Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017


Πρόσφατη ταξιδιωτική έρευνα της Palypal αποκάλυψε πολλά για την εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την Ελλάδα, για το ποια μέρη της θεωρούν πιο ελκυστικά, ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς χώρες της Ευρώπης και πολλά άλλα.
Ως ένας από τους πιο ιδανικούς προορισμούς της Μεσογείου για καλοκαιρινές διακοπές, η Ελλάδα αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της έρευνας που διεξήχθη από την PayPal και την εταιρεία ερευνών GfK, όπου έλαβαν μέρος 1000 χρήστες του Internet στην Ελλάδα, ηλικίας 18-65, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις χώρες της CEE την τελευταία τριετία. Η έρευνα διεξήχθη σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Τσεχία και έδειξε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες τουρίστες εκτιμούν τις ελκυστικές τιμές, καθώς και τη μοναδική φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Φαίνεται, ακόμα, πως είναι υπερήφανοι για την χώρα τους και την τουριστική της αξία. Το 99% των Ελλήνων θα συνιστούσε σε ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την χώρα μας, ενώ μόλις το 1% δεν θα έκανε το ίδιο.
Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των λαών που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, δηλαδή οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ούγγροι, είναι εξίσου υπερήφανοι για τη χώρα τους ως ταξιδιωτικό προορισμό (το 92% θα πρότεινε σε ξένους τουρίστες να την επισκεφθούν).
Σύμφωνα με τη γνώμη των Ελλήνων, ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα είναι τα ελληνικά νησιά, όπως δηλώνει το 70% των ερωτηθέντων. Η Ακρόπολη, η Θεσσαλονίκη και οι Δελφοί επισημάνθηκαν από το 60%, το 50% και το 40% των Ελλήνων αντίστοιχα.
Ποιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης «κερδίζουν» τους Έλληνες;
Λόγω του πλούτου και της πολυμορφίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι Έλληνες τουρίστες διαθέτουν πάμπολλες επιλογές για ταξίδια. Την τελευταία τριετία, ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν η Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε το 44% των Ελλήνων ερωτηθέντων. Σύμφωνα με την έρευνα, η Κύπρος και η Τσεχία ήταν η δεύτερη και η τρίτη χώρα που επισκέφθηκαν πιο συχνά οι συμπατριώτες μας, με ποσοστό 41% και 15% αντίστοιχα. Οι προτιμήσεις σχετικά με τους προορισμούς συμβαδίζουν με τον τύπο των διακοπών που επιλέγουν οι τουρίστες. Τα μεγαλύτερα γκρουπ των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια ταξίδεψαν για αναψυχή (70%) και για πολιτιστικούς λόγους, όπως οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία (30%). Άλλοι δημοφιλείς τύποι ταξιδιών μεταξύ των Ελλήνων πολιτών ήταν για επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους (επιλέχθηκε από το 15%) επαγγελματικά ταξίδια (14%), καθώς και ταξίδια για ψώνια (13%). Μόλις το 9% ταξίδεψε με αφορμή συγκεκριμένες δημόσιες εκδηλώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις, κ.ά.).
Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη την άνοιξη και διαμένουν λιγότερο από μια εβδομάδα. Για τέτοιου είδους ταξίδια, το 35% των Ελλήνων ξοδεύει 250-500 ευρώ και το 34% ξοδεύει 501-1.000 ευρώ. Η πιο δημοφιλής ευκαιρία και χρονική περίοδος για ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι οι ετήσιες διακοπές, και ακολουθούν οι σύντομες αποδράσεις σε εθνικές εορτές-αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
Γιατί επιλέγουν Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη;
Με βάση τη σφαιρική εκτίμηση για τα ταξίδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες συνιστούν τα ταξίδια στην περιοχή αυτή, χάρη στα υπέροχα τουριστικά αξιοθέατα, στην ιστορική και πολιτιστική αξία, καθώς και στις άριστες τουριστικές υποδομές. Η απόφαση σχετικά με την επιλογή του καταλύματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθορίζεται κυρίως από την τιμή και τις καλές γνώμες/κριτικές φίλων (87% και 74% αντίστοιχα). Άλλα σημαντικά κριτήρια είναι η απόσταση από το κέντρο της πόλης (επιλέχθηκε από το 75% των τουριστών), οι τρόποι πληρωμής (71%), το ήσυχο περιβάλλον (65%) και η σύνδεση Wi-Fi (64%).
«Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι η ξεχωριστή και γεμάτη ζωντάνια ατμόσφαιρα. Ό,τι και να αποζητάς, μπορείς εύκολα και μέσα σε λίγες μόλις ώρες από την χώρα σου, να επισκεφθείς πανέμορφα νησιά στην Ελλάδα, να κάνεις ποδήλατο στην πεδινή νότια όχθη της λίμνης Μπάλατον στην Ουγγαρία, να περιπλανηθείς στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης της Πράγας στην Τσεχία ή να απολαύσεις την θέα που κόβει την ανάσα στα Όρη Τάτρα στην Πολωνία», συνοψίζει ο Matt Komorowski, Managing Director της PayPal στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Ένα από τα πράγματα που καθιστούν πιο άνετο ένα ταξίδι, καθησυχάζοντας έτσι τους ταξιδιώτες, είναι η δυνατότητα να πληρώσουν για το ξενοδοχείο, τα αεροπορικά εισιτήρια ή την είσοδο στα μουσεία με πιο εύκολο και ασφαλή τρόπο. Στις περιπτώσεις αυτές, μια ιδιαίτερα χρήσιμη πρόταση αποτελεί η ενεργοποίηση του PayPal One Touch, που τους κρατά συνδεδεμένους και χάρη στην υπηρεσία αυτή οι ταξιδιώτες δύνανται να πληρώσουν με ένα μόνο κλικ στις κινητές συσκευές τους. Αντί να χάνουν χρόνο, λοιπόν, συμπληρώνοντας φόρμες πληρωμές για την κάθε συναλλαγή, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη ξεγνοιασιά».
Ποιες είναι οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Ελλήνων;
Το Internet έχει αναχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για τους τουρίστες. Το 57% των Ελλήνων ξεκινά την οργάνωση και προετοιμασία ενός ταξιδιού τσεκάροντας μηχανές αναζήτησης, ενώ το 55% βασίζεται σε γνώμες και κριτικές φίλων. Το 25% των Ελλήνων ταξιδιωτών έκανε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρει πληροφορίες για καταλύματα, τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, έκδοση βίζας και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 17% των ερωτηθέντων βασίζεται σε πληροφορίες που πηγάζουν από offline μέσα. Το πλέον δημοφιλές μέσο μετακίνησης είναι το αεροπλάνο, το οποίο επιλέχθηκε από το 74% των Ελλήνων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 30% ταξιδεύει με αυτοκίνητο και το 16% με λεωφορείο. Όσον αφορά στη