Προβιοτικά
Τα προβιοτικά περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως βακτήρια και
κάποιο τύπο ζύμης. Προσομοιάζουν με τα βακτήρια του εντέρου, που βοηθούν
στην πέψη της τροφής. Χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν κάποια
προβλήματα του γαστρεντερικού, αλλά και για γενικότερη καλή πεπτική
λειτουργία. Κάποιοι τύποι προβιοτικών μπορεί να μας ανακουφίσουν από
διάρροια, αλλά και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου (1). Μικρές
ποσότητες περιέχονται σε συγκεκριμένα προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού.
Γλυκόριζα
Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται από παλιά για την αντιμετώπιση δυσπεψίας,
αισθήματος καύσου και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (2). Για τη χρήση
της δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, αν και προκύπτει ότι
μπορεί – σε καθαρή μορφή – να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση σε κάποιους
ανθρώπους. Στο εμπόριο διατίθεται ένα εκχύλισμα γλυκόριζας
(Deglycyrrhizinated Licorice, DGL) ως συμπλήρωμα διατροφής, που δεν έχει
τις ανωτέρω παρενέργειες.
Έλαιο (πιπεράτης) μέντας
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το έλαιο μέντας (peppermint oil) μπορεί
να μειώσει τον πόνο και τον τυμπανισμό που προκαλείται από το
ευερέθιστο έντερο (3). Κυκλοφορεί σε γαστροανθεκτικές κάψουλες, ώστε να
απελευθερώνεται σε λεπτό και παχύ έντερο. Σε μικρές δόσεις, φαίνεται πως
είναι ασφαλές.
Χαμομήλι
Έχει πολλαπλή χρησιμότητα, για αντιμετώπιση ναυτίας, κολικών,
στομαχόπονου, αλλά και αϋπνίας ή ανησυχίας (4). Υπάρχει βέβαια μια μικρή
περίπτωση να εκδηλωθεί αλλεργία, ειδικά σε όσους έχει παρενέργειες το
αγριόχορτο (ragweed).
Ginger
Η ασιατική ιατρική χρησιμοποιεί ginger για το στομαχόπονο. Στο δυτικό
κόσμο, το ginger ανακουφίζει ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της
εγκυμοσύνης. Θεωρείται ασφαλές όταν προσλαμβάνεται σε μικρές δόσεις,
1-3 γραμμάρια ημερησίως (5).
L-γλουταμίνη
Η γλουταμίνη απαντάται φυσιολογικά στο σώμα, ως αμινοξύ με πολλαπλές
δράσεις. Συντίθεται από διάφορους ιστούς, όπως το ήπαρ και ο λιπώδης
ιστός, αλλά κυρίως από τους σκελετικούς μύες. Το συμπλήρωμα
L-γλουταμίνης μπορεί να ανακουφίσει διάρροια που προκύπτει από στρες,
λοίμωξη ή χειρουργείο. Βοηθά επίσης την καλύτερη απορρόφηση των
θρεπτικών συστατικών σε περιπτώσεις μερικής εντερεκτομής,
χημειοθεραπείας και λοιμώξεων γαστρεντερικού σωλήνα (6).
Psyllium
Εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου του σε φυτικές ίνες, μπορεί να
απορροφήσει νερού στο έντερο, ώστε να μαλακώσει το περιεχόμενο και να
διευκολυνθεί η διέλευσή του. Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση επαρκής
ποσότητας υγρών, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση και η επιδείνωση της
δυσκοιλιότητας (7). Υπάρχει μικρή πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.
Αγκινάρα
Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να ανακουφίσει τη δυσπεψία. Όταν
καταναλώνεται καθημερινά, φαίνεται πως μπορεί να περιορίσει τη ναυτία,
τον εμετό, τα αέρια και τον κοιλιακό πόνο. Γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσει
στον περιορισμό των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου(8). Δεν έχει
γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αν υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις
αλλεργικών αντιδράσεων.
Μην τα παίρνετε μόνοι σας
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι επειδή τα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής
διαφέρουν κατά πολύ σε σύσταση και περιεκτικότητα, θα πρέπει να
συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο σας, πριν πάρετε
οτιδήποτε από τα ανωτέρω.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
george@milessis.gr
www.milessis.gr
https://www.facebook.com/milessisgeorge
Βιβλιογραφία (References)
Nagpal R, Kumar A, Kumar M, Behare PV, Jain S, Yadav H. Probiotics,
their health benefits and applications for developing healthier foods: a
review. FEMS Microbiol Lett. 2012 Sep;334(1):1-15. doi:
10.1111/j.1574-6968.2012.02593.x. Epub 2012 May 28.
Kao TC, Wu CH, Yen GC. Bioactivity and potential health benefits of
licorice. J Agric Food Chem. 2014 Jan 22;62(3):542-53. doi:
10.1021/jf404939f. Epub 2014 Jan 8.
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health
benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006
Aug;20(8):619-33.
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health
benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytother Res. 2006
Jul;20(7):519-30.
Haniadka R1, Saldanha E, Sunita V, Palatty PL, Fayad R, Baliga MS. A
review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale
Roscoe). Food Funct. 2013 Jun;4(6):845-55. doi: 10.1039/c3fo30337c. Epub
2013 Apr 24.
Duggan C, Gannon J, Walker WA. Protective nutrients and functional foods
for the gastrointestinal tract. Am J Clin Nutr. 2002 May;75(5):789-808.
Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35. doi: 10.3390/nu5041417.
Costabile A, Kolida S, Klinder A, Gietl E, Bäuerlein M, Frohberg C,
Landschütze V, Gibson GR. A double-blind, placebo-controlled, cross-over
study to establish the bifidogenic effect of a very-long-chain inulin
extracted from globe artichoke (Cynara scolymus) in healthy human
subjects. Br J Nutr. 2010 Oct;104(7):1007-17. doi:
10.1017/S0007114510001571. Epub 2010 Jul