Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πιστεύετε ότι τα πάντα μέσα σε ένα ιατρείο είναι καθαρά και ακίνδυνα για την υγεία;

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings» και πραγματοποίησαν Ελβετοί επιστήμονες, τα στηθοσκόπια που δεν αποστειρώνονται, μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση επικίνδυνων μικροβίων στα ιατρεία και τα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο καθηγητής Ιατρικής & Νοσοκομειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ασφαλείας των Ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, δρ Ντιντιέ Πιτέ, τα χαρακτήρισε ως «σημαντικούς ξενιστές» επικίνδυνων βακτηρίων.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορεί να «κολλήσουν» στο στηθοσκόπιο είναι και ο εξαιρετικά επικίνδυνος ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA).

«Το στηθοσκόπιο χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα, έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα των ασθενών και μπορεί να φιλοξενεί αρκετές εκατοντάδες βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Από άποψης ελέγχου των λοιμώξεων και ασφάλειας των ασθενών, τα στηθοσκόπια θα πρέπει να θεωρούνται προέκταση των χεριών των γιατρών και να απολυμαίνονται έπειτα από την εξέταση κάθε ασθενούς», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τρεις γιατρούς, οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν 71 ασθενείς, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα γάντια και στηθοσκόπιο.

Μετά από κάθε εξέταση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα από τέσσερα σημεία των χεριών των γιατρών, καθώς και από το διάφραγμα και τον σωλήνα του στηθοσκοπίου.

Όπως διαπιστώθηκε, το διάφραγμα του στηθοσκοπίου, το οποίο πιέζεται στο δέρμα του ασθενούς, ήταν πιο μολυσμένο απ’ όλες τις περιοχές των χεριών, με εξαίρεση τις άκρες των δακτύλων.

Παράλληλα, ο σωλήνας του στηθοσκοπίου περιείχε περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι το πάνω μέρος των χεριών των γιατρών.

Πρόκειται για την πρώτη που συγκρίνει απευθείας τη βακτηριακή μόλυνση των χεριών και του στηθοσκοπίου.

Ένας γιγάντιος ιός, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Γη και ο οποίος επί 30.000 χρόνια, από την εποχή των μαμούθ και των Νεάντερταλ, βρισκόταν σε κατάψυξη στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας, επανήλθε στη ζωή και μάλιστα διατηρώντας την ικανότητά του να επιτίθεται σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι αμοιβάδες.
Ευτυχώς, ο ιός φαίνεται αβλαβής για τους ανθρώπους και τα ζώα, όμως η «ανάστασή» του αποτελεί προειδοποιητικό σήμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το τι -πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα- θα μπορούσε να φέρει στο φως το ξεπάγωμα απομακρυσμένων περιοχών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι αρχαίοι παθογόνοι ιοί μπορεί να επανέλθουν εν καιρώ στη ζωή και αυτοί πιθανώς δεν θα αρκούνται να μολύνουν και να σκοτώνουν μόνο αμοιβάδες – κάτι που θυμίζει (ανησυχητικό) σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Οι Γάλλοι και Ρώσοι ερευνητές, με επικεφαλής τους εξελικτικούς βιολόγους Ζαν Μισέλ Κλαβερί και Σαντάλ Αμπεργκέλ του Πανεπιστημίου Αιξ της Μασσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, το “Science” και το “New Scientist”, ονόμασαν τον ιό «σιβηρικό πιθοϊό» (Pithovirus sibericum), επειδή το σχήμα του μοιάζει με αρχαιοελληνικό πιθάρι. Όπως είπε ο καθηγητής Ζαν Μισέλ Κλαβερί, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν ιό να είναι μολυσματικός, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο ασυνήθιστος οβάλ ιός με μήκος 1,5 και πλάτος 0,5 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) είναι κατά 30% μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα γνωστό ιό, ενώ είναι μεγαλύτερος και από μερικά βακτήρια, πράγμα που τον καθιστά ορατό κάτω από το οπτικό μικροσκόπιο, χωρίς να χρειάζεται το πολύ ισχυρότερο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπως συμβαίνει με τους άλλους ιούς. Οι ίδιοι γάλλοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν άλλους γιγάντιους ιούς, μεταξύ αυτών και τον πρώτο που βρέθηκε ποτέ, τον «μιμι-ιό» (Mimivirus) το 2003.
Ο νέος ιός ανακαλύφθηκε σε δείγμα παγωμένου υπεδάφους, το οποίο ανασύρθηκε από βάθος 30 μέτρων, στην παράκτια τούνδρα κοντά στη Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας, όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μείον 13,4 βαθμοί Κελσίου. Ο ιός -τον οποίο ξεπάγωσαν οι γάλλοι επιστήμονες και τον εξέτασαν στο εργαστήριό τους- έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς μόνο το ένα τρίτο των πρωτεϊνών του μοιάζουν με τις πρωτεΐνες άλλων ιών, ενώ το γονιδίωμά του αποτελείται από μόνο 500 γονίδια, έναντι 2.500 γονιδίων του έως τώρα κατόχου του ρεκόρ μεγέθους μεταξύ των ιών (του λεγόμενου «Πανδωρα-ιού», που επίσης είχε βρει η ομάδα του Κλαβερί πριν μια δεκαετία).
Αν και οι γιγάντιοι ιοί συνήθως επιτίθενται μόνο σε αμοιβάδες, οι οποίες είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, πέρυσι ανακαλύφθηκε στη Μασσαλία ένας άλλος γιγάντιος ιός, που πήρε το όνομα της πόλης (“Μασσαλο-ιός»), ο οποίος είχε μολύνει ένα αγοράκι 11 μηνών.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους γάλλους ερευνητές, δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς με την προοπτική -είτε λόγω ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, είτε λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική για πετρέλαιο, χρυσό κ.α.- να «ξεπαγώσουν» και άλλοι αρχαίοι ιοί, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας ανέφερε ότι «η αναγέννηση ιών που θεωρούνται ότι έχουν εξαλειφθεί, όπως της ευλογιάς, του οποίου η διαδικασία πολλαπλασιασμού είναι παρόμοια με αυτή του πιθοϊού, δεν πρέπει πλέον να θεωρείται θέμα μόνο της επιστημονικής φαντασίας. Ο κίνδυνος που υπάρχει να συμβεί αυτό το σενάριο στην πραγματική ζωή, πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά». Σύμφωνα με τον Κλαβερί, ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εξαφανίστηκε από την πιφάνεια της Γης πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά να ζει ακόμα στο παγωμένο υπέδαφος, περιμένοντας να ξανακάνει την εμφάνισή του.
Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο ιολόγος Κέρτις Σατλ του καναδικού πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, επισήμαναν πως οι άνθρωποι ήδη αναπνέουν χιλιάδες ιούς κάθε ημέρα και καταπίνουν δισεκατομμύρια όποτε κολυμπάνε στη θάλασσα, συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπερτιμάται η δυνητική απειλή των κατεψυγμένων ιών που «ανασταίνονται».
Ένα κρίσιμο ερώτημα όμως που, προς το παρόν, δεν μπορούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, είναι πόσοι ιοί θα είναι πραγματικά μολυσματικοί μετά από «κατάψυξη» χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών.

