Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016


Στο περίπτερο της Peugeot, επιβεβαίωσα την άποψη μου για την στροφή της γαλλικής μάρκας.

Πλέον η φίρμα με σήμα το λιοντάρι, έκανε ένα ακόμη βήμα για να εισέλθει στη κατηγορία των premium κατασκευαστών.

Το μοντέλο που την φέρνει στην πιο ζηλευτή οικογένεια είναι το ολοκαίνουργιο 3008.

Μια μελέτη που θα μπορούσε ανετά να φέρει τα σήματα της Mercedes είτε BMW. Βάζω άριστα στην εξωτερική σχεδίαση.

Όταν το δείτε θα διαπιστώσετε ότι το σαλόνι του θυμίζει χώρο υποδοχής πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η πρόοδος της μάρκας είναι πολύ μεγάλη και το 3008 δηλώνει την επιθυμία της για γρήγορη ανέλιξη.

Το μικρομεσαίο SUV, εξοπλίζεται με κινητήρες βενζίνης 1.2 PureTech 130 ίππων και 1.6 THP 165. Ντίζελ BlueHDi 1.6 120 ίππων και 2.0 180.

Λανσάρισμα στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου.
real.gr




Το απίστευτο περιστατικό άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο... παρά λίγο γιατρός παρουσιάζοντας πλαστό πτυχίο άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε Ιδιωτική Κλινική της πόλης - τον έπιασαν, αλλά συνεχίζει απτόητος!

Τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ο οποίος όμως δεν πήρε ποτέ το πτυχίο του) εργαζόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Ηρακλείου για 5 χρόνια, κάνοντας μάλιστα και εφημερίες, παρουσιάζοντας πλαστό πτυχίο, ενώ παρά τις πειθαρχικές διώξεις που υπέστη προχώρησε εκ νέου σε παραποίηση πιστοποιητικών για να προσφέρει ακόμα και σήμερα ...ιατρικές υπηρεσίες δήθεν ως γιατρός σε ΙΕΚ της Κρήτης και στον τομέα παροχής πληροφοριών αναζωογόνησης της ζωής.

Το απίστευτο περιστατικό άρχισε να ξετυλίγεται το 2009. Ο ...παρολίγον γιατρός της ιστορίας παρουσιάζοντας πλαστό πτυχίο άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε Ιδιωτική Κλινική της πόλης.

Τίποτε δεν φαινόταν να σκιάζει τη... λαμπρή καριέρα του ώσπου, πέντε χρόνια μετά το 2014, έφτασε μια καταγγελία στην Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Κρήτης πως ένας φοιτητής της Σχολής, που όμως δεν είχε πάρει το πτυχίο του, εργαζόταν κανονικά ως γιατρός.

Πράγματι η έρευνα των οργάνων του Πανεπιστημίου έδειξε πως ο 35χρονος σήμερα φοιτητής δεν είχε πάρει πτυχίο και αφού έγινε έρευνα σε συνεργασία με την ιδιωτική κλινική διαπιστώθηκε πως πράγματι είχε παραποιήσει το πτυχίο του.

Η πειθαρχική διαδικασία κινήθηκε, ο ψευτογιατρός απολύθηκε, ενώ ο σχετικός φάκελος εστάλη και στην εισαγγελία, όπου όμως άγνωστο γιατί δεν ασκήθηκαν διώξεις για αυτό το σοβαρό περιστατικό!

Δύο χρόνια μετά η περίπτωση του απασχολεί και πάλι τις υπηρεσίες της Ιατρικής Σχολής. Ο "γιατρός" εντοπίστηκε και πάλι να προσφέρει τις υπηρεσίες του αυτή τη φορά σε γνωστό ΙΕΚ της Κρήτης, ως... δάσκαλος ιατρικής πλέον, έχοντας ειδικότητα να διδάσκει ,ο αθεόφοβος, για την αναζωογόνηση της καρδιάς! Η σχετική έρευνα έδειξε πως και αυτή τη φορά υπήρξε πλαστογράφηση στοιχείων και κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Για την πολύ σοβαρή υπόθεση ενημερώθηκε ήδη το ΙΕΚ από την Ιατρική Σχολή, ενώ θα κινηθούν και όλες οι διαδικασίες από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να υπάρξει διαγραφή , από τα μητρώα του, του πλαστογράφου φοιτητή!

