Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ονομάζεται Split και είναι ο πιο εύκολος και καινοτόμος τρόπος να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη συνάντηση με τον πρώην ή την πρώην σύντροφό σας.
Η «εφαρμογή του χωρισμού» μπορεί να σας λύσει τα χέρια, καθώς χρησιμοποιεί πληροφορίες από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Foursquare για να «προειδοποιήσει» σε πραγματικό χρόνο εάν ο πρώην βρίσκεται κάπου κοντά.

Εκτός από το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπει, η εφαρμογή χρησιμοποιεί το GPS για να σας δείξει ποιος είναι ο πιο εύκολος δρόμος για να ξεφύγετε!
Η ιδέα για την εφαρμογή Split γεννήθηκε από μια προσωπική εμπειρία του προγραμματιστή που την κατασκεύασε, αναφέρει το σχετικό άρθρο της Daily Mail.

Ο ίδιος δηλώνει πως η εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν θέλουμε να αποφύγουμε τη συνάντηση με τους γονείς όταν έχουμε βγει ραντεβού με νέο σύντροφο.

 
Πηγή: onmed.gr
Ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει την μανία του να κάνει σεξ
Η Tori Spelling έχει καταφέρει να παραμείνει σιωπηλή από τότε που μαθεύτηκαν τα νέα του χωρισμού της από τον σύζυγό της Dean McDermott ύστερα από 8 χρόνια γάμου. Βγήκαν πολλές φωτογραφίες της που την δείχνουν αδυνατισμένη και καταπονημένη αλλά παίρνει την εκδίκησή της με άλλο τρόπο.
Η πρώην σταρ του Beverly Hills, 90210 έχει ανοίξει την προσωπική της ζωή στις κάμερες του Lifetime για να καταγράφουν τον Dean ενώ προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξάρτησή του από το seξ στην κλινική αποτοξίνωσης.
Η Tori εθεάθη να φτάνει στην κλινική που βρίσκεται ο Dean μαζί με τις κάμερες. Ο 47χρονος απάτησε τη σύζυγό του με μία 28χρονη στον Καναδά. Είπε: «Λυπάμαι πραγματικά για τα λάθη που έκανα και τον πόνο που προκάλεσα στην οικογένειά μου. Αναλαμβάνω πλήρη ευθύνη για τις πράξεις μου και μπήκα από μόνος μου σε κλινική για να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μου. Χαίρομαι που παίρνω βοήθεια για να γίνω ο σύζυγος και πατέρας που αξίζει στην οικογένειά μου». Δεν ξέρουμε κατά πόσο επιτρέπεται να μπαίνουν κάμερες στην κλινική , αλλά θα δούμε ακριβώς τι έγινε στο True Tori, στις 22 Απριλίου.

http://peiraxtiri.gr 
Οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του, ίσως γιατί με το πέρασμα των αιώνων ο κρατήρας του έχασε την αρχική του μορφή και το μόνο που υπάρχει πλέον είναι δύο χαράδρες.
Το ηφαίστειο Σουσάκι υπάρχει και είναι το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν τα Μέθανα, ο Πόρος, η Μήλος, η Νίσυρος και η Σαντορίνη.
Το άγνωστο αυτό ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας σε ύψος 180 μέτρων και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Όλα αυτά τα αέρια προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν.
Σε πολλά σημεία της περιοχής το έδαφος είναι θερμό ενώ σε κάποια άλλα μπορεί να συναντήσει κανείς μικρές στοές από τις οποίες βγαίνουν θερμά αέρια και κάποτε αποτελούσαν σημεία εξόρυξης θειαφιού από τους κατοίκους της περιοχής. Αν αποφασίσει κάποιος να μπει στην ηφαιστειακή χαράδρα θα έρθει αντιμέτωπος με την έντονη μυρωδιά του θειαφιού που σε ορισμένα σημεία είναι αφόρητη αλλά και επικίνδυνη.
Οι τολμηροί που αποφασίζουν να επισκεφτούν το Σουσάκι έρχονται σε επαφή με την ενέργεια που αποπνέει μια ηφαιστειογενής περιοχή. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα ενός ρέματος, αποζημιώνονται από την ομορφιά της φύσης. Σε αρκετά σημεία το νερό αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της γης ενώ το τοπίο γίνεται και πάλι πράσινο με τα πεύκα να κάνουν την εμφάνισή τους στις απότομες πλαγιές. Ακόμη πιο ψηλά και ανάλογα με την εποχή ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μικρούς καταρράκτες που ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα.
Γεγονός είναι ότι το Σουσάκι μπορεί να παραμένει «ήσυχο» για αιώνες όμως οι γεωλόγοι το μελετούν συνεχώς και δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ξυπνήσει» και πάλι. Άλλωστε η έντονη σεισμική δραστηριότητα του 1997 προκάλεσε την άνοδο του μάγματος.
echoes.gr
Η επιτυχημένη παράσταση «Δεύτερο Πρόγραμμα» με τους Μανώλη Μητσιά, Αφροδίτης Μάνου και Γιάννη Μηλιώκα σε σκηνοθεσία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 25 και 26 Απριλίου 2014.