http://www.alexiptoto.com 
Η καταγγελία του πελάτη, που προσπαθούσε να πιστέψει στα μάτια του, κάνει το γύρο του διαδικτύου…
Δεν έλειψαν τα περιστατικά αισχροκέρδειας ούτε από το φετινό Πατρινό Καρναβάλι. Οι τιμές σε μεμονωμένες περιπτώσεις πήραν την ανιούσα και προκάλεσαν αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις στην πόλη.

Όπως καταγγέλθηκε στο thebest.gr, το απόγευμα του Σαββάτου (01-03-2014), το κόστος που κλήθηκε να πληρώσει πελάτης για τρεις μπύρες στο χέρι ήταν…21 ευρώ, που σημαίνει ότι η τιμή της κάθε μιας «πέταξε» στα 7 ευρώ!

Το κατάστημα που βρίσκεται σε κεντρική οδό της Πάτρας επέβαλε όπως φαίνεται… καρναβαλικό χαράτσι και οι πελάτες του, προσπαθούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους…

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Την προβολή της ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Tρίερ απαγόρευσε η Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας. «Η ταινία περιέχει τολμηρές σκηνές, αλλά έπρεπε να προβληθεί με την επιβολή ορίου ηλικίας», δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γιαμάτζ Οκούρ, μέλος της επιτροπής, που αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή. Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολλούς Τούρκους καλλιτέχνες που έκαναν λόγο για «νέο κρούσμα λογοκρισίας» της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την απαγόρευση του Nymphomaniac την στιγμή που υπάρχει στην Τουρκία όριο ηλικίας στους κινηματογράφους», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, (ο οποίος έχει λάβει βραβείο Σκηνοθεσίας 2006 για το «Τρεις Πίθηκοι» και Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής 2011 για το «Κάποτε στην Ανατολία» του Φεστιβάλ των Καννών). Η απαγόρευση της προβολής που αποφασίστηκε από τις τουρκικές Αρχές, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και την προεδρική επικύρωση νόμου που ενισχύει τον έλεγχο του ίντερνετ προκαλώντας προκάλεσε κύμα κατακραυγής στο εσωτερικό της χώρας.

http://www.thestival.gr
Τη βόλτα τους και στην περιοχή της Τούμπας θα μπορούν να κάνουν σύντομα οι ποδηλάτες, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου των ποδηλατοδρόμων.
   Στον ήδη υπάρχοντα ποδηλατόδρομο της πόλης, μήκους 12 χιλιομέτρων, έρχονται να προστεθούν άλλα πέντε χιλιόμετρα, με βάση τη μελέτη επέκτασης του δικτύου που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για δράσεις κυκλοφορίας, Γιώργο Δημαρέλο.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προβλέπεται η σύνδεση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμου με την "Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού" (πρώην αλάνα Τούμπας) μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών- μία με το κέντρο της πόλης και μία με τη νέα παραλία.
   "Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να επεκταθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που έχει η πόλη μας. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη και να δώσουμε κίνητρα σε ένα οικολογικό μέσο μετακίνησης. Επιχειρώντας την επέκταση του ποδηλατοδρόμου κάνουμε ακόμη ένα βήμα να γίνει πιο ανθρώπινη η καθημερινότητα" δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Ζέρβας.
   Οι δύο αυτές διαδρομές καθορίστηκαν με κριτήρια που αφορούσαν την ασφάλεια των ποδηλατιστών, την άνεση των χρηστών και το κόστος τόσο της απώλειας χαμένων θέσεων στάθμευσης όσο και της κατασκευής του έργου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντκατάφεραν να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας ένα βακτήριο του εδάφους με την επιστημονική ονομασία Bacillus subtilis.
Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει τη θερμότητα, την έκθεση σε χημικά και ραδιενέργεια και την αφυδάτωση.
Το όπλο του είναι ότι όταν μειωθούν τα επίπεδα υγρασίας συστέλλεται, ενώ όταν αυξηθούν διαστέλλεται και πάλι.
Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ για να παράξουν καθαρή ενέργεια.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες κάλυψαν ένα κομμάτι πλαστικού με σπόρους βακτηρίων Bacillus subtilis και το άφησαν να διαστέλλεται και να συστέλλεται ανάλογα με τις αλλαγές στα επίπεδα της υγρασίας.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Nanotechnology, περιγράφουν πώς το κομμάτι πλαστικού που καλύφθηκε με σπόρους του συγκεκριμένου βακτηρίου αναπηδούσε μπρος και πίσω αντιδρώντας στις μεταβολές της υγρασίας.
Αυτή ακριβώς η κίνηση έθεσε σε λειτουργία ένανπεριστρεφόμενο μαγνήτη, ο οποίος με τη σειρά του παρήγαγε ενέργεια.
«Η εξάτμιση του νερού είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη φύση. Το φως του ήλιου πέφτει στον ωκεανό αυξάνοντας τη θερμοκρασία του και η ενέργεια φεύγει από αυτόν μέσω της εξάτμισης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ozgur Sahin.
Προηγούμενες μελέτες είχαν προχωρήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας από τις μεταβολές της υγρασίας, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα με αυτή την τεχνική.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα υλικά που αντιδρούν μηχανικά στις εξωτερικές χημικές διεγέρσεις έχουν εφαρμογή σε βιοϊατρικές συσκευές, αρχιτεκτονικά συστήματα, στην ρομποτική και την παραγωγή ενέργειας.
«Με έμπνευση τα βιολογικά συστήματα δημιουργήθηκαν υλικά που αντιδρούν σε διεγέρσεις και τα οποία ταλαντώνονται, μεταφέρουν υγρά και υφίστανται μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το σχήμα τους», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Αν και η συγκεκριμένη τεχνική εκμεταλλεύεται μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά την εξάτμιση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποδοτικότητά της μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

