Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου είναι το ποιο είναι το κατάλληλο ντύσιμο για τις γυναίκες όταν αυτές κυκλοφορούν σε δημόσιο χώρο (δείτε παρακάτω τα γραφήματα).
Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών τα "πρέπει" και οι "απαγορεύσεις" διαφέρουν πολύ.

Η έρευνα εξέτασε 7 χώρες που έχουν σε μεγάλη πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό: την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Λίβανο, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν κατά συντριπτική πλειοψηφία θεωρείται ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους.
Μόνον στο Λίβανο και την Τουρκία, 1 στους 4 πολίτες θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της εικόνας: έδειξαν στους συμμετέχοντες τις εικόνες 6 γυναικών με διαφορετικά ντυσίματα.
Στο 57% των ερωτηθέντων στην Τυνησία, το 52% στην Αίγυπτο, στο 46% στην Τουρκία και το 44% στο Ιράκ (δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων) δήλωσε ότι προτιμά οι γυναίκες να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο τους αλλά να καλύπτουν τα μαλλιά και τα αυτιά τους με τη λευκή μαντήλα γνωστή ως χιντζάμπ. Το πιο συντηρητικό, μαύρο χιτζάμπ ήταν η δεύτερη προτιμότερη επιλογή.
Λιγότερο συντηρητική χώρα στο θέμα αυτό ήταν ο Λίβανος καθώς σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες (49%) δήλωσε ότι είναι αποδεκτό οι γυναίκες να μη φορούν τίποτε στο κεφάλι τους.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν οι ίδιες πώς θα ντύνονται:

  • Τυνησία 56%
  • Τουρκία 52%
  • Λίβανος 49%
  • Σαουδική Αραβία 47% (!)
  • Ιράκ 27%
  • Πακιστάν 22%
  • Αίγυπτος 14%.  news.gr
Ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να νιώσει καλύτερα και να είναι δημιουργικός μέσα στην κρίση. Γιατί το να νιώσουμε καλύτερα είναι θέμα δημιουργικότητας. Η ελπίδα η ίδια είναι θέμα δημιουργικότητας. Τώρα που τελειώνουν τα χρήματα και οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες ο καθένας πρέπει να αναζητήσει τρόπους να νιώσει χαρά αλλά όχι με έναν εγωιστικό τρόπο πια αλλά και με τη διάθεση να προσφέρει και να νιώσει χρήσιμος μέσα από αυτή την προσφορά. Η εφευρετικότητα μπορεί να είναι σήμερα μια μοναδική πηγή χαράς.
 Ας θέσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Ακόμα και έναν μικρό λαχανόκηπο να έχεις δημιουργήσει και ασχολείσαι με αυτόν  καθημερινά και τον ποτίζεις και γεύεσαι τα αγαθά του όσο λίγα και αν είναι αυτά, δεν είναι κάτι που θα σου προσφέρει χαρά; Δεν είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα; Δεν είναι τα λαχανικά που θα αποκομίσεις. Είναι η χαρά της αυτονομίας και της δημιουργίας που μας κάνουν να νιώθουμε πιο όμορφα.
 Ας δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον φόβο. Όταν φοβόμαστε καλό είναι να μην τον αφήνουμε να μας παραλύσει αλλά να κάνουμε κάτι. Αν φοβόμαστε μια απόλυση πρέπει ας πούμε να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κοιτάμε όσο συχνά μπορούμε μια αγγελία. Αν φοβόμαστε για το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε: Εδώ δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα. Τι νόημα έχει να σκεφτώ ότι σε δυο χρόνια μπορεί να καταστραφούμε; Το μέλλον μας πρέπει να το σκεφτόμαστε με ρεαλιστικό τρόπο. Δεν είναι δα και εύκολο κανείς να προβλέψει το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Όταν βρισκόμαστε με φίλους έξω καλό είναι να μην μιλάμε συνέχεια για τα προβλήματα της κρίσης συνέχεια. Όταν γυρίζουμε γύρω από ένα σημείο συνέχεια είναι πολύ πιθανόν να ζαλιστούμε, σωστά; Είναι πιθανόν όταν μιλάμε συνέχεια γι αυτό να αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Αφήστε που είναι και πολύ πιθανόν όταν μιλάμε για κάτι να το προκαλούμε κιόλας. Είναι η λεγόμενη αυτοπροκαλούμενη προφητεία όπως συνηθίζουμε να λέμε. Το να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας έχει το νόημά του αλλά με σκοπό να βρούμε λύσεις και να σκεφτούμε πώς θα αλλάξουμε. Είναι και αρκετά ανακουφιστικό και χρειαζόμαστε τη στήριξη των δικών μας αλλά πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία να αναζητούμε καινούργιες καταστάσεις. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώνουμε τιw άσχημες καταστάσεις.

Είναι δύσκολες οι συγκυρίες αλλά ο καθένας μπορεί αν συνεχίσει τη ζωή του καλά με τον δικό του ατομικό τρόπο και να προσαρμοστεί.

Για την ανεργία είναι και εδώ σημαντικό να μην αφεθούμε και να είμαστε δημιουργικοί. Μια πολύ καλή κίνηση είναι το να συμμετάσχουμε εθελοντικά σε ομάδας κοινοφελούς χαρακτήρα. Τα οφέλη είναι πολλά  όχι μόνο γιατί προσφέρουμε αλλά και γιατί μπορούμε να αποκτήσουμε και κοινωνικές επαφές αλλά και πολύτιμη εμπειρία που θα μας βοηθήσουν έπειτα στην εύρεση εργασίας. Είναι και ένας τρόπος και πάλι να νιώσουμε δημιουργικοί και να ξεφύγουμε από τη θλίψη και το άγχος της ανεργίας. 
boro.gr
Είναι από την αντίστοιχη εκπομπή "κάτι ψήνεται" στο Βέλγιο. Το κορίτσι δεν υπάρχει...

Ένα weekend γεμάτο συγκινήσεις  για τους φιλάθλους υπόσχεται και αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των κορυφαίων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Τα φώτα δικαιωματικά στρέφονται το βράδυ του  Σαββάτου  στη Μαδρίτη και το Vicente Calderon όπου η εκπληκτική Atletico υποδέχεται τη, συγκάτοικο της στην κορυφή της Primera , Barcelona. Τυχόν απώλειες θα προσπαθήσει να εκμεταλευτεί η Real που αγωνίζεται μια μέρα μετά στη Βαρκελώνη και τη δύσκολη έδρα της Espanyol.

