Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Θάλασσα του θανάτου έχει γίνει ο Ειρηνικός ωκεανός εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα.
Το 98% του πυθμένα του ωκεανού καλύπτεται από νεκρή μάζα: από ψάρια και πλανγκτόν μέχρι απόβλητα οργανισμών. Η ζωή στα νερά του Ειρηνικού εξαφανίζεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς.
Έρευνα που δημοσιεύματα στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που περιέχει τα στοιχεία καταγραφών των τελευταίων 24 ετών, δείχνει ότι μόλις τα 2 τελευταία παρατηρείται τόσο υψηλή συγκέντρωση νεκρής μάζας.
Μόλις το Μάρτιο του 2012, το 1% του πυθμένα του ωκεανού ήταν νεκροί οργανισμοί ποσοστό που στις αρχές του 2013 έγινε 98%!
Οι επιστήμονες αποκλείουν μια τόσο ξαφνική αλλαγή να οφείλεται σε κάποιο άλλο φαινόμενο όπως πχ η υπερθέρμανση του πλανήτη.
aftodioikisi.gr
Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Με λίγα λόγια, ο περιορισμός της κατάθεσης πινικίδων θα χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.
Κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5%-10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών.
Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.



Πηγή: Τα Νέα
Σε 2.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της λειτουργίας των κοινωνικών φροντιστηρίων. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα προσφέρει δωρεάν στήριξη σε μαθητές που θα επιλεγούν βάσει των εισοδηματικών τους κριτηρίων.
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Ένα νόμισμα του ενός σεντ, που για χρόνια ήταν ξεχασμένο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, θα κάνει τον Αμερικανό ιδιοκτήτη του πλουσιότερο κατά τουλάχιστον 2 εκ. δολάρια.
Ο Ράντι Λόρενς είχε λάβει πριν από χρόνια από τον πατέρα του, ως δώρο, μια σειρά από σπάνια νομίσματα. Δεδομένου ότι τα παρέλαβε μέσα σε μια χάρτινη συσκευασία… φαγωμένου σάντουιτς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έδωσε και πολλή σημασία.
Πρόσφατα, ωστόσο, ανακάλυψε ότι ένα από αυτά είναι από μόνο του… θησαυρός. Πρόκειται για νόμισμα του ενός σεντ, το οποίο χρονολογείται από το 1974. Γιατί αναμένεται ότι θα πιάσει τουλάχιστον 2 εκ. δολάρια στην ήδη προγραμματισμένη δημοπρασία; Πολύ απλά, διότι είναι το ένα από τα μόλις δέκα που δημιουργήθηκαν.
Η παραγωγή του σταμάτησε πολύ γρήγορα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν το «διάβαζαν» οι ακτίνες-Χ. Για καλή τύχη του Λόρενς…
Πηγή: cbsnews.com
Πόσο χρόνο σπαταλάτε περίπου την ημέρα στο Facebook;

Αν ένα χρονικό διάστημα από πέντε έως είκοσι λεπτά -άντε, μισάωρο για τους πιο... φανατικούς- σας φαίνεται φυσιολογικό, πώς θα αισθανθείτε αν μάθετε πόσο συνολικά χρόνο (σε ημέρες, μπορεί και μήνες) έχετε συνολικά σπαταλήσει συνδεδεμένοι στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που ανοίξατε για πρώτη φορά λογαριασμό;

Με αφορμή τα δεκάχρονα του Facebook -ναι, πέρασαν δέκα χρόνια!- το περιοδικό Time σας βοηθά να ανακαλύψετε το δικό σας αριθμό ημερών που έχετε ξοδέψει συνδεδεμένοι.

Το Facebook "γεννήθηκε" στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το ερώτημα όμως παραμένει... Πόσο χρόνο χαλάει ο καθένας απ' αυτούς, δηλαδή από εμάς, μέσα στις σελίδες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης;

Το Time έφτιαξε μια εφαρμογή όπου μπορείτε μόνοι σας να το υπολογίσετε.

Αρκεί μόνο να δηλώσετε πόσα περίπου λεπτά (ή ώρες) μπαίνετε κατά μέσο όρο καθημερινά στο Facebook.

