Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Τα κρυμμένα μυστικά διάσημων έργων τέχνης
Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα τεχνικών και προηγμένη ψηφιακή απεικόνιση, οι επιστήμονες του σήμερα και οι ιστορικοί τέχνης μπορούν να επέμβουν σε κορυφαία έργα τέχνης όπως του da Vinci, του Rembrandt, του Goya και του Caravaggio, ψάχνοντας τα μυστικά και τις τεχνικές των καλλιτεχνών.
Από τις βασικές στρώσεις που μας αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τα πραγματικά αισθήματα του καλλιτέχνη, μέχρι τις κρυμμένες λεπτομέρειες των έργων, η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη.
Σε αυτό το άρθρο, το The Creator's Project συλλέγει επτά συναρπαστικές και πρωτοποριακές ανακαλύψεις που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένες από την ιστορία της τέχνης αλλά και από τον υπόλοιπο ορατό κόσμο.
1. Η Κυρία με την Ερμίνα

O πίνακας του Leonardo da Vinci, Η Κυρία με την Ερμίνα, δουλεύτηκε δύο φορές πριν καταλήξει στην τελική του μορφή. Σύμφωνα με το BBC News, ο Γάλλος μηχανικός Pascal Cotte, ανακάλυψε πως ο da Vinci είχε αλλάξει την θέση του χεριού της Κυρίας και πως η ερμίνα είχε προστεθεί στην τρίτη εκδοχή του πίνακα. Χρησιμοποιώντας το Layer Amplification Method (LAM), μια τεχνική που έστησε και θεμελίωσε η ομάδα του, ο Cotte έριξε δεσμίδες ισχυρού φωτός πάνω στον πίνακα και μέτρησε τις αντανακλάσεις με μια κάμερα πολλαπλών φακών. «Η τεχνική LAM μας δίνει την δυνατότητα να ξεφλουδίσουμε τον πίνακα όπως ένα κρεμμύδι, αφαιρώντας την επιφάνεια έτσι ώστε να δούμε τι βρίσκεται από κάτω και τι κρύβεται κάτω από τις πολλαπλές στρώσεις χρώματος», εξήγησε ο Cotte στο BBC. Το αποτέλεσμα; Όπως αποδείχτηκε, ο da Vinci καμιά φορά χρειαζόταν να ξαναρχίσει κάτι από την αρχή. Και μια και δύο φορές.
2. Γέρος με Στρατιωτική Στολή

Μέσω της χρήσης ακτινών x, αποκαλύφθηκε πως κάτω από τον πίνακα του Rembrandt, Γέρος με Στρατιωτική Στολή, υπήρχε το πορτραίτο μιας γυναίκας. Οι προηγούμενες τεχνικές υπέρυθρων ακτινών, δεν ήταν αρκετά δυνατές έτσι ώστε να αποκαλύψουν την εικόνα κάτω από τον πίνακα. Οι επιστήμονες διατύπωσαν πως αυτό συνέβαινε επειδή ο Rembrandt χρησιμοποίησε τα ίδια χρώματα για τον «κρυφό» πίνακα που χρησιμοποίησε και για το τελικό του έργο.
3. Η Θυσία στην Βέστα

Η υπογραφή του Goya στο έργο Η Θυσία στην Βέστα, αποκαλύφθηκε από επιστήμονες, όταν αυτοί χρησιμοποίησαν ακτινοβολία terahertz. Αν και το ηλικίας 240 ετών έργο δεν περιείχε κάποια πραγματική απόδειξη του δημιουργού, εντούτοις αποτέλεσε κομβικό σημείο στην καριέρα του Goya. Τον Μάιο του 2013, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης «γκέλαραν» terahertz πάνω στον εν λόγω πίνακα και βρήκαν μια υπογραφή κάτω από στρώματα χρώματος στο δεξί κάτω μέρος του έργου.
4. Βάκχος

Χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες, επιστήμονες ανακάλυψαν μια μικρή αυτοπροσωπογραφία του Caravaggio, μέσα στο πορτραίτο του Βάκχου. Το 1922, υπήρχε η φημολογία ότι μια άλλη εικόνα υπήρχε στον πίνακα. Τότε, οι εικασίες έκαναν λόγο για ελλιπή συντήρηση και η έλλειψη τεχνολογίας δεν επέτρεψε την συνέχιση αυτής της κουβέντας. Πάλι καλά που το ενδιαφέρον ποτέ δεν έπαψε και έτσι καταφέραμε να ανακαλύψουμε μα κωμική αυτοπροσωπογραφία του Caravaggio βυθισμένη στο κρασί του Βάκχου.
5. Το καβαλέτο μικρο-τοποθέτησης

