Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017


Βαρύ ψύχος με παρατεταμένους χειμώνες σημειώθηκε στην Ευρώπη λίγο πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές - και τις σοδειές - των ανθρώπων, προκαλώντας λιμούς και επιδημίες αλλά και οδηγώντας σε ορισμένες σημαντικές κοινωνικές αλλαγές.

Αυτό ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών, φέρνοντας στο φως τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους το κλίμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες αυτές μπορούν να οργανωθούν και να αμυνθούν απέναντι στις κλιματικές αλλαγές.

Μεγάλοι και ψυχροί χειμώνες

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από τη Σαντάλ Καμενίς, ιστορικό στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Η ερευνήτρια αναζητούσε πληροφορίες για το κλίμα του 15ου αιώνα στη Φλάνδρα, η οποία τότε περιλάμβανε το σημερινό Βέλγιο, τμήμα της Βόρειας Γαλλίας, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία (γνωστές και ως Κάτω Χώρες).

Εξετάζοντας ιστορικά αρχεία της εποχής παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη περίοδος είχε κάτι το ιδιαίτερο.

«Συνειδητοποίησα ότι κάτι έξω από τα συνηθισμένα συνέβαινε όσον αφορά το κλίμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1430» δηλώνει η ερευνήτρια σε δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωεπιστημών.

Οπως είδε, σε σύγκριση με άλλες δεκαετίες της περασμένης χιλιετίας, σε αυτή του 1430 οι χειμώνες και αρκετές φορές και οι περίοδοι της άνοιξης φαίνονταν να είναι υπερβολικά ψυχροί όχι μόνο στις Κάτω Χώρες αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις αναφορές, για παράδειγμα, τον χειμώνα του 1432-33 στη Σκωτία οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να βάζουν τα μπουκάλια του κρασιού στη φωτιά ώστε να λιώσει το περιεχόμενό τους προκειμένου να μπορέσουν να το πιουν.

Στην Κεντρική Ευρώπη πολλά ποτάμια και λίμνες είχαν παγώσει επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ενώ στη Νότια Γαλλία καθώς και στη Βόρεια και στην Κεντρική Ιταλία - περιοχές που συνήθως έχουν ήπιο κλίμα - οι χειμώνες είχαν διαρκέσει ως τον Απρίλιο, συχνά με όψιμες παγωνιές.

Ως αποτέλεσμα η παραγωγή των τροφίμων είχε μειωθεί και οι τιμές τους είχαν αυξηθεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

«Οσον αφορά τους ανθρώπους αυτό σήμαινε ότι πολλοί υπέφεραν από πείνα, πλήττονταν από ασθένειες και πολλοί πέθαναν» επισημαίνει η ιστορικός.

Θέλοντας να εξετάσει το ζήτημα περαιτέρω, η κυρία Καμενίς ζήτησε τη βοήθεια της Κάθριν Κέλερ, ειδικού στα κλιματικά μοντέλα στο Κέντρο Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή Εσγκερ της Βέρνης.

Οι δύο ερευνήτριες σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες ξεκίνησαν μια επισταμένη έρευνα προκειμένου να μάθουν περισσότερα σχετικά με το κλίμα της δεκαετίας του 1430 και το πώς αυτό επηρέασε τις ανθρώπινες κοινωνίες στη Βορειοδυτική και στην Κεντρική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Climate of the Past» της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωεπιστημών, εξετάστηκαν κλιματικά αρχεία, δεδομένα από δακτυλίους δένδρων, πυρήνες πάγου και ιζήματα λιμνών, καθώς και ιστορικά έγγραφα.

Τυχαία κλιματική ανωμαλία

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες προχώρησαν μεταξύ άλλων και στην ανασύνθεση του κλίματος της συγκεκριμένης περιόδου με μοντέλα.

«Οι ανασυνθέσεις δείχνουν ότι οι κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1430 ήταν πολύ ξεχωριστές» αναφέρει η κυρία Κέλερ.