Πηγή: cretalive

Το στρες μπορεί να εξουδετερώνει τις ευεργετικές επιδράσεις που ασκεί στον οργανισμό η υγιεινή διατροφή, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι επιστήμονες έκαναν μελέτη με 58 εθελόντριες, οι οποίες κατανάλωσαν στο εργαστήριο ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή το είδος των λιπών που υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και το βούτυρο.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα οι μισές έφαγαν ένα γεύμα με λίγα κορεσμένα λιπαρά, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα οι άλλες μισές κατανάλωσαν ένα άλλο γεύμα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα δύο γεύματα διέφεραν ως προς την αναλογία κορεσμένων προς μονοακόρεστα/πολυακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και στα ψάρια, αλλά ο αριθμός των θερμίδων, τα είδη των τροφίμων και οι ποσότητες των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών ήταν τα ίδια.

Πριν από κάθε γεύμα, οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας που αξιολογούσαν το επίπεδο του στρες και της κατάθλιψης κατά την τελευταία εβδομάδα και τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στους οποίους είχαν εκτεθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, πριν και μετά από κάθε γεύμα οι γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος για να εξεταστούν διάφοροι δείκτες φλεγμονής. Αυτό έγινε επειδή η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία πίσω από πλήθος νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», μεταξύ των εθελοντριών με χαμηλά επίπεδα στρες οι δείκτες της φλεγμονής αυξάνονταν περισσότερο μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, παρά ύστερα από την κατανάλωση των γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά.

Ωστόσο στις γυναίκες με έντονο στρες, η διαφορά αυτή δεν υπήρχε: είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής είτε το γεύμα τους περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά είτε όχι.
«Το εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη διότι είναι σαν να μετατράπηκαν τα υγιεινά γεύματα σε ανθυγιεινά εξαιτίας του στρες» δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Οχάιο.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το στρες ασκεί επιδράσεις στον μεταβολισμό τις οποίες έως τώρα αγνοούσαμε παντελώς και τις οποίες ασφαλώς πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Είναι ήδη γνωστό ότι η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν προτείνει βιβλία μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, αλλά πλέον δηλώνει έτοιμη να γράψει το δικό της βιβλίο.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Touchstone να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή της που θα βασίζεται στα παιδικά της χρόνια στο Τενεσί.

Το βιβλίο προς το παρόν δεν έχει τίτλο αλλά έχει προγραμματιστεί να βγει προς πώληση εντός του 2018, όπως δήλωσε στο Associated Press ο εκδότης της Γουίδερσπουν.

Όπως δήλωσε η 40χρονη ηθοποιός μέσω της Touchstone, της δίνεται, μέσω του βιβλίου, μία «μοναδική ευκαιρία» για να διηγηθεί αστείες ιστορίες και δώσει συμβουλές σχετικά με τη ζωή στον αμερικανικό Νότο.

Σύμφωνα με τον εκδότη το βιβλίο θα περιλαμβάνει προσωπικές φωτογραφίες και δοκίμια της ηθοποιού και θα περιγράφει πώς όλες οι γυναίκες μπορούν να αντλήσουν από τις γυναίκες του Νότου «στιλ, χάρη και γοητεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το φεγγάρι μας βομβαρδίζεται πολύ συχνότερα από μετεωρίτες και μικροσκοπικά μετέωρα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέοι κρατήρες, αλλά και να «ανακυκλώνεται» η επιφάνειά του με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να κάνει ένα πλήρες «λίφτινγκ προσώπου» κάθε 80.000 χρόνια περίπου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίζεται σε στοιχεία του σεληνιακού δορυφόρου LRO της NASA, που «χαρτογραφεί» το φεγγάρι από το 2009.
Το σκάψιμο

Οι συνεχείς πτώσεις μετεώρων ανασκάπτουν συνεχώς το επιφανειακό σαθρό στρώμα (κυρίως σκόνης) του δορυφόρου της Γης, τον ρεγκόλιθο, σε βάθος έως δύο εκατοστών, με ρυθμό τουλάχιστον 100 φορές ταχύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Παράλληλα, αν και οι περισσότεροι κρατήρες είναι πολύ παλιοί, οι αστεροειδείς που πέφτουν, δημιουργούν κάθε χρόνο στη Σελήνη κατά μέσο όρο 180 νέους κρατήρες διαμέτρου τουλάχιστον δέκα μέτρων. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων κρατήρων είναι κατά 33% μεγαλύτερος από τον έως τώρα εκτιμώμενο. Υπολογίζεται ότι κατά την τελευταία επταετία έχουν δημιουργηθεί στη Σελήνη τουλάχιστον 222 νέοι κρατήρες (ο μεγαλύτερος πρόσφατος που εντοπίσθηκε, έχει διάμετρο 43 μέτρων).

