Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016


Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», έναν γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 13,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Είναι ο πιο μακρινός που έχει ποτέ εντοπισθεί στο σύμπαν, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που έως τώρα κατείχε ο γαλαξίας EGSY8p7, σε απόσταση 13,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Ο γαλαξίας GN-z11, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης 'Αρκτου, είναι ορατός μόλις 400 εκατ. έτη φωτός μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ). Κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην πρώτη γενιά γαλαξιών που υπήρξαν.

Ο γαλαξίας είναι 25 φορές μικρότερος από τον δικό μας και η συνολική μάζα των άστρων του είναι μόλις το 1% του δικού μας γαλαξία.

Όμως αναπτύσσεται γοργά, δημιουργώντας νέα άστρα με ρυθμό 20 φορές μεγαλύτερο από ό,τι κάνει ο δικός μας σήμερα. Γι' αυτό, άλλωστε, είναι τόσο φωτεινός, ώστε να καταστεί εφικτό να παρατηρηθεί.

Οι ερευνητές, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", δήλωσαν ότι για να κάνουν την ανακάλυψη, χρειάστηκε να φέρουν το «Hubble» στα όρια των δυνατοτήτων του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μέχρι σήμερα, θεωρείτο ότι μόνο ο διάδοχος του «Χαμπλ», το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ», που θα εκτοξευθεί το 2018, θα μπορούσε να «δει» τόσο μακριά στο χώρο και στο χρόνο.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το ρεκόρ απόστασης γαλαξία δεν θα καταρριφθεί ξανά από το «Χαμπλ» ή άλλο υπάρχον τηλεσκόπιο, εωσότου το «Τζεημς Γουέμπ» τεθεί σε λειτουργία.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι απρόσμενα φωτεινοί γαλαξίες βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις απο τη Γη και δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα στο σύμπαν.

Πάντως οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος σχετικά γαλαξίας μόλις 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων άστρων στο σύμπαν, κάτι που δεν προβλέπουν οι έως τώρα θεωρίες. Έτσι, η δημιουργία του GN-z11 παραμένει ένα
μυστήριο.
real.gr
Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο τρόπο ο οποίος απενεργοποιεί την προστασία κρυπτογράφησης των ιστοσελίδων, κάτι, που όπως προειδοποιούν, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν χάκερ με σκοπό να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ένα τρίτο όλων των σέρβερ που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS είναι ευάλωτοι σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Με την ονομασία Drown, οι επιθέσεις αυτές στοχοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης, τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και ευαίσθητα δεδομένα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει ήδη αναπτυχθεί ένα διορθωτικό που βοηθά στην αποτροπή τέτοιου είδους επιθέσεων, και συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει ένα εργαλείο το οποίο εντοπίζει τις ιστοσελίδες που μπορεί να είναι ευάλωτες στις Drown επιθέσεις. Ωστόσο, όπως τονίζουν, η διαδικασία προστασίας των συστημάτων αναμένεται να είναι χρονοβόρα για τους διαχειριστές των ιστοσελίδων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε, οι ειδικοί δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον κώδικα που χρησιμοποίησαν προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους, αφού «υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός σέρβερ που είναι ευάλωτοι σε μια τέτοιου είδους επίθεση».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι κυβερνο-εγκληματίες έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο να μιμηθούν τη συγκεκριμένη τεχνική επίθεσης. Ωστόσο, ένας από τους ειδικούς δήλωσε με σιγουριά ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως αυτός ο κίνδυνος ελοχεύει στο Διαδίκτυο.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν ένα πολύ παλιό σφάλμα, για το οποίο γνωρίζουμε από το 1998», δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάρρεϊ.