Το επαναστατικό αυτό καβαλέτο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Μηχανικής Έρευνας και Φυσικών Επιστημών, αποτυπώνει εικόνες έργων τέχνης σε υψηλή ευκρίνεια, δίνοντας την δυνατότητα στους επιστήμονες να εξετάσουν τις τεχνικές των ζωγράφων και να τοποθετήσουν ιστορικά τα έργα τους με ακρίβεια. Αν και δεν αποτελεί μια ανακάλυψη από μόνη της, εντούτοις παρέχει την δυνατότητα για υπερφασματική απεικόνιση και άλλα είδη έρευνας.
6. Το Μπλε Δωμάτιο

Χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ανάλυση εικόνας, αναλυτές κατάφεραν να ανακαλύψουν έναν άντρα με μούσι και παπιγιόν κάτω από Το Μπλε Δωμάτιο, έναν πίνακα του Pablo Picasso από το 1901. Μια ακτινογραφία που πάρθηκε την δεκαετία του '90, ανέδειξε για πρώτη φορά την θολή εικόνα που βρισκόταν κάτω από τον πίνακα. Από το 2008, η Patricia Favero, μια συντηρήτρια του The Phillips Collection, άρχισε να πειραματίζεται με την μέθοδο της επεξεργασίας εικόνας μέσω υπέρυθρων ακτινών, έτσι ώστε να αναλύσει το συγκεκριμένο έργο. Νωρίτερα φέτος, μοιράστηκε την πιο καθαρή εικόνα του σχεδίου που βρίσκεται κάτω από τον πίνακα. Πλέον, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία φθορισμού, η ομάδα που έχει αναλάβει το έργο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, έτσι ώστε να αναπαράγουν ψηφιακά τον πίνακα με πλήρες χρώμα.
7. Κομμάτι από γρασίδι

