Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η Google ενσωμάτωσε στους χάρτες της τις πληροφορίες για τις διαδρομές των προαστιακών γραμμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και του συνόλου του υπεραστικού δικτύου, σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πλέον, μπορεί κανείς να βρίσκει τα δρομολόγια των τρένων, μέσα στην εφαρμογή Transit, στο https://maps.google.gr.

Η προσθήκη αυτών των πληροφοριών δρομολογίων στοχεύει στη διευκόλυνση της μετακίνησης των χρηστών σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω των Google Maps, όπως ανακοίνωσε η Google.

Πλέον, μέσω του Transit των Google Maps, οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας θα μπορούν να βρουν οδηγίες για τις μετακινήσεις τους και να σχεδιάζουν τις διαδρομές τους σε όλη την Ελλάδα μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone τους.

Η πρωτοβουλία αυτή επεκτείνει τις δυνατότητες που προσφέρονται από την εφαρμογή Google Maps, με χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους χρήστες των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών της χώρας μας.

Παράλληλα, αποτελεί μέρος της αποστολής της ομάδας των Google Maps να διευκολύνει τους χρήστες, τους κατοίκους των πόλεων και τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τον κόσμο με τις υπεραστικές και αστικές συγκοινωνίες, με αυτοκίνητο ή και πεζοί.
Πηγή: News.gr

Ένα SMART για όλα τα γούστα. Ανοιχτό σε κάθε είδους μετατροπή, σε κάθε είδους παρέμβαση. Χρώματα, στολισμοί, παράξενα αξεσουάρ.
Ανάλογα κάθε φορά με το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη τους. Εκεί που εισβάλει η προσωπική αισθητική του κάθε οδηγού, ο οποίος φροντίζει για το αποτέλεσμα που θα δείτε.
Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό!

Ένας πολύχρωμος καμβάς


Σε καθήκοντα πάγκου λαϊκής


Ήρθαν τα Χριστούγεννα...


Βυτιοφόρο για μεταφορά πάσης φύσεως υλικών


Το κουρδίζετε και παίρνει μπρος!


Πόσα έλατα χωράνε στο πορτμπαγκάζ ενός SMART;


Το Argyle - σχέδιο με ρόμβους - σε όλο του το μεγαλείο!


Με λίγη...επιστημονική φαντασία, όλα γίνονται!


Ανάβει φωτιές στο πέρασμά του...

Πηγή: News.gr

Στο Harrods θα μπορέσετε να αποκτήσετε το χρυσό Xbox One των είκοσι τεσσάρων καρατίων.
Η τιμή του είναι φυσικά... στο Θεό και για να ακριβολογούμε αγγίζει τα δέκα χιλιάδες ευρώ.
Ο χρυσός προέρχεται από την Crystal Rocked, η οποία δεν μερίμνησε για να... συμπεριφερθεί ανάλογα και στο χειριστήριο. Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που ίσως δεν το προτιμήσουμε. Προς το παρόν μπορείτε να το… θαυμάσετε στη συνέχεια.
Πηγή: enternity.gr

Υπέροχες ευωδιές, γιορτινή λάμψη, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και νόστιμες λιχουδιές - ζήστε τα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας με όλες τις αισθήσεις σας.
Στους στολισμένους πάγκους τους, οι έμποροι προσφέρουν χειροτεχνήματα, ευφραίνουν τον ουρανίσκο με χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ζεστό αρωματισμένο κόκκινο κρασί και τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ οι γιορτινοί ήχοι από χορωδίες και φανφάρες σχηματίζουν το μουσικό υπόβαθρο.
Στα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας θα ζήσετε τα έθιμα και τις παραδόσεις σε ένα κεφάτο και ιστορικό περιβάλλον - από τις ακτές μέχρι τις Άλπεις. Από τα πλέον γνωστά είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Νυρεμβέργης και της Δρέσδης.
Πάρτε μια γεύση μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγή: www.germany.travel


Στον απόηχο της κλήρωσης των Ευρωπαϊκών κυπέλλων που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας  συνεχίζονται και αυτό το weekend τα κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς ηπείρου, με τους αγώνες της τελευταίας, για το 2013, αγωνιστικής. Με εξαίρεση την Premier League που συνεχίζει παραδοσιακά και κατά τη διάρκεια των εορτών με τη διεξαγωγή αγώνων της boxing day ( 26 Δεκεμβρίου), οι υπόλοιπες ομάδες θα επανέλθουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις από τη νέα χρονιά . Η Bundesliga όπως κάθε χρόνο σταματά για ένα μήνα και ξεκινά πάλι στις 24 Ιανουαρίου με την 18η αγωνιστική. Τα τοπικά ντέρμπι σε Λονδίνο και Μιλάνο είναι αυτά που ξεχωρίζουν και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον  των περισσοτέρων φιλάθλων . Ειδικά το Arsenal-Chelsea το οποίο συνδυάζει και μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον αλλά και το παραδοσιακό  Inter-Milan έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων. Πιο αναλυτικά :