διαμονή, οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν σε ξενοδοχεία (73%), σε σπίτια φίλων (16%) και σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/κατοικίες (12%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για τις νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), τα hostels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για διακοπές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καλύπτεται από μετρητά (62%), και έπονται οι πιστωτικές κάρτες (54%) και η PayPal (14%). Εντούτοις, ο ρόλος των διαδικτυακών πληρωμών είναι σημαντικός – μόλις το 28% των Ελλήνων τουριστών δηλώνει ότι προτιμά να πληρώνει τα ταξίδια του offline. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 55 ετών δεν διαφέρουν κατά πολύ εδώ από τους νεαρότερους ταξιδιώτες, καθώς το 67% στην κατηγορία αυτή προτιμά επίσης να πληρώνει online. Το 83% των Ελλήνων τουριστών επέλεξε τον τρόπο πληρωμής βάσει της παρεχόμενης ασφάλειας, αλλά και της άνεσης (42%).
Το 14% των ταξιδευτών κάλυψε μέρος των πιο πρόσφατων εξόδων των διακοπών με PayPal - η online πλατφόρμα πληρωμών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους νέους σε ηλικία τουρίστες, κυρίως για τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή, και την επέλεξε μάλιστα το 56% στην κατηγορία 18-24 ετών.
Πού ταξιδεύουν οι Τσέχοι, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 68% των Τσέχων ερωτηθέντων επισκέφθηκε τη Σλοβακία. Στην Ουγγαρία, το 47% των τουριστών έχει πάει στην Κροατία, το 45% των Πολωνών ερωτηθέντων επισκέφθηκε την Τσεχία, ενώ το 44% των Ελλήνων ταξίδεψε στη Βουλγαρία κατά το διάστημα των προηγούμενων τριών ετών. Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο Top-5 των προορισμών που επιλέγουν οι άλλοι τρεις λαοί. Το 27%, 26% και 25% των Πολωνών, Τσέχων και Ούγγρων ερωτηθέντων αντίστοιχα επισκέφθηκαν τη χώρα μας την περασμένη τριετία. «Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη διαθέτει πάμπολλες πανέμορφες τοποθεσίες και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Η Πολωνία προσφέρει ενδιαφέροντα σημεία κοντά στα σύνορα, όπως το Κλότζκο, εκεί όπου βρίσκεται το νεόδμητο μοναδικό πάρκο MiniEuroland, καθώς και η ιστορική πόλη Νόβα Ρούντα. Η Ελλάδα διαθέτει, βέβαια, πεντακάθαρες θάλασσες και παραλίες, φημισμένα πολιτιστικά αξιοθέατα και εκπληκτική γαστρονομική εμπειρία. Η Κροατία είναι σαφώς πολύ βολική για όσους ταξιδεύουν με αυτοκίνητο και ιδιαίτερα δημοφιλής στους Τσέχους – εκεί μπορείς να επισκεφθείς το Ντουμπρόβνικ, το Σπλιτ ή το Ζαντάρ, καθώς και υπέροχες τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς, όπως λίμνες και πάρκα», αναφέρει ένας από τους Τσέχους ερωτηθέντες.
Όσον αφορά σε συγκεκριμένους προορισμούς, στην ουσία οι Έλληνες κάτοικοι προτιμούν τους πιο δημοφιλείς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου είναι μάλιστα αρκετά εύκολο και οικονομικό να ταξιδέψει κανείς. «Θα πρότεινα σε άλλους ταξιδιώτες να μην χάσουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικές πόλεις, όπως η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Βουκουρέστι, η Πράγα, το Καρλόβι Βάρι και η Κρακοβία», αναφέρει ένας από τους Έλληνες ερωτηθέντες.

