Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

 

Παράδοση χιλιετιών προσπαθούν να συντηρήσουν οι δέκα ορθόδοξοι μοναχοί οχυρής μονής σε λόφο νότια της Ρώμης, διαφυλάσσοντας πνευματική κληρονομιά 1.600 ετών. Με ηλικίες μεταξύ 23 και 89 ετών, οι μοναχοί αυτοί είναι μεταξύ των τελευταίων μελών του ελληνορθόδοξου «τάγματος» των Βασιλειανών, οι οποίοι συνεχίζουν να ακολουθούν τους ασκητικούς κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Μέγας Βασίλειος, που υπήρξε επίσκοπος Καισάρειας, έθεσε τις βάσεις του μοναχισμού στα μέσα του 4ου αιώνα, ορίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο μοναχός πρέπει να εναλλάσσει την εργασία με την προσευχή.

 Ο 27χρονος μοναχός Κλαούντιο Κορσάρο εγκατέλειψε πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία βαρύτονου στην όπερα, για να ενδυθεί το μοναστικό χιτώνα. Το μόνο τραγούδι που ηχεί πια από τα χείλη του είναι οι ψαλμωδίες της Θείας Λειτουργίας. «Ημουν μόλις έξι ετών όταν ένιωσα την παρουσία του Θεού για πρώτη φορά. Συνειδητοποίησα την έφεσή μου για τη μοναστική ζωή πολλά χρόνια αργότερα, αφού είχα ήδη εκκινήσει την οπερατική σταδιοδρομία μου», λέει ο Κορσάρο, καθώς βηματίζει στον ελαιώνα της μονής. Ο Κορσάρο και οι μοναχοί φορούν ορθόδοξα άμφια, ενώ η λειτουργία γίνεται στα ελληνικά.

notia-tis-romis-pselnoyn-ellinika0
Τα καθημερινά καθήκοντα των μοναχών περιλαμβάνουν τη φροντίδα του λαχανόκηπου, τη συγκομιδή της ελιάς από τα ελαιόδενδρα της μονής, την αγιογραφία, τη μελέτη των κειμένων και την καθαριότητα των κελιών (φωτ. REUTERS).

Οι Βασιλειανοί μοναχοί της μονής του Αγίου Νείλου έχτισαν το αβαείο της Γκροταφεράτα το 1004, πενήντα χρόνια πριν από το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, που οδήγησε στον διαχωρισμό ανατολικής και δυτικής χριστιανοσύνης. Την εποχή εκείνη, οι μοναχοί της Γκροταφεράτα επέλεξαν να παραμείνουν πιστοί στον Πάπα της Ρώμης, αντί να ακολουθήσουν τον ορθόδοξο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι σήμερα, όμως, οι Βασιλειανοί ακολουθούν την ελληνορθόδοξη λειτουργία. Οι καθολικοί σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν τη Θεία Λειτουργία στις τοπικές γλώσσες τους και ορισμένες φορές στα λατινικά.

Η ημέρα των μοναχών του Αγίου Νείλου αρχίζει στις 5.30 τα ξημερώματα, πρώτα με ατομική προσευχή και αργότερα στη συλλογική Θεία Λειτουργία. Τα καθημερινά καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη φροντίδα του λαχανόκηπου, τη συγκομιδή της ελιάς από τα ελαιόδενδρα της μονής, την αγιογραφία, τη μελέτη των κειμένων και την καθαριότητα των κελιών. Μετά το γεύμα, οι μοναχοί έχουν μία ώρα ξεκούρασης στη διάθεσή τους, προτού συνεχίσουν τις εργασίες. Η ημέρα κλείνει με τον Εσπερινό και το δείπνο στην τραπεζαρία.

 Οι περισσότεροι μοναχοί έχουν οικογενειακές σχέσεις με την ελληνόφωνη μειονότητα της Κάτω Ιταλίας ή κατάγονται από τη Βόρειο Ηπειρο. Οι μοναχοί αυτοί είναι οι τελευταίοι που συνεχίζουν να ακολουθούν τους κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου.

