Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Υπάρχουν κάποιες φαινομενικά ακίνδυνες καθημερινές συνήθειες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 9 ώρες την ημέρα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ανακοπής. Είναι πολύ σημαντικό αλλά και καταλυτικό να αλλάξουμε κάποια πράγματα από την καθημερινότητα μας για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή και «ευτυχισμένη»!
Είστε «καναπεδάκιας»
Κάθεστε για ώρες μπροστά από την τηλεόραση και νομίζετε πως δεν κάνετε τίποτα κακό. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να βλάψετε τα μάτια σας λόγω της ακτινοβολίας της οθόνης και επίσης ότι περιορίζετε τη φαντασία σας πρέπει να μάθετε πως βλάπτετε και την καρδιά σας. Ακόμα και εάν κάνετε καθημερινή γυμναστική για ώρες, η έλλειψη κίνησης για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει τα λίπη στο αίμα και τα επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας τις πιθανότητες για επεισόδιο ανακοπής καρδιάς. Κρατήστε το τηλεχειριστήριο μακρία έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για να σηκώνεστε.
Στοματική υγιεινή
Η απαραίτητη συνήθεια του να βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινώς κρατούν τα ούλα υγιή και σας προσφέρει ένα αστραφτερό χαμόγελο για εκείνες τις δημοφιλείς selfie φωτογραφίες σας. Το σημαντικό όμως είναι ότι η σωστή στοματική υγεινή συσχετίζεται σημαντικά και με την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν συμπεράνει πως η στοματική υγιεινή και οι κίνδυνοι για παθήσεις στην καρδιά συνδέονται καθώς οι φλεγμονές στα ούλα μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία σας, τα οποία στη συνέχεια «ταξιδεύουν» στην περιοχή των στεφανιαίων αρτηριών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δίοδοι και να οδηγήσει σε μικρότερη ροή αίματος, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό.
Συνήθειες ύπνου
Το να κοιμάστε λιγότερο από πέντε ή περισσότερο από εννέα ώρες το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, επειδή και τα δύο άκρα όσον αφορά το σύνολο των ωρών που πρέπει και δεν πρέπει κοιμάστε, επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του καθημερινού σας στρες. Δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία του σωστού ύπνου.
Ροχαλητό
Εάν και είναι κυρίως ενοχλητικό για αυτόν/ήν που κοιμάται δίπλα σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Γνωστό ως αποφρακτική άπνοια ύπνου, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει την αρτηριακή σας πίεση να ανέβει στα ύψη ενώ εσείς ροχαλίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν κοιμάστε τακτικές και σωστές ώρες αλλά και πάλι ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι και η υπνηλία σας κυριεύει, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης οποιαδήποτε ασθένειας.
Τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής
Αν είστε μία από εκείνες που ξεκινούν τη Δευτέρα με μία έντονη ρουτίνα γυμναστικής αλλά στη συνέχεια το αποφεύγετε για όλη την εβδομάδα λόγω του πόνου των μυών τότε προκαλείτε προβλήματα στην καρδιά. Είναι καλύτερο να στοχεύετε για αργή και σταθερή γυμναστική έτσι ώστε η καρδιά σας να μπορεί να συνηθίσει την φυσική άσκηση και να προσαρμοστεί αναλόγως.
Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
Πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή ή ακόμα και εβδομαδιαία βάση. Το να πίνουμε στο σημέιο του να μεθάμε είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν σας αρέσει να πίνετε όμως που και που (κακά τα ψέματα!) περιορίστε το σε ένα ποτό ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.
Μεγάλες ποσότητες φαγητού
Είναι γνωστό πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλά εάν το καλοσκεφτείτε, το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού δεν είναι καθόλου «δίκαιο» για την καρδιά. Είναι η πιο εύκολη λύση να ξεσπάμε στο φαγητό όταν δεν νιώθουμε καλά ή όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή όταν βαριόμαστε, παράλληλα όμως καταστρέφουμε και την μία και μοναδική καρδιά μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε στο πρόγραμα της διατροφής μας σωστές μερίδες υγιεινών τροφίμων για μία υγιή καρδιά!
Μηδαμινές επισκέψεις στο γιατρό
Μην βγάζετε συμπεράσματα από μόνοι σας ότι όλα είναι μια χαρά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά μπορεί να «χτυπήσουν» τον καθένα. Πρέπει να επισκέφτεστε το γιατρό σε τακτικά χρονικά διαστήματα και να κρατάτε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερίνη, το διαβήτη, το βάρος σας αλλά και το κάπνισμα υπό έλεγχο.
Για να διαπιστώσεις εάν διατρέχεις κίνδυνο, αρκεί να έρθεις σε επικοινωνία με τον γιατρό σου και να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
1ο Βήμα
Ενημερώσου για τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Ηλικία > 55 ετών
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ή αγγειακής πάθησης

