Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016


Η χρονιά που κλείνει δεν ήταν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, μια εκδοτικά φτωχή χρονιά τόσο ως προς την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή όσο και ως προς τις λογοτεχνικές μεταφράσεις.

Από τα λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του 2016, διαλέγουμε μια δεκάδα ανάμεσα στα καλύτερα: τέσσερα μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων από την Ελλάδα και τέσσερα μυθιστορήματα και μια προσωπική μαρτυρία από την Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία και την Κολομβία.

Αρχή με το μυθιστόρημα του Αλέξη Πανσέληνου «Η κρυφή πόρτα» (Μεταίχμιο), που έχει ως τοπίο του την Αθήνα της κρίσης.

Τα ρημαγμένα εισοδήματα, τα κλειστά μαγαζιά, οι καθημερινές συγκρούσεις της αστυνομίας με τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια, η βαθμιαία κατάρρευση της πόλης και οι ερειπωμένες ατομικές φιλοδοξίες θα συναντηθούν αίφνης με έναν θεάρεστο έρωτα.

Ένας έρωτας, παρόλα αυτά, που αντί να ανακουφίσει τον ήρωα από την οικονομική μιζέρια και τη μοναξιά, θα τον οδηγήσει σ' ένα σκηνικό αρχαίας τραγωδίας.

Με το μυθιστόρημά του «Υπουργός νύχτας» (εκδόσεις Πατάκη) ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης θα ξεδιπλώσει μέσα από την περιπέτεια του ιδιόρρυθμου πρωταγωνιστή του την Ελλάδα σε μακροσκοπικό μέγεθος.

Η δημόσια διαφθορά, η πολιτική αναξιοπιστία, το ανεξέλεγκτο, χοντρό χρήμα της επαρχίας και το οργανωμένο έγκλημα των μεγάλων αστικών κέντρων δεν είναι προϊόντα της κρίσης, που δεν ξεμυτίζει παρά μόνον παρεμπιπτόντως στη δράση, αλλά τα συμπτώματα μιας παρατεταμένης παθολογίας η οποία δεν έχει πάψει να δίνει το παρών παντού τριγύρω μας.

Το «Σκούρο γκρι σχεδόν μαύρο» (εκδόσεις Πατάκη) της Ελένης Γιαννακάκη αποτελεί έναν παρατεταμένο μυθιστορηματικό μονόλογο μέσα από τον οποίο μια γυναίκα προσπαθεί να αντισταθεί στα συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η ηρωίδα δεν θα αποφύγει στο τέλος την κατάρρευση, στο μεταξύ, όμως, θα προλάβει να κάνει τον απολογισμό της ζωής της (όσο πικρός κι αν είναι) και να κερδίσει την ελευθερία της.

Και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην Αφρική του τέλους του 19ου αιώνα με το μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού «Εκουατόρια» (εκδόσεις Καστανιώτη), όπου μια ομάδα Ευρωπαίων, Αιγυπτίων και Σουδανών θα οικοδομήσει μετά από πλήθος περιπέτειες μιαν ουτοπική πολιτεία, προσπαθώντας να παντρέψει το πρωτόγονο περιβάλλον των ντόπιων με τις επιστημονικές έγνοιες των Ευρωπαίων.

Τέλος, με τη συλλογή διηγημάτων του «Γραφικός χαρακτήρας» (Μεταίχμιο) ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ανατρέξει στα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια.

Δυο αγόρια που τσακώνονται αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στο πατρικό τους στο Χαλάνδρι, λαχταρίζοντας κάθε τόσο τους γονείς τους, ο πατέρας τους που δουλεύει ως ταχυδρομικός υπάλληλος του ΟΤΕ, η μάνα που υπεραγαπά και ταυτοχρόνως καταπιέζει τα παιδιά της.

Και από την προδικτατορική Αθήνα στην Τασμανία των μέσων του 19ου αιώνα όπου θα μας μεταφέρει ο Αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν με το μυθιστόρημά του «Απουσία» (μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, εκδόσεις Ψυχογιός).

