Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

 

Κορυφαίοι πολιτικοί και υπουργοί, αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις πολεμικής προπαγάνδας!

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από το BBC, αποκαλύπτει ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Δύσης, διαδίδουν fake news για τον πόλεμο στην στην Ουκρανία. Ένα πραγματικό μάθημα δημοσιογραφίας, από ένα μέσο το οποίο έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της ρωσικής της εισβολής.

Ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός της Βρετανίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να γελοιοποιεί ακόμα και Βρετανούς πολιτικούς, προκειμένου να υπερασπίσει την αλήθεια. Ας γίνει δίδαγμα για τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ενδεικτικά:

Το νεαρό κορίτσι που αντιμετωπίζει στρατιώτη δεν είναι από την Ουκρανία!

Το κοριτσάκι από την Παλαιστίνη και ο ισραηλινός στρατιώτης, παρουσιάστηκαν ψευδώς ως εικόνα από την Ουκρανία

Ένα θολό βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μια Ουκρανή κοπέλα να αντιμετωπίζει έναν Ρώσο στρατιώτη έχει καταγράψει 12 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter.

Αλλά στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει την Παλαιστίνια Ahed Tamimi, 11 ετών τότε, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού της το 2012.
Το Twitter έχει χαρακτηρίσει το βίντεο “παραβίαση όρων”, αλλά συνεχίζει να συγκεντρώνει προβολές στο TikTok.

«Αντίσταση» με μολότοφ κατά των Ρώσων στο Κίεβο

Το βίντεο με τις μολότοφ είναι από το 2014!

Διαφορετικές εκδοχές ενός βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει κατοίκους του Κιέβου να πολεμούν το ρωσικό μηχανοκίνητα με βόμβες μολότοφ έγιναν viral σε πολλές πλατφόρμες το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Έκανε πολλούς χρήστες να πιστέψουν ότι έδειχνε συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών πολιτών και ρωσικών δυνάμεων και μάλιστα το διέδωσαν δύο Βρετανοί βουλευτές!

Το βίντεο όμως είναι παλιό. Τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το κλιπ βιντεοπαιχνιδιού με κατάρριψη αεροσκάφους γίνεται viral

Σκηνή από βιντεοπαιχνίδι έγινε ουκρανικά έπος

Ένα δραματικό βίντεο που φαίνεται να δείχνει έναν Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δημοσιεύτηκε στο Twitter από το Nexta TV, ένα μέσο της Λευκορωσίας που έγινε κύρια πηγή ενημέρωσης για την Δύση από την εποχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κλιπ δείχνει ένα πίδακα φωτιάς και ακολουθεί ο ήχος μιας τεράστιας έκρηξης – και προβλήθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές.

Ωστόσο, το βίντεο δεν είναι πραγματικό. Είναι ένα κλιπ από το τηλεπαιχνίδι Arma 3 και απολύτως άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα παιδιά της Ουκρανίας αποχαιρετούν τα ουκρανικά στρατεύματα;

Η φωτογραφία που συγκίνησε εκατομμύρια, δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Μια εικόνα που δείχνει δύο παιδιά να αποχαιρετούν μια ομάδα των ουκρανικών ενόπλων  δυνάμεων που οδεύουν προς τη μάχη έχει κερδίσει εκατομμύρια likes και shares.

Την ανάρτησαν μεταξύ άλλων ο αμερικανός βουλευτής Adam Kinzinger και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt!

Αλλά η εικόνα ήταν παλιά – δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016!

Τραβήχτηκε από έναν εθελοντή φωτογράφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αργότερα απολύθηκε λόγω της αποκάλυψης του ότι είχε «σκηνοθετήσει» κάποιες από τις εικόνες μάχης του!

Ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είναι στην πρώτη γραμμή

Ο δήμαρχος του Κιέβου, υποτίθεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή!

Μια εικόνα του δημάρχου του Κιέβου Vitali Klitschko που ισχυρίζεται ότι τον δείχνει στην πρώτη γραμμή, έχει γίνει viral στο Instagram.

Αλλά και πάλι, πρόκειται για μια παλιά φωτογραφία – που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον κ. Klitschko στον λογαριασμό του στο Instagram τον Μάρτιο του 2021, και τον δείχνει στο εκπαιδευτικό κέντρο Desna στην περιοχή Chernihiv.

