Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017


Η καλή μάσηση των τροφίμων μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να μας προστατεύει από τις λοιμώξεις του στόματος, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής μία ελληνικά ειδικό.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα επονομαζόμενα Th17 κύτταρα, διεγείρονται όταν μασάμε.

Τα κύτταρα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από συνηθισμένες λοιμώξεις του στόματος από βακτήρια και μύκητες.

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφίμων μπορούν να διαφυλάξουν την υγεία του ανοσοποιητικού, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι και η πράξη της κατανάλωσης τροφής καθ’ εαυτή είναι πολύ σημαντική.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση immunity.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Νίκη Μουτσοπούλου, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οδοντικής & Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR), σε άλλα τμήματα του σώματος, όπως το έντερο και το δέρμα, τα Th17 κύτταρα διεγείρονται από την παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων και γι’ αυτό πίστευαν ότι το ίδιο συμβαίνει στο στόμα.

Ωστόσο ανακάλυψαν πως όταν μασάμε προκαλούνται στο στόμα μικροσκοπικές διαβρώσεις στα ούλα και παράγονται ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς με τα ωφέλιμα βακτήρια, διεγείροντας έτσι τα Th17 κύτταρα.

Ο μηχανισμός αυτός, όμως, είναι δίκοπο μαχαίρι διότι αν τρώει κάποιος συνέχεια και έχει υπερπαραγωγή των Th17 κυττάρων, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, δηλαδή φλεγμονής η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει σε απώλεια των δοντιών.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτελεί ένα αξιοθαύμαστα λεπτό έργο στα σημεία του σώματος που δρουν ως φραγμός με το περιβάλλον, όπως είναι το δέρμα, το στόμα και το έντερο, και στα οποία καλείται να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς ανεχόμενο ταυτοχρόνως τα ωφέλιμα βακτήρια», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Τζοάν Κόνκελ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι, σε αντίθεση με άλλους φραγμούς του σώματος, το στόμα διαθέτει διαφορετικό τρόπο διέγερσης των Th17 κυττάρων: όχι τα βακτήρια, αλλά τη μάσηση. Επομένως η μάσηση μπορεί να ενεργοποιήσει μία προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση στα ούλα μας».

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές κατόρθωσαν να αυξήσουν τα επίπεδα των Th17 κυττάρων σε ποντίκια, αλλάζοντας τη σκληρότητα της τροφής που τους χορηγούσαν και αποδεικνύοντας ταυτοχρόνως ότι η διαδικασία της μάσησης αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

Όταν, όμως, η μάσηση ήταν υπερβολική, τα ζώα εκδήλωναν περιοδοντίτιδα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι «επειδή η φλεγμονή στο στόμα σχετίζεται με την ανάπτυξη νοσημάτων σε όλο το σώμα, η κατανόηση των παραγόντων που ρυθμίζουν την ανοσία στον στοματικό φραγμό, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέους τρόπους διαχείρισης των φλεγμονωδών νοσημάτων», τόνισε η δρ Κόνκελ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η παιδική πούδρα, το ταλκ, χρησιμοποιείται κυρίως για τη φροντίδα του μωρού μας, έχει όμως δεκάδες άλλες χρήσεις.

Ας δούμε μερικές από αυτές...

1. Βοηθάει στην αφαίρεση της λαδιάς

Ρίξτε λίγο ταλκ επάνω στη λαδιά στο ρούχο, αφήστε λίγη ώρα, τρίψτε καλά και απομακρύνετε την επιπλέον σκόνη με μια βούρτσα. Μετά πλύνετε το ρούχο κανονικά.

2. Ξεμπερδεύει τις αλυσίδες

Ρίξτε λίγο ταλκ και τρίψτε ελαφρά με τα χέρια σας. Η αλυσίδα θα ανοίξει αμέσως.

3. «Διώχνει» τα μυρμήγκια

Ρίξτε αρκετό ταλκ στο δρόμο τους και θα εξαφανιστούν!

4. Αφαιρεί τη μούχλα από τα βιβλία

Παλιά βιβλία που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά ίσως αναπτύξουν υγρασία ανάμεσα στις σελίδες και μούχλα. Λίγο ταλκ στα προσβεβλημένα σημεία, τίναγμα και μετά έκθεση στον ήλιο για αρκετή ώρα.

