Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017


Η αγάπη του Ελληνα για το αυτοκίνητο, η προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά και η ενίσχυση των εταιρικών πωλήσεων είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που κράτησαν ζωντανή την αγορά του αυτοκινήτου το 2016.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός όγκος των πωλήσεων των επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 4,1%, σε σχέση με το 2015. Το κοντέρ των πωλήσεων έδειξε 78.899 μονάδες, ενώ το 2015 είχε σταματήσει στις 75.805 μονάδες.

Πρώτη έκοψε το νήμα η Toyota. Πούλησε 9.502 αυτοκίνητα και κατέκτησε το 12% από τη συνολική πίτα της αγοράς. Η αύξηση έφθασε στο 7,2%, σε σχέση με το 2015. Ολα τα μοντέλα της παρουσίασαν ανοδικές τάσεις. Η δεύτερη θέση ανήκει στη Nissan. Τοποθέτησε πινακίδες σε 7.291 αυτοκίνητα, ποσοστό 9,2%.

Αύξηση πωλήσεων 12%. Τα Qashqai, Micra, Pulsar και Juke την οδήγησαν στην επιτυχία. Την τριάδα στην ελληνική αγορά κλείνει η Opel. Διέθεσε 7.056 αυτοκίνητα και κατέλαβε το 8,9% της αγοράς. Αύξηση πωλήσεων 16,9%.

Η επιτυχία της οφείλεται κυρίως στα δημοφιλή Corsa και Astra. Η Volkswagen κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση με 6.430 πωλήσεις και μερίδιο 8,1%. Ο όγκος των πωλήσεών της μειώθηκε κατά 5,2%.

Η πέμπτη θέση ανήκει στην Peugeot. Πούλησε 5.583 αυτοκίνητα και απέσπασε το 7,1% της αγοράς. Η γαλλική φίρμα αύξησε τον όγκο των πωλήσεών της κατά 15%. Σημείωσε αύξηση πωλήσεων στη λιανική και στις εταιρικές πωλήσεις. Τα 108, 208, 308, 2008 κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην αγορά.

Η Fiat είδε τον όγκο της να μεγαλώνει κατά 33,8%, λόγω της επιτυχίας των 500, Panda και Tipo. Πούλησε 4.888 αυτοκίνητα, ποσοστό 6,2%. Η Mercedes κατέκτησε την έβδομη θέση και πήρε την «αρχηγία» στην premium κατηγορία. Διέθεσε 4.434 ακριβά αυτοκίνητα, ποσοστό 5,6%.

Αύξηση πωλήσεων 23,7%. Η Suzuki διέθεσε 4.137 αυτοκίνητα και κατατάχθηκε στην όγδοη θέση. Ποσοστό 5,2%, αύξηση πωλήσεων 2,3%.

Η BMW

Πολύ καλή είναι και η επίδοση της BMW. Κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων 28,2%, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση. Διέθεσε 3.845 πολυτελή αυτοκίνητα υψηλής αξίας, ποσοστό 4,9%, δεύτερη στην premium κατηγορία. Στις επόμενες θέσεις: Citroen 3.782 πωλήσεις, -2,2%, Ford 3.736, + 5,2%, Renault 3.023, +8,4%. Audi 2.618, - 1,9%. Seat 1.780, + 9,7%. Mini 1.585, + 22,5%. Volvo 1.458, - 32,1%. Skoda 1.429, - 36,1%. Hyundai 1.090, - 64,5%.

H Jeep γιορτάζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στην ελληνική αγορά, καθώς άγγιξε το 43,5%. Πούλησε 900 αυτοκίνητα. Σχετικά με την πορεία των πωλήσεων, ο Ανδρέας Σουλουτζιδάκης, γενικός διευθυντής της Lancia Jeep Hellas, δήλωσε στη Realnews: «Εκτιμώ ότι το 2017 θα ενισχυθεί η ανοδική τάση στις πωλήσεις γιατί υπάρχουν πραγματικές ανάγκες στους καταναλωτές και θα αξιοποιηθούν οι πολύ αξιόλογες προτάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τους φανατικούς φίλους της Jeep για την πρωτοφανή εκτόξευση των πωλήσεων του Renegade. Τους περιμένουμε στην Αράχωβα στην πίστα μας».
real.gr

Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των προσώπων.

Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, ο εγκέφαλος επικεντρώνει την προσοχή του στα πρόσωπα και αναγνωρίζει την ταυτότητα αυτών με εξαιρετική ταχύτητα και ακρίβεια.

Μέχρι πρότινος, η ικανότητα της αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου άνηκε κατ’ αποκλειστικότητα στους ανθρώπους και πιθανώς στα πρωτεύοντα γενικότερα.

Παρόλο που έχει αποδειχθεί το γεγονός ότι τα πρόσωπα και η επαφή με τα μάτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των σκύλων και των ανθρώπων, αυτή είναι η πρώτη μελέτη η οποία μελετά τις ακριβείς κινήσεις των οφθαλμών στη διαδικασία αναγνώρισης ενός προσώπου.



Επικέντρωση στην αυθόρμητη συμπεριφορά του σκύλου

Για να ελεγχθεί η ικανότητα διάκρισης διαφορετικών προσώπων, οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Outi Vainio από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν την αυθόρμητη συμπεριφορά 31 σκύλων (23 κατοικίδιων και 8 από καταφύγια) όταν αυτά αντίκριζαν φωτογραφίες.

Τα κύρια ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δοθεί απάντηση ήταν εάν οι σκύλοι ήταν ικανοί να διακρίνουν τα πρόσωπα από τις φωτογραφίες καθώς επίσης και αν αντιδρούν διαφορετικά όταν βλέπουν ένα οικείο και ένα ξένο πρόσωπο.

Οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να ξαπλώνουν ακίνητοι κατά την παρουσίαση των φωτογραφιών και να εκτελούν τη διαδικασία ανεξάρτητα ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές φαινόταν να απολαμβάνουν τη διαδικασία, αφού ήταν πολύ πρόθυμοι στο να συμμετέχουν.

Οι κινήσεις των ματιών τους καταγράφονταν ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες προσώπων από οικείους ανθρώπους και σκύλους (π.χ. του ιδιοκτήτη και ενός σκύλου από την ίδια οικογένεια) οι οποίες απεικονίζονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Στη συνέχεια, κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους όταν αντίκριζαν άγνωστα πρόσωπα ανθρώπων και σκύλων και τις σύγκριναν μεταξύ τους.

Οι σκύλοι προτιμούσαν πρόσωπα από οικείους σκύλους

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι σκύλοι ήταν ικανοί να αντιλαμβάνονται τα πρόσωπα στις φωτογραφίες.

Επιπλέον, κοιτούσαν για περισσότερο χρόνο φωτογραφίες με σκύλους παρά με ανθρώπους, ανεξαρτήτως εάν τα πρόσωπα τους ήταν οικεία ή όχι.

Αυτό αντιστοιχεί με το αποτέλεσμα μιας προηγούμενης μελέτης της ομάδας του καθηγητή, το οποίο έλεγε ότι οι σκύλοι δείχνουν την προτίμηση τους σε φωτογραφίες που απεικονίζουν σκύλους δηλαδή άτομα του ίδιου είδους.

Τα αποτελέσματα επίσης φανερώνουν ότι κυρίως οι κατοικίδιοι σκύλοι και λιγότερο οι σκύλοι από τα καταφύγια επικεντρωνόντουσαν πιο συχνά στα οικεία πρόσωπα και στα μάτια παρά στα ξένα πρόσωπα (εξέταζαν τα οικεία πρόσωπα με περισσότερη λεπτομέρεια).

Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά των σκύλων δεν εξαρτάται μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά των προσώπων που απεικονίζονται σε μία φωτογραφία, αλλά και από τις πληροφορίες που αντλούν από αυτήν καθώς επίσης και από τη σημασιολογική της έννοια.