Ένα βιβλίο στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν τα πιο διαφορετικά γεγονότα και πρόσωπα: μια απομακρυσμένη από τον κόσμο αποικία καταδίκων, η εξαφάνιση δύο καραβιών στον Αρκτικό Κύκλο, μια σκοτεινή ιστορία περί κανιβαλισμού και μια νεαρή ηθοποιός που βγάζει τον Κάρολο Ντίκενς από τη συγγραφική μοναξιά του.

Στο μυθιστόρημά του «Ημέρα ανεξαρτησίας» (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Πατάκη) ο Αμερικανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φορντ θα ξετυλίξει τη ζωή ενός αθλητικογράφου που θα εγκαταλείψει τη δημοσιογραφική του καριέρα, αρχίζοντας να πουλάει αυτοκίνητα στο Νιού Τζέρζι.

Η συναρπαστική περιπέτεια της ατομικής ύπαρξης από έναν μυθιστοριογράφο που ξέρει πώς να προβάλει και τις πιο εσωστρεφείς καταστάσεις στον πολυεπίπεδο κοινωνικό καμβά της Αμερικής. Παραμένουμε στην Αμερική, με το μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι «Perfidia.

Ο κύκλος της προδοσίας» (μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης, Κλειδάριθμος). Ο Ελρόι μιλάει εδώ για τον τόπο της γέννησής του, το Λος 'Αντζελες, που αντανακλά με την πολυκινητικότητα και την πολυανθρωπία του όχι μόνο τη βία της οικονομικής εξουσίας, αλλά και την απέραντη έκταση της δημόσιας και της ιδιωτικής διαφθοράς.

Περνώντας στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και στην Αγγλία, θα συναντήσουμε το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου «Αριθμός 11» (μετάφραση 'Αλκηστις Τριμπέρη, Πόλις), που συνδέεται με το πολυδιαβασμένο «Τι ωραίο πλιάτσικο!» και καταπιάνεται όχι μόνο με την καθημερινή ζωή (αγαπημένο θέμα του Κόου), αλλά και με τη σχέση πολιτικής και κωμωδίας, ξέροντας πώς να τινάξει στον αέρα την πολιτική, αλλά και πώς να μας ιντριγκάρει με τους πανέξυπνα σχεδιασμένους χαρακτήρες του.

Και ο κύκλος θα κλείσει με μια προσωπική μαρτυρία από την Κολομβία, που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από μυθιστόρημα: Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου» (μετάφραση Μαρία Παλαιολόγου, Μίνωας).

Η ιστορία του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής ειπωμένη από τον γιο του, που παρουσιάζει τον πατέρα του χωρίς το παραμικρό φτιασίδι: εξουσιομανής, εκβιαστής, υπεύθυνος για τον θάνατο αμέτρητων ανθρώπων, αλλά και απροσδόκητα τρυφερός για την οικογένεια του.

Ένας μύθος του σύγχρονου εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δήλωσή του σοκάρει: «Πάσχω από λίγη παράνοια και πιστεύω πως κανείς δεν με συμπαθεί. Πάντα με εκπλήσσει το ότι μπορεί κάποιος έστω και λίγο να δείξει συμπάθεια προς το πρόσωπό μου»!

Ο λόγος για τον Anthony Hopkins που τονίζει στην εφημερίδα Mirror πως συχνά νιώθει κατάθλιψη και παραδέχθηκε πως σπάνια βλέπει τη θετική όψη των πραγμάτων και κάποτε είχε πει στον εαυτό του “Αν δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος να είσαι γκρινιάρης”.

“Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα και εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί δεν γνωρίζω τίποτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως πολλές φορές περιμένει το χειρότερο από κάθε κατάσταση...

ΠΗΓΗ: gossip-tv.gr

Ο στολισμός του σπιτιού για τα Χριστούγεννα μπορεί να προσφέρει χαρά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, αλλά πρέπει να έχετε το νου σας τον κίνδυνο φωτιάς και άλλων ατυχημάτων, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Η σύσταση αυτή δεν είναι τυχαία: δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με τις πιθανές αιτίες να κυμαίνονται από τα φωτάκια που παίρνουν φωτιά και το ότι το τοποθέτησαν σε λάθος σημείο, έως τα τραύματα στα μάτια από τις βελόνες του και τις πτώσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο, η ΑΑΡ έχει μερικές συμβουλές:

* Εάν έχετε ή πρόκειται να αγοράσετε ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφει την ένδειξη «Fire resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).

