Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου 20 άλλοι τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά...
όταν ένα βαγόνι εκτροχιάστηκε στο Βέλγιο το Σάββατο, δήλωσαν εργαζόμενοι σε συνεργεία διάσωσης.

Η σιδηροδρομική εταιρία SNCB ανέφερε πως η επιβατική αμαξοστοιχία που είχε προορισμό τις Βρυξέλλες εκτροχιάστηκε λίγο μετά την αναχώρησή της από την πόλη Λουβέν, 25 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, περίπου στις 14:20 ώρα Ελλάδας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα βαγόνι γερμένο στο πλάι σε μια μικρή πλαγιά. Η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Λουβέν και στις Βρυξέλλες έχει ανασταλεί, περιλαμβανομένων και ορισμένων τρένων με προορισμό το αεροδρόμιο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σε απόλυτο κυρίαρχο του Κυπέλλου Ελλάδας μετατρέπεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε του Αρη με 68-59 στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης, και έφτασε στις 6 συνεχόμενες κατακτήσεις και το 18ο κύπελλο της ιστορίας του.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 29-27, 50-37, 68-59

Άρης (Πρίφτης): Τζένκινς 12 (3), Κάμινγκς 20 (2) Γιάνκοβιτς 2, Καββαδάς 6, Ντραγκίσεβιτς 2, Τζάκσον 2, Ξανθόπουλος, Τσαϊρέλης 9, Ζάρας, Μούρτος 2, Σίμτσακ 4, Γκόρντον.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Φελντέιν 18 (1), Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ (1), Καλάθης 15 (1), Ρίβερς 5 (1), Τζέιμς 9 (3), Φώτσης 5 (1), Παππάς, Τζεντίλε 4, Μπουρούσης.

http://www.real.gr

Στις αρχές Μαρτίου θα ολοκληρωθεί ο διορισμός 3.200 νοσηλευτών, υγειονομικών, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκεπτόμενος σήμερα τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ερευνών Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο, κάνοντας λόγο για «μία πολύ μεγάλη ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ».

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως «είναι περιορισμένης διάρκειας, 12μηνων συμβάσεων, αλλά για πρώτη φορά είναι συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με τη δυνατότητα να καλύψουν βάρδιες, υπερωριακές εργασιακές ανάγκες, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Γνωστοποίησε επίσης πως θα ακολουθήσουν προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και θα συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο χώρος φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, συντήρησης μηχανημάτων, αλλά και κάθε τομέας υποστηρικτικός του ΕΣΥ, πρέπει να εκχωρηθεί με σχέδιο και σωστά βήματα στην κοινωνία. Να υπάρξουν, δηλαδή, περιθώρια εμπλοκής κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος προς την κοινωνία.

«Αξίζει να αναφερθεί πως το βασικό μας σχέδιο στο υπουργείο αλλά και στην κυβέρνηση, είναι η απεμπλοκή και απεξάρτηση του ΕΣΥ από τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία, ώστε να μεταβούμε σε ατομικές συμβάσεις έργου στην καθαριότητα», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι: «Αναμένεται μία ακόμη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μοριοδοτήσουμε επιπλέον αυτούς που έχουν αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που είναι δίκαιο».

http://thestival.gr 

Οι 'Αλπεις προσελκύουν πολλούς φίλους του σκι από όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα), αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται κανείς να βρει προσιτή και κατάλληλη πίστα.

Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα εκτιμά ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι 'Αλπεις μπορεί να χάσουν έως το 70% του χιονιού τους έως το τέλος του αιώνα μας.

Αν, όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, τότε η απώλεια του χιονιού μπορεί να περιορισθεί στο 30%.

Εκτός όμως από την ποσότητα του χιονιού, η μελέτη συμπεραίνει ότι η χειμερινή περίοδος στις 'Αλπεις -όταν το χιόνι είναι αρκετό για να γίνουν τα χειμερινά σπορ- θα γίνεται ολοένα πιο σύντομη σε διάρκεια. Σε σχέση με σήμερα, η περίοδος του σκι μπορεί να ξεκινά μισό έως ένα μήνα αργότερα.