Από εκεί και πέρα, η ενσωματωμένη εφαρμογή που δημιούργησαν οι προγραμματιστές του περιοδικού λαμβάνει υπόψη, παίρνοντας τις βασικές πληροφορίες προφίλ σας, το μέσο όρο αναρτήσεων που γίνονται στη χώρα όπου μένετε, τον ακριβή χρόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός post, με σύνδεσμο ή όχι, στο προφίλ σας, μαζί με τις αλλαγές status.

Ναι, όλα αυτά, αντίστροφα μέρα προς μέρα μέχρι και την ημέρα που ανοίξατε το λογαριασμό σας στο Facebook.

Hint: Εσείς που κλείσατε και ξανανοίξατε το λογαριασμό σας κάποια στιγμή στο παρελθόν ίσως να μπορείτε να κοροϊδέψετε το σύστημα!

Για μένα, λοιπόν, ο χρόνος είναι 31 ημέρες και 44 λεπτά. Για εσάς;

Κάντε το τεστ και μάθετε.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε το αποτέλεσμα στο ίδιο το Facebook.
Πηγή: News.gr

Οφείλουμε να το παραδεχτούμε, τα κινητά έχουν μπει τόσο στη ζωή μας που όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε μια εξάρτηση από αυτά.
Τώρα μια νέα εφαρμογή μας επιτρέπει να μετρήσουμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από αυτά.
Ψυχολόγοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται με τους υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ανέπτυξαν μια εφαρμογή, που ονομάζεται "Mental" και η οποία βοηθά να ελέγξουμε τη χρήση που κάνουμε καθημερινά στο smartphone μας. Επίσης μας αποκαλύπτει αν έχουμε φτάσει στα όρια του εθισμού (ή αν τα έχουμε ξεπεράσει).
Σε μια πιλοτική έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να εξετάσουν την τηλεφωνική συμπεριφορά 50 φοιτητών, για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Το ένα τέταρτο από αυτούς, χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους, για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα. Μάλιστα οι χρήστες χρησιμοποιούν ελάχιστα το τηλέφωνο για κλήσεις και περισσότερο για άλλες χρήσεις.
Σκοπός της μελέτης είναι να βοηθηθούν οι χρήστες των κινητών να καταλάβουν τη σχέση τους με τη συσκευή τους. Παράλληλα, όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη χρήση των κινητών, ώστε να υπάρξουν αξιόπιστα δεδομένα, σε σχέση με το φλέγον αυτό ζήτημα.
Οι ερευνητές θέλουν να εξακριβώσουν τι σημαίνει φυσιολογική χρήση του κινητού και από ποιο σημείο και μετά ξεκινάει η υπερβολή και πώς φτάνουμε στην εξάρτηση. Τη νέα αυτή εφαρμογή μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν από το Play Store της Google.

Πηγή: News.gr

Το πρωτότυπο 4θυρο Kia KND-7 έκανε το ντεμπούτο του στη Βόρεια Αμερική, στο φετινό Consumer Electronics Show.

Σχεδιάστηκε στα στούντιο της Kia στη Σεούλ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου και υπεύθυνου σχεδιασμού Πίτερ Σρέγερ.

Εχει μήκος μικρότερο από τέσσερα μέτρα, οι πίσω πόρτες ανοίγουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις εμπρός επιτρέποντας την εύκολη πρόσβαση και δεν διαθέτει τις παραδοσιακές κολόνες Β.

Το τελευταίο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό στη μάσκα της Kia είναι ο χαμηλός σχεδιασμός της μάσκας, που ενσωματώνει και την εισαγωγή αέρα του στροβιλοσυμπιεστή του.

