Κυριακή 26 Μαρτίου 2017


Ένας 59χρονος Ισπανός κατάφερε να περάσει μερικές όμορφες βραδιές σε πολυτελή ξενοδοχεία της Μαδρίτης, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, μέχρι τελικά οι Αρχές να καταφέρουν να τον εντοπίσουν.
Συνολικά, ξεγέλασε 13 πολυτελή ξενοδοχεία. Το κόλπο του ήταν απλό: εμφανιζόταν στην υποδοχή του ξενοδοχείου χωρίς αποσκευές και ζητούσε δωμάτιο. Έδινε μία πιστωτική κάρτα ως εγγύηση και μετά από ένα με δύο βράδια αναχωρούσε.
Όταν το ξενοδοχείο δοκίμαζε την κάρτα του, προφανώς δεν περνούσε από το μηχάνημα. Εκείνος ζητούσε πληροφορίες για το πού βρίσκεται το κοντινότερο ΑΤΜ, έβγαινε από το ξενοδοχείο -αποσκευές δεν είχε- και δεν επέστρεφε ποτέ.
Τελικώς, η Ένωση Ξενοδόχων της ισπανικής πρωτεύουσας κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε. Οι κάρτες ήταν όλες στο όνομά του, αλλά δεν είχαν αντίκρισμα.
Η απάτη του ξεπερνά τα 7.000 ευρώ.
Πηγή: in.gr

Μια ουσία που περιέχεται στο δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης, η οποία είναι από τις πιο θανατηφόρες στον κόσμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής 'Αγγελος Κεραμιδάς), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν τυχαία την ουσία, καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου.

Η εν λόγω ουσία -η πρωτεΐνη Hi1a- προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη κι αν εισαχθεί αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό, όπως έδειξαν τα πειράματα σε αρουραίους.

Η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τη ζημιά του εγκεφάλου κατά 80%.

Όταν η χορήγηση έγινε μετά από οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%.

«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε ένα τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό» δήλωσε ο Κινγκ.

Το δηλητήριο της εν λόγω αυστραλιανής αράχνης (Hadronyche ifensa ή Darling Downs) μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η ουσία Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών.

Προηγουμένως, θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Ένα βασικό ερώτημα προς απάντηση αν η ουσία του δηλητηρίου «δουλεύει» και είναι ασφαλής τόσο στα ισχαιμικά όσο και στα αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Επίσης, κατά πόσο, εκτός από ενέσιμη μορφή, μπορεί να χορηγηθεί και με ρινικό σπρέι.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο λόγω εγκεφαλικού, κυρίως ισχαιμικού τύπου.

Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Google συνηθίζει να «ντύνει» τη μηχανή αναζήτησής της με διαφορετικό θέμα κάθε ημέρα, με βάση κάποιο σημαντικό γεγονός.

Έτσι, σήμερα, με αφορμή την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821, η γνωστή μηχανή αναζήτησης φέρει τα χρώματα και την σημαία της Ελλάδας!



Ανάμεσα σε αρχεία παλιών σχολείων, ληξιαρχικά βιβλία, καταλόγους παλιών κοινοτήτων που έχουν καταργηθεί αναζητούν τις ρίζες τους, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολίτες που ενδιαφέρονται για τη γενεαλογική έρευνα.

"Το ενδιαφέρον αυτό έχει προκύψει πρόσφατα από μια κατηγορία κοινού που προσπαθεί να βρει τους προγόνους του", επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (περιφερειακής υπηρεσίας των αρχείων του κράτους) και πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας Νέστωρ Μπαμίδης.

"Αυτή η προσωπική αναζήτηση για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία γιατί γενικά στην Ελλάδα και τη Μακεδονία, την οποία γνωρίζουμε καλύτερα, σε πολλές περιπτώσεις δεν σώζονται πολύ παλιά αρχεία τέτοιου τύπου με πληροφορίες από αρχεία κοινοτήτων, ή αρχεία ενοριών.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαμίδης, αναφέρει ότι το κατώφλι του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας περνούν δύο ακόμη κατηγορίες ανθρώπων: φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν εργασίες αλλά και πολίτες που ζητούν αποδεικτικά στοιχεία για μια διαθήκη, ή ένα συμβόλαιο.