Το 1952 δημιουργείται στα πλαίσια του τότε ΕΙΡ το Δεύτερο πρόγραμμα και μέχρι πρόσφατα, που το έκλεισαν, κατέγραψε την ιστορία του αισθήματος μας και στάθηκε μια αξεπέραστη μουσική συντροφιά για πολλές γενιές μουσικόφιλων, που συντονίστηκαν μαζί του σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το Δεύτερο Πρόγραμμα, κατά κανόνα, φιλοξένησε το ελληνικό τραγούδι, την τέχνη που λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια σαν παλμογράφος όλων όσων βιώνει και νοιώθει ο μέσος Έλληνας. 

Σήμερα που η συχνότητα του Δεύτερου παραμένει βουβή μια γνωστή παρέα από τραγουδιστές αποφάσισε να το "ξαναστήσει" στα ερτζιανά της ψυχής και της φαντασίας μας.

Ο Μανώλης Μητσιάς, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Μηλιώκας, τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές, συνεχίζουν την συνεργασία τους και αυτό το χειμώνα και “παίζουν” σε μια παράσταση των Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα που με ήχους και εικόνες συνοψίζει την πολιτική και την αισθητική ιστορία της Ελλάδας αυτά τα εξήντα τελευταία χρόνια.

Σε μια εποχή που όλα γύρω σκοτεινιάζουν το «Δεύτερο Πρόγραμμα» ξανανοίγει στην Συγγρού, όχι για να νοσταλγήσει αλλά για να γεμίσει τις βαλίτσες μας με ό,τι πολύτιμο κρατάει η μνήμη μας, σαν αντίσωμα και αντίδωρο για τις δυσκολίες της σημερινής εποχής.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

www.gialino.gr, Τηλ. 210 9316101

Η Ισλανδία είναι μια πολύ όμορφη και εντυπωσιακή χώρα και δικαιολογημένα αποτελεί τον παράδεισο για τους λάτρεις της φωτογραφίας.
Διαθέτει πολλές περιοχές με μαγευτικά και θεαματικά τοπία που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε κάποια στιγμή από κοντά. Η μαγεία που την περιβάλει γίνεται έντονα εξωπραγματική τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τη διάρκεια του φυσικού φαινόμενου «Midnight Sun».
Τον Ήλιο του Μεσονυχτίου μπορούν να τον απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών που βρίσκονται Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και Νότια του Κύκλου της Ανταρκτικής, όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ με αποτέλεσμα να είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Στην Ισλανδία το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα συναρπαστικό κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον ήλιο να κινείται παράλληλα στον ορίζοντα δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο και συναρπαστικό θέαμα.
Με το νησί να βρίσκεται σε μία μόνιμη κατάσταση ηλιοβασιλέματος, ο ταξιδιώτης βρίσκεται σε μια χώρα αντιθέσεων και εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς.
Ενεργά ηφαίστεια, καυτά ποτάμια λάβας και εντυπωσιακοί θερμοπίδακες συνυπάρχουν με αρχαίους παγετώνες, δυνατούς καταρράκτες και ορμητικούς ποταμούς συνθέτοντας το μοναδικό τοπίο της άγριας και ανόθευτης ισλανδικής φύσης.
Ο 35χρονος κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης Joe Capra είναι ο δημιουργός του timelapse που ακολουθεί. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Για 17 μέρες ταξίδευα μόνος μου σε ολόκληρο το νησί, φωτογραφίζοντας σχεδόν 24 ώρες τη μέρα, κοιμόμουν μέσα στο αμάξι και έτρωγα όποτε είχα χρόνο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τράβηξα 38.000 φωτογραφίες, διένυσα περίπου 4.600 χιλιόμετρα και είδα μερικά από τα πιο εκπληκτικά και απερίγραπτα τοπία του πλανήτη! Η Ισλανδία είναι σίγουρα ένα από τα πιο ασυνήθιστα μέρη που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε
echoes.gr
Λύνετε συνεχώς στα σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές προκειμένου να «ενεργοποιήσετε» τα κύτταρα του εγκεφάλου σας; Επιθυμείτε να αποκτήσετε το IQ του Αινστάιν και όμως.... δεν τα καταφέρνετε; Εχετε σκεφθεί ποτέ πως το μυστικό της βελτίωσης της αντίληψης και της μνήμης μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα; Και όμως... Υπάρχει ένα ρόφημα που κάνει «θαύματα», όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, το πράσινο τσάι βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, ενώ οι επιστήμονες κατέγραψαν σημαντικές βελτιώσεις σε ασκήσεις μνήμης σε άτομα που καταναλώνουν πράσινο τσάι.
Οπως αναφέρει το Onmed, με τη βοήθεια της μαγνητικής απεικόνισης, οι επιστήμονες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στις συνάψεις των νευρώνων μεταξύ του πλευρικού και του πρόσθιου φλοιού του εγκεφάλου.
Προηγούμενες έρευνες είχαν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού για την υγεία μας, αλλά η συνεισφορά του στους μηχανισμούς των νευρώνων του εγκεφάλου δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Psychopharmacology.
Θα μπορούσε να είναι δημιούργημα του ανθρώπου, όμως η φύση ξέρει να μας εκπλήσσει και να μας παρουσιάζει κάποια από τα πιο θαυμαστά «έργα» της.
Στο νησί Middle Island της Δυτικής Αυστραλίας, το μεγαλύτερο από τα νησιά και νησίδες που συνθέτουν το αρχιπέλαγος Recherche, υπάρχει μια λίμνη που όμοιά της δεν θα συναντήσει κανείς πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την λίμνη Hillier που έχει γίνει διάσημη για το ιδιαίτερο χρώμα του νερού της το οποίο είναι… ροζ!
Η συγκεκριμένη λίμνη ανακαλύφθηκε το 1802, έχει πλάτος περίπου 600 μέτρα, την «αγκαλιάζουν» σκουροπράσινα δάση ευκαλύπτων και διαθέτει υφάλμυρο νερό. Το χρώμα του βέβαια παραμένει ένας γρίφος τον οποίο προσπαθούν να «λύσουν» οι επιστήμονες.
Μία από τις πιθανές εξηγήσεις που έχουν δοθεί για το ροζ του νερού, είναι ότι ο χρωματισμός ίσως οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητα λευκού θαλασσινού αλατιού που έρχεται σε αντίθεση με τα κόκκινα αλόφιλα βακτηρία που βρίσκονται στις κρούστες άλατος. Μία άλλη θεωρία μιλά για τις χαμηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων αλλά και των διαφόρων τύπων βακτηριδίων και φυκιών.
Η λίμνη Hillier αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών και μάλιστα πολλοί bloggers από όλο τον κόσμο έχουν την επίσκεψη στη λίμνη ως ένα από τα πράγματα που θέλουν οπωσδήποτε να πραγματοποιήσουν.
echoes.gr
Ένας ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στη Γερμανία παραδέχτηκε ότι είχε κρύψει 67 τεφροδόχους που περιείχαν τα λείψανα ισάριθμων αποτεφρωμένων νεκρών, μολονότι είχε πληρωθεί από τους συγγενείς τους για να ρίξει τις στάχτες στη θάλασσα. 