* Εάν προτιμάτε φυσικό δέντρο, να διαλέξετε κάποιο φρέσκο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν θα πέφτουν εύκολα όταν το κουνάτε, και όχι κάποιο που έχει αρχίσει να ξεραίνεται.

Ελέγξτε πόσο φρέσκο είναι τραβώντας και λυγίζοντας τις βελόνες του: δεν πρέπει να αποκολλώνται εύκολα ούτε να σπάνε.

* Επειδή τα φυσικά δέντρα ξεραίνονται εύκολα στους κλειστούς χώρους με κεντρική θέρμανση, να το τοποθετήσετε μέσα σε φαρδύ δοχείο με νερό, το οποίο θα αναπληρώνετε συνεχώς.

Κόψτε επίσης λίγα εκατοστά του κορμού στο κατώτερο τμήμα του για να απορροφά πιο αποτελεσματικά το νερό και να μην ξεραθεί.

* Είτε το δέντρο είναι φυσικό είτε ψεύτικο, τοποθετήστε το μακριά από το τζάκι, τη σόμπα, το καλοριφέρ και κάθε θερμαντική συσκευή.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο. Η ιδανική θέση πρέπει να είναι απόμερη και όχι σημείο διέλευσης των μελών της οικογένειας.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το στολίζετε, ιδίως εάν είναι ψηλό και χρησιμοποιήσετε σκαλάκι ή σκαμπό για να φτάσετε την κορυφή του.

* Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, φροντίστε να βάλετε τα δώρα στο πρόσθιο τμήμα του και όχι κάτω από το δέντρο και προς τα πίσω, διότι μπορεί να σκύψουν να τα πάρουν και να τραυματιστούν στα μάτια από τις βελόνες.

* Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Αν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.

* Μην συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

* Να τηρείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στα λαμπάκια (π.χ. μην διακοσμείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια εξωτερικού χώρου και μην βάζετε στα δέντρα της βεράντας λαμπάκια εσωτερικού χώρου).

* Όταν μπαίνετε για ύπνο ή φεύγετε από το σπίτι, πρέπει να σβήνετε τα λαμπάκια του δέντρου (και να σβήνετε τα κεριά που τυχόν ανάβετε στο σπίτι για πιο εορταστική ατμόσφαιρα).

* Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, προτιμήστε τα άθραυστα, λεία στολίδια και όχι τα εύθραυστα και με αιχμηρές άκρες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Μετά από τρία μόλις χρόνια, δεν θα μας είναι δυνατόν να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και φυσικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τις δέκα κυρίαρχες τάσεις για το 2017 από την Ericsson.

Ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, το ConsumerLab της Ericsson παρουσιάζει την έκτη έκδοση, της ετήσιας έκθεσης καταναλωτικών τάσεων The 10 Hot Consumer Trends for 2017 and beyond (Οι 10 κυρίαρχες καταναλωτικές τάσεις για το 2017 και τα επόμενα χρόνια).

Η τεχνητή νοημοσύνη (Αrtificial Ιntelligence, AI) φέτος αποτελεί ένα σημαντικό θέμα και οι καταναλωτές θεωρούν ότι θα έχει πολύ πιο εξέχοντα ρόλο σε σχέση με πριν -τόσο στην κοινωνία όσο και στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πράγματι, το 35% των προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου θα ήθελαν έναν σύμβουλο ΑΙ στην εργασία τους, ενώ ένας στους τέσσερις θα ήθελε ΑΙ ως διευθυντή τους.

Αναλυτικότερα οι 10 τάσεις για το 2017 και τα επόμενα χρόνια:

1. Τεχνητή Νοημοσύνη παντού: Το 35% των προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου θα ήθελαν έναν σύμβουλο ΑΙ στην εργασία τους, ενώ ένας στους τέσσερις θα ήθελε ΑΙ ως διευθυντή τους. Ταυτόχρονα, οι μισοί περίπου ερωτώμενοι ανησυχούν ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους από ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη.