Το 2008, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Delft, βρήκε το μυστηριώδες πορτραίτο μιας γυναίκας που κρύβονταν στο πίνακα του Βαν Γκογκ, Κομμάτι από Γρασίδι. Σύμφωνα με το NPR, η ανακάλυψη της ομάδας επιβεβαίωσε τις υποψίες πολλών ιστορικών της τέχνης, ότι δηλαδή υπήρχε κάτι κάτω από τον εν λόγω πίνακα. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο με ακτίνες χ, που μετρούσε την χημική σύσταση των χρωμάτων, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το πορτραίτο που κρύβονταν κάτω από το γρασίδι.
Το απίστευτο κόλπο με τον καφέ που χρησιμοποιεί ένα αφεντικό στις συνεντεύξεις
Οι συνεντεύξεις δημιουργούν πάντα απίστευτο άγχος! Αναρωτιέσαι πώς τα πήγες, αμφισβητείς τον εαυτό σου, αναλογίζεσαι τι μπορεί να έκανες λάθος ή εάν έκανες κάποια γκάφα!
Αλλά για το αφεντικό της εταιρείας Xero, Trent Innes, δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αυτό που κάνεις όσο αυτό που δεν κάνεις, καθώς ισχυρίζεται ότι έχει επινοήσει μια απλή δοκιμασία που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια κάθε συνέντευξης για να αποφασίσει αν κάποιος είναι ο σωστός για τον ρόλο και μάλιστα αυτή περιλαμβάνει... καφέ!
Ο Trent δήλωσε ότι όσοι αποτυγχάνουν να περάσουν το εν λόγω τεστ αποκλείονται από την εταιρεία του.
Μιλώντας στο The Ventures, για τους υποψήφιους εργαζόμενους είπε:
"Θα σε πάω πάντα για μια βόλτα σε μια από τις κουζίνες μας και με κάποιο τρόπο καταλήγεις πάντα με ένα ποτό.
Μετά γυρίζουμε προς πίσω στο γραφείο όπου λαμβάνει χώρα η συνέντευξη μας και ένα από τα πράγματα που ψάχνω πάντα στο τέλος της συνέντευξης είναι, εάν ο συνεντευξιαζόμενος πάρει το άδειο του ποτήρι πίσω στην κουζίνα.
Μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες, να αποκτήσετε γνώση και εμπειρία, αλλά πραγματικά καταλήγουμε στην κουλτούρα, η οποία φαίνεται από το αν κάποιος πλύνει το φλιτζάνι του καφέ του''.
Applicants who fail to tidy up after themselves don't stand a chance of getting the job. Credit: PA
Σύμφωνα με το αφεντικό, όλα σχετίζονται με την «κουλτούρα» ενός χώρου εργασίας. Το κόλπο βασίζεται στο ότι η κουζίνα γραφείου είναι πάντα τακτοποιημένη.
''Αν έρθετε στο γραφείο μια μέρα μέσα στο Xero, θα δείτε ότι οι κουζίνες είναι πάντα καθαρές και αστραφτερές, χωρίς βρώμικα ποτήρια στον νεροχύτη''.
"Είναι πολύ απλά ένα κόλπο για να σιγουρευτώ ότι ο υποψήφιος θα «ταιριάξει» πραγματικά με τον χώρο και τη φιλοσοφία της εταιρείας μας".
Γιατί δεν θυμόμαστε πάντα τα όνειρά μας - Και γιατί αυτό είναι σωτήριο
Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς. Ξυπνάτε από έναν όμορφο ύπνο αλλά δεν μπορείτε με τίποτα να θυμηθείτε τι ονειρευτήκατε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως λειτουργεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου; Υπάρχουν τεχνικές που μας βοηθάνε να ανακαλέσουμε τα όνειρά μας. Ποιοι κίνδυνοι θα υπήρχαν εάν θυμόμασταν όλα μας τα όνειρα; Οι απαντήσει βρίσκονται στο αφιέρωμα του BBC.
Ο ύπνος είναι πιο περίπλοκος από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Ο εγκέφαλος περνά ένα ψυχικό rollercoaster, όπου κάποιες στιγμές του ύπνου βρίσκεται σε ηρεμία και άλλες σε πλήρη πνευματική δραστηριότητα.
Τα όνειρα συνδέονται με την γνωστή στους περισσότερους, κατάσταση REM (Rapid Eye Movement). Το REM είναι μερικές φορές γνωστό ως αποσυγχρονισμένος ύπνος, επειδή μιμείται κάποια σημεία της κατάστασης που βρισκόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι. Χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και παράλληλα παρατηρείται μια βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.
Αυτό συμβαίνει σε κύματα 90 λεπτών κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι το στάδιο που ονειρευόμαστε.
Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, σε κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου μας αυξάνεται η ροή του αίματος, Αυτό συμβαίνει στον φλοιό, που δημιουργεί το περιεχόμενο των ονείρων, και το μεταιχμιακό σύστημα (μεταξύ του φλοιού και του υποθαλάμου), το οποίο επεξεργάζεται τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, τα δύο αυτά μέρη του εγκεφάλου λειτουργούν στο απόλυτο, ενώ αντίθετα ο μετωπιαίος λοβός - ο οποίος κατευθύνει τις βασικές μας ικανότητες - «κοιμάται».
Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεχόμαστε τυφλά ότι συμβαίνει στα όνειρά μας, μέχρι να έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε.
