Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Συνολικά 190 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο για να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο Μετρό ΘεσσαλονίκηςΤο ποσό των 190 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να καταβάλει το Δημόσιο προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών, η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και της αναδόχου κοινοπραξίας αναμένεται να κλείσει – και τυπικά - λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το προαναφερόμενο ποσό θα κατατεθεί τμηματικά στην κοινοπραξία.

Ωστόσο, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν αμέσως αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τα έργα – στο βασικό κορμό - του μετρό Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από το Δεκέμβριο του 2014 με συνέπεια πάνω από 800 εργαζόμενοι να έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Ο ανάδοχος διεκδικεί γύρω στα 720 εκατομμύρια ευρώ  –μέσω δεκάδων ενστάσεων που έχει καταθέσει - επειδή δεν έχει τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Το έργο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012 και τώρα – αν όλα πάνε καλά - το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το 2020.

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει το 36% του σχεδιασμού. Το παρήγορο στην υπόθεση είναι ότι για το μετρό της Θεσσαλονίκης η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έχει πάρει παράταση μέχρι το 2020.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρω (από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στην Ελλάδα) με 13 σταθμούς και 9,6 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής.

Το μεγάλο αγκάθι στην κατασκευή της γραμμής, εκτός από τις οικονομικές διεκδικήσεις της κοινοπραξίας, είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά μετατίθεται χρονικά η κατασκευή του.

«Ο σταθμός θα κατασκευαστεί με την ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιοτήτων», λένε από το Υποδομών. « Γι’ αυτό, τα πρώτα 25 εκατομμύρια ευρω που είναι διαθέσιμα με τη συμφωνία θα ριχτούν εδώ για να τελειώσουν οι αρχαιολογικές εργασίες. Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε τα αρχαιολογικά τόσο πιο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Όπως επισημαίνουν, μπορεί να κατασκευαστεί και τελευταίος ο σταθμός Βενιζέλου αλλά αυτό δεν αλλάζει τον στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Την αισιοδοξία του για την κατασκευή του βασικού κορμού του μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εκφράζει μιλώντας στα «Nea.gr» ο γενικός γραμματέας του Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται κανονικά – εντός χρονοδιαγράμματος - οι εργασίες για την πρώτη επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Προβλέπεται η κατασκευή πέντε σταθμών κατά μήκος υπόγειας σήραγγας 4,8 χιλιομέτρων. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2018 και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη βασική γραμμή.
tanea.gr
Εντυπωσιακή, μεγαλειώδης η παρέλαση των Ευχαριστιών στο Μανχάταν
Εκατοντάδες χιλιάδες «κατέλαβαν» σήμερα τα πεζοδρόμια του Μανχάταν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ορχήστρες, τα άρματα και τα τεράστια μπαλόνια που συμμετείχαν στην καθιερωμένη, μεγαλειώδη Παρέλαση για την Γιορτή των Ευχαριστιών, στην 6η Λεωφόρο.
Η 89η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς να καταγραφθεί απολύτως κανένα επεισόδιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Αξιωματούχοι των αρχών της Νέας Υόρκης ανέμεναν ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θεατές επρόκειτο να κατακλύσουν τους δρόμους για να δουν από κοντά την ετήσια παρέλαση.
 
Στελέχη των σωμάτων ασφαλείας ακολουθούσαν κατά πόδας τις ομάδες των συμμετεχόντων στην παρέλαση και ελικόπτερα πέταγαν στον ουρανό της Νέας Υόρκης. 
Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων μέλη μιας νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας για να εγγυηθεί την ασφάλεια της παρέλασης. Στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης φύλαγαν τις εισόδους του μετρό. 
Μια δημοσκόπηση των Reuters-Ipsos κατέδειξε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής μετά τις επιθέσεις του Παρισιού και θεωρούν την τρομοκρατία ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

news/gr
Η Google έχει δεχτεί 348.000 αιτήματα χρηστών στην Ευρώπη για να «ξεχαστούν»H Google έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχει δεχθεί 348.085 αιτήματα από ευρωπαίους χρήστες για επιλεκτική διαγραφή αποτελεσμάτων αναζητήσεων που τους αφορούν. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η δυνατότητα αυτή έχει δοθεί στους χρήστες μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πέρυσι τον Μάιο, που αναγνωρίζει σε κάποιον το «δικαίωμα να ξεχαστεί» στο διαδίκτυο.