«Με τους πολύ ψυχρούς χειμώνες της και τα φυσιολογικά προς ζεστά καλοκαίρια η δεκαετία αυτή είναι μοναδική στα 400 χρόνια δεδομένων που εξετάσαμε, από το 1300 ως το 1700 μ.Χ. Ωστόσο τα μοντέλα ανασύνθεσης από μόνα τους δεν μπορούν να μας πουν την αιτία - προκλήθηκε αυτό το ανώμαλο κλίμα από εξωτερικές επιρροές, όπως π.χ. αλλαγές στην ηφαιστειακή ή στην ηλιακή δραστηριότητα, ή ήταν ένα τυχαίο αποτέλεσμα της εγγενούς μεταβλητότητας του κλιματικού συστήματος;».

Παρά το γεγονός ότι άλλες ψυχρές περίοδοι στην ιστορία του κλίματος της Ευρώπης μπορούν να εξηγηθούν - π.χ. το 1815 οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε άλλα μέρη του πλανήτη εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα το οποίο είχε εκτοξεύσει τεράστιες ποσότητες τέφρας και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία - το ψύχος της δεκαετίας του 1430 φαίνεται «ανεξήγητο».

Οι κλιματικές προσομοιώσεις που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο δεν ήταν ικανές να ερμηνεύσουν το φαινόμενο.

Αντιθέτως τα μοντέλα φάνηκαν να δείχνουν ότι οι συνθήκες «κατάψυξης» μάλλον οφείλονται στην τύχη - οι φυσικές μεταβολές του κλιματικού συστήματος οδήγησαν τυχαία σε έναν συνδυασμό παραγόντων ο οποίος έφερε στην Ευρώπη πολύ ψυχρούς και μακρούς χειμώνες και φυσιολογικά προς ζεστά καλοκαίρια.

Μια δύσκολη και σκληρή εποχή

Ως αποτέλεσμα η δεκαετία του 1430 ήταν μια πολύ δύσκολη και «σκληρή» περίοδος.

«Εξαιτίας αυτής της συγκέντρωσης υπερβολικά κρύων χειμώνων με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που διαρκούσαν ως τον Απρίλιο και τον Μάιο τα σιτηρά πάθαιναν ζημιές, το ίδιο τα αμπέλια και η υπόλοιπη αγροτική παραγωγή» επισημαίνει η κυρία Καμενίς.

«Υπήρξαν σημαντικές απώλειες στις σοδειές σε μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτές οι απώλειες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και κατά συνέπεια σε κρίση επιβίωσης και λιμό.

Επιπλέον οι επιδημίες μαίνονταν σε πολλά μέρη. Η πείνα και οι επιδημίες οδήγησαν σε αύξηση της θνησιμότητας». Και οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ.

Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους «στο πλαίσιο της κρίσης κατηγορήθηκαν οι μειονότητες για τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, την άνοδο των τιμών των τροφίμων, τον λιμό και την πανούκλα».

Παρ' όλα αυτά, προσθέτουν, σε ορισμένες πόλεις όπως η Βασιλεία, το Στρασβούργο, η Κολωνία ή το Λονδίνο, οι κοινωνίες προσαρμόστηκαν με πιο εποικοδομητικό τρόπο, κατασκευάζοντας π.χ. κοινοτικές σιταποθήκες οι οποίες τους έδωσαν τη δυνατότητα να είναι περισσότερο ανθεκτικές στις μελλοντικές ελλείψεις τροφίμων.

Θα μπορούσε ένας τέτοιος τυχαίος συνδυασμός παραγόντων να ενσκήψει και πάλι και να βυθίσει ξανά την ήπειρό μας στο ψύχος;

Οι επιστήμονες απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί. Τονίζουν όμως ότι οι μεταβολές τέτοιου είδους κινούνται πάντα μέσα στο πλαίσιο της κατάστασης του κλιματικού συστήματος σε κάθε δεδομένη εποχή, και σήμερα το κλίμα είναι πολύ πιο θερμό σε σχέση με τον 15ο αιώνα. «Ζούμε σε έναν πολύ πιο ζεστό κόσμο» εξηγεί η κυρία Κέλερ.