Η Χάλι Μπέρι, η μοναδική Αφροαμερικανίδα που έχει τιμηθεί με 'Οσκαρ α΄γυναικείου ρόλου, δήλωσε ότι η νίκη της αυτή του 2002 δεν έχει πλέον καμιά σημασία, ενώ η πρωταγωνίστρια της αμερικανικής σειράς "Fast and Furious" Μισέλ Ροντρίγκεζ προειδοποίησε ότι μπορεί να σταματήσει να παίζει στη δημοφιλή σειρά ταινιών αν οι σκηνοθέτες δεν "δείξουν λίγη αγάπη για τις γυναίκες".

Τα σχόλια των δύο ηθοποιών είναι η εκτίμηση της σημερινής πραγματικότητας για τις γυναίκες στο Χόλιγουντ, έστω κι αν η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δήλωσε ότι προσκάλεσε 298 περισσότερες γυναίκες για να ενταχθούν στις τάξεις της με στόχο να υπάρξει περισσότερη ποικιλομορφία στον οργανισμό αυτό που είναι γνωστός για τα βραβεία Όσκαρ που απονέμει.

Η Μπέρι βραβεύτηκε το 2002 για την ερμηνεία της στην ταινία "Monster's Ball" ("Ο Χορός των Τεράτων") κι έγινε η πρώτη μαύρη που παίρνει Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου. Δεκαπέντε χρόνια μετά, παραμένει η μοναδική έγχρωμη που έχει τιμηθεί με το βραβείο αυτό.

"Αυτή η στιγμή πράγματι δεν σήμαινε τίποτε. Νόμιζα ότι σήμαινε κάτι, αλλά πιστεύω ότι δεν σημαίνει τίποτε", δήλωσε σε συνέντευξή της στη διευθύντρια του περιοδικού Teen Vogue Ελέιν Ουέλτεροθ.

Η Μπέρι δήλωσε ότι κατέληξε στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα το 2016, όταν και οι 20 υποψήφιες για Όσκαρ γυναικείου ρόλου ήταν λευκές, κάτι που πυροδότησε ένα ξέσπασμα διαμαρτυρίας που εκφράστηκε με την πασίγνωστη ετικέτα #OscarSoWhite.

"Αυτό με θλίβει", είπε η Μπέρι προσθέτοντας ότι αυτό την ώθησε να θέλει να αρχίσει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ώστε τα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους έγχρωμους ηθοποιούς.

Και η Ροντρίγκεζ υποδήλωσε ότι ετοιμάζεται να αφήσει τον ρόλο της δημοφιλούς Λέτι, αν ο ρόλος των γυναικών δεν αναβαθμιστεί.

"Το F8 (η όγδοη ταινία της σειράς) κυκλοφόρησε σήμερα στην ψηφιακή του μορφή", έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram όπου ανάρτησε φωτογραφίες από την ταινία.

"Ελπίζω να αποφασίσουν να δείξουν κάποια αγάπη στις γυναίκες της σειράς, στην επόμενη ταινία, διαφορετικά μάλλον θα πρέπει να αποχαιρετίσω την αγαπημένη σειρά", δήλωσε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η 38χρονη Ροντρίγκεζ μιλά για το θέμα αυτό. Σε συνέντευξή της τον Μάιο στο Entertainment Weekly είχε μιλήσει για τη συντροφικότητα και την ανεξαρτησία που πρέπει να υπάρχει στις γυναίκες που μετέχουν σε ταινίες δράσης.

Η σειρά "Fast and Furious" έχει εισπράξεις που ξεπερνούν τα 5 δισεκ. δολάρια παγκοσμίως από το 2001, ενώ δύο ακόμη ταινίες αναμένεται να βγουν στις αίθουσες το 2019 και το 2021.

Κατά πάσα πιθανότητα, αν μία μύγα καθίσει λίγο πάνω στο φαγητό σας θα την διώξετε μακριά και θα συνεχίσετε κανονικά το γεύμα σας. Παρ’ ολ’ αυτά, αυτή ίσως να μην είναι η καλύτερη τακτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μύγες μπορεί να «κουβαλάνε» έως και 200 διαφορετικά βακτήρια.
Όπως αναφέρει το USA Today, αρκούν μονάχα μερικά δευτερόλεπτα για να μεταφέρουν αυτούς τους μικροοργανισμούς στο φαγητό ή στην επιφάνεια που θα ακουμπήσουν.
Σύμφωνα με το Bustle, επειδή οι μύγες δεν μπορούν να μασήσουν, βγάζουν τα ένζυμα της πέψης πάνω στο φαγητό ή αφήνουν τα αβγά τους. Βέβαια, υπάρχει και ένα τυρί, το Casu Marzu, το οποίο ο Gordon Ramsay έχει αποκαλέσει «το πιο επικίνδυνο τυρί του κόσμου», αφού για να φτιαχτεί το αφήνουν να σαπίσει και να αφήσουν οι μύγες πάνω τα αβγά τους.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!