Παρά την συγκεκριμένη παραπλανητική εικόνα, είναι αλήθεια ότι ο κ. Klitschko υπερασπίστηκε την πόλη του μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

Έπινε τσάι ο Ζελένσκι με τις ουκρανικές δυνάμεις;

Άλλη μία προπαγανδιστική φωτογραφία του Ζελένσκι καταρρίπτεται

Ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε στιγμές ανάπαυλας να τονώνει το ηθικό στις ουκρανικές δυνάμεις πίνοντας τσάι μαζί τους στο πεδίο της μάχης συγκέντρωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το βίντεο είναι γνήσιο, αλλά γυρίστηκε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η εισβολή. Τραβήχτηκε στο Shyrokyne, όταν ο Πρόεδρος Zelensky επισκέφτηκε στρατιώτες της πρώτης γραμμής για να δείξει την υποστήριξη στα στρατεύματά του.

Εν τω μεταξύ, ένας λογαριασμός στο Telegram στο όνομα του κ. Zelensky τράβηξε την προσοχή το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύοντας μηνύματα που καλούσαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αφήσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Αλλά ήταν ψεύτικο.

Για να μην θεωρηθεί φυσικά ότι το BBC παίρνει το μέρος των Ρώσων, αποκαλύπτει και μία πτυχή της φιλορωσικής προπαγάνδας που αμφισβήτησε τον τραυματισμό της δασκάλας έπειτα από βομβαρδισμό.

Η φωτογραφία της τραυματισμένης δασκάλας, είναι γνήσια

Όσοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την συγκεκριμένη φωτογραφία κάνοντας λόγο για σκηνοθεσία, έλεγαν ψέματα. Η φωτογραφία είναι γνήσια.

 Κίνηση-ματ από την Gazprom: Ρωσία-Κίνα υπέγραψαν κολοσσιαία συμφωνία για το φυσικό αέριο - Και η Ευρώπη... «τρέχει»ην ώρα που η Δύση ανακοινώνει κυρώσεις στη Ρωσία η Μόσχα βγάζει «άσο από το μανίκι», καθώς υπέγραψε κολοσσιαία συμφωνία με την Κίνα για το φυσικό αέριο. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, την ώρα που τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.

Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.

«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, σχετικά με τη σύνδεση Soyuz Vostok, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα.

Το 2014, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απευθείας προμήθεια έως και 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου Power of Siberia, όπου οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2019. Τους τελευταίους μήνες, όταν οι ροές της Gazprom προς την Ευρώπη περιορίστηκαν, οι ροές προς την Κίνα υπερέβαιναν τακτικά τον ημερήσιο όγκο των συμβολαίων .

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία κατέληξε σε μια μικρότερη συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα για 25ετείς άμεσες προμήθειες έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα στην Άπω Ανατολή.

«Φωτιά» οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

Φωτιά έχουν πάρει οι προϋπολογισμοί των ελληνικών νοικοκυριών με τις τιμές στην ενέργεια να είναι στο «κόκκινο» και να καταγράφουν ραγδαία αύξηση. Κατά την έκτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία, ο απολογισμός είναι θλιβερός. Σε όλα τα επίπεδα. Και στο οικονομικό πεδίο. Το ηλεκτρικό ρεύμα ανέβηκε κατά 45%, το πετρέλαιο παρουσίασε αύξηση κατά 3%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 10%.

Το φυσικό αέριο την περασμένη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου είχε κλείσει στα 88,3 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισε τα 97,6 ευρώ, άνοδος 10,5%. Βέβαια ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και τα 140 ευρώ. Το πετρέλαιο ήταν την περασμένη Τετάρτη στα 98 δολάρια το βαρέλι και χθες κοντά στα 101 δολάρια, κάτι λιγότερο από 3%. Εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγάλη άνοδος είναι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που από 175,61 ευρώ, εκτοξεύτηκε χθες στα 255,41 ευρώ, άνοδος 45,4%.

