Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019


Η Coca Cola είναι το πιο διαδεδομένο ανθρακούχο ποτό σε όλη την υδρόγειο. Η λέξη Coca-Cola σημαίνει στα κινέζικα «κάνει το στόμα ευτυχισμένο».
Εφευρέθηκε στις 8 Μαΐου του 1886 από τον John Styth Pemberton, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός στην Ατλάντα των ΗΠΑ και εκατομμύρια κουτάκια Coca-Cola πωλούνται καθημερινά. Γνωρίστε παρακάτω την Coca Cola.
Γνωρίζατε ότι:
1. Ήταν αρχικά πράσινη; Σήμερα, το άλλο όνομα του εμπορικού σήματος της Coca Cola είναι «Red Empire» δηλαδή, η Κόκκινη Αυτοκρατορία.
2. Εφευρέθηκε από τον John Pemberton ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους και σήμερα υπάρχει ένας όρος γνωστός ως «Coca Cola φοβία» o οποίος αναφέρεται στον εθισμό για Coca Cola.
3. Είναι η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο μετά τη λέξη «OK».
4. Η παραγωγή της Coca-Cola είναι ίση με τη παραγωγή νερού στους Καταρράκτες του Νιαγάρα; Το νούμερο; 1,5 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.
5. Σερβίρεται κρύα, αλλά σερβίρεται και ζεστή (όπως ο καφές) σε διάφορες χώρες, όταν κάνει κρύο.
6. Περιείχε κοκαΐνη μέχρι το 1905 αλλά αφαιρέθηκε λόγω της ανησυχίας του κόσμου.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της τουαλέτας, την αφαίρεση του λίπους αλλά και για τις σκουριασμένες βίδες.
8. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τσιμπημάτων από μέδουσες.
9. Διανέμεται παντού ανά τον κόσμο και οι εκτιμήσεις, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ότι εισρέουν στα ταμεία της 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
10. Περισσότερες από 15.000 «Coca Cola», όλων των τύπων, καταναλώνονται σε όλον τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.

Είχε ο Γολιάθ ελληνική καταγωγή; Μια νέα διεθνής γενετική επιστημονική έρευνα θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Φιλισταίοι, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών, κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν έρθει στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου.
Ουσιαστικά η γενετική φαίνεται να επιβεβαιώνει τα στοιχεία της αρχαιολογικής σκαπάνης, που είχαν οδηγήσει στη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι είχαν μεταναστεύσει από το Αιγαίο, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ομοφωνία έως τώρα.
Η συγκριτική μελέτη για πρώτη φορά σύγχρονου και αρχαίου DNA δέκα ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνας), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων, ένα ζήτημα ιδιαίτερα φορτισμένο μέχρι σήμερα από επιστημονική πλευρά, αλλά και με σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις. Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα, είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμίχθηκε με εκείνο των ντόπιων.
Οι Φιλισταίοι (ένας από τους οποίους ήταν ο Γολιάθ που μονομάχησε με τον Δαβίδ, αλλά και η Δαλιδά που έκοψε κρυφά τα μαλλιά του Σαμψών) απέκτησαν κακό όνομα, επειδή η εβραϊκή Βίβλος τους κατονομάζει ως βασικούς εχθρούς των Ισραηλιτών. Τα αρχαία κείμενα δεν λένε πολλά πράγματα γι' αυτούς, πέρα από μια κατοπινή αναφορά ότι ήλθαν από την «Καφθόρ» (όνομα της εποχής του Χαλκού για την Κρήτη). Πριν περίπου ένα αιώνα οι Αιγυπτιολόγοι βρήκαν αναφορές σε ιερογλυφικά κείμενα του ύστερου 12ου αιώνα π.Χ. ότι ένας λαός (που ταυτίστηκε πιθανώς με τους Φιλισταίους) ταξίδεψε από «τα νησιά» και εισέβαλε στην Κύπρο και στις ακτές της σημερινής νότιας Τουρκίας, Συρίας και Λιβάνου, με τελικό στόχο την ίδια την Αίγυπτο.
Μεταξύ 1985-2016 η Αποστολή Λέον Λέβι, ένα πρόγραμμα του Σημιτικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησε την καταγωγή των Φιλισταίων στην Ασκάλωνα, μία από τις πέντε «φιλισταϊκές» πόλεις, σύμφωνα με τη Βίβλο. Η αποστολή, ο διευθυντής της οποίας αρχαιολόγος Ντάνιελ Μάστερ συμμετείχε στη νέα γενετική μελέτη, βρήκε στοιχεία ότι τον 12ο αιώνα π.Χ. υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της περιοχής (π.χ. έντονη παρουσία κεραμικών ελληνικής τεχνοτροπίας), οι οποίες αποδόθηκαν στην άφιξη των Φιλισταίων. Όμως αρκετοί επιστήμονες είχαν έως τώρα αρνηθεί να δεχθούν ότι επρόκειτο για μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων, αλλά επέμεναν ότι ήταν απλώς τοπική μίμηση ξένων (μυκηναϊκών και αιγαιακών) συνηθειών, με τις οποίες είχαν έλθει σε επαφή μέσω εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.
Η νέα έρευνα, που αποτελεί το αποκορύφωμα άνω των 30 ετών αρχαιολογικών και γενετικών αναλύσεων, συμπέρανε ότι όντως οι Φιλισταίοι κατέφθασαν μαζικά στο νότιο Λεβάντε από τη Δύση μέσω της θάλασσας κατά τη μεταβατική φάση μεταξύ της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου (12ος αιώνας π.Χ.), μια ταραχώδη περίοδο για όλη την ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια της οποίας πολλές πόλεις καταστράφηκαν και αυτοκρατορίες κατέρρευσαν.
Η Φέλντμαν δήλωσε ότι η μελέτη παραπέμπει σε καταγωγή των Φιλισταίων από τη Νότια Ευρώπη, συνδέοντας τους πιθανώς με τους λεγόμενους «Λαούς της Θάλασσας», αλλά, όπως είπε, θα χρειασθούν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο δείγμα για να προσδιορισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συγκεκριμένοι μεσογειακοί πληθυσμοί που ήσαν πρόγονοι των Φιλισταίων. Η ίδια, σύμφωνα με το New Scientist, θεωρεί πολύ πιθανή την καταγωγή τους από την Ελλάδα. Το DNA των Φιλισταίων π.χ. εμφανίζει ομοιότητα 25% έως 70% με το DNA αρχαίων σκελετών από την Κρήτη, ενώ ομοιότητες προκύπτουν επίσης με ανθρώπους της Ιβηρικής και της Σαρδηνίας.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μέσα σε μόνο δύο αιώνες από την άφιξη τους, το γενετικό αποτύπωμα των Φιλισταίων είχε τόσο πολύ «αραιωθεί» λόγω επιμιξιών, που είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί. Παρόλο που στα μάτια των εχθρών τους Ισραηλιτών παρέμεναν Φιλισταίοι, στην πραγματικότητα το DNA τους ήταν πια λεβαντίνικο, καθώς είχε χαθεί σχεδόν κάθε ελληνικό ίχνος. «Πιθανώς όλοι οι μετανάστες που ήλθαν, παντρεύτηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, εωσότου αυτή η ξενική καταγωγή εξαφανίστηκε στο DNA», δήλωσε η Φέλντμαν.
«Συνυπολογίζοντας τα γενετικά δεδομένα και τα αρχαιολογικά, ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία», δήλωσε ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πού αναμένονται να «χτυπήσει» 40άρι ο υδράργυρος, παρά το μελτέμι. Πού θα πέσουν οι ισχυρότερες βροχές. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.
Σήμερα Πέμπτη, στα βόρεια ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και κυρίως το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα παραθαλάσσια μέρη, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ, που πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα θα είναι νότιοι, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, όμως από το μεσημέρι βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως το απόγευμα, σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία η ελάχιστη τιμή της θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).
Για τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο και στην δυτική Στερεά θα φθάσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς, ενώ στην Ήπειρο η ελάχιστη τιμή της, κατά τόπους, θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).
Στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Θεσσαλία, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 22 και 39 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους στη Θεσσαλία και στην Στερεά Ελλάδα μεταξύ 22 και 40 βαθμών Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται καιρός αίθριος. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Παρασκευή
Για την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς στη Θράκη, στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (κατά 3 με 4 βαθμούς) στα βόρεια, αλλά στα νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Ο καιρός το Σάββατο
Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ο καιρός την Κυριακή των εκλογών
Για την Κυριακή αναμένεται επίσης γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά.