Στην Αγγλία λείπει το μεγάλο παιχνίδι αλλά οι 4 πρωτοπόροι αγωνίζονται εκτός έδρας και αναμένονται ανακατατάξεις  ενώ στην Ιταλία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βερόνα και τη μάχη της Hellas Verona με τη Napoli.

Συνηθίζεται στην Ισπανία όταν μιλάμε για μεγάλο ματς, για ντέρμπυ κορυφής το μυαλό μας να πηγαίνει στο El Clasico και τη μάχη Μαδρίτης Βαρκελώνης. El clasico μπορεί να μην έχουμε αλλά όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν και με το παραπάνω σε αυτήν τη 19η αγωνιστική, την τελευταία για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Atletico Madrid και Barcelona συγκατοικούν στην κορυφή της Primera με 49 βαθμούς έκαστη και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς των δυο ομάδων. Εντός έδρας είναι ανίκητες έχοντας και οι δυο 9 νίκες σε ισάριθμους αγώνες ενώ και οι επιδόσεις τους σε τέρματα είναι πάνω κάτω ίδιες , 33-6 η Atletico, 31-6 η Barcelona. Οι βαθμολογικές τους απώλειες ήρθαν σε εκτός έδρας παιχνίδια η μεν Atletico ηττήθηκε 1-0 από την Espanyol και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Villareal,  η δε Barcelona γνώρισε την ήττα από τη Bilbao του Valverde με 1-0 και έμεινε στο 0-0 στην Osasuna. Ο αγώνας είναι ουσιαστικά η σύγκρουση της καλύτερης επίθεσης, Barcelona 53 γκολ, με την καλύτερη άμυνα, Atletico 11 γκολ.
 Όπως γίνεται αντιληπτό οι επιδόσεις των δυο ομάδων είναι τόσο κοντά που οποιαδήποτε πρόβλεψη με βάση αυτές θα ήταν εκτός λογικής. Εξάλλου όπως έχουμε πει πολλές φορές σε αυτά τα παιχνίδια οι αριθμοί πάνε περίπατο και υπερισχύουν άλλα στοιχεία όπως το πάθος, η δύναμη, η τακτική και φυσικά η κλάση των παικτών που ζουν για τέτοια ματς.

 Αγωνιστικά οι δυο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως έδειξαν και τα παιχνίδια του κυπέλλου μεσοβδόμαδα.

Από πλευράς τακτικής αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Simeone και Martino. Η Atletico είναι αυτό που λέμε «ομάδα του προπονητή» αφού έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έβγαζε ο  Simeone και ως παίκτης. Πάθος, δύναμη, τρέξιμο, αλληλοκάλυψη και πειθαρχία είναι  αυτά που χαρακτηρίζουν τους Rojiblancos ενώ έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά και στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων όπου μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι παρέλαβε τα σκήπτρα από την Dortmund που πέρυσι θεωρείτο η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης στο παιχνίδι σε ανοικτό γήπεδο. Μοχλός της γρήγορης ανάπτυξης το τετράγωνο των αστέρων Koke, Arda, Villa και Diego Costa, πρώτος σκόρερ της ομάδας με 19 γκολ. Το μεγάλο όπλο όμως και η δύναμη της Atletico είναι η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας με αιχμή του δόρατος τον εξαιρετικό Thibaut Courtois, τον 22χρονο Βέλγο τερματοφύλακα που αναμένεται να καταπλήξει στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας, όπως και τα δυο ακραία μπακ Filipe Luis και Juanfran που κάνουν εξαιρετικό πρωτάθλημα και συμβάλλουν σημαντικά και στην επιθετική ανάπτυξη. Στα δυο τελευταία παιχνίδια με Malaga ,0-1, και Valencia ,1-1, για το κύπελλο η Atletico  δεν είχε καλή παρουσία , εντούτοις πήρε τα αποτελέσματα χάρη σε αυτά τα στοιχεία, καλή άμυνα και γρήγορες αντεπιθέσεις. Άραγε θα είναι αυτά αρκετά για να της δώσουν τη νίκη και στο ντέρμπι;

Από την άλλη η Barcelona, η πιο προβεβλημένη ομάδα στον κόσμο, δεν έχει μυστικά στο παιχνίδι της. Μπορεί να μην έχει την εικόνα της εποχής Pepe Guardiola, τα χρόνια εξάλλου περνούν αμείλικτα για τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας,  κρατά όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που  έκαναν πολύ κόσμο να ανακαλύψει τις χαμένες ομορφιές του ποδοσφαίρου. Η παρουσία του Neymar έδωσε ακόμα περισσότερη φαντασία στο επιθετικό παιχνίδι της Barca και σε συνδυασμό με την επιστροφή του Messi και την τρελή  φόρμα των Pedro, Fabregas και Alexis , η Barcelona υπόσχεται μεγάλες στιγμές για τους λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ο Tata Martino έβαλε όμως και τη δική του πινελιά σε αυτή τη «μηχανή των γκολ» που από πρόπερσι ακόμα  τα είχε βρει σκούρα απέναντι σε ομάδες όπως η Chelsea και η Bayern. Ο Αργεντινός δεν δίστασε να τσαλακώσει την εικόνα της ομάδας σε παιχνίδια που αυτός έκρινε , παίζοντας είτε με δυο αμυντικά χαφ είτε παραχωρώντας κατοχή και γήπεδο στους αντιπάλους , κάτι αδιανόητο πριν από 1-2 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η άμυνα της Barcelona δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον ανοικτό χώρο και είναι ένα ερώτημα στο οποίο η απάντηση στο παιχνίδι του Σαββάτου μπορεί να κρίνει τον νικητή.

Επειδή όμως οι προβλέψεις και οι αναλύσεις πριν από τέτοια παιχνίδια συνήθως διαψεύδονται , συντονιστείτε το βράδυ του Σαββάτου 21.00 μ.μ και αφεθείτε στη μαγεία του ποδοσφαίρου.