http://www.alexiptoto.com 
Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές θερμίδες το πρωί και ελάχιστες το βράδυ, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι...


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 93 παχύσαρκες γυναίκες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν τις μισές θερμίδες της ημέρας το πρωί, έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες υπερδιπλάσιο βάρος απ’ ό,τι όσες τις κατανάλωναν το βράδυ.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πότε το τρώμε!  Αν καταναλώνουμε τις περισσότερες θερμίδες στο πρωινό μας, τότε θα αισθανόμαστε πιο χορτάτοι την υπόλοιπη ημέρα και έτσι μειώνεται η λαχτάρα για τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως ακόμα και όσοι δεν μπορούν να αποχωριστούν τα γλυκά, μπορούν να αδυνατίσουν εάν φροντίσουν να τρώνε μόνο ένα γλυκό την ημέρα (κατά προτίμηση με σοκολάτα) και αυστηρά το πρωί.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Σύνταξη στα 58 τους χρόνια βλέπουν φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι από όλα τα ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τραπεζών) καθώς και οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ (Ταμείο μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων).
Κανόνας για σύνταξη στα 58 είναι η 35ετία, ωστόσο υπάρχει πλήθος από εξαιρέσεις και ειδικές προϋποθέσεις, που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση στα 58 και με λιγότερα έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας το 58ο έτος της ηλικίας τους χωρίς κατ΄ ανάγκη να έχουν και την 35ετία.
Δείτε τις περιπτώσεις
Κατοχύρωση σύνταξης στα 58 ή 59 με 3 ή 30 έτη ασφάλισης έως το 2012 και με αναγνώριση των υπόλοιπων ετών ως την 35ετία από πλασματικούς χρόνους για τα έτη 2011 και το 2012.
Κατοχύρωση σύνταξης στα 58 με αναγνώριση θητείας για παλαιούς – μέχρι 1982 – ασφαλισμένους.
Κατοχύρωση μειωμένης σύνταξης στα 58 με 25 έτη στο Δημόσιο το 2012.
Κατοχύρωση μειωμένης σύνταξης από τα 57 με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ για γυναίκες που έκλεισαν τα 55 τους μέσα στο 2012.
Σύνταξη στα 58 (πλήρης) για μητέρες με ανήλικο παιδί που είναι ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών (ΕΤΑΑ) και συμπληρώνουν 22,5 έτη ασφάλισης ως το 2012.
Σύνταξη (πλήρης) σε ηλικία 58,6 ετών για γυναίκες που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μέχρι 31/12/1992 και μπορούν πέραν της πραγματικής τους υπηρεσίας να συμπληρώσουν από πλασματικούς χρόνους 25ετία μέχρι το 1998.
Πλήρης σύνταξη σε ηλικία 58-59 ετών αντί 62 ή 63,6 ετών για άνδρες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που είχαν 10.000 ημέρες ασφάλισης ως το 2012 και αν κάνουν αναγνώριση ως τις 10.500 βγαίνουν με σύνταξη ως και 5,5 χρόνια νωρίτερα.
Κατοχύρωση σύνταξης σε ηλικία 58,6 ετών για γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης ως το 2012.
Οι εν λόγω ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη από τα 57, αν είχαν τις 10.000 ημέρες ως το 2010.
Σύνταξη στα 57 για γυναίκες με 3.600 βαρέα στο ΙΚΑ και με συνολικό χρόνο 4.500 ημερών ασφάλισης.

