Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018


Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη του «αποτυπώματος» ενός σάντουιτς, κυρίως του άνθρακα που αυτό «εκπέμπει» στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στην κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντίσα Αζάπαγκιτς της Σχολής Χημικών Μηχανικών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sustainable Production & Consumption» (Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση), έλαβε υπόψη της όλο τον κύκλο ζωής ενός σάντουιτς, από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του σάντουιτς και τη συσκευασία του, αλλά και τα απόβλητά του που πετιούνται μετά την κατανάλωση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με διάφορους συνδυασμούς συστατικών. Διαπίστωσαν ότι τα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι όσα σάντουιτς περιέχουν χοιρινό κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικο κ.α.), καθώς και όσα περιλαμβάνουν τυρί ή γαρίδες.
Αυτό που «εκπέμπει» τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον, είναι εκείνο που περιλαμβάνει αυγά, μπέικον και λουκάνικο. Εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα.
Πιο φιλικό στο περιβάλλον είναι το τυπικό σάντουιτς με τυρί και σαλάμι. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα.
Η μελέτη εκτιμά ότι τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα», ανάλογα με το είδος του σάντουιτς.
Η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα λόγω της απαιτούμενης ψύξης και της αναγκαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού «αποτυπώματος». Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%.
Η μελέτη εκτιμά ότι το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί έως κατά 50%, αν γίνουν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία τους και στη δαχείριση των αποβλήτων τους. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές προτείνουν να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί η χρήση συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας, κάτι που, εκτός από το περιβάλλον, θα βελτιώσει και την υγεία, καθώς θα μειώσει την κατανάλωση θερμίδων.
Δέκα ιδιοφυείς άνθρωποι και οι παράξενες συνήθειές τους
Όλοι έχουμε μικρές παραξενιές τις οποίες θεωρούμε πολύ ντροπιαστικές και παράξενες για να τις δείξουμε δημόσια. Αυτές οι μικρές εκκεντρικές συνήθειες, που μας κάνουν αυτό που είμαστε, δεν απαντώνται μόνο στους «κοινούς θνητούς» αλλά (ειδικά) και στις ιδιοφυΐες.
Πυθαγόρας
pytahgoras.jpg
Ο Πυθαγόρας έχει επηρεάσει όσο λίγοι άλλοι την ιστορία της φιλοσοφίας των μαθηματικών. Παράλληλα, ήταν και ο «πατέρας» της χορτοφαγίας. Παρ' ότι έτρωγε μόνο χόρτα, δεν άντεχε καθόλου να τρώει φασόλια, σε τέτοιο βαθμό που δεν επέτρεπε σε κανέναν από τους μαθητές του να τα τρώνε ή ακόμα και να τα αγγίζουν.
Λούντβιχ Μπετόβεν
betoven.jpg
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του κόσμου, αλλά ο τρόπος που συνέθετε μουσική ήταν ιδιαίτερα... παράδοξος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Independent, ο Γερμανός δημιουργός έγραφε μουσική στα διαλείμματα που έκανε μεταξύ ντους.
Ονορέ ντε Μπαλζάκ
balzacc.jpg
Ο Γάλλος νοβελίστας έπινε περίπου 50 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ποσότητα καφεΐνης.
Μάλιστα, μια φορά υποστήριξε ότι κατάφερε να μείνει ξύπνιος, δουλεύοντας, για 48 ώρες, με μόλις τρεις ώρες ξεκούρασης, επομένως, μάλλον ο καφές τον βοηθούσε...
Ιγκόρ Στραβίνσκι
igors.jpg
Κάθε πρωί ο μουσικός συνθέτης στεκόταν με το κεφάλι ανάποδα για 15 λεπτά, για να «καθαρίσει το μυαλό του».
Λεονάρντο ντα Βίντσι
davi.jpg
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν ήταν ένθερμος οπαδός του ύπνου. Μάλιστα, λέγεται ότι κοιμόταν κάθε 24 ώρες για λίγα διαστήματα.
Νικολά Τέσλα
teslas.jpg