«Και όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», προσέθεσε ο ίδιος. «Ο κίνδυνος αυτός προέκυψε επειδή χρησιμοποιούσαμε σκόπιμα "χαλαρή" κρυπτογράφηση -την οποία χάκερ είχαν καταφέρει να σπάσουν παλαιότερα- και τώρα επιστρέφει για να μας στοιχειώσει», κατέληξε ο Γούντγουορντ.

http://www.enikos.gr 

Μία παράξενη έρευνα σκοπεύει να ξεκινήσει η NASA που γι’ αυτόν τον σκοπό ψάχνει εθελοντές για να μείνουν στο κρεβάτι για 70 μέρες και να καπνίζουν διαφορετικά είδη μαριχουάνας.
Μετά το πέρας των 70 ημερών της έρευνας οι εθελοντές θα λάβουν το καθόλου ακαταφρόνητο ποσό των 16.650 ευρώ. Η εν λόγω έρευνα ονομάζεται «Rest Studies» και σύμφωνα με το «Health Cure Center» αφορά μια σειρά μελετών, που έχει τρεις στόχους.
Πρώτον, στοχεύεται η αλλαγή της φυσιολογίας των αστροναυτών στο διάστημα και οι συνέπειες αυτής της αλλαγής σε ορισμένες αποστολές τους. Δεύτερον, μελετάται η επιρροή της σωματικής μεταβολής στην ικανότητά των αστροναυτών να φέρουν εις πέρας διάφορες δραστηριότητες. Τρίτον, μέσω αυτού του πειράματος, οι αστροναύτες αναμένεται να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συνέπεια προκύψει από τις μεταβολές του σώματος και του οργανισμού τους.
Οι εθελοντές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το εάν αθλούνται ή όχι. Η πρώτη ομάδα θα κάνει ασκήσεις σε εξοπλισμό, όπως συνηθίζει, και η δεύτερη δεν θα κάνει.
Η μελέτη θα διαρκέσει 97 με 105 ημέρες. Τις πρώτες 13 με 21, οι δύο ομάδες θα κινούνται ελεύθερα μέσα στον χώρο, ωστόσο, για τις υπόλοιπες 70 θα βρίσκονται σε ένα κρεβάτι, καπνίζοντας μαριχουάνα. Την ίδια στιγμή, θα εξετάζεται η καρδιά τους, τα κόκαλά τους, οι μύες, το νευρικό, το κυκλοφοριακό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σχετικά με την χρήση της μαριχουάνας, τα θετικά χαρακτηριστικά της θα κάνουν την εμπειρία της έρευνας παρόμοια με αυτή του διαστήματος.
Παρόμοια έρευνα χωρίς, ωστόσο, την χρήση μαριχουάνας, είχε γίνει και πέρυσι, με τον Ντριου Ιβανίκι να συμμετέχει σε αυτή. Οπως είχε δηλώσει για εκείνον οι πρώτες μέρες ήταν δύσκολες, καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
«Ποτέ δεν είχα νοσηλευτεί, οπότε η ιδέα του να είμαι συνέχεια σε ένα κρεβάτι ήταν ξένη προς εμένα. Παράλληλα, το γεγονός πως δεν μπορούσα ούτε να κάτσω το έκανε ακόμα πιο δύσκολο. Σωματικά ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, μιας και το σώμα δεν είναι συνηθισμένο να ξαπλώνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είχε τονίσει, για να προσθέσει:
«Είχα πονοκεφάλους επειδή η πίεση στο κεφάλι μου είχε αυξηθεί. Η σπονδυλική μου στήλη πονούσε και αυτή πολύ. Η οριζόντια στάση είναι δύσκολη. Τις πρώτες μέρες μου τις ξόδεψα στο να γυρίζω μπρούμυτα και ανάσκελα, για να αποσυμπιέζω την σπονδυλική μου στήλη».