«Ως αποτέλεσμα οι ακραίες κλιματικές καταστάσεις μάς επηρεάζουν διαφορετικά - τα ψυχρά ακραία είναι λιγότερο ψυχρά και τα θερμά ακραία είναι ακόμη θερμότερα».

Η κυρία Καμενίς από την πλευρά της προσθέτει ότι η δεκαετία του 1430 έχει να μας διδάξει κάτι, δείχνοντάς μας πώς οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και προειδοποιώντας μας ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να προετοιμαστούμε ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της παρούσας ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Η Αυστραλή ηθοποιός, που έχει τέσσερα παιδιά, τα δύο με τον νυν σύζυγό της Κιθ Έρμπαν και τα άλλα δύο με τον Τομ Κρουζ, μίλησε ανοιχτά για τις ελπίδες που τρέφει ώστε στο τρέχον έτος να αποκτήσει ακόμα ένα παιδί.

Αναφερόμενη σε προηγούμενες εμπειρίες της είπε ότι πίστευε πως οι πιθανότητες να γεννήσει ένα παιδί ήταν ελάχιστες κι αυτό την οδήγησε στο να αποφασίσει την 6χρονη Φέιθ να την αποκτήσει μέσω παρένθετης.

Τώρα όμως οι ελπίδες της αναζωπυρώθηκαν. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Event: «Εξακολουθώ να έχω ελπίδες ότι κάτι μπορεί να συμβεί εντός του έτους. Ο Κιθ κι εγώ θέλουμε πολύ να έχουμε περισσότερα μωρά».

«Η γιαγιά μου γέννησε τη μητέρα μου στα 49 της χρόνια. Θα είμαι απέραντα ευτυχισμένη κι απλά θα το υποδεχτώ με ανοιχτές αγκάλες. Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής μου», είπε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, την 25χρονη Ιζαμπέλα και τον 21χρονο Κόνορ τα υιοθέτησε όταν ήταν παντρεμένη με τον Τομ Κρουζ.

Η 8χρονη Σάντι Ρόουζ που έχει αποκτήσει με τον Έρμπαν, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2006, είναι το μοναδικό της παιδί που η σύλληψή του έγινε με φυσιολογικό τρόπο και όπως παραδέχεται η Κίντμαν «όλες οι πιθανότητες ήταν σε βάρος μου».

Πηγή: ant1news.gr
Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται τις βραδυνές ώρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ νωρίτερα χιόνισε και στο κέντρο της πόλης. Η θερμοκρασία είναι στους -5 βαθμούς Κελσίου. Κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δουν τον διορισμό τους να ανακαλείται λόγω πλαστών δικαιολογητικών, επιστρέφοντας χρήματα από μισθούς παρελθόντων ετών.
Με εγκύκλιό του, με αφορμή ερωτήματα στις υπηρεσίες του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθιστά σαφές ότι υφίσταται υποχρέωση αναζήτησης και επιστροφής των αποδοχών υπαλλήλων, των οποίων ανακλήθηκε η πράξη διορισμού τους λόγω πλαστών δικαιολογητικών. Επίσης, ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία και ποιοί είναι αρμόδιοι τόσο για την αναζήτηση των αποδοχών υπαλλήλων που ανακλήθηκε η πράξη διορισμού τους, αλλά και γενικότερα για μη νόμιμες πληρωμές.
Αρμόδιο όργανο, λοιπόν, για τον καταλογισμό μη νόμιμων δαπανών, που πληρώθηκαν είναι ο διατάκτης και τα κατά νόμο αρμόδια όργανα που έχουν διαπιστώσει την παράνομη πληρωμή και σε κάθε περίπτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε κάθε περίπτωση μη νόμιμες δαπάνες καταλογίζονται στον λαβόντα (άρθρο 96 ν. 4270/2014).
Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων, βάσει νέων στοιχείων, ότι η πληρωμή έγινε με λανθασμένο υπολογισμό.
Αρμόδια υπηρεσία για την κρίση αυτή είναι η Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων και όπου κρίνεται αναγκαίο θα πρέπει να ζητείται η συμβολή της νομικής υπηρεσίας του φορέα.
Οι ανωτέρω καταλογιστικές αποφάσεις προσβάλλονται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διευκρινίζει η εγκύκλιος.
Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ
Νέα παράταση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας
Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν ανά την Επικράτεια ύστερα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, προχωρά στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τέσσερις ακόμα ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.
Διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και όχι στην κατάθεση πινακίδων.