Άλλος ένας εφευρέτης που δεν κοιμόταν πολύ. Ο Τέσλα κοινόταν μόλις δύο ώρες την ημέρα, αλλά το πιο παράξενο ήταν ότι πριν πάει για ύπνο κουλούριαζε τα δάχτυλά του 100 φορές γιατί πίστευε πως έτσι ενδυνάμωνε τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Αγκάθα Κρίστι
kristi.jpg
Η διάσημη συγγραφέας μυθιστορημάτων δεν έγραφε ποτέ σε γραφείο. Χρησιμοποιούσε το τραπέζι της κουζίνας, ή το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, και πολλές φορές ξεκινούσε να γράφει ιστορίες χωρίς να έχει καν σκεφτεί την πλοκή.
Άλμπερτ Άινσταϊν
albert.jpg
Ο Άινσταϊν ήταν γνωστός για τις εκκεντρικότητές του. Δεν φορούσε κάλτσες, απέφευγε τους κουρείς (γι' αυτό και είχε μακριά μαλλιά) και μία φορά, ένας σοφέρ του, δήλωσε πως έφαγε ζωντανή μια ακρίδα.
Φρίντριχ Νίτσε
nitx.jpg
Ο Νίτσε θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους της Ευρώπης αλλά ήταν ιδιαίτερα δύσκολος άνθρωπος. Δούλευε πάντα όρθιος και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όταν οι άλλοι δεν έκαναν το ίδιο. Απ' ότι φαίνεται όμως δεν ήταν ο μόνος... Λέγεται ότι η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Λούις Κάρολ επίσης απολάμβαναν να γράφουν όρθιοι.
Τσαρλς Ντίκενς
ntikens.jpg
Ο συγγραφέας ήταν ιδιαίτερα εκκεντρικός με τα μαλλιά του, σε σημείο που τα χτένιζε σχεδόν ψυχαναγκαστικά κάθε μέρα, ώστε να μην πετάει ούτε μια τρίχα.
Αυτές είναι οι πόλεις του μέλλοντος
Μέχρι το 2050, περίπου τα 2/3 του πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας των πόλεων σε επίπεδο υποδομών, τεχνολογικής καινοτομίας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.α.
Νέα έρευνα της συμβουλευτικής AT Kearney κατέταξε 128 πόλεις ως προς την ανταγωνιστικότητά τους και τη σημασία που θα έχουν στο μέλλον, προσπαθώντας να βρει την πόλη του μέλλοντος. Τα κριτήρια που χρησιμοποίησε ήταν οι περιβαλλοντικές αποδόσεις, οι πατέντες, οι επιχειρηματικοί επιταχυντές, οι επιχειρήσεις και η ποιότητα ζωής.
Αυτές είναι:
1. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Πρόκειται για την τεχνολογική πρωτεύουσα του κόσμου, χάρη στη Σίλικον Βάλεϊ. Είναι από τις πόλεις που αναμένεται να προσελκύσουν κεφάλαια, ταλαντούχους ανθρώπους και ιδέες τα επόμενα χρόνια.
2. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Είναι η πρωτεύουσα της μόδας, των χρηματοοικονομικών και των media, σκοράροντας υψηλά ποσοστά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.
3. Παρίσι, Γαλλία
Η γαλλική πρωτεύουσα αυξάνει συνεχώς τους επιχειρηματικούς επιταχυντές της και εμφανίζει σημαντική αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο εγχώριες όσο και ξένες.
4. Λονδίνο, Μ. Βρετανία
Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα, περιλαμβάνει πλήθος ανθρώπινου ταλέντου, επιχειρήσεις και πολιτιστικές εμπειρίες.
5. Βοστώνη, ΗΠΑ
Σύμφωνα με την έρευνα η επιχειρηματικότητα ανθεί τα τελευταία χρόνια στη Βοστώνη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία.
6. Μελβούρνη, Αυστραλία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας σκοράρει ιδιαίτερα υψηλά στην ευεξία, ενώ έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση σε τομείς, όπως οι υποδομές, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και η περιβαλλοντική απόδοση.
7. Μόναχο, Γερμανία
Αν και το Μόναχο είναι περισσότερο γνωστό για το φεστιβάλ του Oktoberfest η πόλη έχει να επιδείξει μια πολύ σημαντική τεχνολογική σκηνή, χάρη στη δύναμη που έχει στο R&D και τα πρωτοποριακά συστήματα δικτύου.
8. Χιούστον, ΗΠΑ
Η πρωτεύουσα της πολιτείες του Τέξας, σκοράρει υψηλά στο κατά κεφαλήν εισόδημα και την προσωπική ευεξία. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια καταγράφει αύξηση στην κατοχύρωση πατέντων, σημάδι αυξημένης επιχειρηματικότητας.
9. Στοκχόλμη, Σουηδία
Φέτος η AT Kearney έδωσε στη Στοκχόλμη τον τίτλο της πιο δημοφιλούς από τις νορβηγικές πρωτεύουσες αλλά και του «ηγέτη» στην ελευθερία της έκφρασης.
10. Μόσχα, Ρωσία
Η ρωσική πρωτεύουσα «ανέβηκε» κατά 25 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων.




- Δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος των φόρων οι Έλληνες - 11 δισ. οι απλήρωτες υποχρεώσεις των Ελλήνων στην εφορία! - Μόνο τον Δεκέμβριο άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ.!

Αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς της εφορία, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και δυστυχώς οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι επιπλέον φόροι δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα για το δημόσιο και το μόνο που συμβαίνει είναι πως οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν ακόμη περισσότερους φόρους και είναι σε τελική ανάλυση τα μεγάλα θύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, παρατηρήθηκε μείωση του ρυθμού αύξησης νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών , αύξηση των εισπράξεων ληξιπρόθεσμου χρέους και μαζικές επιστροφές φόρων. Παρά τις ομολογουμένως σοβαρές προσπάθειες του Διοικητή να συμμαζέψει στο σύστημα, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά δομικά ζητήματα που δεν του επιτρέπουν να ανατρέψει μία ζοφερή πραγματικότητα, παρά μόνο να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο αναδεικνύοντας και την άλλη όψη της υπόθεσης, αυτή της υπερφορολόγησης και της επιστράτευσης σαρωτικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 10,8 δισ. ευρώ αποδεικνύει ότι μόνο τον Δεκέμβρη προστέθηκαν στα «τεφτέρια» απλήρωτοι φόροι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 9,6 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή, το 2017:
Ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών , από τα 13,38 δισ. ευρώ το 2015 μειώθηκε σε 12,16 δισ. ευρώ το 2016 και σε 10,87 δισ. ευρώ το 2017 (μείωση 10,5%).
Η είσπραξη παλαιού χρέους αυξήθηκε από τα 2,457 δισ. ευρώ το 2016 σε 2,678 δισ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 8,20%)
Οι επιστροφές φόρων έφτασαν πέρυσι τα 6,053 δισ. ευρώ έναντι 4,290 δισ. ευρώ το 2016 ενώ παράλληλα το στοκ των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου μειώθηκε από τα 3,285 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,034 δισ. ευρώ το 2017.

Συνολικά το 2017, η ΑΑΔΕ κατέγραψε υπέρβαση 1,5% ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ στο στόχο είσπραξης εσόδων , με σημαντική συμβολή από την ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ένταξη 146.000 φορολογουμένων στη ρύθμιση, με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων ύψους 757 εκατ. ευρώ.

Από την ομιλία Πιτσιλή προκύπτουν ακόμα τα τραγικά προβλήματα υποστελέχωσης των φορολογικών υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από 15.000 το 2011 , είναι πλέον λιγότεροι από 12.000.

Κι όμως, ο Marcio Mizael Matolias έχει περάσει τα τελευταία 22 χρόνια μέσα στην αξιοθαύμαστη κατασκευή του, ένα από αυτά τα κάστρα που φτιάχνουν συνήθως οι άνθρωποι στην άμμο και τα βλέπουν μετά να καταστρέφονται από το κύμα ή τα πιτσιρίκια.
Μόνο που το δικό του θαύμα παραμένει αλώβητο από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση κι εκείνος ποζάρει όλο χάρη και καμάρι δίπλα του, με το σκήπτρο και το στέμμα του, παραμένοντας μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν του Ρίο.

