Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019


Το μεγαλύτερο «πιάτο» ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, με διάμετρο 500 μέτρων, το γιγάντιο κινεζικό τηλεσκόπιο FAST (Aperture Spherical Radio Telescope), γνωστό και ως «Μάτι του Ουρανού», ετοιμάζεται να αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του και να προσφέρει πρόσβαση σε αστρονόμους από όλο τον κόσμο.
Θα μπορεί να συλλέγει ραδιοκύματα μέσω μίας επιφάνειας διπλάσιας σε έκταση από το έως τώρα μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο που έχει διάμετρο 305 μέτρων. Η αυξημένη ευαισθησία του FAST θα επιτρέψει την ανίχνευση μυστηριωδών κοσμικών φαινομένων, όπως οι γρήγορες ραδιοεκλάμψεις (FRB), οι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων (πάλσαρ) και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαύρες τρύπες. Ακόμη, θα χρησιμοποιήσει ραδιοκύματα για τον εντοπισμό εξωπλανητών.
Το τηλεσκόπιο, κόστους περίπου 171 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί και άρχισε να υποβάλλεται σε δοκιμές το 2016, έχει ήδη κάνει κάποιες δοκιμαστικές παρατηρήσεις. Έχει, μάλιστα, ανακαλύψει, κιόλας, 130 αχνά πάλσαρ (έναντι 200 που έχει βρει το Αρεσίμπο από το 1968 μέχρι σήμερα), καθώς και μία σπάνια επαναλαμβανόμενη εκατοντάδες φορές FRB.
Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε μία πολύ απομονωμένη τοποθεσία της νοτιοδυτικής Κίνας, σε μία έκταση με μέγεθος 30 ποδοσφαιρικών γηπέδων, κάτι που έχει φέρει δυσκολίες στη στελέχωσή του με επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό.
Το 500 μέτρων «πιάτο» του αποτελείται από 4.450 επιμέρους πάνελ αλουμινίου. Αν και έχει μικρότερη ανάλυση σε σχέση με τις μεγάλες διατάξεις των ραδιοτηλεσκοπίων (που συνδυάζουν περισσότερα από ένα «πιάτα»), είναι μοναδικό σε ευαισθησία για τα δεδομένα της ραδιοαστρονομίας διεθνώς.
Την ευθύνη λειτουργίας του FAST έχουν τα Εθνικά Αστρονομικά Παρατηρητήρια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Η χρηματοδότησή του έγινε αποκλειστικά από την κινεζική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θαλάσσιος βιολόγος κατέγραψε τις συνεχείς μεταλλάξεις χταποδιού στη διάρκεια του ύπνου του.
Η επιστημονική κοινότητα εικάζει ότι το χταπόδι – «χαμαιλέοντας» αλλάζει σχήμα, μορφή και χρώμα ανάλογα με το όνειρο που βλέπει.
Εκ πρώτης όψεως μοιάζει ανεξήγητο πώς το χταπόδι μπορεί να λαμβάνει διαφορετικές αποχρώσεις και να αλλάζει τελείως μορφή, τόσο που να μοιάζει με κάβουρας.
Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter αφήνει τους διαδικτυακούς χρήστες με το στόμα ανοιχτό.

Την αναβολή της περιοδείας τους σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν οι Metallica, καθώς ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος, Τζέιμς Χέτφιλντ, μπήκε ξανά σε κέντρο αποτοξίνωσης.
Το συγκρότημα ανακοίνωσε μέσω Twitter. «Ο Τζέιμς πασχίζει με τον εθισμό εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, δυστυχώς, έπρεπε να ξαναμπεί σε κέντρο αποτοξίνωσης», ανέφεραν οι Metallica, διαβεβαιώνοντας τους θαυμαστές τους ότι μόλις ανακάμψει ο Χέτφιλντ, θα κάνουν την περιοδεία. «Εκτιμούμε την κατανόησή σας και τη στήριξή σας στον Τζέιμς και σας ευχαριστούμε που είστε μέρος της οικογένειας των Metallica», προσθέτει η ανακοίνωση του μέταλ συγκροτήματος. Η περιοδεία επρόκειτο να ξεκινήσει στο Περθ στις 17 Οκτωβρίου.
Ο 56χρονος Χέτφιλντ είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί από τους Metallica εξαιτίας του εθισμού του το 2001, όταν είχε μπει ξανά σε κλινική αποτοξίνωσης. «Φοβόμουν ότι θα χάσω την οικογένειά μου. Αυτό με τρόμαξε περισσότερο. Ότι θα φύγει η οικογένειά μου εξαιτίας της συμπεριφοράς μου. Η σύζυγός μου με έδιωξε από το σπίτι, ζούσα μόνος μου, δεν το ήθελα αυτό», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του για τη μάχη του με τον αλκοολισμό.
ouTuber βρήκε iphone που χάθηκε σε ένα ποτάμι πριν από 15 μήνες, το οποίο μάλιστα δούλευε ακόμα.
Ο Michael κατάφερε να το ανοίξει και να εντοπίσει την ιδιοκτήτριά του, που δεν πίστευε, φυσικά, στα αυτιά της.
Ο Bennett, το κανάλι του οποίου έχει 741.000 συνδρομητές, ανακάλυψε το iPhone στον ποταμό Edisto, στη Νότια Καρολίνα. Όλα αυτά τα χρόνια, που κάνει καταδύσεις, έχει βρει τα πιο απίθανα πράγματα (συμπεριλαμβανομένων δοντιών καρχαρία και μπαλάκια του γκολφ), αλλά ποτέ κινητό, το οποίο, μάλιστα, δούλευε μια χαρά, αφού η αδιάβροχη θήκη του άντεξε 15 ολόκληρους μήνες.
Αποφασισμένος, λοιπόν, να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του κινητού, ο YouTuber έβγαλε την κάρτα SIM, την έβαλε σε ένα άλλο τηλέφωνο και από εκεί βρήκε ότι κάτοχος του iPhone ήταν η Erica Bennett.

Μια φίλαθλος του Αρκάνσας αποφάσισε να πάει στο γήπεδο με τα απολύτως απαραίτητα για να δει την αγαπημένη της ομάδας κόντρα στο Τέξας για το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Όπως ήταν λογικό, οι φωτογραφίες της από τις εξέδρες του γηπέδου με ένα πουκάμισο, έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και ήδη σχολιάζονται ποικιλοτρόπως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή: filathlos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!