Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Εσταυρωμένος που «δακρύζει» στην Κορινθία;
Ένα περίεργο και... μετεκλογικό φαινόμενο περιέγραψε ο μητροπολίτης Κορίνθου, Διονύσιος: Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την ημέρα των εκλογών, ένα ελαιώδες και κολλώδες, άοσμο υγρό εκχέεται από τον Εσταυρωμένο, ένα έργο των αρχών του περασμένου αιώνα, που βρίσκεται στο ιερό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Ασπρόκαμπος.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, θα ενημερωθεί σχετικά η Ιερά Σύνοδος, ενώ αναμένονται να κληθούν επιστήμονες προκειμένου να εξετάσουν το φαινόμενο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι κάτοικοι του χωριού περιφρουρούν το ιερό της εκκλησίας, αρνούμενοι να μετακινηθεί ο Εσταυρωμένος ή να πάρει κάποιος υγρό ώστε να σταλεί για ανάλυση στο Χημείο.


Όταν ψωνίζει κανείς με άδειο στομάχι, τότε έχει την τάση να αγοράζει περισσότερα πράγματα, όχι μόνο φαγώσιμα αλλά και διάφορα είδη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όπως υποστηρίζει η μελέτη, οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερα χρήματα όταν έχουν γεμάτες τσέπες και άδειο… στομάχι.
Επιβεβαιώνεται έτσι μία προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι κάνουν μεγαλύτερο λογαριασμό σε βρώσιμα είδη στο σούπερ μάρκετ, όταν αισθάνονται πείνα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό συμβαίνει γενικότερα και με τα προϊόντα που δεν τρώγονται.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άλισον Τζινγκ Σου του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν πέντε πειράματα με ομάδες εθελοντών, τόσο σε καταστήματα, όσο και στο εργαστήριο.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο πεινάει ένας καταναλωτής, τόσο του ανοίγει και η όρεξη για… ψώνια.
Έτσι, κάποιος με άδειο στομάχι δαπανά έως 64% περισσότερα χρήματα από ό,τι κάποιος χορτασμένος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν πεινάμε το στομάχι μας εκκρίνει την ορμόνη γρελίνη, που επιδρά στον εγκέφαλο με τρόπο τέτοιο, ώστε όχι μόνο να θέλουμε να φάμε, αλλά επίσης να επιθυμούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι βλέπουμε γύρω μας.
Όπως είπε η Σου, καλό θα είναι κανείς να έχει φάει καλά προτού πάει για ψώνια, αν δεν θέλει να αγοράζει περιττά πράγματα, για τα οποία θα μετανιώσει εκ των υστέρων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Το 1941, ο χιλιανός μυθιστοριογράφος Francisco Coloane έγραψε στο βιβλίο του Cabo de Hornos:
Μια φορά με σταμάτησαν τα απόκρημνα βράχια που έπεφταν κάθετα στην άβυσσο του ωκεανού. Ακόμη, με εμπόδιζαν να προχωρήσω δυο-τρεις θεόρατοι σκελετοί φάλαινας, λευκασμένοι από τον ήλιο.... Όμως, αυτό που με καθήλωνε ήταν η τρομακτική σιωπή, αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου ή έξω, σε μια ακρογιαλιά όπου ο ωκεανός έχει παραλύσει, είναι στάσιμος. Μέχρι και τα θαλάσσια κήτη, τα πουλιά, ακόμη και τα γουανάκο πάνε εκεί μόνο για να πεθάνουν...”
Το ακρωτήριο Χορν (Cape Horn) είναι το νοτιότερο ακρωτήριο του αρχιπελάγους της Γης του Πυρός, στο μικρό νησί Hornos.
Αν και δεν αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αμερικής (το οποίο είναι το Diego Ramirez Islands), το ακρωτήριο Χορν είναι το βορειότερο όριο του πορθμού του Drake, αυτού του μικρού ανοίγματος της θάλασσας το οποίο χωρίζει το Χορν με την Ανταρκτική.
Το πέρασμα του Drake, μέχρι να κατασκευαστεί η περίφημη διώρυγα του Παναμά, αποτελούσε την μοναδική οδό πλεύσης μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, με τα πλοία να μεταφέρουν αγαθά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως τα νερά γύρω από το ακρωτήριο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, των τεράστιων κυμάτων, των ισχυρών ρευμάτων και των παγόβουνων. Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά ώστε να καταστήσουν την περιοχή διαβόητη ως νεκροταφείο ναυτικών.
Με τη διάνοιξη της διώρυγας το Παναμά, η πλεύση γύρω από το ακρωτήριο Χορν μειώθηκε σημαντικά και είναι λίγοι οι ναυτικοί που εξακολουθούν να επιλέγουν αυτή τη διαδρομή και σχεδόν πάντα διαλέγουν διαδρομές βόρεια του νησιού. Γεγονός πάντως είναι πως οι περιπετειώδεις θάλασσες με τα ναυάγια γύρω από το ακρωτήριο Χορν, δεν θα πάψουν ποτέ να προκαλούν σχεδόν μυστικιστικά την περιέργειά μας.
echoes.gr

