Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016


Μπορεί να γνωρίζετε καλά τα επτά θαύματα του κόσμου, τα σημαντικότερα κτήρια ή δημιουργήματα του ανθρώπου και της φύσης που αποτελούν τη σφραγίδα που άφησε το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που, πιθανότατα να μην γνωρίζατε, καν, την ύπαρξή τους.
Το μεγάλο τέμενος της Djenné, Μάλι
Το  μεγάλο τέμενος της Djenné, στο Μάλι δεσπόζει στο σημείο για περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι χτισμένο από λάσπη και και τούβλα και το 1988 είχε συμπεριληφθεί από την UNESCO στα σηματικότερα πολιτιστικά μνημεία.
Το Chand Baori, Ινδία
Το απίστευτο οικοδόμημα βρίσκεται σ’ ένα απομακρυσμένο χωρίο της Ινδίας. Εκτιμάται πως είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία κτήρια του κόσμου, χάρη στην αρχιτεκτονική του, που θυμίζει αρκετά τις πυραμίδες της Αιγύπτου.
Η χρονολογία της ανέγερσής του υπολογίζεται στο 600 π.Χ.
Το Παλάτι της Βουλής, Ρουμανία
Το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.
Η ανέγερσή του ξεκίνησε το  1984, με εντολή του προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και για την κατασκευή του εργάστηκαν περισσότεροι από 700 αρχιτέκτονες.
Η γέφυρα Στάρι Μοστ,  Βοσνία-Ερζεγοβίνη
 Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί το στολίδι της πόλης Μόσταρ. Εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Νερέτβα και ενώνει το κυριαρχούμενο από Βόσνιους ανατολικό τμήμα της πόλης με το κυριαρχούμενο από Κροάτες δυτικό τμήμα της.
Το μοναδικής ομορφιάς μνημείο θεωρούνταν για αιώνες το σύμβολο γεφύρωσης της Ανατολής με τη Δύση.  Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του.
Το φρούριο Kumbhalgarh, Ινδία
 Εκτιμάται πως το μνημείο χτίστηκε το 1733. Το Kumbhalgarh Fort περιβάλλεται από ένα μοναδικό τείχος, στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως το “Φρούριο του Θανάτου”.
Τα τείχη εκτείνονται σε μια απόσταση 36 χιλιομέτρων, ενώ σε ορισμένα σημεία το ύψος του ξεπερνά τα 8 μέτρα. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα για να χτιστεί, ενώ παρά τους πολέμους δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.
Το τζαμί Sheikh Lotfollah, Ιράν
Το συγκεκριμένο τζαμί αποτελεί ένα δείγμα της ιρακινής αρχιτεκτονικής. Υπολογίζεται πως το τζαμί χτίστηκε μεταξύ του1602 και του 1619. Πρόκειται για ένα ένα κομψό και εξαιρετικά ασυνήθιστο κτίριο.
Δεν διαθέτει μιναρέδες ή αυλή, όπως τα υπόλοιπα τζαμιά, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν προοριζόταν για δημόσια χρήση.
Το φρούριο Derawar, Πακιστάν
 Το φρούριο αποτελείται από 40 προμαχώνες και αποτελεί ένα αρχοντικό οικοδόμημα στην πακιστανική έρημο. Οι τοίχοι του κάστρου καλύπτουν μια περίμετρο 1.500 μέτρων και έχουν ύψος 30 μέτρων.
Πράγμα που φαίνεται να μην είναι αρκετό για να προσελκύσει το μάτι του επισκέπτη, καθώς είναι λίγοι οι τουρίστες που γνωρίζουν την ύπαρξή του και ζητούν να το επισκεφθούν.
Πηγή: News247.gr
Δέκα βασικοί κανόνες πριν από κάθε ταξίδι
Ένα καλό και απολαυστικό ταξίδι είναι αποτέλεσμα ενός καλού σχεδιασμού. Αυτό ισχύει για όλα τα ταξίδια, πόσο μάλλον για εκείνα που πραγματοποιούνται σε ξένες χώρες, ακόμη και ηπείρους.
Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη
Φρόντισε, λοιπόν, να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας μόλις αρχίσεις να διοργανώνεις το ταξίδι σου, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια του να μην σου προκύψει κανένας έκτακτος «πονοκέφαλος».

