- Οι δανειστές επιστρέφουν σε ένα ζήτημα που όπως φαίνεται δεν είχαν... ξεχάσει ποτέ!
- Συνταγματικά κατοχυρωμένη η μονιμότητα στο Δημόσιο αλλά η τρόικα πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί νομοθετική φόρμουλα για να γίνουν απολύσεις!
- Να απολύονται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες ζητούν για τους επίορκους και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους
- Στις τρεις αρνητικές αξιολογήσεις.... καίγεστε, με διά βίου "πάγωμα" βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής
- Αναλυτικά οι έξι απαιτήσεις "φωτιά" της τρόικας
Μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί η τρόικα! Οι δανειστές έριξαν τη συγκεκριμένη αοπαίτησή τους στο τραπέζι των συζητήσεων για την πρώτη αξιολόγηση, αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο "δημόσιος τομέας στην Ελλάδα" δεν έκλεισε ποτέ γι' αυτούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγορά", το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων μπήκε πρώτο σε ένα πακέτο έξι μέτρων, εκ των οποίων όλα στοχεύουν απευθείας στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι έξι απαιτήσεις... φαρμάκι
Πιο συγκεκριμένα, οι έξι απαιτήσεις "φωτιά" της τρόικας είναι οι εξής:
1) Να δεχθεί η κυβέρνηση να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι να συρρικνωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας και να περιοριστεί το συνολικό κόστος, μισθολογικό και λειτουργικό.
Click4more:
Υπερδανεισμός... και τιμωρία! Δικαστικός "κόφτης" στο Νόμο Κατσέλη για τους... πονηρούς! Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί νομοθετική "φόρμουλα".
2) Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και γενικότερα διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες.
3) Να επιλυθεί το ζήτημα με την "ανικανότητα" των υπαλλήλων. Οι δανειστές ζητούν, εάν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει την οποιαδήποτε βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.
4) Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το "πάγωμα" των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το όλο ζήτημα οδεύει από αναβολή σε αναβολή, η τρόικα ζήτησε να τελειώνουν όλα "εδώ και τώρα".
Click4more:
Πάρτε... δραμαμίνες! Όλοι οι νέοι φόροι του 2017 Σύμφωνα με την απαίτησή της, από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια πρέπει να απομείνουν μόνον τρία μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). Βασική θέση των δανειστών είναι ότι οι απολαβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας.
5) Να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.
6) Να μπει άμεσα "λουκέτο" σε φορείς - φαντάσματα του Δημοσίου. Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει ΄προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...
Το... έψαχνε από παλιά ο Τόμσεν!
Το "μένος" της τρόικας για το ελληνικό δημόσιο δεν είναι κάτι... καινούριο, αφού από το 2014 ο τότε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, είχε ζητήσει την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν.
Click4more:
Τέλη κυκλοφορίας 2017: Δεν αλλάζουν! Στα ίδια και το επίδομα θέρμανσης! Προσέθετε, μάλιστα, ότι υπάρχει η ανάγκη για ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει. Η άποψη του Ταμείου είναι ότι ενώ η κρίση έπληξε καίρια τον ιδιωτικό τομέα (μειώσεις μισθών, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων), ο δημόσιος τομέας έμεινε στο απυρόβλητο για ψηφοθηρικούς, κυρίως, λόγους.
Παράλληλα, όπως ισχυρίζονται σε σταθερή βάση παράγοντες των δανειστών, "ενώ στην Κύπρο η κρίση προκλήθηκε από τις τράπεζες, στην Ελλάδα οφείλεται στο Δημόσιο και σε αυτό πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις".
Εμμένουν, δε, τόσο στον προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων, όσο και στη θεσμοθέτησή τους, υποστηρίζοντας ότι "δεν επιθυμούμε να ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν", εννοώντας τις υπαναχωρήσεις των κυβερνητικών στελεψών από δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει και τελικά δεν πήραν ποτέ τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης.
Πηγή: Αγορά