Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Μεγάλη Δευτέρα: Η έναρξη της εβδομάδας των Παθών του Χριστού
Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.
Μεγάλη Δευτέρα ορθοδόξων 2020 ακολουθία του νυμφίου: Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα από την Κυριακή των Βαΐων όπου σηματοδοτεί την έναρξη της εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού, της λεγόμενης Μεγάλης Εβδομάδας.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.
Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή.
Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Τι θα επικρατήσει φέτος για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της δύσκολης περιόδου που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπεί η είσοδος πιστών στους ιερούς ναούς, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα μεταδοθούν μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Συνεπώς απαγορεύονται, για το κοινό οι λειτουργίες, και οι συνάξεις, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές διάθεσης των καυσίμων κατέγραψε το Newsauto.gr στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε από την Αθήνα προς την Κόρινθο και βέβαια διαπιστώσαμε ότι η τιμή τόσο της αμόλυβδης όσο και του diesel κίνησης ήταν κατά πολύ ακριβότερες στο εθνικό οδικό δίκτυο παρά σε Αττική και επαρχιακές πόλεις. Μάλιστα την χαμηλότερη τιμή διάθεσης την αντικρίσαμε στο Λέχαιο όπου η τιμή για κάθε λίτρο αμόλυβδης ανέρχονταν σε 1,198 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνονταν σε κάτω από 1 ευρώ το λίτρο!
Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε από την περιοχή των Βριλησσίων και στη Λεωφόρο Πεντέλης η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνονταν σε 1,297 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης ανέρχονταν σε 1,097 ευρώ το λίτρο.
Το αμέσως επόμενο πρατήριο καυσίμων βρίσκονταν στην Αττική Οδό πλησίον του Ασπροπύργου και η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνονταν σε  1,399 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης σε 1,218 ευρώ το λίτρο.
Κινούμενοι στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου οι τιμές διάθεσης των καυσίμων διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα με την μέση τιμή της αμόλυβδης να κυμαίνεται σε 1,368 ευρώ και του diesel σε 1,118 ευρώ το λίτρο.
Mόλις περάσαμε την Κινέττα η τιμή της αμόλυβδης έπεσε στο 1,297 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης σε 1,135 ευρώ το λίτρο.
Στον Ισθμό, στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πάτρας στο ύψος του Λεχαίου ανακαλύψαμε την φθηνότερη τιμή της αμόλυβδης η οποία κυμαίνονταν σε 1,198 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε 0,998 ευρώ το λίτρο.

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκανε μια ομάδα διάσωσης στο πάρκο άγριας ζωής της Κένυας.
Το zonkey, βγαίνει από τις λέξεις «zebra» και «donkey», δηλαδή ζέβρα και γάιδαρος. Αυτά τα είδη ζευγάρωσαν στον πάρκο άγριας ζωής της Κένυας, Chyulu Hills National Park, και προέκυψε το χαριτωμένο γαϊδουράκι με τα πόδια ζέβρας.
Σύμφωνα με τις εικασίες, η μαμά ζέβρα περιπλανήθηκε πριν από μήνες εκτός των ορίων του πάρκου, όπου και γνώρισε τον μπαμπά γάιδαρο και ζευγάρωσαν.
Όπως αναφέρει το «Sheldrick Wildlife Trust», «Το zonkey συνδυάζει το ανθεκτικό σώμα του γαϊδάρου και τα ριγωτά πόδια της ζέβρα, γεγονός που δημιουργεί ένα εντυπωσιακό πλάσμα. Όμως, ανήκουν στα μουλάρια, και δεν θα μπορέσει να αναπαραχθεί με επιτυχία, όταν φτάσει στην ωριμότητα».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!