Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ανοδικές τάσεις στους δείκτες καρκίνου που οφείλονται σε καταστροφικές συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ο καρκίνος του ήπατος, του στόματος, του δέρματος και των νεφρών είναι μερικές μόνο από τις μορφές της νόσου που μπορούμε ως ένα βαθμό να προλάβουμε κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη ζωή μας.

Δείτε 10 απλούς τρόπους να προστατευθείτε από σήμερα κιόλας.

1. Βρείτε το ιδανικό σας βάρος
Αρκετές μορφές καρκίνου συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο που μπορούμε να αποφύγουμε. Ο λιπώδης ιστός συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, το παχύ έντερο ή το πάγκρεας.

2. Γελάστε περισσότερο
Είναι απλό, αλλά θαυματουργό! Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά το στρες και έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιεί την παραγωγή των κυττάρων Τ, τα οποία συμβάλλουν στη φυσική αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οργανισμό.

3. Να φοράτε πάντα καπέλο
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature δείχνει ότι το αντηλιακό δεν είναι αρκετό για να προστατευθούμε από το επικίνδυνο μελάνωμα. Επιβάλλεται να παίρνουμε συμπληρωματικά μέτρα προστασίας, όπως να φοράμε καπέλο καθημερινά.

4. Πιείτε (μόνο μία) μπύρα
Η μπύρα μπορεί να προστατεύσει από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο προκαλεί τα στομαχικά έλκη και συνδέεται πιθανώς και με τον καρκίνο του στομάχου. Μείνετε στη μία μπύρα, καθώς η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με τον καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του ήπατος και του οισοφάγου.

5. Μην κάθεστε πολλές ώρες
Ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας, του γαστρεντερικού και των πνευμόνων αυξάνεται κατά 10% για κάθε 2 επιπλέον ώρες που περνάμε καθιστοί καθημερινά. Η γυμναστική δεν αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

6. Απολαύστε άφοβα τον καφέ
Ο καφές συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο στο κεφάλι, τη στοματική κοιλότητα, το λάρυγγα αλλά και το συκώτι.

7. Πιείτε πολύ νερό καθημερινά
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς βοηθά να διασπώνται καρκινογόνες ουσίες στα ούρα και να απομακρύνονται ταχύτερα από το σώμα.

8. Επιλέξτε του ξηρούς καρπούς ως σνακ
Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν σελήνιο, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

9. Βάλτε περισσότερο σκόρδο στα φαγητά σας
Το σκόρδο περιέχει σύνθετες θειικές ενώσεις που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο. Το σκόρδο προστατεύει κυρίως από τον καρκίνο του στομάχου. Μην ανησυχείτε για την κακοσμία του στόματος, καθώς μπορείτε να την αντισταθμίσετε με το μήλο.

10. Μειώστε το αλάτι
Δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 6 γραμμάρια αλάτι (2,4 γραμμάρια νάτριο) σε καθημερινή βάση. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

http://www.onmed.gr
Ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι παραμύθι, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σύμφωνα με μελέτη τους, η ματιά που ρίχνουμε στο άτομο το οποίο έχουμε απέναντί μας είναι ικανή να «ξεδιπλώσει» τα πραγματικά μας συναισθήματα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν το βλέμμα των εθελοντών επικεντρωνόταν στο πρόσωπο αγνώστων, οι ίδιοι ένιωθαν συναισθήματα αγάπης και έβλεπαν τους απέναντί τους ως πιθανούς συντρόφους. Αντίθετα, η περιπλάνηση του βλέμματος στο σώμα των αγνώστων υποδήλωνε σεξουαλική επιθυμία.

«Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε λίγα γύρω από την επιστήμη του κεραυνοβόλου έρωτα, ή γύρω από τη διαδικασία του πώς ερωτευόμαστε γενικότερα, τα συγκεκριμένα μοτίβα οπτικής επικοινωνίας θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτοματοποιημένες διαδικασίες προσοχής, όπως π.χ. το βλέμμα, και το πώς αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τα συναισθήματα που νιώθουμε για τον απέναντί μας» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Στέφανι Κατσιόπο.

Εξετάζοντας αναλυτικά την όλη διαδικασία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυτοματοποιημένη απόφαση περί αγάπης ή σεξουαλικής επιθυμίας, λαμβάνεται μέσα σε μόλις μισό δευτερόλεπτο, δίνοντας διαφορετικό «δρομολόγιο» κάθε φορά στο βλέμμα.

Προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής τη δρα Κατσιόπο είχε δείξει ότι αγάπη και πόθος ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Το «βλέμμα» της καρδιάς

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δύο πειράματα με σκοπό να εξετάσουν τις δύο διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις - της αγάπης και του πόθου -, που εμφανίζονται ιδιαίτερα «μπερδεμένες» μεταξύ τους. Στις δοκιμές έλαβαν μέρος φοιτητές (άνδρες και γυναίκες) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, από τους οποίους ζητήθηκε να δουν μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγνώστων.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες νέων, ενηλίκων αμφιφυλόφιλων ζευγαριών που κοιτάζονταν μεταξύ τους.

Στο δεύτερο μέρος, τους έδειξαν φωτογραφίες προφίλ εμφανίσιμων ατόμων του αντίθετου φίλου. Καμία από τις φωτογραφίες δεν εμφάνιζε γύμνια ή είχε σεξουαλικά υπονοούμενα.

