Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και το Brexit, οι Τούρκοι διακινητές «πέρασαν» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στις 14-15 Φεβρουαρίου είχαν περάσει στις ελληνικές ακτές 51 και 181 άτομα, αντίστοιχα, ακολούθησε ένα απίστευτο τριήμερο: στις 16 Φεβρουαρίου 1.783, στις 17 Φεβρουαρίου 4.611 και στις 18 Φεβρουαρίου 4.824 -συνολικά, 11.218 σε τρεις μέρες.

Την ίδια ώρα, μια νέα δίοδος για την ανάπτυξη του έργου των παράνομων διακινητών έχει ανοίξει στο Καστελλόριζο, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο μικρό και απομονωμένο νησί τις τελευταίες ημέρες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν περίπου τους 750 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

http://www.seleo.gr

Ως ένα «καλομαθημένο πλουσιόπαιδο» χαρακτηρίζει τον εαυτό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο».

Ο κ. Μπουτάρης μιλά για τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήταν «celebrity» πριν γίνει δήμαρχος.

«Celebrity ήμουν και πριν γίνω δήμαρχος», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται «πλουσιόπαιδο» και «καλομαθημένος».

«Μιλάω δυο ξένες γλώσσες με άνεση, όπου και να με πας στέκομαι, ο παππούς μου είχε παντρευτεί στο πιο περίφημο ξενοδοχείο του Αμβούργου, η μαμά μου μ' αγαπούσε, είμαι Σαββατογεννημένος, τι να κάνω; Ένα πλουσιόπαιδο μπορεί να καταλάβει καλύτερα τα προβλήματα...», λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση τι μπορεί να εξαγάγει η Θεσσαλονίκη -εκτός από δήμαρχο- ο κ. Μπουτάρης δηλώνει κατηγορηματικά: «Το πανεπιστήμιο».

«Γιατί να πάει να σπουδάσει κάποιος στο Χάρβαρντ και να μην έρθει εδώ;», διερωτάται και προτείνει δίδακτρα για ξένους, ενώ επιμένει σε ένα συμβολικό τέλος εγγραφής για τα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου, τονίζοντας παράλληλα πως τα πανεπιστήμια πρέπει μόνα τους να αποφασίζουν πόσους φοιτητές θα δέχονται.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ο 74χρονος Γιάννης Μπουτάρης μίλησε και για τα τατουάζ του, αποκαλύπτοντας πως από τα οκτώ που έχει, το αγαπημένο του είναι και το πιο «δραματικό», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Είναι εκείνο που «χτύπησε» όταν έχασε τη σύζυγό του. Ανάμεσα σε σημαντικούς -για το ζευγάρι- αριθμούς, το τατουάζ αυτό απεικονίζει κι έναν Πήγασο.

«Είναι φαντασιακό. Μια ζωή σαν παραμύθι. Έτσι ζούσαμε», λέει και προσθέτει ότι ετοιμάζεται να «χτυπήσει» άλλο ένα και μάλιστα σκέφτεται να κάνει ίδιο τατουάζ με την εγγονή του: μία γοργόνα.

http://www.seleo.gr

Η νικήτρια ομάδα σε σχολικό παιχνίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε με 108-1 της αντιπάλου!

Προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 72-1. "Χαλάρωσαν" στην επανάληψη βάζοντας μόνο 36 αλλά δεν δέχθηκαν ούτε ένα πόντο!

Ο λόγος για τα κορίτσια της GilmourAcademy που διέλυσαν αυτά του NortheastOhioPrep σε αγώνα σχολικού πρωταθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ηλεκτρονικός πίνακας με το τελικό σκορ, προκαλεί... δέος.

http://www.thestival.gr

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ηλιακό σύστημα όπου...
το μητρικό άστρο (ήλιος) του, κάθε 69 χρόνια σημειώνει σχεδόν ολική έκλειψη, η οποία διαρκεί επί 3,5 χρόνια. Πρόκειται για νέο ρεκόρ διάρκειας έκλειψης, αλλά και χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλείψεις.

Η ανακάλυψη, που αφορά το ερυθρό γιγάντιο άστρο TYC 2505-672-1, έγινε από αστρονόμους των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τενεσί και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό αστρονομίας "Astronomical Journal".