http://www.thesout.gr

Μια νεαρή δασκάλα αποφασίζει να κάνει ένα πρόχειρο διαγώνισμα στην τάξη της , για να διαπιστώσει την πρόοδο των μαθητών της . Το θέμα είναι δύσκολο κι αρχίζουν να γράφουν αμέσως . Γυρνάει η δασκάλα να γράψει το θέμα στον πίνακα , σηκώνεται η μίνι φούστα της και απ το βάθος της τάξης ακούγεται ένα γέλιο .
– Τι συμβαίνει , Δημητράκη ; ρωτάει η δασκάλα .
– Κυρία , είδα μια απ τις ζαρτιέρες σας !
– Έξω απ την τάξη , λέει η δασκάλα . Δε θέλω τέτοια πράματα στο μάθημά μου . Δε θέλω να σε δω για 3 ημέρες .
Τότε η δασκάλα αποφάσισε να δώσει κάτι συμπληρωματικές οδηγίες , γυρνάει στον πίνακα και , καθώς τεντώνεται να γράψει , ένα ακόμη γέλιο ακούγεται απ την τάξη .
– Τι συμβαίνει , Γιαννάκη ; ρωτάει η δασκάλα , που είχε αρχίσει να εκνευρίζεται .
– Κυρία , είδα τη ζαρτιέρα σας , απαντάει ο Γιαννάκης .
– Έξω απ την τάξη μου , ξαναλέγει η δασκάλα . Κι αυτή τη φορά η τιμωρία θα είναι πιο αυστηρή . Θα επιστρέψεις μετά από 3 βδομάδες . Εκνευρισμένη όπως ήτανε , γυρίζει πάλι στον πίνακα , αλλά της πέφτει ο σπόγγος . Σκύβει να τον πιάσει και ένα δυνατότερο γέλιο ακούγεται απ το βάθος της τάξης . Στρέφει προς τους μαθητές η δασκάλα και βλέπει τον Μπόμπο να κατευθύνεται προς την έξοδο .
– Και για πού το βαλες εσύ , των ρωτάει
– Μ αυτό που είδα εγώ , απαντάει ο Μπόμπος , καταλαβαίνω ότι οι μέρες μου στο σχολείο τελειώσανε πια !

http://pestomou.info

Μπορεί πριν λίγο καιρό να κυκλοφόρησε νέο τραγούδι και η μουσική είναι η ζωή του, ωστόσο ο ίδιος κάνει τα επόμενα βήματα στη ζωή του, κάνοντας τις σπουδές του επάγγελμα.

Ο τραγουδιστής μίλησε για αυτό στον Γιάννη Βίτσα και στο περιοδικό ΕΓΩ! Weekly.

Εδώ και δέκα ημέρες έχεις διοριστεί σε δημόσιο νοσοκομείο ως γιατρός.

Αισθάνομαι πολύ όμορφα. Είναι μια πολύ ξεχωριστή καινούρια εμπειρία. Μου αρέσει να προχωρώ διεκδικώντας κάθε επόμενο βήμα στη ζωή μου.

Η φύση του ιατρικού επαγγέλματος έχει να κάνει καθαρά με την προσφορά.

Είμαι ένας δοτικός άνθρωπος, της προσφοράς. Και με τη μουσική έχω επίσης την ίδια φιλοσοφία. Πάντοτε ήθελα το κοινό να εισπράττει την ενέργεια μου στη σκηνή, να αισθάνεται όμορφα έπειτα από μια παράσταση. Στην ιατρική τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά. Δεν υπάρχει πιο δυνατό συναίσθημα από το να μπορείς να θεραπεύσεις έναν άνθρωπο. Δεν το αντιμετωπίζω ως επάγγελμα.

Πως ήταν η πρώτη μέρα στο νοσοκομείο;

''Υπέροχη. Ήταν μοναδική. Ένιωσα μια ζεστή μεγάλη αγκαλιά. Οι γιατροί με αντιμετώπισαν με χαμόγελο και θέρμη. Η πρώτη επαφή ήταν πολύ όμορφη. Μου έκαναν μάλιστα πλάκα. Μου έλεγαν «θέλουμε να μας τραγουδάς κιόλας»'', δήλωσε ο Νίκος Μίχας.

http://www.thestival.gr

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο Νότιο Σουδάν τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας έναν απολογισμό που είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον για τον οποίο έκαναν λόγο οργανώσεις αρωγής τους πρώτους μήνες της ένοπλης σύρραξης.

Η πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του πολέμου τον Δεκέμβριο του 2013. Η σύρραξη ξανάνοιξε το χάσμα ανάμεσα στις φυλές Ντίνκα (του Κιρ) και Νούερ (του Μάκαρ).