"Είχα πολύ σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες εκείνη την περίοδο", είπε ο νεκροθάφτης στο δικαστήριο της πόλης Ζανγκενχάουζεν που τον καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή για 29 περιπτώσεις απάτης.

Αστυνομικοί είχαν βρει τις τεφροδόχους σε ένα εγκαταλειμμένο ξυλουργείο της πόλης Στόλμπεργκ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Στα 67 δοχεία υπήρχαν οι στάχτες ανθρώπων απ' όλη τη Γερμανία που είχαν αποτεφρωθεί το 2011 και το 2012. Ο νεκροθάφτης πάντως είχε φροντίσει να γράψει πάνω σε κάθε τεφροδόχο το όνομα και την ημερομηνία γέννησης και θανάτου των πελατών του.

Φέτος τον Ιανουάριο ο εργολάβος κατάφερε τελικά να εκπληρώσει τη δική του πλευρά της συμφωνίας και έθαψε τους πελάτες του στη θάλασσα.


http://www.newsit.gr
Για την εγκατάστασή της απαιτείται μια επιφάνεια μόλις 2 τ.μ., δηλαδή περίπου όσο ένα ασανσέρ. Και όμως μπορεί να παράξει 5 φορές περισσότερη ενέργεια από ανεμογεννήτριες αντίστοιχου μεγέθους: 10 μεγαβατώρες το χρόνο.
Η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια, που ονομάστηκε και "ανεμογεννήτρια τσέπης" κατασκευάστηκε από την εταιρεία Tokio Fukui και μάλιστα πήρε χρηματοδότηση από το crowdfunding site Indiegogo.
Εκτός του μικρού της βάρους και της ελάχιστης επιφάνειας που καταλαμβάνει, δεν έχει έλικες, έτσι μπορεί να εγκατασταθεί στη φύση, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ζώων και πουλιών.
Μπορεί να ενσωματώσει επίσης μια μπαταρία λειτουργώντας έτσι ως ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
Ενώ μπορεί να προσαρμοστεί σε στέγες κτηρίων ή να ηλεκτροδοτήσει απομακρυσμένες περιοχές
news.gr
Κάποιος κύριος ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα πρόωρης κορύφωσης επισκέπτεται τον ψυχίατρο.

Ασθενής : Γιατρέ μου έχω μεγάλο πρόβλημα, όταν κάνω έρωτα με τη γυναίκα μου δεν μπορώ να κρατηθώ πάνω από 3 λεπτά.

Γιατρός : Πόσο καιρό αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό;

Ασθενής : Από τότε που παντρευτήκαμε.

Γιατρός : Είχατε ποτέ πετύχει ποτέ να κρατηθείτε περισσότερο, στα τόσα χρόνια που είσαστε παντρεμένος;

Ασθενής : Μία φορά, μονάχα είχα κρατηθεί 1 ώρα και 3 λεπτά.