Και στις δύο δοκιμές, οι εθελοντές βρίσκονταν καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιτάξουν τα διαφορετικά άτομα που εμφανίζονταν στην οθόνη και να δηλώσουν όσο ταχύτερα μπορούσαν, κατά πόσο οι εικονιζόμενοι τους ξυπνούσαν συναισθήματα πόθου ή αγάπης.

Η αγάπη «γράφεται»

Βάσει των ευρημάτων, φάνηκε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στον χρόνο που χρειάζονταν οι εθελοντές για να προσδιορίσουν την αγάπη ή τον πόθο. Κάτι τέτοιο, κατά τους επιστήμονες, υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζεται και τις δύο συναισθηματικές καταστάσεις το ίδιο γρήγορα. Ωστόσο, αναλύοντας τα μοτίβα της οπτικής τους επικοινωνίας με τη βοήθεια τεχνολογίας ανίχνευσης του βλέμματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων καταγραφόταν στα… μάτια τους.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές δήλωναν ότι ένιωθαν συναισθήματα αγάπης απέναντι στο άτομο που έβλεπαν κάθε φορά, έτειναν να επικεντρώνονται στο πρόσωπό του. Στις περιπτώσεις του πόθου από την άλλη πλευρά, έτειναν να επικεντρώνουν το βλέμμα τους σε κάποιο σημείο του σώματος του εικονιζόμενου. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και στους άνδρες και στις γυναίκες.

«Προσδιορίζοντας τα μοτίβα οπτικής επικοινωνίας γύρω από συγκεκριμένα ερεθίσματα που σχετίζονται με συναισθήματα αγάπης, η μελέτη θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός βιοδείκτη που να υποδεικνύει τη διαφοροποίηση των συναισθημάτων ανάμεσα στην αγάπη και στη σεξουαλική επιθυμία» τονίζει ο Τζον Κατσιόπο, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής και Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η παρακολούθηση του βλέμματος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο διάγνωσης στον τομέα της ψυχιατρικής ή της θεραπείας και της συμβουλευτικής ζευγαριών» καταλήγει ο ειδικός.

Τα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».

Πηγή: tovima.gr
Προσπαθούσαν επί επτά ολόκληρες ώρες, να φτιάξουν σε έναν 17χρονο ένα...
"ανθρώπινο στόμα", βγάζοντάς του 232 δόντια!

Σύμφωνα με το nooz.gr, το περιστατικό σημειώθηκε στην Ινδία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του οδοντιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου του Μουμπάι, ο έφηβος Ashik Gavai μεταφέρθηκε εκεί με οίδημα στο σαγόνι.

Ο νεαρός υπέφερε επί 18 μήνες και αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του, καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση.

Όπως ανέφεραν, ήταν σαν ένα είδος καλοήθους όγκου, που όταν τον άνοιξαν, αποκαλύφθηκαν μικρά κομματάκια δοντιού σαν μαργαριτάρια...

Μετά την εγχείρηση, ο Ashik έχει πλέον 28 δόντια.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ασβέστιο
Το ασβέστιο ηρεμεί τα νεύρα σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και με αυτή την ιδιότητά του καθίσταται ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για το σώμα και το μυαλό. Αντί για παγωτό, επιλέξτε κάποιο μη-γαλακτοκομικό γάλα ή πράσινα λαχανικά, τα οποία έχουν 50% περισσότερο ασβέστιο από μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος.

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που εξαντλούνται στο σώμα σας όταν είστε αγχωμένοι. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να καταναλώσετε όταν θέλετε να χαλαρώσετε. Μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ή να καταναλώσετε τρόφιμα όπως πράσινα λαχανικά, ωμά αμύγδαλα, ωμή σκόνη κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες και γλυκοπατάτες.
Κάλιο
Το κάλιο δε βοηθά απλά στο να καταπολεμήσετε το φούσκωμα, αλλά μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση. Κάθε φορά που αισθάνεστε ταχυπαλμία, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και να καταναλώσετε πλούσια σε κάλιο τρόφιμα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μπανάνες, αμύγδαλα, αλεύρι βρώμης, κινόα, σέλινο, αγγούρι, ντομάτες, αβοκάντο, μούρα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, άπαχο γιαούρτι και μη-γαλακτοκομικό γάλα.

Σίδηρο
Ενώ τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι εξόχως σημαντική. Αυτό δε βοηθά μόνο στην πρόληψη της αναιμίας, αλλά βοηθά και στον έλεγχο του άγχους και την καταπολέμηση της χαμηλής ενέργειας. Αφήστε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε φακές, ρεβίθια, λάχανο, σπανάκι, ωμό κακάο, σταφίδες, βρώμη και κινόα.
Τρυπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που δρα ως πρόδρομος της σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Η τρυπτοφάνη είναι σε αφθονία σε πολλά τρόφιμα, οι καλύτερες επιλογές όμως είναι η κολοκύθα και οι σπόροι της, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο, οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη και το μπρόκολο. Συναντάται επίσης σε ζωικές τροφές αλλά είναι καλύτερο να στραφείτε σε φυτικές πηγές.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδράμουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης. Αφήστε στην άκρη τα ψάρια και προτιμήστε να πάρετε τη δόση σας από φυτικές πηγές όπως καρύδια, μούρα acai και σπόροι λιναριού.
Πρωτεΐνη
Δε χρειάζεται να το παρακάνετε αφού μια μικρή δόση πρωτεΐνης αρκεί σε μεγάλο βαθμό για την καταπολέμηση του άγχους. Τα αμινοξέα βοηθούν όχι μόνο στο να ηρεμήσει το μυαλό, αλλά γεμίζουν και τα καύσιμα του σώματος. Σημαντικές πηγές  πρωτεϊνών είναι το ψάρι, το άπαχο ελληνικό γιαούρτι, οι φακές, τα φασόλια, η πρωτεΐνη μπιζελιών, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η σπιρουλίνα.
clickatlife.gr
Ένας δικηγόρος παντρεύεται κάποια η οποία προηγουμένως είχε πάρει 9 διαζύγια.