Το όχημα ψάχνει κενή θέση και παρκάρει μόνο του
Στην έκθεση CES, η εταιρεία Valeo προχώρησε στην επίδειξη ενός αυτόνομου συστήματος παρκαρίσματος μέσω iPhone.
Τα συγκεκριμένα βαρέλια συλλογής βρόχινου νερού κοστίζουν λιγότερο από 100 ευρώ και μπορείτε να το κατασκευάσετε μόνοι σας με ευκολία. Λειτουργεί, όμως, με την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτή των ακριβών βαρελιών του εμπορίου. Στην συνέχεια του άρθρου θα λάβετε λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή του, ώστε να είστε σε θέση να ξεκινήσετε να συλλέγετε βρόχινο νερό στην αμέσως επόμενη βροχόπτωση.
Είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσετε τα δικά σας βαρέλια συλλογής βρόχινου νερού από τύμπανα με πλαστικές μεμβράνες (σ.σ. pentapostagma.gr – plastic drums) ή κάδους απορριμμάτων. Ξεκινήστε πραγματοποιώντας μία διαδικτυακή αναζήτηση για «μπουκάλια» ή «εμπορευματοκιβώτια» (containers) ώστε να βρείτε ένα πλαστικό τύμπανο 55-γαλονιών ανοικτής κεφαλής με κάλυμμα, που κοστίζει περίπου 60 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε ένα μεταχειρισμένο βαρέλι μιλώντας με προϊστάμενους πλυντηρίων αυτοκινήτων, καθώς αγοράζουν σαπούνι και κερί σε βαρέλια. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το container της αρεσκείας σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα μεγάλο οικιακό κάδο απορριμμάτων (αξίας περίπου 35 ευρώ) σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα με οικιακή είδη. Τα υπόλοιπα υδραυλικά εξαρτήματα που θα χρειαστούν κοστίζουν συνολικά περίπου 40 ευρώ.
Πώς-να-συλλέξετε-βρόχινο-νερό-για-τον-κήπο-σας-με-λιγότερα-από-100-ευρώ-2Διαδικασία κατασκευής
Τοποθετήστε το τύμπανο κοντά σε μία υδρορροή, ανοίξτε μία τρύπα στην πλευρά που βρίσκεται κοντά στον πάτο και βιδώστε μία βαλβίδα αποστράγγισης. Αν και αυτή είναι μία μέθοδος εγκατάστασης που θα σας βολέψει εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτόματη μάνικα ποτίσματος στον κήπο σας, εντούτοις εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ποτιστήρι χειρός, θα χρειαστεί να ανυψώσετε το βαρέλι σε ένα υψηλότερο σημείο στήριξης ώστε να επιτυγχάνεται υψηλότερη πίεση νερού.
Ανοίξτε τρύπες στον πάτο των βαρελιών με ένα τρυπάνι 2-1/4’’. Στη συνέχεια βιδώστε ένα 2-1 αρσενικό ηλεκτρικό σπείρωμα (γκρι PVC) προσαρμογέα αγωγού (οι ηλεκτρικοί προσαρμογείς αγωγών δεν είναι κωνικοί όπως οι προσαρμογείς υδραυλικών εγκαταστάσεων, και έτσι μπορείτε να τους συσφίξετε προς τα κάτω σε «όλη τους τη διαδρομή»). Συγκολλήστε μία λεπτή χάντρα σιλικόνης γύρω από το άνοιγμα και βιδώστε έναν ηλεκτρικό σύνδεσμο σπειρώματος PVC ώστε να συνενώσετε το βαρέλι μεταξύ των δύο εξαρτημάτων. Στη συνέχεια, κολλήστε μαζί τα τμήματα των 2-1. Τον σωλήνα PVC, τις συνενώσεις (για να γίνεται ευκολότερα η αποσυναρμολόγηση την περίοδο του χειμώνα), τους μειωτήρες και τις βαλβίδες. Μπορείτε, ταυτόχρονα, να εγκαταστήσετε έναν σωλήνα υπερχείλισης, ώστε να κατευθύνετε το πλεόνασμα εκεί όπου ακριβώς θέλετε.
Τέλος, ανοίξτε μία τρύπα σε ένα από τα καλύμματα και τοποθετήστε μία διαχωριστική σήτα ώστε να διαχωρίζετε τα φύλλα από την κατασκευή σας.
Aυτός ο χάρτης παρουσιάζει το μέσο όρο από τα ποσοστά ευφυίας του κάθε λαού ανάλογα με την γεωγραφική του θέση...
Τα ποσοστά προκύπτουν από έρευνες και μετρήσεις που έγιναν σε κάθε λαό ξεχωριστά.
Για όσους δεν το γνωρίζουν η Σιγκαπούρη φαίνεται στο χάρτη πως έχει το μεγαλύτερο σκορ με ένα μέσο όρο 108.
Η Ελλάδα με 92,15 βαθμούς βρίσκεται στην....
Ψάξε, ψάξε… δε θα τις βρεις!
Στο σχολείο μας μάθαιναν διάφορα «κολπάκια» για να θυμόμαστε πόσες μέρες έχει κάθε μήνας του χρόνου.
Άλλος 30, άλλος 31 και ο Φλεβάρης… κουτσουρεμένος.
Αυτό που σίγουρα δε θα συναντήσετε ποτέ σε ένα ημερολόγιο, γράφει ο M. Asher Cantrell στο mentalfloss.com είναι οι εξής ημερομηνίες:



1. 0 Ιανουαρίου

Κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς περνάμε από τις 31 Δεκεμβρίου… κατ’ ευθείαν στην 1η Ιανουαρίου.

Αυτό το ξέρουμε όλοι.

Όμως αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι δεν ισχύει για όλους.

Κάθε χρόνο οι αστρονόμοι παρακολουθούν τις κινήσεις των πλανητών και των αστεριών, και αυτά τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε ένα αστρονομικό ημερολόγιο-εφημερίδα.

Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για τα διαστημικά ταξίδια που πραγματοποιούνται και την τοποθέτηση τηλεσκοπίων στο Διάστημα, ενώ τα συστήματα GPS χρησιμοποιούν επίσης τα στοιχεία αυτά για να λειτουργήσουν σωστά.

Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα αστρονομικά ημερολόγια-εφημερίδες είναι ότι δεν κάνουν καμία αναφορά για καμία άλλη χρονιά εκτός αυτής που «τρέχει».