Γιατρός : Μμμμμμ, 1 ώρα και 3 λεπτά είπατε; πότε συνέβη αυτό;

Ασθενής : Το φθινόπωρο φέτος, που άλλαξε η ώρα σε χειμερινή!
Ανάκληση αυτοκινήτων μάρκας Mitsubishi μοντέλο ASX εκτελεί η εταιρεία Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Η ανάκληση αφορά 1013 οχήματα, παραγωγής 2011-2012, στα οποία στα αυλάκια του πιστονιού που βρίσκονται τα ελατήρια, ενδέχεται να συγκεντρωθούν επικαθίσεις λόγω της γωνίας ψεκασμού καυσίμου, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του κινητήρα.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ανάκληση.
Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Mitsubishi για να γίνει επαναπρογραμματισμός της μονάδας διαχείρισης του κινητήρα (εγκέφαλος - ECU), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ στα τηλέφωνα 210 3483300 και 605 με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της, ή μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@saracakis.gr.
news.gr
Το Twitter προχωρά στην εφαρμογή του ολικού επανασχεδιασμό της σελίδας του προφίλ των χρηστών, που ετοίμαζε τους τελευταίους μήνες, θυμίζοντας αρκετά την αντίστοιχη σελίδα του Facebook.
Τα πρώτα Twitter profile με το νέο σχεδιασμό είναι κάποιων διασημοτήτων, όπως είναι η Μισελ Ομπάμα, ο ηθοποιός Ζακ Έφρον, ο Νίκος Αλιάγας και άλλοι.
Στο νέο σχεδιασμό εντύπωση προκαλούν οι μεγαλύτερες σε διαστάσεις φωτογραφίες με το πάνω μέρος της οθόνης να καταλαμβάνει μια μεγάλη εικόνα στα πρότυπα της cover photo στο Facebook.
Το Twitter υποστηρίζει ότι τώρα τα tweets θα αποκτήσουν μεγαλύτερο engagement, κάνοντας έτσι κάποια βήματα στο να γίνει το Twitter ανταγωνιστικό marketing εργαλείο όπως είναι το Facebook.
Εκτός από τις αισθητικές αλλαγές, υπάρχουν και κάποιες λειτουργικές, με το χαρακτηριστικό Dates να δίνει δυνατότητα για ευκολότερη αναζήτηση παλαιότερων tweets, με βάση την ημερομηνία.
Τέλος υπάρχουν δυνατότητες για Pinned Tweet που μένει πάντα ψηλά στο timeline, Best Tweets που είναι εύκολα αναζητήσιμα λόγω του υψηλού engagement και Filtered Tweets, ώστε οι χρήστες να επιλέγουν τι tweets θα βλέπουν στα προφιλ άλλων χρηστών.
Οι αλλαγές θα γίνουν σύντομα διαθέσιμες σε όλους.

http://www.thestival.gr 
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης είναι μία δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Οι κάρτες αυτές εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας.
Φυσικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας, δεν καλύπτει τα έξοδά σας αν ταξιδεύετε προκειμένου να λάβετε ιατρική περίθαλψη και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.
Μπορείτε να αποκτήσετε μια Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας εφόσον φυσικά είστε ασφαλισμένοι ή καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.
Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα.
Η διάρκεια ισχύος της κάρτας διαφέρει από χώρα σε χώρα και για το λόγο αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα και να διευκρινίσετε αυτό το θέμα πριν αποκτήσετε την κάρτα.
Εάν η τοπική αρχή αρνηθεί να σας παράσχει την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, θα πρέπει να σας χορηγήσει ένα προσωρινό πιστοποιητικό. Εάν δεν το χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τα δικαιώματά σας και προτείνει να επικοινωνήσετε με το κέντρο Solvit προκειμένου να μάθετε πώς να υποβάλλετε τη σχετική καταγγελία.
Το SOLVIT είναι μια υπηρεσία που παρέχουν οι εθνικές διοικήσεις των χωρών της ΕΕ, καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας.
Πρόκειται για διαδικτυακή κυρίως υπηρεσία. Το SOLVIT στόχο έχει την εξεύρεση λύσης μέσα σε 10 εβδομάδες – ξεκινώντας από την ημέρα που αναλαμβάνει την υπόθεσή σας το κέντρο.
Το SOLVIT μπορεί να σας βοηθήσει, αν: τα δικαιώματα που έχετε ως πολίτης της ΕΕ ή ως επιχείρηση της ΕΕ παραβιάζονται από δημόσια αρχή άλλης χώρας της ΕΕ και δεν έχετε (ακόμη) προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Προβλήματα που μπορεί να επιλύσει το SOLVIT είναι τα κάτωθι:
- Αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων

- Δικαιώματα βίζας και διαμονής

- Εμπόριο και υπηρεσίες

- Οχήματα & άδεια οδήγησης

- Οικογενειακές παροχές

- Συνταξιοδοτικά δικαιώματα

- Εργασία στο εξωτερικό

- Παροχές ανεργίας

- Υγειονομική ασφάλιση

- Πρόσβαση στην εκπαίδευση

- Διασυνοριακή κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών

- Eπιστροφή ΦΠΑ
Για το πώς λειτουργεί το κέντρο SOLVIT μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


news.gr

Έτοιμες να ανακοινώσουν τα φετινά προγράμματα διευκόλυνσης των πελατών τους για την αποπληρωμή της εφορίας είναι οι τράπεζες. Για μια ακόμη χρονιά θα εφαρμοστούν τα συστήματα πληρωμής του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας με τον καταναλωτή να έχει δύο επιλογές: ή να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της εφορίας εφάπαξ και μετά να έχει να κάνει μόνο με την τράπεζα, ή να πληρώνει την κάθε δόση της εφορίας με την κάρτα παρατείνοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία αποπληρωμής.