Η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Έμερσον Σπέγιερερ του Πολιτιακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα συνέκριναν πάνω από 14.000 ζεύγη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης των ίδιων περιοχών του φεγγαριού, που τράβηξε ο δορυφόρος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και οι οποίες κάλυπταν σχεδόν το 7% της συνολικής σεληνιακής επιφάνειας.

Η Γη δέχεται ένα παρόμοιο βομβαρδισμό από μικροσκοπικά μετέωρα, αλλά προστατεύεται από την πυκνή ατμόσφαιρά της. Αντίθετα, η Σελήνη που έχει μια υπερβολικά αραιή ατμόσφαιρα, δέχεται απανωτά «πλήγματα». Η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να διαλύσει ακόμη και μετεωρίτες διαμέτρου 25 μέτρων, που αλλιώς θα έπεφταν στον πλανήτη μας, ενώ τώρα διαλύονται με έκρηξη σε μεγάλο ή καμιά φορά μικρότερο ύψος (όπως στο Τσελιάμπινσκ).

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» ότι η Σελήνη δέχεται συχνότερα «χτυπήματα» άνωθεν από μετέωρα που ταξιδεύουν με ταχύτητα 500 μέτρων το δευτερόλεπτο, δημιουργεί αυξημένες ανησυχίες για τους κινδύνους των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στο δορυφόρο μας, καθώς και των φιλόδοξων σχεδίων για τη δημιουργία σεληνιακής βάσης ή «χωριού».

Πηγή: tovima.gr

Υπεραξίες που θα δώσουν ώθηση στον επί θύραις διαγωνισμό  παραχώρησης της Εγνατίας Οδού  αποτελούν 10 νέοι σταθμοί  διοδίων που θα ανεγερθούν πέριξ και εντός της Εγνατίας. Οι 4 εξ αυτών θα γίνουν σε κάθετες οδούς προς την Εγνατία και οι 6 εντός του αυτοκινητοδρόμου.
Πρόσφατα, η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκήρυξε το έργο: «Κατασκευή  σταθμών διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων επί της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα νέα διόδια μετά το σταθμό του Προμαχώνα.
Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 22α Νοέμβριου 2016. Σημειώνεται ότι ο σταθμός Παμβώτιδας θα είναι πιλοτικός, αφού θα γίνει σύμφωνα με το νέο πρότυπο των ηλεκτρονικών σταθμών διοδίων με αναλογικές χρεώσεις. Το συνολικό κόστος των τεσσάρων σταθμών προϋπολογίζεται σε 6,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», οι υπόλοιποι σταθμοί θα κατασκευαστούν πέριξ της Εγνατίας, στη θέση Στρυμονικό, στην περιοχή Λαγκάδα-Λευκόνας και στη θέση Αλιάκμονα στο Άργος Ορεστικό στο Νομό  Καστοριάς. Εντός της Εγνατίας Οδού, στην Καβάλα, στη θέση Αγίου Ανδρέα Χρυσούπολης, στην Ασπροβάλτα, στη θέση Ρεντίνας-Στρυμόνα, στη Θεσσαλονίκη, στη θέση Καλοχωρίου-Λαγκαδά και, τέλος, στο Βενέτικο, στην Παναγιά Κοζάνης.
Σύμφωνα με την τεχνική πε ριγραφή του πρώτου έργου που προκηρύχθηκε, ο σταθμός Μέστης πάνω στην Εγνατία, έχει σχεδια στεί σε σημείο μεταξύ του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής και του Κόμβου Σαπών. Ο σταθμός Μέστης θα εκτείνεται σε πλάτος 210 μέτρων, θα διαθέτει 8 μετωπικές λωρίδες διέλευσης, 7 νησίδες και 5 οικίσκους, όπου θα βρίσκονται οι υπάλληλοι που θα εισπράττουν τα διόδια.
Σύμφωνα με την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων, η ανάδοχος εταιρία πρέπει να παραδώσει το έργο μέσα σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με την Εγνατία Οδό Α.Ε. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο σταθμός Μέστης θα λειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.
∆ιαδικασία
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και ακολούθως οι δεσμευτικές προσφορές για το διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕ∆ για την αξιοποίηση του αυτοκινητοδρόμου και των τριών κάθετων αξόνων του, μέσω της σύναψης σύμβασης παραχώρησης για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικό επενδυτικό σχήμα, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2017. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το πρελούδιο για την προκήρυξη διαγωνισμού έγινε υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, ώστε να λάβει η χώρα την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Προς τούτο και η ανακοίνωση του Ταμείου στην οποία αναφέρεται πως τα τεύχη δημοπράτησης θα κυκλοφορήσουν σε δεύτερο χρόνο, αφού λη- φθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων. Στο ΤΑΙΠΕ∆ πάντως υποστηρίζουν πως «αποφασίσθηκε η δημοσίευση πρόσκλησης προκαταρκτικής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα προκαταρκτικής μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και υποβολής παρατηρήσεων ή και απόψεων σχετικά με την αξιοποίηση του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου μέχρι την 20/12/2016. Αλλωστε με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πριν από το τέλος του 2016, το ΤΑΙΠΕ∆ θα προχωρήσει άμεσα, στις αρχές του 2017, στη δημοσίευση των σχετικών τευχών δημοπράτησης». Τέλος υπενθυμίζεται ότι χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙ- ΠΕ∆ για το διαγωνισμό ορίστηκε η Alpha Bank, νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρία Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου & Συνερ- γάτες και τεχνικοί σύμβουλοι η AVARIS Transport Engineers και η NOVUS Consulting Engineers S.A.

Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Ρώμη…Η λίστα με τις υπέροχες, επιβλητικές, μεγαλοπρεπείς, ιστορικές κλπ κλπ πρωτεύουσες τις Ευρώπης είναι μεγάλη και οι επιλογές για ένα ταξίδι πολλές. Ανάλογα με τι μπορεί να έχουμε διάθεση να δούμε κάθε φορά ή ανάλογα με τι μπορεί να αντέχει η τσέπη μας.
Όμως αν και οι περισσότεροι σκεφτόμαστε πως η καλύτερη επιλογή όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε σε μια χώρα, είναι να επισκεφθούμε την πρωτεύουσα ίσως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή εάν θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά έναν τόπο. Δηλαδή τους ανθρώπους του, τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την καθημερινότητα.
Οι πόλεις ή κωμοπόλεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μπορεί συχνά να στερούνται μεγάλων μουσείων και διάσημων καφέ ή εστιατορίων, συναγωνίζονται όμως σε ομορφιά– και μάλιστα με αξιώσεις- πολλές μεγαλουπόλεις και πρωτεύουσες. Επίσης, η διαμονή και η διατροφή είναι τις περισσότερες φορές πολύ πιο προσιτές οικονομικά ενώ σίγουρα εάν θεωρείτε τον εαυτό σας περισσότερο ταξιδιώτη παρά τουρίστα θα εκτιμήσετε όσα αυτές οι μικρές πόλεις έχουν να σας προσφέρουν.
Ιδού λοιπόν 17 πόλεις που μπορείτε να επισκεφθείτε.
  • Manarola, Ιταλία
    Photo Art by Mandy via Getty Images
  • Portree, Σκωτία
    Danita Delimont via Getty Images
  • Reine, Νορβηγία
    RIEGER Bertrand / hemis.fr via Getty Images
  • Colmar, Γαλλία
    Prasit photo via Getty Images
  • Portmagee, Ιρλανδία
    Trish Punch via Getty Images
  • Hallstatt, Αυστρία
    RudyBalasko via Getty Images
  • Sintra, Πορτογαλία
    Chiara Salvadori via Getty Images
  • Giethoorn, Ολλανδία
    nikitje via Getty Images
  • Cesky Krumlov, Τσεχία
    Getty Images/iStockphoto
  • Gruyares, Ελβετία
    Hiroshi Higuchi via Getty Images
  • Freiburg, Γερμανία
    katatonia82 via Getty Images
  • Dinant, Βέλγιο
    Freeartist via Getty Images
  • Albarracin, Ισπανία
    PacosRulz via Getty Images
  • Mostar, Βοζνία Ερζεγοβίνη
    Tim E White via Getty Images
  • Ljubljana, Σλοβενία
    John Harper via Getty Images
  • Biertan, Romania
    RIEGER Bertrand / hemis.fr via Getty Images
  • Boat at harbor, Δανία
Πηγή: Huffingtonpost.gr