Έτσι, όποιος θέλει, μπορεί πλέον να απευθυνθεί στη Google, η οποία έχει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, και να ζητήσει να αφαιρεθούν αποτελέσματα αναζητήσεων, που θεωρεί ότι είναι ανακριβή για τον ίδιο.

Η Google έχει δημιουργήσει μια online φόρμα, την οποία μπορεί να συμπληρώσει ένας χρήστης, ζητώντας κάποιες πληροφορίες (σύνδεσμοι) σχετικά με αυτόν να εξαιρεθούν από τις μελλοντικές αναζητήσεις.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γνωστοποίησε ότι τα αιτήματα των χρηστών αφορούν συνολικά πάνω από 1,23 εκατομμύρια σελίδες του διαδικτύου. Η Google συμφώνησε να «ξεχαστεί» το 42% αυτού του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη.

Η Γαλλία είναι η «πρωταθλήτρια» σε αιτήματα (73.400) και ακολουθούν η Γερμανία (60.200), η Βρετανία (43.100), η Ισπανία (33.100) και η Ιταλία (26.186).

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ζητήσει «αμνησία» για πληροφορίες στο Facebook και ακολουθούν διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στο profileengine.com, στο Google Groups, στο YouTube, στο Twitter, στο κοινωνικό δίκτυο Google+ κ.α.

Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να βρίσκετε ψίχουλα στο κάθισμά σας ή σκουπίδια σφηνωμένα στην μπροστινή σας θήκη, αλλά αν ανήκετε σε αυτούς που η καθαριότητα είναι must και αποτελεί παράγοντα στην αγορά ενός εισιτηρίου, τότε ίσως πρέπει να κοιτάξετε προς Ασία μεριά.
Οι κορυφαίες 10 αεροπορικές, σύμφωνα με τα ετήσια βραβεία της Skytrax, οι οποίες διαθέτουν τις πιο καθαρές καμπίνες είναι ασιατικές, με πρώτη στην κορυφή της λίστας την EVA Air με βάση την Ταιβάν, η οποία διακρίθηκε για τα πιο καθαρά καθίσματα, τραπέζια, μοκέτες και τουαλέτες.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Αν και η Skytrax δεν έκανε τεστ για τα βακτήρια που βρίσκονται στους δίσκους ή στις τουαλέτες, παρ’ όλ’ αυτά συγκέντρωσε τις απόψεις περισσότερων από 18 εκατομμύρια επιβάτες σε περισσότερες από 245 αεροπορικές, για να καταλήξει στα αποτελέσματα. Ολόκληρη η λίστα με τις πιο καθαρές αεροπορικές είναι η εξής:
1. EVA Air
2. Singapore Airlines
3. ANA All Nippon Airways
4. Cathay Pacific
5. Asiana Airlines
6. Garuda Indonesia
7. Japan Airlines
8. Hainan Airlines
9. Korean Air
10. Hong Kong Airlines
Γιατί είναι δύσκολο να απολαύσεις ένα καφεδάκι στο Διάστημα
Η πρώτη μηχανή εσπρέσο στο Διάστημα έγινε είδηση το 2014 όταν εκτοξεύτηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μέχρι σήμερα, όμως, οι αστροναύτες ήταν αναγκασμένοι να ρουφούν τον καφέ τους από σακουλάκια, αφού τα ανοιχτά δοχεία με υγρά θεωρούνται επικίνδυνα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Τώρα, ένα περίτεχνο «φλιτζάνι» που κατασκευάστηκε από εκτυπωτή τριών διαστάσεων επιτρέπει στο πλήρωμα να απολαμβάνει -και να μυρίζει- το ρόφημα περίπου όπως στη Γη.