Αν λοιπόν κρατά κανείς στα χέρια του ένα ημερολόγιο της χρονιάς 2000 για παράδειγμα, δε θα βρει καμία αναφορά για το 1999 ή το 2001.

Εκτός κι αν αναφέρεται στην 1η Ιανουαρίου.

Ορισμένα ημερολόγια-εφημερίδες παρέχουν πολύ αναλυτικές και λεπτομερείς πληροφορίες για τις ουράνιες κινήσεις της προηγούμενης ημέρας, και περιέχουν πληροφορίες και για την 31η Δεκεμβρίου. Επειδή όμως «εξ ορισμού» τα ημερολόγια αυτά δεν αναφέρονται σε καμία άλλη χρονιάς πέραν αυτής που «τρέχει», συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά η ημερομηνία 0 Ιανουαρίου.

2. 30 Φεβρουαρίου

Όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου μιας χρονιάς… εκ των πραγμάτων γιορτάζουν τα γενέθλιά τους την «ακριβή ημερομηνία» κάθε 4 χρόνια. Διαφορετικά επιλέγουν να τα γιορτάσουν είτε την 28η Φεβρουαρίου, είτε την 1η Μαρτίου για τα υπόλοιπα τρία χρόνια του «κύκλου της τετραετίας».

Φανταστείτε πόσο απογοητευτικό θα ήταν να έχει γεννηθεί κανείς στις 30 Φεβρουαρίου του 1712 στη σουηδική αυτοκρατορία!

Ένα πολύπλοκο σύνολο γεγονότων οδήγησε το Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς να υπάρξουν δύο «κενές ημέρες».
Το γρηγοριανό ημερολόγιο, που χρησιμοποιείται σήμερα στο δυτικό κόσμο, είναι μια παραλλαγή του ιουλιανού ημερολογίου και θεσπίστηκε από τον και θεσπίστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄.

Ενώ το γρηγοριανό ημερολόγιο ολοκληρώθηκε το 1582, πολλές χώρες άργησαν να το υιοθετήσουν. Σε ό,τι αφορά τη σουηδική αυτοκρατορία, χρειάστηκαν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 100 ολόκληρα χρόνια! (Ο πληθυσμός της χώρας ήταν κυρίως προτεστάντες και όχι καθολικοί).

Καθώς η αλλαγή από το ιουλιανό στο γρηγοριανό συμπεριελάμβανε μια διαφορά δέκα ημερών, πολλές περιοχές επέλεξαν απλά να «προχωρήσουν» τα ημερολόγιά τους μπροστά κατά μιάμιση εβδομάδα.

Η σουηδική αυτοκρατορία όμως, αποφάσισε να «εξαλείψει» την ημερολογιακή διαφορά αυτή… σταδιακά, με πιο αργούς ρυθμούς, επιλέγοντας να «πηδά ημέρες» κάθε σαράντα χρόνια, ξεκινώντας από το 1700.

Βέβαια αυτό δε συνέβη ποτέ, καθώς λίγο αργότερα ξέσπασε πόλεμος και το γεγονός αυτό ξεχάστηκε, μέχρι το 1712, όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος XII ανακοίνωσε ότι ακύρωνε την ισχύ του γρηγοριανού ημερολογίου, και η χώρα του επέστρεφε στη χρήση του ιουλιανού.

Καθώς όμως είχαν ήδη «πηδήξει μια μέρα» το 1700 (που ήταν δίσεκτο έτος σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά όχι και με το γρηγοριανό) αποφασίστηκε απλά η μέρα που είχε «αφαιρεθεί» να προστεθεί στην τρέχουσα χρονιά… με αποτέλεσμα το 1712 το σουηδικό ημερολόγιο να γίνει το μοναδικό στην ιστορία που είχε την ημερομηνία 30η Φεβρουαρίου!

(Η Σουηδία τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί το γρηγοριανό ημερολόγιο το 1753 απλά «πηδώντας μερικές ημέρες μπροστά»).

3. 0 Μαρτίου

Αν σας ρωτήσει κανείς ποια ημέρα είναι πριν την 1η Μαρτίου, λογικά θα πρέπει να απαντήσετε ζητώντας να σας διευκρινίσει σε ποια χρονιά αναφέρεται, γιατί η απάντηση μπορεί να είναι είτε 28, είτε 29 Φεβρουαρίου.

Η 0 Μαρτίου είναι κάτι σαν την 0 Ιανουαρίου, δηλαδή μια αναφορά στην προηγούμενη ημέρα.

Ενώ χρησιμοποιείται κάποιες φορές σε λογισμικά (κάποιες παλαιότερες εκδόσεις του Microsoft Excel δέχονται την ημερομηνία 3/0), είναι πιο πολύ γνωστό ως «κανόνας Doomsday» (ή αλλιώς κανόνας ημέρας της κρίσεως ή αλγόριθμος ημέρας της κρίσεως).

Πρόκειται απλά για μια μέθοδο υπολογισμού της ημέρας της εβδομάδας από μια δεδομένη ημερομηνία.

Για παράδειγμα, ακολουθώντας τον κανόνα αυτό, μπορεί κανείς γρήγορα να πει ότι η 19η Ιανουαρίου του 1481 ήταν Τετάρτη.

Σύμφωνα με το δημιουργό του κανόνα αυτού, John Conway, υπάρχουν ορισμένες ημέρες της εβδομάδας οι οποίες πέφτουν πάντα την ίδια ημερομηνία σε ένα δεδομένο έτος.

Η 4η Απριλίου, η 6η Ιουνίου και η 8η Αυγούστου είναι μόνο μερικές από αυτές που θεωρούνται «Doomsday». Μία ακόμη είναι η 0 Μαρτίου, δηλαδή η τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου.

Η «Doomsday» της χρονιάς 1481 ήταν η Δευτέρα, ενώ του 2013 ήταν η Πέμπτη. Έχοντας αυτό υπόψη μπορούμε να βρούμε ότι η 0 Μαρτίου ήταν μια Δευτέρα και συγκεκριμένα για εκείνη τη χρονιά ο Φεβρουάριος είχε μόνο 28 μέρες, άρα η 0 Μαρτίου που ήταν Δευτέρα, ήταν… η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου του 1481.

4. Undecimber και Duodecimber


Όταν έγινε η αλλαγή από το ρωμαϊκό ημερολόγιο στο ιουλιανό… προστέθηκαν μερικές ημέρες.