Νέα μέτρα διευκόλυνσης οφειλών στη ΔΕΗ και για άλλα κοινωνικές ομάδες ανακοίνωσε η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση, τη Δευτέρα, του Προγράμματος εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που διήρκεσε 9 μήνες (από 1η Απριλίου 2016).
Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και το οποίο αφορούσε το Πρόγραμμα.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ παράλληλα επισημαίνει το γεγονός της μη ρύθμισης του υπόλοιπου 25% για το οποίο θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, για τους πελάτες, οι οποίοι στις 30 Ιανουαρίου θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.
Παράλληλα, παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων η ΔΕΗ σημειώνει ότι από 10 Ιανουαρίου για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά θα ισχύσουν τα
εξής:
Α. για οφειλή έως 1.000€ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.
Β. για οφειλή άνω των 1.000€ θα υπάρχουν δύο επιλογές:
1.) Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε
18 μηνιαίες δόσεις ή
2.) Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε
36 μηνιαίες δόσεις.

Από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται ότι:

– Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με
ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
– Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πελατών: οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους
συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Τέλος, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της γενναίας έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του Προγράμματος “Προπληρωμή Λογαριασμού”, ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017, θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η ισχυρή χιονόπτωση και ο παγετός που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας έχουν οδηγήσει πολλούς Δήμους σε αποφάσεις με τις οποίες, λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες, δημοτικά γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.
Η aftodioikisi.gr, συγκεντρώνει τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από Δήμους της χώρας και παρέχει ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στους αναγνώστες της. Αναλυτικότερα:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία της Αττικής πλην ελαχίστων εξαιρέσων, ενημερώνει η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα μεσανύχτα, κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους.
Όπως αναφέρει, “λόγω της έντονης χιονόπτωσης η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε ολόκληρο τον νομό, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, όπως και οι ιδιωτικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών”.
Σε κάθε περίπτωση και για την καλύτερη ενημέρωσή τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, “οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους οικείους δήμους, οι οποίοι μπορούν να εκτιμήσουν επακριβώς τα προβλήματα ή μη που έχει προκαλέσει η χιονόπτωση”.
Λόγω της χιονόπτωσης που επικρατεί και των προβλέψεων για παγετό τις πρωινές ώρες, ο δήμος Αθηναίων ενημερώνει τους πολίτες ότι την Τρίτη, τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του, θα παραμείνουν κλειστά.
Δήμος Αίγινας
Ο Δήμος Αίγινας ανακοινώνει ότι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 τα Δημοτικά Σχολεία, τα Νηπιαγωγεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τις 10 το πρωί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και για προληπτικούς λόγους. Δεν θα γίνει επέκταση του ωραρίου, οι μαθητές θα σχολάσουν στις προβλεπόμενες ώρες από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης, κατόπιν συνεννοήσεως με το ΚΤΕΛ το σχολικό δρομολόγιο που γίνεται στις 7 π.μ. θα γίνει στις 9 π.μ. και αυτό που γίνεται στις 7:30 π.μ. θα γίνει στις 9:30 π.μ. Η απόφαση πάρθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Νομός Έβρου
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον Έβρο, όπως ανακοινώθηκε από τους δημάρχους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.
Δήμος Δοξάτου
Με απόφαση του Δημάρχου Δοξάτου, Δημητρίου Δαλακάκη, θα παραμείνουν κλειστά και για την Τρίτη 10/01/2017 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και ο Βρεφικός Σταθμός και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δοξάτου λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Δήμος Δράμας
Με απόφαση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Δήμος Κάτω Νευροκοπίου
Κλειστά Θα παραμείνουν όλα τα σχολεία την Τρίτη
Δήμος Κομοτηνής
Κλειστά την Τρίτη όλα τα σχολεία
Νομός Ξάνθης
Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.
Δήμος Παρανεστίου
Επίσης κλειστά
Δήμος Προσοτσάνης
Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων
Δήμος Καβάλας
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στο νομό Θεσσαλονίκης
