Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019


Ένας Αμερικανός στρατιώτης συνελήφθη, καθώς δημοσίευσε στο Facebook οδηγίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και μιλούσε με άλλους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον τηλεοπτικού δικτύου, έγινε σήμερα γνωστό από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Σε βάρος του στρατιώτη του στρατού ξηράς στο Φορ Ράιλι, στο Κάνσας, Τζάρετ Σμιθ, 24 ετών, δικαστήριο του Κάνσας απήγγειλε κατηγορίες για «διάδοση πληροφοριών σχετικών με εκρηκτικά ή με όπλα μαζικής καταστροφής» διευκρίνισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Στίβεν Μακάλιστερ, σε ένα δελτίο τύπου.
Βάσει των επίσημων εγγράφων, το FBI κατηγορεί τον Σμιθ ότι είχε επαφές στο Facebook με έναν Αμερικανό, μέλος μιας ουκρανικής υπερεθνικιστικής ομάδας, τον Κρεγκ Λανγκ, έναν χρόνο προτού ενταχθεί στον αμερικανικό στρατό το 2017.

Τον Δεκέμβριο του 2018 «διεύθυνε μια ομαδική συζήτηση στο Facebook όπου διαβεβαίωνε πως γνωρίζει πώς να κατασκευάσει κανείς μια βόμβα που πυροδοτείται από κινητό τηλέφωνο, όπως το κάνουν οι Αφγανοί» αναφέρεται στη μήνυση του FBI.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία προσθέτει πως στις 19 Αυγούστου ο Τζάρετ Σμιθ συζήτησε στο Facebook ένα σχέδιο για να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, όπου ανέφερε πως αναζητά «εξτρεμιστές» όπως εκείνος, για να συνεργαστούν.
Δύο ημέρες αργότερα, άφησε να εννοηθεί ότι θα στοχεύσει την έδρα ενός ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου εθνικής εμβέλειας, το όνομα του οποίου δεν διευκρινίζεται, χρησιμοποιώντας ένα «μεγάλο όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά».
Στις 20 Σεπτεμβρίου, μέσω αυτή τη φορά του δικτύου κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, εξήγησε λεπτομερώς σε έναν μυστικό πράκτορα του FBI πώς να φτιάξει μια βόμβα με υλικά που θα έβρισκε στο εμπόριο.
Εκεί, πρότεινε να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του Μπέτο Ο΄ Ρούρκ, ενός υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.
Ο Σμιθ συνελήφθη την 21η Σεπτεμβρίου. Ομολόγησε ότι γνωρίζει πώς να κατασκευάζει εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι μοιραζόταν συχνά τις γνώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «προκαλέσει το χάος», σύμφωνα με το FBI.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!