1. Τσέκαρε το διαβατήριο και τη βίζα σου

Πριν κανονίσεις οποιοδήποτε ταξίδι τσέκαρε ότι το διαβατήριό σου ισχύει ακόμα και ότι η ισχύς του διαρκεί, τουλάχιστον, για ένα εξάμηνο από την ημερομηνία αναχώρησης. Εάν η ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σου είναι σε κοντινότερο διάστημα (π.χ. ένα μήνα) θα πρέπει να το ανανεώσεις. Επίσης, τσέκαρε αν ο προορισμός που επέλεξες απαιτεί βίζα για την είσοδό σου στη χώρα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσεις τις διαδικασίες σχετικά νωρίς.

2. Κάνε αντίγραφα των επίσημων εγγράφων σου

Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου έγχρωμα αντίγραφα των επίσημων εγγράφων σου, διαβατηρίου και ταυτότητας. Μάλιστα, αποθήκευσέ τα σε ξεχωριστό μέρος από τα πρωτότυπα, έτσι ώστε σε περίπτωση απώλειας να έχεις τρόπο να αποδείξεις την ταυτότητά σου.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΚΑΡΤΕΣ

3. Ενημέρωσε την τράπεζά σου

Ενημέρωσέ την τράπεζά σου ότι πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και να χρησιμοποιήσεις την πιστωτική και την cash card σου. Αρκετές τράπεζες όταν δουν ασυνήθιστες κινήσεις σε λογαριασμούς τους παγώνουν για λόγους ασφαλείας.

4. Ενεργοποίησε την περιαγωγή δεδομένων του τηλεφώνου σου

Επικοινώνησε με την εταιρεία της τηλεφωνικής σου σύνδεσης και ενημέρωσε ότι πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεργάζονται με διεθνή δίκτυα στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και σου παρέχουν πακέτα, έτσι ώστε να μπορείς να επικοινωνείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα ακόμη και από το εξωτερικό. Και μάλιστα σε οικονομικές τιμές.

Απαγορευτικό στον ελληνικό γύρο, το κεμπάπ της Μέσης Ανατολής και γενικά σε ό,τι φαγώσιμο σχετίζεται με τη διεθνή κουζίνα έβαλε η Βερόνα, στη βόρεια Ιταλία, σε μια προσπάθεια να περισώσει την κουλτούρα και την αισθητική της, σε πρώτη φάση στο ιστορικό της κέντρο, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με την Telegraph.
Η σχετική απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγες μέρες κι αφορά το άνοιγμα νέων καταστημάτων με έθνικ φαγητό. “Χάρη σε αυτή την απόφαση δεν θα ανοίγουν πλέον καταστήματα που θα προσφέρουν φαγητό τέτοιου είδους, που μπορεί να έχει επιρροή στην ευπρέπεια της πόλης. Αυτό προστατεύει όχι μόνο την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μας αλλά και την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Βερόνα, Φλάβιο Τόσι, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος μετά τη φυγή του από το ακροδεξιό κόμμα της Λίγκας του Βορρά, στο οποίο ανήκε για χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα με έθνικ φαγητό έχουν μεγάλη ζήτηση από τους ντόπιους και τους τουρίστες, η Βερόνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να θέσει ένα αυστηρό σχέδιο διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεών της. Και δεν είναι η μοναδική, αφού οι κάτοικοι αρκετών ακόμα πόλεων της Ιταλίας που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, διαμαρτύρονται για την “εξάπλωση” διαφόρου είδους καταστημάτων μεταναστών, με τη δικαιολογία ότι υποβαθμίζουν τις γειτονιές τους.
Οι αρχές στη Βενετία μάλιστα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν περιορισμό στα καταστήματα, από μίνι-μάρκετ μέχρι μαγαζιά πώλησης αναμνηστικών αντικειμένων, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ιδιοκτήτες κυρίως Κινέζους ή μουσουλμάνους μετανάστες. Τον Ιανουάριο παρόμοια απόφαση έθεσε σε ισχύ η Φλωρεντία για το ιστορικό κέντρο της.
Υπάρχουν, ωστόσο, και οι φωνές που λένε ότι πίσω από την “προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς” κρύβονται διακρίσεις σε βάρος του όλο και αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών στην Ιταλία και ιδιαίτερα των 1,6 εκατ. μουσουλμάνων.
Πηγή: News247.gr

