Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Σε προβλήματα υγείας οδηγούν οι συζυγικοί καβγάδες
Η συζυγική ζωή μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για το πώς θα εξελιχθεί η υγεία του ζευγαριού σε βάθος χρόνου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Emotion.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής Κλαούντια Χαας, έθεσαν υπό αξιολόγηση 156 ηλικιωμένα ζευγάρια για περισσότερα από 20 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι τα ξεσπάσματα θυμού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ενώ η συναισθηματική απόσυρση ή απροθυμία επικοινωνίας μπορεί να συντελέσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως δυσκαμψία του αυχένα ή πόνους στην πλάτη.

«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα κάνουν κακό στην υγεία. Αλλά η μελέτη μας πάει λίγο πιο βαθιά και δείχνει ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές οδηγούν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου» εξηγεί η Δρ Χαας.

Οι ερευνητές επέλεξαν τα ζευγάρια από μια μελέτη διαρκείας, με τις μισούς συζύγους να είναι μεταξύ 40 και 50 ετών και τους υπόλοιπους μεταξύ 60 και 70 ετών, στην αρχή της μελέτης.

Κάθε πέντε χρόνια, οι επιστήμονες βιντεοσκοπούσαν τα ζευγάρια σε εργαστηριακές συνθήκες καθώς αυτά συζητούσαν θέματα για τα οποία συμφωνούσαν και διαφωνούσαν. Ειδικοί αναλυτές συμπεριφοράς αξιολογούσαν την αλληλεπίδραση των συντρόφων βάσει των εκφράσεων του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής. Επίσης, τα ζευγάρια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια με λεπτομέρειες για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Για να εντοπιστούν ενδείξεις θυμού, οι ειδικοί συνδύαζαν τις βιντεοσκοπημένες συζητήσεις με συμπεριφορές όπως το ηχόχρωμα της φωνής, το σφίξιμο της γνάθου, τα συνοφρυωμένα χείλη και φρύδια.

Για να εντοπιστεί η απροθυμία επικοινωνίας, δηλαδή η συναισθηματική απόσυρση κατά τη διάρκεια ενός καβγά, οι επιστήμονες μελέτησαν σε βάθος συμπεριφορές, όπως καθόλου ή ελάχιστη οπτική επαφή, ακαμψία των μυών του λαιμού και δυσκαμψία του προσώπου.

Στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα συσχετίστηκαν με συμπτώματα υγείας, τα οποία επίσης καταγράφονταν κάθε πέντε χρόνια, για μια περίοδο 20 ετών.

Εν τέλει, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση θυμού-καρδιαγγειακού συστήματος ήταν ισχυρή, με το 81% των συζύγων που κατατάχθηκαν στην ομάδα «μεγάλου θυμού» να έχει εμφανίσει τουλάχιστον ένα καρδιαγγειακό σύμπτωμα εντός 20 ετών. Στα καρδιαγγειακά συμπτώματα περιλαμβάνονταν η στηθάγχη και η υπέρταση.

Αντιθέτως, μόνο το 53% αυτών που βίωναν λίγο θυμό είχε εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, την ίδια περίοδο.

Επίσης, το 45% των ανδρών που χαρακτηρίζονταν από υψηλού βαθμού συναισθηματική απόσυρση βίωναν πόνο στην πλάτη, μυική ένταση ή δυσκαμψία του αυχένα, εν αντιθέσει με το 23% αυτών που είχαν χαμηλού βαθμού συναισθηματική απόσυρση από τη σχέση με τη σύζυγό τους.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι, οι οξύθυμοι χαρακτήρες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά θεραπείες διαχείρισης του θυμού τους, ενώ όσοι απομονώνονται στον εαυτό τους θα πρέπει επίσης να βρουν τρόπο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους» λέει η Δρ Χαας.
5 υπέροχα θερινά σινεμαδάκιαΠαγωμένες μπύρες, βουτυράτο ποπ κορν ή αχνιστή πίτσα ανά χείρας, δροσερό αεράκι και απολαυστικές ταινίες. Αυτό το Σάββατο, το ραντεβού δίνεται μες στα θερινά τα σινεμά.