Την πρώτη νύχτα του γάμου λέει στο νέο της σύζυγο:
«Σε παρακαλώ, να είσαι ευγενικός, γιατί ακόμη είμαι παρθένα».

«Τι πράγμα;» ρωτάει προβληματισμένος ο γαμπρός.
«Πώς είναι δυνατόν αφού παντρεύτηκες 9 φορές;»

«Να σου πω.

- Ο πρώτος σύζυγος ήταν αντιπρόσωπος πωλήσεων. Συνέχεια μου έλεγε πόσο μεγάλο θα ήταν.
- Ο δεύτερος ασχολούνταν με λογισμικό. Ποτέ δεν ήταν βέβαιος πώς λειτουργούσε αλλά είπε ότι θα το έψαχνε και θα επέστρεφε.
- Ο τρίτος ήταν από τον τομέα των υπηρεσιών. Είπε ότι όλα ήταν ελεγμένα εκ των προτέρων αλλά όμως δεν κατάφερνε να σηκώσει το σύστημα.
- Ο τέταρτος ήταν στις τηλεπωλήσεις. Αν και γνώριζε ότι είχε την εντολή, δεν ήξερε πότε θα μπορούσε να κάνει την παράδοση.
- Ο πέμπτος ήταν μηχανικός. Γνώριζε τη βασική διαδικασία αλλά χρειαζόταν τρία χρόνια για την έρευνα, την εφαρμογή και τη σχεδίαση μιας νέας εξειδικευμένης μεθόδου.
- Ο έκτος σύζυγος ήταν από τον τομέα της διοίκησης. Γνώριζε πώς, αλλά δεν ήταν σίγουρος αν ήταν δική του δουλειά ή όχι.
- Ο έβδομος σύζυγος ασχολούνταν με την προώθηση προϊόντων. Αν και διέθετε ένα ωραίο προϊόν, ποτέ δεν ήταν σίγουρος πώς πρέπει να το τοποθετήσει.
- Ο όγδοος σύζυγος ήταν γυναικολόγος. Μόνο το κοίταζε.
- Ο ένατος ήταν συλλέκτης γραμματοσήμων. Το μόνο που έκανε ήταν να γλύφει… Θεέ μου, μου έλειψε.

Αλλά τώρα που παντρεύτηκα εσένα είμαι αναστατωμένη.»
«Καλά, αλλά γιατί;» ρωτά ο σύζυγος.
«Γιατί είσαι δικηγόρος. Αυτή τη φορά ξέρω ότι σίγουρα…. θα με “κανονίσεις’».
Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2014, το οποίο έληξε στις 28 Ιουνίου. Παρά την θετική πορεία των εσόδων, η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων στις συσκευές iPad.
Πιο συγκεκριμένα, η Apple πούλησε 35,2 εκατ. συσκευές iPhone, έναντι 31,2 εκατομμυρίων συσκευών το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι (άνοδος κατά 13%) και 43,7 εκατομμυρίων συσκευών iPhone το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η εν λόγω επίδοση είναι εντυπωσιακή αν σκεφτούμε ότι είμαστε σε αναμονή νέας έκδοσης του iPhone, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος προήλθε από τις αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Στον τομέα των Mac πούλησε 4,4 εκατομμύρια υπολογιστές, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 18%, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι και έναντι 4,1 εκατομμυρίων συσκευών το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ότι αφορά τα iPad, η Apple πούλησε 13,2 εκατομμύρια συσκευές, επίδοση χειρότερη τόσο από την αντίστοιχη του προηγούμενου τριμήνου όσο και της ίδιας περυσινής περιόδου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το δ’ τρίμηνο του 2013 η Apple πούλησε 26 εκατομμύρια iPads. Στον τομέα των iPods πουλήθηκαν 2,9 εκατομμύρια συσκευές, έναντι 2,7 εκατομμυρίων το περασμένο τρίμηνο.
Αιτία των άσχημων πωλήσεων του iPad θεωρήθηκαν μία σειρά παραγόντων, όπως η αναμονή του νέου iPhone 6 με τη μεγαλύτερη οθόνη που ίσως οδηγεί αρκετούς χρήστες σε επαναπροσδιορισμό των αναγκών τους. Επίσης, η παρουσία αρκετών "καλών" Android tablets δημιούργησε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, ειδικά λόγω χαμηλότερων τιμών διάθεσης.
Ο ίδιος ο Τιμ Κουκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι οι επιδόσεις του iPad ήταν αναμενόμενες για τα στελέχη της εταιρείας, αλλά όχι και για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόσφατη συμφωνία με την IBM θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βοηθήσει την οικογένεια iPad να βρει νέο πεδίο δράσης. Τέλος, δήλωσε ότι η Apple παραμένει από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά των tablets, έχοντας πουλήσει συνολικά 225 εκατομμύρια iPads τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σε ότι αφορά τα καθαρά οικονομικά στοιχεία, η Apple είδε τα έσοδά της να ανέρχονται στα 37,4 δισεκατομμύρια δολάρια (άνοδος 6%), ενώ τα κέρδη της κινήθηκαν στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια (άνοδος 12%). Στις προβλέψεις για το τρίμηνο που θα λήξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Apple εκτιμά ότι τα έσοδα θα κινηθούν μεταξύ 37 και 40 δισ. δολαρίων.
news.gr
Διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για βασανισμό που επέφερε το θάνατο υποσιτισμένου αδέσποτου σκύλου επιβλήθηκε σε κάτοικο του Χαρωπού Σερρών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών Ζωή Κοντού, «ο 69χρονος κάτοικος Χαρωπού συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία όταν στις 6 Ιουλίου το βράδυ έγινε αντιληπτός από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σιδηροκάστρου, να βασανίζει και να χτυπά ανελέητα με ένα παλούκι μέχρι θανάτου ένα υποσιτισμένο, αδέσποτο σκυλί».
Ο 69χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