Μπορείτε να νομίζετε το Facebook έβαλε τα νέα κουμπιά με αντιδράσεις για να σας βοηθήσει να εκφράσετε καλύτερα τα συναισθήματα σας και να πείτε στους διαδικτυακούς σας φίλους πως νιώθετε, αλλά αυτή δεν είναι εντελώς η αλήθεια.
Φυσικά, το νέο χαρακτηριστικό του Facebook είναι χαριτωμένο και διασκεδαστικό, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς να έχει κάποιον απώτερο σκοπό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε ότι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τον κάθε χρήστη, ώστε οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης να γίνεται πιο στοχευμένα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των νέων αντιδράσεων.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Slate, εξαρχής το «like» ήταν ένας τρόπος συλλογής δεδομένων για τους χρήστες, αφού έδινε απευθείας το μήνυμα στο Facebook του τι αρέσει σε κάθε χρήστη. Πλέον, με τις 6 αντιδράσεις που προσφέρει το Facebook θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τι είναι αυτό που μας αρέσει, τι μας κάνει να γελάμε, τι μας εκνευρίζει και τι μας εντυπωσιάζει. Με αυτόν τον τρόπο οτιδήποτε εμφανίζεται στο newsfeed μας, τόσο από άποψη διαφημίσεων, όσο και από άλλες αναρτήσεις θα είναι «κομμένο και ραμμένο» στα προσωπικά μας γούστα.
Σε πρώτη φάση, το Facebook λέει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα με αυτόν τον τρόπο, αλλά σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε η ίδια η εταιρεία στο blog της, αυτό θα αλλάξει σύντομα:
«Αρχικά, όπως κάναμε παλιά με το like, αν κάποιος χρησιμοποιήσει κάποια άλλη αντίδραση, θα υποθέσουμε ότι θέλει να βλέπει περισσότερες αντίστοιχες αναρτήσεις. Στην αρχή δεν θα έχει σημασία αν κάποιος χρησιμοποιήσει το «wow», το «angry», το «sad» ή οποιοδήποτε άλλο κουμπί, αλλά με τον χρόνο ελπίζουμε να μάθουμε πως οι διαφορετικές αντιδράσεις μπορούν να «ζυγιστούν» διαφορετικά από το Newsfeed ώστε να κάνουμε καλύτερη δουλειά δείχνοντας σε όλους τις ιστορίες που θέλουν να δουν.»

Όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε κάτι νέο, το ένστικτό μας, μας στέλνει στα… μαγαζιά. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όμως, που δεν χρειάζεται να το ακολουθήσουμε.
Και αυτό γιατί ορισμένες φορές πρόκειται για πράγματα που μπορεί να αγοράζουμε με τις καλύτερες προθέσεις, καταλήγουν, όμως, στοιβαγμένα στην αποθήκη, όπως αναφέρει η iefimerida.gr. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα 7 πράγματα που θα ήταν καλύτερο να δανειστείτε από κάποιον φίλο ή συγγενή παρά να αγοράσετε;
 • Εργαλεία
Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος φίλος έτοιμος να σας δανείσει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να στερεώσετε τη νέα σας βιβλιοθήκη στον τοίχο. Και θα σας δώσει και καλές συμβουλές.