Η Αίγλη
Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Β. Όλγας, τηλ: 210 3369369
Τιμή εισιτηρίου: 8,50€ (φοιτητικό, παιδικό, ανέργων και άνω τω ν 65 ετών, 6,50€ από Δευτέρα έως Πέμπτη)
Τι παίζει το Σάββατο: Πριν έρθεις εσύ

Μετρά κάτι παραπάνω από έναν αιώνα Ιστορίας, αφού πρόβαλλε την πρώτη της ταινία το εξωπραγματικά μακρινό καλοκαίρι του 1903. Διαθέτει μακράν την ωραιότερη οθόνη στην Αθήνα, την οποία ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο οι μπουκαμβίλιες και τα γιασεμιά που την αγκαλιάζουν. Τα διάσημα σουβλάκια, όπως και το hot dog της, είναι αθηναϊκοί θρύλοι.

Το Εκράν
Ζωναρά και Αγαθίου, Νεάπολη, τηλ.: 210 6461895
Τιμή εισιτηρίου: 7,50€. Φοιτητικό, παιδικό, και άνω των 65 ετών, 6€. Κάθε Τετάρτη γενική είσοδος 6€
Τι παίζει το Σάββατο: Ποιος κλέβει ποιον



Θρυλικό θερινό σινεμά από τα παλιά, που εξακολουθεί να έχει το δικό του φανατικό κοινό. Το αγαπάμε για την νοσταλγική του ατμόσφαιρα, τη θέα στο… industrial σκηνικό των γύρω πολυκατοικιών των Εξαρχείων, και το ρεπερτόριο του, που δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στον ευρωπαϊκό και ανεξάρτητο παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η Δεξαμενή
Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 210-3602363-210-3623942
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (φοιτητικό 5€). Κάθε Τετάρτη δύο άτομα με ένα εισιτήριο.
Τι παίζει το Σάββατο: Πού πάω θεέ μου



Σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, αυτό το πάντα δροσερό σινεμαδάκι μας στέλνει… δίπλα, στο κοσμαγάπητο καφενεδάκι της Δεξαμενής, να συζητήσουμε την ταινία με ουζάκι και μεζέ αμέσως μετά την προβολή, αφού πρώτα μας έχει κακομάθει με ζεστή πίτσα από το κυλικείο στο διάλειμμα.

Το Σινέ Γαλάτσι
Άλσος Βεΐκου, τηλ: 210 2138119
Τιμή εισιτηρίου: 7,50€. Φοιτητικό, παιδικό, και άνω των 65 ετών, 6€. Κάθε Τετάρτη γενική είσοδος 6€
Τι παίζει το Σάββατο: Η Εποχή των Παγετώνων: Σε τροχιά σύγκρουσης στις 20.50 και Αόρατος Εχθρός στις 23.00

Πιο πράσινο δεν γίνεται. Στην καρδιά του Άλσους Βεΐκου, το Σινέ Γαλάτσι απλώνει τα τραπεζάκια του μπαρ του και έξω από τον χώρο προβολής, κάτω από τα ψηλά δέντρα που το περιστοιχίζουν, στήνοντας έτσι το ιδανικό «φουαγιέ» για τις σινεφίλ αναλύσεις μετά, και τα προγνωστικά πριν την ταινία. Μεγάλο συν, η απόσταση που το χωρίζει από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, και η οποία του επιτρέπει να προβάλλει, εκτός από κλασικές ταινίες, και καινούριες περιπέτειες με ηχητικά εφέ που ακούγονται στη σωστή ένταση.

Το Cine Φιλοθέη
Πλατεία Δροσοπούλου 1, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6833398
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (φοιτητικό 6,50€)
Τι παίζει το Σάββατο: Κάτω από τον Ήλιο



Οι αναπαυτικές καρέκλες του σκηνοθέτη, η πλούσια βλάστηση που κυριαρχεί όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, ο εξαιρετικός στερεοφωνικός ήχος, και… το θρυλικό hot dog, που φέρνει ως εδώ κόσμο απ’ όλη την Αθήνα, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που αγαπάμε πολύ το Cine Φιλοθέη. Στο μπαρ θα βρείτε, εκτός των άλλων, και κοκτέιλ Μαργαρίτα και αυθεντικά ιταλικά παγωτά, ενώ μια ζακετούλα θα σας χρειαστεί ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!