Οι 67 ημέρες αυτές προστέθηκαν ανάμεσα στο Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 45 π.Χ. και αναφέρονταν ως «intercalaris prior and intercalaris posterior», ή όπως αποκαλούνται επίσης συχνά ως «Undecimber» και «Duodecimber».

Αυτά τα ονόματα αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Δεκέμβριος έχει πάρει το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει «δέκα», (η οποία με τη σειρά της προήλθε από το γεγονός ότι το ρωμαϊκό ημερολόγιο αρχικά είχε μόλις δέκα μήνες και όχι δώδεκα), ενώ οι λατινικές λέξεις για το «έντεκα» και το «δώδεκα» ήταν οι: «undecim» και «duodecim».

Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται στην πληροφορική. Η γλώσσα προγραμματισμού Java υποστηρίζει ένα ημερολόγιο 13 μηνών, και αναφέρεται στο 13ο μήνα ως it Undecimber.

Με τον τίτλο «Ο μύθος του Mick Dodge» το National Geographic έφερε στο φως την απίστευτη ιστορία ενός σύγχρονου Ροβινσώνα Κρούσου που ζει στο βουνό εδώ και 25 χρόνια, εξ ολοκλήρου ως ερημίτης και μακριά από το σύγχρονο κόσμο.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ό,τι το μόνο σίγουρο είναι ο θάνατος σε τούτη τη ζωή. Αλλά μήπως ούτε αυτό τελικά είναι αλήθεια;

Ο θάνατος, όσο μακάβριο και αν είναι σαν θέμα, απασχολεί όλους μας ή τουλάχιστον θα μας απασχολήσει σε κάποια φάση της ζωής μας. Πόσα όμως γνωρίζουμε γι αυτόν; Και πόσα από αυτά που γνωρίζουμε είναι όντως αλήθεια;
Κι όμως το ίδιο μας το σώμα μπορεί να μας προδώσει ή καλύτερα να μας ντροπιάσει ακόμα και μετά θάνατον, σύμφωνα με την Huffington Post. Εκτός από την αηδιαστική (σχεδόν) αλήθεια ότι τα μαλλιά και τα νύχια επιμένουν να μεγαλώνουν και μετά τον θάνατο κάποιου, ένα νεκρό σώμα επιφυλάσσει και άλλες ντροπιαστικές συνήθειες.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως, τα νύχια και τα μαλλιά φαίνεται ότι μεγαλώνουν αλλά στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα χάνει την υγρασία του και συρρικνώνεται κάνοντας τα μαλλιά και τα νύχια να μοιάζουν ότι μεγαλώνουν και όχι να μεγαλώνουν στην πραγματικότητα.
Επίσης, όταν κάποιος πεθαίνει είναι πολύ πιθανό να ουρήσει, να αφοδεύσει και στην περίπτωση των ανδρών  ακόμη και να εκσπερματώσει. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της απώλειας της λειτουργίας του εγκεφάλου που κρατά το σώμα υπό έλεγχο και αναγκάζεται έπειτα από την πρώτη δυσκαμψία των μυών του σώματος, να επιστρέψει μια ενδεχόμενη επιστροφή στη χαλάρωση και την απελευθέρωση.
Στην περίπτωση των ανδρών μάλιστα, που πεθαίνουν μπρούμυτα, το αίμα αρχίζει να συγκεντρώνεται στα μέρη του σώματος που βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και στύση.
Και αν απορείτε πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει ένα σώμα σκελετός, η απάντηση είναι μία εβδομάδα περίπου, ενώ μετά από ένα μήνα πέφτουν δόντια, μαλλιά κ.λπ
Η έκφραση «πέρασε η ζωή μπροστά από τα μάτια μου» έχει και την επιστημονική της άποψη. Ο εγκέφαλος γίνεται πιο ανενεργός κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής, προκαλώντας μία υπερδραστηριότητα στην ψυχική κατάσταση του ατόμου. Αυτή η κατάσταση αυξημένης συνείδησης μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητα πράγματα, είτε αυτό είναι να δει κάποιος ολόκληρη τη ζωή του να περνά από μπροστά του σαν ταινία είτε πάλι να δει το «φώς» στο τούνελ.
Η διαδικασία αυτή ενισχύεται από την απώλεια αίματος και τη ροή οξυγόνου στα μάτια και η αίσθηση επιβράδυνσης του χρόνου λίγο πριν τον θάνατο, ενδεχομένως να είναι μια λάθος ανάμνηση αυτής της τραυματικής εμπειρίας.
Για την αποτέφρωση τι γνώμη έχετε; Αν και οι πιο θρησκευόμενοι την κατακρίνουν, ίσως στο άμεσο μέλλον χρειαστεί να αναθεωρήσετε για πρακτικούς καθαρά λόγους. Ήδη η Νέα Υόρκη και αρκετά μεγάλο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας έχει έλλειψη χώρου για τα νεκροταφεία και η  αποτέφρωση  θεωρείται …ιδανική λύση.
Ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότισύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών 58.093.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2011. Αυτό σημαίνει περίπου 159.159 θάνατοι ανά ημέρα ή 6.631 κάθε ώρα.
Από την άλλη μπορεί η αθανασία να είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Μόλις 31 χρόνια. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τη Google και τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Itskov. Η Calico είναι ένα από τα προγράμματα της γνωστής εταιρείας αναζήτησης, το οποίο έχει σκοπό να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης όχι 5 και 10 χρόνια αλλά μέχρι να επιτύχει τελικά την αθανασία.
Από την άλλη και ο ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει βάλει σκοπό να ζήσει για πάντα. Το δικό του project μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο να λύσει το ζήτημα της ζωής μέχρι το 2045, οπότε και θα έχει υλοποιηθεί η ιδέα των … ανδροειδών σωμάτων, στα οποία θα τοποθετείται ο εγκέφαλος, επιτρέποντας στον πρώην... εκλιπόντα να ζει για πάντα μέσα από το αέναο ρομπο-σώμα.
Επιστημονική φαντασία ή σοκαριστική πραγματικότητα, το μέλλον θα δείξει.