ΑΓΓΛΙΑ

Η επιβλητική νίκη της ManCity επί της πρωτοπόρου Arsenal την προηγούμενη αγωνιστική έδωσε νέο ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι ότι έλειπε, στο πρωτάθλημα της Premier. Έτσι το ντέρμπι του Λονδίνου ανάμεσα στους πρωτοπόρους κανονιέρηδες και τη δεύτερη Chelsea το βράδυ της Δευτέρας στο Emirates Stadium δεν αποκλείεται να φέρει ανακατατάξεις στη βαθμολογία , εκεί που σταθερά στην κορυφή βρίσκεται εδώ και καιρό η ομάδα του Arsene Wenger. Στο περσινό παιχνίδι η ομάδα του Mourinho, χωρίς αυτόν φυσικά, είχε αποδράσει με το διπλό χάρη στα γκολ των Ισπανών Torres και Mata ενώ για την Arsenal είχε σκοράρει ο Gervinho που φέτος συνεχίζει στη Roma. Η εκπληκτική Liverpool του φορμαρισμένου Luis Suarez δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες απέναντι στην Cardiff ενώ η ManCity δοκιμάζεται στο Craven Cottage της Fulham που ψάχνει απεγνωσμένα βαθμούς για να ξεφύγει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Δύσκολη έξοδος και για την Everton στην Ουαλία και τη Swansea.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τελευταία αγωνιστική πριν τη χειμωνιάτικη διακοπή για τη Bundesliga με το ενδιαφέρον να έχει περιοριστεί σημαντικά αφού είναι πλέον φανερό ότι η Bayern δεν έχει αντίπαλο. Από εδώ και πέρα έχουν βγει  τα μπλοκάκια και τα παλιά αρχεία για να ανακαλυφθούν κάθε φορά και νέα ρεκόρ που σπάει η ομάδα του Guardiola. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις άλλες δυο θέσεις που οδηγούν στο Champions League, στις θέσεις του Europa  αλλά και στη μάχη της ουράς . Η Bayern θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Stuttgart, η δεύτερη Leverkusen επίσης εκτός της προβληματική Bremen ενώ η Dortmund που έχει ξεχάσει εδώ και καιρό τι σημαίνει νίκη ελπίζει σε ανάκαμψη απέναντι στην Hertha. Πολύ σημαντικό και το παιχνίδι της εντυπωσιακής φέτος MGlandbach  που υποδέχεται στο Borussia Park τη Wolfsburg.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Πλήρης αγωνιστική και στην Primera  με Barcelona και Real να έχουν δύσκολες εκτός έδρας αποστολές. Οι blaugrana του Tata Martino ταξιδεύουν στο Getafe της Μαδρίτης για να αντιμετωπίσουν στο Alfonso Perez την τοπική ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι φέτος η Getafe δεν πείθει ειδικά στα παιχνίδια με τους μεγάλους όπου έχει δεχθεί από Real και Atletico  11 γκολ, αλλά το στατιστικό που ανακάλυψαν οι Ισπανοί και λέει ότι όποτε η Barca κερδίζει στο Getafe παίρνει και τον τίτλο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη φετινή χρονιά χωρίς Messi και Neymar, δίνει στο παιχνίδι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επικίνδυνη έξοδος και για τη Real στο Mestalla και τη Valencia που θα έχει στον πάγκο της υπηρεσιακό προπονητή τον Nico Estevez μετά την απομάκρυνση του DJukic που πλήρωσε το μάρμαρο της ήττας από την Atletico. Η ομάδα του Simeone που συνεχίζει να εκπλήσσει με το πειθαρχημένο και οργανωμένο παιχνίδι της  θα περιμένει πιθανά στραβοπατήματα υποδεχόμενη στο Vicente Calderon τη Levante των Λουκά Βύντρα και Νίκου Καράμπελα που πλέον έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Joaquin Caparros και ξεκινούν μαζί στην ενδεκάδα τις τελευταίες αγωνιστικές. Μεγάλο ματς και στο Madrigal ανάμεσα σε Villareal και Sevilla που παλεύουν, μαζί με τη Bilbao, για την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Champions League.

ΙΤΑΛΙΑ

Στη Seria A η Juventus, η Μεγάλη Κυρία,  συνεχίζει την τρελή της κούρσα που την έχει φέρει πλέον πέντε πόντους  μπροστά από τη δεύτερη Roma και οκτώ από την τρίτη Napoli. Επόμενος σταθμός το γειτονικό Bergamo όπου την περιμένει η Atalanta τη στιγμή που η Roma θα υποδέχεται στο Olimpico την ουραγό Catania του Παναγιώτη Ταχτσίδη. Η Napoli αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Cagliari  αλλά το ενδιαφέρον των φιλάθλων της Ιταλίας αλλά και όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, κεντρίζει το ντέρμπι του Μιλάνου στο San Siro ανάμεσα σε Inter και Milan. Οι δυο ιστορικές ομάδες του Ιταλικού Βορρά μπορεί να έχουν απομακρυνθεί ακόμα και από την ιδέα της διεκδίκησης του φετινού τίτλου όμως οι μεταξύ τους  αγώνες θα έχουν πάντα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν παντού τα τοπικά ποδοσφαιρικά ντέρμπυ, και πιστέψτε με οι 9 βαθμοί που τις χωρίζουν δεν θα έχουν καμιά σημασία όταν ο διαιτητής σφυρίξει για πρώτη φορά στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου του ιστορικού γηπέδου, κοινής έδρας  των δυο ομάδων, την Κυριακή το βράδυ και σε ώρα Champions League, 21.45. Δείτε το !!!