Κινητήρας GDI 1,6 υπερτροφοδοτούμενος, ισχύος 201 ίππων.
real.gr
Θα μπορούσε να αποτελεί κάποια εικονογράφηση για τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, ωστόσο οι σουρεαλιστικές εικόνες που δημοσίευσε το Business Insider είναι πέρα για πέρα αληθινές.
Μια αγροτική βίλα στη βόρεια Ιταλία συνετρίβη όταν ένας ογκόλιθος 5000 κυβικών κατρακύλησε από το βουνό, καταστρέφοντας έναν αχυρώνα κι ένα μέρος του αμπελώνα. Σύμφωνα με το BBC δεν υπήρξαν τραυματισμοί στην οικογένεια που ζειε στη φάρμα, ενώ το πιο απίστευτο είναι ότι έλαβαν μια «προειδοποίηση» καθώς ένας δεύτερος ογκόλιθος αποσπάστηκε από το βουνό αλλά σταμάτησε πίσω από το σπίτι.
Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν:





Πηγή: iefimerida.gr
Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βόννης ανέπτυξαν μια εφαρμογή, που ονομάζεται «Μένταλ» και μας βοηθά να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο είμαστε εξαρτημένοι από αυτό, καθώς και να ελέγχουμε την καθημερινή του χρήση.

«Αυτή η εφαρμογή λειτουργεί σαν μια ψηφιακή κλίμακα, που δείχνει πόσο πολύ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας. Μετά μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές του τηλεφώνου χρησιμοποιείτε περισσότερο, πόσο συχνά καλείτε κόσμο, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ίντερνετ», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κρίστιαν Μόνταγκ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε αρχικό στάδιο την εφαρμογή για να εξετάσουν την «τηλεφωνική» συμπεριφορά 50 φοιτητών, για 6 μήνες.

Το ¼ εξ αυτών χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, όχι για κλήσεις αλλά για άλλες χρήσεις.

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός εξάρτησης από πίσω. Πάντα συγκρίνουμε αυτή την συμπεριφορά με όταν παίζουμε τζόγο. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κερδίσετε χρήματα, υπάρχει πάντα μια θετική έκπληξη, όταν ενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας», επισημαίνει ο Κρίστιαν Μόνταγκ.

Τη νέα αυτή εφαρμογή μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν από το Play Store της Google.

http://www.onmed.gr

Παρατείνεται με απόφαση της Διοίκησης του ΟΓΑ έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 η προθεσμία για την υποβολή αρχικών αιτήσεων Α21, που αφορά στη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων του 2013, και η οποία έληγε στις 31 Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με το Διοικητή του ΟΓΑ Ξενοφώντα Βεργίνη, όσοι κριθούν δικαιούχοι, θα λάβουν αναδρομικά όλες τις δόσεις του επιδόματος από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος ενώ δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για υποβολή αιτήσεων.

Η Διοίκηση του Οργανισμού υπενθυμίζει επίσης ότι:

- Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων Α21 θα παραμείνει ανοικτό και για ενδεχόμενες διορθώσεις-συμπληρώσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν υποβληθεί σε προγενέστερο χρόνο.

- Όσοι έχουν τροποποιήσει ή συμπληρώσει την αρχική αίτηση Α21 και έχουν υποβάλει και τα προβλεπόμενα έγγραφα, δεν απαιτείται να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, με βάση την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών και δρομολογείται η καταβολή των επιδομάτων σε όσες απ΄ αυτές τα δικαιολογητικά είναι πλήρη.

http://www.4news.gr 
Ένας νεαρός δούλευε στο τμήμα φρούτων και λαχανικών μιας υπεραγοράς. Έρχεται ένας καλοντυμένος κύριος και του ζητάει μισό μαρούλι. Ο νεαρός του ζητάει να περιμένει λίγο για να πάει να συμβουλευθεί τον διευθυντή. Φτάνοντας στο γραφείο, λέει :

– Αφεντικό, είναι ένας μαλάκας που μου ζητάει μισό μαρούλι…

Αλλά δεν είχε καλά-καλά τελειώσει την κουβέντα όταν αντιλαμβάνεται πως ο τύπος τον είχε ακολουθήσει και ήταν πίσω του, οπότε συνεχίζει:

-…κι’ αυτός ο κύριος εδώ, προσφέρεται να αγοράσει το άλλο μισό.

Το πρόβλημα λύθηκε και αργότερα ο διευθυντής καλεί τον νεαρό στο γραφείο.