2ο Βήμα
Μάθε τους αριθμούς που αφορούν στην υγεία σου
  • Αρτηριακή πίεση
  • Χοληστερόλη (ολική χοληστερόλη, «κακή» χοληστερόλη - LDL, «καλή» χοληστερόλη – HDL, τριγλυκερίδια)
  • Γλυκόζη (σάκχαρο) νηστείας
  • Δείκτης μάζας σώματος

3ο Βήμα
Συζήτησε με τον γιατρό σου για την υγεία της δικής σου καρδιάς, ώστε να εκτιμήσει εάν διατρέχεις κίνδυνο. Ακολούθησε τις οδηγίες του για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα.

boro.gr
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πριν από 25 χρόνια, έφερε ένα αιφνιδιαστικά χαρούμενο τέλος σε μια διαμάχη που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε θερμοπυρηνική μάχη. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, πολλοί Αμερικανοί έφθασαν να πιστεύουν ότι το Τείχος έπεσε χάρη στην παρέμβαση του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν. Σε ομιλία του το 1987 μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, σε ένα διαιρεμένο Βερολίνο, είπε στους σοβιετικούς ηγέτες να «γκρεμίσουν αυτό το Τείχος» - και αυτό ακριβώς, μας λένε, έκαναν.
Η «ανάγνωση» αυτή είναι στην καλύτερη περίπτωση ατελής και στη χειρότερη επικίνδυνη. Το άνοιγμα του Τείχους του Βερολίνου, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1989, δεν ήταν προσχεδιασμένο. Για μεγάλο μέρος της χρονιάς εκείνης, η Ανατολική Γερμανία παρέμενε σχεδόν χωρίς δυνατότητα διαφυγής: ο τελευταίος φόνος από φρουρό στο Τείχος συνέβη τον Φεβρουάριο∙ ο τελευταίος θάνατος στη διάρκεια απόπειρας φυγής στα ευρύτερα ανατολικογερμανικά σύνορα, μόνο 10 ημέρες νωρίτερα.

