Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Κιλκίς, Δήμος Αμπελοκήπων, Δήμος Παιονίας, ΠΑΟΚ, ΑΙΑΣ Κιλκίς, Λέσχη Αστυνομικών και με την χορηγία της Ballistic bikes
Έπαθλα Βραβεύσεις
1ος Νικητής κάθε Αγώνα Χρυσό Μετάλλιο Φανέλα
2ος » Αργυρό »
3ος » Χάλκινο »
1ος Έφηβος Φανέλα
1ος Γύρου Κύπελλο – Χρυσό Μετάλλιο – Δίπλωμα ΦΑΝΕΛΑ
2ος » Αργυρό » »
3ος » Χάλκινο » »
1ος…Έφηβος ΦΑΝΕΛΑ
ΑΡΘΡΟ 9 : Ειδικές Βραβεύσεις
Στον αθλητή που προηγείται της γενικής κατάταξης, απονέμεται Κίτρινη Φανέλα που υποχρεούται να φορά στον επόμενο Αγώνα και για τον πρώτο έφηβο Βεραμάν
 1912
ο γεμάτο ιδρώτα πουκάμισο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο φορούσε όταν πέθανε, όπως και άλλα προσωπικά του αντικείμενα θα πωληθούν σε δημοπρασία που θα γίνει στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Ανάμεσα στα δημοπρατούμενα αντικείμενα είναι και μία τούφα από τα μαλλιά του Γάλλου αυτοκράτορα, όπως και ένα μπαστούνι από ελεφαντόδοντο, επίδεσμοι, μαντίλια, ένα μπουκάλι με χώμα από τον τάφο του, Όλα αυτά βρίσκονταν αποθηκευμένα σε μία ξύλινη κάσα σ' ένα μικρό χωριό της Κορσικής και σχεδόν κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους από τότε που πέθανε ο Ναπολέων, το 1821 στο νησί της Αγίας Ελένης.

Ένας 90χρονος παντοπώλης κληρονόμησε τα αντικείμενα από την οικογένεια του ιπποκόμη του Ναπολέοντα και τα παρέδωσε σε οίκο δημοπρασιών, ο οποίος θα τα βγάλει στο σφυρί στις 23 Μαρτίου στο Fontainebleau.

Ο υπεύθυνος του οίκου τόνισε ότι αν αναλυθεί το DNA από την τούφα μαλλιών του Βοναπάρτη, θα λυθεί το μυστήριο σχετικά με τον θάνατό του.


ΠΗΓΗ: NEW YORK POST
Στις 10 Μαρτίου 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη αμφίδρομη επικοινωνία με το τηλέφωνο, λέγοντας: «κ. Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω».

241 π.Χ. - Οι Ρωμαίοι βυθίζουν τον στόλο της Καρχηδόνας στις Αιγούσσες Νήσους βάζοντας τέλος στον Α΄ Ρωμαιο-Καρχηδονιακό Πόλεμο.

298 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαξιμιανός ολοκληρώνει την εκστρατεία του εναντίον των Βερβέρων στη Βόρεια Αφρική και μπαίνει θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα.

1629 - Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας διαλύει το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, ξεκινώντας μία 11ετή περίοδο απολυταρχίας.

1762 - Ο Γάλλος Ουγενότος Ζαν Καλάς, ο οποίος καταδικάστηκε εσφαλμένα για τη δολοφονία του γιου του, πεθαίνει μετά από βασανιστήρια. Το γεγονός ενέπνευσε τον Βολταίρο να ξεκινήσει μία εκστρατεία για τη θρησκευτική ανοχή και τη νομοθετική μεταρρύθμιση.

1814 - Ο Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων χάνει στη μάχη του Λαόν από τους Πρώσους.

1831 - Ιδρύεται η Γαλλική «Λεγεώνα των Ξένων» από τον βασιλιά Λουδοβίκο Φίλιππο για να υποστηρίξει τον πόλεμό του στην Αλγερία.

1862 - Οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.

1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη αμφίδρομη επικοινωνία με το τηλέφωνο, λέγοντας: «κ. Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω».

1910 - Καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.

1925 - Ιδρύεται ο Ολυμπιακός, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου.