Δήμος Αλεξάνδρειας
Κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Δήμος Βέροιας
Με απόφαση του δημάρχου αποφασίστηκε η διακοπή των μαθημάτων για την Τρίτη 10/01/2017, σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας.
Δήμος Βόλβης
Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και στο δήμο Βόλβης.
Δήμος Δίου – Ολύμπου
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και την Τρίτη.
Δήμος Δέλτα
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Δέλτα, καθώς παραμένουν τα προβλήματα λόγω του παγετού. Κλειστό θα παραμείνει, επίσης, και το ΙΕΚ Σίνδου.
Δήμος Έδεσσας
Κλειστά θα είναι την Τρίτη όλα τα σχολεία.
Δήμος Κιλκίς
Κλειστά θα είναι την Τρίτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δήμος Νεάπολης-Συκεών
Λόγω της συνέχισης των συνθηκών του παγετού, εξαιτίας των οποίων παρέμειναν παγωμένα τα δίκτυα ύδρευσης στα σχολικά κτίρια, και για την προστασία της υγιεινής των παιδιών, μετά από διευρυμένη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, αποφασίστηκε τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών να παραμείνουν κλειστά και για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017. Αντίθετα, ανοικτοί θα παραμείνουν και θα λειτουργήσουν κανονικά οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.
ΠΕ Πιερίας
Δεν θα λειτουργήσουν όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του νομού.
Δήμος Πύδνας Κολινδρού
Κλειστά και την Τρίτη όλα τα σχολεία.
Δήμος Σερρών
Τη διακοπή των μαθημάτων σε όλες  τις σχολικές μονάδες της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Σερρών, λόγω επικινδύνων καιρικών φαινομένων, αποφάσισε ο δήμος Σερρών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τριτη 10 Ιανουαρίου.
Χαλκιδική
Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στους δήμους Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δήμος Άργος Ορεστικού
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία.
Δήμος Γρεβενών
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία του δήμου με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Δασταμάνη
Δήμος Εορδαίας
Με απόφαση του Δημάρχου Εορδαίας, Σάββα Ζαμανίδη, για την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 κλειστά θα παραμείνουν   τα Σχολεία όλων των βαθμίδων(πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), καθώς και οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Εορδαίας, λόγω  των συνεχιζόμενων  χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Δήμος Καστοριάς
Κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί
Δήμος Κοζάνης
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία στις 8 το πρωί.
Δήμος Φλώρινας
Κλειστά όλα τα σχολεία, ωστόσο οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δήμος Αγιάς
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν στα όρια του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.
 Δήμος Αλοννήσου
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και την Τρίτη.
Δήμος Βόλου
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017,τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.
Δήμος Ελασσόνας
Με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου τα σχολεία όλων των βαθμίδων της επαρχίας Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 10/01/2017.
Καρδίτσα
Με αποφάσεις των δημάρχων Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των συγκεκριμένων δήμων θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, λόγω του παγετού και της αναμενόμενης χιονόπτωσης από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Δήμος Κιλελέρ
Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Δήμος Λαρισαίων
Λόγω των συνθηκών ολικού παγετού, που επικρατούν στην περιοχή, των προβλέψεων για νέο κύμα χιονοπτώσεων σήμερα το βράδυ και μετά από εισήγηση των προϊσταμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων.
Δήμος Σκοπέλου
Κλιεστά όλα τα σχολεία.
Δήμος Τεμπών
Κλειστά όλα τα σχολεία την Τρίτη.
Δήμος Τυρνάβου
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Δήμος Φαρσάλων
Κλειστά όλα τα σχολεία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δήμος Αγράφων
Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγράφων, καθώς και ο Παιδικός Σταθμός θα παραμείνουν κλειστά  και την Τρίτη.
Ανατολική Φθιώτιδα
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της Ανατολικής Φθιώτιδας. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει οι Δήμοι ΕλασσόναςΚιλελέρΑγιάςΤεμπών και Φαρσάλων.
Στους Δήμους Δομοκού και Λοκρών αποφασίστηκε, επίσης, να μείνουν κλειστά τα σχολεία, καθώς και στα καλυμμένα από χιόνι νησιά Αλόννησος και Σκόπελος, αλλά και την Κύμη.
Εύβοια
Δήμος Χαλκιδέων
Κλειστά όλα τα σχολεία.
Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία.
Δήμος Κύμη –Αλιβερίου
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλο το δήμο.