http://www.seleo.gr

Κάπου όλοι μας τους έχουμε εντοπίσει: ο κακομαθημένος και αγενής πλούσιος πελάτης, ο αλαζονικός νεαρός με τα έτοιμα λεφτά και το σπορ αμάξι, ακόμα και η έλλειψη τακτ
όταν οι ίδιοι μας οι φίλοι μας κερδίζουν στα χαρτιά. Είναι τελικά χειρότερη η συμπεριφορά των πλουσίων;…
Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, εντόπισε μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στο ύψος του πλούτου που κατέχουμε από τη μια και την αδιαφορία για τα συναισθήματα του συνανθρώπου μας από την άλλη.
Η έρευνα διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Paul Piff, κοινωνικού ψυχολόγου με έντονο ενδιαφέρον στο πώς το χρήμα επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων για να προσδιορίσει το πώς ο πλούτος επηρεάζει τη συμπεριφορά των πλουσίων προς τους λιγότερο πλούσιους συνανθρώπους τους.
Σε ένα από αυτά τα τεστ, η ομάδα του Piff έβαλε 100 ζευγάρια αγνώστων ανθρώπων μεταξύ τους, να παίξουν Monopoly.
Με το σύστημα «κορόνα ή γράμματα», αποφασίστηκε ποιος από τους δύο θα βαφτιζόταν «πλούσιος». Η εξέλιξη των παιχνιδιών ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να ευνοεί φανερά και σε όλες τις περιπτώσεις τον βαφτισμένο ως «πλούσιο».
Για παράδειγμα, ο «πλούσιος» έπαιρνε διπλάσια χρήματα κάθε φορά που περνούσε από την αφετηρία και έριχνε δύο φορές τα ζάρια αντί για μια, κινούμενος έτσι ταχύτερα.
Κρυφές κάμερες κατέγραφαν το παιχνίδι και τις αντιδράσεις των παικτών. Σταδιακά, η γλώσσα και τα σχόλια των «πλούσιων» παικτών άλλαζε…φαινόταν να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να κάνουν θόρυβο με το πιόνι τους, ακόμα και να το χτυπούν κάτω με δύναμη και θόρυβο κάθε φορά που έπαιζαν.
Σημάδια που υποδηλώνουν τάσεις κυριαρχίας άρχιζαν να εμφανίζονται, μαζί με ανάλογες μη-λεκτικές συμπεριφορές-στοιχεία ενδεικτικά της αίσθησης δύναμης και κυριαρχίας που διακατείχε τους «πλούσιους» παίκτες. Ακόμα και η κατανάλωση των επιτραπέζιων σνακ που επίτηδες είχαν τοποθετηθεί δίπλα στηMonopoly, ήταν αυξημένη σε σχέση με τους «φτωχούς» συμπαίκτες τους.
Όσο το παιχνίδι εξελισσόταν, οι «πλούσιοι» παίκτες γίνονταν πιο αγενείς, λιγότερο ευαίσθητοι στις «οικονομικές δυσκολίες» των συμπαικτών τους, επιδείκνυαν τα χρήματά τους και υπερθεμάτιζαν σχετικά με το πόσο καλά τα είχαν καταφέρει. Ενώ εμψύχωναν τον εαυτό τους να τα πάει ακόμα καλύτερα, καταρράκωναν το ηθικό των «φτωχών» συμπαικτών, αποπαίρνοντάς τους, νιώθοντας οι ίδιο άτρωτοι.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως του πειράματος, εντοπίστηκε όταν το παιχνίδι με τη Monopoly ολοκληρώθηκε.
Κι αυτό διότι οι επιδράσεις δεν έπαψαν αυτοστιγμεί-αντιθέτως συνεχίστηκαν…Μόλις έληξαν τα 15 λεπτά παιχνιδιού που είχαν τεθεί ως όριο, ζητήθηκε από τους παίκτες να μιλήσουν για την εμπειρία τους από το παιχνίδι.
Οι «πλούσιοι» παίκτες εξηγούσαν το γιατί κέρδισαν «δικαίως» στο (πειραγμένο κατά τα άλλα) παιχνίδι της Monopoly αναφερόμενοι στις «επιτυχημένες» τους κινήσεις, ξεχνώντας εντυπωσιακά γρήγορα το πόσο ευνοημένοι υπήρξαν εξαρχής, μόνο και μόνο επειδή η ρίψη του νομίσματος τους ώθησε προνομιακά στο παιχνίδι.
Το εύρημα είναι εντυπωσιακό και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται το μυαλό μας την ύπαρξη προνομίων, πόσο δεδομένα τα θεωρεί-και συνεπώς πόσο εύκολα ξεχνά την ύπαρξή τους, αποδίδοντας τις όποιες επιτυχίες μας αποκλειστικά στη δική μας προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον Piff, η περίπτωση της Monopoly λειτουργεί άριστα ως παραλληλισμός και εργαλείο κατανόησης της ιεραρχικής δομής της κοινωνίας, όπου κάποιοι εφοδιάζονται με κύρος και πλούτο, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η μόνη που μελετά την ιεραρχική δομή των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Πληθώρα μελετών και ερευνών έχει δείξει πως οι περισσότερο εύποροι έχουν την τάση να θεωρούν ηθικά αποδεκτή την απληστία ως κάτι θετικό, καθώς και να αποδέχονται πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις μια στάση απόλυτης ιδιοτέλειας.
Η ομάδα του Berkeley μελέτησε ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων με συμπεριφορά φιλική προς την κοινωνία και τους άλλους. Στόχος ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο ήταν πιθανότερο να πρόκειται για πλούσιους ή για φτωχούς ανθρώπους. Σε κάθε άτομο δόθηκαν 10 δολάρια και είχε τις εξής επιλογές: μπορούσε να κρατήσει το ποσό για τον εαυτό του ή να το μοιραστεί με κάποιον ξένο που δε θα τον συναντούσε ποτέ.
Η πορεία των χρημάτων καταγράφηκε με ακρίβεια και μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκαν τα εξής: άτομα με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 15.000 και 25.000 δολαρίων το χρόνο, έδωσαν κατά μέσο όρο το 44% περισσότερα χρήματα από όσους έβγαζαν από 150.000 έως 200.000 δολάρια το χρόνο.
Σε ένα άλλο πείραμα, παρατήρησαν την οδική συμπεριφορά ενός αριθμού οδηγών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι οδηγοί ακριβών αυτοκινήτων παρουσίαζαν μεγαλύτερες τάσεις παραβίασης του ΚΟΚ: για παράδειγμα, σταματούσαν λιγότερες φορές στις διαβάσεις πεζών, ενώ οι οδηγοί λιγότερο ακριβών αυτοκινήτων σταματούσαν περισσότερες φορές.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ένας σαφής συσχετισμός ανάμεσα στο ύψος της τιμής του αυτοκινήτου και την τάση του οδηγού να παραβιάσει τους νόμους που αφορούν την οδική κυκλοφορία.
Μια ανάλογη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πλουσιότεροι έχουν αυξημένη πιθανότητα να ψεύδονται σε διαπραγματεύσεις, να επιδοκιμάζουν και να εγκρίνουν ανήθικες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας, να χρηματίζονται και να λένε ψέματα στους πελάτες.
Ο Piff σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει πως αυτού του τύπου οι συμπεριφορές δεν αφορούν φυσικά αποκλειστικά και μόνο τους πλούσιους ανθρώπους. «Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν μια εσωτερική πάλη ανάμεσα στο προσωπικό τους συμφέρον και στο συμφέρον των άλλων», αναφέρει σχετικά.
Το κοινό συμπέρασμα των μελετών αυτών είναι πως, όσο πιο πλούσιος είναι, τόσο πιθανότερο είναι να διαμορφώσει μια αντίληψη προσωπικής επιτυχίας και επιτευγμάτων που θα πραγματοποιούνται εις βάρος των ανθρώπων του περίγυρού του.

http://peiraxtiri.gr
Οι τρεις καουμπόιδες συζητούσαν περί σκοπευτικής ικανότητας . Οι διαφωνίες υπήρξαν έντονες και στο τέλος έβαλαν στοίχημα προκειμένου να αποδείξουν τις ικανότητές τους . Τράβηξαν και οι τρεις ταυτόχρονα τα πιστόλια τους . Πυροβόλησαν . 