5. Βοηθάει στη λιπαρότητα των μαλλιών

Αν δεν προλαβαίνετε να λουστείτε, βάλτε μια μικρή ποσότητα πούδρας στις ρίζες των μαλλιών σας. Η πούδρα θα τραβήξει την λιπαρότητα και εσείς θα δείχνετε φρεσκολουσμένες.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr

Στα 625.000 δολάρια έφτανε η αμοιβή της Αντέλ κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας της τον περασμένο χρόνο, καθιστώντας την μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας που έχει συστήσει με μοναδικό μέτοχο τον εαυτό της να έχει κέρδη περίπου 14,4 εκατ. δολαρίων.

Η Αντέλ έκανε 107 εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ένωση των Μουσικών Βρετανικών Βραβείων τοποθετεί την σούπερ σταρ ανάμεσα στους πλουσιότερους μουσικούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Μαντόνα, του Μπρους Σπρίνγκστιν, των U2 και τους Rolling Stones.

Μία πηγή, όπως αναφέρει το Page Six, υποστηρίζει ότι τα κέρδη της Αντέλ είναι εξωπραγματικά, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη της παγκόσμια περιοδεία και εκτιμάει ότι αυτό το ποσό θα κινηθεί ακόμα πιο υψηλά τα επόμενα χρόνια.

Τώρα η Βρετανή τραγουδίστρια προετοιμάζεται για την περιοδεία της στην Αυστραλία, όπου θα κάνει 11 εμφανίσεις αρχής γενομένης από το Περθ στις 28 Φεβρουαρίου και η ίδια πηγή εκτιμάει ότι τα κέρδη της Αντέλ θα εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο.

Η φετινή της σεζόν θα κλείσει το καλοκαίρι στο Wembley Stadium του Λονδίνου, όπου θα εμφανιστεί για τέσσερα βράδια.

Η πιο κερδοφόρα περιοδεία ήταν αυτή των U2 που μεταξύ του 2009 και του 2011 απέφερε στο συγκρότημα περισσότερα από 738 εκατ. δολάρια, ενώ η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια μέχρι τώρα είναι η Μαντόνα που η αμοιβή της έφτασε τα 4,7 εκατ. δολάρια τη βραδιά κατά τη διάρκεια της Sticky & Sweet Tour, που ήταν η 8η παγκόσμια περιοδεία της για την προώθηση του 11ου άλμπουμ της και η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2008.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Δημοκρατία είναι ακριβή: Το διαπίστωσαν στη ΛΔ του Κονγκό
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επρόκειτο να κάνουν εκλογές το 2017, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών -ο γνωστός δυσάρεστος άνθρωπος κάθε κυβέρνησης- έβαλε το σχέδιο στον πάγο. Το κόστος είναι τεράστιο και λεφτά δεν υπάρχουν.

Η τελευταία θητεία του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά έληξε στα τέλη του Νοεμβρίου 2016. Όμως οι Αρχές στην αφρικανική χώρα εκτίμησαν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την απογραφή 30 εκατομμυρίων πολιτών εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, όχι πριν τον Ιούλιο του 2017.

Όσο για το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κανγκούντια το τοποθέτησε στα 1,8 δισ. δολάρια.

Ο 45χρονος Ζοζέφ Καμπιλά έγινε πρόεδρος το 2001.
Το νέο θεσμό του «τοπικού αστυνόμου» που μπαίνει πλέον επίσημα σε εφαρμογή, παρουσίασε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Οπως ανέφερε, ο Τοπικός Αστυνόμος, ως βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία, εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος: την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της Αστυνομίας με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη.
Πρόσθεσε πως ο Τοπικός Αστυνόμος εντάσσεται σήμερα σ’ ένα συμπαγές περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης, βελτιώνοντας την ποιότητα του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών ιδίως της απομακρυσμένης ελληνικής περιφέρειας, εκπληρώνοντας την κοινωνική προσδοκία για καθημερινή παρουσία και άμεση επικοινωνία του πολίτη με τον αστυνομικό.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους διοικητές των Υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν οι Τοπικοί Αστυνόμοι και γενικά τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους να επιβλέψουν, να συντονίσουν, να εποπτεύσουν την εφαρμογή του νέου θεσμού, παρέχοντας τη συνδρομή, τις υποδείξεις, τις παραινέσεις τους.