Ακόμη, με το σημερινό ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, αρκετό χιόνι για σκι και άλλα συναφή σπορ θα υπάρχει εγγυημένα μόνο από υψόμετρο 2.500 μέτρων και πάνω έως το 2100.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων και του Εργαστηρίου CRYOS της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), με επικεφαλής τον Κριστόφ Μάρτι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cryosphere" (Κρυόσφαιρα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

Η φετινή σεζόν στις 'Αλπεις ήταν η τρίτη στη σειρά που τα Χριστούγεννα το χιόνι ήταν αραιό. Αν και τον Ιανουάριο οι χιονοπτώσεις αυξήθηκαν και σήμερα πια τμήματα των 'Αλπεων είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι, το θέαμα αυτό μάλλον θα είναι λιγότερο συχνό στο μέλλον, σύμφωνα με τα κλιματολογικά μοντέλα των ερευνητών.

Όπως εκτιμούν, περισσότερο θα επηρεασθούν τα χαμηλότερα υψόμετρα των 'Αλπεων, κάτω από τα 1.200 μέτρα.

Περίπου το ένα τέταρτο των χιονοδρομικών κέντρων βρίσκονται σε αυτή τη χαμηλή ζώνη και αναμένεται να γνωρίσουν συχνότερες ελλείψεις χιονιού.

Αν, όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, η μείωση του βάθους του χιονιού μπορεί να φθάσει το 40% έως το 2100 ακόμη και για υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων.

Τα δύο υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα των 'Αλπεων βρίσκονται κοντά στο Σαμονί, στα γαλλικά Λευκά Όρη, και στο ελβετο-ιταλικό Μάτερχορν, τα οποία φθάνουν στα 3.900 περίπου, ενώ ξεκινούν από τα 1.000 και 1.500 μέτρα αντίστοιχα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο τουρισμός στις 'Αλπεις θα βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα, καθώς θα αυξάνονται οι βροχές, θα λιγοστεύει το χιόνι και θα λιώνουν οι παγετώνες σιγά-σιγά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι από αυτά που τα χαρακτηρίζεις πολύ «χαμηλών τόνων», μιας και πολύ σπάνια -έως και καθόλου θα λέγαμε- το βλέπουμε έξω μαζί σε δημόσιες εμφανίσεις.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν και φήμες πως άλλαξαν τα σχέδια τους και τελικά ο αρραβώνας τους δεν θα γίνει, ενώ εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παντού αναφέρουν πως το διάσημο ζευγάρι έχει σχεδόν χωρίσει, καθώς ο ηθοποιός είναι ακόμη ερωτευμένος με την πρώην του.

Φυσικά, καμία από αυτές τις φήμες δεν ευσταθεί και καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει τίποτα από αυτά. Μετά από πολύ καιρό μάλιστα το διάσημο ζευγάρι απαθανατίστηκε μαζί και πιο ερωτευμένο από ποτέ στο Λονδίνο, στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του ηθοποιού «The Lost City of Z».

Ο λόγος για τον Robert Pattinson και την FGA Twigs, οι οποίοι φαινόντουσαν πιο ερωτευμένοι από ποτέ στο κόκκινο χαλί, στην πρεμιέρα του ηθοποιού.

Πιασμένοι συνεχώς χέρι-χέρι, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και χαμογελώντας συνεχώς, τράβηξαν όλα τα βλέμματα των φωτογράφων πάνω τους και τα φλας άστραψαν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε φωτογραφικό υλικό

ΠΗΓΗ: queen.gr

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ξεκίνησε να καταστρώνει τα πρώτα πλάνα για την προετοιμασία μίας ρομποτικής αποστολής στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία και πιθανότερο προορισμό αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Η NASA ξεκίνησε να διερευνά το ενδεχόμενο μίας τέτοιας αποστολής παραγγέλνοντας μία έκθεση για τη σημασία που θα είχε η προσεδάφιση ενός ρομπότ στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Η έκθεση έχει πλέον ολοκληρωθεί και η υπηρεσία θα αναλύσει τα πορίσματά της με την επιστημονική κοινότητα.
Ο δορυφόρος του Δία έχει διάμετρο περίπου 3.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως είναι μικρότερος από τη Σελήνη. Η «ηλικία» του αγγίζει τα 4,5 δισ. χρόνια.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κάτω από το έδαφος του δορυφόρου του Δία κρύβεται ένας μεγάλος ωκεανός.
Όμως, με δεδομένο πως δεν έχει σταλεί κάποιο ρομποτικό όχημα, το οποίο να εξερευνήσει επιτόπου την Ευρώπη, μέχρι σήμερα αυτή η υπόθεση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις από πίδακες νερού που εκτινάσσονται από την επιφάνεια της Ευρώπης. Η ανακάλυψη, που έγινε αναλύοντας εικόνες τηλεσκοπίου που αποτυπώθηκαν το 2012, ενισχύει την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ερευνητές από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA είχαν προσδιορίσει τη χημική σύσταση που θα πρέπει να έχει το νερό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης, βρίσκοντας ότι η χημική του ισορροπία θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών.