Η επιστήμη έχει δείξει επίσης ότι όσο πιο έντονη φαντασία έχουν τα όνειρά, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα θυμόμαστε. Τα όνειρά που έχουν μια πιο σαφή δομή, είναι πιο εύκολο να τα θυμόμαστε, λέει η καθηγήτρια, Deidre Barrett.
Υπάρχει επίσης μια κρίσιμη παράμετρος που συμβάλει στο να θα θυμόμαστε ή θα ξεχνάμε τα όνειρά μας: η νορεπινεφρίνη. Είναι συγχρόνως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής. Ως ορμόνη εκκρίνεται από τον επινεφρίδιο αδένα και λειτουργεί μαζί με την επινεφρίνη/ αδρεναλίνη για να δώσει στο σώμα ξαφνική ενέργεια σε στιγμές έντασης και άγχους. Ως νευροδιαβιβαστής μεταφέρει νευρικές ωθήσεις από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Στον βαθύ ύπνο είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο ύπνος REM χαρακτηρίζεται από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό, στην οποία οφείλονται και τα χαρακτηριστικά των ονείρων.
Ο κίνδυνος
Η Francesca Siclari, ερευνήτρια ύπνου στο Lausanne University Hospital, λέει ότι υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μετά της κατάστασης ύπνου και ξύπνιου –και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Είναι καλό το ότι η κανονική ζωή και η ζωή των ονείρων είναι εντελώς διαφορετική. Εάν θυμόμασταν κάθε μικρή λεπτομέρεια (σ.σ. των ονείρων μας) όπως στην πραγματική ζωή, θα άρχισε να μας κάνει να τα μπερδεύουμε με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στη ζωή μας». Θα μπερδεύαμε δηλαδή την πραγματικό ζωή με τη ζωή στα όνειρα.
Όπως λέει, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια σοβαρή διαταραχή ύπνου, όπως η ναρκοληψία, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι έχει συμβεί στον ξύπνιο τους και τι στον ύπνο τους, που τους δημιουργεί αρκετά προβλήματα.
Γιατί ξεχνάμε
«Όταν κάποιος με ρωτάει γιατί δεν θυμάμαι τα όνειρά μου του απαντάω: Γιατί σε παίρνει ο ύπνος πολύ γρήγορα, κοιμάσαι βαριά και ξυπνάς με ξυπνητήρι», λέει ο ερευνητής ύπνου στο Harvard, Robert Stickgold. «και συνήθως η απάντησή τους είναι «πως το βρήκατε».
Ο Stickgold λέει ότι πολλοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους την περίοδο που ξεκινά ο ύπνος, όταν το μυαλό αρχίζει να περιπλανιέται και οι ονειρικές εικόνες εμφανίζονται όσο ο άνθρωπος είναι σε κατάσταση ύπνου – ξύπνιου. Αυτό το στάδιο είναι στα πρώτα 5 με 10 λεπτά μετά τον ύπνο. Αν κάποιος ξυπνήσει αμέσως μετά από αυτό το διάστημα, θα θυμάται το όνειρο που είδε. Όταν όμως κάποιος κοιμάσαι γρήγορα –που κακά τα ψέματα είναι κάτι που ευχόμαστε όλοι να μας συνέβαινε- όταν ξυπνήσει πιθανότατα δεν θα θυμηθείτε τίποτα από αυτό το μέρος του ύπνου.
Ασκήσεις μνήμης
Δίνει έτσι και έναν τρόπο για να θυμόμαστε τα όνειρά μας. Όπως λέει ο Stickgold, εάν είστε από τους ανθρώπου που ξυπνάνε και ξεκινάνε αμέσως την μέρα τους, ο εγκέφαλος γεμίζει με το μετά και ξεχνάει το πριν του ύπνου. Μια καλή τεχνική είναι όσο είστε στο κρεβάτι ξύπνιοι, να μην ανοίξετε τα μάτια σας αμέσως, και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε τι συνέβη όσο κοιμόσασταν.
Υπάρχουν επίσης κάποια πιο... δραστικά μέτρα για να θυμάστε: τρία ποτήρια νερό πριν από τον ύπνο.
«Λέω στους ανθρώπους να πίνουν τρία μεγάλα ποτήρια νερό πριν πέσουν στο κρεβάτι. Προσοχή, όχι τρία ποτήρια μπύρας, γιατί το αλκοόλ είναι κατασταλτικό του REM. Έτσι θα ξυπνήσετε τρεις ή τέσσερις φορές τη νύχτα και θα τείνετε να ξυπνήσετε στο τέλος το REM».
Πηγή: BBC

Μία νότα αισιοδοξίας όσον αφορά στην κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ έδωσε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Formlula 1 Μπέρνι Έκλεστοουν.
«Δεν είναι μαζί μας αυτήν τη στιγμή. Αλλά όταν γίνει καλύτερα, θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις» είπε ο επιχειρηματίας σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του θρύλου του μηχανοκίνητου αθλητισμού που αναμένεται να μεταδοθεί στις 5 Δεκεμβρίου στις γερμανόφωνες χώρες ενώ υπό συζήτηση είναι σε άλλες χώρες για τα δικαιώματα.
Το ντοκιμαντέρ είχε την απόλυτη στήριξη της συζύγου του Σουμάχερ, Κορίνα και της υπόλοιπης οικογένειας. Επικεντρώνεται στη ζωή και την καριέρα του Μίκαελ Σουμάχερ αλλά και στο ατύχημά του ενώ έκανε σκι στις 29 Δεκεμβρίου 2013, που παρ’ ολίγο να είναι μοιραίο.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!