Της Έφης Καραγεώργου.

Αν έχετε στο πορτοφόλι σας πιστωτική κάρτα με ικανό πιστωτικό όριο, μπορείτε να εξοφλήσετε την οφειλή σας στην Εφορία με 6 έως 12 άτοκες δόσεις και να δώσετε σημαντική ανάσα στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας. Ανάλογα δε με το ποσό οφειλής και τις άτοκες δόσεις που προσφέρει η τράπεζα,  η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να  «σπάσει» και σε μικρότερα ποσά.

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει ο κάτοχος της κάρτας, έχει τη  δυνατότητα πληρωμής όλου του φόρου ή κάθε μίας εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπονται για φέτος από 6  έως 12 άτοκες δόσεις. Επίσης αν ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ την βεβαιωμένη οφειλή, τότε ανεξάρτητα αν θα πληρώσει με  μετρητά  ή με πιστωτική κάρτα έχει έκπτωση 1,5%.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσει την οφειλή του σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η καταβολή των οποίων θα γίνει, για την πρώτη δόση  στο τέλος  Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και για την Τρίτη στο  τέλος Νοεμβρίου. Ειδικότερα αναφέρουμε ότι οι κάρτες της  Τράπεζα Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών που έχει απορροφήσει) προσφέρουν έως 12 άτοκες δόσεις.

Με τις πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που θα τους βεβαιωθεί μέχρι σε  9 άτοκες δόσεις.

Οι τράπεζες Alpha, Citibank και Atticaπροσφέρουν έως 6 άτοκες δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

http://www.fpress.gr
Νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για 10.000 άνεργους που προκηρύχτηκε τον προηγούμενο μήνα είχε σημαντικά μεγάλη ανταπόκριση από τους εργοδότες και καλύφθηκε μέσα σε μερικές μόνο μέρες. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού εισηγήθηκε στο υπουργείο Εργασίας να επαναπροκηρυχτεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα, θα είναι αυτό με το οποίο θα ξεκινήσει η εφαρμογή της διάταξης που ορίζει ότι για τους μακροχρόνια άνεργους η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας θα είναι μισή, δηλαδή 5% αντί 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος επιδότησης απασχόλησης είναι η πρόσληψη 12.000 ανέργων για 12 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, από όλη την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.
Οι ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι 25 έως 66 ετών που έχουν δελτίο σε ισχύ και έχουν προηγουμένως περάσεις τη διαδικασία εξατομίκευσης για τις δεξιότητες που διαθέτουν.  Η διαδικασία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή, ενώ αιτήσεις συμμετοχής δεν θα καταθέσουν οι άνεργοι, αλλά οι εργοδότες.
Η επιδότηση για εργασία 25 ημερών το μήνα θα είναι 450 ευρώ και από εκεί και πέρα ο κάθε εργοδότης θα συμπληρώνει την αμοιβή του ανέργου που θα απασχολήσει, με ελάχιστη αμοιβή τα 586 ευρώ για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία και με πλήρη ασφάλιση. Αν ο άνεργος έχει προϋπηρεσία, πτυχίο και ειδίκευση σε κάποιον τομέα, τότε η αμοιβή θα είναι μεγαλύτερη, σημαντικά μειωμένη όμως για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς θα ισχύσει η νέα διάταξη για τις τριετίες.
aftodioikisi.gr
Η μεγάλη ανατροπή δεδομένων στη βαθμολογία της UEFA είναι γεγονός.

Με εντελώς αναπάντεχο τρόπο, η Ελλάδα είναι οριστικά στη 12η θέση για τη σεζόν 2015/16!

Η Βασιλεία αυτοκτόνησε στο Μεστάγια, χάνοντας 5-0 από τη Βαλένθια στην παράταση του δεύτερου προημιτελικού του Europa League.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με 2-0 υπέρ των... αιμοβόρων νυχτερίδων και η κανονική διάρκεια -αλλά και το πρώτο ημίχρονο της παράτασης- με 3-0, το σκορ, δηλαδή, του πρώτου αγώνα στο άδειο λόγω τιμωρίας Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ.

Το Μεστάγια... έγειρε, οι Ελβετοί λύγισαν και η Βαλένθια προκρίθηκε στα ημιτελικά, αφήνοντας τη χώρα της 13ης θέσης της βαθμολογίας της UEFA χωρίς εκπρόσωπο στη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Συνεπώς, η Ελβετία "τερμάτισε" για φέτος στους 33.225 βαθμούς, στη 13η θέση, έναντι 33.600 βαθμών της χώρας μας που είχε τερματίσει μια φάση νωρίτερα -στη φάση των 16, με τον Ολυμπιακό- στη 12η θέση.


Τα οφέλη της 12ης θέσης


- Ο πρωταθλητής Ελλάδος εξασφαλίζει απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League -και- για τη σεζόν 2015/16.