Αυτό σημαίνει πως οι ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου θα πρέπει να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, παρόλο που ο δορυφόρος δεν παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι ο καλύτερος «υποψήφιος» προορισμός για την αναζήτηση εξωγήινων μικροοργανισμών στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι πίδακες νερού κάνουν επίσης σχετικά εύκολη τη μελέτη του ωκεανού στο υπέδαφος, από τον οποίο προέρχονται. Κι αυτό γιατί ένα ρομπότ θα μπορούσε να ψάξει για οργανικά μόρια ή ακόμη για ίχνη ζωής στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται να σκάψει σε βάθος χιλιομέτρων.

Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την προηγούμενη απόπειρα αναζήτησης ζωής πέρα από τη Γη, με τις αποστολές της NASA Viking 1 και 2 στον πλανήτη Άρη το 1976. Πάντως, για την προσεδάφιση ενός ρομπότ στην Ευρώπη, η διαστημική υπηρεσία θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια.
Κατ’ αρχάς θα χρειαστεί να μελετήσει διεξοδικότερα το ανάγλυφο του δορυφόρου, ώστε να αναπτύξει το κατάλληλο σύστημα προσεδάφισης.

Επίσης, με δεδομένο πως η Ευρώπη δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα, για να επιβραδύνει το σκάφος κατά την κάθοδό του.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Τα παιδιά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό και αυτό ισχύει και για την ομιλία, όπως και για κάθε άλλη πλευρά της ανάπτυξής τους.

Τα παιδιά συνήθως λένε τις πρώτες τους λεξούλες πάνω κάτω στους 12 μήνες.

Για τον επόμενο χρόνο, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, χρησιμοποιούν παραπάνω λέξεις και τις πρώτες τους φράσεις.

Βέβαια, ο ακριβής χρόνος αλλά και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό, ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως και να έχει, αν το μικρό σας έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν μιλάει ακόμα, ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Η υποψία σας θα ενισχυθεί αν όσο περνάνε οι μήνες και μέχρι και την ηλικία των τριών το παιδί σας επικοινωνεί μόνο με νοήματα, δεν γνωρίζει τα βασικά χρώματα, δυσκολεύεται να μιμηθεί λέξεις που του λέτε, ενώ λέει μόνο συλλαβές ή «μαμά» και «μπαμπά».

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος, είναι το παιδί να αντιλαμβάνεται τις λέξεις, τι εκφράσεις, τα πάντα, αλλά να μη μπορεί να εκφραστεί. Επιπλέον, η καθυστέρηση αυτή, μπορεί να οφείλεται στο ενδεχόμενο νοητικής στέρησης, αυτισμού ή ακόμα και προβλήματα ακοής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison επισημαίνουν ότι τα βρέφη δεν έχουν ακόμη την ικανότητα να φιλτράρουν τους θορύβους του περιβάλλοντος και να εστιάζουν σε μία λειτουργία, γι’ αυτό ενθαρρύνουν τους γονείς να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά σε ένα ήσυχο περιβάλλον που βοηθά την εξερεύνηση και τη μάθηση.

Η αφήγηση στη διάρκεια μια κοινής δραστηριότητας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, μπορεί να βοηθήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Άλλη μελέτη του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά εμφανίζει γλωσσική καθυστέρηση, σε σχέση με τον μέσο όρο, στην ηλικία των δύο ετών.

Επίσης, τα παιδιά αυτά εμφανίζονταν να έχουν αρχικά περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. ήσαν πιο εσωστρεφή και παθητικά), με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς σε ερωτηματολόγια για τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Όμως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, λίγο πριν το σχολείο, οι διαφορές ουσιαστικά είχαν εξαφανιστεί και τα παιδιά με την αρχική γλωσσική καθυστέρηση δεν φαινόταν να έχουν κάποιο συγκριτικό νοητικό-ψυχολογικό μειονέκτημα, κάτι που συνεχιζόταν ως την ηλικία των 17 ετών.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι αρχικές ψυχολογικές δυσκολίες οφείλονται στο ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν (χωρίς να υπάρχει κάποια εγκεφαλική διαταραχή), όμως αργότερα, όταν πια αποκαθιστούν φυσιολογική επικοινωνία, οι όποιες δυσκολίες ξεπερνιούνται.