Πάει ένας βλάχος σ ένα μπουρδέλο στην Αθήνα για πρώτη φορά. Χτυπάει το κουδούνι, βγαίνει η πόρνη και τον παίρνει μέσα στο δωμάτιο της.
Ρωτάει ο βλάχος:

Διαβάστε προσεκτικά το έγγραφο που ακολουθε,
είναι από το blog των (πρώην) Δημοτικών Αστυνομικών:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απαντά στις 24 Οκτωβρίου ότι θα διαβιβάσει ένα αίτημα στη ...δημοτική αστυνομία, που καταργήθηκε από το Σεπτέμβριο.


































http://www.taxalia.blogspot.gr
Μετά και το τελυταίο περιστατικό -του θανάτου καρκινοπαθούς που ήταν ανασφάλιστος -το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να λάβει μέτρα για εκείνους που είναι άνεργοι και άποροι. Με υπουργική λοιπόν αποφαση παρέχεται υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, με τους δικαιούχους να αγγίζουν τους 180.000.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προβλέπει την κάλυψη 22 κατηγοριών δικαιούχων, είτε πρόκειται για ανασφάλιστους είτε για ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν οφειλές απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Οσον αφορά το εισοδηματικό όριο καθορίζεται στις 6.000 ευρώ ετησίως, με προσαύξηση 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες, 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειες του δικαιούχου και 30% για προστατευόμενα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.
Ειδική μέριμνα με “ελαστικοποίηση” του εισοδηματικού κριτηρίου θα λαμβάνεται για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις μέσω κοινωνικής επιτροπής, καθώς και εγκυμονούσες ή περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και παράκαμψης των εισοδηματικών προϋποθέσεων.
Σύμφωνα με την Real, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα τους, η κάλυψη θα ισχύει είτε βρίσκεται σε αδράνεια η επιχείρηση είτε λειτουργεί αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις ή έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα βιβλιάρια Υγείας θα ανανεώνονται για έναν χρόνο με προοπτική επέκτασης της ισχύος τους χωρίς να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά εφόσον τα οικονομικά δεδομένα και η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου δεν έχουν μεταβληθεί, ενώ για ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις η ανανέωση θα είναι αυτόματη και διαδοχική.

Ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι

1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας).

2. Ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

3. Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα ανεξαρτήτως ιθαγένειας).

4. Πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (εκτός Ε.Ε) και λοιπών τρίτων χωρών και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

5. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

6. Οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

7. Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

8. Αιτούντες άσυλο και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

9. Παιδιά ή άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλα ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

10. Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή είναι υπό Επιτροπεία ή η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε τρίτους, εφόσον οι έχοντες την επιμέλεια είναι ανασφάλιστοι ή δεν δικαιούνται παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ο ανήλικος προστατεύεται από φορείς πρόνοιας.

11. Ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους ανήλικοι, εφόσον είναι ανασφάλιστοι

12. Παιδιά έως 18 ετών, τα οποία είναι ανασφάλιστα και των οποίων οι γονείς δεν δικαιούνται παροχών υγείας από το παρόν πρόγραμμα ή τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους Φορέα λόγω χρεών, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.

13. Άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, π.χ. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. κλπ ή παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς.

14. Θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το Π.Δ.233/2003), που είναι ανασφάλιστοι και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.

15. Οι κρατούμενοι σε φυλακές, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και φιλοξενούμενοι σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ).

16. Άτομα που έχουν καταδικαστεί με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους υπό επιτήρηση ή των οποίων η ποινή έχει μετατραπεί σε υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας ή έχουν απολυθεί υπό όρους μετά από απόφαση Δικαστηρίου ή παραγγελία του δικαστή εκτελέσεως ποινών ή του αρμόδιου εισαγγελέα.

17. Αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος…» και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.

18. Αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα στο Διδασκαλείο ξένων γλωσσών της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Παν/μίου Αθηνών και αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που κάνουν έρευνα σε Α.Ε.Ι. ή παρακολουθούν μαθήματα στα ιδρύματα αυτά σαν ελεύθεροι ακροατές και για όσο χρόνο διαρκεί η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ή γίνεται έρευνα στα Α.Ε.Ι. ή η παρακολούθηση των μαθημάτων ως ελευθέρων ακροατών.

19. Αλλοδαποί γιατροί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που τοποθετούνται για ειδίκευση και στα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και τέκνα) και για όσο χρόνο διαρκεί η ειδίκευσή τους.

20. Αλλοδαποί που έχουν προσβληθεί από HIV ή άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με την παρ.Ε του άρθρου 11 του Ν.2955/2001 (ΦΕΚ.256 τ.Α΄).

21. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αλλά δεν δικαιούνται παροχών υγείας από αυτά λόγω χρεών, θεωρούνται ανασφάλιστοι και δικαιούνται υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τηρουμένων όλων των σχετικών προϋποθέσεων, εφόσον έχουν προχωρήσει σε δήλωση διακοπής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ή σε δήλωση αδράνειας στη Δ.Ο.Υ. και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τελευταία.

22. Όσων ατόμων η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων, ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων-παθήσεων (σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή τις γνωματεύσεις από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές) από τα οποία πάσχουν.

http://www.fpress.gr
Στις 10 Ιανουαρίου του 49 π.Χ.  ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει με τον στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου με τον Πομπήιο, αναφωνώντας την περίφημη ιστορική φράση "Ο κύβος ερρίφθη" (alea jacta est).

49 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρ διαβαίνει με τον στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

1072 - Ο Ροβέρτος Γυισκάρδος κατακτά το Παλέρμο της Σικελίας.

1475 - Ο Στέφανος Γ' της Μολδαβίας νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Βασλούι.

1776 - Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Πέιν εκδίδει την «Κοινή Λογική» (Common Sense), με την οποία υπερασπίζεται την Αμερικανική Επανάσταση.

1806 - Οι Ολλανδοί άποικοι του Κέιπ Τάουν παραδίδονται στους Βρετανούς.

1839 - Φτάνει για πρώτη φορά το τσάι στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ινδία.

1863 - Ανοίγει το πρώτο τμήμα του λονδρέζικου υπόγειου σιδηροδρόμου από την οδό Πάτινγκτον έως τη Φάρινγκτον.

1920 - Επικυρώνεται η συνθήκη των Βερσαλλιών

1941 - Η Ι Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού μπαίνει στην Κλεισούρα της Βορείου Ηπείρου.