- Ο κυπελλούχος Ελλάδος ή ο τρίτος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος (ανάλογα με το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο) θα εξασφαλίσει απευθείας θέση στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2015/16.


Η επόμενη χρονιά


Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην κατάληψη της 12η θέση και για τη σεζόν 2016/17, αρχής γενομένης από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων της χρονιάς που έρχεται.

Η Ελλάδα εκκινά από τη 13η θέση (25.700 βαθμοί) και βρίσκεται σε θέση κυνηγού, σε απόσταση αναπνοής από τη 14η Τσεχία (25.250 βαθμοί) και ασφαλείας από τη 15η Αυστρία (21.550 βαθμοί) και τη 16η Ρουμανία (21.174 βαθμοί).

Η χώρα μας κυνηγά τη 12η Τουρκία (26.600 βαθμοί), την 11η Ελβετία (27.475 βαθμοί) και το 10ο Βέλγιο (27.600 βαθμοί).

news.gr
Σήμερα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, το δώρο Πάσχα του 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, σήμερα θα προπληρωθούν επίσης και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που θα καταβάλλονταν κανονικά από 11/04/2014 μέχρι και 27/04/2014.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Σε ανακοίνωση τού ΟΑΕΔ σημειώνεται ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των μακροχρονίως ανέργων και των δικαιούχων του βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.
aftodioikisi.gr
H Praktiker Hellas ανακοίνωσει τη μεταβίβασή της στην καναδική Fairfax Financial Holdings Limited, ενώ η σύμβαση που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο Christopher Seagon, διαχειριστής της ΒΜ Praktiker International GmbH, υπεγράφη χθες. Οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία, χωρίς την περαιτέρω ανακοίνωση των οικονομικών όρων της συναλλαγής. Παράλληλα, η εξαγορά υπόκειται ακόμη στις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων των πιστωτών.
Βάσει των ετήσιων πωλήσεών της, οι οποίες αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ, η Praktiker Hellas αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου στο εξωτερικό.
Η Praktiker έχει παρουσία στην Ελλάδα με 14 καταστήματα και απασχολεί περίπου 1.100 εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο μιας δομημένης και ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, ο Διαχειριστής κ. Christopher Seagon διαπραγματευόταν με πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, από τους οποίους η Fairfax κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά για όλους τους εμπλεκόμενους. Η Fairfax θα συνεχίσει τη διατήρηση όλων των καταστημάτων και εργαζομένων της εταιρίας, ενώ διατηρείται ως έχει η επωνυμία Praktiker.
Η Fairfax είναι γνωστή από το 1985 για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εταιρικών αξιών και έχει ένα σημαντικό ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων σε διεθνείς εταιρίες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη). Για το λόγο αυτό ο κ. Seagon θεωρεί ότι η Fairfax και η Praktiker Hellas ταιριάζουν πραγματικά καλά.
«Η γκάμα προϊόντων της Praktiker στην Ελλάδα είναι σημαντικά ευρύτερη από εκείνη της Γερμανίας», όπως σημειώνει ο κ. Seagon. Συγκεκριμένα, η γκάμα της Praktiker Hellas, παράλληλα με τα τυπικά DIY προϊόντα, περιλαμβάνει οικιακά και ηλεκτρικά είδη, όπως πλυντήρια και τηλεοράσεις. «Ως εκ τούτου, ένας επενδυτής με αυτό το εύρος επενδύσεων και οικονομικών πόρων, καλύπτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να αναπτύξει με επιτυχία την επιχειρηματική δραστηριότητα της Praktiker στην Ελλάδα», είναι πεπεισμένος ο κ. Seagon.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά» δηλώνει ο κ. Prem Watsa, Chairman & CEO της Fairfax. Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αναζωογόνηση της οικονομίας της, μέσω της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων που δημιουργούν θετική δυναμική, ενισχύοντας έτσι τόσο την απασχόληση όσο και την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.
«Είμαστε λοιπόν ενθουσιασμένοι με την εξαγορά της Praktiker Hellas, η οποία είναι πρωτοπόρα και σταθερή ηγέτιδα εταιρία στην αγορά του DIY & Home Improvement στην Ελλάδα. Επίσης, είμαστε πεπεισμένοι, ότι η Praktiker Hellas, υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Σελαλμαζίδη και της ομάδας του, είναι μια από της καλύτερα διοικούμενες εταιρίες στην αγορά αυτή», συνεχίζει ο κ. Watsa.
H Praktiker Hellas είναι η έκτη εταιρία του Ομίλου στο εξωτερικό που μεταβιβάζεται σε επενδυτή από τον Διαχειριστή κ. Seagon. Ήδη, από τον Οκτώβριο 2013 ολοκλήρωσε την πώληση των μετοχών της Batiself SA στο Λουξεμβούργο, ενώ το Φεβρουάριο 2014 ακολούθησαν οι εταιρίες Praktiker Ουκρανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και το Μάρτιο η Praktiker Πολωνίας.