Οι σκύλοι είναι ικανοί να διακρίνουν πρόσωπα σε μία εικόνα και να ξεχωρίσουν τα οικεία από τα ξένα πρόσωπα. Φαίνεται λοιπόν να έχουν ικανότητες αναγνώρισης προσώπων παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: petsonly.gr
To παρών στην εκδήλωση «Ώρα αποφάσεων για το νέο ενωμένο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα για την Ελλάδα της Δικαιοσύνης και της Παραγωγής» που διοργάνωσαν οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης πήρε το λόγο και είπε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε τεράστια πράγματα, έφτιαξε τη νέα Ελλάδα. Εγώ τους δεξιούς τους λέω ότι είναι στη σαλαμούρα, στη συντήρηση. Πρέπει να πάμε για μια νέα Ελλάδα. Στο εξωτερικό ντρέπομαι που είμαι Έλληνας, με κοιτάν σαν λεπρό. Είμαστε όλοι με χάπια. Φτάνει πια. Ζήτω η Ελλάδα!». Να σημειωθεί ότι η αναφορά του ότι «ντρέπεται που είναι Έλληνας» προκάλεσε αντιδρασεις από το κοινό.
Παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια
Από τον Οκτώβριο 2016, τα μέλη της Ομάδας Εκτροφής Σαλιγκαριού του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έχουν ξεκινήσει κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
λευκο χαβιαρι σαλιγκαρια
Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό. Οι γεννήτορες αυτού του είδους γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων. Έως σήμερα, η συνολική παράγωγη αβγών έφθασε τα 510 γραμμάρια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε γυάλινα δοχεία των 30 γρ. σε φυσικά συντηρητικά.
Έχει ξεκινήσει έρευνα από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Τέσσερις ώρες μπροστά στον υπολογιστή κάνουν… καλό
Σε ένα κόσμο οθονών και δικτύων, οι έφηβοι έχουν όφελος -και ψυχικό- αν περνάνε έως τέσσερις ώρες και κάτι, δηλαδή 257 λεπτά, τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.
Για τα κινητά τηλέφωνα, το καθημερινό όριο είναι περίπου δύο ώρες, για τα βιντεοπαιχνίδια μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ για την τηλεόραση τρεις ώρες και 41 λεπτά.
Πρακτικά, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι αν ένας έφηβος καθημερινά περνάει μπροστά στον υπολογιστή του έως 257 λεπτά, μπροστά στο smartphone του έως 117 λεπτά, μπροστά στην τηλεόρασή του έως 221 λεπτά και μπροστά στα βιντεοπαιχνίδια του έως 100 λεπτά, δεν υπάρχει πρόβλημα (μπορεί μάλιστα και να ωφελείται).
Όμως πέρα από αυτά τα χρονικά όρια, οι έφηβοι αρχίζουν πλέον να κάνουν κακό στον εαυτό τους, δημιουργώντας σταδιακά εξάρτηση ή ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρεί ότι η ισορροπημένη χρήση συσκευών από τους νέους είναι ωφέλιμη, αλλά απλώς χρειάζεται μέτρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Πρζιμπίλσκι του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», σύμφωνα με το BBC και την Telegraph, ανέλυσαν στοιχεία για 120.000 15χρονους.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, όταν βλέπουν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη, αρκεί να μην «κολλάνε». Όπως είπαν, η διασύνδεση με τον ψηφιακό κόσμο βελτιώνει τις επικοινωνιακές ικανότητες, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των εφήβων.
«Οι προηγούμενες έρευνες έχουν υπεραπλουστεύσει τη σχέση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά σε μια ψηφιακή οθόνη και στην ψυχική υγεία των εφήβων. Συνολικά, βρήκαμε ότι η σύγχρονη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν είναι εγγενώς επιβλαβής και μπορεί να παρέχει πλεονεκτήματα σε ένα διασυνδεμένο κόσμο, εκτός και αν οι ψηφιακές συσκευές χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή εμποδίζουν το διάβασμα για το σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Πρζιμπίλσκι.
Όμως η νέα μελέτη δεν έλαβε υπόψη της κατά πόσο βλάπτεται η σωματική υγεία των νέων από την παρακολούθηση των οθονών (καθιστική ζωή, έκθεση σε ακτινοβολίες κ.ά.). Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι η συνεχής χρήση οθονών μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις (συρρίκνωση εγκεφάλου, ψυχική υπερδιέγερση, αϋπνία, σωματική αδράνεια, απομόνωση από φίλους κ.ά.).
Όμως η ερευνήτρια δρ Νέτα Γουαϊνστάιν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ αντέτεινε πως «υπάρχουν καλοί λόγοι να θεωρούμε ότι αν η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται με μέτρο, δεν είναι επιζήμια, αλλά ακόμη βοηθά στην ανάπτυξη των νέων».
Δεν είναι σίγουρο όμως ότι το βλέπουν έτσι όλοι οι επιστήμονες και όλοι οι γονείς. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ίσως ότι οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές συσκευές μέσα στη μέρα (όχι μόνο υπολογιστή ή μόνο κινητό τηλέφωνο ή μόνο τηλεόραση), οπότε συσσωρεύεται η χρήση των οθονών. Ενώ μερικές φορές το κάνουν ταυτόχρονα, π.χ. βλέπουν τηλεόραση και παράλληλα στέλνουν γραπτό μήνυμα σε φίλο τους. Και, επιπλέον, τα σαββατοκύριακα ένα παιδί μπορεί να κολλήσει σε ένα βιντεοπαιχνίδι επί 12 ώρες!
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο πλούτος οκτώ συνολικά ατόμων, όλοι τους άνδρες, ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, δήλωσε η οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της σήμερα όπου καλεί σε δράση ώστε να περιοριστούν οι ανταμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή.
Καθώς ηγέτες και υπερπλούσιοι συγκεντρώνονται για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με καινούργια στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία να δείχνουν πως το φτωχότερο μισό του πλανήτη κατέχει λιγότερο από όσο υπολογίζονταν προηγουμένως.
Η Oxfam, η οποία περιγράφει το χάσμα ως “αισχρό”, είπε ότι εάν τα νέα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, θα έδειχναν ότι το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας, αντί για τα 62 άτομα που υπολογίζονταν τότε.
Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%, σύμφωνα με τους πιό πρόσφατους υπολογισμούς.
Η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Πάπα να συμπεριλαμβάνονται στις προσωπικότητες ή οντότητες που έχουν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της, ενώ ο θυμός εναντίον των ελίτ έχει πυροδοτήσει την αύξηση του λαϊκισμό στην πολιτική.
Το ίδιο το Φόρουμ στο Νταβός τόνισε την ανησυχία για το θέμα σε μια έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τους παγκόσμιους κινδύνους.
“Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας – και σαφώς η νίκη του Τραμπ και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος – αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο”, είπε ο Μαξ Λόσον, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam. “Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιό ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων”, τονίζει.
Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη πλούσιους.
Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009.
Ο Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνδρας του κόσμου που συμμετέχει συχνά στο Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δις δολάρια (23,5 δις ευρώ) από το 2006, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft, παρά τις προσπάθειές του να δωρίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της.
Ενώ ο Γκέιτς συμβολίζει το πώς ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς, η Oxfam πιστεύει πως αυτού του είδους η “μεγάλη φιλανθρωπία” δεν επιλύνει το ουσιαστικό πρόβλημα.
“Αν οι δισεκατομμυριούχοι έχουν πάρει απόφαση να αποχωριστούν τα χρήματά τους, αυτό είναι καλό. Η ανισότητα όμως έχει σημασία, και δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι συστηματικά πληρώνουν χαμηλότερες κλίμακες φόρου από ό,τι η γραμματέας ή η καθαρίστριά τους”, είπε ο Λόσον.
Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes. Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Νέες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών θα ανακοινώσει το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI).