http://www.seleo.gr 

Οι ελέφαντες φαίνεται πως διαθέτουν την ανώτερη αίσθηση όσφρησης μεταξύ των ζώων, πέντε φορές καλύτερη από των ανθρώπων και υπερδιπλάσια σε σχέση με τους σκύλους που φημίζονται για την ευαίσθητη μύτη τους, χάρη στη μακριά προβοσκίδα τους και τα γονίδιά της, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον Γιοσιχίτο Νιιμούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Genome Research», ανέλυσαν δείγματα από διάφορα θηλαστικά, συγκρίνοντας πόσα γονίδια για εξειδικευμένους κυτταρικούς υποδοχείς για την όσφρηση διαθέτει το καθένα.
Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες, κατέχοντας σχεδόν 2.000 γονίδια όσφρησης, έναντι περίπου 1.000 των σκύλων, μυρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα που μελετήθηκαν.
Έως σήμερα κάτοχος του ρεκόρ ευαίσθητης μύτης θεωρείτο ο αρουραίος, αλλά πλέον χάνει τα σκήπτρα, καθώς τελικά διαθέτει πολύ λιγότερα σχετικά γονίδια (γύρω στα 1.300).
Οι ερευνητές πάντως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πώς «δουλεύουν» τα εν λόγω γονίδια.
Σε κάθε περίπτωση, η οσφρητική ικανότητα βοηθά ένα είδος να επιβιώσει καλύτερα στο περιβάλλον του, βρίσκοντας πιο εύκολα τροφή και συντρόφους, ενώ μπορεί να αποφεύγει πιο αποτελεσματικά και τα ζώα - θηρευτές.
Τα γονίδια της όσφρησης κωδικοποιούν μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες βρίσκονται στα κύτταρα της ρινικής κοιλότητας και προσδένονται στα μόρια των οσμών.
Στη συνέχεια, τα νευρικά κύτταρα μεταφέρουν τις πληροφορίες για τις μυρωδιές στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η ταξινόμηση και η αντίδραση στα ερεθίσματα.
Οι άνθρωποι διαθέτουν πολύ λίγα γονίδια (μόλις 396) σχετικά με τους υποδοχείς της όσφρησης, πράγμα που δείχνει ότι ως είδος έχουμε σταδιακά πάψει να εξαρτιόμαστε από την μύτη μας, αλλά αντίθετα έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην όραση.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Το Ant Movie Catalog είναι εξαιρετικό δωρεάν και opensource πρόγραμμα που ξεκίνησε ο Antoine Potten το 2000 και...
βελτιώνεται από τον Mickaël Vanneufville από το 2011 έως και σήμερα.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να καλύψει μια συγκεκριμένη ανάγκη: Την διαχείριση μεγάλων συλλογών από ταινίες. Με τη βοήθεια αυτής της εφαρμογής μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κατάλογο από όλες τις ταινίες που έχετε στη συλλογή σας (CD, DVD, και ούτω καθεξής). Υπάρχει μεταφρασμένο και στην Ελληνική γλώσσα και είναι πολύ εύκολο στην κατανόησή του!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Η ζάχαρη είναι "φορτωμένη" με θερμίδες, δεν έχει καμία θρεπτική αξία και το χειρότερο, αν τρώτε μεγάλη ποσότη­τα ζάχαρης και γλυκαντικών, μπορεί να μειώσετε τη λήψη άλλων τροφών, που περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, πρωτεΐνες και άλλα στοι­χεία που χρειάζεστε απαραιτήτως! Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τη ζάχαρη και με ποιο τρόπο μπορείτε να την αντικαταστήσετε.

1. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε την επιθυμία σας για γλυκά είναι να τα ξεσυνηθίσετε σταδιακά. Αν, λοιπόν, μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης, θα διαπιστώσετε ότι δε σας λείπει.
2. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αν προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, ειδικά τα γλυκά λαχανικά με ρίζες (καρότα, παντζάρια, κολοκύθια, γλυκοπατάτες και κρεμμύδια). Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα μειώσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη.
3. Διαλέξτε επιδόρπια που να έχουν θρεπτι­κή αξία, αλλά να είναι και κάπως γλυκά. Για παράδειγμα, μία κρέμα, ένα γιαούρτι, ένα ψητό μήλο, θα σας δώσουν θρεπτικά συστατικά αλλά και ζάχαρη που σας αρέσει.
4. Πίνετε πάντα φυσικούς χυμούς κι όχι τυποποιημένους γιατί περιέχουν άφθονη ζάχαρη.
5. Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά για να δείτε ποιες περιέχουν ζάχα­ρη.
6. Χρησιμοποιήστε βανί­λια και μυρωδικά στις συνταγές των γλυκών. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη ζάχαρη, επειδή η βανίλια και τα μυρωδικά δίνουν μια εντύπωση γλυκάδας και δεν έχουν καθόλου θερμίδες.
news.gr
«Η εκτέλεση είναι μία ωμή, άγρια διαδικασία. Εάν όμως η αμερικανική κοινωνία επιμένει στη θανατική ποινή, οφείλει να σταματήσει να προσποιείται, να ξεχάσει τη θανατηφόρα ένεση και να επιστρέψει σε άλλες πιο πρωτόγονες – και αλάνθαστες - μεθόδους, όπως είναι η γκιλοτίνα ή το εκτελεστικό απόσπασμα».
Αυτή είναι η άποψη ενός από τους πιο διαπρεπείς εφέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αλεξ Κοζίνσκι. Εάν τα ίδια ακριβώς υποστήριζε οποιοσδήποτε άλλος, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα ακόμη ειρωνικό σχόλιο πάνω σε έναν βάναυσο αμερικανικό αναχρονισμό. Ο Κοζίνσκι όμως, διορισμένος επί Ρόναλντ Ρίγκαν, είναι γνωστός στις ΗΠΑ για τις αιρετικές απόψεις του. Και όταν λέει επιστροφή σε «παραδοσιακές μεθόδους» εκτέλεσης σοβαρολογεί.

Ο αμερικανός δικαστής δεν είναι κατά της θανατικής ποινής, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ». Είχε όμως ανέκαθεν αντιρρήσεις με τον τρόπο που τα αμερικανικά δικαστήρια διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα. Αφορμή για να ταράξει τα νερά στάθηκε και αυτή τη φορά μία δικαστική απόφαση: το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας άναψε το πράσινο φως για την εκτέλεση του 55χρονου θανατοποινίτη Τζόζεφ Ρούντολφ Γουντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τής πρώην συντρόφου του και του πατέρα της, το 1989.

http://www.seleo.gr

Τη δυνατότητα save/ αποθήκευσης για υλικό που βρίσκουν στο Facebook αποκτούν οι χρήστες του Facebook.
Πλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει μία δημοσίευση και αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση σε αυτήν αργότερα, όταν θα μπορεί να την δει με την ησυχία του, μέσω της σχετικής κατηγορίας για το αποθηκευμένο υλικό, στα αριστερά της αρχικής σελίδας (στο web).
Είναι δυνατή η αποθήκευση αντικειμένων όπως links, τοποθεσιών, ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και τραγουδιών. Τις αποθηκευμένες δημοσιεύσεις μπορεί να δει μόνο ο χρήστης, εκτός και αν επιλέξει να τις μοιραστεί με τους φίλους του.
Η νέα δυνατότητα είναι διαθέσιμη για την έκδοση του Facebook στο web, καθώς και για τις εφαρμογές σε iOS και Android, ενώ κατά καιρούς θα προβάλλονται ενημερώσεις σχετικά με το αποθηκευμένο υλικό.
Στην ουσία πρόκειται για μία δυνατότητα τύπου «bookmarks» για το Facebook, η οποία απουσίαζε ως τώρα από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο είχε μία συνεχή ροή. Εάν κάποιος «έχανε» μια δημοσίευση, τότε ο μόνος τρόπος πρακτικά θα ήταν να ανατρέξει στη σελίδα/ χρονολόγιο αυτού που την είχε κάνει και να την αναζητήσει εκεί.
naftemporiki.gr
Άλλη μια ένδειξη για την ολοένα αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και διεθνή φιλοδοξία της Κίνας αποτελούν τα σχέδια της να... δημιουργήσει στο έδαφός της, πιθανώς σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες, έναν τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων μήκους 52 χιλιομέτρων, που θα είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μήκους 27 χλμ. υπόγειο επιταχυντή του CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ο οποίος σήμερα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Μάλιστα η Κίνα, σύμφωνα με το «Nature», εξετάζει την πιθανότητα στο ίδιο τούνελ του πρώτου επιταχυντή ηλεκτρονίων-πρωτονίων να κατασκευάσει και έναν δεύτερο επόμενης γενιάς, που θα κάνει συγκρούσεις πρωτονίων μεταξύ τους, πράγμα που, αν όντως γίνει πραγματικότητα, θα καταστήσει τη χώρα παγκόσμια 'πρωτεύουσα' των επιταχυντών στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, οι επιταχυντές ήταν ένα προνομιακό πεδίο έρευνας για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όμως η πρόταση της Κίνας προς τη διεθνή επιστημονική κοινότητα κερδίζει πλέον έδαφος και μπορεί τελικά να φέρει τη χώρα στο προσκήνιο της σωματιδιακής φυσικής.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ενεργειών Υψηλής Ενέργειας (IHEP) του Πεκίνου προτείνουν την κατασκευή ενός τεράστιου υπόγειου δακτυλιοειδούς επιταχυντή 52 χλμ. έως το 2028, όπου θα γίνονται συγκρούσεις ηλεκτρονίων με ποζιτρόνια, κάτι που θα επιτρέψει την μελέτη του σωματιδίου (μποζονίου) του Χιγκς με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι είναι σε θέση να πετύχει ο επιταχυντής του CERN σήμερα.