Κάλεσε επίσης τους ιδίους τους Τοπικούς Αστυνόμους:
  • να μελετήσουν, να κατανοήσουν, να συναισθανθούν το ρόλο, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους.
  • να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να καθιερωθούν με το έργο και τη συμπεριφορά τους στη συνείδησή τους ως θεματοφύλακες της τάξης και της νομιμότητας, να δημιουργήσουν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τους Φορείς που τις εκπροσωπούν.
  •  να μετουσιώσουν τις προσδοκίες όλων σε έργο και προσφορά προς την τοπική κοινωνία.
Κάλεσε ακόμη και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στους οποίους θα εγκατασταθούν σήμερα οι Τοπικοί Αστυνόμοι να στηρίξουν την νέα προσπάθεια της ΕΛΑΣ.

Η αρχή του θεσμού θα γίνει σε 27 περιοχές της Ελλάδας:
1.  Σιδηρόνερο Δήμο Δράμας,
2.  Οικισμός Σώστης Δήμου Ιάσμου,
3.  Νέα Βύσσα Δήμου Ορεστιάδας,
4.  Μεταξάδες Δήμου Διδυμοτείχου,
5.  Λάβαρα Δήμου Σουφλίου,
6.  Κολινδρός Δήμου Πίνδας Κολινδρού,
7.  Πλαταμώνα Δήμου Δίου Ολύμπου,
8   Τοπική Κοινότητα Μαυροθάλασσας Δήμου Βισαλτίας,
9.  Βελβεντό Δήμου Σερβίων Βελβεντού,
10. Τσοτύλι Δήμου Βοϊου
11. Νεοχώριο Δήμου Νικολάου Σκουφά,
12. Ανθιρό Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας,
13. Ραψάνη Δήμου Τεμπών,
14. Πλατύκαμπος Δήμου Κιλελέρ,
15. Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης Δήμου Τεμπών,
16. Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας,
17. Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων,
18. Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων,
19. Γαρδίκη Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης,
20. Υπάτη Δήμου Λαμιαίων,
21. Ερατεινή Δήμου Δορίδας
22. Λεβίδι Δήμου Τριπόλεως,
23. Φιλιατρά Δήμου Τριφυλλίας,
24. Χώρα Δήμου Πύλου Νέστωρος,
25. Αγία Βαρβάρα Δήμου Γόρτυνας,
26. Καρδάμαινα Δήμου Κω
27. Κέφαλος Δήμου Κω.
- See more at: http://marketnews.gr/article/501318/topikos-astinomikos-oi-27-perioxes-pou-egkathistatai#_
Το νέο θεσμό του «τοπικού αστυνόμου» που μπαίνει πλέον επίσημα σε εφαρμογή, παρουσίασε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Οπως ανέφερε, ο Τοπικός Αστυνόμος, ως βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία, εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος: την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της Αστυνομίας με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη.
Πρόσθεσε πως ο Τοπικός Αστυνόμος εντάσσεται σήμερα σ’ ένα συμπαγές περιφερειακό σύστημα αστυνόμευσης, βελτιώνοντας την ποιότητα του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών ιδίως της απομακρυσμένης ελληνικής περιφέρειας, εκπληρώνοντας την κοινωνική προσδοκία για καθημερινή παρουσία και άμεση επικοινωνία του πολίτη με τον αστυνομικό.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους διοικητές των Υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν οι Τοπικοί Αστυνόμοι και γενικά τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους να επιβλέψουν, να συντονίσουν, να εποπτεύσουν την εφαρμογή του νέου θεσμού, παρέχοντας τη συνδρομή, τις υποδείξεις, τις παραινέσεις τους.

Κάλεσε επίσης τους ιδίους τους Τοπικούς Αστυνόμους:
  • να μελετήσουν, να κατανοήσουν, να συναισθανθούν το ρόλο, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους.
  • να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να καθιερωθούν με το έργο και τη συμπεριφορά τους στη συνείδησή τους ως θεματοφύλακες της τάξης και της νομιμότητας, να δημιουργήσουν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και τους Φορείς που τις εκπροσωπούν.
  •  να μετουσιώσουν τις προσδοκίες όλων σε έργο και προσφορά προς την τοπική κοινωνία.
Κάλεσε ακόμη και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στους οποίους θα εγκατασταθούν σήμερα οι Τοπικοί Αστυνόμοι να στηρίξουν την νέα προσπάθεια της ΕΛΑΣ.