«Πενήντα χιλιάδες νεκροί, αν όχι ακόμη περισσότεροι, 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, λιμός ενόψει σε μερικούς μήνες», απαρίθμησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει παρά ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία που είχε συναφθεί τον Αύγουστο.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγγείλει τον περασμένο μήνα ότι τα εμπόλεμα μέρη στο Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να σκοτώνουν, να απαγάγουν και να εκτοπίζουν αμάχους, αλλά και να καταστρέφουν περιουσίες, παρά τη συμφιλιωτική ρητορική που έχουν υιοθετήσει στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι Κιρ και Μάκαρ.

Έπειτα από μήνες αδιέξοδων, αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που δεν εφαρμόστηκαν, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τον Ιανουάριο να μοιραστούν την εξουσία σχηματίζοντας μια μεταβατική κυβέρνηση, και τον περασμένο μήνα ο Κιρ διόρισε εκ νέου τον Μάκαρ στο παλιό του αξίωμα, του αντιπροέδρου.

«Πού βρισκόμαστε όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης; Πουθενά», έκρινε το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ. «Βλέπουμε τη βία να εξαπλώνεται κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και σε άλλες περιοχές του Νότιου Σουδάν, που δεν είχαν πληγεί ως τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα σώμα των ΗΕ στο οποίο έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της ένοπλης σύρραξης στο Νότιο Σουδάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε σημειώσει τον Ιανουάριο πως οι Κιρ και Μάκαρ διατηρούν ακόμη τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεών τους και άρα είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αμάχων.

Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών προσφέρουν καταφύγιο σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους σε έξι προστατευόμενες εγκαταστάσεις στο Νότιο Σουδάν.

Η Ανγκόλα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως πρότεινε το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν, αλλά η Ρωσία—χώρα που διαθέτει βέτο—έκανε σαφές πως αντιτίθεται σε μια τέτοια απόφαση, αφού δεν κρίνει ότι θα βοηθούσε.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διεμήνυσε πως οι Κιρ και Μάκαρ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με προσωπικές κυρώσεις εάν δεν συμβάλουν να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία, προειδοποιώντας πως η σημερινή είναι μια «κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του Νότιου Σουδάν» ως κράτους.

Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η απόσχιση του οποίου από το Σουδάν υποστηριζόταν επί μακρόν από την Ουάσινγκτον, κινδυνεύει να οδηγήσει στη διάσπαση του νεότερου κράτους του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.seleo.gr

«Παιχνίδι με το χρόνο» Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια καινούργια, διαφορετική μουσική συνάντηση… με το χρόνο

Το παρελθόν και το παρόν του τραγουδιού με την μαγεία των νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων MandolinARTE
Ενορχηστρώσεις: Θωμάς Κοντογεώργης

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στις 19 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια διαφορετική μουσική συνάντηση… με το χρόνο.
Με την μοναδική της   φωνή να ενώνεται ιδανικά με τον υπέροχο ήχο των μαντολίνων αυτή τη φορά, πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια που σμίγουν το χθες με το σήμερα, μεταφέροντας τραγούδια που έχουν την πολύτιμη πατίνα του χρόνου, για να αφήσουν το έντονο στίγμα τους για άλλη μια φορά.
Μία  δυνατή μουσική συνάντηση που ξεσηκώνει τις αισθήσεις, μία διαφορετική προσέγγιση με τραγούδια αγαπημένα που βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια γεμάτα αναμνήσεις και γίνονται πολύτιμα.
Σ’ αυτό το μελωδικό ταξίδι  θα συναντήσουμε και τα κλασικά αγαπημένα τραγούδια, θα θυμηθούμε, θα ονειρευτούμε, θα τραγουδήσουμε κλείνοντας μαζί το μάτι στο χρόνο…

Την Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα συνοδεύσει στη σκηνή η ορχήστρα νυχτών εγχόρδων MandolinARTE.
Μαζί τους οι καταξιωμένοι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Άγγελος Τζαμαριάς (τρομπόνι) και Αλέξης Κώστας (κρουστά).