Το αρχικά προϋπολογίζόμενο κόστος για το νέο μηχάνημα είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλυφθεί πιθανότατα χωρίς την παραμικρή ξένη βοήθεια, αλλά αποκλειστικά με κινεζικά κεφάλαια. Από την άλλη, ευρωπαίοι, αμερικανοί και άλλοι ερευνητές κάνουν τα δικά τους προχωρημένα σχέδια για ένα νέο ακόμη ισχυρότερο επιταχυντή πρωτονίων από τον τωρινό στο CERN, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2035.

Στο μεταξύ όμως, οι Κινέζοι θα ήθελαν να έχουν θέσει σε λειτουργία τον δικό τους επιταχυντή ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων και, στη συνέχεια, να θέσουν υποψηφιότητα για να δημιουργήσουν στις ίδιες εγκαταστάσεις και τον σούπερ-επιταχυντή πρωτονίων-πρωτονίων. Καθώς είναι πολύ πιθανό ότι παγκοσμίως μόνο ένα τέτοιο πανάκριβο μηχάνημα θα κατασκευαστεί, η Κίνα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο.

Έτσι, σε πρώτη φάση, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ΙΗΕΡ Γιφάνγκ Γουάνγκ σε διεθνές συνέδριο φυσικής υψηλών ενεργειών στη Βαλένθια της Ισπανίας, η Κίνα προτίθεται να δημιουργήσει έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων διπλάσιο από αυτόν του CERN, προτού ασχοληθεί με τον σούπερ-επιταχυντή πρωτονίων, που η διεθνής κοινότητα σχεδιάζει για το 2035.

Οι επιταχυντές ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων και οι επιταχυντές πρωτονίων αλληλοσυμπληρώνονται. Οι επιταχυντές αδρονίων, όπως ο LHC του CERN, κάνουν συγκρούσεις πρωτονίων (ένα είδος αδρονίων που αποτελούνται από τρία άλλα υποατομικά σωματίδια, τα κουάρκ) σε υψηλές ενέργειες, μελετώντας τι προκύπτει από αυτές τις συγκρούσεις. Οι επιταχυντές ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων δουλεύουν σε χαμηλότερες ενέργειες και πραγματοποιούν πιο 'καθαρές' συγκρούσεις, που είναι πιο εύκολο να μελετηθούν στη συνέχεια.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος κινεζικός επιταχυντής δεν ξεπερνά τα 240 μέτρα. Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για την χρηματοδότηση του προτεινόμενου νέου επιταχυντή των 52 χλμ, αν και το πολιτικό κλίμα στη χώρα θεωρείται ευνοϊκό για μια τέτοια απόφαση, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές. Ένα σημαντικό μειονέκτημα πάντως είναι ότι η κινεζική κοινότητα φυσικών υψηλών ενεργειών παραμένει ακόμη μικρή σε αριθμό, γι' αυτό εκτιμάται ότι, αν όντως κτιστεί ο νέος επιταχυντής, η λειτουργία του θα καταστεί εφικτή μόνο με την συμμετοχή ξένων επιστημόνων.

Ο Γουάνκ δήλωσε ότι η χώρα του με ευχαρίστηση θα δεχόταν την ξένη χρηματοδοτική συμβολή, ενώ είπε ότι, αν αυτή είναι επαρκής, τότε ο επιταχυντής θα μπορούσε να φθάσει και τα 80 χιλιόμετρα σε μέγεθος. Πρόσθεσε όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς τη διεθνή συμμετοχή στο κόστος, η Κίνα θα προχωρήσει στη δημιουργία του νέου επιταχυντή, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε πέντε χρόνια, ώστε να είναι έτοιμος μετά από μια δεκαετία περίπου (2028).

Στο μεταξύ, ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα διεθνή σχέδια για τον Διεθνή Γραμμικό Επιταχυντή (ILC) ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων, που προγραματίζεται να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερες ενέργειες από τον υπό ανάπτυξη αντίστοιχο κινεζικό. Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ποιός θα αναλάβει την χρηματοδότησή του, ούτε σε ποιά χώρα θα εγκατασταθεί.

Ορισμένοι ευρωπαίοι φυσικοί φοβούνται ότι η (αυτοχρηματοδοτούμενη) κινεζική «σφήνα» θα ξεφουσκώσει το διεθνές ενδιαφέρον για τον ILC. Από την άλλη όμως, η Ιαπωνία, παραδοσιακός ανταγωνιστής της Κίνας, ανέκαθεν ήθελε να φιλοξενήσει τον ILC, οπότε θα πρέπει να αναμένονται νέα επεισόδια στο 'σίριαλ' των επιταχυντών.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μια σύμπτωση είναι μια συλλογή γεγονότων που συνδέονται μεταξύ τους, αλλά είναι απίθανο να έχουν μια κοινή αιτία. Κάποιες φορές οι άνθρωποι αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου να εξηγήσουν ορισμένα συμπτωματικά γεγονότα, που φαίνεται να συνδέονται, ωστόσο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.
Ας γνωρίσουμε μερικές περίεργες συμπτώσεις και εικασίες γύρω από το τι τις προκάλεσε, όπως παρουσιάστηκαν στο listverse.com.
  1. Δολοφονίες με "χαλί" το τραγούδι "MyWay" του Φρανκ Σινάτρα