Η αρχή του θεσμού θα γίνει σε 27 περιοχές της Ελλάδας:
1.  Σιδηρόνερο Δήμο Δράμας,
2.  Οικισμός Σώστης Δήμου Ιάσμου,
3.  Νέα Βύσσα Δήμου Ορεστιάδας,
4.  Μεταξάδες Δήμου Διδυμοτείχου,
5.  Λάβαρα Δήμου Σουφλίου,
6.  Κολινδρός Δήμου Πίνδας Κολινδρού,
7.  Πλαταμώνα Δήμου Δίου Ολύμπου,
8   Τοπική Κοινότητα Μαυροθάλασσας Δήμου Βισαλτίας,
9.  Βελβεντό Δήμου Σερβίων Βελβεντού,
10. Τσοτύλι Δήμου Βοϊου
11. Νεοχώριο Δήμου Νικολάου Σκουφά,
12. Ανθιρό Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας,
13. Ραψάνη Δήμου Τεμπών,
14. Πλατύκαμπος Δήμου Κιλελέρ,
15. Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης Δήμου Τεμπών,
16. Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας,
17. Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων,
18. Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων,
19. Γαρδίκη Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης,
20. Υπάτη Δήμου Λαμιαίων,
21. Ερατεινή Δήμου Δορίδας
22. Λεβίδι Δήμου Τριπόλεως,
23. Φιλιατρά Δήμου Τριφυλλίας,
24. Χώρα Δήμου Πύλου Νέστωρος,
25. Αγία Βαρβάρα Δήμου Γόρτυνας,
26. Καρδάμαινα Δήμου Κω
27. Κέφαλος Δήμου Κω.
- See more at: http://marketnews.gr/article/501318/topikos-astinomikos-oi-27-perioxes-pou-egkathistatai#_
Χάρισε 4.500 σουβλάκια λόγω Τσικνοπέμπτης
Επιχειρηματίας της Ρόδου προσέφερε 4.500 σουβλάκια για να μπορέσουν να «τσικνίσουν» σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο του σχετικού εθίμου, κάτοικοι του νησιού που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.
Τα σουβλάκια, σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραδόθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα και Αγίων Αποστόλων στην πόλη της Ρόδου, όπου το απόγευμα πρόκειται να στηθούν υπαίθριες ψησταριές και θα υπάρξουν οι ανάλογες εκδηλώσεις.
Αγνώριστος ο ΠΑΟΚ, γερμανική επέλαση στην Τούμπα
Ο δρόμος του ΠΑΟΚ για τους «16» του Europa League αποδείχθηκε αδιέξοδος, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Σάλκε με 0-3.
Οι «βασιλικοί μπλε» σκόραραν στην Τούμπα με τους Γκουίντο Μπουργκστάλερ στο 27ο, Μαξ Μάιερ στο 82ο, Κλάας Γιαν Χούντελαρ στο 90ό λεπτό και, ουσιαστικά, εξασφάλισαν στην πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο αγώνας-ρεβάνς θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο Γκελζενκίρχεν.
Ολυμπιακός και Οσμάνλισπορ... πήραν μηδέν
Στο 0-0 έμεινε με την τουρκική Οσμάνλισπορ ο Ολυμπιακός, κι έτσι η πρόκριση στη φάση των 16 του Europa League θα κριθεί στον επαναληπτικό της Τουρκίας.

Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν τον έλεγχο του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκεια, όμως δεν μπόρεσαν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία των φιλοξενούμενων, που διατήρησαν με σχετική ευκολία το μηδέν στην άμυνα, ενώ προσπάθησαν να “κλέψουν” τη νίκη χτυπώντας με αντεπιθέσεις, χωρίς αποτέλεσμα.

Η αποβολή του Βιάνα στο 74' δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το έργο του Ολυμπιακού, που για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση θα πρέπει τώρα στον επαναληπτικό της ερχόμενης Πέμπτης να νικήσει ή να αποσπάσει ισοπαλία με γκολ (1-1, 2-2 κλπ).
Ένας υπερτυχερός κέρδισε το μεγάλο τζακ ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ!
Έναν υπερτυχερό ανέδειξε η αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ, ο οποίος κέρδισε το ποσό των 16.428.349,89 ευρώ. Άλλοι οκτώ παίκτες με «πεντάρι» θα εισπράξουν από 120.884,96 ευρώ έκαστος.
Οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ είναι οι:
9, 11, 33, 43, 44
ΤΖΟΚΕΡ: 13
Επιτυχίες Νικητές Κέρδη
5 + 1 1 16.428.349,89
5 8 120.884,96
4 + 1 236 2.500,00
4 3.577 50,00
3 + 1 9.281 50,00
3 134.634 2,00
2 + 1 120.526 2,00
1 + 1 528.767 1,50
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!