Τα παλιά τα χρόνια, ήταν κοινή συμβουλή: όταν μία γυναίκα περιμένει παιδί, πρέπει να τρώει για δύο. Νέα ευρήματα, όμως, αποδεικνύουν πως αυτό είναι τραγικό λάθος.

Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερκατανάλωση φαγητού στην εγκυμοσύνη σημαίνει πως το μωρό θα διατρέχει όταν μεγαλώσει αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο τύπου 2 διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντί, λοιπόν, οι γυναίκες να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους, θα πρέπει να τρέφονται υγιεινά από την αρχή έως το τέλος της κυήσεως.

Τα ευρήματα αυτά δόθηκαν στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για την παχυσαρκία DORIAN (The Developmental ORIgins of healthy and unhealthy AgeiNg), το οποίο άρχισε το 2012.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναλύθηκαν πολλές μελέτες που αφορούν τη δυνητική σχέση του σωματικού βάρους της μητέρας με την μελλοντική υγεία του αγέννητου μωρού της.

Σε μία από αυτές, οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει περισσότερους από 13.000 εθελοντές από τη γέννησή τους τις δεκαετίεςτου ’30 και του ’40 έως τα βαθιά τους γηρατειά.

Όπως είχαν διαπιστώσει, ο πλακούντας των μητέρων που έτρωγαν πολλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη δεν προστάτευε αρκετά το έμβρυο από τις επιδράσεις της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να έχει αναπτυξιακές συνέπειες για το έμβρυο και μετά την ενηλικίωση να καταστήσει πιο πιθανές τις διαταραχές της ψυχικής διάθεσης.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου σχετίζεται με απόκτηση μωρού με κύτταρα τα οποία έχουν πιο κοντά τελομερή.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Όταν τα τελομερή έχουν μεγάλο μήκος, προστατεύουν το DNA και το βοηθούν να είναι γερό και δυνατό επί περισσότερο καιρό, ενώ όταν έχουν μικρό μήκος αποτελούν ένδειξη ασθένειας και μικρότερου προσδόκιμου επιβιώσεως, λένε οι ειδικοί.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της μεγάλης αύξησης του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη και η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, δίχως πολλά λιπαρά, για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προάσπιση της υγείας της μητέρας και του μωρού», δήλωσε η επικεφαλής του DORIAN δρ Πατρίτσια Ιότζο, από το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας, στην Ιταλία.

Η δρ Ιότζο τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι το τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως, όταν είθισται να παίρνουν οι έγκυοι το περισσότερο βάρος.

Όπως εξήγησε, η μεταβολική υγεία του μωρού (συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα του) μπορεί να είναι χειρότερη εάν η μητέρα του πάρει πολύ βάρος κατ’ αυτή την περίοδο.

«Τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα: οι μητέρες μπορούν να κάνουν πολλά κατά την εγκυμοσύνη για να φροντίσουν την μελλοντική υγεία των μωρών τους», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι θα τρέφονται υγιεινά και ισορροπημένα, δίχως υπερβολές, και θα παραμένουν σωματικά δραστήριες, εφ’ όσον βεβαίως το επιτρέπει ο γιατρός τους».

Πηγή: tanea.gr
Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας έφερε όπως φαίνεται και πάλι τη αταξία στο θέμα της στάθμευσης στη Χίο, αφού οι πεζόδρομοι είναι απροσπέλαστοι από τα σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται.









http://www.dimastin.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!