- Βλέπω πως μολονότι πήγες να τα σκατώσεις, σκέφτηκες γρήγορα και αντέδρασες πολύ έξυπνα, κι’ αυτό είναι κάτι που το εκτιμούμε εδώ… Από που είσαι ;

- Απ’ τη Βραζιλία.

- Aα, και γιατί ήρθες εδώ, σ’ αυτή τη χώρα ;

- Δεν περνούσα καλά εκεί… Στη Βραζιλία υπάρχουν μόνο πουτάνες και ποδοσφαιριστές.

- Πρόσεχε ρε πως μιλάς!… Η γυναίκα μου είναι Βραζιλιάνα!

– Μη μου πεις!… Και σε ποιά ομάδα έπαιζε ;;…


http://simantra.blogspot.gr 
Ο Ανδρέας Ευαγγελόπουλος είναι ο μαγνήτης των φαρσέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης…

Οι φάρσες περιέχουν ακατάλληλες φράσεις γι αυτό καλύτερα να τι δείτε μόνοι σας…









 http://peiraxtiri.gr
Νέα σελίδα ανοίγει στην αγορά των όπλων καθώς μια νέα σφαίρα βγαίνει στην επιφάνεια.
Ο λόγος για την Radically Invasive Projectile η ο οποία είναι τόσο θανατηφόρα που δεν χρειάζεται δεύτερη για να επέλθει θάνατος.

Το όνομα της σημαίνει ελληνιστί "Ριζικά Παρεισφρητικό Βλήμα" και κατασκευάστρια εταιρεία η G2 Research, με έδρα την Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr η συγκεκριμένη σφαίρα προκαλεί εννέα διαφορετικά κανάλια τραύματος, διαλύοντας -κυριολεκτικά και ολοκληρωτικά- όλα τα ζωτικά όργανα του θύματος.

http://www.thestival.gr
Η απάντηση σίγουρα δεν είναι αυτή, που θα περιμέναμε. Λογικά οι περισσότεροι θα έχετε ήδη σκεφτεί τον εγκέφαλο, την καρδιά ίσως και το συκώτι. Λάθος.

Το βαρύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα είναι το δέρμα, το οποίο προστατεύει και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Το δέρμα αποτελείται από 2 μέρη: την κεράτινη εξωτερική επιδερμίδα και το μαλακό εσωτερικό χόριο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι μεμβράνες των τριχών και των σμηγματογόνων αδένων και ο ιδρώτας.

Ζυγίζει περίπου 2,72 κιλά και μάλιστα το δέρμα ενός ενήλικα περίπου 70 κιλά, αν τεντωθεί μπορεί να καλύψει σχεδόν 1,8 τετραγωνικά μέτρα.

Δυόμισι περίπου εκατοστά δέρματος, περιέχουν περίπου 645 ιδρωτοποιούς αδένες, 23.500  νεύρα και 1.000 νευρικές απολήξεις, 65 θύλακες τριχών, 75 σμηγματογόνους αδένες και κάτι λιγότερο από 6 μέτρα αιμοφόρων αγγείων.

Βέβαια, μέχρι την ηλικία των 70 ετών ένας μέσος άνθρωπος θα έχει χάσει σχεδόν 47,5 κιλά δέρματος, δηλαδή περίπου τα 2/3 του συνολικού του βάρους.

http://www.seleo.gr

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στο στυλ από την υπερβολή. Η εξωτερική εμφάνιση εξαρτάται από την ισορροπία και από το σύνολο των «αντικειμένων» που βάζουμε πάνω μας.

Η Huffington post δίνει πέντε συμβουλές για να είστε σέξι ως τα νύχια, αλλά όχι χυδαία:

1. Παίξτε με τις αντιθέσεις του στυλ
Από τα ατού που υπάρχουν πάνω μας, λεπτές γάμπες, ωραίο στήθος, κομψοί γλουτοί, πρέπει να επιλέξουμε τι θα αναδείξουμε, γιατί δεν γίνεται να τα επιδεικνύουμε όλα μαζί. Ετσι, αν κάποια επιλέξει το κοντό ρούχο πρέπει ταυτόχρονα να φορέσει ζιβάγκο. Αντίθετα, αν επιλέξει τζιν ή παντελόνι μπορεί να συνδιάσει ένα ντεκολτέ.