Σε αυτές θα τονίζει ότι η ηλικία κατά την οποία θα πρωτοχορηγηθούν προϊόντα με φιστίκια στα βρέφη, πρέπει να καθορίζεται με βάση τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση στον ξηρό καρπό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μωρά θα εμπίπτουν σε μία από τρεις κατηγορίες:

1. Υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα έχουν σοβαρό έκζεμα, αλλεργία στο αυγό ή και τα δύο. Πρέπει να εκτεθούν στα φιστίκια σε ηλικία 4 έως 6 μηνών για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας.

Θα πρέπει, όμως, να προηγηθεί δερματικό τεστ αλλεργίας. Αν δεν υπάρξει δερματική αντίδραση ή είναι μικρή (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι έως 2 χιλιοστά), η χορήγηση του προϊόντος με φιστίκι μπορεί να γίνει στο σπίτι. Αν υπάρξει έντονη δερματική αντίδραση (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι πάνω από 3 χιλιοστά), η εισαγωγή της τροφής θα πρέπει γίνεται από τον παιδίατρο στο ιατρείο του.

2. Μέτριου κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα βρέφη με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας έκζεμα που ήδη έχουν αρχίσει στέρεες τροφές. Πρέπει να εκτίθενται στα φιστίκια σε ηλικία 6 μηνών.

3. Χαμηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μωρά χωρίς έκζεμα ή άλλη τροφική αλλεργία. Οι γονείς μπορεί να εισάγουν τα φιστίκια οποιαδήποτε στιγμή μετά τους 6 μήνες.