Είμαστε σίγουροι πια ότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Αλλά... μεθαύριο; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή να μας πει σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας αν - λέμε, αν - ο κόσμος μας ξεπεράσει την παρούσα κρίση; Υπάρχει, και μίλησε. Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε.

Η «μελέτη του αιώνα»

Το τι θα φέρει στον 21ο αιώνα η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας είναι ένα ερώτημα που απασχόλησε και απασχολεί τους περισσότερους πρωτεργάτες του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου.

Ένας από αυτούς, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών Redmond της Microsoft, ονόματι Ερικ Χόρβιτζ, πρότεινε το 2004 να δημιουργηθεί μια διαρκής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβλέπει τα επόμενα βήματα της τεχνολογίας, ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή εκτίμηση για τον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρότασή του υιοθετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που συγκάλεσε και τη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη στελέχωση της επιτροπής που θα επιτελούσε την «100χρονη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης» (AI100). Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 η 17μελής αυτή επιτροπή παρουσίασε το πρώτο της πόρισμα, υπό τον τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και ζωή το 2030» (βλ. https://ai100.stanford.edu/sites/default/files/ai_100_report_0831fnl.pdf).

Η προσεκτική ανάγνωση των 52 σελίδων αυτού του πρώτου πορίσματος - που τη συστήνουμε ιδιαίτερα στους νομοθέτες μας - εξετάζει αφενός τις εξελίξεις της τελευταίας 15ετίας και αφετέρου προϊδεάζει για το τι θα γίνει και το πώς θα προετοιμαστούμε καλύτερα για την έλευσή του.

Στις πρώτες του σελίδες εξηγεί με αφοπλιστική εκλαΐκευση το «ποιο είναι τι» στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και μας προειδοποιεί: από όσα έχουμε ως τώρα, καμία μηχανή μας δεν δικαιούται ακόμη τον χαρακτηρισμό «έξυπνη». Εχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ευπροσάρμοστες μηχανές που αντιδρούν στο περιβάλλον τους αλλά ακόμη... δεν σκέφτονται.

Στη συνέχεια του πορίσματος παρατίθενται οι εξελίξεις και οι προοπτικές σε οκτώ κύριους τομείς της ζωής μας - με άμεσο αποδέκτη πρωτίστως τον αμερικανό πολίτη.

Το πιο σημαντικό πάντως κεφάλαιο της έκθεσης μάλλον είναι εκείνο που εξετάζει τον μελλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση. Με το ήμισυ του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ να κινδυνεύουν ήδη από τη χρησιμοποίηση των ρομπότ, η επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για το μέλλον όταν γράφει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στη μελλοντική απασχόληση», αλλά «είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια τις τρέχουσες θετικές ή αρνητικές συνέπειες».

Απλώς, «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας, από εκείνες των κηπουρών και των φορτηγατζήδων ως και των ακτινολόγων, ενδεχομένως θα υποστεί τις συνέπειες», έγραψαν.

Η ενημέρωση είναι το ήμισυ του παντός

Στο τέλος της έκθεσης οι συγγραφείς της επισημαίνουν ότι το έργο τους έχει πραγματικό στόχο να ενημερώσει την κοινωνία για τα ρίσκα που παίρνει με την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις της να προλαμβάνονται και να ελαχιστοποιούνται.

Αντίστοιχα, μια καλά πληροφορημένη κοινωνία θα είναι λιγότερο φοβική απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθάει την τεχνολογία να αναπτύσσεται ανεμπόδιστη από «παράλογες πολιτικές επιλογές».