2. Αποφύγετε τα κλισέ
Εχετε μπροστά σας ένα μίνι μαύρο κολητό φόρεμα. Αποφύγετε να βάλετε 12ποντα και προτιμήστε μια λύση πιο χαλαρή, όπως sneakers και ένα λευκό πουκάμισο δεμένο στη μέση.

3. Προσοχή στα υλικά και τα χρώματα
Οταν αγοράζετε εκκεντρικά ρούχα προσοχή στα υλικά και στα χρώματα. Ορισμένα υφάσματα μπορεί να δείχνουν φτηνά, να πέφτουν άσχημα πάνω σας και να έχουν ύποπτα χρώματα. Θυμίζω ότι «χυδαίο» σημαίνει συχνά «κοινότοπο». Αν, για παράδειγμα αποφασίσετε να ντυθείτε ολόμαυρα και πιστεύετε ότι αυτό είναι σέξι, κάνετε λάθος.

4. Προσοχή στα αξεσουάρ
Τα αξεσουάρ είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια εμφάνιση, είναι κοινό μυστικό. Προσελκύουν το βλέμμα στα επίμαχα σημεία του σώματος και δίνουν μια αίγλη μοναδικότητας στην κάθε γυναίκα. Πρέπει απαραιτήτως να ξέρουμε πώς και πόσα βάζουμε για να μη μοιάζουμε με χριστουγεννιάτικο δένδρο. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να φοράμε και κολιέ, και σκουλαρίκια. Προσπαθούμε να αδειάσουμε λίγο βάζοντας κολιέ και βραχιόλι π.χ.

5. Καλές δόσεις μακιγιάζ και μαλλιά
Δεν απαγορεύονται οι σκιές στα μάτια αλλά η ποσότητα και η ποιότητα είναι σημαντικές. Δεν γίνεται να βάζουμε βαριές σκιές και σκούρο κραγιόν ταυτόχρονα. Η αν επιμένετε για ένα κόκκινο κραγιόν βάλτε μόνο λίγη μάσκαρα και λίγο eye-liner. Αν προτιμήσετε κάτι σε smoky eye τότε μη βάφετε έντονα τα χείλη. Σε κάθε περίπτωση βάψτε τα φρύδια.
Αφήστε τα μαλλιά σας ελεύθερα, βάζοντας λίγο λάδι Kérastase για να τους δώσετε φόρμα και μη τοποθετείτε στα μαλλιά σας πάνω από ένα αξεσουάρ. Ξεχάστε τον πολύ σοφιστικέ κότσο και δέστε τα μαλλιά με κάτι απλό.
Ο αμερικανός παπυρολόγος Dirk Obbink, Καθηγητής στο τμήμα κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε δύο άγνωστα ποιήματα της Σαπφούς.
Γραμμένα σ’ ένα κομμάτι αρχαίου πάπυρου, που προσέφερε στον δρα Obbink «ανώνυμος συλλέκτης» στο Λονδίνο, είναι «πέραν πάσης αμφιβολίας» έργα της Σαπφούς, ισχυρίζεται ο Καθηγητής, και προέρχονται από το πρώτο βιβλίο της.

Το ένα σώζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου και εμπεριέχει αναφορές στους αδελφούς της ποιήτριας, τον Χάραξο και τον Λάριχο. Σε μια πρώιμη εκδοχή του άρθρου του, που θα δημοσιευθεί στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό «Zeitschrift fur Papyrologie und Epigraphik», ο Καθηγητής ανατρέχει στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρεται σε μία έμμετρη κριτική της Σαπφούς για τον Χάραξο και την ερωμένη του. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη του Χάραξου, αφού το όνομά του δεν εντοπίζεται πουθενά στα γνωστά έργα της ποιήτριας.
Ωστόσο, το όνομα αναφέρεται στην αρχή του ανευρεθέντος ποιήματος, όπου ο αφηγητής συμβουλεύει τον συνομιλητή του να προσευχηθεί στην Ήρα για την ασφαλή επιστροφή του στη Λέσβο με το πλοίο του άθικτο. Στις τελευταίες στροφές, «η Σαπφώ εκφράζει την ελπίδα ότι ο Λάριχος θα μεγαλώσει και θα γίνει άντρας», γράφει ο Dirk Obbink.