Οι κάτοικοι των Φιλιππίνων λατρεύουν το καραόκε και η χώρα είναι γεμάτη από ανάλογα κέντρα διασκέδασης. Για τους περισσότερους το καραόκε είναι απλά ένας τρόπος αναψυχής. Ορισμένοι όμως το παίρνουν πολύ σοβαρά…
Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, κατά τα οποία άνθρωποι δολοφονήθηκαν ενώ τραγουδούσαν το διάσημο κομμάτι "My Way" του Φρανκ Σινάτρα.
Οι θάνατοι αυτοί θεωρούνται συμπτωματικοί, ωστόσο πολλά μπαρ έχουν πλέον αφαιρέσει από τις λίστες των τραγουδιών τους το συγκεκριμένο κομμάτι.
Σε μια περίπτωση, ο 29χρονος Romy Baligula δολοφονήθηκε με σφαίρα από το όπλο ενός σεκιούριτι… επειδή δε σταματούσε να τραγουδά το συγκεκριμένο κομμάτι.
  1. 11 Ιουλίου του 1991

Στις 11 Ιουλίου του 1991 εμφανίστηκαν πολλά UFO στον ουρανό της πόλης του Μεξικού. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν μάρτυρες και ακολούθησαν έρευνες από τη μεξικανική κυβέρνηση. Εντελώς συμπτωματικά, εκείνη τη μέρα είχε ολική έκλειψη ηλίου.
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης πολλοί ανέφεραν ότι είδαν ένα μεγάλο μεταλλικό δίσκο στον ουρανό. Το αντικείμενο αυτό καταγράφηκε σε βίντεο και μεταδόθηκε στα δελτία ειδήσεων. Ήταν ένα από τα πολλά ανάλογα περιστατικά που αναφέρονται στην πρωτεύουσα του Μεξικού.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η ηλιακή έκλειψη και η εμφάνιση των UFO δεν ήταν τυχαίο γεγονός, καθώς είχε προβλεφθεί από τους Μάγια. Το ημερολόγιο (Dresden Codex of the Maya) αναφέρει ότι η έκλειψη της 11ης Ιουλίου είναι ο έκτος ήλιος του Quetzalcoatl, ο οποίος θα φέρει μαζί του κοσμικές αλλαγές.
  1. Ο Chris Benoit και η Wikipedia

Τον Ιούνιο του 2007 ο επαγγελματίας παλαιστής Chris Benoit δολοφόνησε την οικογένειά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Ο Benoit ήταν γνωστός αθλητής και η είδηση της δολοφονίας και του θανάτου του κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Benoit στραγγάλισε τη σύζυγό του και έπνιξε τον 7χρονο γιο του και στη συνέχεια κρεμάστηκε. Όταν αποκαλύφθηκε η τραγωδία, ακούστηκε ότι ο ίδιος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για κακοποίηση της συζύγου του, ενώ θεωρούνταν και επιρρεπής σε ξεσπάσματα οργής.
Για κάποιο περίεργο λόγο, 14 ώρες προτού η αστυνομία ανακαλύψει τα πτώματα η αγγλική σελίδα της Wikipedia ανέφερε το θάνατο της συζύγου του. "Ο Chris Benoit αντικαταστάθηκε από τον Johnny Nitro στον αγώνα Vengeance για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ECW World Championship, καθώς ο Benoit δε μπορούσε να παραστεί για προσωπικούς λόγους, που σχετίζονται με το θάνατο της συζύγου του Nancy".
Η αστυνομία κατέσχεσε τον υπολογιστή του άντρα που δημοσίευσε την πληροφορία.
Ο Chris Benoit δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας, όμως έστειλε μια σειρά μηνυμάτων προτού αυτοκτονήσει που έλεγαν: "Η διεύθυνσή μου είναι 130 Green Meadow Lane, Fayetteville Georgia 30215".
  1. Eleanor Rigby