Εν τέλει, η επιτροπή προσφέρει τρεις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των όποιων ανησυχιών μας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη:

1. Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο απόκτησης εμπειρογνωμοσύνης ως προς την τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η αποτελεσματική διακυβέρνηση απαιτεί περισσότερους ανθρώπους που θα κατανοούν και θα μπορούν να αναλύουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, των στόχων των προγραμματιστών τους και των κοινωνικών αξιών.

2. Να παραμερίσουμε το όποια εμπόδια στην έρευνα ως προς την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικότητας και τις κοινωνικές επιπτώσεις των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

3. Να αυξήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική χρηματοδότηση για διεπιστημονικές μελέτες των κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης.

Τελειώνοντας την ανάγνωση του πορίσματος, αποκομίζει κανείς τη γεύση ότι η επιτροπή έκανε μια αρκετά καλή αρχή και μας ενημέρωσε για πολλά.
Έχει όμως μια αχίλλειο πτέρνα - αναπόφευκτη - που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυτης απώλειας του ελέγχου μελλοντικά: άφησε εκτός πεδίου παρατήρησής της τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Αν εκεί λοιπόν «τα τούβλα παραγίνουν έξυπνα», ποιος θα μας προστατέψει από τους ρομποτικούς προστάτες μας;

Που θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα της «μελέτης του αιώνα», οι τομείς της καθημερινότητάς μας που αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης είναι οι εξής οκτώ:

Μεταφορές: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και τα εναέρια οχήματα παράδοσης εμπορευμάτων, θα αλλάξουν ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, ψωνίζουμε και εργαζόμαστε, εισάγοντας νέα πρότυπα διαβίωσης και ψυχαγωγίας στο αστικό περιβάλλον.

Ρομποτικοί βοηθοί: Ακριβώς όπως συμβαίνει ήδη με τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες σε αρκετά αμερικανικά σπίτια, εξειδικευμένα ρομπότ θα καθαρίζουν μελλοντικά, ενώ θα παρέχουν προστασία σε χώρους διαμονής ή εργασίας, εξοπλισμένα με κατάλληλους αισθητήρες και κυκλώματα ελέγχου από μακριά.

Υπηρεσίες υγείας: Οι τωρινές συσκευές παρακολούθησης της προσωπικής μας υγείας και οι χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια ρομπότ είναι μόνον ο προπομπός των όσων θα έλθουν όταν η τεχνητή νοημοσύνη κερδίσει την εμπιστοσύνη των γιατρών και των νοσηλευτών, των ασθενών και των ρυθμιστικών αρχών.

Εκπαίδευση: Σήμερα, οι διαδραστικοί πίνακες ήδη βοηθούν τους μαθητές στα σχολεία να κατανοήσουν καλύτερα τα μαθηματικά ή να μάθουν ευκολότερα ξένες γλώσσες. Αύριο, όταν θα έχουν εξελιχθεί οι πλατφόρμες φυσιολογικής επεξεργασίας της γλώσσας, η επιβοήθηση της διδασκαλίας θα γίνει πολύ πιο αποδοτική.

Ψυχαγωγία: Η ενσωμάτωση και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στα εργαλεία ανάπτυξης περιεχομένου και τα κοινωνικά δίκτυα θα προσφέρουν νέους τρόπους συγκέντρωσης, οργάνωσης και παράδοσης του ψυχαγωγικού υλικού, ώστε να είναι πιο συναρπαστικό, εξατομικευμένο και διαδραστικό.

Δημόσια ασφάλεια: Οι βιντεοκάμερες, το λογισμικό παρακολούθησης και τα αερομπότ (drones), που ήδη χρησιμοποιούνται, θα αξιοποιούν μελλοντικά τις δυνατότητες που θα τους παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύουν τις πιθανές εγκληματικές συμπεριφορές με τρόπο ώστε να μειώνεται η επίδραση της ανθρώπινης προκατάληψης και να ενισχύεται η ασφάλεια χωρίς περιορισμό της ελευθερίας ή της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Φροντίδα των αναξιοπαθούντων: Στη φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, από όποιο αίτιο, θα πρέπει να αντιταχθούμε και με επενδύσεις σε «έξυπνες τεχνολογίες αρωγής». Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει εξαιρετικά τα μοντέλα πρόβλεψης μολύνσεων ή επιδημιών, ή να μας προσφέρει πολύ πιο αποτελεσματικά μοντέλα διανομής τροφίμων στους έχοντες ανάγκη.