Τα συμβατικά φλιτζάνια που γνωρίζουμε ουσιαστικά λειτουργούν με τη δύναμη της βαρύτητας: όταν ο χρήστης τα γείρει προς το μέρος του, το υγρό απλά χύνεται μόνο του στο στόμα. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει σε τροχιά, και οι αστροναύτες θα κινδύνευαν να πιτσιλίσουν με καφέ τον ευαίσθητο εξοπλισμό του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου.

Το διαστημικό φλιτζάνι, αντίθετα, βασίζεται στο τριχοειδές φαινόμενο: την τάση των υγρών να κινούνται μέσα σε στενούς χώρους χωρίς τη βοήθεια εξωτερικών δυνάμεων. Μπορεί κανείς να το παρατηρήσει αν βυθίσει στο νερό την άκρη ενός πολύ λεπτού (τριχοειδούς) σωλήνα: το υγρό θα ανέβει μέσα του ως διά μαγείας, κινούμενο αντίθετα στη δύναμη της βαρύτητας.


Το τριχοειδές φαινόμενο εν δράσει

Το τριχοειδές φαινόμενο είναι εν πολλοίς συνέπεια της επιφανειακής τάσης των υγρών, της τάσης των μορίων του υγρού να παραμένουν ενωμένα μεταξύ τους και να καταλαμβάνουν τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια -αυτός είναι ο λόγος που μια μικρή σταγόνα νερού πάνω στην επιφάνεια του νιπτήρα διατηρεί το σφαιρικό της σχήμα και δεν απλώνεται σαν πίτα.

Το διαστημικό φλιτζάνι αποτελείται από ένα κλειστό δοχείο που συνδέεται μέσω ενός σωλήνα με ένα δεύτερο δοχείο που έχει ανοιχτό χείλος. Όταν ο χρήστης ρουφήξει το υγρό από το χείλος, η επιφανειακή τάση αναγκάζει το υγρό να ρέει.

«Οι συνθήκες διαβροχής και η ειδική γεωμετρία της κούπας δημιουργούν μια κλίση τριχοειδούς πίεσης που οδηγεί το υγρό προς το πρόσωπο του χρήστη» λέει ο Μαρκ Βάισλογκελ, καθηγητής Μηχανολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, μέλος της ομάδας που σχεδίασε το σύστημα.

Η διαστημική κούπα είναι τόσο αποτελεσματική ώστε οι αστροναύτες μπορούν να την αναποδογυρίζουν, ακόμα και να την πετούν πέρα-δώθε, χωρίς να πιτσιλίζονται.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μυρίζει τον καφέ καθώς πλησιάζει τη μύτη στο ανοιχτό χείλος -μια σπάνια πολυτέλεια στο Διάστημα, όπου τα ροφήματα σερβίρονταν μέχρι σήμερα σε κλειστές σακούλες με καλαμάκι.

Οι σχεδιαστές της κούπας ελπίζουν τώρα να αξιοποιήσουν τις νέες γνώσεις τους για τα τριχοειδή φαινόμενα στο Διάστημα προκειμένου να σχεδιάσουν καλύτερες σωληνώσεις για τα συστήματα του ISS.