2. Στο ρυθμό του Internet of Things (IoT): Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες εφαρμογές όλο και περισσότερο, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση τεχνολογιών ΙοΤ. Οι δύο στους πέντε πιστεύουν ότι οι συσκευές τύπου smartphone θα μάθουν τις συνήθειές τους και θα εκτελούν αυτομάτως διάφορες ενέργειες για λογαριασμό τους.

3. Οι πεζοί οδηγούν τα Αυτόνομα Αυτοκίνητα: Στο μέλλον, είναι πιθανό τα αυτοκίνητα να μην έχουν οδηγούς. Ένας στους τέσσερις πεζούς θα αισθανόταν μεγαλύτερη ασφάλεια διασχίζοντας τον δρόμο αν όλα τα αυτοκίνητα ήταν αυτόνομα (χωρίς οδηγό), ενώ το 65% θα προτιμούσε να διαθέτει αυτόνομο αυτοκίνητο.

4. Συγχωνευμένη Πραγματικότητα: Σχεδόν τέσσερις στους πέντε χρήστες εικονικής πραγματικότητας (VR) πιστεύουν ότι σε τρία μόλις χρόνια θα είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε την εικονική πραγματικότητα από την φυσική πραγματικότητα. Οι μισοί από τους ερωτώμενους ενδιαφέρονται ήδη για γάντια ή παπούτσια που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα.

5. Μη Συγχρονισμένα Σώματα: Καθώς τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα γίνονται πραγματικότητα, θα αυξηθούν τα προβλήματα ναυτίας, και τρεις στους δέκα προβλέπουν ότι θα χρειαστούν κατάλληλα χάπια. Ένας στους τρεις θέλει να παίρνει χάπια για τη ναυτία όταν χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

6. Το Παράδοξο της Ασφάλειας κατά τη χρήση Ευφυών Συσκευών: Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ήδη συναγερμούς έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες εντοπισμού (tracking) ή ειδοποιήσεις στο smartphone τους. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που αναφέρουν ότι χάρη στο smartphone τους νιώθουν πιο ασφαλείς, τρεις στους πέντε δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο επειδή ακριβώς βασίζονται στο κινητό τους.

7. Κοινωνικά Στεγανά: Σήμερα μετατρέπουμε με τη θέλησή μας τα κοινωνικά δίκτυα σε απομονωμένους χώρους-σιλό. Ένας στους τρεις δηλώνει ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την κύρια πηγή απ' όπου μαθαίνουν τα νέα της ημέρας. Και πάνω από ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι εκτιμούν τη γνώμη των ατόμων που περιλαμβάνονται στις επαφές τους περισσότερο από τις απόψεις των πολιτικών.

8. Επαυξημένη Ατομική Πραγματικότητα: Πάνω από τους μισούς θα ήθελαν να χρησιμοποιούν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, ώστε να έχουν περισσότερο φωτισμό σε σκοτεινά μέρη και να εντοπίζουν τους κινδύνους. Πάνω από ένας στους τρεις θα ήθελαν να μπορούν να επεξεργαστούν και να αφαιρέσουν διάφορα αντικείμενα στον χώρο τριγύρω τους που τους ενοχλούν.

9. Χάσμα Ιδιωτικότητας: Δύο στους πέντε προχωρημένους χρήστες του διαδικτύου θέλουν να χρησιμοποιούν μόνο κρυπτογραφημένες υπηρεσίες, ωστόσο οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Σχεδόν οι μισοί θα ήθελαν να απολαμβάνουν έναν εύλογο βαθμό ιδιωτικότητας σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ πάνω από ένας στους τρεις πιστεύουν ότι δεν υφίσταται πλέον ιδιωτικότητα.

10. Μεγάλες Εταιρείες Τεχνολογίας για Όλους: Πάνω από δύο στους πέντε προχωρημένους χρήστες του διαδικτύου θα ήθελαν να προμηθεύονται όλα τους τα προϊόντα από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της πληροφορικής. Μεταξύ αυτών, οι τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε μόλις χρόνια από τώρα.