Η έκλειψη οφείλεται σε ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, καθώς πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 100.000 ετών φωτός από τη Γη.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρόχρονης έκλειψης ήταν ένα κοντινότερο γιγάντιο άστρο, το Epsilon Aurigae (Έψιλον Ηνιόχου), σε απόσταση 2.200 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο εμφανίζει έκλειψη διάρκειας 640 έως 730 ημερών κάθε 27 χρόνια.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Ένας κουρασμένος ταξιδιώτης φτάνει σε ένα ξενοδοχείο,περασμένα μεσάνυχτα.Πολύ κουρασμένος,μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι,πηγαίνει στην ρεσεψιόν και ζητάει ένα μονόκλινο δωμάτιο.Περιμένοντας τον υπάλληλο να κάνει την σχετική διαδικασία,παίρνει το μάτι του μια καταπληκτική γυναίκα να κάθεται μόνη της και να πίνει στο μπαρ.Λέει στον υπάλληλο να περιμένει και πηγαίνει καρφί για την γκόμενα,με την οποία γυρίζει αγκαζέ.
"Κοίτα σύμπτωση!" λέει στον υπάλληλο,"Συνάντησα εδώ την γυναίκα μου!...Δώσε μας σε παρακαλώ ένα δίκλινο δωμάτιο για το βράδυ!"
Την επόμενη μέρα το πρωί ο άντρας κατεβαίνει για να τακτοποιήσει τον λογαριασμό και ανακαλύπτει ότι το ποσό που του χρέωσαν υπερβαίνει τις 500.000 Ευρώ.
"Τι συμβαίνει εδώ;" ρωτάει έξαλλος τον υπάλληλο."Μια βραδιά κοιμήθηκα όλη και όλη!"
"Ναι,αλλά η σύζυγός σας έμεινε εδώ τρεις εβδομάδες!"...
Η Apple καταστρέφει τα προϊόντα της με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο που τα δημιουργεί. Η εταιρεία δεν διαθέτει μόνο μονάδες κατασκευής iphones, ipads και iMacs, αλλά και εργοστάσια που καταστρέφουν τα προϊόντα της.

Ένα από αυτά τα εργοστάσια βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Η μονάδα είναι μία από τις λίγες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο για να καταστρέψει και κατόπιν να ανακυκλώσει τα iPhones και διαδικασία υπόκειται σε αυστηρές προδιαγραφές και μυστικότητα προκειμένου να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι τίποτα δεν πάει χαμένο.

Η Apple έχει πουλήσει πάνω από 570 εκατομμύρια iPhones από τη στιγμή που ο Steve Jobs αποφάσισε να «ξαναδημιουργήσει το τηλέφωνο», εννέα χρόνια νωρίτερα. Η Apple δεν γνωρίζει πόσα από εκείνα τα κινητά κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά, στα χέρια του δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου ιδιοκτήτη τους ή ακόμη και ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, ωστόσο θέλει να εξασφαλίσει ότι αυτά που καταλήγουν στις χωματερές είναι ελάχιστα.

Αυτή είναι και η βασική αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας στο βιομηχανικό πάρκο του Χόνγκ Κόνγκ στην περιοχή Γουέν Λόνγκ η οποία ανήκει στην ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία της Apple, Li Tong Group. Παρά το γεγονός ότι και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως είναι η HP, Huawei, Amazon και η Microsoft ακολουθούν πρωτόκολλα για τις μεθόδους καταστροφής και ανακύκλωσης των προϊόντων τους, εκείνο της Apple είναι το πιο αυστηρό και λεπτομερές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι και εκείνο που ο κόσμος περιμένει από εμάς, νομίζω ότι οι πελάτες μας έχουν θέσει ψηλά «τον πήχη», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας για θέματα περιβάλλοντος, Lisa Jackson και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία καθώς τα εξαρτήματα των προϊόντων είναι απίστευτα περίπλοκα».

Στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών είθισται να ανακυκλώνεται το 70% (κατά βάρος) των συσκευών που παρήχθησαν επτά χρόνια νωρίτερα. Όπως σημειώνει η Jackson, η Apple το ξεπερνά αυτό το ποσοστό και φθάνει το 85% συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων προϊόντων που δεν είναι της Apple και τα έχουν φέρει οι πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέξει από όλο τον κόσμο και να καταστρέψει πάνω από 9 εκατομμύρια iPhone 3GS, τα οποία είναι μοντέλα του 2009. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι πωλήσεις των iPhones σκαρφάλωσαν στις 15 εκατομμύρια μονάδες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, η καταστροφή και ανακύκλωση των προϊόντων της Apple είναι μια επιχειρηματική δράση που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το 2014 συνέλλεξε πάνω από 40.00 τόνους από ανακυκλωμένες συσκευές συμπεριλαμβανομένων και υλικών όπως είναι ο χάλυβας, σε ποσότητες που είναι ικανές να χτιστούν 100 μίλια σιδηροδρομικών γραμμών.

Η διαδικασία ξεκινά από τα εκατοντάδες καταστήματα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο στο φυσικό χώρο ή online όπου η επιχείρηση προσφέρει πιστοποιητικά δώρου για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες των iPhones να ξαναπουλήσουν τις συσκευές τους.

http://www.fpress.gr


Όταν δύο άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους, μοιράζονται στην καθημερινότητά τους το φαγητό, το κρεβάτι και διάφορες συνήθειές τους αλλά και τα... μικρόβιά τους!

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημά τους να τείνει να γίνει παρόμοιο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανο-βελγικής επιστημονικής έρευνας με ελληνική συμμετοχή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό, έχοντας μια ιδιαίτερη ποικιλία αμυντικών κυττάρων, καθώς και διαφορετικές αντιδράσεις απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο ίδιο σπίτι ο ένας μπορεί να αρρωστήσει βαριά από γρίπη και ένας άλλος ελαφριά ή καθόλου.

Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συγκατοικούν, τότε τα ανοσοποιητικά συστήματά τους ακολουθούν πορεία σύγκλισης, αν και ποτέ δεν γίνονται ίδια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάρντιφ και της Λουβέν, με επικεφαλής τη Βάλερι Ο’ Ντόνελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας Nature Immunology, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 670 υγιείς ανθρώπους ηλικίας έως 86 ετών. Στην έρευνα συμμετείχε η βιοστατιστικολόγος-γενετίστρια Βασιλική Λαγού των Τμημάτων Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας και Νευροεπιστημών του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβέν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις ποσότητες των ανοσοποιητικών κυττάρων σε δεκάδες διαφορετικές καταστάσεις ενεργοποίησής του. Το πείραμα επαναλήφθηκε μετά από έξι μήνες.

Η συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε πως τα ανοσοποιητικά συστήματα των συζύγων και γενικότερα όσων ζουν μαζί για χρόνια έχουν αξιοσημείωτη ομοιότητα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο 50% μικρότερες διαφορές μεταξύ τους απ’ ό,τι τα ανοσοποιητικά συστήματα άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων.

Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι ή συμβιώνουν συνήθως ακολουθούν παρόμοια διατροφή και στυλ ζωής, εκτίθενται σε παρόμοιους ρυπογόνους και τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ ανταλλάσσουν συνεχώς ιούς και βακτήρια (με τα φιλιά, το σεξ κ.λπ.), πράγμα που βοηθά στη σύγκλιση των αμυντικών μηχανισμών των οργανισμών τους.

Οι σύζυγοι ή συγκάτοικοι τείνουν να έχουν παρόμοιες μικροβιακές «κοινότητες» στο έντερό τους, πράγμα που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο «ταίριασμα» των ανοσοποιητικών συστημάτων τους. Αυτό ισχύει προφανώς και μεταξύ γονιών-παιδιών, όπου υπάρχει επίσης μια αδιάκοπη ανταλλαγή μικροβίων.

Σύμφωνα με την Ο’ Ντόνελ, είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο η σύγκλιση των ανοσοποιητικών συστημάτων μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων είναι καλό ή κακό πράγμα. Θα μπορούσαν να συμβούν και τα δύο. Κάποιες φορές το ανοσολογικό συνταίριασμα βοηθά κάποιον να καταπολεμήσει μια ασθένεια, ενώ άλλες φορές να είναι πιο ευάλωτος σε αυτήν. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν τρόπο να ξεχωρίσουν με σιγουριά κατά πόσο ένας άνθρωπος έχει «καλό» ανοσοποιητικό σύστημα.

http://www.onmed.gr



Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!