Το φλιτζάνι παρουσιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου σε συνέδριο Μηχανικής Ρευστών της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Η αγροτική περιοχή Echigo-Tsumari της πόλης Niigata της Ιαπωνίας, έχει πληγεί από συρρίκνωση του πληθυσμού αλλά και από μια σειρά φυσικών καταστροφών. Οι Ιάπωνες σκέφτηκαν πως ένας τρόπος για να προσελκύσει επισκέπτες ώστε να αναζωογονηθεί και να καταφέρει να ανακάμψει, είναι μία εκδήλωση που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Κάθε τρία χρόνια οι επισκέπτες της Echigo-Tsumari Art Triennale, απολαμβάνουν την μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί τέχνης στον κόσμο! 760 τετραγωνικά χιλιόμετρα ορεινού εδάφους μετατρέπονται σε ένα πολύχρωμο χαλί γεμάτο εκθέματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις.
160 καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της γης ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργική τους φαντασία ώστε να συνθέσουν το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια των 50 ημερών που διαρκεί η μεγάλη αυτή γιορτή της τέχνης, εκτός από τα εκθέματα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το ελκυστικό αγροτικό τοπίο στους ορυζώνες, τους δασώδεις λόφους και τα μικρά γραφικά χωριά της περιοχής.
Μάλιστα, κάθε κομμάτι, αφορά σε ένα και μόνο θέμα: “Οι άνθρωποι είναι μέρος της φύσης”.
Στην Echigo-Tsumari Art Triennale η σύγχρονη τέχνη συναντά το παραδοσιακό σκηνικό της υπαίθρου και τα εκθέματα έχουν άμεση σχέση με τους ανθρώπους της περιοχής, τα τοπία και τα κοινωνικά ζητήματα τα οποία είναι πολυάριθμα εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού.
Το διεθνές φεστιβάλ τέχνης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 ενώ το επόμενο αναμένεται το καλοκαίρι του 2018.
echoes.gr

Ένας από τους ελάχιστους κλάδους που εμφανίζουν έντονη ανταγωνιστικότητα και μεγάλη ικανότητα προσαρμογής στις δύσκολες συνθήκες είναι ο κλάδος του αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, έχουν δει πολλά δύσκολα έργα να διαδραματίζονται μπροστά τους και πλέον είναι ετοιμοπόλεμοι για δράση και αλλαγές στην εμπορική πολιτική τους ακόμη και το βραδύ του Σαββάτου.

Η Seat Τεχνοκάρ, έχει την τύχη να διαχειρίζεται την ισπανική μάρκα που κατασκευάζει και το δημοφιλές Ibiza. Η τελευταία είδηση από το μοντέλο- σύμβολο της μάρκας έχει σχέση με τον εξοπλισμό και την τιμή έκπληξη.

Οι νέες εκδόσεις Style Plus για το ανανεωμένο Ibiza, ενισχύουν περαιτέρω το εξαιρετικό value for money. Επιλέχθηκε προσεκτικά εξοπλισμός που έρχεται να αναβαθμίσει σημαντικά την εσωτερική και εξωτερική εικόνα του best seller της μάρκας.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο Style Plus, που έρχεται να προστεθεί στον ήδη πλούσιο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Style, περιλαμβάνει: Eσωτερικό χρωματικό πακέτο σε χρώμα Velvet ή Bismuth με δίχρωμες επενδύσεις καθισμάτων και χρωματικές λεπτομέρειες στο ταμπλό και στο τιμόνι. Ζάντες ελαφρού κράματος 16΄΄ Cartago Silver. Διπλοί προβολείς εμπρός με φώτα ημέρας Led και πίσω φώτα Led.

O παραπάνω εξοπλισμός, με συνολικό κόστος, σαν ξεχωριστός προαιρετικός εξοπλισμός 750 ευρώ, προσφέρεται τώρα στην ειδική τιμή των 400 ευρώ, δηλαδή με όφελος για τον πελάτη της τάξης του 47%.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο λανσαρίσματος, το ανανεωμένο Ibiza προσφέρεται με προωθητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει: 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.

Εκπτώσεις και προνομιακή χρηματοδότηση Ibiza Gold Credit με άτοκο ή επιδοτούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα χαμηλού επιτοκίου που περιλαμβάνει στην μηνιαία δόση και ασφάλιση για όλη την διάρκεια της χρηματοδότησης μέσω της Allianz.