Και ζει εξάλλου σαν πραγματικός βασιλιάς, χωρίς να χρειάζεται φυσικά να πληρώνει κανέναν από τους αλμυρούς λογαριασμούς των γαλαζοαίματων.
Για δύο και πλέον δεκαετίες, ο Matolias καταφέρνει να απαλλάσσει τον εαυτό του από τα πανάκριβα νοίκια του Ρίο ντε Τζανέιρο ζώντας σε ένα παλάτι καμωμένο από άμμο σε μια από τις γνωστότερες παραλίες της πόλης (Barra da Tijuca).
Εργένης από πεποίθηση και χωρίς παιδιά, δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις ούτε τίποτα άλλο να σκέφτεται παρά μόνο την πάρτη του. Κι έτσι φόρεσε το στέμμα του και έγινε βασιλιάς στο δικό του κάστρο, αναγκάζοντας τους ντόπιους να τον αποκαλούν χαϊδευτικά «Βασιλιά».
«Μεγάλωσα στον Κόλπο του Γκουαναμπάρα, ζούσα πάντα στην παραλία», είπε πρόσφατα ο 44χρονος στη «Mirror», «οι άνθρωποι πληρώνουν παράλογα νοίκια για να ζήσουν μπροστά στην παραλία, εγώ όμως δεν έχω λογαριασμούς και ζω μια καλή ζωή εδώ».
Ζει σε έναν μικρό χώρο μέσα στο κάστρο του, ο οποίος στεγάζει όμως όλα του τα υπάρχοντα, όπως και τα ομολογουμένως πολλά βιβλία που έχει για τον τρόπο της ζωής του. «Με τρομάζει να ζω μέσα σε ένα σπίτι, με όλα τακτοποιημένα», λέει χαρακτηριστικά, «μου αρέσει αυτή η εφήμερη πλευρά των πραγμάτων, οπότε δεν παθιάζομαι όπως άλλοι που λένε ‘‘αυτό είναι δικό μου, δικό μου’’».

Ολοι το έχουμε γευτεί ως συνοδευτικό σε συνταγές με κρέας και κοτόπουλο, όλοι έχουμε φάει κάποιο ριζότο-αποκάλυψη, ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι το κατά τ’ άλλα αγαπημένο και comfort ρύζι μπορεί να γίνει αιτία να πάμε στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Food Standards Agency, το ξαναζεσταμένο ρύζι είναι τόσο επικίνδυνο για να προκαλέσει δηλητηρίαση όσο και το κοτόπουλο και τα άλλα κρέατα.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους όμως, δεν είναι το ίδιο το ρύζι αυτό καθεαυτό, ούτε καν η αναθέρμανση του, αυτά που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το αποθηκεύουμε πριν το ξαναζεστάνουμε.
Οι περισσότεροι, αφού το βράσουμε θα φάμε την ποσότητα που θέλουμε και το υπόλοιπο θα το αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί το βακτήριο Bacillus cereus το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει τοξίνες. Τελικά, αν το τοποθετήσουμε στο ψυγείο θα το κάνουμε πολύ αργότερα μέσα στην ίδια μέρα (και αφού κρυώσει) ή και την επόμενη.
Πώς μπορείτε να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με αυτά; Μαγειρεύοντας την ποσότητα που χρειάζεστε και καταναλώνοντας τη άμεσα. Αν, πάλι, σου μείνει μπορείς να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αρκεί να το κάνεις εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε.
Ακόμα και στο ψυγείο όμως, δεν πρέπει να μείνει παραπάνω από μια ημέρα. Αν αποφασίσεις, ενώ είναι κρύο, να το ξαναζεστάνεις, καλό είναι να βεβαιωθείς ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη.
Σε περίπτωση που τελικά δεν τη γλιτώσεις, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!