Σχετικά με την άνοδο της εικονικής πραγματικότητας, ο Michael Bjorn, Head of Research, Ericsson ConsumerLab, δηλώνει: «Πέρα από την έκφραση "σε πραγματικό χρόνο", πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε πλέον για "χρόνο πραγματικότητας". Ουσιαστικά, αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο προσωπικό και υποκειμενικό. Οι καταναλωτές όχι μόνο φροντίζουν να περιστοιχίζονται στα κοινωνικά δίκτυα από άτομα που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτούς, αλλά αρχίζουν και να εξατομικεύουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τον κόσμο μέσω τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας».

«Οι καταναλωτές θέλουν επίσης το μέλλον να παραμείνει πλήρως κινητό, το οποίο σημαίνει ότι αναμένεται ραγδαία άνοδος της ζήτησης για άμεση και γρήγορη συνδεσιμότητα, με εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας. Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος πραγματικότητας σημαίνει ότι ήρθε η ώρα των δικτύων 5G».

Τα ευρήματα της έκθεσης των 10 Κυρίαρχων Καταναλωτικών Τάσεων για το 2017 βασίζονται στις παγκόσμιες ερευνητικές δραστηριότητες του Ericsson ConsumerLab για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς και σε δεδομένα από μια online έρευνα προχωρημένων χρηστών του διαδικτύου σε 14 μεγάλες πόλεις από όλο τον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Αν και η εν λόγω μελέτη αντιπροσωπεύει μόνο 27 εκατομμύρια χρηστών, πρόκειται για άτομα που έχουν υιοθετήσει από πολύ νωρίς τις νέες τεχνολογίες, οπότε είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του προφίλ τους για την εξερεύνηση των μελλοντικών τάσεων.
Έχουν θέση τα... smartphones στο σχολείο;
Τα smartphone ανήκουν πλέον στη σχολική πραγματικότητα. Τελευταία έρευνα για την χρήση τους από εφήβους και νέους ηλικίας από 12 έως 19 χρονών έδειξε ότι το 95% των μαθητών επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο μαζί με το κινητό. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Σε 22% εξ αυτών επιτρέπεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, στο 30% μόνο στα διαλείμματα και στο 40% απαγορεύεται κάθε χρήση. Πόσο σκόπιμη είναι μια τέτοια απαγόρευση; Δύο παιδαγωγοί ειδικευμένοι στο θέμα, η Πάουλα Μπλέκμαν και ο Στέφαν Αουφενάνγκερ υποστηρίζουν διαφορετικές απόψεις.

Με γνώμονα την παιδική ωριμότητα
Η Πάουλα Μπλέκμαν θεωρεί ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους για τη χρήση και τη διάρκεια της χρήσης ψηφιακών συσκευών αλλά οι γονείς τους. Δεν διαφωνεί να φέρνουν τα παιδιά τα κινητά τους στο σχολείο αλλά θα πρέπει να τα συγκεντρώνουν οι καθηγητές και να αποφασίζουν πότε και πόσο θα τα χρησιμοποιούν. Αντίθετα, ο Στέφαν Αουφενάνγκερ, καθηγητής Παιδαγωγικής και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, τα βλέπει αλλιώς. «Κάθε απαγόρευση δεν είναι σκόπιμη, αντίθετα η διεύθυνση του σχολείο θα πρέπει μαζί με τα παιδιά και τους καθηγητές να αναζητά κάποια συμφωνία και στη συνέχει οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να τηρούν τον κανόνα. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, η Μπλέκμαν υποστηρίζει ότι η επαφή με το κινητό θα πρέπει να μεγαλώνει παράλληλα με την ψυχοκοινωνική ωριμότητα των παιδιών. «Παιδιά του δημοτικού δεν είναι αρκετά ώριμα ώστε να είναι υπεύθυνα αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όσο πιο μικρά χρησιμοποιούν κινητό τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάρτησης από στατιστική άποψη».
Ο Στέφαν Αουφενάνγκερ αντίθετα πιστεύει ότι από τις πρώτες κιόλας τάξεις θα πρέπει να γίνεται διάλογος για το θέμα. Εκτός αυτού ειδικά τα smartphone μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο μάθημα για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών. «Σε κάθε μάθημα μπορεί ο μαθητής να κάνει χρήση και με τη βοήθεια ερωτήσεων να γίνει κοινωνός της γνώσης».

