Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν από σήμερα οι πολίτες στην Ιταλία που παραβαίνουν τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, στο πλαίσιο του οποίου τα πακέτα των τσιγάρων θα φέρουν σκληρές φωτογραφίες από τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

Σύμφωνα με το megatv.com ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση καπνίσματος μέσα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα όταν σε αυτά επιβαίνουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες και την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ σε αντίθετη περίπτωση. Επιπλέον, απαγορεύεται το κάπνισμα σε υπαίθριους χώρους κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.

Οι καπνοπώλες που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ανήλικους θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ και θα κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους, ενώ όποιος πετάξει αποτσίγαρο στο πεζοδρόμιο βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες υγείας και οι καταναλωτικές οργανώσεις, το κάπνισμα προκαλεί 80.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ιταλία.

http://www.thestival.gr

Μακραίνει ο κατάλογος με τα θύματα της γρίπης αλλά και με τα βαριά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές μετά τη νοσησή τους με γρίπη. Μάλιστα, ένας των ασθενών που κατέληξαν έδωσε την άνιση -όπως αποδείχθηκε- μάχη για τη ζωή του εκτός ΜΕΘ, καθώς οι δραματικές ελλείψεις σε Εντατικές αφήνουν εκτός ΜΕΘ καθημερινά δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονται σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 103 ασθενείς. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ είναι περίπου 640, αντιλαμβάνεται ότι οι ασθενείς με γρίπη καταλαμβάνουν σχεδόν το 16% του συνόλου.

Ωστόσο, οι ΜΕΘ είναι αναγκαίες και για άλλα βαριά περιστατικά, όπως καρδιαγγειακά, πολυτραυματίες και προφανώς, η πίεση που δέχεται ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που μπορεί να αντέξει.

Για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όμως, η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά την σύσκεψη για τη γρίπη, στην οποία αναφερόταν ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

http://www.seleo.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!