Τι έκανε λοιπόν αυτά τα αυστηρά φρουρούμενα σύνορα να ανοίξουν κυριολεκτικά εν μια νυκτί; Η απάντηση έγκειται σε μια σειρά λαθών από τους ανατολικογερμανούς αξιωματούχους, τα οποία πέταξαν επικίνδυνες σπίθες στην ατμόσφαιρα του φθινοπώρου του 1989 - ήταν ήδη ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στην άνοδο ενός ανατολικογερμανικού κινήματος αντίστασης και της κατάρρευσης του καθεστώτος.
Εκείνος που άνοιξε την πόρτα σε αυτά τα γεγονότα ήταν ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Στα τέσσερα χρόνια του στην εξουσία, είχε εφαρμόσει μια σειρά από κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις - αλλά για να ενισχύσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματός του, όχι να τον τερματίσει. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έφεραν τους σκληροπυρηνικούς δικτάτορες της Ανατολικής Γερμανίας σε δύσκολη θέση. Ενιωσαν πως έπρεπε να κάνουν και εκείνοι κάποιου είδους υποχώρηση. Τα μέλη του Πολιτμπιρό στο Ανατολικό Βερολίνο αποφάσισαν να κάνουν ασήμαντες αλλαγές στους δρακόντειους ταξιδιωτικούς κανονισμούς του κράτους. Ηταν μια ψευδομεταρρύθμιση. Διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι τα έκανε θάλασσα. Αλλά ακόμη και αυτό το λάθος δεν ήταν υποχρεωτικό να αποδειχθεί μοιραίο: οι ένοπλοι φρουροί του καθεστώτος στέκονταν ακόμη στο Τείχος, με εντολές να κρατήσουν τις πύλες κλειστές.
Εκείνο που είχε αλλάξει ήταν η αυτοπεποίθηση των πολιτών. Το φθινόπωρο του 1989, το κίνημα διαμαρτυρίας είχε πια αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να εκμεταλλευθεί την ανικανότητα του καθεστώτος. Οι πολίτες ήδη γνώριζαν ότι οι Αρχές θα έκαναν πίσω: έναν μήνα νωρίτερα, ο όγκος των ειρηνικών διαδηλωτών στη Λειψία ήταν τόσο μεγάλος ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας που, όπως γνωρίζουμε σήμερα, είχαν προετοιμάσει μια καταστολή τύπου Τιενανμέν είχαν κάνει πίσω. Και ήξεραν πως μπορούσαν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, τα αρχεία της Στάζι δείχνουν ότι τα μέλη του καθεστώτος δεν εμπιστεύονταν τους συναδέλφους τους, ούτε τους υφισταμένους τους - και πως αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης υπονόμευε σοβαρά την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη εξέγερση. Οταν λοιπόν δεκάδες χιλιάδες Βερολινέζοι κατευθύνθηκαν προς το Τείχος τα λεπτά που ακολούθησαν εκείνη τη μοιραία συνέντευξη Τύπου, ολόκληρο το σύστημα κατέρρευσε.
Η Μαίρη Ελίζ Σάροτ είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, λέκτορας στο Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Η κατάρρευση: Το αθέλητο άνοιγμα του Τείχους του Βερολίνου»


«Αγωνιστήκαμε»
Οπως έχει δηλώσει μία άλλη ανατολικογερμανίδα διαφωνούσα, η Μαριάν Μπίρτλερ, οι Δυτικοί πιστεύουν πως «ήταν το άνοιγμα του Τείχους αυτό που μας έφερε την ελευθερία μας. Ισχύει όμως το ανάποδο. Πρώτα αγωνιστήκαμε για την ελευθερία μας και μετά, εξαιτίας αυτού, έπεσε το Τείχος».
tanea.gr
Ένας πρώην εργαζόμενος της Nokia και υπεύθυνος για το Android Phone της εταιρίας, είναι πίσω από την εταιρία Vsenn που ετοιμάζει αρθρωτό τηλέφωνο.

Η Google, έχει ήδη ανακοινώσει και δείξει κάποια πρώτα δείγματα από το Project Ara, το δικό της αρθρωτό smartphone, με την νέα εταιρία Vsenn από τη Φινλανδία, να έχει τα ίδια σχέδια.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη συσκευή που ετοιμάζεται, αλλά θα διαθέτει custom αποσπώμενα πίσω καλύμματα και εναλλασσόμενα modules για κάμερα, μπαταρία, μνήμη, επεξεργαστή, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το αρθρωτό smartphone δίνει σημασία στην ασφάλεια του χρήστη με κρυπτογράφηση σε τρία επίπεδα.