Χωρίς το μεγάλο παιχνίδι συνεχίζεται και το εγχώριο πρωτάθλημα το οποίο έχει χάσει το ενδιαφέρον το,υ όσον αφορά τον πρωταθλητή, και η προσοχή στρέφεται κυρίως στις θέσεις των play off. Θα μπορούσαμε να πούμε και για τις θέσεις που οδηγούν στη Β Εθνική αλλά εκεί συμβαίνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και με ποιο τρόπο. Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Το πλήρες  πρόγραμμα , για όσους έχουν απομείνει να ενδιαφέρονται, έχει ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΟΦΗ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΠΑΟΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΚΑΛΛΟΝΗ=ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
ΑΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΒΕΡΟΙΑ
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΠΑΟ-ΞΑΝΘΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΡΗΣ


 ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!
Οι περισσότεροι φίλοι του Star Trek γνωρίζουν το «Universal Translator» (Παγκόσμιος Μεταφραστής): επρόκειτο για την συσκευή η οποία επέτρεπε στο πλήρωμα του «Enterprise» να επικοινωνεί με τις εξωγήινες φυλές, μεταφράζοντας αυτόματα τα λεγόμενα των ομιλητών και επαναλαμβάνοντάς τα στις εκατέρωθεν γλώσσες. Μία τέτοια συσκευή αποτελούσε, ως εκ τούτου, ένα από τα πιο έξαλλα όνειρα της επιστημονικής φαντασίας – και το Sigmo ενδεχομένως να αποτελεί ακριβώς αυτό.
Το Sigmo αποτελεί μία μικρού μεγέθους συσκευή, η οποία ενσωματώνει μικρόφωνο και ηχείο και είναι συνδεδεμένη στο Ίντερνετ. Ο χρήστης επιλέγει τη γλώσσα στην οποία θα ήθελε να μεταφραστούν τα λεγόμενά του και λέει αυτά που επιθυμεί. Το Sigmo καταγράφει αυτά που είπε ο ομιλητής, και τα αποστέλλει σε υπηρεσίες όπως το Google Translate μέσω του smartphone του χρήστη, με το οποίο συνδέεται μέσω Bluetooth. Εκεί μεταφράζονται και επιστρέφουν στη συσκευή, η οποία επαναλαμβάνει φωνητικά τα λεγόμενα του χρήστη, μεταφρασμένα στην επιθυμητή γλώσσα. Το Sigmo υποστηρίζει 25 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
Η χρήση του είναι απλή: ο χρήστης επιλέγει τη μητρική του γλώσσα και στη συνέχεια την γλώσσα προς την οποία θέλει να μεταφραστούν τα λεγόμενά του, μέσω δωρεάν εφαρμογής στο smartphone. Πατώντας ένα κουμπί και λέγοντας μια φράση, το Sigmo μεταφράζει και επαναλαμβάνει. Πατώντας ένα άλλο κουμπί, η συσκευή «ακούει» τον συνομιλητή και μεταφράζει στη μητρική γλώσσα του κατόχου του. Το Sigmo είναι αρκετά μικρό για να μπορεί να μεταφέρεται στην τσέπη, ή ακόμη και να κρεμιέται από τον λαιμό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «hands free» για το κινητό, καθώς οι κλήσεις μπορούν να προωθούνται σε αυτό. Λειτουργεί τόσο με Android όσο και με iOS.
Οι δημιουργοί (Μάρτι Καρέρ, Ντέιβιντ Μπαρνέτ) του στράφηκαν στην υπηρεσία online χρηματοδότησης Indiegogo για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων για την ανάπτυξή του, ζητώντας το ποσόν των 15.000 δολαρίων, και πέτυχαν τον σκοπό τους και με το παραπάνω, καθώς συγκεντρώθηκαν 248.985. Το κόστος της συσκευής, όπως παρουσιάζεται στο Indiegogo, ανέρχεται στα 50 δολάρια και η αποστολή των πρώτων κομματιών αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014.
Πηγή: naftemporiki.gr
Τα παιδιά το χρησιμοποιούν κυρίως ως παιχνίδι, ενώ οι μεγάλοι το επιλέγουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, άθλησης αλλά και ψυχαγωγίας.
Το ποδήλατο, μαζί με το κολύμβηση και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Είναι γνωστά σε όλους τα οφέλη της ποδηλασίας.
Αν και ευχάριστη, ορισμένες φορές είναι και.. κουραστική. Σε μεγάλες αποστάσεις ή σε δύσκολες ανηφόρες, όλοι οι ποδηλάτες θα ήθελαν ένα «χέρι βοηθείας». Μία έξυπνη εφεύρεση από το τμήμα Senseable City Lab του πανεπιστημίου MIT, έρχεται να δώσει επιπλέον ώθηση στους ποδηλάτες, όταν την χρειάζονται!
Πρόκειται για έναν νέο τροχό ποδηλάτου που μετατρέπει ένα συνηθισμένο ποδήλατο σε υβριδικό ηλεκτρικό, καθώς συλλαμβάνει την ενέργεια κατά την ποδηλασία και το φρενάρισμα, αποθηκεύοντας τη σε μια μπαταρία. Ο τροχός βοηθά αργότερα τον ποδηλάτη δίνοντας μια έξτρα ώθηση όπου χρειαστεί.
Ο Copenhagen Wheel «Τροχός της Κοπεγχάγης», είναι ουσιαστικά ένας τροχός τον οποίο ο ενδιαφερόμενος αντικαθιστά εύκολα και γρήγορα στο ποδηλάτο του.
Ο νέος τροχός παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη σε 70 δημάρχους απ΄όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2014 και ήδη μπορείτε τον προ-παραγγείλετε από εδώ, ενώ το τελικό του κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 ευρώ.
echoes.gr
Εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορεί να μην το καταλάβαμε για τα καλά, αφού το κρύο ήταν ιδιαίτερα αισθητό, αλλά είναι γεγονός και μάλιστα αποδεδειγμένο επιστημονικά.
Ο Νοέμβριος του 2013 ήταν ο πιο ζεστός μήνας σε ολόκληρη την ιστορία των μετεωρολογικών καταγραφών.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει  μία έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος ωκεανολογικών και ατμοσφαιρικών ερευνών των ΗΠΑ. Και για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, να θυμίσουμε ότι από το 1880 ξεκίνησαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).
Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για τη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης και των ωκεανών του πλανήτη. Συνεπώς σε κάποιες περιοχές ο φετινός Νοέμβριος ήταν ιδιαίτερα κρύος. Έτσι λοιπόν και λόγω των διακυμάνσεων των θερμοκρασιών στη γη, ο Νοέμβριος που μας πέρασε ήταν περισσότερο ζεστός από όσο θα έπρεπε στη Ρωσία, την Ινδία και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ σε άλλες περιοχές ήταν πιο κρύος από ότι συνήθως, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία αλλά και στη Βόρεια Αμερική.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν +13,68 βαθμοί της κλίμακας Κελσίου, πράγμα που σημαίνει πως ήταν κατά 0,79 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση καταγραφή του 20ου αιώνα. Μάλιστα ήταν ο 37ος κατά σειρά Νοέμβριος που η μέση παγκόσμια  θερμοκρασία ήταν πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα.
Αν αναρωτιέστε πότε ήταν η τελευταία φορά όπου η θερμοκρασία του Νοεμβρίου ήταν κάτω από τον μέσο όρο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν το 1976. Όσο για την τελευταία φορά όπου η θερμοκρασία οποιουδήποτε μήνα ήταν κάτω από τον μέσο όρο του αιώνα, ήταν το Φεβρουάριο του 1985.
Αυτό φυσικά δείχνει ξεκάθαρα ότι εδώ και 28 χρόνια η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί και βρίσκεται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδά της.
echoes.gr
Το κινητό, καλώς ή κακώς, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Το  έχουμε μαζί μας 24 ώρες το 24ώρο, το χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά και.. θέλουμε να έχει σήμα παντού!
Φανταστήκατε ποτέ πώς θα ήταν ο κόσμος γύρω μας εάν η ακτινοβολία των κινητών ήταν ορατή με γυμνό μάτι; Ο καλλιτέχνης Nickolay Lamm που προφανώς είχε αυτή την απορία, αποφάσισε να δώσει μια απάντηση ή αν προτιμάτε, μια εικόνα.
Αφού συνεργάστηκε με μηχανολόγους και μηχανικούς του Πανεπιστημίου του Illinois των ΗΠΑ, οι οποίοι τον βοήθησαν ώστε οι απεικονίσεις του να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, δημοσίευσε μια σειρά από απολαυστικές εικόνες .
Διάφορες πόλεις αλλά και σημαντικά μνημεία της Αμερικής αποκτούν… άλλη διάσταση. Η ακτινοβολία που εκπέμπει κάθε κεραία κινητής, παρουσιάζεται με διαφορετικά χρώματα, αναλόγως των αντίστοιχων συχνοτήτων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακτινοβολία των κινητών υπάρχει παντού γύρω μας.
Ο Nickolay Lamm κατάφερε με τον τρόπο του να μας την δείξει.
echoes.gr