1983 - Υποτίμηση της δραχμής κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων.

http://www.enikos.gr 
Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε χθες (Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και πρόσκλησης, παρουσία και του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κώστα Ασκούνη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενδοδημοτική κινητικότητα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «εξέφρασε για ακόμη μία φορά την κάθετη αντίθεσή της στην ενδοδημοτική κινητικότητα, αφού συνιστά άλλη μία μεθόδευση της κυβέρνησης με στόχο χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η δήθεν αξιολόγηση Δομών και Προσωπικού στους Ο.Τ.Α., όπως και η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα«.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Ο κ. Γρηγοράκος γνωρίζει πολύ καλά πώς η διάταξη που η κυβέρνηση προώθησε, πρακτικά δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής. Εξυπηρετεί μόνο τις μνημονιακές επιταγές που θέλει να εξαργυρώσει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα για χιλιάδες «απολύσεις» εργαζομένων.
Τα περί «κατάληξης των δύο πλευρών ότι θα προσπαθήσουν από κοινού ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασίας της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας με στόχο την επιτυχή έκβαση του προγράμματος», που αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είναι εκ του πονηρού και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ίσως, ο κ. Γρηγοράκος να εννοεί την Κ.Ε.Δ.Ε., την οποία άλλωστε μνημονεύει και στη διάταξη που έστειλε στους Ο.Τ.Α. για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας.
Αν νομίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών πώς με επικοινωνιακά τεχνάσματα (έσπευσε με την έκδοση Δελτίου Τύπου να παρουσιάσει μία κατάσταση που δεν απηχεί στην πραγματικότητα) και αιφνιδιαστικές κινήσεις θα κάνει την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. «συνένοχη στο έγκλημα» της ενδοδημοτικής κινητικότητας πλανάται πλάνην οικτρά.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν πρόκειται να συνηγορήσει ποτέ στην ενδοδημοτική κινητικότητα και θα αγωνιστεί να ανατρέψει την πολιτική των απολύσεων και της διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα. 


Το συμπέρασμα είναι ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί για την εφαρμογή του μέτρου της ενδοδημοτικής κινητικότητας και ότι βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την ΚΕΔΕ που δείχνει διαλλακτική διάθεση. Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και ειδικά την ηγεσία του ΥΠΕΣ που έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη διαδικασία για τη μείωση του «πλεονάζοντος προσωπικού» και τον εξορθολογισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

http://www.aftodioikisi.gr 
Φαίνεται πως ορισμένοι συνεργάτες στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν του κεφαλιού τους (σ.σ. ή μήπως όχι;)

Έτσι, μετά το δημοτικό αστυνομικό της σειράς 2010 που υπηρετεί στο πολιτικό του γραφείο (σ.σ. καλό θα είναι ο κ. υπουργός να μην το αρνείται όπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο star γιατί η aftodioikisi.gr έχει δημοσιοποιήσει και το όνομά του χωρίς ποτέ να διαψευστεί) που στέλνει non paper για να απαντήσει στις καταγγελίες συναδέλφων του, τώρα μας προέκυψε και νέος συνεργάτης (για την ακρίβεια συνεργάτιδα) που, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, δεν επιτρέπει στους δημοτικούς αστυνομικούς να συναντήσουν τον υπουργό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία: «Ο Υπουργός ζήτησε από Δημοτικούς Αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην εκπομπή της Δευτέρας (16/12) «Στον Ενικό»  να κλείσουν «ραντεβού» με το «γραφείο» του ώστε να παραθέσουν στον ίδιο την δική τους άποψη-επιχειρήματα για τα φλέγοντα ζητήματα μοριοδότησης-εντοπιότητας-8ετίας κτλ της κινητικότητας των Δ.Α.

Όμως, οι πρώην Δ.Α, μετά από αναρίθμητες προσπάθειες να βρουν κάποιον υπεύθυνο μέσα στο ΥΔιΜΗΔ ούτως ώστε να τους κλείσει το ραντεβού με τον Υπουργό, κατάφεραν να μιλήσουν με κάποια κυρία (ξέρουμε όνομα, δεν το λέμε ακόμη) η οποία αρνήθηκε ανοιχτά πλέον να κλείσει την συνάντηση ζητώντας από τους Δ.Α. να αποστείλουν ένα ακόμη υπόμνημα (!) με τις θέσεις τους στα προαναφερθέντα ζητήματα «και θα δούμε». Υπόμνημα που δε θα φτάσει ποτέ στα χέρια του Υπουργού λέμε εμείς, λόγω της «μαύρης τρύπας» που υπάρχει εδώ και καιρό έξω από την πόρτα του γραφείου του και «ρουφάει» τέτοιου είδους έγγραφα…Αλήθεια, πως γίνεται να έχουν σταλεί από το σωματεία Δ.Α. δεκάδες τέτοια υπομνήματα στον Υπουργό και οι συνεργάτες του να ζητάνε κι άλλα; Δεν γέμισε ο κάδος τους ακόμη;;;

Εμείς αναρωτιόμαστε. Γίνονται εν γνώση του υπουργού αυτά; Μπορεί κάποιος-α «συνεργάτιδα» μέσα στο Υπουργείο, να αρνείται συναντήσεις με τον Υπουργό όταν μάλιστα το έχει ζητήσει ο ίδιος; Θα επανέλθουμε με νεότερα.»

Σ.Σ. Και η στήλη αναρωτιέται: Είναι δυνατόν να γίνονται αυτά ερήμην του υπουργού; Γιατί, όπως πληροφορούμαστε, ο εν λόγω δημοτικός αστυνομικός από το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη που έστειλε το non Paper, υποτίθεται , χωρίς να το γνωρίζει ο υπουργός, όχι μόνο παραμένει στη θέση του αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος κάνει πως δεν είδε, δεν άκουσε κλπ.