Καθυστέρηση λόγου

Με το που υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. Επισκεφτείτε πρώτα τον παιδίατρο και εκείνος θα μπορέσει να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές.

Μία πρώτη διάγνωση θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και μετά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιον ωτορυνολαρυγγολόγο και λογοθεραπευτή, προκειμένου να εξετάσουν το μικρό σας σε κάθε επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η καθυστέρηση στο λόγο, τις περισσότερες φορές είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί και δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr

«H Μπιγιονσέ δεν είναι τραγουδίστρια» υποστήριξε ο θρυλικός, γεννημένος στο Μεξικό, κιθαρίστας Κάρλος Σαντάνα σε μια προσπάθεια να δώσει μια απάντηση στο γιατί «η βασίλισσα των αμερικανικών charts δεν κέρδισε στην κατηγορία Αlbum of the Year» στην πρόσφατη τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι.

«Νομίζω ότι η Αντέλ κέρδισε, επειδή ξέρει να τραγουδά» εξήγησε ο Κάρλος Σαντάνα.

«Με όλο το σεβασμό προς την αδελφή μας Μπιγιονσέ, είναι πολύ ωραίο να τη βλέπουμε, είναι σαν μοντέλο της μουσικής, όμως δεν είναι πραγματική τραγουδίστρια» σχολίασε ο 69χρονος μουσικός στο αυστραλιανό Associated Press.

Αργότερα με ανάρτησή του στο Facebook ο Κάρλος Σαντάνα εξήγησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Πρόθεσή μου ήταν να συγχαρώ την Αντέλ για την υπέροχη βραδιά των βραβείων Γκράμι. Το σχόλιό μου για τη Μπιγιονσέ δυστυχώς απομονώθηκε από την υπόλοιπη δήλωση. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Αξίζει όλα τα βραβεία που έρχονται στο δρόμο της» υπογράμμισε, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.

«Εύχομαι στη Μπιγιονσέ και στην οικογένειά της ό,τι καλύτερο»,ανέφερε ο Κάρλος Σαντάνα, ο οποίος έχει κερδίσει 10 βραβεία Γκράμι στην καριέρα του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν κάποια στιγμή που ένας συγκεκριμένος ήχος τούς εκνεύρισε – λ.χ. όταν ο διπλανός τους ανοιγόκλεινε αφηρημένος το στιλό του, μασουλούσε ποπκόρν ή ρουφούσε τη σούπα του.

Εχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι τρελαίνονται όταν ακούν αυτούς τους συνηθισμένους ήχους;

Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στη μισοφωνία, μια μυστηριώδη διαταραχή κατά την οποία φαινομενικά αθώοι ήχοι προκαλούν εκρήξεις θυμού, άγχος και, μερικές φορές, κρίσεις πανικού.

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να βρήκαν πού οφείλεται η κατάσταση αυτή.

Το πείραμα

Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Current Biology», υπέβαλαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου 20 πάσχοντες από μισοφωνία και 22 υγιείς συνομηλίκους τους και τους εξέθεσαν σε διάφορους καθημερινούς ήχους, καταγράφοντας ποια σημεία του εγκεφάλου τους αντιδρούσαν σε αυτούς.

Οι μαγνητικές έδειξαν ότι στους πάσχοντες από μισοφωνία οι ήχοι προκαλούσαν υπερβολική αντίδραση του κέντρου επεξεργασίας των συναισθημάτων, το οποίο βρίσκεται σε μια δομή που λέγεται πρόσθιος φλοιός της νήσου.

Επιπλέον, στους πάσχοντες από μισοφωνία η συγκεκριμένη περιοχή ήταν συνδεδεμένη με δύο άλλες δομές του εγκεφάλου (την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο) με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Σουκμπίντερ Κούμαρ από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ.

Επειδή οι δομές αυτές παίζουν ρόλο στην ανάκληση στη μνήμη των εμπειριών του παρελθόντος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μισοφωνία πιθανώς σχετίζεται με πολύ αρνητικά βιώματα που είχαν οι ασθενείς νωρίτερα στη ζωή τους.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι στους ασθενείς η εγκεφαλική δραστηριότητα παραγόταν με διαφορετικό τρόπο στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα καταστελλόταν κάθε μη φυσιολογική αντίδραση στους ήχους.