Οι απότομες αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης που συμβαίνουν με τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση νερού σε παλιότερες ουλές, όπως είναι τα παλιά κατάγματα. Η συγκέντρωση του νερού χαρακτηρίζεται πάντα από αύξηση των τοπικών πόνων. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που έχουν παλιά κατάγματα αντιλαμβάνονται τις καιρικές μεταβολές σαν τοπικό πόνο στην περιοχή του κατάγματος.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και πρόληψη αυτών των πόνων, εκτός από τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων (κομπρέσες), όταν ο καιρός αλλάζει, πάνω στην περιοχή του παλαιού κατάγματος, καθώς επίσης και τη χρήση κοινών αναλγητικών με παρακεταμόλη.
boro.gr
Υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και που ενώ φαινομενικά μοιάζουν «αθώα», μάλλον δεν είναι και τόσο... Δείτε, ποια είναι αυτά σύμφωνα με το Reader's Digest και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία σας.
Αντικολλητικά τηγάνια (όταν υπερθερμανθούν)
Έρευνες έχουν αποδείξει πώς ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια που περιέχουν υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες (PFC), έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν μια καρκινογόνο ουσία (TFE) όταν υπερθερμανθούν. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Τα μαγειρικά αυτά σκεύη έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μπορούμε ωστόσο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αφήνουμε τέτοια σκεύη πάνω στο μάτι της κουζίνας αφού ολοκληρώσουμε το φαγητό μας.
Οι συσκευασίες τροφίμων fast food
Οι συσκευασίες που θυμίζουν κουτιά από αφρολέξ και που συνήθως φυλάσσουν φαγητό από fast food μπορεί να είναι βολικές και εύχρηστες, όμως επειδή εμπεριέχουν πολυστερίνη κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διοχέτευση στυρολίου στο φαγητό μιας χημικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Καθώς το να αποφύγουμε την κατανάλωση fast food είναι μερικές φορές αδύνατον, μια λύση είναι να μην καταναλώνουμε το μέρος εκείνο του τροφίμου που έχει έρθει σε επαφή με την επικίνδυνη συσκευασία.