Βάση των συστάσεων αυτών αποτελούν τα ευρήματα της μελέτης LEAP, η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και έδειξε πως τα βρέφη υψηλού κινδύνου που εκτίθενται νωρίς στα φιστίκια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία σε αυτά έως ότου γίνουν 5 ετών.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών αλλάζουν, βάσει νέων ευρημάτων που υποδηλώνουν ότι η έναρξη της κατανάλωσής τους σε ηλικία 4-6 μηνών, όταν έχουν ήδη εισαχθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού κάποιες τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσει το μωρό αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε ο δρ Μάθιου Γκρήνχοτ, επίκουρος καθηγητής Παιδοαλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, παρουσιάζοντας τις νέες οδηγίες στο ετήσιο συνέδριο της ACAAI.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν στα βρέφη ολόκληρα φιστίκια διότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν και έτσι οι οδηγίες συνιστούν φυστικοβούτυρο σε μορφή κρέμας το οποίο θα αραιωθεί με λίγο ζεστό νερό.

Τον τελευταίο λόγο, πάντως, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ο παιδίατρος, υπογράμμισε ο δρ Γκρήνχοτ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα ιδιαίτερα παχυντικό πρωινό γεύμα επί μόλις δύο ημέρες στη σειρά, υφίστανται αλλαγές στο αίμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν επτά νεαρές, υγιείς και φυσιολογικού σωματικού βάρους εθελόντριες, οι οποίες έφαγαν επί δύο ημέρες το κλασικό Αγγλικό πρωινό γεύμα που αποτελείται από τηγανητά αυγά με μπέικον, λουκάνικα, τυρί και τηγανίτες απόπατάτα (hash browns).

Το πρωινό αυτό τους παρείχε το σχεδόν 70% των θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά η μέση γυναίκα, αφού έφθανε τις 1.000 έως 1.200 θερμίδες (κάθε τηγανητό αυγό, λ.χ., έχει 150 θερμίδες και κάθε φέτα τηγανητό μπέικον 110).

Για ευνόητους λόγους, μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων (οι 600 έως 700) προέρχονταν από λιπαρά.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν επίσης τις εθελόντριές τους σε αναλύσεις αίματος τόσο πριν από την κατανάλωση του γεύματος όσο και μετά. Η μεταγευματική αιμοληψία γινόταν ανά ώρα και επί έως 5 ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του φαγητού.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (EJCN), ενώ την πρώτη μέρα δεν υπήρχε πριν και μετά το φαγητό ιδιαίτερη διαφορά στα επίπεδα ορισμένων κυττάρων και χημικών ουσιών (βιοδείκτες) που σχετίζονται με τα καρδιολογικά προβλήματα, την δεύτερη ημέρα η διαφορά σε ορισμένα από αυτά ήταν απρόσμενη και καταστροφική.

Στην πραγματικότητα, σε οκτώ από τους 19 διαφορετικούς βιοδείκτες και κύτταρα που εξετάστηκαν, παρατήρησαν αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονταν από 31% έως και... 960% - αυξήσεις που τους έκαναν να γράψουν ότι «το μέγεθος των αλλαγών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν ήταν αναμενόμενο».

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και χρόνια ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οδηγεί σε συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες του σώματος και ιδιαιτέρως της καρδιάς. Ωστόσο έως τώρα όλοι πίστευαν ότι αυτό συμβαίνει μακροπρόθεσμα, σε βάθος μηνών ή και ετών.

Τα νέα ευρήματα, όμως, υποδηλώνουν ότι έπειτα από μόλις δύο ημέρες κραιπάλης, το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει να υποφέρει.
Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τις δυνητικές αλλαγές σε επιλεγμένους βιοδείκτες και κύτταρα έπειτα από την κατανάλωση ενός πρωινού γεύματος με πάρα πολλά λίπη και θερμίδες.

Και προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί επί πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι αλλαγές, καθώς και ο αντίκτυπός τους στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Οι διαδικτυακές συναλλαγές αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ έχουν χωρίς αμφιβολία διευκολύνει σημαντικά τη ζωή μας, αφού μας επιτρέπουν να αγοράσουμε αγαθά και υπηρεσίες με μόλις λίγα κλικ του ποντικιού και σε ελάχιστο χρόνο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο είναι ο κίνδυνος υποκλοπής των στοιχείων της πιστωτικής ή της χρεωστικής μας κάρτας από επιτήδειους, που με αυτό τον τρόπο μπορούν να μας αποσπάσουν χρήματα – με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Φυσικά, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί ασφαλείας, που θεωρητικά προστατεύουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όμως φαίνεται ότι στην περίπτωση των καρτών Visa, αυτοί δεν επαρκούν για να προστατέψουν τους χρήστες.