Δήμος Δελφών
Όπως ενημέρωσε η Π.Ε. Φωκίδας, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Δελφών (όπως και του αντίστοιχου της Δωρίδας) σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνουν κλειστές λόγω του παγετού και του νέου κύματος κακοκαιρίας που προβλέπει η Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, με απόφαση του Δημάρχου Δελφών, και Τρίτη κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Δελφών για τον ίδιο λόγο.
Δήμος Θηβαίων
Λόγω της χιονόπτωσης και κυρίως των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και παγετός, ο Δήμος Θηβαίων μετά από νέα απόφαση του Δημάρχου Θηβαίων  ανακοινώνει οτι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Θήβας, Βαγίων, Θίσβης και Πλαταιών καθώς και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Θήβας και Βαγίων  θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017.
Δήμος Λαμιέων
Κλειστά, λόγω των καιρικών φαινομένων, θα παραμείνουν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων. Παράλληλα, θα παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαμιέων ενώ οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με δική τους ευθύνη.
Τρίκαλα
Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι, με απόφαση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Παπαστεργίου,  λόγω του χιονιού,, του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 θα παραμείνουν κλειστά. Η απόφαση δεν  ισχύει για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν κανονικά.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ. Δυτικής Αχαΐας
Τα σχολεία θα παραμείνουν και την Τρίτη 10-1-17 κλειστά στις ορεινές περιοχές του δήμου λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος  συνέπεια του ισχυρού παγετού.
Καλάβρυτα – Αιγιαλεία
Θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία Αιγιαλείας και Καλαβρύτων
Δήμος Μεσολογγίου
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, γίνεται γνωστό από τον Δήμο Μεσολογγίου ότι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός των δημοτικών σχολείων Ελληνικών, Αγίου Θωμά και Σταμνάς, όπου η προσέλευση των μαθητών θα γίνει στις 9.00 π.μ.
Δήμος Πατρέων
Ανακοινώθηκε από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων ότι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις-παγετός) και επικινδυνότητας, αναστέλλεται η λειτουργία στα παρακάτω σχολεία:
-Νηπιαγωγείο Άνω Καστριτσίου
-Δημοτικό Σχολείο Άνω Καστριτσίου
-Νηπιαγωγείο Σελλών
-Δημοτικό Σχολείο Σελλών
-65ο Νηπιαγωγείο  (περιοχή Βούντενης)
-59ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Βούντενης).
Επίσης, αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, λόγω δημιουργίας παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, η προσέλευση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ., στα παρακάτω σχολεία:
-1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας
-2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας
-3ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας
-1ο Νηπιαγωγείο Παραλίας
-2ο Νηπιαγωγείο Παραλίας
-3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας
-4ο Νηπιαγωγείο Παραλίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δήμος Άργους-Μυκηνών
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.
Δήμος Βέλου Βόχας
Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη.
Δήμος Κορινθίων