Ο 23χρονος μοναχός Φιλίπο Πεκοράρο μεγάλωσε σε ιταλοαλβανική οικογένεια της Σικελίας, η οποία κατάγεται από την εθνότητα των τόσκηδων Αρμπερέσε, φυγάδες από την οθωμανική εισβολή στα Βαλκάνια μεταξύ 14ου και 18ου αιώνα. «Μεγάλωσα σε ιδιαίτερα θρησκευόμενο περιβάλλον και η απόφαση να μονάσω υπήρχε μέσα μου από παιδί», λέει ο Πεκοράρο. Η εισροή νέου αίματος, όμως, δεν έχει εμποδίσει τη συρρίκνωση του μοναστικού τάγματος των Βασιλειανών. Στα μέσα του 20ού αιώνα, η μονή φιλοξενούσε περισσότερους από 80 μοναχούς. Παρ’ όλα αυτά, ο Κορσάρο παραμένει πιστός στην αποστολή του, που είναι η διατήρηση της αρχέγονης αυτής παράδοσης. «Νιώθω ότι ο Κύριος με επέλεξε μεταξύ πολλών για να επωμισθώ την ευθύνη αυτή και Τον ευχαριστώ για την ευκαιρία», λέει ο Κορσάρο.

πηγή: Καθημερινή

 

Άλλη μία από αυτές τις αρρωστημένες υποθέσεις, όπου άγνωστο για ποιο λόγο, κάποιο μέλος της οικογένειας κρατείται φυλακισμένο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τη Σουηδία.

Μια 70χρονη γυναίκα συνελήφθη στη Στοκχόλμη, με την κατηγορία ότι κρατούσε το γιο της «αιχμάλωτο» για 30 χρόνια, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία και ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Reuters και τα οποία αναδημοσιεύει η Καθημερινή, οι αρχές εντόπισαν τον άνδρα 40 περίπου ετών σε άσχημη κατάσταση, με την εισαγγελέα της Στοκχόλμης Έμμα Όλσον να δηλώνει πως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και θα χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Σουηδικά Μέσα Ενημέρωσης, επικαλούμενα τον συγγενή που τον βρήκε, ανέφεραν ότι ο άνδρας ανακαλύφθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα, χωρίς δόντια, ανίκανος να μιλήσει και γεμάτος με πληγές.

Η εφημερίδα Expressen μετέδωσε ότι ο γιος της 70χρονης απομακρύνθηκε από το σχολείο σε ηλικία περίπου 12 ετών. «Βρέθηκε δίπλα σε δύο ημερολόγια από το 1995 και το 1996 στον τοίχο του διαμερίσματος»

Η μητέρα αρνείται κατηγορίες για παράνομη φυλάκιση και σοβαρές σωματικές βλάβες, δήλωσε η εισαγγλέας της Στοκχόλμης.

«Εξετάζουμε για πόσο καιρό ήταν φυλακισμένος, αλλά υποθέτουμε ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Reuters.

 

Απόκρυψη των πραγματικών κρουσμάτων και υποτίμηση της σοβαρότητας του κινδύνου της πανδημίας αποκαλύπτουν για την Κίνα απόρρητα εσωτερικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, στην η Ουχάν, στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Στις 117 σελίδες των εσωτερικών εγγράφων που αποκάλυψε το CNN με πηγή εργαζόμενο στο σύστημα υγείας η Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά.

Οι λάθος χειρισμοί φαίνεται να έγιναν από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000.

Όμως έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.772 κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα και 1.796 ύποπτα κρούσματα.

«Σιγή ασυρμάτου» από την Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη -και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό-, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν» την επιδημία, σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs.

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Και παράλληλη επιδημία γρίπης στην περιοχή

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.

Η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορονοϊού δεν συνδέονται, όμως η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιδημία της γρίπης είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!