Η λογική του μέσου δρόμου
Η Μπλέκμαν η οποία είναι καθηγήτρια Παιδαγωγικής, ΜΜΕ και Επικοινωνίας στην Σχολή Alanus για τη Τέχνη και την Κοινωνία κοντά στη Βόννη, δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην απαγόρευση τηλεφώνων smart στο σχολείο παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Από εκεί και μετά θεωρεί ότι η απαγόρευση χρήσης τους βοηθά στο να κλείσουν μαθησιακά κενά.
Εμπειρική έρευνα στη Βρετανία έχει δείξει ότι μαθητές σε σχολείο που έχει επιβάλει απαγόρευση χρήσης έχουν καλύτερους βαθμούς από ότι μαθητές σε σχολεία όπου επιτρέπεται. «Για καλούς μαθητές δεν υπάρχει διαφορά» υποστηρίζει. «Αλλά και για τους κακούς μαθητές. Όποιος αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως δυσκολίες στο μάθημα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί με το κινητό και μετά δεν μπορεί να παρακολουθήσει». Η πραγματικότητα είναι άλλη για τον Στέφαν Αουφενάνγκερ. «Το κινητό ανήκει πλέον στη ζωή μας και στο σχολείο δίνεται μια καλή ευκαιρία να μεταδώσει πώς να χρησιμοποιείται με σύνεση. Τώρα πια με τη μαζική τους κυκλοφορία δεν αποτελεί σύμβολο προέλευσης από ανώτερη κοινωνική τάξη».
Η επιχειρηματολογία, υπέρ ή κατά, δεν τελειώνει. Σε κάθε άποψη υπάρχει ο αντίλογος. ΄Αρα, το καλύτερο θα ήταν ο καθένας μας να βγάλει συμπεράσματα από τις απόψεις ειδικών και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Μια καλή λύση είναι ο μέσος δρόμο, όχι ακρότητες.

Πηγή: DW

Τα πιο δημοφιλή θέματα του 2016 που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν όσο κανένα στο Facebook ανακοίνωσε το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης «2016 Year in Review», το Facebook παρουσιάζει τα θέματα που κυριάρχησαν σε παγκόσμιο επίπεδο:
Αμερικανικές προεδρικές εκλογές
Πολιτικά γεγονότα στη Βραζιλία
Το Pokemon Go
Κίνημα «Black Lives Matter» (το κίνημα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ μετά τα απανωτά περιστατικά πυροβολισμών μαύρων από αστυνομικούς και γενικότερα ενάντια στον ρατσισμό)
Ροντρίγκο Ντουτέρτε και οι εκλογές στις Φιλιππίνες
Ολυμπιακοί Αγώνες
Brexit
Super Bowl
Ντέιβιντ Μπόουι
Μοχάμεντ Άλι
Επιπλέον, για πρώτη φορά το Facebook παρουσίασε τα 10 κορυφαία βίντεο που μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω της πλατφόρμας (με την υπηρεσία «Ζωντανή Μετάδοση»):
Candace Payne, Chewbacca Mom
Ted Yoder, Soundscapes
Buzzfeed, Countdown to the next presidential election (Αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες προεδρικές εκλογές)
Atlanta Buzz, People are lining up to hug police officers in Dallas (Άνθρωποι στοιχίζονται για να αγκαλιάσουν αστυνομικούς στο Ντάλας)
NBC News, Election results (Τα αποτελέσματα των εκλογών)
Under the Hood, Video of a truck completely carved out of wood (Βίντεο φορτηγού σκαλισμένου από ξύλο)
Viral Thread, Population count from US to CA (Υπολογισμός του πληθυσμού)
CNN, Election results on Empire State building (Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Empire State building)
Dena Blizzard, Pokemon Go for moms «Chardonnay Go»
Super Deluxe, Election map (Χάρτης των εκλογών)
Τρίτη και 13: Γιατί φοβόμαστε αυτή την ημέρα;
Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα μόνο του συνδυασμού ημέρας και ημερομηνίας... "φτύνουν τον κόρφο»" τους.
Η Τρίτη και 13 είναι μια από τις δυο πιο... γρουσούζικες μέρες του χρόνου, μια μέρα που κυρίως "τρέμουμε" εμείς οι Έλληνες και οι ισπανόφωνοι λαοί. Ο υπόλοιπος κόσμος "τρέμει" την Παρασκευή και 13.
Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάθε... προληπτικός που σέβεται τον εαυτό του αποφεύγει να αρχίσει δουλειά, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, ταξίδι ή να κάνουν αρραβώνα μέσα στην Τρίτη. Αντίθετα, η μέρα είναι κατάλληλη για... για εκδηλώσεις μαγείας.
Και γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη; Μια από τις εξηγήσεις λέει πως ο λόγος είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη. Αν αθροίσει κανείς τη χρονολογία της Άλωσης βγαίνει... 13. Ήταν και Τρίτη, "έδεσε" η δεισιδαιμονία! Αυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική εξήγηση του γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13. Μια άλλη λέει πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.
Όμως σύμφωνα με τον "πατέρα" της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη (1852-1921), η ερμηνεία αυτή προέκυψε... εκ των υστέρων, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική συμφορά στην επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα! Ένας από αυτούς πως το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12! Δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι Απόστολοι, 12 οι ιμάμηδες, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια... Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!
Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό... Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13...
Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).
Με πληροφορίες από sansimera.gr