Το δεύτερο ποίημα σώζεται πιο αποσπασματικά και απευθύνεται στην Αφροδίτη, όπως πολλά άλλα από τα ερωτικά έργα της Σαπφούς. Ο Καθηγητής πιθανολογεί ότι ο πάπυρος προέρχεται από την πόλη Οξύρρυγχος της Αιγύπτου και χρονολογείται στον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», ο Ανακρέων «ηδυμελή», ο Λουκιανός «μελιxρόν αύχημα Λεσβίων» οι Ιουλιανός και Αντίπατρος «θηλυκό Όμηρο» και «τιμή Λεσβίων γυναικών», ενώ ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας». Ο Οράτιος, στη 2η ωδή του, μας λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.
Μετά τον θάνατό της, στην Λέσβο έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της. Στις Συρακούσες και την Πέργαμο στήθηκαν αγάλματά της, ενώ στις Συρακούσες κατασκευάστηκε και ένα κενοτάφιο σε ανάμνησή της.

http://www.naftemporiki.gr 
Σαν σήμερα, το 1828, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο Φοίνικας καθιερώθηκε ως το εθνικό νόμισμα της χώρας.

871 - Ο Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας, με τη συνεργασία του βυζαντινού στόλου που έστειλε για βοήθεια ο Βασίλειος Α', ανακαταλαμβάνει το Μπάρι, την έδρα των Σαρακηνών.

962 - Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ' στέφει τον Όθωνα Α' αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1536 - Ο Ισπανός Πέδρο ντε Μεντόθα ιδρύει το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

1709 - Ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ σώζεται από ναυάγιο και καταλήγει σε ένα έρημο νησί εμπνέοντας τον Ντάνιελ Ντεφόε να γράψει το «Ροβινσώνα Κρούσο».

1808 - Ο Ναπολέων μπαίνει στη Ρώμη.

1828 - Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ο Φοίνικας καθιερώνεται ως εθνικό νόμισμα.

1848 - Λήγει ο μεξικανοαμερικανικός πόλεμος με τη συνθήκη της Γουαδελούπης Ιδάλγο.

1848 - Φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτο πλοίο με Κινέζους μετανάστες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά χιλιάδες προκειμένου να κατασκευαστούν οι σιδηροδρομικές γραμμές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

1870 - Αποκαλύπτεται ότι ο Γίγαντας του Κάρντιφ, μία πέτρινη ανθρωπόμορφη κατασκευή, ύψους 3 μέτρων, δεν πρόκειται αρχαιολογικό εύρημα αλλά για φάρσα, που σκάρωσε ένας Αμερικανός καπνοπώλης ονόματι Τζορτζ Χαλ.

1880 - Τοποθετείται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο πρώτος ηλεκτρικός φανοστάτης.

1892 - Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ κάτω από τους μοντέρνους κανόνες διαρκεί 77 γύρους στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

1900 - Επεκτείνεται η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τη Λάρισα.

1912 - Εμφανίζεται ο πρώτος κινηματογραφικός στάντμαν. Ο Φρέντερικ Λόου πηδά με αλεξίπτωτο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.

1912 - Στην Αίγυπτο ο Τούρκος Τζεμάλ πασάς επιτίθεται κατά των Βρετανών στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2.000 άτομα.

1920 - Η Εσθονία διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1922 - Ο Κεμάλ Ατατούρκ περιμένει να εκκενωθεί η Μικρά Ασία από τα ελληνικά στρατεύματα ενώ παράλληλα συγκεντρώνει δυνάμεις για να απειλήσει τα Δαρδανέλια και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη. Η Αγγλία κινητοποιεί το στόλο της στη Μεσόγειο.

1924 - Ιδρύεται πεντατάξιο διδασκαλείο, συγχωνεύονται τα ελληνικά σχολαρχεία με το γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο γίνεται εξατάξιο.