Η νέα έκδοση Style Plus, έκανε την πανελλήνια εμφάνιση της στην έκθεση «Αυτοκίνηση 2015».
real.gr

Νύχτα αγωνίας πέρασαν χθες έξω από τα ATM’s των τραπεζών πάρα πολλοί συνταξιούχοι που δεν «έβλεπαν» να έχουν περαστεί οι συντάξεις στους λογαριασμούς τους! Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το «ατύχημα» έγινε στο Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου, καθώς έλειπαν 4 εκατ. ευρώ από τα 41 εκατ. ευρώ που θέλει συνολικά για να κάνει τις πληρωμές του μήνα. Το ποσό αναμένεται να συμπληρωθεί σήμερα, αλλά οι πληρωμές πάνε για τη Δευτέρα.
Στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ οι συνταξιούχοι καρδιοχτύπησαν, επίσης. Κανονικά πληρώνονται, σήμερα, πλην όμως άλλες φορές την παραμονή της πληρωμής τους, (όπως χθες βράδυ δηλαδή) έβλεπαν τα χρήματα στο μηχάνημα της τράπεζας και ήταν ήσυχοι ότι τα λεφτά είναι στους λογαριασμούς τους. Αυτό όμως δεν συνέβη χθες ούτε με τις συντάξεις του ΙΚΑ ούτε με τις συντάξεις του ΕΤΕΑ (επικουρικές).
Πηγές του υπουργείου Εργασίας είπαν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι το πρόβλημα το είχε το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών (ΔΙΑΣ) εκτιμώντας ότι «μάλλον» δεν θα πρόλαβε να βάλει τα λεφτά στους δικαιούχους, επειδή η πίστωση των χρημάτων έγινε μετά τις 2 χθες το μεσημέρι!
Η αιτία που δεν υπήρχε τίποτε στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, δηλαδή μέχρι χθες στις 10 το βράδυ που ήταν στημένοι σε διάφορες τράπεζες, είναι ότι άργησαν να περάσουν τα χρήματα στο διατραπεζικό σύστημα, όχι ότι δεν υπήρχαν όλα τα χρήματα για τις συντάξεις, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές. Θα δείξει σήμερα από το αν θα πληρωθούν όλοι.
aftodioikisi.gr

Τα Windows 10 είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα σε ό,τι αφορά τη διείσδυσή τους και ήδη έχουν κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος χρηστών.

Μάλιστα, στις αρχές του Νοέμβρη η Microsoft έκανε διαθέσιμο το πρώτο μεγάλο update για αυτά, το οποίο είναι γνωστό ως Windows 10 Fall 2015 Update.

Όμως, το Windows 10 Fall 2015 Update φαίνεται ότι δεν είναι χωρίς προβλήματα για τους χρήστες, καθώς υπάρχουν αναφορές στο Internet ότι προγράμματα αφαιρέθηκαν αυτόματα μετά την ενημέρωση. Ανάμεσα στα προγράμματα που έχουν αναφερθεί ότι αφαιρέθηκαν, είναι το Speccy, το CPU-Z, το AMD Catalyst Control Center και το CPUID.

Από ό,τι φαίνεται τα προγράμματα που αφαιρούνται έχουν σχέση με το hardware που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή. Αξίζει όμως να έχουμε υπόψη, –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αυτόματη και χωρίς προειδοποίηση απεγκατάσταση δεν πρέπει να προβληματίζει– ότι τα προγράμματα εγκαθίστανται εκ νέου χωρίς πρόβλημα εκ των υστέρων. Μάλλον πρόκειται για κάποιο bug που υπάρχει στο update [;], παρά για κάποια ηθελημένη κίνηση της Microsoft.

Πηγή: e-pcmag.com
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τριαδίου - Θέρμης αποφάσισε και συγκέντρωσε χιλιάδες καπάκια προκειμένου να τα δώσει στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ΑΜΕΑ Μέριμνα Ζωής/Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων και Ατόμων με αναπηρία Δήμου Παύλου Μελά & Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και όχι μόνο, κατόρθωσαν να μαζέψουν 83.024 καπάκια που θα γίνουν αμαξίδια για άτομα με αναπηρία.