Πηγή: e-pcmag.gr
Το να ξεκινάει κανείς την ημέρα του πίνοντας ζεστό νερό με στυμμένο λεμόνι δεν ακούγεται και ό,τι πιο ευχάριστο. Αν διαβάσει, όμως, το τι οφέλη μπορεί να έχει αυτό το αφέψημα για την υγεία, σίγουρα θα αλλάξει γνώμη.
Βοηθάει στην πέψη
Δεν είναι μόνο ότι το ζεστό νερό βοηθάει στην τόνωση του γαστρεντερικού, αλλά θεωρείται ότι το λεμόνι διεγείρει και καθαρίζει το συκώτι. Επίσης, βοηθά στην έκκριση περισσότερων πεπτικών οξέων που βοηθούν στην πέψη.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ασκορβικό οξύ. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, ενώ το ασκορβικό οξύ βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, κάτι το οποίο οδηγεί σε καλύτερη ανοσολογική λειτουργία.
Εξισορροπεί το pH
Αν το ανθρώπινο σώμα υποφέρει από μια χρόνια ανισορροπία pH, είναι πιο ευάλωτο απέναντι στις ασθένειες. Αν και το λεμόνι φαίνεται όξινο, είναι εξαιρετικά αλκαλικό και βοηθά στην εξισορρόπηση του pH. Ειδικά αν η διατροφή ενός ανθρώπου βασίζεται σε κρέας, τυριά και αλκοόλ.
Αποτοξινώνει
Το λεμόνι είναι ένα φυσικό διουρητικό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι βοηθά στο να αποβάλλονται ευκολότερα οι τοξίνες από το σώμα. Επίσης, συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερων ενζύμων που διεγείρουν το ήπαρ.
Δίνει ενέργεια
Οσοι το έχουν δοκιμάσει αλλάζουν εύκολα γνώμη για το ότι «μόνο ο καφές ξυπνάει το πρωί». Ο συνδυασμός του ζεστού νερού με το λεμόνι ενυδατώνει το σώμα και οξυγονώνει το αίμα, δημιουργώντας μια αίσθηση ευεξίας και απίστευτης ενέργειας.
Κάνει το δέρμα λαμπερό
Η χρόνια αφυδάτωση κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό. Η βιταμίνη C που περιέχεται στο λεμόνι διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, ενώ λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γήρανση.
Πηγή: iefimerida.gr
Μπορεί να σας φανεί τρελό, όμως είναι δυνατό να τρώμε σοκολάτες και πίτσα όλη την ημέρα χωρίς να πάρουμε γραμμάριο! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία ανακάλυψαν ένα υπερ-σνακ που κρατά μακριά τα κιλά όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά. Ονομάζεται θαμνόμουρο, ή αλλιώς κόκκινο μύρτιλλο (lingonberry ή cowberry) και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσε να αποτρέψει το επιπρόσθετο βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκανδιναβικές χώρες και μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα!
Η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου διαπιστώθηκε ότι είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία να μην προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, αναφέρεται στη σχετική μελέτη.
Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του φρούτου και στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κόκκινα μύρτιλλα ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όμως καλλιεργούνται και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.
aftodioikisi.gr
Σε ένα προκλητικό σχόλιο κατά του Ολυμπιακού προχώρησε ο αλβανός βουλευτής Εριον Μπράτσε, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους, όπου οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 3-2, ο βουλευτής έκανε την εξής ανάρτηση: «Η Γιουβέντους έκανε το καθήκον της και κέρδισε την πιο βρώμικη ομάδα της Ευρώπης. Κυριάρχησαν σε όλο τον αγώνα και από την άλλη πλευρά ο Αλέγκρι δεν μπορεί να κάνει τους παίκτες να υπηρετήσουν την ομάδα».

Ο Εριον Μπράτσε είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Αντιδράσεις προς το παρόν υπάρχουν μόνο από κάποιους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι προχώρησαν σε... «άκομψες» αναρτήσεις στο προφίλ του αλβανού βουλευτή.
tanea.gr
Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 15 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις (ειδικό έντυπο ΑΦ1 που θα συνιστά υπεύθυνη δήλωση για την οικογενειακή, οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του τελευταίου 12μήνου) όσοι δικαιούνται να ενταχθούν στην πιλοτική εφαρμογή σε 13 δήμους της χώρας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει σειρά ελέγχων – ακόμη και στις κατοικίες των επιδοματούχων – για την εξακρίβωση των συνθηκών διαβίωσης όσων θα λαμβάνουν τη σχετική ενίσχυση η οποία θα συμψηφίζεται με άλλα επιδόματα και καθορίζεται σε 200 ευρώ για μεμονωμένους δικαιούχους και 300 ευρώ για ζευγάρι. Σύμφωνα με το imerisia.gr, το ποσό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.

ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Τα ποσά του μηνιαίου εγγυημένου εισοδήματος αποτελούν και το “κατώφλι” του εισοδήματος που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι και είναι:
-Άγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.
-Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο.

-Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο

-Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο
-Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
-Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο

-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλ ή ενήλ 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ
Σύμφωνα με την απόφαση, θα ικανοποιηθούν αιτήσεις μέχρι την εξάντληση των διαθεσίμων πόρων του προγράμματος (20εκατ ευρώ) ενώ η ενίσχυση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου για όσους υποβάλουν αιτήσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Βρουξισμός είναι η επίσημη ιατρική ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τρίξιμο των δοντιών. Πρόκειται για την ακούσια κίνηση της γνάθου με αποτέλεσμα τα επάνω δόντια να τρίβονται με τα κάτω.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η πίεση στα δόντια από το τρίξιμο είναι δεκαπλάσια από αυτή που ασκείται όταν μασάμε το φαγητό μας.
Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια και όχι μόνο. Συνδέεται στενά με την ημικρανία, το σχηματισμό αποστήματος, την αστάθεια των δοντιών, ακόμη και τα προβλήματα ακοής.
Εκδηλώνεται σταδιακά οίδημα στα ούλα, το οποίο πολλές φορές δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα. Το οίδημα μπορεί να εξαπλωθεί και εν τέλει να πρηστεί ολόκληρο το πρόσωπο. Εάν εμφανιστεί απόστημα, απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών.
Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνότερο στο γυναικείο πληθυσμό, κυρίως όσο πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη στρες για τις γυναίκες και το τρίξιμο είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού για να το εκτονώσει.
Το επαναλαμβανόμενο τρίξιμο οδηγεί σε εκφύλιση των περιοδοντικών συνδέσμων που συγκρατούν το δόντι επάνω στο οστό της γνάθου. Έτσι, το δόντι γίνεται ασταθές και χρειάζεται εξαγωγή.
Όταν το δόντι δεν είναι σταθερό, είναι πιο εύκολο να εισχωρήσουν βακτήρια στα ούλα, με αποτέλεσμα τη μόλυνση.
Το προστατευτικό μασελάκι σιλικόνης είναι συνήθως η λύση που προτείνουν οι οδοντίατροι. Μια αποτελεσματική εναλλακτική είναι το μπότοξ, καθώς η ένεση στους μύες της κάτω γνάθου μπλοκάρει την αποστολή σημάτων που πυροδοτούν την ακούσια κίνηση και την άσκηση υπερβολικής πίεσης.
onmed.gr
Αν το αγαπημένο σας τετράποδο αγριέψει και σας επιτεθεί αφήνοντας το... αποτύπωμα των δοντιών του πάνω σας, μην αδιαφορήσετε.

Στη στοματική κοιλότητα τόσο του σκύλου όσο της γάτας υπάρχει πληθώρα βακτηρίων. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το κλωστηρίδιο του τετάνου και ο ιός της λύσσας.

Ειδικά αν πρόκειται για γάτα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς τα δόντια της εισχωρούν πιο βαθιά.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε σχολαστικά την πληγή, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό.

Σε περίπτωση αιμορραγίας, πάρτε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε την ελαφρά πάνω στην πληγή.

Όταν σταματήσει η αιμορραγία, βάλτε στην πληγή αντισηπτικό. Στη συνέχεια καλύψτε την πληγή με μια αποστειρωμένη γάζα.

Αν εμφανίσετε πυρετό ή εκδηλωθεί οίδημα ή έντονος πόνος, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Ο γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται και χειρουργικός καθαρισμός.

Κατά τη επίσκεψή σας στο γιατρό, πρέπει να έχετε μαζί το βιβλιάριο εμβολίων ώστε να κρίνει εάν χρειάζεται να εμβολιαστείτε.

Αναφέρετε με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του σκύλου (π.χ. ανήσυχος, επιθετικός, νευρικός, σιελόρροια) και κατόπιν αναφέρετε το συμβάν στην κτηνιατρική υπηρεσία.

Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια αντιτετανικό ορό, κάντε οπωσδήποτε.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!