Αναρίθμητες προσπάθειες

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ ανακάλυψαν δύο νέες ευπάθειες του συστήματος της εταιρείας, που μπορούν να επιτρέψουν την έκθεση των στοιχείων μιας κάρτας μέσα σε μόλις 6 δευτερόλεπτα.

Τα συγκεκριμένα κενά ασφαλείας συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

Ο μηχανισμός ασφαλείας του συστήματος Visa δεν μπορεί να διακόψει ύποπτα αιτήματα πληρωμών, εάν αυτά πραγματοποιηθούν διαδοχικά σε διαφορετικές ιστοσελίδες.

Οι ρουτίνες ελέγχου πολλών websites δεν είναι σταθερές, με αποτέλεσμα να ζητούνται διαφορετικά στοιχεία μιας κάρτας, κάθε φορά που αυτή χρησιμοποιείται.

Έτσι, είναι εύκολο κάποιος με την κατάλληλη τεχνογνωσία και ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως η ημερομηνία λήξης μιας πιστωτικής κάρτας, ο κωδικός επαλήθευσης CVV [Card Verification Code] και ο ταχυδρομικός κώδικας που σχετίζεται με αυτή.

Το CCS2015 είναι ένα software εργαλείο που μπορεί να συλλέξει όλα αυτά τα δεδομένα αυτόματα, καλώντας διαδοχικά τα συστήματα online πληρωμών πολλών ιστοσελίδων.

Στην πράξη δηλαδή αξιοποιεί μια μέθοδο Brute Force, που επιχειρεί να μαντέψει τα σωστά στοιχεία μέσω συνεχών δοκιμών.

Ευάλωτος μηχανισμός ασφαλείας

Για να εξαχθεί η ημερομηνία λήξης μιας κάρτας Visa δεν χρειάζονται περισσότερες από 60 προσπάθειες, ενώ για την εύρεση του κωδικού CVV απαιτούνται λιγότερες από 1.000 απόπειρες.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, καταλαβαίνετε ότι μέσω της συγκεκριμένης προσέγγισης, ο επιτιθέμενος δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να αποσπάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλα τα δεδομένα που χρειάζεται.

Αυτό πάντως που καθιστά την εν λόγω τεχνική ακόμα πιο επικίνδυνη, είναι ότι ο μηχανισμός ασφαλείας του συστήματος Visa – και συνεπώς οι τράπεζες με τις οποίες αυτό συνδέεται, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν μια τέτοια κακόβουλη ενέργεια.

Με λίγα λόγια, ο hacker μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μιας πιστωτικής κάρτας και να προλάβει να την χρησιμοποιήσει, πολύ πριν ο κάτοχός της αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mastercard μπλοκάρει τη χρήση μιας κάρτας μετά από 10 αποτυχημένες απόπειρες υποκλοπής στοιχείων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων.

Ο Δρ. Martin Emms, ένας από τους ερευνητές που αποκάλυψαν το συγκεκριμένο πρόβλημα, εξήγησε ότι μέχρι η Visa και τα διάφορα εμπορικά websites να δημιουργήσουν ένα ικανό αντίμετρο στις επιθέσεις αυτού του τύπου, οι χρήστες θα πρέπει μόνοι τους να φροντίζουν για την ασφάλεια της πιστωτικής τους κάρτας, αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να αντιδράσουν άμεσα, εάν υποψιαστούν ότι τα στοιχεία της έχουν εκτεθεί.

ΠΗΓΗ: gr.pcmag.com
 
Είτε υποδεχθείτε το νέο έτος με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι ή με ένα ποτηράκι από το αγαπημένο σας κρασί, το σίγουρο είναι ότι θα σας κάνει να αισθανθείτε ευφορία εξαιτίας της κύριας ουσίας που περιέχει.

Η ουσία αυτή είναι η αιθανόλη (ή οινόπνευμα ή αλκοόλ) και είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την ταυτόχρονη έκκριση ορισμένων διεγερτικών ουσιών που προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας και της μέθης, αναφέρει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS).