Ο πρώτος έκανε σκόνη με το πιστόλι του μια μύγα . 

Ο δεύτερος διέλυσε μια σκνίπα . 

Ο τρίτος πυροβόλησε ένα ψύλλο . 

Ο ψύλλος , όμως, εξακολούθησε να πετά . 
Αρχισαν να τον κοροϊδεύουν οι άλλοι δύο . Τότε αυτός ο τελευταίος , τους λέει , με ύφος : 
” Τι λέτε , ρε . Νομίζετε ότι δεν τον πέτυχα ; Για ρωτήστε τον , θα μπορέσει ποτέ να ξαναπηδήξει ; “

http://www.alexiptoto.com 

Όλοι μας είχαμε φύγει τρέχοντας από κάποιο ξενοδοχείο, ίσως επειδή το αεροπλάνο πετούσε σε λίγη ώρα και εμείς είχαμε μόλις ξυπνήσει...


Σε τέτοια περίπτωση, όλο και κάτι θα είχαμε ξεχάσει στο δωμάτιο – ίσως το σαμπουάν ή κάποιο ρούχο. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, τα πιο παράξενα αντικείμενα έχουν βρεθεί σε δωμάτια ξενοδοχείων, αντικείμενα που δε θα περιμέναμε να έχει κανείς, πόσο μάλλον να τα ξεχνά…

Καρχαρίας στην μπανιέρα

Ελάτε, όλοι το έχουμε κάνει. Πήγαμε έξω, πιάσαμε ένα καρχαριάκι, το ανεβάσαμε στο δωμάτιό μας, γεμίσαμε την μπανιέρα με νερό και, με το που αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεται αλατισμένο νερό κι όχι γλυκό, παρατήσαμε τα πάντα και το εγκαταλείψαμε να πεθάνει. Σας μοιάζει εξωπραγματικό; Κι όμως, έχει συμβεί στην Πορτογαλία. Πάντως, η ιστορία έχει καλό τέλος – ο καθαριστής του ξενοδοχείου έριξε το δύσμοιρο ψάρι στη θάλασσα.

Πρωτοκλασάτος κοκατούα

Αν όντως αγαπάμε κάτι, συνήθως δεν το ξεχνάμε. Βέβαια, αυτό θα ‘πρεπε να το πούμε στους ιδιοκτήτες ενός πτηνού κοκατούα, οι οποίοι το ξέχασαν σε ένα κλουβί μέσα στο ξενοδοχείο τους στην Τενερίφη. Εντάξει, θα πείτε, δεν είναι δα και κάτι υπερβολικά ασυνήθιστο. Δείτε όμως τη συνέχεια: Οι ιδιοκτήτες, με το που κατάλαβαν ότι το ξέχασαν, απαίτησαν να τους επιστραφεί με ναυλωμένο ιδιωτικό τζετ! Αν ήταν όντως τόσο πολύτιμο πια, γιατί να το ξεχάσεις;

Ντουλάπα μετρητών

Αν σας λείπει η ηθική και θέλετε να κερδίσετε χρήματα, σας προτείνουμε να κάνετε αίτηση να εργασθείτε στο Hotel Milano στο Bergamo. Εδώ, ένα μέλος του προσωπικού βρήκε 20.000 ευρώ στο ντουλάπι. Ευτυχώς για το νόμιμο ιδιοκτήτη, τα χρήματα του επιστράφηκαν στο ακέραιο. Θα ήμασταν όλοι μας τόσο τίμιοι όμως; Ή τα 20.000 ευρώ θα είχαν γίνει (με έναν μαγικό τρόπο) 10.000;

Γραμματόσημα

Εσείς και εμείς ίσως να μη θεωρούμε τα γραμματόσημα το πιο ενδιαφέρον πράγμα στον κόσμο. Για ορισμένους όμως, αυτά τα μικρά χαρτάκια έχουν μεγάλη αξία. Ρωτήστε και το προσωπικό στο ξενοδοχείο Travelodge της Βρετανίας, όπου ένας ένοικος άφησε μια συλλογή αξίας 250.000 λιρών (δηλαδή 300.000 ευρώ περίπου)!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Τους 70 έφθασαν οι θάνατοι από τη γρίπη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία ανεβάζουν στα 208 τα άτομα που έχουν νοσηλευθεί συνολικά με γρίπη, ενώ αυτήν τη στιγμή 53 ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη και είναι επιβαρυμένοι με χρόνια νοσήματα επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο της εποχικής γρίπης βρίσκεται σε αποδρομή, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η φετινή έξαρση της γρίπης αιφνιδίασε με την έντασή της την πλειονότητα των πολιτών, που είχαν «εφησυχάσει» μετά την περυσινή χρονιά, καθώς η δραστηριότητα της νόσου ήταν ήπια. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν γονείς με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, ωστόσο η φετινή γρίπη δεν φαίνεται να κάνει ιδιαίτερες «διακρίσεις» όσον αφορά στην ηλικία.

«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος επικρατεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1) του ιού της γρίπης», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού. Οπως διευκρινίζει, το συγκεκριμένο στέλεχος ιού είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τον Α (Η3Ν2) που επικράτησε την περυσινή περίοδο, και έχει την ιδιότητα να προσβάλει ακόμη και νέες ηλικίες, αλλά και να προκαλεί πιο βαριές νοσήσεις. Επιπλέον, η γρίπη φέτος «επισκέφθηκε» τη χώρα μας 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. Και για άλλη μία χρονιά βρήκε τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν, στην πλειονότητά τους, ανεμβολίαστους. Μόλις το 30% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη εμβολιάστηκε.