Τέλος, στους ασθενείς οι ήχοι προκαλούσαν και σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση.

Καλά νέα

Ο δρ. Κούμαρ εκτίμησε ότι για τους πάσχοντες από μισοφωνία τα νέα αυτά θα είναι καλοδεχούμενα, διότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει συγκεκριμένες διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και υποδηλώνει ότι η μισοφωνία έχει βιολογική βάση και δεν είναι μόνο μια ακραία, ψυχική αντίδραση.

«Η κυρίαρχη αντίδραση στους ασθενείς ήταν θυμός και άγχος, όχι απέχθεια» είπε. «Δεν ξέρουμε γιατί αναπτύσσονται αυτά τα συμπτώματα με συγκεκριμένους ήχους και όχι με όλους, αλλά όλα δείχνουν πως είναι θέμα συνδεσιμότητας και δομής του εγκεφάλου».

Ο δρ. Κούμαρ πρόσθεσε ότι ο ακριβής αριθμός των πασχόντων από μισοφωνία δεν είναι γνωστός, διότι μόλις το 2001 αναγνωρίσθηκε ως διαταραχή. Εκτίμησε, όμως, ότι τα νέα ευρήματα «θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την επινόηση κάποιας θεραπείας», καθώς και «να οδηγήσουν στην αναζήτηση αντίστοιχων διαφορών στον εγκέφαλο των πασχόντων από άλλες διαταραχές που επίσης σχετίζονται με μη φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις».

Η ηλικία

Πριν από λίγο καιρό, μια άλλη μελέτη σε 200 πάσχοντες από μισοφωνία είχε δείξει ότι η μέση ηλικία κατά την οποία είχαν αντιληφθεί ότι τους εκνευρίζουν κάποιοι κοινοί ήχοι ήταν τα 12 χρόνια, καθώς και ότι κάθε φορά που ακούν αυτούς τους ήχους η προσοχή τους «αιχμαλωτίζεται» πλήρως από αυτούς και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, γράφει η εφημερίδα «New York Times».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Τηλεφώνημα του Λιονέλ Μέσι στον Πεπ Γκουαρντιόλα μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από την Παρί Σεν Ζερμέν (4-0) αποκάλυψε η βρετανική SUN.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα ο άσος της «Μπάρτσα» απογοητευμένος από την εικόνα της ομάδας ζήτησε από τον τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι να επιστρέψει στην Ισπανία και να καθίσει και πάλι στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας.

Μάλιστα όπως διευκρινίζεται το τηλεφώνημα από τον Αργεντινό σούπερ σταρ προς τον Καταλανό προπονητή έγινε λίγες ώρες μετά το τέλος του αγώνα στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ:filathlos.gr