1933 - Ορκίζεται στην Αθήνα η Κυβέρνηση του Π. Τσαλδάρη.

1944 - Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στη Βίνιανη της Ευρυτανίας η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

1945 - 300 αμερικανικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν το Τόκιο ρίχνοντας 2000 τόνους βομβών και σκοτώνοντας 100.000 πολίτες.

1978 - Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

1982 - Πραγματοποιείται ευθυγράμμιση (σύνοδος) των εννέα πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

1996 Ο Ολυμπιακός, στα 71α γενέθλιά του, ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ευρώπης στην πετοσφαίριση (βόλεϊ) κερδίζοντας στον Πειραιά την Μπάγερν Bούπερταλ με 3-2.

http://www.enikos.gr 
Στη λίστα της... υπομονής βρίσκονται 375.000 συνταξιούχοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν οι 375.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των ταμείων από ένα έως τέσσερα έτη.
Ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη μια άτυπη «στάση πληρωμών» στους ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που έχει επιπλέον προκαλέσει τις ενστάσεις της τρόικας για τις δυνατότητες διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μάλιστα το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν διεκπεραιώνονταν αμέσως οι εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση συντάξεων και καταβολή εφάπαξ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Σε 95.000 υπολογίζονται μόνο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, με την αναμονή να κυμαίνεται 13 - 14 μήνες. Αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, τότε η αναμονή φτάνει τους 24 μήνες.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του συστήματος και επικαλούνται τα στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Μάλιστα συνδέουν το θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες των ταμείων.
Αυτή τη στιγμή τα ταμεία χρωστάνε σχεδόν 190.000 κύριες συντάξεις και 130.000 επικουρικές. Γερά νεύρα πρέπει να διαθέτουν και πάνω από 55.000 ασφαλισμένοι, που περιμένουν ακόμα και δύο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ.
ethnos.gr
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε έναν 70χρονο Ιταλό συνταξιούχο, ο οποίος ήθελε να κάνει πιο …ενδιαφέρον το βράδυ του.
Ο ηλικιωμένος, που κατοικεί στο Τρεβίζο, είχε κλείσει ραντεβού με συνοδό πολυτελείας, η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν η μέλλουσα γυναίκα του… γιου του!
Η 40χρονη Λατινοαμερικάνα, είχε πει στην οικογένεια ότι εργάζεται ως σερβιτόρα. Όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε στο δωμάτιο, ο 70χρονος έπαθε σοκ και φυσικά το ραντεβού τελείωσε πριν αρχίσει.
Μετά τις «πικάντικες» αποκαλύψεις, ο δεσμός του ζευγαριού τελείωσε απότομα. Δεν είναι γνωστό, αν ο ηλικιωμένος έκλεισε άλλη συνοδό ή αν μετά το πάθημα αποφάσισε να κάτσει ήσυχος.
aftodioikisi.gr
Ικανοποίηση επικρατεί στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την πρώτη καταμέτρηση των αιτημάτων των ΟΤΑ  για την εθελοντική κινητικότητα.
Η προθεσμία έληξε την περασμένη Πέμπτη 6 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, 294 φορείς (δήμοι, περιφέρειες, σύνδεσμοι ΟΤΑ κλπ) έχουν δηλώσει περί τις 5.000 κενές θέσεις που επιθυμούν να καλυφθούν μέσω της εθελοντικής κινητικότητας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στην aftodioikisi.gr αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι η εθελοντική κινητικότητα πέτυχε. Κι αυτό γιατί για να συμπληρωθούν οι περίπου 3.500 θέσεις που έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση, προκειμένου να γεμίσει την δεξαμενή των 12.500 «διαθέσιμων» υπαλλήλων που ζητάει η τρόικα πρέπει:
