Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018


Από σήμερα τα capital control αποτελούν παρελθόν για τους πολίτες, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών, ήδη δρομολογεί νέες μεγάλες αλλαγές, που σχετίζονται με τα μετρητά και την αγορά προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχει νέο σχέδιο για μείωση του ορίου αγορών με μετρητά με στόχο να μειωθεί η κίνηση του «μαύρου» χρήματος.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει μείωση του ορίου από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 200 ευρώ. Στην ουσία η υποχρέωση του καταναλωτή είναι η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα, επιταγή ή πίστωση επαγγελματικού λογαριασμού κάθε αγοράς ή υπηρεσίας.
Σήμερα υποχρεωτικές μέσω τραπέζης είναι όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο με την άρση των capital control θα είναι πιο εύκολη η κίνηση ρευστού και έτσι πιο εύκολη η κίνηση μεγαλύτερων «μαύρων» ποσών, γεγονός που προβληματίζει το υπουργείο.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ως τα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες ήδη πιέζουν έντονα ώστε να μειωθεί το όριο για τις αγορές με μετρητά ακόμα και στα 100 ευρώ.
Η γυναίκα που έσωσε στρατιώτες του Α' ΠΠ φτιάχνοντας μάσκες για τα κατεστραμμένα τους πρόσωπα
Η Anna Coleman Ladd γεννήθηκε το 1878 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ήταν γλύπτρια και το 1917 ίδρυσε στο Παρίσι το Studio for Portrait Masks του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.
Η Ladd αποφάσισε να προσφέρει το ταλέντο της ως καλλιτέχνις για να βοηθήσει τους στρατιώτες στη Γαλλία όταν διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τον Francis Derwent Wood και το κατάστημά του "Tin Noses Shop" στην Αγγλία όπου ο Wood δημιουργούσε μάσκες για παραμορφωμένους στρατιώτες. Ο σύζυγος της Anna, Dr. Maynard Ladd, βρισκόταν ήδη στη Γαλλία οργανώνοντας παιδιατρικά νοσοκομεία. Η Anna χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του στον Ερυθρό Σταυρό για να την βοηθήσουν να ιδρύσει το στούντιο για ακρωτηριασμένους στρατιώτες. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1917, είχε βρει υποψήφιους πελάτες από τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής και με την βοήθεια των Diana Blair -από την ιατρική μονάδα του Χάρβαρντ, Jane Poupelet -μια Γαλλίδα γλύπτρια- και Louise Brent και Robert Vlerick -Άγγλοι γλύπτες-, ήταν έτοιμη να ανοίξει το στούντιο.
Η Anna δεν ήθελε απλά να κρύψει την παραμόρφωση. Ήθελε να αποκαταστήσει την αίσθηση του εαυτού τους, "την προσωπικότητά τους, τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες τους". Για να το κάνει αυτό, δημιούργησε ένα σπιτικό περιβάλλον, όπου οι στρατιώτες θα αισθανόντουσαν άνετα. Το στούντιο ήταν γεμάτο φως και γέλια. Η ίδια με τους βοηθούς της περνούσαν ώρα μαζί τους, συζητώντας ώστε να τους μάθουν. Συχνά μιλούσε με φίλους και μέλη της οικογένειάς τους και ζητούσε φωτογραφίες των ανδρών πριν από τον πόλεμο.
Το πρώτο βήμα στην διαδικασία της αποκατάστασης, ήταν να κάνει ένα γύψινο εκμαγείο του κατεστραμμένου προσώπου. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει από τις συζητήσεις και τις φωτογραφίες, έφτιαχνε τα κατεστραμμένα χαρακτηριστικά στο εκμαγείο. Έπειτα έφτιαχνε μια μάσκα της περιοχής από γουταπέρκα (είδος λάτεξ) που ήταν προς αποκατάσταση. Μερικές μάσκες κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο, άλλες όμως ήταν μικρότερες και κάλυπταν το πηγούνι και ένα μάγουλο, ή μια μύτη και ένα μάτι, οτιδήποτε είχε καταστραφεί. Κατόπιν, η μάσκα τοποθετούνταν σε χαλκό για δύο ημέρες μέχρι να πιάσει μια λεπτή στρώση, ώστε να μπορέσει να βαφτεί. Η Anna έβαφε τη μάσκα πάνω στο πρόσωπο του άνδρα ώστε να ταιριάζουν καλύτερα οι τόνοι με αυτούς του δέρματος. Αν χρειαζόταν, ζωγράφιζε και τα μάτια, αλλά οι βλεφαρίδες, τα φρύδια, ακόμα και τα μουστάκια δημιουργούνταν με σύρμα χαλκού που και φυσικό έμοιαζε αλλά και θα άντεχε στο στροβίλισμα που ήταν τόσο δημοφιλές στους Γάλλους. Οι περισσότερες μάσκες συγκρατούνταν στη θέση τους με γυαλιά, αλλά, αν κάποιος δεν ήθελε γυαλιά, η Anna είχε βρει εναλλακτικές μεθόδους, όπως λεπτά σύρματα ή κορδέλες. Για τους καπνιστές, είχε αφήσει μια μικρή τρύπα στη μάσκα, έτσι ώστε ο άνδρας να μπορεί να καπνίσει ενώ την φορούσε.
Το μέσο κόστος των μασκών ήταν 18 δολάρια και αυτό λόγω του ότι μεγάλος μέρος της εργασίας της Anna ήταν από δωρεές. Όσο για το πόσες μάσκες έφτιαξε, μερικοί λένε 60, άλλοι λένε πάνω από 100. Το αντίκτυπο στις ζωές των στρατιωτών όμως που βοήθησε είναι ανυπολόγιστο.
Η Ladd επέστρεψε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 1918, όπου συνέχισε ως γλύπτρια. Πέθανε στο Montecito της Καλιφόρνια στις 4 Ιουνίου του 1939.