Το ιστορικό BM Praktiker International
Η BM Praktiker International GmbH είναι μια συμμετοχική εταιρία του ομίλου Praktiker, στην οποία συγκεντρώνονται οι μετοχές 11 εταιριών. Σε συνέχεια των αιτήσεων πτώχευσης εταιριών του ομίλου Praktiker στις αρχές Οκτωβρίου 2013, η BM Praktiker International κατέθεσε αίτηση έναρξης της διαδικασίας πτώχευσης στο αρμόδιο δικαστήριο του Αμβούργου. Το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας την 21η Οκτωβρίου 2013 ορίζοντας ως υπεύθυνο διαχειριστή τον Δικηγόρο κ. Christopher Seagon.

Το ιστορικό της Fairfax Financial
H Fairfax Financial είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων.

http://www.4news.gr 
Στις 11 Απριλίου του 2002 επιχειρείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

491-Ο Φλάβιος Αναστάσιος γίνεται Βυζαντινός αυτοκράτορας με το όνομα Αναστάσιος Α'.

1241-Ο Μπατού Χαν νικά τον Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μόχι.

1713-Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης, με την οποία τερματίζεται ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής.

1827-Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

1905-Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει άρθρα όπου διατυπώνει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1990-Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός, με τη στήριξη του κόμματος της ΔΗ.ΑΝΑ.

1996-O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στο Παρίσι, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 67-66.

2006-Συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή.

http://www.enikos.gr 
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν κοντά σε αυτά ή να κάνουν βαρκάδα στην επιφάνεια της λίμνης, αλλά οι πιο τολμηροί μπορούν να καταδυθούν στο βυθό και να εξερευνήσουν από κοντά τα πλοία.

Το πιο παλιό, μάλιστα, ναυάγιο χρονολογείται εδώ και 150 χρόνια, ενώ η φιγούρα του είναι ορατή από κάθε σημείο του κόλπου.

Και μπορεί η εικόνα να φαντάζει τρομακτική στο θεατή, που αναρωτιέται τι θα συναντήσει μέσα στο νερό, όμως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς ο πρασινογάλαζος βυθός προσφέρει μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης που κόβει την ανάσα!

ΠΗΓΗ: perierga.gr
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε Παιδιά και Εφήβους

Γράφει η Nένη Περβανίδου, Λέκτορας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”
Nένη Περβανίδου

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί τη .....


συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας (5-8% παγκοσμίως) και σχετιζεται με λειτουργικές και δομικές διαφοροποιήσεις στον εγκέφαλο. Η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται από συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας τα οποία είναι ανάρμοστα για το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού και προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την κοινωνική προσαρμογή. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι της ΔΕΠΥ: o τύπος με κυρίως ελλειμματική προσοχή, ο τύπος με υπερκινητικότητα και ο μικτός.
Παρότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μεταβάλλονται με την πάροδο της ηλικίας –η υπερκινητικότητα και η παρορμητική συμπεριφορά υποχωρούν ενώ η ελλειμματική προσοχή κυριαρχεί στους ενήλικές - οι μελέτες που παρακολουθησαν τα παιδιά με ΔΕΠΥ στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή δείχνουν ότι η διαταραχή συχνά επιμένει και συνδέεται με σημαντική ψυχοπαθολογία, σχολική και επαγγελματική αποτυχία, δυσκολίες με την οικογένεια και τους φίλους, συναισθηματικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Βιολογικοί και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες Κινδύνου

Νευροαπεικονιστικές, πειραματικές και γενετικές μελέτες έδειξαν ότι ΔΕΠΥ σχετίζεται με λειτουργικά ελλείμματα στα κυκλώματα των νευροδιαβιβαστών σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, με τις εκτελεστικές λειτουργίες, ο προκινητικός φλοιός, ο ιππόκαμπος και η παρεγκεφαλίδα. Η συχνότητα της ΔΕΠΥ είναι σημαντικά υψηλότερη στις οικογένειες (γονείς και αδέλφια) παιδιών με επίμονη ΔΕΠΥ ενω 30% περίπου των παιδιών αυτών έχουν ενα γονέα με την ίδια διάγνωση. ΟΙκογενειακές μελέτες, διδύμων και υιοθετημένων παιδιών, υποστηρίζουν οτι υπάρχει μεγάλου βαθμού κληρονομικότητα που φτάνει το 80% σε μονοωογενείς διδύμους. Η έρευνα έχει δείξει οτι συγκεκριμένοι πολυμορφισμοί στα ντοπαμινεργικά και σεροτονεργικά γονιδια αυξάνουν σημαντικά τον κινδυνο για ΔΕΠΥ. Οι πολυμορφισμοί αυτοί αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ όταν συνδυάζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που περισσότερο έχουν συσχετιστεί με ΔΕΠΥ είναι το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, ειδικότερα κατα την κύηση. Επίσης, η προωρότητα, το μητρικό στρες κατα την κύηση, το μικρό βάρος γέννησης, τα περιγεννητικά προβλήματα. Άλλοι παράγοντες που έχουν μελετηθεί και έχει φανεί οτι πιθανά σχετίζονται με ΔΕΠΥ είναι τα προσθετικά των τροφών και η ζάχαρη. Τέλος, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει οτι η έκθεση τω παιδιών σε φυτοφάρμακα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), φθαλικές ενώσεις, μόλυβδο, υδράργυρο, μαγγάνιο, σχετίζεται με τη διάγνωση της ΔΕΠΥ ή με τύπου-ΔΕΠΥ χαρακτηριστικά.
Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια, δεν προκαλούν ΔΕΠΥ αλλά μπορει να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να δράσουν επιβαρυντικά στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί η ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ατυχήματα στα παιδιά: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συγκριτικά με μάρτυρες ίδιας ηλικίας χωρίς ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν σαν πεζοί ή ποδηλάτες καθώς και να έχουν αυτοτραυματισμούς από ατυχήματα.
Τα σχολικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ αποτελούν το πιο συχνό αίτημα των γονέων για εξέταση των παιδιών τους από ειδικούς. Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα αναδύονται κατά την πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολικό πλαίσιο, στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, και αφορούν όχι μόνο τις σχολικές επιδόσεις και τα επακόλουθα μαθησιακά κενά που οδηγούν τελικά σε σχολική αποτυχία και χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και τα σοβαρότατα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με βασικούς κανόνες λειτουργίας του σχολείου. Συνολικά, η ΔΕΠΥ συνοδεύεται σε μεγάλο ποσοστό (50-80%) από άλλες διαταραχές, οι συνηθέστερες των οποίων είναι η εναντιωματική διαταραχή, η διαταραχή διαγωγής, το άγχος και η κατάθλιψη καθώς και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Διανύοντας την εφηβεία, τα παιδιά με ΔΕΠΥ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάπνισμα και κατάχρηση ουσιών. Οι νεαροί ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν από την κατάχρηση αλκοόλ στην κατάχρηση ουσιών, που επιμένει στην μετέπειτα ζωή τους. Τελικά, τα παιδιά με ΔΕΠΥ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, και αργότερα να έχουν επαγγελματικές αποτυχίες καθώς και αποτυχία στην οικογενειακή και προσωπική ζωή.