 • Βαλίτσα 
Το πιθανότερο είναι ότι μια βαλίτσα στο σπίτι θα υπάρχει. Αν χρειαστείτε κάποια έξτρα, ή κάποια ειδικών διαστάσεων, μεγαλύτερη για πολυήμερα ταξίδια, τότε καλό θα ήταν να ζητείσετε μια δανεική από κάποιον φίλο. Και πολλά χρήματα κοστίζουν και μετά καταλαμβάνουν πολύ χώρο…

 • Φουσκωτό στρώμα
Περιμένετε επισκέψεις και δεν έχετε πού να τους κοιμίσετε. Σκέφτεστε τη λύση του φουσκωτού στρώματος. Πράγματι είναι, ίσως, η καλύτερη λύση, αλλά σίγουρα δεν έχει ο κολλητός σας; Γιατί να το αγοράσετε; Δεν πρόκειται να το χρειαστείτε ξανά σύντομα, ίσως και ποτέ, οπότε…

 • Πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζια
Περιμένετε καλεσμένους και σκέφτεστε ότι δεν θα έχετε πού να τους καθίσετε. Χτυπήστε στο γείτονα, και στον από πάνω και στον από κάτω. Δανειστείτε μερικές καρέκλες ενδεχομένως και ένα τραπέζι. Θα τα χρειαστείτε απλά για απόψε, αύριο το πρωί θα τα επιστρέψετε. Και αν οι γείτονες δεν έχουν, υπάρχουν πολλοί που νοικιάζουν.

 • Πιατέλες 
Αναγκαίο… αξεσουάρ των πάρτι. Δανειστείτε. Γιατί να αγοράσετε; Και αυτές για ένα βράδυ είναι μόνο…

 • Εξοπλισμός Camping
Σίγουρα, η σκηνή των τριών δωματίων που μπορεί να φιλοξενήσει 15 άτομα είναι εξαιρετική. Πόσο συχνά θα τη χρησιμοποιήσετε όμως; Ναι, ο ενθουσιασμός σας για το κάμπινγκ αυτή τη στιγμή είναι μεγάλος, αλλά να είστε σίγουροι ότι μικρές πιθανότητες θα έχει να μην ξεθωριάσει μετά την πρώτη ή τη δεύτερη απόπειρα… Οπότε…..

 • Αθλητικός εξοπλισμός
Μην αγοράσει  μπουφάν του σκι από την πρώτη φορά που δοκιμάσετε την τύχη σας στις πλαγιές. Δανειστείτε μια στολή και μάθετε πρώτα αν πραγματικά σας αρέσει το σκι… Αν ναι, τα καταστήματα είναι εκεί έξω και σας περιμένουν. Αν όχι, απλά επιστρέφετε το δανεικό μπουφάν…Οι έλεγχοι που διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, επεκτείνονται και στον τομέα των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης.
Στόχος των ελέγχων είναι η εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, κατόχων καρτών Θ1 και Θ2 και επισκεπτών, λόγω των αυξημένων αναγκών στάθμευσης, αλλά και η διασφάλιση ζητημάτων ευταξίας και τήρησης της τάξης στους ελεύθερους χώρους της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση, προς πώληση, καρτών ωριαίας στάθμευσης για τις θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης, σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.α., συνεχίζεται από το Τμήμα Τελών Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Δημαρχείο, 2ος όροφος, γραφείο 235 Γ’, τηλέφωνα 2313 317273 και 2313 317268) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 έως 14.30).
Οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις έγγραφες ενστάσεις τους κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων (κλήσεων) παράνομης στάθμευσης στο γραφείο αρ. 1 του Γενικού Πρωτοκόλλου του Δημαρχείου, στον 1ο όροφο, αυστηρά εντός διαστήματος τριών ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα βεβαίωσης της παράβασης.