Αυτόν τον μήνα, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη έφτασε από 1,730€/λίτρο στο 1,912€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπερνά τα 2€/λίτρο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,607€/λίτρο από 1,481€/λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Οι τιμές του υγραερίου φτάνουν στο 1€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 0,950€/λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,404€/λίτρο ενώ η χρονιά του 2021 έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,712€/λίτρο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2020 στο 1,136€/λίτρο.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2021 προς το 1,449€/λίτρο και μέσα σε μόλις δύο μήνες είδαμε επιπλέον αύξηση με αποτέλεσμα η μέση τιμή το Φεβρουάριο να διαμορφώνεται στο 1,607€/λίτρο.

 

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

 

Συνεχίζεται η ρωσική επέλαση στην Ουκρανία, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ενημερώνουν τους Αμερικανούς βουλευτές ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για δεύτερη επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταλάβουν το Κίεβο, αλλά και άλλες πόλεις. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση ο αριθμός των ρωσικών στρατευματών που θα εμπλακούν σε αυτό το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο ώστε να καταφέρει να υπερκεράσει την αντίσταση των Ουκρανών. «Αυτό το κομμάτι ήταν αποκαρδιωτικό» δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση.

Τα στελέχη που ενημέρωσαν τους Αμερικανούς βουλευτές τους είπαν ότι η Ρωσία είναι πιθανόν τελικά να καταλάβει το Κίεβο προβλέποντας «άγριες σκηνές μαχών μέσα στην πόλη».

Οι Αμερικανοί βουλευτές που έλαβαν τις απόρρητες ενημερώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «τα χειρότερα ως προς τα στρατιωτικά έρχονται». Στην ενημέρωση, σύμφωνα με το CNN, τους παρουσιάστηκαν πιθανές ώρες και ημέρες για την πτώση του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Ηχούν σειρήνες σε πολλές πόλεις

Η έκτη μέρα πολιορκίας της Ουκρανίας ξημερώνει με σειρήνες της αεράμυνας σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Υπάρχουν αναφορές για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας το πρωί της Τρίτης, όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος το πρακτορείο Kyiv Independent.

Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές, οι σειρήνες ηχούν στο Ριβν δυτικά του Κιέβου, όπως και στο Τέρνοπιλ, στη Βινίτσια και στο Βολίν.

 

 Ρώσος πρέσβης προς Κύπρο-Ελλάδα: «Πυροβολήσατε τα πόδια σας - Όλοι οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε Τουρκία τώρα»

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, σχολιάζοντας τις επιθετικές ενέργεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας είπε τα εξής: «Νομίζω ότι πυροβολούν τα πόδια τους οι Ευρωπαίοι. Από που θα έχουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το σιτάρι; Πως θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας. Και εμείς δεν θέλουμε να γίνει αυτό».

Φυσικά αυτό που είπε ο Ρώσος πρέσβης για την Κύπρο ισχύει ακριβώς το ίδιο και για την Ελλάδα. Είναι μέσα σε αυτούς που «πυροβόλησαν τα πόδια τους» και δεν θα έχουν όχι μόνο τουρισμό, αλλά και φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτάρι.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν σκέφτεται πάνω απ'όλα το εθνικό συμφέρον αλλά τα συμφέροντα άλλων, οι οποίοι τελικά είναι και αυτοί που κερδίζουν (κάποιοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού).

Τη θέση πως τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αλλά την προστασία Ρώσων πολιτών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, εξέφρασε ακόμη ο πρέσβης.

Σε συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ, ο Στανισλάβ Οσάτσι αρνήθηκε ότι η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, εκφράζοντας την θέση πως η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα απειλήσει τα συμφέροντα της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν «τίθεται θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την Ρωσία, λέγοντας ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η Κύπρος πυροβολούν τα πόδια τους με την επιβολή κυρώσεων».

Αρχικά ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν στον πόλεμο, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο είπε πως, «για οκτώ ολόκληρα χρόνια ο πληθυσμός της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υποβαλλόταν σε γενοκτονία. Όλα αυτά τα χρόνια οι δυτικοί εταίροι κάλυπταν αυτά τα γεγονότα, προστάτευαν το καθεστώς της Ουκρανίας και έκλειναν τα μάτια στα εγκλήματα».

 

Ουκρανία: Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!