«Ενώ ως λαός “αγαπάμε” τα εμβόλια, γεγονός που αποδεικνύεται από το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που φτάνει ακόμα και το 98%, ειδικά για το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει κάποια απαξίωση, ειδικά την εποχή της πανδημίας γρίπης», σημειώνει η κυρία Κρεμαστινού.
Ο ΕΟΤ εξέδωσε την προκήρυξη για την β φάση υλοποίησης του προγράμματος Τουρισμός για Όλους . Η προκήρυξη προβλέπει τα δικαιολογητικά τους δικαιούχους τις προϋποθέσεις και τους όρους για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΕΟΤ .

Συγκεκριμένα ξεκινά η Β’ Φάση του Προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός 2014, από το Μάρτιο 2014 έως 30 Ιουνίου 2014. Η προκήρυξη του ΕΟΤ προβλέπει τους όρους τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις, για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2014.Οι αιτήσεις για τα εισιτήρια κοινωνικου τουρισμού από τον ΕΟΤ θα γίνονται στα ΚΕΠ της χώρας προσκομίζοντας οι δικαιούχοι τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί επίσης όπως η Α φάση μέσω δύο υποπρογραμμάτων (εξαήμερων διακοπών και Γ’ ηλικίας) .

http://www.seleo.gr
Την πόρτα της εξόδου ανοίγουν τα πανεπιστήμια για τους περίπου 180 χιλιάδες «αιώνιους φοιτητές» που διαγράφονται οριστικά το Σεπτέμβριο από τα μητρώα.
Από τους περίπου 180.00 που εμπίπτουν στην κατηγορία… της διαγραφής, περίπου 70 χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ πρόκειται για φοιτητές που εισήχθησαν από το 2006 και πριν.
Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διάταξη αυτή του νόμου – πλαισίου που «τελειώνει» στην εκπνοή του φετινού ακαδημαϊκού έτους όσους φοιτητές δεν καταφέρουν στην εξεταστική που διανύουμε (Φεβρουαρίου – Μαρτίου), αλλά και στην εξεταστική του Ιουνίου για ορισμένα πανεπιστήμια, να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν.
Η… παγκόσμια πρωτοτυπία του έλληνα «αιώνιου φοιτητή» σε αριθμούς
Παγκόσμια πρωτοτυπία είναι οι αριθμοί που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή για το πόσοι είναι στα ελληνικά πανεπιστήμια οι «αιώνιοι φοιτητές».
Από τους 347.304 φοιτητές το 2010-2011 οι 168.478 ήταν εντός των κανονικών ετών σπουδών της σχολής τους, ενώ οι 178.826 είχαν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, και οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται πλέον «αιώνιοι», καθώς έχουν ξεπεράσει και τη διετή παράταση που δίνεται.
Η «καυτή πατάτα» της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών» πέφτει στα χέρια των πρυτανικών αρχών. Μπορεί τα πανεπιστήμια ουσιαστικά να μην επιβαρύνονται από την… απουσία των «αιωνίων» από τα αμφιθέατρα, αλλά η απουσία αυτή σε συνδυασμό με την παρουσία τους στα μητρώα κάνει τους αιώνιους φοιτητές να αποτελούν ένα αγκάθι στην αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει εγκαίρως πτυχίο
Στην έρευνά της η Στατιστική Αρχή, διαπίστωσε ότι από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), ενώ οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939.
Πάντως, στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:
  • για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη
  • για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα
  • για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους φοιτητές
Τον Δεκέμβριο του 2013, φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας και περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κανονικά ή με ένα χρόνο καθυστέρηση.
Χαρακτηριστικό της κοινωνικής πραγματικότητας που ζουν ορισμένοι φοιτητές είναι το γεγονός ότι διερευνώντας τα αίτια της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, το 35,2% απαντά ότι εργαζόταν, ενώ ένα ποσοστό 13,6 είπε ότι καθυστέρησε γιατί γνώριζε ότι ακόμη και ως πτυχιούχος δε θα έβρισκε μια θέση στην αγορά εργασίας.
Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.
Πηγή: thetoc.gr
Η Σιγκαπούρη είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, για να ζει κάποιος το 2014, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 131 πόλεις ανά τον κόσμο με το ακριβότερο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU).
Το ισχυρό νόμισμα της νησιωτικής αυτής πόλης κράτους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων και τους όλο και πιο υψηλούς λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, έχουν συμβάλει στο να φθάσει η Σιγκαπούρη στην κορυφή της λίστας, όπως επισημαίνει το BBC.
Η Σιγκαπούρη είναι, επίσης και η ακριβότερη πόλη, για να αγοράσει κάποιος ρούχα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πέρυσι, την πρώτη θέση κατείχε το Τόκιο.
Άλλες πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις, για να ζει κάποιος, είναι: Παρίσι, Όσλο, Ζυρίχη και Σίδνεϊ, ενώ το Τόκιο έπεσε στην έκτη θέση.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κόστους Διαβίωσης του EIU είναι ένα εργαλείο μέτρησης που εξετάζει τις τιμές περισσοτέρων από 400 αγαθών ή υπηρεσιών. Στην πρώτη δεκάδα φέτος κυριαρχούν πόλεις της Ασίας και της Αυστραλασίας, καθώς και ορισμένες της Ευρώπης.
Οι περισσότερες ασιατικές πόλεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα βρίσκονται εκεί, εξαιτίας του υψηλού κόστους των τροφίμων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, δεν είναι όλες οι ασιατικές πόλεις ακριβές. Οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Μουμπάι (Βομβάη) και της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, είναι από τις φθηνότερες πόλεις στον κόσμο.