Μία ανάσα απέχουμε από το τέλος της Αποκριάς, η οποία κράτησε τρεις εβδομάδες  για να μας εισάγει στην Σαρακοστή , στην περίοδο δηλαδή της νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτές τις μέρες σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχουν τέλος, καθώς κάθε πόλη έχει τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για να γιορτάσει το καρναβάλι. Όλα τα φώτα βρίσκονται στην Πάτρα, στην Ξάνθη, στην Κοζάνη και στο Ρέθυμνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στις άλλες πόλεις δεν υπάρχει κάτι ξεχωριστό να δούμε. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντάμε από «τζάρους», «μακαρούνες», «κορέλες» και «φράγκους», μέχρι «γενίτσαρους», «μπούλες» και «καλόγερους».
Διάφορα έθιμα και παραδόσεις έχουν την τιμιτική τους και οι Έλληνες τα εφαρμόζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο:
 • ΠΑΤΡΑ: Η πρωτεύουσα του καρναβαλιού με τα 180 χρόνια ιστορία

Το καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί την πιο γνωστή εκδήλωση της χώρας μας. Στην Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο των Αποκριών. Την τελευταία εβδομάδα των Αποκριών έχουμε και τον τερματισμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις των αποκριάτικων αρμάτων. Τις παρελάσεις απαρτίζουν μεγάλα αποκριάτικα άρματα, που συνήθως σατιρίζουν καταστάσεις και πρόσωπα των ημερών μας, αλλά και πλήθος μασκαράδων, τόσο με Πατρινούς όσο και με άλλους απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ένα γνωστό και άκρως πατρινό έθιμο είναι και τα λεγόμενα «Μπουρμπούλια». Σύμφωνα μ’ αυτό το έθιμο, γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο, κρύβοντας τόσο το πρόσωπό τους όσο και το σώμα τους, ώστε να έχουν εκείνες την αποκλειστική επιλογή του καβαλιέρου τους και συμμετέχουν σε απογευματινούς χορούς.
 • ΞΑΝΘΗ: Το κάψιμο του Τζάρου

Στην Ξάνθη αναβιώνει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο της πλατείας, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Αυτό το έθιμο προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που έκαναν τα πουρνάρια όταν καίγονταν (τζ –τζ). Μετά το κάψιμο του «Τζάρου» τη σειρά τους παίρνουν αμέτρητα πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Το έθιμο λέγεται ότι έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού.
 • ΡΕΘΥΜΝΟ: Το καρναβάλι με τις καντάδες και οι «Λεράδες»

Στην Κρήτη γιορτάζουν τις ημέρες του καρναβαλιού με ιδιαίτερη ένταση, αφού οι κιθάρες και τα μαντολίνα πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις και συνοδεύουν τους μασκαράδες στη μεγάλη παρέλαση. Το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με καντάδες στα στενά της παλιάς πόλης και συνεχίζονται με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Την Κυριακή πριν από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση λαμβάνει χώρα μια «τελετουργία», ο λεγόμενος χορός των ομάδων, σύμφωνα με τον οποίο παρουσιάζονται θεατρικά σκετς, τα οποία σκηνοθετούν οι ίδιοι και η θεματική τους επικεντρώνεται στη μεταμφίεσή τους.
Ένα από τα κρητικά αποκριάτικα έθιμα είναι και οι «Λεράδες». Οι «Λεράδες» είναι μασκαράδες οι οποίοι φορούν γύρω από τη μέση και τα χέρια μεγάλες κουδούνες και αποτελούν τη συνηθέστερη μεταμφίεση των Κρητικών. Χαρακτηριστική, δε, μάσκα των Κρητικών είναι η «Σιβιανή μάσκα». Αυτή είναι κατασκευασμένη από τη ρίζα του φυτού «Αθάνατος». Ομάδα ανθρώπων φορά τη μάσκα αυτή και περιφέρεται στα σπίτια του νησιού.
 • ΚΟΖΑΝΗ: Το γλέντι του Φανού