Σε βίντεο που ανήρτησε στο YouTube, εξηγεί με ποιους τρόπους επηρεάζει η αιθανόλη τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε θολωμένες σκέψεις, ευαισθησία στο φως και στους ήχους, αυξημένη διούρηση ή ακόμα και σε απώλεια των αισθήσεων.

Η αιθανόλη, λένε οι επιστήμονες της ACS, ουσιαστικά προκαλεί «χάος» στον εγκέφαλο, διότι επιβραδύνει κάποιες λειτουργίες του τη στιγμή που επιταχύνει ορισμένες άλλες.

Όπως εξηγούν, όταν πίνουμε ένα ποτό, η αιθανόλη απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο όπου κατ’ αρχήν ενώνεται με τους υποδοχείς GABA και NMDA.

Η ένωση με τους υποδοχείς GABA έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών (εγκεφαλικών) κυττάρων με αποτέλεσμα να νιώθουμε ήρεμοι.

Αντίστοιχα, η ένωση με τους υποδοχείς NMDA προκαλεί αίσθημα κόπωσης και επεμβαίνει στη μνήμη - και όσο περισσότερη αιθανόλη έχει κανείς στο αίμα του, τόσο λιγότερα θα θυμάται όταν πάψει η επήρεια του αλκοόλ.

Τη στιγμή που συμβαίνουν αυτά, όμως, η αιθανόλη προκαλεί και την παραγωγή ορισμένων διεγερτικών ουσιών: της νορεπινεφρίνης, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης.

Οι ουσίες αυτές προκαλούν υπερδιέγερση και μας εξωθούν να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποφεύγαμε.

Επιπλέον, διανοίγουν την αεροφόρο οδό και αυξάνουν την οξυγόνωση του εγκεφάλου, οξύνοντας τις αισθήσεις και την αντίληψη του ήχου και του φωτός.

Οι επιδράσεις της αιθανόλης στον εγκέφαλο, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μία άλλη συνέπεια είναι ότι διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης της ευεξίας, της ντοπαμίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα, ενώ επιβραδύνει ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που επεμβαίνουν στη λογική σκέψη και διευκολύνουν τη λήψη κακών αποφάσεων.

Επιπλέον, λειτουργεί ως φραγμός στην παραγωγή ορισμένων ορμονών όπως η αντιδιουρητική, με επακόλουθο να αυξάνεται η ανάγκη για ούρηση.

Επειδή, εξ άλλου, επιβραδύνει τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την κίνηση των μυών, μπορεί να οδηγήσει σε αδέξιες κινήσεις και παραπατήματα, ενώ μπορεί να επιβραδύνει ακόμα και ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας και η παροχή αίματος στο σώμα.

Αυτού του είδους οι επιδράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι, λ.χ., η διαταραχή της ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας σημαίνει ότι μπορεί να νιώθει κάποιος ζεστός ενώ στην πραγματικότητα έχει παγωνιά - και αν βγει στο ψύχος χωρίς να ντυθεί καλά, κινδυνεύει η ζωή του.

Όταν τελικά υποχωρήσουν οι διεγερτικές επιδράσεις που προαναφέρθηκαν, απομένουν οι συνέπειες από την ένωση της αιθανόλης με τους υποδοχείς GABA και NMDA, και το άτομο νιώθει κουρασμένο και με κενά μνήμης.

Ποτέ με άδειο στομάχι

Οι ειδικοί της ACS λένε ότι για να αμβλυνθούν κάπως οι επιδράσεις της αιθανόλης στον εγκέφαλο δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε με άδειο στομάχι, διότι το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφησή της από το στομαχικό τοίχωμα.

Δίχως αυτό, όμως, η αιθανόλη μπορεί να φθάσει στον εγκέφαλο μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Την μεγαλύτερη επιβράδυνση παρέχουν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά (π.χ. μια μπριζόλα) ενώ αντιθέτως η προσθήκη λάιτ αναψυκτικών στα ποτά επιταχύνει την απορρόφηση της αιθανόλης.

Για να αποφύγει, πάντως, κανείς τη μέθη, η μόνη λύση είναι να μην πίνει πολύ ούτε γρήγορα (το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει περίπου ένα ποτό την ώρα, ενώ συνιστώνται έως δύο ποτά την ημέρα).

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!