Απασχόληση: Ο τομέας αυτός είναι ο πιο προβληματικός. Η επιτροπή επισημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η αναζήτηση λύσεων για το πώς θα επιβοηθούνται οι άνθρωποι στην αναπροσαρμογή τους όταν οι ραγδαίες αλλαγές στο επιχειρησιακό και οικονομικό περιβάλλον θα οδηγούν σε απώλεια των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, καθώς και για τη δημιουργία νέων και διαφορετικών.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων έμειναν και χθες βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, σε πλατείες και δρόμους της πόλης μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθές το βράδυ στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως αναχώρησαν χθες από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τον σεισμό των ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους – ειδικά το πρώτο 24ωρο – οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια του φαινομένου ήταν:

– το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων

– το ότι η περιοχή αυτή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

– το ότι η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος

– το ότι είχαμε μια ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Για «ανώμαλη διαδικασία σεισμικής διέγερσης» έκανε λόγο ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας; το πρωί στον ΑΝΤ1.

«Έγιναν περίπου 200 σεισμοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες με τους περισσότερους να έχουν μεγάλο μέγεθος, ενώ 20 εξ' αυτών ήταν 4 έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν ανώμαλη η διαδικασία σεισμικής διέγερσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Η σεισμική ακολουθία και εμάς, τους επιστήμονες, και τον κόσμο τους έβγαλε έξω». «Το φαινόμενο έχει φθίνουσα πορεία και αυτό έχει άμεσο αντίκρισμα και στους κατοίκους των Ιωαννίνων», πρόσθεσε.

Μετακινήθηκε το Μιτσικέλι

Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.

Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα.

http://www.thestival.gr

Τουλάχιστον 27 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων, πριν λίγες ώρες.

Το πολύνεκρο συμβάν σημειώθηκε στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια Urdu TV και ARY.



http://www.thestival.gr

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 12.00, στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 3ος όροφος). Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης θα παρουσιαστούν στατιστικά στοιχεία της εσωτερικής και εξωτερικής δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ο σχεδιασμός του επόμενου εξαμήνου καθώς και το πρόγραμμα τροχονομικής αγωγής, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.

http://www.aftodioikisi.gr


Μια θεωρία, που απέρριψαν οι επιστήμονες πριν από 200 χρόνια και εξηγεί γιατί σκοτεινιάζει τη νύχτα, έρχονται να αποδείξουν τώρα οι επιστήμονες παρατηρώντας εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός αστρονόμος Heinrich Olbers που μελέτησε το “παράδοξο του σκοτεινού ουρανού”, που στην ουσία δεν είναι άλλο από τον προβληματισμό: Γιατί ο ουρανός σκοτεινιάζει, την ώρα που υπάρχουν αμέτρητα αστέρια στο σύμπαν;
Ο επιστήμονας ισχυρίστηκε, αρχικά, πως το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι το φως των αστεριών δεν φτάνει στη Γη, καθώς το εμποδίζουν τα σύννεφα και το υδρογόνο, πεποίθηση που απορρίφθηκε.
Αργότερα, οι επιστήμονες εκτίμησαν πως υπάρχουν 100 με 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, ωστόσο παρά τον εξωφρενικό τους αριθμό δεν είναι αρκετοί για να γεμίσουν το σκοτάδι.
Έτσι, έφτασαν στο συμπέρασμα πως το σύμπαν παραμένει σκοτεινό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γαλαξίες για να το φωτίσουν.
Ο καθηγητής Christopher Conselice του πανεπιστημίου του Nottingham, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες και τις παρατηρήσεις των εικόνων από το Hubble υποστηρίζει πως, “Θα έπρεπε να υπήρχαν 10 φορές περισσότεροι γαλαξίες, για να γεμίσει το σύμπαν με αστέρια.”
Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει πως το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα παίζει κάποιο ρόλο στο να μην βλέπουμε το φως των αστεριών, ωστόσο δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, καθώς όπως τονίζει στο παρελθόν οι αστρονόμοι δεν γνώριζαν την ύπαρξη δισεκατομμυρίων γαλαξιών πίσω απ’ το υδρογόνο.
Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να δούμε όλους τους γαλαξίες λόγω της μεγάλης απόστασης από τον πλανήτη μας, με αποτέλεσμα τα αστέρια που φωτίζουν τον ουρανό και μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, να προέρχονται μόνο από τον δικό μας γαλαξία.
Τέλος, ο καθηγητής αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα για την ύπαρξη “πολλαπλών συμπάντων πίσω από τον ορίζοντα που μπορούμε, μέχρι στιγμής, να παρατηρήσουμε”.
Πηγή: news247.gr

