Τετάρτη 31 Μαΐου 2017


Συνήθως, αλείφουμε ουασάμπι στο κάτω μέρος μιας λεπτότατης φέτας χαμάτσι, βάζουμε από πάνω λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο φέτες νέγκι και έχουμε μπροστά μας μια θεϊκή μπουκιά σούσι.

Συνήθως. Το χρησιμοποιούμε και σε σασίμι.

Όμως: Η ιαπωνική εταιρεία ουασάμπι Kinin ανακοίνωσε ότι οι χημικές ουσίες που ενυπάρχουν στο ουασάμπι βοηθούν στο να ξαναφυτρώσουν τα μαλλιά πιο γρήγορα από τα τρέχοντα θεραπευτικά σαν τη Rogaine!

Χαράς ευαγγέλια! Για τους φαλακρούς, για τους μελλοντικούς φαλακρούς (ιδαίτερα στις μέρες μας, με το άγχος στα ύψη να κερδίζει τον πόλεμο κατά της τριχοφυΐας στην κεφαλή).



Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για να υποστηρίξουν τα όσα διατείνεται η Kinin, αλλά η συσσωρευμένη έως σήμερα επιστημονική γνώση λέει πως έχει σημειωθεί ότι η χημική ουσία isosaponarin –η οποία ανιχνεύεται στο φυτό ουασάμπι– συντελεί στην παραγωγή ανθρώπινου κολλαγόνου.



Όπως και να έχουν τα πράγματα, μας προειδοποιούν να μη θεωρήσουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα αν αρχίσουμε να πασαλείβουμε το λαμπερό κρανίο μας με αυτήν την ταλαίπωρη αλοιφή του εμπορίου που μας πλασάρουν ως ουασάμπι.



Το πραγματικό ουσάμπι είναι μια πράσινη ρίζα με έντονη οσμή, της οποίας την άκρη τρίβουμε σε τρίφτη. Και κοστίζει ακριβά.

Η καπνιστική συνήθεια αποτελεί μία μάστιγα των μοντέρνων καιρών που έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία παγκοσμίως. Είναι γνωστός ο αιτιολογικός συσχετισμός του καπνίσματος με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π), τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με πολλές μορφές καρκίνου (πνεύμονος, ουροδόχου κύστης, λάρυγγος, κ.ά.). σύμφωνα με τους επιστήμονες Δανάη Μπισιρτζόγλου, Αθανάσιο Ζέτο και Γεώργιο Πολίτη, της Πνευμονολογικής Κλινικής, ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
Όπως ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση για το κάπνισμα, ο πιο σοβαρός αιτιολογικός παράγοντας της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα κι έτσι η διακοπή του αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία της.
Η ΧΑΠ έχει πάρει χαρακτήρα επιδημίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα αποτελεί την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο βαθμός εξέλιξης της ΧΑΠ μπορεί να μειωθεί όταν οι ασθενείς που είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ οι καπνιστές έχουν 50% κίνδυνο να αναπτύξουν ΧΑΠ στη διάρκεια της ζωής τους.
Επίσης, είναι γνωστή η ισχυρή αιτιολογική συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα. Σχετικά με το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος στην ασθένεια αυτή, παρόλο που μπορεί να χρειαστούν 10-30 χρόνια αποχής για τους πρώην καπνιστές να φτάσουν τους μη καπνιστές, σταματώντας το κάπνισμα οποιαδήποτε στιγμή μειώνεται σημαντικά αυτός ο κίνδυνος.
Το κάπνισμα εκτός από την συσχέτιση με τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος αποτελεί και την πρώτη και πιο εύκολα αποφευκτέα αιτία θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο.
Οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε σχέση με τους μη καπνιστές και έχουν διπλάσιο με τετραπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στον κίνδυνο ανάπτυξης εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι μεγαλύτερες στους νεότερους καπνιστές. Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν τεκμηριωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώνεται ταχύτατα μετά την διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στο επίπεδο των μη καπνιστών μετά από πέντε χρόνια.
Όπως τόνισαν οι γιατροί, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την επίδραση του καπνίσματος στην εξωτερική εμφάνιση. Οι βαρείς καπνιστές έχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες ρυτίδες σε σχέση με τους μη καπνιστές της ίδιας ηλικίας, τόσο γύρω από τα μάτια όσο και γύρω από το στόμα και επιπλέον παρουσιάζουν αφυδάτωση του δέρματος και διαταραχές όσφρησης. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να αναστραφούν με τη διακοπή του καπνίσματος.
Τέλος, όπως επισήμαναν, οι νέες μελέτες έχουν υπολογίσει τα πολύ σημαντικά άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την διακοπή του καπνίσματος για την κοινωνία. Αυτά έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση χρημάτων, την μακροζωία και την παραγωγικότητα των ατόμων που διέκοψαν το κάπνισμα, ιδιαίτερα κατά τις νεαρές ηλικίες, καθώς και την σπάνια χρήση των υπηρεσιών υγείας από αυτά τα άτομα για τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Είναι πολύ σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς, να γίνει κατανοητό ότι ο εθισμός στην νικοτίνη είναι τόσο δυνατός όσο και ο εθισμός σε ουσίες όπως η κοκαϊνη και η ηρωίνη. Γι' αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που περιλαμβάνουν από την απλή συμβουλευτική παραίνεση μέχρι την χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η έρευνα συνεχίζεται για την ανεύρεση ακόμη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων στο μέλλον.
Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία και σε δημοτικά ιατρεία
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υπάρχει άγνοια στο ευρύ κοινό για τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι καπνιστές δεν γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν. Έτσι, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους (βελονισμό, ύπνωση κλπ).
Στην έρευνα αποτυπώθηκε επίσης και η λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφηκε και η πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητα τους, που στην πραγματικότητα βάσει στατιστικών στοιχείων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στη χώρα μας λειτουργούν αρκετά Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος και αυτά είναι:
  • 251 Γ.Ν.Α. (Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • 401 Γ.Ν.Ν.Α. (ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
  • ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ (Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
  • ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
  • ΕΥΓΕΝΙΔΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ (ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΘΜΑΤΟΣ)
  • ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΘΡΙΑΣΕΙΟ (Α’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • ΙΑΣΩ GENERAL (ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • IATΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
  • Κ.Α.Τ. (Μ.Ε.Θ.)
  • ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ
  • Ν.Ν.Α. (ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)
  • Ν.Ι.Μ.Ι.Τ.Σ. (ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • Ν.Ν.Θ.Α. ΣΩΤΗΡΙΑ (6η, 7η, 8η ΠΑΝ/ΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • Π.Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ (ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ)
  • ΥΓΕΙΑ ( ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ)