Στην Κοζάνη ξεχωρίζουν οι Φανοί -φωτιές που ανάβουν σε γειτονιές της πόλης- και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων που ετοιμάζουν το γλέντι του φανού, χορεύουν υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών και τραγουδούν τα «Ξιανέντραπα» αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Oι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κοζάνη ξεχειλίζουν από θετική ενέργεια και ενθουσιασμό, καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή της νεολαίας.
 • ΜΕΣΣΗΝΗ: Η Κυριακή της Τυροφάγου με οργανοπαίκτες και τη Δημοτική Φιλαρμονική

Στη Μεσσήνη έχουν ένα χαρακτηριστικό έθιμο, το οποίο και λέγεται «Κυριακή της Τυροφάγου». Σύμφωνα μ’ αυτό, πολλοί μασκαράδες κυκλοφορούν και γλεντούν στους δρόμους, συνοδευόμενοι από οργανοπαίκτες της περιοχής, καθώς και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός.
 • ΜΕΘΩΝΗ: Του Κουτρούλη ο γάμος- με δύο γαμπρούς και… καμία νύφη

Μια πολύ γνωστή μας έκφραση, «Του Κουτρούλη ο γάμος», προέρχεται από το κλασικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Μεθώνη. Στο έθιμο αυτό συμμετέχουν δύο άνδρες, όπου είναι και οι νεόνυμφοι και με τη συνοδεία των συγγενών και φίλων τους καταλήγουν στην πλατεία της πόλης για να γίνει ο γάμος. Κατά τη διάρκεια του γάμου διακωμωδούνται διάφορες καταστάσεις και αναφορές τόσο του παρελθόντος όσο και του σήμερα. Αστεία – πειράγματα και σατιρικός χαρακτήρας διακατέχει τον γάμο αυτό, που θα καταλήξει σε ένα τρικούβερτο γλέντι.
 • ΚΑΡΠΑΘΟΣ:  Το «Λαϊκό Δικαστήριο… Ανήθικων Πράξεων»

Στο νησί της Καρπάθου έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο, στο οποίο διακωμωδούν τις δίκες των δικαστηρίων. Εκεί λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα, λειτουργεί το λεγόμενο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Σ’ αυτό οδηγούνται άνθρωποι που έχουν κάνει άσεμνες πράξεις και χειρονομίες σε κάποιους άλλους, προκειμένου να δικαστούν από τους λεγόμενους «Τζαφιέδες», που είναι οι χωροφύλακες. Η δίκη εξελίσσεται σε γέλια και πειράγματα και καταλήγει σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.
 • ΓΑΛΑΞΙΔΙ: Τα αλευρο- μουτζουρώματα

Στο Γαλαξίδι συναντά κανείς τα καθιερωμένα έθιμα (άναμμα φωτιάς στις πλατείες, μεταμφιεσμένους καρνάβαλους στους δρόμους, γλέντια παντού…). Εκείνο που χαρακτηρίζει την όμορφη αυτή πόλη, είναι ο αλευροπόλεμος. Έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία που και τότε ήταν έθιμο της Αποκριάς. Αρχικά έβαφαν το πρόσωπό τους με κάρβουνο, αλλά στη συνέχεια προστέθηκε και το αλεύρι για να γίνει το έθιμο πιο… φαντασμαγορικό!
 • ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Το αποκριάτικο έθιμο του «Μακαρούνα»

Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Σύμφωνα με την  παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε… ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.
Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι. Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο παπάς και οι ψαλτάδες που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και οδυρόμενοι.  Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας το «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.
 • ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Το γαϊτανάκι και το κρέμασμα της «γριάς Συκούς»

Στην Καλαμάτα αναβιώνει κάθε χρόνο το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το οποίο και λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπικά αποκριάτικα έθιμα είναι το κρέμασμα της «γριάς Συκούς». Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, στο ίδιο σημείο της πλατείας στο οποίο και κρεμάστηκε η «γριά Συκούς» κατ’ εντολή του Ιμπραήμ Πασά.
 • ΚΕΡΚΥΡΑ: Το κάψιμο του Καρνάβαλου με άρωμα… Βενετίας

