Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

 Διεκόπησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Στον απόηχο της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας στις συναλλαγές της Ασίας, έρχεται η "βουτιά" του δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Οι συναλλαγές σταμάτησαν για μικρό χρονικό διάστημα στο Borsa İstanbul, τη Δευτέρα το πρωί, καθώς ο βασικός δείκτης κατέγραψε ήδη απώλειες 6%.

Ο δείκτης χρηματιστηρίου της Τουρκίας άνοιξε στις 1.427,33 μονάδες τη Δευτέρα, καταγράφοντας απώλειες 6,65% ή 101,66 μονάδες από το προηγούμενο κλείσιμο. Στο κλείσιμο της Παρασκευής, ο δείκτης BIST 100 του Borsa Istanbul υποχώρησε 1,41% στις 1.528,99 μονάδες, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διεργασίες ξεκίνησαν εκ νέου λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Τουρκίας), με Τούρκους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παύσης, αν συνεχιστεί η κατρακύλα.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου έρχεται ως απότοκος της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, την ώρα που οι αγορές ανέμεναν άνοδο περί τις 100 μονάδες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε σε μείωση επιτοκίων. Η κίνηση του Αγμπάλ έγινε με στόχο την προστασία της αδύναμης λίρας.

Στις διαπραγματεύσεις στις ασιατικές αγορές η λίρα, στο ξεκίνημα των συναλλαγών (ξημερώματα Δευτέρας), κατέγραφε απώλειες 13%, ενώ το πρωί είχε φτάσει να ξεπεράσει σε απώλειες το 15%.

Αναλυτές της αγοράς είχαν θορυβηθεί από το γεγονός πως ένας hawkish διοικητής αντικαταστάθηκε από έναν dovish διοικητή στο τιμόνι της Τράπεζας και η ανακοίνωση του τελευταίου έκανε λόγο για μη αλλαγή στρατηγικής της Merkez Bankası.

Πέτρος Κράνιας 

capital.gr 

 

Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την κλιμάκωση μιας εν δυνάμει απειλής για το περιβάλλον στη Σιβηρία, όπου το χιόνι έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά, καθώς όπως λιώνει, αυτά διεισδύουν στο έδαφος.

Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ ((TSU) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη και ότι τα προκαταρκτικά τους ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες εντοπίζονται στο χιόνι σε απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.

«Είναι σαφές ότι τα μικροπλαστικά αυτά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο χώμα και στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα», δήλωσε στο Reuters η Γιούλια Φρανκ, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Μικροπλαστικών της Σιβηρίας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τομσκ.

Τα μικροπλαστικά, που δημιουργούνται όταν μεγάλα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, εντοπίζονται όλο και πιο συχνά στον αέρα, τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, ακόμη και στην Αρκτική. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το ενδεχόμενο τα μικροπλαστικά αυτά να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια ζωή, αν και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στο θέμα αυτό.

Οι επιστήμονες του Τομσκ έχουν βρει κατά το παρελθόν μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα ψαριών που αλιεύθηκαν σε ποτάμια της Σιβηρίας, επιβεβαιώνοντας ότι συμβάλλουν στη ρύπανση του Αρκτικού Ωκεανού με πλαστικό.

«Η Σιβηρία έχει ερευνηθεί ανεπαρκώς από αυτή την άποψη, και το ενδιαφέρον μας (της Ρωσίας) για αυτό το πρόβλημα εκδηλώθηκε αργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Φρανκ.

Οι επιστήμονες μελετούν τώρα τα δείγματα χιονιού για να καταλάβουν σε ποιο βαθμό η πυκνότητα του πληθυσμού, η εγγύτητα των οδικών αρτηριών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη ρύπανση.

 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!