Οι τιμές στο Μουμπάι είναι χαμηλές, λόγω της μεγάλης ανισότητας εισοδήματος. Οι χαμηλοί μισθοί πολλών από τους εργαζομένους στην πόλη κρατούν χαμηλές τις δαπάνες.
Στη Μέση Ανατολή, η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, είχε τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα κι έγινε η τέταρτη φθηνότερη πόλη στον κόσμο, εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα.
aftodioikisi.gr
Με τα έργα τους και την πένα τους έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πολλούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Από πού εμπνέονται όμως οι διάσημοι συγγραφείς; Ποιους άλλους καλλιτέχνες θαυμάζουν;
Ο Tom Hawking από το flavorwire.com παρουσιάζει τους αγαπημένους μουσικούς (τραγουδιστές, συγκροτήματα κ.τ.λ.) αγαπημένων συγγραφέων:
David Foster Wallace: R.E.M.
Ο David Lipsky, που έγραψε το βιβλίο "Travels With David Foster Wallace", αναφέρει ότι ο Wallace αγαπούσε πολύ το κομμάτι ‘Strange Currencies’ των R.E.M., ενώ όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος, όταν έγραφε το "Infinite Jest" άκουγεNirvana, όπως επίσης και μια καλλιτέχνιδα από τη Σκωτία, που άκουγε στο όνομα Enya.
Thomas Pynchon: Lotion
Στο μοναχικό συγγραφέα, Thomas Pynchon, του άρεσε πολύ να ακούει τη μουσική της νεοϋορκέζικης μπάντας Lotion, από τη στιγμή που ο λογιστής του τού χάρισε το άλμπουμ "Nobody’sCool".
Haruki Murakami: The Beach Boys
Στο blog των θαυμαστών του Murakami (Haruki Murakami Stuff) πριν από ένα χρόνο δημοσιεύτηκαν πολλά αγαπημένα τραγούδια του διάσημου συγγραφέα, ανάμεσα στα οποία ξεχώριζαν εκείνα των The Beach Boys και του Bruce Springsteen.
Margaret Atwood: The Arrogant Worms
Μιλώντας κάποτε στο CBC Music η Atwood είχε πει: "Μου αρέσει πολύ ένα συγκρότημα που λέγεται ‘Arrogant Worms’. Όταν προσπαθώ να μιλήσω για τον Καναδά σε ανθρώπους που δεν είναι από τον Καναδά, ξεκινώ με το τραγούδι τους ‘Canada’s Really Big’. Επίσης, ακούω Joni Mitchell, Leslie Feist και πολλές μουσικές από τους Nova Scotia".
Gabriel García Márquez: The Beatles
Ο καταξιωμένος Κολομβιανός συγγραφέας μίλησε για την αγάπη του στη μουσική στο ντοκιμαντέρ του Heriberto Fiorillo με τίτλο "LacuevaitineranteoGarcíaMárquezysugrupodeBarranquilla". Ο ίδιος έτρεφε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Beattles. "Έχω περισσότερους δίσκους, απ’ ό,τι βιβλία. Ανακάλυψα ένα θαύμα: πως οτιδήποτε βγάζει ήχο είναι μουσική. Τα αυτοκίνητα στους δρόμους, οι κόρνες, οι φωνές… τα πάντα. Μουσική είναι ο οποιοσδήποτε ήχος. Είμαι ένας φανατικός λάτρης της μουσικής και έχω αυτό το σλόγκαν: το μόνο πράγμα που είναι καλύτερο από τη μουσική, είναι να μιλάς γι’ αυτήν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Όταν έγραφα τα ‘Εκατό χρόνια μοναξιάς’ στο Μεξικό ‘έλιωσα’ τους δίσκους των Beattles".
Stephen King: LCD Soundsystem
Ο King έγραψε κάποτε μια στήλη στο EntertainmentWeekly γύρω από τη μουσική ποπ κουλτούρα του 2000, ενώ σε μια συνέντευξη με τον τραγουδιστή της κάντρι Steve Earle το 2005 μίλησε για το γούστο του στη μουσική. Προτιμά την κάντρι μουσική και το rock ‘n’ roll, ενώ αγαπημένοι του καλλιτέχνες είναι οι εξής: Ryan Adams, Wilco, Alison Krauss και Bob Dylan. Επίσης, του αρέσουν πολύ οι LCD Soundsystem.
J.K. Rowling: The Smiths
Η J.K. Rowling έχει δηλώσει ότι της αρέσουν πάρα πολύ οι Beatles, καθώς επίσης και το συγκρότημα "The Smiths", ενώ φέρεται να έχει πει: "Νομίζω ότι η διάλυση των Smiths ήταν η μόνη που με επηρέασε βαθιά. Πολύ λυπηρό".
news.gr
Στις 5 Μαρτίου 1918, φοβούμενος επίθεση των Δυτικών δυνάμεων για να καταπνίξουν την Επανάσταση μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ο Βλαντιμίρ Λένιν μετακινεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

363 – Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός κινείται από την Αντιόχεια για να επιτεθεί εναντίον της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, σε μία εκστρατεία που θα επιφέρει το θάνατό του.

1496 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας δίνει την άδεια στον Τζιοβάννι Καμπότο και τους γιους του να εξερευνήσουν άγνωστους τόπους.

1770 – Φάλαγγα Μανιατών ενισχυμένη και από Ρώσους στρατιώτες απελευθερώνει τον Μυστρά και άλλες πόλεις της Λακωνίας.

1913 – Ο Ελληνικός Στρατός, προελαύνοντας, απελευθερώνει το Τεπελένι.

1918 – Φοβούμενος επίθεση των Δυτικών δυνάμεων για να καταπνίξουν την Επανάσταση μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ο Βλαντιμίρ Λένιν μετακινεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα.

1933 – Στις εκλογές της Γερμανίας το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP) του Χίτλερ κερδίζει 43,9% των ψήφων.

1940 – Υπογράφτηκε, από τις σοβιετικές αρχές, το έγγραφο που θα οδηγήσει στην μαζική εκτέλεση 22.000 Πολωνών αξιωματικών, διανοουμένων και πολιτικών κρατουμένων, έγκλημα γνωστό ως σφαγή του Κατύν.

http://www.enikos.gr 
Ο Jethro Mullen είναι συντάκτης του CNN, αλλά είναι και ένας από τους πιο δημοφιλείς χρήστες του Instagram στον κόσμο με πάνω από 800.000 followers.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μοιράζεται μαζί μας ιδέες και tips που θα μας μετατρέψουν, από απλούς καταγραφείς της πραγματικότητας, σε άρχοντες του φωτός.