Ο Άρτσι, το νεότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, θα βαφτιστεί το Σάββατο, σε μια «μικρή ιδιωτική τελετή», όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η επιλογή των γονιών του Άρτσι, του πρίγκιπα Χάρι και της πρώην ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ να μην δώσουν δημοσιότητα στη βάπτιση, προκαλεί ήδη πολλά επικριτικά σχόλια.
Τη βάπτιση θα τελέσει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του Κάστρου του Γουίνδσορ. Η ταυτότητα των νονών θα παραμείνει μυστική, «όπως επιθυμούν οι ίδιοι», πρόσθεσαν τα Ανάκτορα στην ανακοίνωση που εξεδωσαν.
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, οι γονείς του μικρού που γεννήθηκε στις 6 Μαΐου, θα δώσουν στον Τύπο μόνο τις φωτογραφίες που θα τραβήξει την ίδια ημέρα ο Κρις Άλερτον, ο ίδιος που είχε απαθανατίσει το ζευγάρι και στον γάμο του.
Πολλές βρετανικές εφημερίδες επικρίνουν το πριγκιπικό ζεύγος επειδή δέχτηκε να χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους για τον γάμο και για την ανακαίνιση της νέας κατοικίας του, αλλά τώρα αρνείται στο κοινό να δει τον Άρτσι, τους νονούς και τους γονείς να φτάνουν στο παρεκκλήσι για την τελετή. Η βασιλική χρονικογράφος Πένι Τζούνορ χαρακτήρισε αυτήν την ενέργεια «λάθος», δεδομένου ότι η ανακαίνιση του σπιτιού τους στοίχισε στους Βρετανούς 2,4 εκατομμύρια λίρες.
«Είτε θα αποφασίσουν να κρατήσουν τη ζωή τους παντελώς ιδιωτική, να χρηματοδοτούν οι ίδιοι το σπίτι τους και να αποφεύγουν τα βλέματα, ή θα παίξουν το παιχνίδι», είπε η Τζούνορ, η οποία έχει γράψει και μια βιογραφία του πρίγκιπα Χάρι. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται να δει τον Άρτσι και τους νονούς. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί πλήρωσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια λίρες για το σπίτι του Χάρι και της Μέγκαν και επομένως, για λόγους δημοσίων σχέσεων, θα ήταν μια καλή αντιπροσφορά να τους δείξουν για λίγο τον Άρτσι», πρόσθεσε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!