Συμμετέχει ο Γιώργος Καραδήμος στο τραγούδι.

Ώρα έναρξης : 21.00

Τιμές εισιτηρίων :

1) Διακεκριμένη – 40€
2) Α ζώνη – 35€
3) Β ζώνη – 30€
4) Γ ζώνη – 25€
5) Δ ζώνη (μειωμένη ορατότητα) – 15 €

Φοιτητικό, συνταξιούχοι Α.Μ.Ε.Α. 7 € στην Ζώνη Β και Ζώνη Γ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ :
1.Ticketservices.gr
2.Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τηλ. 2310 895938
3.Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
 Πλατεία Αριστοτέλους 3

http://www.thesout.gr

Επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να παρατείνουν κατά 17% έως 35% τη ζωή ποντικιών, χορηγώντας τους μια ουσία που εξαφάνισε σε μεγάλο βαθμό τα γηράσκοντα κύτταρα από τον οργανισμό τους.

Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες ότι κάποια μέρα κάτι ανάλογο θα μπορούσε να δοκιμασθεί με επιτυχία και στους ανθρώπους, καθυστερώντας έτσι τη γήρανση και τις σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες (π.χ. καταρράκτη στα μάτια) και αυξάνοντας τη διάρκεια της υγιούς ζωής. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική η «αυτοκτονία» των γερασμένων κυττάρων, χρειάσθηκε πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν την κατάλληλη γενετική τροποποίηση στα πειραματόζωα –κάτι που προφανώς δεν είναι δυνατό να γίνει και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν βαν Ντόιρσεν του τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας της Κλινικής Μάγιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, χορήγησαν σε μεσήλικα πειραματόζωα την ουσία ΑΡ20187, η οποία απομάκρυνε τα γηράσκοντα κύτταρά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η δυσλειτουργία των οργάνων των ζώων λόγω ηλικίας και να καθυστερήσει ο σχηματισμός των καρκινικών όγκων. Η μέση διάρκεια ζωής των ποντικιών παρατάθηκε κατά 25% περίπου σε σχέση με όσα πειραματόζωα δεν είχαν κάνει τη θεραπεία, ενώ επίσης τα πρώτα είχαν πιο υγιή εξωτερική εμφάνιση και μικρότερα επίπεδα εσωτερικών φλεγμονών. Δεν φάνηκε να υπάρχουν παρενέργειες από την εξαφάνιση των γερασμένων κυττάρων.

Τα γηράσκοντα κύτταρα είναι κύτταρα που δεν διαιρούνται πια και συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Η κυτταρική γήρανση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας βιολογικός μηχανισμός που «φρενάρει» τον πολλαπλασιασμό των γερασμένων και δυσλειτουργούντων πια κυττάρων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνουν καρκινικά. Το ανοσοποιητικό σύστημα αφαιρεί αυτά τα κύτταρα σε τακτική βάση, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, ο μηχανισμός «καθαρισμού» γίνεται αναποτελεσματικός, με συνέπεια τα γηράσκοντα κύτταρα να αυξάνονται και να δημιουργούν προβλήματα στα γειτονικά υγιή κύτταρα, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και διάφορες ασθένειες,.

«Τα γηράσκοντα κύτταρα που συσσωρεύονται με τα γηρατειά κάνουν άσχημα πράγματα στα όργανα και στους ιστούς, συνεπώς συντομεύουν τη ζωή και την υγιή φάση της», δήλωσε ο βαν Ντόιρσεν. «Αν όμως μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτά τα κύτταρα χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, με θεραπείες –π.χ. με κατάλληλα φάρμακα– που θα μιμούνται τα ευρήματά μας στα πειραματόζωα, τότε θα έχουμε βρει ένα όπλο ενάντια στις ασθένειες της γήρανσης», πρόσθεσε.

Ήδη ο βαν Ντόιρσεν έχει ιδρύσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Unity Biotechnology και έχει κατοχυρώσει τις σχετικές πατέντες της μεθόδου του.


http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!