Παλιά και φθαρμένα μαγειρικά σκεύη
Εδώ, δεν μας απασχολεί τόσο η αισθητική των παλιών μαγειρικών σκευών όσο οι επιπτώσεις που ενδεχομένως έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά από τα σκεύη αυτά, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αλουμινίου που έχει συνδεθεί με την πρόωρη εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Η πιο ασφαλής λύση προκειμένου να μην επιτρέψετε στο αλουμίνιο να εισχωρήσει στο φαγητό σας είναι να αντικαταστήσετε τα παλιά σας σκεύη με καινούργια ή να αποφεύγετε να μαγειρεύετε σε αυτά φυλλώδη λαχανικά ή ντομάτες που έχουν την τάση να απορροφούν πιο εύκολα το αλουμίνιο.
«Αθλητικά» μπουκάλια για υγρά
Σίγουρα θα έχετε δει να τα κρατούν δρομείς ή ποδηλάτες. Το υγρό περιεχόμενό τους, δροσίζει τους κουρασμένους αθλητές και τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν. Ωστόσο, πολλά από τα μπουκάλια αυτά περιέχουν πολυκαρβονικά, χημικές ουσίες που κρύβουν την επικίνδυνη για την υγεία δισφαινόλη, που σύμφωνα με έρευνες ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Η ιδανικότερη λύση θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα μπουκάλια αυτά με γυάλινα. Ωστόσο, επειδή οι αθλητές χρειάζονται ελαφρύ εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, καλό είναι αν χρησιμοποιούν τέτοια να μην τα βάζουν στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων. Εναλλακτικά μπορούν να καταναλώνουν πόσιμο νερό από τη βρύση στη διάρκεια του διαλείμματός τους.

Πλαστικά μπουκάλια νερού (όταν επαναχρησιμοποιούνται)
Είναι ελαφριά και εύχρηστα και αποτελούν συνηθισμένο «αξεσουάρ» μας τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Ο λόγος για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που όμως εμπεριέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Και ενώ η χρήση τους είναι απολύτως ασφαλής την πρώτη φορά, όταν τα ξαναγεμίζουμε με νερό, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Απλό, χρησιμοποιήστε τα μία και μόνο φορά και μετά πετάξτε τα. Για φύλαξη νερού στο ψυγείο, επιλέξτε τα γυάλινα μπουκάλια.

Πλαστικά έπιπλα κήπου ή κουρτίνες μπάνιου
Καθημερινά τα συναντάμε στα περισσότερα σπίτια και με την πρώτη ματιά μοιάζουν ακίνδυνα. Όμως, κατασκευάζονται από το γνωστό μας PVC, μια ουσία που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για πολλά, όπως για βλάβες στο συκώτι και τους νεφρούς. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Τα πλαστικά έπιπλα κήπου μπορούν να αντικατασταθούν με ξύλινα ή σιδερένια έπιπλα, οι κουρτίνες μπάνιου καλό θα είναι να αποφεύγονται γενικά καθώς πέφτει πάνω τους καυτό νερό και γίνονται ιδιαίτερα τοξικές ενώ και τα πλαστικά παιχνίδια θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή γιατί πολλά παιδιά συνηθίζουν να τα βάζουν στο στόμα τους.
Πηγή: fitnesspulse


Οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία, τα τελευταία 75 χρόνια, παίρνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι ένα αρχικό σετ από ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια που μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως κρεβάτι. Και ορισμένοι λένε πως έχει βοηθήσει τη Φινλανδία να επιτύχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.
Το κουτί αυτό αποτελεί παράδοση από τη δεκαετία του 1930 και έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλα τα παιδιά στη Φινλανδία, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, μία ίση ευκαιρία στο ξεκίνημα της ζωής τους.
 Το πακέτο μητρότητας – το οποίο παρέχεται δωρεάν από την κυβέρνηση – είναι διαθέσιμο σε όλες τις μέλλουσες μητέρες.
Περιέχει φορμάκια, έναν υπνόσακο, τα απαραίτητα για έξω, βρεφικά προϊόντα μπάνιου, καθώς και πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα.Με το στρώμα στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. Πολλά παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, παίρνουν τον πρώτο τους υπνάκο ασφαλή, μέσα στους τέσσερις χαρτονένιους τοίχους αυτού του κουτιού.

Οι μητέρες μπορούν, όπως γράφει το eimaimama, να επιλέξουν αν θα πάρουν το κουτί ή ένα συμβολικό ποσό, αυτή τη στιγμή ύψους 140€, το 95% όμως επιλέγουν το κουτί γιατί αξίζει πολλά περισσότερα.
Η παράδοση αυτή κρατάει από το 1938. Αρχικά, το σχέδιο εφαρμόστηκε για οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, αλλά αυτό άλλαξε το 1949.
«Δεν το έκαναν απλά διαθέσιμο για όλες τις μέλλουσες μητέρες, η νέα νομοθεσία όριζε πως για να πάρουν τα χρήματα ή το κουτί μητρότητας, οι μητέρες θα έπρεπε να επισκεφθούν ένα γιατρό ή μία δημοτική κλινική προγεννητικού ελέγχου πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης τους», λέει η Heidi Liesivesi στο BBC η οποία εργάζεται στην Kela – το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας.