Σε 20 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών οδηγός του ΕΚΑΒ, ο οποίος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το ΕΚΑΒ το 1997 είχε πλαστογραφήσει τίτλο σπουδών. Η επαλήθευση του πλαστού Απολυτηρίου Λυκείου που είχε προσκομίσει ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος δουλεύει στις αεροδιακομιδές, έγινε το 2014 όταν επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εσωτερικών κοινοποιήθηκε εγκύκλιος, η οποία όριζε να γίνει έλεγχος γνησιότητας των τίτλων σπουδών όλων των ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου.
Με τον κατηγορούμενο να διώκεται για κακουργηματική απάτη και κακουργηματική πλαστογραφία, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η παράνομη πράξη ήταν αχρείαστη, καθώς ο κατηγορούμενος πληρούσε τα κριτήρια εισόδου και θα είχε, ούτως ή άλλως, προσληφθεί. Αυτό αποδείχτηκε στο δικαστήριο κατόπιν απάντησης του ΑΣΕΠ σε ερώτηση του νομικού εκπροσώπου του σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, για το εάν ο κατηγορούμενος θα προσλαμβανόταν ακόμα και χωρίς το πλαστό χαρτί Λυκείου. Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, ότι ο τελευταίος που μπήκε από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στο ΕΚΑΒ είχε τον ίδιο τίτλο σπουδών (σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ) αλλά με μικρότερο γενικό βαθμό (11 έναντι 12 του κατηγορουμένου).
Η γραμμή υπεράσπισης
Επιπλέον, και σύμφωνα με την γραμμή υπεράσπισης, ο διαγωνισμός έθετε ως προϋπόθεση οποιοδήποτε τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΟΑΕΔ, χωρίς, όμως, να γίνεται σαφής διάκριση αν αυτό αφορά τίτλο σπουδών 1ου ή 2ου κύκλου. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος παρόλο που είχε απολυτήριο ΟΑΕΔ και είχε παρακολουθήσει, επίσης, το μονοετούς φοίτησης Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κατάρτισης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου (ΠΕΚΠΑ) επέλεξε να πλαστογραφήσει το Απολυτήριο Λυκείου. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, μια παλαιότερη, και πριν τη δημιουργία του ΑΣΕΠ, απόρριψη αίτησής του πάλι για το ΕΚΑΒ το 1990  και η πιθανότητα μιας εκ νέου αποτυχίας ήταν οι βασικοί λόγοι που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη παράνομη πράξη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, και όπως γνωρίζει η aftodioikisi.gr, υπήρξαν αρκετοί γνωστοί, συνάδελφοι και φίλοι που εξήραν το ήθος και την επαγγελματική κατάρτιση του κατηγορούμενου. Μεταξύ αυτών και ένας χειρούργος γιατρός, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος τον υποστήριξε, επισημαίνοντας, ότι ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει, όπως επιβεβαιώθηκε και στο δικαστήριο, μία διοικητική θέση ύστερα από ένα ατύχημα που είχε εν ώρα εργασίας και συγκεκριμένα σε μία από τις διασώσεις εκείνος επέλεξε να συνεχίσει να υπηρετεί το ΕΚΑΒ μέσα από μάχιμες θέσεις.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος ξεκίνησε ως απλός οδηγός και ανέλαβε στην πορεία αυτών των 20 και πλέον χρόνων ακόμα δυσκολότερες θέσεις, όπως αυτή του οδηγού μοτοσικλέτας, κινητή μονάδα κ.α., άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και συνεχίζει στο ΕΚΑΒ από τη θέση του αεροδιακομιστή έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.
Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, το οποίο καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη μια καθαρίστρια που πλαστογράφησε το αποδεικτικό φοίτησής της στο Δημοτικό προκειμένου να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη σε κρατικό παιδικό σταθμό.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!