"Οι φοιτητές, ερευνητές και σπουδαστές για λόγους σύνταξης μιας εργασίας, αναζητούν τις πρωτότυπες πληροφορίες για το θέμα που τους ενδιαφέρει. Προέρχονται, δε, από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων.

Άλλοι είναι ιστορικοί, άλλοι κοινωνιολόγοι, νομικοί, ή χημικοί διότι το υλικό που υπάρχει στο αρχείο προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, που διατηρούσαν διαφορετικών ειδών πληροφορίες για διαφορετικά αντικείμενα.

Επιπλέον, στο Αρχείο έρχονται πολίτες που στην προσπάθειά τους να προασπίσουν κάποιο έννομο συμφέρον τους, αναζητούν κάποια στοιχεία για αποδεικτικούς λόγους, για παράδειγμα μια διαθήκη, ένα συμβόλαιο, ή ένα δικαστικό έγγραφο", προσθέτει.

Αρχειακό υλικό από την οθωμανική διοίκηση και τη γενική διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης

Στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, άλλωστε, βρίσκεται ένας τεράστιος όγκος αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αρχείο της οθωμανικής διοίκησης που σώζεται στη Θεσσαλονίκη, σημαντικά αρχεία της γενικής διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, δηλαδή της πρώτης ελληνικής διοίκησης που εγκαταστάθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης και προγόνου του υφυπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και υλικό από σχολεία, δικαστήρια, την αστυνομία, το λιμεναρχείο, τα τελωνεία και πολλούς ακόμη φορείς.

Ειδικότερα, στο αρχείο της οθωμανικής διοίκησης περιλαμβάνονται κτηματολογικά, φορολογικά και άλλα στοιχεία από το 1700 περίπου, κυρίως, όμως, από το 1850 μέχρι το 1912, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τα αρχεία της γενικής διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης εκεί καταλήγει το αρχειακό υλικό των φορέων, οι οποίοι κρίνουν ότι δεν τους χρειάζεται πλέον.

"Aυτά είναι δημόσια αρχεία. Η πρόσβαση στο κοινό είναι κατ΄ αρχήν ελεύθερη.

Οποιοσδήποτε πολίτες μπορεί να έρθει να ψάξει κάτι που τον ενδιαφέρει για οποιοδήποτε λόγο.

Οι δυνατότητες που του δίνουμε, πέρα από τη βοήθεια των συναδέλφων στο αναγνωστήριο, είναι να έχουμε ευρετήρια και καταλόγους, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, που είναι στη διάθεσή του για αναζήτηση.

Έτσι, με τη βοήθειά μας μπορεί να βρει είτε το πρωτότυπο, είτε το ψηφιακό αντίγραφο του υλικού από το πρωτότυπο που τον ενδιαφέρει και να τα συμβουλευτεί", σημειώνει και διευκρινίζει ότι μέρος του υλικού αυτού είναι ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο εδώ.

Μεγάλο ενδιαφέρον στην ψηφιακή εποχή για την προτυποποίηση του αρχειακού υλικού

"Σήμερα, με τα ηλεκτρονικά μέσα αναζήτησης και τα ηλεκτρονικά ευρετήρια, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από τους φορείς και τους συναδέλφους για την προτυποποίηση του αρχειακού υλικού, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα αυτό που ψάχνουν, να επικοινωνούν και να μιλούν για τα ίδια πράγματα", υπογραμμίζει ο κ. Μπαμίδης, με αφορμή το εργαστήριο Αρχειακών Προτύπων, που διοργανώνουν απόψε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί, το πρότυπο περιγραφής είναι ουσιαστικά οι πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν ένα αρχείο, ώστε αυτός που ενδιαφέρεται να το αναζητήσει, να μπορεί να αντιληφθεί εκ των προτέρων τι περιέχει.

"Γενικά υπάρχει το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής και άλλα πρότυπα που περιγράφουν τους παραγωγούς αρχειακού υλικού, ή τους φορείς διατήρησης αρχειακού υλικού και τις λειτουργίες, δραστηριότητες από τις οποίες παράγεται το αρχειακό υλικό. Μέσω της προτυποποίησης δίνουμε ένα τίτλο, μια περιγραφή του περιεχομένου, χρονολογίες που καλύπτει το υλικό και έναν κωδικό ο οποίος εφεξής θα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο αρχείο", προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλάδο, επισημαίνει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται αρχειονόμοι, ταξινόμοι, συντηρητές αρχειακού υλικού, βιβλιοθηκονόμοι, ή και ιστορικοί από διάφορους φορείς.

Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι στο εργαστήριο, το οποίο διοργανώνεται φέτος για δεύτερη φορά, συμμετέχουν ειδικοί, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, πανεπιστημιακοί, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις πανεπιστημιακές του βιβλιοθήκες, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το αρχείο του Δήμου Καλαμαριάς, το φωτογραφικό μουσείο, το βυζαντινό μουσείο κ.α.

Ειδικά για το είδος του αρχειακού υλικού διευκρινίζει ότι "μπορεί να είναι οτιδήποτε, κλασσικά έγγραφα, χειρόγραφα, χάρτες, σχέδια, βίντεο, ηχητικά αρχεία, ανάλογα με την δραστηριότητα του κάθε φορέα.

Για παράδειγμα, το αρχείο της ΕΡΤ είναι κυρίως ήχος και εικόνα, καθώς αυτού του τύπου είναι η δραστηριότητα της ΕΡΤ και γίνονται καταγραφές αυτού του είδους. Εξάλλου, η πολεοδομία έχει υλικό που αποτελείται από χάρτες και σχεδιαγράμματα, γιατί η δραστηριότητα που αναπτύσσει καταγράφει τέτοιου τύπου πληροφορίες".

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κλαίει ένα μωρό. Η δύσκολη δουλειά των γονιών είναι να μπορούν να κατανοήσουν την αιτία για το κλάμα του μωρού τους, για να το ανακουφίσουν.

Το μωρό δεν μπορεί να κλάψει διαφορετικά κάθε φορά που θέλει να εκφράσει μία διαφορετική ανάγκη, όπως μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι.

Αυτό που αλλάζει είναι ο τόνος ή η ένταση που δείχνουν το μέγεθος της δυσαρέσκειάς του. Παρατηρώντας λοιπόν αυτά τα δύο στοιχεία μπορείτε να καταλάβετε το λόγο για τον οποίο το μικρό σας είναι δυσαρεστημένο.

Ωστόσο, μπορείτε να το βοηθήσετε με πολλούς τρόπους, ακόμη κι αν δεν είστε σίγουρη για τον λόγο της στεναχώριας του.

* Δώστε του ένα «μεταβατικό» αντικείμενο

Αυτό το αντικείμενο, αρκουδάκι, χνουδωτό ζωάκι, μια κουβερτούλα κτλ., λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας και αποκτά κατευναστικές ιδιότητες.

Σημαντικό είναι να κρατήσει η μητέρα το συγκεκριμένο αντικείμενο κοντά της, ώστε να αποκτήσει την ιδιαίτερη μυρωδιά της και έτσι να συνδεθεί στην οσφρητική μνήμη του μωρού με την παρουσία της.

* Ξαπλώστε το μωρό επάνω σας έτσι ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπάει στο στήθος σας: Οι χτύποι της καρδιάς σας το καθησυχάζουν και το βοηθούν να ηρεμήσει.

* Ξεκινήστε έναν συνεχόμενο ήχο

 To πιστολάκι, ο απορροφητήρας, η ηλεκτρική σκούπα, η μία ανάλογη εφαρμογή στο κινητό σας για white noises μπορούν να κάνουν θαύματα.

* Καθίστε αγκαλιά σε μια κουνιστή πολυθρόνα

Ο συνδυασμός της αγκαλιάς και του απαλού λικνίσματος κάνει θαύματα. Και μη σκέφτεστε ότι θα το κακομάθετε. Οι αγκαλιές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

* Μείνετε ψύχραιμη

Είναι προτιμότερο να δώσετε το μωράκι στον μπαμπά του ή τη γιαγιά του, παρά να του βάλετε τις φωνές γιατί πιθανόν σας έχουν σπάσει τα νεύρα. Πιστέψτε μας, ένα μωρό που του φωνάζουν ποτέ δε σταμάτησε να κλαίει.