Έτσι το κουτί παρείχε στις μητέρες όσα θα μπορούσαν να χρειαστούν για τη φροντίδα του μωρού τους, βοήθησε όμως παράλληλα να οδηγηθούν οι εγκυμονούσες στα χέρια των γιατρών και των νοσοκόμων στο εκκολαπτόμενο κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας.
Το 1930 η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα και η βρεφική θνησιμότητα ήταν υψηλή – πέθαιναν 65 μωρά στα 1000. Τα στατιστικά όμως βελτιώθηκαν ραγδαία στις επόμενες δεκαετίες.


Η Mika Gissler, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι, εξηγεί τους λόγους που συνέβη αυτό – ήταν το κουτί μητρότητας και η προγεννητική φροντίδα των γυναικών το 1940, όπως επίσης και το εθνικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και το κεντρικό δίκτυο νοσοκομείων που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60.
Τα περιεχόμενα του κουτιού:
Στρώμα, κάλυμμα στρώματος, κατωσέντονο, παπλωματοθήκη, κουβέρτα, υπνόσακος/πάπλωμα
Το ίδιο το κουτί που λειτουργεί και ως κρεβατάκι μωρού
Στολή για τα χιόνια, καπέλο, γάντια με μόνωση και μποτάκια
Λεπτό μπουφάν με κουκούλα και πλεκτό φορμάκι
Κάλτσες και γάντια, πλεκτό καπέλο και μπαλακλάβα
Φορμάκια, μωρουδιακά ρούχα και κολάν σε unisex χρώματα και σχέδια
Πετσέτα μπάνιου με κουκούλα, ψαλιδάκι νυχιών, βούρτσα μαλλιών, οδοντόβουρτσα, θερμόμετρο μπάνιου, κρέμα για τις πάνες, πανάκι για πλύσιμο
Σετ από υφασμάτινες πάνες και τετράγωνα κομμάτια μουσελίνας
Βιβλίο με εικόνες και παιχνίδι για τα δόντια
Μαξιλαράκια σουτιέν και προφυλακτικά
Ύστερα από 75 χρόνια, το κουτί πλέον έχει γίνει ένα καθιερωμένο κομμάτι της ιεροτελεστίας προς τη μητρότητα για τους Φινλανδούς, ενώνοντας γενιές γυναικών.




Πηγή: iefimerida.gr
Στην πολιτεία της Γιούτα μπορείς να παντρευτείς τον πρώτο σου ξάδελφο αν είσαι 65 χρονών και στην Αϊόβα τα φιλιά απαγορεύεται να διαρκούν πάνω από 5 λεπτά. Μπορεί αυτοί οι νόμοι να φαίνονται ξεκαρδιστικοί για την Ευρώπη, ωστόσο φαίνεται πως στις ΗΠΑ έχουν δει πολλά τα μάτια τους.
Ο Τζίλιαν Γουονγκ, σχεδίασε έναν χάρτη στον οποίο εμφανίζονται όλοι οι «περίεργοι» σεξουαλικοί νόμοι που ισχύουν σε καθεμία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και προκαλούν πραγματικά γέλια μέχρι δακρύων στην Γηραιά Ηπειρο.

Πίνακα του Πάμπλο Πικάσο αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων αγόρασε ένας 25χρονος Αμερικανός, μέσω μιας διαδικτυακής φιλανθρωπικής διοργάνωσης, έναντι του ποσού των 100 δολαρίων.

Ο Τζέφρι Γκονάνο δήλωσε ότι έψαχνε καιρό για έναν πίνακα να κρεμάσει στον τοίχο του σαλονιού του, όταν διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τον «L’Homme au Gibus» (Ο Ανθρωπος με το Καπέλο στην Οπερα), τον οποίο θα κέρδιζε ένας τυχερός έναντι 100 δολαρίων μετά από κλήρωση που διοργάνωνε ο οίκος Sotheby’s στο Παρίσι.

«Εψαχνα για ένα έργο τέχνης και σκέφτηκα γιατί να μην προσπαθήσω», δήλωσε ο νεαρός στο πρακτορείο Reuters. Παρά την τεράστια αξία του πίνακα, ο Γκονάνο είπε ότι δεν σκοπεύει να τον πουλήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το τυχερό του δελτίο ήταν ανάμεσα στους 50.000 λαχνούς προς πώληση, ο καθένας από τους οποίους κόστιζε 100 δολάρια. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την κλήρωση θα διατεθούν σε έναν οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη διατήρηση της αρχαίας πόλης της Τύρου, στον Λίβανο.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι άνθρωποι από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στην κλήρωση, από τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι το Ιράν και το Καζακστάν.

Την ιδέα για την πώληση του πίνακα, ο οποίος χρονολογείται από το 1914, είχε ο εγγονός του ζωγράφου, Ολιβιέ Πικάσο, που δήλωσε ότι ο παππούς του θα ενθουσιαζόταν που ένας κοινός θνητός είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα έργα του.

«Ο παππούς μου ήταν πρωτοπόρος σε όλα… στη ζωή του, στην τέχνη του, οπότε είμαι σίγουρος πως θα ήταν σύμφωνος με αυτό τον σκοπό», είπε.