Ας δούμε τι μας συμβουλεύει, με δικά του λόγια.

Ανεβείτε ψηλά

Τα πάντα δείχνουν διαφορετικά όταν τα βλέπεις από πάνω. Αναζητήστε μπαλκόνια με θέα, ταράτσες, τελεφερίκ, γέφυρες κ.ά. Κολλήστε το φακό όσο γίνεται κοντύτερα στο τζάμι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αντανάκλαση.

Ρωτήστε τους ντόπιους

Οι άλλοι Instagramers ταγκάρουν (σ.σ. ορίζουν γεωγραφικά τη θέση της φωτογραφίας) και μας καθοδηγούν σε μέρη που δεν θα βρίσκαμε μόνοι μας. Φωτογράφησα αυτή την υπέροχη σκάλα ακολουθώντας τις οδηγίες ενός ντόπιου χρήστη.

Το ταξίδι έχει θησαυρούς

Μην χαλαρώνετε στη διάρκεια μιας πτήσης ή μιας διαδρομής με τρένο προς τον προορισμό σας. Υπέροχες εικόνες παραμονεύουν, σαν αυτή που τράβηξα από το αεροπλάνο και δείχνει τα οροπέδια του Θιβέτ. Ταξιδεύετε πάντα στο παράθυρο.

Χαθείτε!

Βγείτε από το δρόμο, αφήστε το μονοπάτι -αρκεί να είστε βέβαιοι πως είστε ασφαλείς- και αναζητήστε άγνωστα μέρη. Στην Ταϊλάνδη, άφησα για λίγο την παραλία και βρήκα τυχαία αυτή την καταπληκτική δεντροστοιχία.

Χρησιμοποιήστε αξεσουάρ

Έξτρα φακοί, όπως το Ollioclip, παρέχουν λήψεις ευρείας γωνίας, ιδανικές για τοπία. Τρίποδα για σταθερότητα και εφαρμογές όπως το Slow Shutter Cam σας δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξετε σε χαμηλό φωτισμό.

Επεξεργαστείτε τις εικόνες με εφαρμογές

Τα φίλτρα του Instagram έχουν περιορισμένες επιλογές. Προγράμματα όπως το Snapseed και το Afterlight (και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογραφία που βλέπετε), όπως και το VSCO Cam σας επιτρέπουν να «πειράξετε» ελαφρά τις εικόνες προς το καλύτερο. Σχεδόν όλες μου τις φωτογραφίες στο Instagram τις έχω επεξεργαστεί με αυτά.

Ο κακός καιρός είναι φίλος μας

Η βροχή σύμφωνα με το fortune, δημιουργεί ενδιαφέροντα θέματα: λιμνούλες, αντανακλάσεις, πολύχρωμες ομπρέλες, σταγόνες στα τζάμια, ενώ και τα σύννεφα είναι εντυπωσιακά. Για εικόνες σαν αυτή γυρίστε το κινητό σας ανάποδα ώστε η κάμερα να είναι σχεδόν στο ύψος της επιφάνειας του νερού.

Μάθετε πού είναι ο ήλιος

Οι σκιές και το φως του ήλιου δημιουργούν εντυπωσιακά θέματα όταν συνδυάζονται με αντικείμενα, δέντρα ή άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος. Εφαρμογές όπως το Sun Seeker σας ενημερώνουν για την ακριβή πορεία του ήλιου στον ουρανό ανάλογα με την ώρα, την εποχή και τη γεωγραφική σας θέση. Αντίστοιχα, γνωρίζοντας την ακριβή ώρα της ανατολής ή της δύσης θα «πιάνετε» στιγμές σαν αυτή.

Κοιτάξτε προς τα πάνω

Όταν το περιβάλλον σας δείχνει «κλειστό» χωρίς οπτικές διαφυγές, σηκώστε ψηλά τη ματιά σας. Τα ψηλά δέντρα δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες, το ίδιο και τα ψηλά κτήρια σε μια μεγαλούπολη.

http://www.thestival.gr
Συγκλονιστικό βίντεο: Μετά από αυτό δεν θα φερθείτε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο στο παιδί σας! 
 
Ένα τρομερό βίντεο που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τη συμπεριφορά μπροστά στο παιδί σας!
 
Τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν !!
 
Δείτε το:
 
 
 
 
Η κορτιζόλη, ευρύτερα γνωστή ως «ορμόνη του στρες», έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια.

Μελέτες δείχνουν ότι ευθύνεται για δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια και η οστεοπόρωση.

Πριν βιαστούμε να κακοχαρακτηρίσουμε αυτήν την κατά τα άλλα χρησιμότατη ορμόνη, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία της. Όπως οι περισσότερες ορμόνες του σώματος, υπάρχει και αυτή για να εξυπηρετήσει κάποιο σημαντικό σκοπό.

Η κορτιζόλη παίζει σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή μας. Ο ρόλος της είναι να προετοιμάσει το σώμα να παλέψει ή να τρέξει όταν παρουσιαστεί ένας σοβαρός κίνδυνος.

Στη σύγχρονη εποχή, όμως, οι «απειλές» που αντιμετωπίζουμε είναι συχνές και κυρίως συναισθηματικές (οικονομικά προβλήματα, φόρτος εργασίας, οικογενειακές υποχρεώσεις κ.α.) κι έτσι η παραγωγή της κορτιζόλης είναι σχεδόν αδιάκοπη.

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση κι έτσι η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης μάς επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Σε μικρές δόσεις, η κορτιζόλη επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να λειτουργεί αποτελεσματικά, όμως η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στις ασθένειες. Για το λόγο αυτό, όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που συνδέονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως η καρδιοπάθεια, η οστεοπόρωση και η υπέρταση.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!