Το τραγούδι «Don't Lie to Me» δεν στοχεύει κανέναν άλλο παρά μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατονομάζεται, το τραγούδι αναφέρεται στον άνθρωπο που «αλλάζει τα γεγονότα για να δικαιολογήσει» τη θέση του.
«Ο ψεύτης έχων το πρόσταγμα, ο έχων το πρόσταγμα που χουφτώνει», είπε σε συνέντευξή της στο Billboard η τραγουδίστρια. «Ναι, έχω γράψει πολλά άρθρα για αυτό ... αυτό το πρόσωπο ... που δεν έχει τρόπους, προσβάλλει τους πάντες, κοροϊδεύει τα άτομα με ειδικές ανάγκες», πρόσθεσε.
«Είναι η διαμαρτυρία μου, κατά μία έννοια, για τον πρωτοφανή αυτό χρόνο στην ιστορία μας», εξήγησε.
Σε άλλη συνέντευξη στο TIME η Στρέιζαντ δήλωσε: «Ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αλήθεια και παραβιάζει τους πυλώνες της δημοκρατίας, όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της θρησκείας, η ελευθερία του Τύπου».
Μίλησε επίσης για το άγχος που αισθάνεται επειδή ζει με πρόεδρο τον Τραμπ.
«Το άγχος με παραλύει, μου προκαλεί πονοκέφαλο» είπε. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που νιώθω. Αλλά όταν ακούτε αυτή τη διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας, είναι ακόμα πιο απογοητευτικό. Και ποιος θα μιλήσει;»
Ωστόσο, η τραγουδίστρια είπε ότι ελπίζει ότι η Αμερική θα μπορέσει να ξεπεράσει τη σημερινή της κατάσταση.
«Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να ρίξουμε τοίχους και να οικοδομήσουμε περισσότερες γέφυρες», δήλωσε.

To 1985 ήταν η χρονιά που προβλήθηκε η τέταρτη ταινία του Rocky με τίτλο «Ρόκυ 4: Η γιγαντομαχία». Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο Apollo Creed (Carl Weathers) πέφτει νεκρός από τα χτυπήματα του ανερχόμενου Ρώσου μποξέρ Ivan Drago (Dolph Lundgren) και ο επιστήθιος φίλος του Rocky Balboa (Sylvester Stalone) ορκίζεται εκδίκηση.
O Rocky μεταβαίνει στη Ρωσία προπονείται κάτω από δύσκολες συνθήκες και εν τέλει μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα νικάει τον Drago στον τελευταίο γύρο του αγώνα.
33 χρόνια μετά ο γιος του Apollo, Adonis, θα αντιμετωπίσει στο ρινγκ το γιο του Ivan Drago, Victor, και ο αγώνας θα είναι νούμερο 1 πρόκληση. Στο πλευρό του θα έχει ξανά τον Rocky Balboa, ενώ ο Victor Drago θα έχει στη γωνία του, τον Ivan. Η κόντρα ανάμεσα σε Rocky και Ivan θα αναβιώσει ξανά.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!