Ο νεαρός Γκονάνο δήλωσε πως δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει την τύχη του. «Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ… ποτέ άλλη φορά δεν έχω κερδίσει κάτι τέτοιο», είπε.
tanea.gr
Εννέα είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες, αλλά ταυτόχρονα οι πληθυσμοί τους απειλούνται. Από αυτά τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η μεσογειακή φώκια. Σε όλη τη Μεσόγειο εκτιμάται ότι ζουν 550 με 600 μεσογειακές φώκιες, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές - περίπου 350 - στα ελληνικά νερά.
Ακολουθούν το κοινό δελφίνι, η φώκαινα, ο φυσητήρας, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. Περιστασιακά στα ελληνικά πελάγη συναντώνται άλλα πέντε είδη θαλάσσιων θηλαστικών: η μεγάπτερη φάλαινα, η ψεύδορκα, η βόρεια ρυγχοφάλαινα, ο μεσοπλόδοντας και το στενόρυγχο δελφίνι. Τα σπάνια αυτά θαλάσσια θηλαστικά κινδυνεύουν κυρίως από έλλειψη τροφής, από εμπλοκές σε αλιευτικά εργαλεία, από πυροβολισμούς, αλλά ακόμη και από συγκρούσεις και ατυχήματα με πλοία. Κίνδυνο για την επιβίωση των σπάνιων θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί και η κατάποση στερεών υπολειμμάτων από την πετρελαϊκή ρύπανση, η αλλαγή των οικοσυστημάτων όπου ζουν και αναπαράγονται, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε/ Ενημερωτική, Συμμετοχική Εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά της Ελλάδας». To πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 1.343.248 ευρώ και το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, το Πράσινο Ταμείο, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ναυτιλιακή εταιρεία Blue Planet Shipping SA.
Επί της ουσίας, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πρόκειται για ένα «ενημερωτικό εργαλείο» - αφού αποτελεί μια ενημερωτική εκστρατεία - για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και δράσεων.
Ο κύριος στόχος είναι η αύξηση της γνώσης για τα θαλάσσια θηλαστικά συγκεκριμένων ομάδων του κοινού. Και όπως έγινε χθες γνωστό, τα τελευταία τρία χρόνια που διήρκεσε το όλο πρόγραμμα το ποσοστό των νέων ηλικίας μεταξύ 24 και 35 χρόνων, που γνωρίζει πλέον ότι οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν εννέα είδη θαλάσσιων θηλαστικών, έχει αυξηθεί κατά 12%.

Τα γνωρίζουμε καλύτερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αναγνωρισιμότητα ειδών, όπως για παράδειγμα του σταχτοδέλφινου ως μόνιμου κάτοικου των ελληνικών θαλασσών, έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2010. Και δεν είναι το μόνο. Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, αυξήθηκε η αναγνωρισιμότητα κατά 11% του ρινοδέλφινου και κατά 9% του ζωνοδέλφινου. Τα αποτελέσματα του προγράμματος έγιναν γνωστά σε 22 πόλεις της Ελλάδας - μέσα από ειδικά σεμινάρια, ένα από τα οποία έγινε στις Βρυξέλλες με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Επιπλέον, ενημερώθηκαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λιμενικοί, εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης, βουλευτές, ευρωβουλευτές αλλά και 35.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Οπως όλα δείχνουν, το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκει ανταπόκριση στο κοινωνικό σύνολο ενώ η ενημέρωση για την προστασία της φύσης παραμένει επίκαιρη», τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

Τα δικά μας μέτρα

Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη σωτηρία τους; Με το να αποφεύγουμε να ρίχνουμε απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές. Και να μην καταναλώνουμε αλιεύματα μικρότερου μεγέθους από αυτό που ορίζει η νομοθεσία, απαγορευμένων ειδών ή ειδών προς εξαφάνιση όπως ο γόνος, η πίνα, οι πετροσωλήνες και ο ερυθρός τόνος.

Κινδυνεύουν περισσότερο
Μεσογειακή φώκια
Κοινό δελφίνι
Φώκαινα
Φυσητήρας
Ζωνοδέλφινο
Ρινοδέλφινο
Σταχτοδέλφινο
Πτεροφάλαινα
Ζιφιός
tanea.gr



Η απόλυτη εμπειρία χειμερινής διαμονής σας περιμένει στην πόλη Jukkasjärvi της Σουηδίας, όπου κάθε χρόνο χτίζεται από την αρχή ένα μοναδικό ξενοδοχείο από χιόνι, το Ice Hotel.



Ιδανική επιλογή για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το ξενοδοχείο Ice είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από χιόνι, ενώ η μοναδικότητα του έγκειται στο ότι δημιουργείται εκ νέου κάθε χειμώνα και την άνοιξη λιώνει.



Για περισσότερο από ένα μήνα, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν και στήνουν τα δημιουργήματα τους, φτιαγμένα συνολικά από 1.800 τόνους πάγου.



Τα 65 φετινά δωμάτια έχουν διακοσμηθεί, μεταξύ άλλων με ένα βαγόνι μετρό, μια χαριτωμένη αρκούδα που κάνει Pole-dancing σε έναν παγωμένο στύλο και πολλά ακόμα ευφάνταστα γλυπτά από πάγο.



Στα δωμάτια περιλαμβάνονται και 13 ξεχωριστά σχεδιασμένες “καλλιτεχνικές” σουίτες, που εντυπωσιάζουν με την προσοχή στη λεπτομέρεια και τα μοναδικά έργα τέχνης που έχουν φτιαχτεί από πάγο.



Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως έλκηθρο με σκύλους, χιονοδρομίες, σινεμά από πάγο και φυσικά μεθήματα κατασκευής αγαλμάτων από χιόνι.

news.gr

Ένα θεαματικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, χιλιάδες φωτάκια χρωματίζουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα και ξαφνικά το παιδικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα, ένα έλκηθρο που το σέρνουν περήφανοι τάρανδοι φέρνει κοντά σας τον Άγιο Βασίλη. Καλώς ήρθατε στο Ροβανιέμι!

Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας, βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και πιο ψηλά από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και είναι και επίσημα ο τόπος καταγωγής του πιο αγαπημένου Αγίου μικρών και μεγάλων και το μέρος που τα Χριστούγεννα γιορτάζονται όλο το χρόνο.

Το Ροβενιέμι αποτελεί ίσως την πιο ιδανική επιλογή για μια μοναδική οικογενειακή απόδραση! Φτάνοντας εκεί θα εντυπωσιαστείτε από το φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα και την όμορφα διαμορφωμένη πόλη, με τις αμέτρητες επιλογές για διαμονή και φαγητό.
Η εορταστική ατμόσφαιρα φαίνεται να έχει γίνει ένα με τη φιλοξενία στο Ροβανιέμι, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τη διασκέδαση. Παιχνίδια στο χιόνι, τσουλήθρες στον πάγο, ψάρεμα την παγωμένη θάλασσα, σκι και όμορφες εκδρομές, προσφέρονται απλόχερα στους τουρίστες.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη


Μια αληθινή παραμυθούπολη ανοίγει τις πόρτες της και από μέσα ξεπηδούν χαρούμενα ξωτικά, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στον κόσμο του Άγιου Βασίλη.
Τα παιδιά θα γράψουν με παραδοσιακή πένα τη λίστα επιθυμιών τους για τα Χριστούγεννα, θα φτιάξουν μπισκότα, με την κα Claus και θα επισκεφθούν το ταχυδρομείο, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες γράμματα!

Αμέσως μετά, ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης θα σας υποδεχθεί στο σπίτι του, θα μιλήσει με όλους και θα ακούσει προσεκτικά ποιο δώρο θέλει ο καθένας για τις γιορτές. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Στο χωριό θα βρείτε εστιατόρια και καφέ, αλλά και πολλά καταστήματα με δώρα και σουβενίρ. (www.santaclausvillage.info)

Επίσκεψη στο μουσείο Arktikum


Στις όχθες του ποταμού Ounasjoki, στο Ροβανιέμι θα βρείτε ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα. Στο Arktikum θα θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο τη λαϊκή τέχνη, την κουλτούρα και την εξέλιξη των Λαπώνων.
Τα εκθέματα δίνουν στοιχεία για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.
Τέλος, στο όμορφο αμφιθέατρο, Polarium, παρουσιάζεται ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για το Βόρειο Σέλας και τον Ήλιο του Μεσονυχτίου. ( www.arktikum.fi )

Σαφάρι με snowmobile και έλκηθρο που το σέρνουν huskies!


Δυο ανεπανάληπτες εμπειρίες σας περιμένουν στην παγωμένη φύση της Λαπωνίας. Μάθετε να χειρίζεστε snowmobile, τα μηχανάκια του χιονιού και ακολουθήστε έμπειρους εκπαιδευτές σε ένα σαφάρι στην λαπωνική ύπαιθρο. Αν είστε τυχεροί θα έχετε την ευκαιρία να ψαρέψετε στο παγωμένο ποτάμι.

Εναλλακτικά, χαθείτε στα χιονισμένα δάση, αφήνοντας τα πανέμορφα σκυλιά huskies να σύρουν το έλκηθρο σας!

Ένας ζωολογικός κήπος – εμπειρία


Η πόλη Ranua απέχει μόλις μια ώρα από το Ροβανιέμι και είναι δημοφιλής προορισμός, λόγω του ζωολογικού κήπου που διαθέτει. Το Ranua Wildlife Park προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να παρατηρήσουν ζώα της Αρκτικής όλο το χρόνο, σε ένα αυθεντικό περιβάλλον. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα του έτους και κάθε εποχή φέρνει και μια νέα διάσταση στη ζωή στο πάρκο.

Με τις σαφάρι υπηρεσίες του, το Ranua Wildlife Park παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλη την οικογένεια. Εδώ θα δείτε περίπου 50 είδη άγριων ζώων, που απαντώνται στην περιοχή, όπως άγριους τάρανδρους, λευκές κουκουβάγιες, ελάφια και αρκούδες. ( www.ranuazoo.com )

Αναζητώντας το βόρειο Σέλας


Αυτή η εποχή σας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να δείτε από κοντά το φαινόμενο “aurora borealis” ή αλλιώς βόρειο σέλας. Ο ουρανός καλύπτεται από μαγευτικά χρώματα, που μοιάζουν τα ταξιδεύουν μακριά δημιουργώντας ένα απίστευτο θέαμα.
Μπορείτε να αναζητήσετε το βόρειο σέλας, μέσα από οργανωμένες εκδρομές, που σας προσφέρουν μετάβαση σε σημεία, που το φαντασμαγορικό φαινόμενο φαίνεται ξεκάθαρα. Περισσότερα με ένα κλικ εδώ
Θυμηθείτε ότι σύμφωνα με αρχαίες παραδόσεις, όποιος δει έστω και μια φορά στη ζωή του το βόρειο σέλας, θα είναι για πάντα ευτυχισμένος.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!