http://www.aftodioikisi.gr 
Ένα μυστηριώδες κωδικοποιημένο κείμενο που αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες μιας διαδικασίας μύησης στη Ντραγκέτα, την Καλαβρέζικη μαφία, ανακάλυψε η ιταλική αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας για μια δολοφονία στη Ρώμη, πέρσι τον Ιανουάριο.
Το κωδικοποιημένο κείμενο αφορά την διαδικασία ορκωμοσίας, όταν τα νέα μέλη εντάσσονταν στην ομάδα "San Luca", παρακλάδι της Ντραγκέτα, που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη οργάνωση λαθρεμπόρων κοκαΐνης στην Ευρώπη. 
"Πρόκειται για ένα τρισέλιδο έγγραφο, όλο κωδικοποιημένο, που είναι ουσιαστικά ο όρκος που έπαιρναν- ή παίρνουν ακόμα- οι υποψήφιοι, για να γίνουν μέλη μέρος της Ντραγκέτα" δήλωσε ο Renato Cortese, επικεφαλής της ομάδας ταχείας δράσης της αστυνομίας της Ρώμης. 
Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κείμενο πέφτει στα χέρια των αρχών και έχει μεγάλη αξία. 
"Η εύρεση ενός τέτοιου εγγράφου δείχνει ότι, ακόμη και αν αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις προβάλλονται ως μεγάλες επιχειρήσεις με παγκόσμια παρουσία, λόγω της παράνομης φύσης τους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα αρχαϊκά συστήματα" δήλωσε ο Cortese.
news.gr
Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπαραγωγή των τελευταίων, προειδοποιεί νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και κατά συνέπεια για περισσότερες μέλισσες.

Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης. Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία κ.α.

Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τομ Μπριζ του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, επισημαίνουν ότι σε ορισμένες χώρες -αλλά όχι σε όλες- παρατηρείται μια κάμψη στους πληθυσμούς των μελισσών λόγω της χρήσης των εντομοκτόνων και των διαφόρων ασθενειών. Έτσι, μεταξύ 2005- 2010 σε 41 ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι οι αποικίες των μελισσών αυξήθηκαν κατά 7%.

Την ίδια περίοδο, όμως, όπως επισημαίνει και το BBC, αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο η συνολική έκταση στην Ευρώπη, που αφορά «ενεργειακές» καλλιέργειες ειδικά για βιοκαύσιμα, όπως π.χ. της ελαιοκράμβης. Ο Τομ Μπριζ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, «ενώ το 2005 υπήρχαν μόνο λίγες εκατοντάδες εκτάρια (σ.σ. ένα εκτάριο= δέκα στρέμματα) ελαιοκράμβης, έκτοτε οι σχετικές καλλιέργειες έχουν σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη λόγω των σχετικών επιδοτήσεων για βιοκαύσιμα». Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαχρονική αύξηση ενεργειακών καλλιεργειών σε όλη την Ευρώπη (717% μεταξύ 2005- 2010).

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαχρονικά αυξάνεται το έλλειμμα στο «ισοζύγιο των μελισσών» (διαφορά προσφοράς- ζήτησης) και σήμερα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι «λείπουν» 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες. Το έλλειμμα αυτό καλύπτουν, σε ένα βαθμό, άλλα έντομα που παρέχουν ανάλογες «υπηρεσίες» επικονίασης των φυτών.

Ήδη στην Ευρώπη έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα προστασίας των μελισσών, όπως το μορατόριουμ στη χρήση εντομοκτόνων με νεο-νικοτινοειδή. Από την άλλη, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 10% των μεταφορικών καυσίμων της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως τα βιοκαύσιμα) έως το 2020, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι αγρότες να έχουν κίνητρο να στραφούν στις «ενεργειακές» καλλιέργειες- όμως θα πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα έντομα για την ομαλή αναπαραγωγή αυτών των φυτών.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου από το Τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου του Αιγαίου (Μυτιλήνη) και από κυπριακής ο Νίκος Σεραφείδης από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου (Λευκωσία).
tanea.gr
Πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίου δολάριων επιβλήθηκε στον Κινέζο σκηνοθέτη, Ζανγκ Γιμού, επειδή παραβίασε την πολιτική του ενός παιδιού.

Ο σκηνοθέτης που είχε παραδεχθεί ότι έχει τρία παιδιά έχει διορία 30 ημερών για να πληρώσει το πρόστιμο.

Ο Ζανγκ Γιμού που είχε σκηνοθετήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου απολογήθηκε για το «παράπτωμά» του.

Το πρόστιμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της επαρχίας Μπινχού, υπολογίστηκε σύμφωνα με το εισόδημα του Ζανγκ Γιμού και της συζύγου του, την εποχή που γεννήθηκαν οι δύο γιοι και η κόρη τους.

Η αυστηρή πολιτική δεν επιτρέπει σε μία οικογένεια να έχει περισσότερα του ενός παιδιού, με εξαίρεση κάποιες οικογένειες που ζουν στην επαρχία και μπορούν να έχουν δύο παιδιά εάν το πρώτο τους παιδί είναι κορίτσι.

Ωστόσο, το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική και να επιτρέψει στις οικογένειες να έχουν δύο παιδιά εάν ο ένας γονιός είναι μοναχοπαίδι.
tanea.gr
Απρόσμενη ψηφιακή δόξα γνωρίζει το διαβόητο μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου», το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών e-books της αγγλικής γλώσσας.

Το τελευταίο διάστημα, το επίμαχο ηλεκτρονικό βιβλίο έχει κατέβει εκατοντάδες χιλιάδες φορές από κατόχους φορητών συσκευών (ταμπλέτες, e-readers κ.λπ.) που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά βιβλιοπωλεία του iTunes και του Amazon.

Πρόκειται για το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του ναζιστικού κόμματος που γράφτηκε το 1923. Στο βιβλίο ο Χίτλερ παρουσιάζει την πολιτική του ιδεολογία, με βάση την αυτοβιογραφία του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: ένα αυτοβιογραφικό και ένα πολιτικό, τα οποία μέχρι το 1930 εκδίδονταν ξεχωριστά.

Στο top 20 του iTunes’s Politics & Events chart, «Ο Αγών μου» βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το Amazon διαθέτει έξι διαφορετικές εκδόσεις του βιβλίου το οποίο κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ.

Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Time, o συγγραφέας Κρις Φάραον εκτίμησε ότι τα e-books είναι ο τέλειος τρόπος για να διαβάσει κάποιος αμφιλεγόμενα κείμενα χωρίς να γίνει αντιληπτός.

«Πολλοί αναγνώστες μπορεί να μην θέλουν να τους δουν οι άλλοι να διαβάζουν αυτό το βιβλίο ή να το έχουν στη βιβλιοθήκη τους, αλλά ένα φθηνό ηλεκτρονικό αντίτυπο μπορεί να κρυφτεί ή να διαγραφεί».
tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!