Σάββατο 2 Μαΐου 2020


Το κόστος ενός γεύματος τριών πιάτων στο Bord For En (Table For One), ένα νέο… εστιατόριο στη Σουηδία που ανοίγει στις 10 Μαΐου, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του επισκέπτη. Το δείπνο είναι μοναδικό, όπως υποδηλώνει το όνομα του εστιατορίου. Οι Rasmus Persson και Linda Karlsson είναι το ζευγάρι υπεύθυνο για αυτή τη μοναδική ιδέα στη χώρα που δεν εφάρμοσε την κοινωνική αποστασιοποίηση εν μέσω πανδημίας.
Το εστιατόριο για έναν, όπως αναφέρει στο CNN,  βρίσκεται στο Värmland, περίπου 350 χιλιόμετρα (217 μίλια) από τη Στοκχόλμη σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Η υπόσχεση είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία αλληλεπίδραση με άλλους. Αυτή είναι μια ατομική εμπειρία που απολαμβάνεται μεμονωμένα. Δεν υπάρχει σερβιτόρος ούτε κανένας άλλος επισκέπτης Καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιορισμένης λειτουργίας του (θα είναι ανοιχτό έως την 1η Αυγούστου), ένα άτομο την ημέρα θα σερβίρεται.



Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 207.428. Οι νεκροί έφτασαν τους 28.236. Παράλληλα, 78.249 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 205.463 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.967 άνθρωποι, ενώ 75.945 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 269 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.965 νέα κρούσματα, ενώ 2.304 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Ακόμα, 1.578 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 17.569 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.796 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 93 περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 16 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα ουσιαστική μείωση σε σχέση με το χθεσινό θετικό ρεκόρ (είναι 2.389 λιγότεροι) αλλά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η Ιταλία, στο μεταξύ, ετοιμάζεται για την «δεύτερη φάση», από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε σήμερα από τους πολίτες που εργάζονται σε σχετικά μικρή απόσταση από το γραφείο τους να μην χρησιμοποιήσουν μετρό ή λεωφορεία. Πρόσθεσε, δε, ότι στα δημόσια μέσα μεταφοράς της ιταλικής συμπρωτεύουσας θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά και γαντιών.
Στην Ρώμη, ο δήμος αποφάσισε να ζητήσει να παραμείνει σε τηλε-εργασία το 80% των υπαλλήλων του. Οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι ανοικτές μέχρι τις 21.30 για να αποφεύγονται συνωστισμοί στα μέσα μεταφοράς, ενώ θα χρησιμοποιηθούν «ντρόουν» για να ελέγχεται η μετάβαση των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης στα διάφορα πάρκα της.

Μια πλούσια ταφή, η οποία ανήκει σε έφηβο κορίτσι, ήρθε στο φως στο Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα της Αιγύπτου από την ισπανοαιγυπτιακή αποστολή που εργάστηκε στη θέση τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της 19ης ερευνητικής περιόδου του προγράμματος Proyecto Djehuty.

Η ταφή αποτελεί μόνο ένα τμήμα από τα ευρήματα της φετινής έρευνας, καθώς σε άλλα σημεία του χώρου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων, ένα αγαλμάτιο ουσάμπτι που ανήκει σε κάποιον Τζεχουτί -αρχαιότερο συνονόματο του υψηλού αξιωματούχου της βασίλισσας Χατσεψούτ και κατόχου του μεγαλύτερου ταφικού μνημείου στην περιοχή της ανασκαφής.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον συντονιστή του προγράμματος, Χοσέ Μανουέλ Γκαλάν, εντόπισε τη σαρκοφάγο της έφηβης ένα μέτρο έξω από την ανοιχτή αυλή του ταφικού παρεκκλησίου του μνημείου του Τζεχουτί, και σε κοντινή απόσταση από ένα άλλο μικρό παρεκκλήσιο από τούβλα, που χρονολογείται γύρω στο 1600 π.Χ.


Η σαρκοφάγος, ύψους 1,75 μ., είναι κατασκευασμένη από έναν ενιαίο κορμό δέντρου, πιθανότατα συκομουριάς, και έχει χρώμα λευκό εξωτερικά και κόκκινο εσωτερικά. Χρονολογικά ανάγεται στην εποχή της 17ης φαραωνικής δυναστείας, περίπου 3.600 χρόνια πριν από σήμερα.
Η τομογραφία που πραγματοποιήθηκε στη σαρκοφάγο έδειξε την παρουσία στο εσωτερικό της του -σε κακή κατάσταση διατηρημένου- σώματος έφηβου κοριτσιού ηλικίας 15 ή 16 ετών, με ύψος 1,59. Στο στήθος του νεκρού κοριτσιού υπήρχαν τέσσερα περιδέραια που συνδέονταν μεταξύ τους με ένα κεραμικό εξάρτημα.


Εκτός από τα περιδέραια, η νεκρή έφερε επίσης δύο σκουλαρίκια σε ένα από τα αυτιά της, καθώς και δύο δαχτυλίδια, ένα σε κάθε χέρι. Τα σκουλαρίκια είναι σπειροειδούς σχήματος και επικαλύπτονται με λεπτό μεταλλικό φύλλο, πιθανώς από χαλκό. Από τα δαχτυλίδια της, το ένα είναι οστέινο και το άλλο αποτελείται από μια μπλε γυάλινη χάντρα σε μεταλλική βάση δεμένη με κορδόνι.
Πέρα από την ταφή του κοριτσιού, η ισπανοαιγυπτιακή αποστολή έφερε στο φως κι άλλα σημαντικά ευρήματα. Στην αντίθετη πλευρά του πλίνθινου παρεκκλησίου από όπου βρέθηκε η έφηβη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μικροσκοπική σαρκοφάγο από ωμό πηλό, κλειστή, με το κάλυμμα και το σώμα δεμένα μαζί με κορδόνι. Η σαρκοφάγος αυτή περιείχε ένα ουσάμπτι τυλιγμένο σε επιδέσμους σαν μούμια. Ιερατικές επιγραφές που βρέθηκαν στο ίδιο το ουσάμπτι και σε έναν από τους επιδέσμους ονομάζουν τον νεκρό στον οποίον ανήκε ως «ο Όσιρης Τζεχουτί».
Η ανασκαφή στον χώρο του τάφου του Τζεχουτί έχει δώσει, μέχρι στιγμής, εξαιρετικά ευρήματα.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!