Τη λέξη «ξενοφοβία» (xenophobia) ανακοίνωσε το Dictionary.com, η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη για την αγγλική γλώσσα, ως της λέξη της χρονιάς.
«Μπορεί να το σκεφτήκατε, να το ακούσατε. Μπορεί ακόμη και να το νιώσατε», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο Associated Press  σχολιάζοντας τη φετινή Λέξη της Χρονιάς.
«Είναι ξεκάθαρο ότι κατά τη διάρκεια του 2016 , ο φόβος του “Άλλου” σημάδεψε το συλλογικό ασυνείδητο σε ολόκληρη την υδρόγειο», επισημαίνει το τηλεγράφημα.
Η ψήφος για το Brexit, η αστυνομική βία εναντίον μαύρων ανθρώπων, η προσφυγική κρίση στη Συρία, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και η αμερικανική προεδρική κούρσα ήταν μεταξύ των σημαντικότερων εξελίξεων που προκάλεσαν συζητήσεις και έριδες, δήλωσε η Jane Solomon, μία από τους λεξικογράφους του Dictionary.
Το λεξικό ορίζει την «ξενοφοβία» ως «το φόβο ή το μίσος προς τους ξένους, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες ή ξένους». Όπως δήλωσε μάλιστα η Solomon σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ορισμός σχεδιάζεται να επεκταθεί ώστε να περιλάβει το φόβο ή το μίσος για «συνήθειες, ένδυση και κουλτούρα ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό μας».
Η ίδια πρόσθεσε ότι η λέξη «xenophobia» δεν περιλαμβανόταν στην αγγλική γλώσσα μέχρι τα τέλη του 1800.
Οι αναζητήσεις για την «xenophobia» στο site αυξήθηκαν κατά 938% από τις 22 Ιουνίου έως τις 24 Ιουνίου.

«Είναι Χριστούγεννα»! αναφώνησε ο Αντρέας Μέγερ, επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων (SBB), καθώς η πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία εγκαινίασε την μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο που ενώνει σε νοητή ευθεία γραμμή τη Βόρεια Θάλασσα με τη Μεσόγειο, από το λιμάνι του Ρότερνταμ μέχρι το λιμάνι της Γένοβας.
Το κολοσσιαίο έργο «σήραγγα GBT» (Σήραγγα Βάσης Γκοτάρ) ολοκληρώθηκε ύστερα από 17 χρόνια εργασιών με κόστος 11 δισεκατομμύρια ευρώ και συνιστά νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου στην Ευρώπη, διασχίζοντας Ζυρίχη και Λουγκάνο, μέσα από το βουνό Σεν Γκοτάρ στις Άλπεις.
Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα με ταχύτητα 100 χλμ την ώρα και 65 επιβατικά τρένα με ταχύτητα έως 200 χλμ. την ώρα.
Οι μεγαλύτερες σήραγγες στον κόσμο μετά την ελβετική είναι του Σέϊκάν στην Ιαπωνία (53,9 χλμ.), και η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία (50,5 χλμ.).
Τα εγκαίνια της σήραγγας είχαν γίνει τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της ελβετικής συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, παρουσία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του αυστριακού καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν.

«Χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου μόνο με πλαστικό χρήμα, κατάργηση μετρητών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και επιβολή φόρων και προσαυξήσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το πλαστικό χρήμα προβλέπουν τα εξής:
  1. Τη διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος ως εξής:
– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω και μέχρι 30.000 ευρώ.
  1. Για τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης.
  2. Εφόσον οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που δεν συγκεντρώθηκαν.
  3. Εκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
  4. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση.
  5. Την αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταδιακή ένταξη στο καθεστώς σύμφωνα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, καθώς και τον τόπο εγκατάστασης.
  6. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
  7. Την παροχή επιπλέον κινήτρων, με σκοπό την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. λοταρίες με ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.). Ειδικότερα θεσπίζεται Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων (Λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα.
  8. Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Αποκάλυψη
Τη δυνατότητα να αποκαλύψουν στις φορολογικές Αρχές τα αδήλωτα εισοδήματά τους πληρώνοντας όμως υψηλούς πρόσθετους φόρους που μπορεί να υπερβαίνουν το 60% ανάλογα με το έτος απόκρυψης του εισοδήματός θα έχουν οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:
  • Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ανεξαρτήτως τού αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά, καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι την 30.9.2016.
  • Οι δηλώσεις υποβάλλονται, κατά περίπτωση, ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα. Με την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου.
Εάν από τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
  • Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και 31.3.2017, ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου.
Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 31.3.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας της (31.5.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου.
  • Ο πρόσθετος φόρος αναπροσαρμόζεται περαιτέρω βάσει συντελεστών αναπροσαρμογής αναλόγως του έτους εντός του οποίου έληξε η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης, ως ακολούθως:
-Εως 2001: 25%
-2002: 23,00%
-2003: 20,00%
-2004: 16,00%
-2005: 15,00%
-2006: 12,00%
-2007: 10,00%
-2008: 6,00%
-2009: 5,00%
-2010 και μετά: 0,00%
  • Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31.5.2017. •
Οι αλλαγές για τεκμήρια, παραγραφές και ακίνητα
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
  • Παρατείνεται κατά ένα έτος ο χρόνος παραγραφής για τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων.
  • «Παγώνει» μέχρι 31/12/2017 η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για όσους έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά κυρίως περιστασιακά απασχολουμένους.
  • Ορίζονται οι κανόνες για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου και προβλέπεται ως βραχυπρόθεσμη μίσθωση να θεωρείται αυτή που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες για κάθε ακίνητο.
Για νησιά κάτω των 10.000 ορίζεται ότι η μίσθωση δεν θα υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Τυχόν υπέρβαση των 90 ή 60 ημερών, αντίστοιχα, θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Τα ακίνητα, επίσης, θα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην των κλινοσκεπασμάτων.
  • Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία καζίνων στο Ελληνικό, μια προϋπόθεση που είχε τεθεί για να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ορίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών παίρνει τις αρμοδιότητες από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΕΕΠ, και θα προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τους όρους, το ακριβές σημείο και τις λοιπές προδιαγραφές.
Δίνεται η δυνατότητα εντός 18 μηνών από την ψήφιση του νόμου, η κατ’ εξαίρεση μετεγκατάσταση του καζίνου Mont Parnes σε περιοχή εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Τονίζεται ότι έτσι διασφαλίζεται το άλλο καζίνο στο Ελληνικό και δίνεται η δυνατότητα για δεύτερη μεγάλη επένδυση. Πηγή: Έθνος
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!