Το κομμάτι "Eleanor Rigby" των Beatles κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου του 1966, μία εβδομάδα πριν από την τελευταία περιοδεία της μπάντας.
Το 1966 ο Mc Cartney είχε δώσει μια συνέντευξη γύρω από το πώς εμπνεύστηκε τους στίχους του τραγουδιού. Σύμφωνα με όσα είπε, αρχικά είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει τη φράση "Father McCartney" όμως συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν σωστό να χρησιμοποιήσει το όνομα του πατέρα του και έτσι άνοιξε τον τηλεφωνικό κατάλογο και βρήκε το όνομα "McKenzie".
Το όνομα "Eleanor" το δανείστηκε από την ηθοποιό Eleanor Bron και το επίθετο "Rigby" από ένα μαγαζί στο Μπρίστολ που λεγόταν Rigby & Evens Ltd, Wine & Spirit Shippers.
Το 1984 ο McCartney φέρεται να δήλωσε: "Απλά μου άρεσε το όνομα. Έψαχνα για κάτι που να ακούγεται φυσικό".
Τη δεκαετία του 1980 στην εκκλησία St. Peter’s Parish Church στο Woolton του Λίβερπουλ ανακαλύφθηκε ένας τάφος με το όνομα Eleanor Rigby. Και σαν να μην έφτανε αυτή η σύμπτωση, λίγα μέτρα πιο πέρα υπήρχε ένας ακόμη με το επίθετο McKenzie γραμμένο επάνω στην πλάκα.
news.gr
Μια «έξυπνη» ζώνη αυτοκινήτου, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τους
παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή του οδηγού και τον ειδοποιεί με ηχητικό σήμα, όταν «καταλαβαίνει» ότι αυτός πάει να αποκοιμηθεί στο τιμόνι, δημιούργησαν ισπανοί ερευνητές.
Η ζώνη διαθέτει ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που καταγράφουν τους ρυθμούς της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς. Όταν αυτοί πέφτουν πολύ, μία ένδειξη ότι ο οδηγός κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος, τότε η ζώνη «κουδουνίζει» για να τον ξυπνήσει έγκαιρα.
Οι ερευνητές του Εμβιομηχανικού Ινστιτούτου της Βαλένθια, με επικεφαλής τον Χοσέ Σόλαθ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ντέιλι Μέιλ» και «Τέλεγκραφ», δήλωσαν ότι το σύστημα παρακολούθησης - αφύπνισης με την ονομασία HARKEN μπορεί να σώσει τη ζωή του οδηγού, αν είναι κουρασμένος ή μεθυσμένος.
Το σύστημα βασίζεται σε «έξυπνα» υφάσματα που έχουν ενσωματωμένους τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες και τα οποία τοποθετούνται τόσο στη ζώνη, όσο και στο κάλυμμα της θέσης του οδηγού. Αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα από ίνες και νήματα με ηλεκτρικές ιδιότητες και αναμιγνύονται με τα συνήθη υλικά από τα οποία φτιάχνονται οι ζώνες και τα καθίσματα.
Προς το παρόν, το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε κλειστές πίστες αγώνων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στους ισπανικούς δρόμους. Εκτός από τον προειδοποιητικό ήχο, μια πιο βελτιωμένη εκδοχή θα επιτρέπει στο σύστημα να αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος και να το οδηγεί στην άκρη του δρόμου.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα τροχαία που οφείλονται σε κόπωση του οδηγού, είναι περίπου 50% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. Η υπνηλία μειώνει τον χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού, τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή του, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Τέτοια δυστυχήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε εθνικές οδούς ή σε μονότονους επαρχιακούς δρόμους, στη διάρκεια μακρινών ταξιδιών, ιδίως τα βράδια (από τις 2 έως τις 6 τα χαράματα), καθώς και τις μεσημεριανές ώρες μετά το φαγητό και το ποτό.
Οι νεαροί άνδρες οδηγοί, οι οδηγοί φορτηγών και οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες ανήκουν κατ' εξοχήν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να αποκοιμηθούν ενόσω οδηγούν.
Η κόπωση του οδηγού ευθύνεται για το 20% έως 35% των σοβαρών τροχαίων. Σε πάνω από 6.000 υπολογίζονται οι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο εξαιτίας της κόπωσης.

http://www.seleo.gr 
Γερμανικό δικαστήριο συμφώνησε να επιτρέψει σε πρόσωπα που πάσχουν από χρόνιες νόσους να καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι τους για θεραπευτικούς λόγους.

Το δικαστήριο στην Κολονία της δυτικής Γερμανίας ανέτρεψε την απαγόρευση της καλλιέργειας του ναρκωτικού έπειτα από προσφυγές που κατατέθηκαν από πέντε ασθενείς οι οποίοι νοσούν σοβαρά. Κανένας από τους πέντε δεν έχει τα μέσα για να αγοράσει το ναρκωτικό αυτό, το οποίο δεν καλύπτεται από τους οργανισμούς υγειονομικής ασφάλισης.

Ενώ η καλλιέργεια της κάνναβης παραμένει απαγορευμένη, μπορεί να επιτρέπεται ως «προσωρινή λύση» υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φλαϊσφρέσερ.

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι το να μην υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες διαθέσιμες για τον ασθενή και η κάνναβη στα φαρμακεία να είναι απαγορευτικά ακριβή γι' αυτόν, δήλωσε ο δικαστής.

Το διοικητικό δικαστήριο της Κολονίας εξέτασε τις προσφυγές κατά περίπτωση. Ενώ οι τρεις από τις πέντε κρίθηκε πως εκπληρούν τις προϋποθέσεις, οι δύο απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Στη μία από τις απορριφθείσες προσφυγές, το δικαστήριο έκρινε πως ο ασθενής δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ουδείς τρίτος θα έχει πρόσβαση στα καλλιεργούμενα φυτά και στη δεύτερη πως ο ασθενής δεν έχει εξαντλήσει τις υφιστάμενες επιλογές θεραπειών.

Η νομοθεσία εξελίσσεται σε πολλές δυτικές χώρες όσον αφορά τη θεραπευτική χρήση της μαριχουάνας, η οποία ανακουφίζει κυρίως τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, ηπατίτιδα C ή τη νόσο του Πάρκινσον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 24 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ».
Όπως ανακοινώθηκε, το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007- 2013.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/), στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και, γενικά, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
- Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
- Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
- Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους- μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.
- Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις μήνες.
Η ενίσχυση που θα λάβει μία επιχείρηση χορηγείται, βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr, όπου, επίσης, περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.
aftodioikisi.gr
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο υπέρτασης.
Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βόλτα μέχρι την... κουζίνα μας!
Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Hypertension παρουσιάζουν πώς τα προβιοτικά συμβάλλουν στην προστασία ενάντια στην υπέρταση.
Αυτά τα «υγιεινά μικρόβια» βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλύοντας εννέα παλαιότερες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής και βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πίεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετήθηκαν, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα προβιοτικών αντιμετώπιζαν σαφώς μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης και άλλων σχετικών παθήσεων.
Τα στοιχεία αφορούσαν σε 543 ενήλικες με φυσιολογική ή ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3.6 mm Hg και τη μείωση της διαστολικής πίεσης περίπου κατά 2,4%.
Τα οφέλη από τα προβιοτικά φάνηκε να προκύπτουν έπειτα από οκτώ περίπου εβδομάδες κατανάλωσης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης επειδή συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ορμονών που ελέγχουν την πίεση.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!