1931 - Οι Ναζί αξιώνουν από τη γερμανική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την Κοινωνία των Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας καταγγέλλει δημόσια την πρόταση των Ναζί.

1932 - Στην Κούβα, 1.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό στην πόλη Σαντιάγο.

1933 - Ο Αδόλφος Χίτλερ διαλύει το γερμανικό Κοινοβούλιο.

1935 - Δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας.

1937 - Στον «ουρανοξύστη του Ρεξ» (16 μ.), στο κέντρο της Αθήνας, εγκαινιάζεται το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

1940 - Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.

1943 - Παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησε 140 μέρες. Οι Γερμανοί στρατιώτες παραδίδονται παρά τη δήλωση του Χίτλερ: «Η παράδοση αποκλείεται. Το στράτευμα θα αμυνθεί μέχρι τέλους».

1944 - Στην Ιταλία οι Γερμανοί σταματούν τη συμμαχική επίθεση στο Άντζιο.

1945 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ αναχωρούν για την Κριμαία προκειμένου να συναντηθούν με τον Σοβιετικό ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, στη Διάσκεψη της Γιάλτας.

1949 - Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος 45 στροφών.

1949 - Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ Μπεν Χόγκαν τραυματίζεται σοβαρά, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούεται με λεωφορείο. Παρά τους φόβους των γιατρών, θα συνεχίσει να παίζει γκολφ.

1951 - Ειδικοί ανιχνευτές καταγράφουν αισθητή αύξηση της ραδιενέργειας στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ατομικών εκρήξεων στην έρημο της Νεβάδα.

1957 - Η 7η Ολομέλεια του παράνομου ΚΚΕ διαγράφει το Νίκο Ζαχαριάδη.

1959 - Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι, η μοναδική κόρη του πρωθυπουργού Νεχρού, εκλέγεται πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου.

1962 - Για πρώτη φορά σε 400 χρόνια ευθυγραμμίζονται οι πλανήτες Ποσειδώνας και Πλούτωνας.

1971 - Καταστρέφεται η πρεσβεία της Βρετανίας στο Δουβλίνο, μια ημέρα μετά τις αντιβρετανικές διαδηλώσεις.

1971 - Στην Ουγκάντα μετά από πραξικόπημα αναλαμβάνει την εξουσία ο Αμίν Νταντά.

1983 - Αρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

1986 - Ψηφίζουν για πρώτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές οι γυναίκες του Λιχτενστάιν.

1989 - Οι τελευταίοι Σοβιετικοί στρατιώτες αποχωρούν από την Καμπούλ λήγοντας την εννιάχρονη κατοχή στο Αφγανιστάν.

1990 - Καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη οι τέσσερις εκτελεστές του Προέδρου της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου.

1990 - Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ επιτρέπει την επαναλειτουργία του κόμματος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και υπόσχεται ότι θα ελευθερώσει το Νέλσον Μαντέλα.

1991 - ΗΠΑ και Αλβανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους, οι οποίες είχαν διακοπεί το 1939.

1991 - Στην Κύπρο, έντονες αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων προκαλεί η έκθεση Μπους για το Κυπριακό, στην οποία παραλείπεται τελείως η τουρκική αδιαλλαξία.

1992 - Στη Νότια Αφρική, ιστορική πορεία ειρήνης πραγματοποιούν οι υποστηρικτές των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων μαύρων.

1992 - Το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» αποκαλύπτει έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία 300 εταιρΕίες από 28 χώρες, βοήθησαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ.

1993 - Επιτροπή της ΕΟΚ υποστηρίζει ότι, η μία στις τρεις γυναίκες κρατούμενες στα στρατόπεδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει βιαστεί.

1993 - Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την αύξηση του ρατσισμού στις αστυνομικές δυνάμεις της Ευρώπης.

1994 - Η Πολωνία υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

1994 - Στην Αίγυπτο, η παράνομη ισλαμιστική οργάνωση «Τζαμάα ελ Ισλαμίγια» ανακοινώνει ότι, όλοι οι ξένοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια, μετά τη σφαγή επτά μελών της οργάνωσης από τις δυνάμεις Ασφαλείας.