α) Οι 294 φορείς πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κονδύλια για τους μισθούς των υπαλλήλων που ζητούν για να καλύψουν τα κενά τους. Αν και αυτό καθίσταται σαφές από τη σχετική εγκύκλιο υπάρχουν αμφιβολίες αν όλοι οι φορείς που ζητούν υπαλλήλους διαθέτουν τα κονδύλια
β) Να βρεθούν 3.500 υπάλληλοι που θα θελήσουν να μετακινηθούν και να ενταχθούν για ένα μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Με την ανησυχία και την ασάφεια που επικρατεί σήμερα στο Δημόσιο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται και τόσο εύκολο ακόμη και από στελέχη των δύο υπουργείων. Υπάρχουν όμως δύο κίνητρα που μπορεί να βοηθήσουν: Το πρώτο είναι ότι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν εξασφαλίζονται με την έννοια ότι απαγορεύεται να ενταχθούν ξανά σε καθεστώς διαδεσιμότητας. Και το δεύτερο ότι η κυβέρνηση «απειλεί» ότι σε περίπτωση που δεν πετύχει η εθελοντική κινητικότητα, τότε θα προχωρήσει σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα στους δήμους.
Να σημειωθεί ότι με βάση την εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις κενές θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα και θα κληθούν οι υπάλληλοι να δηλώσουν τις θέσεις και το φορέα που επιθυμούν να μετακινηθούν.
aftodioikisi.gr
Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά και να προμηθευτούν προϊόντα που με δυσκολία βρίσκουν στα ράφια της ελληνικής αγοράς, το 36% των Ελλήνων κάνει τις αγορές του μέσω Διαδικτύου. Ομως, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, όταν επιλέγουν ελληνικά e-shop καταλήγουν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιθυμούν... ακριβότερα. 
Σύμφωνα με την έρευνα της PayPal που παρουσιάζει «Το Εθνος»  στις ΗΠΑ μπορούν να βρουν ηλεκτρονικά προϊόντα φτηνότερα έως και 37% σε σχέση με τα ελληνικά online καταστήματα, παιχνίδια έως και 52% φτηνότερα, καλλυντικά 30% φτηνότερα και ρούχα ακόμα και στη μισή τιμή.
Φθηνότερα, όμως, αγοράζουν και από e-shop της Γερμανίας. Στη χώρα της Ανγκελα Μέρκελ τα games και τα παιχνίδια είναι 40% φτηνότερα σε σχέση με τα ελληνικά καταστήματα, τα ρούχα έως και 25% φτηνότερα, ενώ τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα καλλυντικά πωλούνται σε τιμές από 17% έως 31% χαμηλότερες σε σχέση με τις ελληνικές.
Μισοτιμής βρίσκουν τα ρούχα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αγοράζουν καλλυντικά με έκπτωση 24%, παιχνίδια φθηνότερα κατά 35% και ηλεκτρονικά προϊόντα με έκπτωση 24%.
Φθηνή αγορά αποδεικνύεται και η Κίνα όπου μπορεί να βρει κανείς παιχνίδια σε κατά 78% χαμηλότερη τιμή και ρούχα φθηνότερα κατά 44%.
Από πού ψωνίζουν οι Ελληνες
Οπως προκύπτει από την έρευνα της ίδιας εταιρείας οι Ελληνες ψωνίζουν κυρίως από τις εξής χώρες:
  • Ρωσία,
  • Κίνα,
  • Γερμανία
  • Μεγάλη Βρετανία


Πηγή: iefimerida.gr
O συγκεκριμένος κεντρικός καθρέπτης, αποτελείται από μια οθόνη LCD που σε συνδυασμό με τη χρήση μιας κάμερας υψηλής ανάλυσης στο πίσω παρμπρίζ, προσφέρει πλήρη ορατότητα στο πίσω μέρος του οχήματος, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στον οδηγό να κάνει εύκολα εναλλαγή στον συμβατικό καθρέπτη, με τη χρήση του γνωστού μοχλού για την μείωση της έντασης των φώτων από τα οχήματα που ακολουθούν.


Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι πολλά, καθώς ο οδηγός μπορεί να διασφαλίσει την ορατότητα στο πίσω μέρος του οχήματος, χωρίς να τον επηρεάζουν οι πίσω επιβάτες ή ακόμα και ογκώδη αντικείμενα στον χώρο τον αποσκευών. Παράλληλα η ψηφιακή εικόνα βελτιώνει την ορατότητα στο σκοτάδι, αλλά και σε συνθήκες βροχόπτωσης, όπως  και έντονης ηλιοφάνειας.
Πηγή: News.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!