Στην Κέρκυρα την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται το κάψιμο του σιορ καρνάβαλου, αφού προηγουμένως έχει διαβαστεί η διαθήκη του. Ο κορφιάτικος γάμος και ο χορός των παπάδων αναβιώνουν σε διάφορα χωριά του νησιού. Τα καρναβαλικά έθιμα της Κέρκυρας συνδυάζουν την αρχαιοελληνική παγανιστική κουλτούρα με το φινετσάτο πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Το καρναβάλι αναγγέλλεται, ως είθισται στα Επτάνησα, από τον τελάλη, ο οποίος διαλαλεί τον ερχομό του σιορ καρνάβαλου κρατώντας το «όρντινο» (διαταγή). Ιδιαίτερα έθιμα υπάρχουν σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας όπως ο κορφιάτικος γάμος και ο χορός των παπάδων.
 • ΣΚΥΡΟΣ: Οι γέροι, οι κορέλες και οι φράγκοι

Στο νησί της Σκύρου, κλασικό αποκριάτικο έθιμο είναι ο «γέρος» και η «κορέλα». Ο «γέρος» φοράει χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2 – 3 σειρές κουδούνια. Το πρόσωπό του καλύπτεται από προβιά μικρού κατσικιού και, περπατώντας με χορευτικό ρυθμό, καταφέρνει να ηχούν μελωδικά τα κουδούνια που φοράει. Η «κορέλα», η ντάμα του γέρου, είναι ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο και καλυμμένο το πρόσωπό της. Το δίδυμο αυτής της σκυριανής Αποκριάς συνοδεύει πολλές φορές και ο «φράγκος». Αυτός ο μασκαράς, ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει εκείνους τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα).
 • ΑΜΦΙΣΣΑ: Ο θρύλος του στοιχειού


Ο «θρύλος του στοιχειού» αναβιώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς. Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα, κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Λέγεται πώς τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Η αναπαράσταση της «Νύχτας των στοιχειών» γίνεται κάθε χρόνο από το 1995 στην πόλη των Οζολών και η ιστορία του εθίμου αναφέρεται στην ελληνική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
 • ΝΑΟΥΣΑ: Γενίτσαροι και Μπούλες

Στη Νάουσα αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και, πιο συγκεκριμένα, στη λατρεία του θεού Διονύσου. Αυτό το παραδοσιακό δρώμενο χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται στις διονυσιακές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας. Η φορεσιά του Γιανίτσαρου αποτελείται από φουστανέλα, τσαρούχια, βαριά ασημένια νομίσματα και ολοκληρώνεται με την περίφημη μάσκα από πανί κερωμένο στην εσωτερική πλευρά, εξωτερικά στοκαρισμένη με ένα ζωγραφιστό τσιγκελωτό μουστάκι. Όλη την περίοδο των αποκριών η μάσκα κοσμεί πολλά από τα μπαλκόνια της Νάουσας.
Ένας απαράβατος κανόνας του εθίμου που δεν αλλοιώθηκε όσα χρόνια κι αν πέρασαν είναι πως οι τελεστές του εθίμου είναι αυστηρά μόνο άντρες. Από τα πολύ παλιά χρόνια στα μπολούκια έπαιρναν μέρος και μικρά αγόρια.
Το έθιμο ξεκινάει νωρίς το πρωί, την παραμονή της Κυριακής της Αποκριάς όπου κι αρχίζει το ντύσιμο. Αυτό συμβαίνει γιατί τ’ ασήμια που θα κοσμήσουν τα πανάκριβα υφάσματα πρέπει να ραφτούν ένα ένα πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο για την τελετή γιλέκο. Τελευταία προσθήκη για να ολοκληρωθεί η αμφίεση της Μπούλας είναι το περίτεχνο και συνάμα πολύπλοκο κεφαλοδέσιμο, το οποίο τοποθετείται από ειδικό τεχνίτη, έτσι ώστε να δεθεί σωστά και σφιχτά για ν’ αντέξει στις μεγάλες διαδρομές που θα διανύσουν οι τελεστές και στους πολλούς και έντονους χορούς που απαιτεί η τέλεση του εθίμου.
 • ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Φωτιές στις πλατείες

Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς αναβιώνουν κατά το σούρουπο οι μεγάλες φωτιές στις μεγάλες πλατείες της πόλης, στην Καστοριά. Πρόκειται για προχριστιανικό έθιμο, που επέζησε μέσα στον χρόνο και έφτασε ως τις μέρες μας. Οι μεγαλύτεροι μπουμπούνες είναι της πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Γύρω από την αναμμένη μπουμπούνα, οι παρευρισκόμενοι πίνουν και γεύονται κεράσματα της μέρας της Αποκριάς, που καταναλώνονται εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς και ακολουθεί χορός μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα. Στα σπίτια, οι νοικοκυραίοι τηρούν το έθιμο του «Χάσκαρη». Μετά το βραδινό φαγητό διασκεδάζουν όλοι με τις προσπάθειες που καταβάλουν όλα τα μέλη της οικογένειας για να «πιάσουν» με το στόμα ολάνοιχτο το βρασμένο αυγό που τους προσφέρεται με τη βοήθεια ενός ξύλινου ραβδιού και μιας κλωστής στην οποία δένεται το αυγό. Το νόημα αυτού του εθίμου είναι συμβολικό: Με το αυγό κλείνει το στόμα για την Σαρακοστιανή νηστεία – Με το αυγό ανοίγει ξανά τη νύχτα της Ανάστασης.
 • ΔΡΑΜΑ: Το έθιμο του Καλό – γερου

Το εθιμικό δρώμενο του Καλόγερου (= καλός γέρος) τελείται τη Δευτέρα της Τυρινής. Οι ρίζες του ανάγονται σε πανάρχαιες ευετηρικές τελετές, κατά τις οποίες οι άνθρωποι ζητούσαν από τις ανώτερες δυνάμεις να επενεργήσουν στη βλάστηση και να γονιμοποιήσουν τη γη. Στις μέρες μας, το έθιμο υπενθυμίζει και υπογραμμίζει την εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση. Το έθιμο ήλθε στη Δράμα μαζί με τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Αναβιώνει από μια ομάδα μεταμφιεσμένων με επικεφαλής τον Καλόγερο. Επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού και ύστερα πηγαίνουν στην πλατεία. Εκεί διεξάγονται διαγωνισμός διελκυστίνδας, εικονικό όργωμα και σπορά. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με την εικονική νεκρανάσταση του Καλόγερου.
ΝΑΞΟΣ: Οι «Κουδουνάτοι» φέρνουν τα πάνω- κάτω το νησί

Το νησί αυτό αποτελεί τη γενέτειρα του Διονύσου και έτσι ο εορτασμός της Αποκριάς ξεκινά από το πρώτο Σάββατο, κατά το οποίο γίνεται το σφάξιμο των χοίρων. Αποκριάτικο έθιμο αυτού του νησιού είναι και οι «Κουδουνάτοι». Αυτοί είναι άνθρωποι με κάπα και κουκούλα, οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, κάνοντας πολύ θόρυβο και προκαλώντας τους υπολοίπους με άσεμνες χειρονομίες. Μαζί με τους «Κουδουνάτους» κυκλοφορούν επίσης και ο «Γέρος», η «Γριά» και η «Αρκούδα». Στις πλατείες πολλών χωριών του νησιού στήνεται γλέντι με άφθονο κρασί και φαγητό, το οποίο και πλαισιώνεται από οργανοπαίκτες και παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Γιορτάστε τις Απόκριες μαζί με τις «Τζαμάλες»

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στα Γιάννενα γιορτάζονται οι «Τζαμάλες». Οι Τζαμάλες είναι μεγάλες φωτιές, όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται και το περίφημο γαϊτανάκι.
aftodioikisi.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!