1994 - Τίθεται σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης της Ουγγαρίας με την Ε.Ε., η οποία φέρνει τη χώρα ένα βήμα πλησιέστερα στην πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995 - Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου συναντώνται για πρώτη φορά στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

1995 - Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Βρετανός θρύλος του τένις Φρεντ Πέρι, πρωταθλητής του Ουίμπλεντον για 3 συνεχείς χρονιές (1934, 1935, 1936), ρεκόρ, που θα σπάσει αργότερα ο μεγάλος Μπγιόρν Μποργκ.

1995 - Το διαστημικό λεωφορείο «Discovery» ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.

1995 - Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την έκθεση του λόρδου Φίνσμπεργκ για το Κυπριακό, στην οποία υποστηρίζει ότι, η παρούσα κατάσταση στα Κατεχόμενα ενδέχεται να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική.

1997 - Η αμερικανική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, οι θάνατοι από AIDS μειώθηκαν κατά το προηγούμενο εξάμηνο κατά 50%, χάρη στους νέους συνδυασμούς φαρμάκων.

1997 - Ο Ραϊμούντο Σαπόρτα, ο άνθρωπος, που έφερε τον Αλφρέντο ντι Στέφανο στη Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του ΄50 και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών από μόλυνση στα νεφρά.

1998 - Αεροσκάφος συντρίβεται σε βουνό κοντά στην περιοχή Κάραγιαν ντε Όρο στις Φιλιππίνες και σκοτώνονται 104 άνθρωποι.

2003 - Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στους Αγγελέτο Κανά, κοινοτάρχη Κιμώλου, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αγγελάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

2007 - Εκκενώνεται το Κέντρο Συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου, τα προσωρινά κεντρικά γραφεία Τύπου κοντά στην προεδρική κατοικία των ΗΠΑ. Το CNN μετέδωσε ότι η εκκένωση οφείλεται σε ύποπτο πακέτο.

http://www.enikos.gr 
Ο καθένας στο Facebook έχει έναν αριθμό ID, που δημιουργείται μόλις συνδεθεί. Οι αριθμοί όμως δεν είναι αυστηρά συνεχόμενοι.

Ίσως ο Ζούκερμπεργκ  να ήταν ο πρώτος που μπήκε στη σελίδα αφού τη δημιούργησε, αλλά δεν έχει καταγραφεί ως το νούμερο ένα. Οι τρεις πρώτοι λογαριασμοί… ήταν τεστ, κι έτσι ο Ζούκερμπεργκ είναι το νούμερο τέσσερα.

http://www.enikos.gr 
Στο 27,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (27,7%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Εξάλλου, σταθερή στο 12% παραμένει η ανεργία στην ευρωζώνη από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο, ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από 10,8% το Νοέμβριο σε 10,7% το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο
Συνολικά, τον Δεκέμβριο καταγράφονται 26,200 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,010 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 162.000 στην ΕΕ και κατά 129.000 στην ευρωζώνη.
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (27,8% τον Οκτώβριο), στην Ισπανία (25,8%), στην Κροατία (18,6%) και στην Κύπρο (17,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,1%) και στο Λουξεμβούργο (6,2%).
Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 13,9% σε 17,5%) και στην Ελλάδα (από 26,1% τον Οκτώβριο του 2012 σε 27,8% τον Οκτώβριο του 2013).
Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο έφτασε τα 1,388 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,7% και στις γυναίκες στο 32,1%.
Τέλος, αύξηση σημειώθηκε στα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 56,8% το Σεπτέμβριο, στο 59,2% τον Οκτώβριο. Με αυτά τα ποσοστά, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στην ανεργία των νέων και ακολουθούν η Ισπανία (54,3%) και η Κροατία (49,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,4%), στην Αυστρία (8,9%) και στην Ολλανδία (11,3%). Το Δεκέμβριο η ανεργία των νέων στην ΕΕ μειώθηκε στο 23,2% από 23,4% το Νοέμβριο και στην ευρωζώνη στο 23,8% από 24% αντιστοίχως.

http://www.fpress.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!