Εχετε αναρωτηθεί αν ο δείκτης νοημοσύνης σας είναι μεγαλύτερος από αυτό του μέσου όρου αλλά δεν ξέρετε πώς να τον μετρήσετε;
Παρακάτω παρουσιάζονται 9 σημάδια που είναι ενδεικτικά υψηλής νοημοσύνης, σύμφωνα με μελέτες.
Πολιτικά… φιλελεύθερος
Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι πολύ συντηρητικοί νέοι ενήλικες είχαν μέσο όρο IQ95, ενώ οι φιλελεύθεροι είχαν 106.
Αγχος, πολύ άγχος
Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος. Μελέτη υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανησυχώντας για τις συνθήκες που θα μπορούσαν να τους απειλήσουν μετατρέπουν το άγχος σε χαρακτηριστικό επιβίωσης.
Διαταραχές ψυχικής υγείας
Οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει ότι το υψηλό IQ στην παιδική ηλικία συνδέεται με χαρακτηριστικά διπολικής διαταραχής στη νεανική ηλικία, αλλά και άλλες διαταραχές διάθεσης.
Εμπιστεύονται τους πάντες
Μελέτη στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται του άλλους και ότι σε γενικές γραμμές ήταν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς.
Μοναχικοί τύποι
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν ευφυείς άνθρωποι έχουν πολλούς φίλους η ικανοποίησή τους για τη ζωή τους μειώνεται. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο με τον… εαυτό τους.
Κι όμως η τεμπελιά είναι προτέρημα
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει δηλώσει: «Επιλέγω πάντα έναν τεμπέλη για την πιο δύσκολη δουλειά. Επειδή θα βρει έναν εύκολο τρόπο να το κάνει». Οι τεμπέληδες είναι πιο πιθανό να χάνονται στις σκέψεις τους, ωστόσο οι γνωστικές ικανότατες δεν πρέπει να συγχέονται με τη νοημοσύνη.
Είναι νυχτερινοί τύποι
Μελέτη πάνω σε εφήβους διαπίστωσε ότι τα πιο λαμπρά μυαλά κοιμούνταν αργότερα και ξυπνούσαν και αργότερα.
Υπερβολικό χιούμορ
Αν αγαπάτε τα σκοτεινό χιούμορ τότε είναι πιθανό να είστε εξαιρετικά έξυπνοι. Πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Βιέννης, διαπίστωσε ότι το black χιούμορ συνδέεται με την υψηλότερη νοημοσύνη, προσδιορίζοντας την κατανόηση ενός τέτοιου αστείου ως «ένα έργο σύνθετης επεξεργασίας πληροφοριών».
Δημιουργικότητα
Οι ευφυείς άνθρωποι είναι επίσης πιθανό να απορρίπτουν τα δεδομένα και να δημιουργούν νέες ιδέες.
πηγή: medicalnews.gr

Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η νέα συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft Xbox Game Pass, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κατόχους Xbox Live και στόχο έχει να αλλάξει το τοπίο της οικιακής ψυχαγωγίας με τουλάχιστον 100 συναρπαστικά παιχνίδια.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αφού οι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατεβάσουν, μέσω του Xbox Game Pass, ολόκληρα παιχνίδια σε υψηλή ποιότητα, χωρίς περιορισμούς όπως το streaming ή η ταχύτητα της σύνδεσης.

Ο κατάλογος των παιχνιδιών ανανεώνεται κάθε μήνα με νέους τίτλους από κορυφαίες εταιρείες, είτε αυτό είναι ένα νέο video game είτε ένα παλιό κλασσικό.

Οι κατηγορίες των παιχνιδιών που θα είναι διαθέσιμες είναι παιχνίδια για όλη την οικογένεια, action/adventure, RGs, shooters, indie από το ID@Xbox, fighting και ρέτρο/κλασσικά παιχνίδια.

Οι τίτλοι που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν το Halo 5: Guardians, Payday 2, NBA 2K16 και LEGO Batman. Η συνδρομή για όσους επιλέξουν το Xbox Game Pass θα είναι 9.99 ευρώ το μήνα, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή στο Xbox Live Gold.

Όλα τα παιχνίδια του καταλόγου και τα σχετικά add-ons θα είναι διαθέσιμα για αγορά με έκπτωση 20% αποκλειστικά στους συνδρομητές που θα θελήσουν να τα έχουν δικά τους για πάντα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!