Η ΔΕΠΥ όμως επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα της ζωής των γονιών:oι οικογένειες των παιδιών με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, όπως διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, αίσθημα μη συνοχής της οικογένειας, διαμάχες, κατάθλιψη στους γονείς και υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων. Επιπρόσθετα, η παιδική ΔΕΠΥ έχει φανεί ότι επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή κατάσταση και την παραγωγικότητα των γονέων: κάποιοι αναγκάζονται να αλλάξουν τον τύπο εργασίας τους, άλλοι να ελαττώσουν τις ώρες εργασίας ή ακόμα και να διακόψουν να εργάζονται.
Αντιμετώπιση

H θεραπεία της ΔΕΠΥ στοχεύει όχι μόνο στην ελαχιστοποίηση των βασικών συμπτωμάτων, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση της σχετιζόμενης δυσλειτουργίας. Η βελτίωση των συμπτωμάτων, με βάση τα τρέχοντα έγκυρα εργαλεία αξιολόγησης, αποτελεί πιο εύκολα μετρήσιμο θεραπευτικό στόχο. Είναι όμως εξίσου σημαντική και η αξιολόγηση της λειτουργικότητας καθώς και της ποιότητας ζωής του παιδιού, όπως αυτά αξιολογούνται από την τελική ικανότητα του να ολοκληρώνει ευκολότερα τις σχολικές εργασίες, να συμμετέχει στο σχολικό πλαίσιο χωρίς να προκαλεί προβλήματα, να μπορεί να εμπλακεί σε εξωσχολικές δραστηριότητες, να είναι ικανό να διατηρήσει καλές σχέσεις με συνομηλίκους και άλλα μέλη της οικογένειας. Συνολικά, να βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή του που διαφορετικά οδηγεί στο φαύλο κύκλο προβληματική συμπεριφορά-σχολική αποτυχία-συμπεριφορές υψηλού κινδύνου-κοινωνική περιθωριοποίηση.
Για τη σωστή εκτίμηση των θεραπευτικών στόχων, είναι απαραίτητο να συνυπολογίζεται η υψηλή, έως και 80%, συνοσηρότητα της διαταραχής, που όπως αναφέρθηκε αφορά κυρίως δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, εναντιωματική διαταραχή και διαταραχή διαγωγής, άγχος και κατάθλιψη.

Η πιο ολοκληρωμένη, ευρεία και τεκμηριωμένη μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπειών για τη ΔΕΠΥ σε παιδιά μέχρι σήμερα είναι η μελέτη ΜΤΑ του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (National Institute of Mental Health Multimodal Treatment Study of Children With ADHD), μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε μεγάλο αριθμό παιδιών 7-10 χρονών, από πολλές πόλεις των ΗΠΑ, που σχεδιάστηκε για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπευτικών επιλογών για τη ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με συνδυασμένη φαρμακευτική και συμπεριφορική θεραπεία είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με όλες τις άλλες ομάδες. Παρότι δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά φαρμακευτική θεραπεία, για τις περιπτώσεις που κρίνεται και είναι επιθυμητή, η συνδυασμένη συμπεριφορική και φαρμακευτική θεραπεία, με τη μαθησιακή αποκατάσταση αποτελούν τη βάση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ .

http://ksipnistere.blogspot.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!