Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ήταν η τελευταία ηλιακή έκλειψη της χρονιάς και όπως θα δείτε στις εικόνες που ακολουθούν ήταν και η πιο εντυπωσιακή.
H νέα Σελήνη ευθυγραμμίστηκε πλήρως μεταξύ Γης και Ήλιου, όμως η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν της επέτρεψε να καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο.
Η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο της τροχιάς της στις 18 Δεκεμβρίου. Όμως το συγκεκριμένο περίγειο ήταν το πιο απομακρυσμένο περίγειο του έτους, καθώς βρισκόταν σε απόσταση 370.300 χιλιομέτρων. Κατά την περίοδο της έκλειψης, η Σελήνη βρισκόταν σε απόσταση 384.200 χιλιομέτρων από τη Γη.
000_1NB1SO
000_1NB1NV
Η απόσταση αυτή σημαίνει ότι ο κώνος της σκιάς της Σελήνης δεν ακουμπά στην επιφάνεια της Γης κι έτσι, η Σελήνη δεν καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα μια δακτυλιοειδή κάλυψη. Με άλλα λόγια, πίσω από τη σκιά της Σελήνης φαίνεται το πύρινο ηλιακό στεφάνι, με το όλο θέαμα να παραπέμπει σε ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι φωτιάς.
000_1NB1M5
000_1NB1R8
Ελλάδα και Κύπρος δεν περιλαμβάνονταν στις τυχερές χώρες, από τις οποίες έγινε ορατή η δακτυλιοειδής έκλειψη της 26ης Δεκεμβρίου. Η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουνίου 2020 και θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.
Ring of Fire: the decade's final solar eclipse
Η επόμενη πλήρως ορατή από την Ελλάδα δακτυλιοειδής έκλειψη θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2030, με την αμέσως επόμενη να μην αναμένεται πριν το 2136.
ο 2019 φαίνεται πως δεν θα κλείσει όμορφα για τη βασίλισα της ποπ, Μαντόνα. Την περασμένη Κυριακή ακύρωσε ακόμη μια συναυλία της στο πλαίσιο της περιοδείας «Madame X», μόλις δυο ώρες πριν την έναρξη, εξοργίζοντας το κοινό που είχε πληρώσει για να την απολαύσει.
Μετά από αυτό τα social media γέμισαν από αγανακτισμένους θαυμαστές της τραγουδίστριας για την ακύρωση που έγινε τελευταία στιγμή. Την επόμενη ημέρα ακριβώς κυκλοφόρησε η είδηση πως ο πρώην σύζυγος της Μαντόνα, Γκάι Ρίτσι, κατέθεσε επισήμως αίτηση διαζυγίου με δημοσιεύματα να αποδίδουν εκεί τον λόγο ακύρωσης, υποστηρίζοντας πως δημιουργήθηκε ενδοοικογενειακό θέμα σχετικά με το πού θα περάσουν τα παιδιά Χριστούγεννα. Κι όσο η Μαντόνα δεν έβγαινε να δώσει δημοσίως μια απάντηση, τα σενάρια συνεχίζονταν με κάποιους να λένε πως η τραγουδίστρια είχε ένα έντονο ξέσπασμα στις πρόβες, απέλυσε δυο υπαλλήλους και μετά ακύρωσε το σόου.
Τελικά, η Μαντόνα αποφάσισε να… σπάσει τη σιωπή της, δημοσιεύοντας στο Instagram ένα βίντεο από το σόου της το βράδυ του Σαββάτου στο Μαϊάμι. Στη λεζάντα εξήγησε πως η συναυλία δεν έγινε επειδή υποφέρει ξανά από φρικτούς πόνους και οι γιατροί τής συνέστησαν να ξεκουραστεί.
«Ενώ σκαρφάλωνα την σκάλα για τραγουδήσω το βράδυ του Σαββάτου στο Μαϊάμι, έκλαιγα από τον πόνο των τραυματισμών μου, που τις τελευταίες ημέρες είναι απερίγραπτος. Με κάθε τραγούδι μου, έλεγα και μια προσευχή για να καταφέρω το επόμενο και να βγάλω το σόου. Οι προσευχές μου εισακούστηκαν και τα κατάφερα», ξεκινά το μήνυμά της η Μαντόνα, που στη συνέχεια ζητά συγγνώμη από τους φανς της.
«Θεωρώ τον εαυτό μου μαχήτρια. Ποτέ δεν παραιτούμαι, ποτέ, ποτέ!! Ωστόσο αυτή τη φορά πρέπει να ακούσω το σώμα μου και να δεχθώ πως ο πόνος είναι προειδοποίηση.
Θέλω να πω σε όλους τους φανς μου πόσο πολύ λυπάμαι που έπρεπε να ακυρώσω το τελευταίο σόου μου. Πέρασα τις τελευταίες δυο ημέρες με γιατρούς, ακτινογραφίες, εξετάσεις και περισσότερα κλάματα», λέει η τραγουδίστρια, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί να κάνει παύση στην περιοδεία της. «Μου ξεκαθάρισαν πως αν θέλω να συνεχίσω την περιοδεία μου πρέπει να ξεκουραστώ για όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μην προκαλέσω ανεπανόρθωτη ζημιά στο σώμα μου. Ποτέ δεν άφησα κανέναν τραυματισμό να με σταματήσει αλλά αυτή τη φορά πρέπει να αποδεχθώ πως δεν είναι ντροπή να είσαι άνθρωπος και να πρέπει να πατάς το κουμπί της παύσης. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση, την αγάπη και την υποστήριξη. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και έτσι θα γίνει επειδή η Madame X είναι μαχήτρια. Καλές γιορτές σε όλους», καταλήγει η Μαντόνα.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!