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του δήμου.
Δήμος Τρίπολης
Με απόφαση του Δήμαρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και του ισχυρού παγετού που πλήττουν το Δήμο Τρίπολης, ανακοινώνεται ότι στις 10/01/2017 όλα τα σχολεία της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Κρήτη: Σε ποιους δήμους τα σχολεία θα μείνουν κλειστά 
Δήμος Ηρακλείου
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις εξής περιοχές του Δήμου Ηρακλείου:  Γοργολαϊνη, Τέμενος, Βασιλειές, Άγιο Σύλλα και Άγιο Βλάση. Στις υπόλοιπες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Κλειστοί την Τρίτη οι Παιδικοί Σταθμοί σε Κυπαρίσσι, Ασίτες,  Παλιανή, Δαφνές: Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται εντός της πόλης του Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Κλειστοί λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί στους οικισμούς Κυπαρίσσι, Ασίτες, Παλιανή, Δαφνές. Για την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των παιδικών σταθμών στις συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης την Τρίτη
Δήμος Μινώα-Πεδιάδας
Με απόφαση του Δηµάρχου Μινώα-Πεδιάδας, κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, κλειστά θα παραµείνουν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθµιας, Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, και ΕΠΑΛ στην ευρύτερη περιοχή του Δήµου.  Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δήμος Μαλεβιζίου
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μαλεβιζίου που βρίσκονται στην Τύλισο, στον Κρουσώνα, στο Μάραθος και στη Ροδιά, εξαιτίας του παγετού που δημιουργείται τις πρωινές ώρες και που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις. Όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
‘Ολα τα σχολεία αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 11/1.
Νομός Ρεθύμνου
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλους τους δήμου της ΠΕ Ρεθύμνου
Δήμος Χερσονήσου:
Θα παραμείνουν κλειστά: Στην Δημοτική Κοινότητα  Μοχού,  ο Παιδικός Σταθμός,  το Νηπιαγωγείο,  το Δημοτικό,  το Γυμνάσιο    και το Λύκειο Μοχού.
Στην  Τοπική Κοινότητα Επισκοπής,  ο Παιδικός Σταθμός,  το Νηπιαγωγείο,  το Δημοτικό,  το Γυμνάσιο και το Λύκειο Επισκοπής.
Στη Δημοτική Κοινότητα Ανώπολης το Νηπιαγωγείο Ανώπολης.
Στη Δημοτική Κοινότητα Γουβών, το Νηπιαγωγείο Άνω Γουβών (Σκοτεινό).
Στην Τοπική Κοινότητα Σγουροκεφαλίου, το Δημοτικό Σχολείο Σγουροκεφαλίου
Στην Τοπική Κοινότητα Γωνιών, το Νηπιαγωγείο Γωνιών
Στην Τοπική Κοινότητα Ελαίας το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Ελαίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, και μετά από συνεννόηση με τους Δημάρχους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εκπαίδευσης, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά του Αγίου Ευστρατίου, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Λήμνου και της Σάμου.
Επίσης δεν θα λειτουργήσουν:
  • Στο νησί της Χίου, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Βολισσού, Καρδάμυλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών, Θολοποταμίου, Αγίου Γεωργίου Συκούση και Λιθίου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Βολισσού και Καρδάμυλων.
  • Στο νησί των Οινουσσών οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη ούτε τα σχολεία ούτε οι παιδικοί σταθμοί.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!