Μέχρι το 2050, ο κόσμος πιθανότατα θα έχει αλλάξει δραστικά σε σχέση με σήμερα, με το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τοπίο να μην αποτελεί εξαίρεση. Μία έκθεση της PwC, εξετάζει ποιες οικονομίες στον κόσμο θα αναδειχθούν ως μεγαλύτερες και πιο ισχυρές μετά από 33 χρόνια.
Με τίτλο «Η μακρόχρονη προοπτική: Πώς θα αλλάξει η παγκόσμια οικονομική τάξη μέχρι το 2050;», η έκθεση κατατάσσει 32 χώρες με βάση το προβλεπόμενο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) χρησιμοποιείται από μακροοικονομολόγους για να καθορίσουν την οικονομική παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο μεταξύ χωρών σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Πολλές από τις τρέχουσες οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, θα «πέσουν» στην παγκόσμια κατάταξη και θα αντικατασταθούν από χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, που επί του παρόντος είναι αναδυόμενες αγορές.
Ακολουθεί η κατάταξη:
  1. Ολλανδία – 1,496 τρισ. δολάρια
  2. Κολομβία – 2,074 τρισ. δολάρια
  3. Πολωνία – 2,103 τρισ. δολάρια
  4. Αργεντινή – 2,365 τρισ. δολάρια
  5. Αυστραλία – 2,564 τρισ. δολάρια
  6. Νότια Αφρική – 2,570 τρισ. δολάρια
  7. Ισπανία – 2,732 τρισ. δολάρια
  8. Ταϊλάνδη – 2,782 τρισ. δολάρια
  9. Μαλαισία – 2,815 τρισ. δολάρια
  10. Μπανγκλαντές – 3,064 τρισ. δολάρια
  11. Καναδάς – 3,1 τρισ. δολάρια
  12. Ιταλία – 3,115 τρισ. δολάρια
  13. Βιετνάμ – 3,176 τρισ. δολάρια
  14. Φιλιππίνες – 3,334 τρισ. δολάρια
  15. Νότια Κορέα – 3,539 τρισ. δολάρια
  16. Ιράν – 3,900 τρισ. δολάρια
  17. Πακιστάν – 4,236 τρισ. δολάρια
  18. Αίγυπτος – 4,333 τρισ. δολάρια
  19. Νιγηρία – 4,348 τρισ. δολάρια
  20. Σαουδική Αραβία – 4,694 τρισ. δολάρια
  21. Γαλλία – 4,705 τρισ. δολάρια
  22. Τουρκία – 5,184 τρισ. δολάρια
  23. Ηνωμένο Βασίλειο – 5,369 τρισ. δολάρια
  24. Γερμανία – 6,138 τρισ. δολάρια
  25. Ιαπωνία – 6,779 τρισ. δολάρια
  26. Μεξικό – 6,863 τρισ. δολάρια
  27. Ρωσία – 7,131 τρισ. δολάρια
  28. Βραζιλία – 7,540 τρισ. δολάρια
  29. Ινδονησία – 10,502 τρισ. δολάρια
  30. ΗΠΑ – 34,102 τρισ. δολάρια
  31. Ινδία – 44,128 τρισ. δολάρια
  32. Κίνα – 58,499 τρισ. δολάρια
Οι αριθμοί που αναφέρονται παρακάτω αφορούν αμερικανικά δολάρια και σε σταθερή τιμή – ως πλαίσιο αναφοράς, η τρέχουσα PPP των ΗΠΑ είναι 18,562 τρισ. δολάρια.

Το ΙΚΥ γνωστοποιεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη όλες οι διαδικασίες όμως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την ανάρτησή της η «προκήρυξη για τις 2.700 θέσεις προπτυχιακών υποτροφιών» που θα χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ και θα αφορούν φοιτητές των Πανεπιστημίων/ΤΕΙ της Ελλάδας για την επιλογή των οποίων θα ληφθούν υπόψη κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Πιο συγκεκριμένα το ύψος του βοηθήματος/επιδόματος που θα λαμβάνουν οι υπότροφοι θα είναι ύψους 500 το μήνα για 4 χρόνια. Το πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί θα έχει τίτλο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών/τριών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Με την δημοσίευση της προκήρυξης από το ΙΚΥ θα ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις  χορήγησης των υποτροφιών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών φοιτητών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).
Ύψος Υποτροφίας
Το ύψος έκαστης υποτροφίας ανέρχεται στο ποσό των: 4.500 ευρώ το χρόνο (500 ευρώ για 9 μήνες) ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ (ΑΕΙ), το οποίο βρίσκεται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων ή / και της οικογένειάς τους ή εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία. 3.600 ευρώ το χρόνο (400 ευρώ για 9 μήνες) ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ (ΑΕΙ), το οποίο βρίσκεται εντός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων ή / και της οικογένειάς τους ή εντός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία. Ως περιοχή τόπου κατοικίας θεωρείται η αντίστοιχη Περιφερειακή ενότητα, με εξαίρεση τις Νησιωτικές περιοχές. Για τις νησιωτικές περιοχές νοείται ως τόπος κατοικίας ή ιδιοκτησίας η νήσος.
Δικαιούχοι
Προυπόθεση για την οικονομική ενίσχυση αποτελεί οι φοιτητές να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχής εξέτασης τουλάχιστον του 65% των μαθημάτων των δύο προηγούμενων εξαμήνων που προσφέρονται για πρώτη φορά κατά τα εξάμηνα αυτά με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών εκάστου Τμήματος ή Σχολής και δηλώθηκαν από το φοιτητή. Οι δικαιούχοι φοιτητές είναι αυτοί που φοιτούν σε Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ (ΑΕΙ) της Ελλάδας σε προπτυχιακό κύκλο σπουδών και οι οποίοι έχουν: Χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα Επιβαρυμένη οικογενειακή κατάσταση Ευάλωτη κοινωνική κατάσταση.
Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν με την ανάρτηση της προκήρυξης.
Πηγή: Foititikanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!