Αντιθέτως, θα κλάψει δυνατότερα κάνοντάς σας κουρέλι από την κούραση σε συνδυασμό με τις τύψεις γιατί χάσατε την ψυχραιμία σας.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr

Οι “27” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.
Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια.
«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Μεταξύ άλλων στη διακήρυξη οι “27” σημειώνουν πως “θα  καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική,  μέσα από ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και μέσα από την τήρηση κοινών κανόνων. Η ενότητα είναι αναγκαιότητα, αλλά και ελεύθερη επιλογή μας. Το κάθε κράτος μόνο του, θα είχε περιθωριοποιηθεί από την παγκόσμια δυναμική. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να επηρεάσουμε τη δυναμική αυτή και να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες.
Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και  διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα” και επισημαίνουν: “Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Στα επόμενα δέκα χρόνια επιθυμούμε μια Ένωση ασφαλή, ευημερούσα, ανταγωνιστική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη και με τη βούληση και την ικανότητα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πλανήτη και να διαμορφώνει την παγκοσμιοποίηση. Επιθυμούμε μια Ένωση όπου οι πολίτες της θα έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση. Επιθυμούμε μια Ένωση που θα παραμένει ανοικτή στις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις αξίες μας και δεσμεύονται να τις προαγάγουν. Σε αυτή την εποχή αλλαγών και έχοντας επίγνωση των ανησυχιών των πολιτών μας,δεσμευόμαστε ως προς το θεματολόγιο της Ρώμης και δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να υλοποιήσουμε:
1.Μια ασφαλή και προστατευμένη Ευρώπη: μια Ένωση όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπου τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι ασφαλή, εφαρμόζοντας μια αποτελεσματική, υπεύθυνη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τα διεθνή πρότυπα· μια Ευρώπη αποφασισμένη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.
2.Μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη: μια Ένωση που θα δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης·μια Ένωση στην οποία μια ισχυρή, διασυνδεδεμένη και εξελισσόμενη ενιαία αγορά που θα  ενσωματώνει τις τεχνολογικές μετ εξελίξεις, και ένα σταθερό και ισχυρότερο ενιαίο νόμισμα θα διανοίγουν οδούς ανάπτυξης,συνοχής, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και συναλλαγών, κατά κύριο δε  λόγο για τις μικρές και   μεσαίες επιχειρήσεις·μια  Ένωση που θα προωθεί τη διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και  θα εργάζεται για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης· μια Ένωση όπου οι οικονομίες θα συγκλίνουν·μια Ένωση όπου ο ενεργειακός εφοδιασμός θα διασφαλίζεται και θα είναι οικονομικά προσιτός και το περιβάλλον καθαρό και ασφαλές.
  1. Μια κοινωνική Ευρώπη: μια Ένωση που θα εδράζεται στη βιώσιμη μεγέθυνση, θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο αλλά και τη συνοχή και τη σύγκλιση, ενώ θα προστατεύει παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς· μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινωνικοί εταίροι· μια Ένωση που θα προάγει την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών καθώς και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους·μια Ένωση που θα μάχεται την ανεργία,τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια·μια Ένωση όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση και θα μπορούν να σπουδάζουν και να αναζητούν εργασία σε όλη την ήπειρο·μια Ένωση που θα διατηρεί την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία.
4.Μια ισχυρότερη Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή: μια Ένωση που θα διευρύνει τις υφιστάμενες εταιρικές σχέσεις, θα οικοδομεί νέες και θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην άμεση γειτονία της ανατολικά και νότια, αλλά και στη Μέση Ανατολή, στην  Αφρική και παγκοσμίως· μια Ένωση έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να συνδράμει για τη δημιουργία μιας περισσότερο ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης αμυντικής βιομηχανίας· μια Ένωση που θα δεσμεύεται να ενισχύει την κοινή της ασφάλεια και άμυνα, και σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και  τις  νομικές δεσμεύσεις· μια Ένωση που θα συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη και θα προστατεύει ένα πολυμερές σύστημα που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι υπερήφανη για τις αξίες της και θα προστατεύει τους πολίτες της, θα προωθεί το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο καθώς και μια θετική παγκόσμια πολιτική για το κλίμα”.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δεν υπάρχει όμως επίσης αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ το να παλέψουμε εντός για να την αλλάξουμε», υπογράμμισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης «το κρίσιμο ερώτημα αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν αυτό το κοινωνικό κεκτημένο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ». «Προφανώς», σχολίασε, «η απάντηση που πήρα είναι καταφατική, μένει όμως να δούμε αν η πράξη από τα λόγια θα συνεχίσει να απέχει». «Κι αυτό θα το δούμε άμεσα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», επισημαίνοντας ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».
Πηγή: news247.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!