Οι μαθητές δέχτηκαν συγχαρητήρια από το διευθυντή του σχολείου κ.Γαβριηλίδη , άκουσαν με προσοχή τα λόγια του εκπροσώπου της ''Μέριμνα Ζωής'' και ανακάλυψαν ότι έκαναν ρεκόρ στον αριθμό των καπακιών που συνέλεξαν.

Κατόπιν μαθητές των Ε΄ και Στ τάξεων, μπροστά σε όλα τα παιδιά του σχολείου οδήγησαν τους σάκους με τα καπάκια στο ειδικό φορτηγάκι του συλλόγου ''Μέριμνα Ζωής''.

http://www.thestival.gr

«Διπλός» ελληνικός αποκλεισμός από ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως είχε αποκλειστεί και μαθηματικά, καθώς η Κράσνονταρ είχε επιβληθεί της Ντόρτμουντ, ο ΠΑΟΚ έπαιξε για το γόητρο κόντρα στην Καμπάλα στην 5η «στροφή» του Europa League, αλλά δεν έσωσε ούτε αυτό (ΠΑΟΚ - Καμπάλα 0-0).

Μάλιστα, το «στείρο» αποτέλεσμα έφερε νεύρα στον Μπερμπάτοφ, ο οποίος μετά την αλλαγή του στο 71' πήγε στα αποδυτήρια χωρίς να δώσει το χέρι στον Τούντορ.

Τον αποκλεισμό, όμως, γνώρισε και ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς ηττήθηκε στην Πράγα από την Σπάρτα (Σπάρτα Πράγας – Αστέρας 1-0) και απώλεσε και μαθηματικά τις πιθανότητες να βρεθεί στους «32» της διοργάνωσης μέσω του 11ου ομίλου.

Πέρασαν Λίβερπουλ, Μπράγκα, το «απόλυτο» η Νάπολι

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Λίβερπουλ νίκησε 2-1 τη Μπορντό στο «Ανφιλντ» και προκρίθηκε στους «32» του Europa League, μία αγωνιστική πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων. Το «εισιτήριο» πήρε και η Μπράγκα χάρη σ΄ένα γκολ στο 92ο λεπτό του αγώνα της με τη Σλόβαν Λίμπερετς (2-1).

Ο Αγιαξ έμεινε «ζωντανός» στη διεκδίκηση της πρόκρισης με σπουδαίο διπλό στη Γλασκόβη, 2-1 επί της Σέλτικ με το νικητήριο γκολ στο 88΄. Στο ίδιο λεπτό «λυτρώθηκε» και η Μαρσέιγ που νίκησε 2-1 την αδιάφορη Γκρόνινγκεν.

Τέλος, η Νάπολι είναι η μοναδική από τις 48 ομάδες των ομίλων με το απόλυτο των πέντε νικών, μετά το 1-0 στην έδρα της Μπριζ.

Το τελείωσε... νωρίς η Κράσνονταρ

Πρόωρος ήταν τελικά ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του Europa League, καθώς η απροσδόκητη νίκη της Κράσνονταρ κόντρα στη Ντόρτμουντ με 1-0 της έδωσε και το «δεύτερο» εισιτήριο για τους «32» από τον 3ο όμιλο.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό, όταν ο Χούμελς ανέτρεψε τον Μαμάεβ και αυτός δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί είχαν 3 δοκάρια, στο 8' με τον Ράμος, στο 63' με τον Βάιγκλ και στο 75' με τον Μχιταριάν, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αφήνοντας και μαθηματικά τον ΠΑΟΚ εκτός συνέχειας.

«Λύγισε» ο ΑΠΟΕΛ στο Γκελζενκίρχεν

Ο ΑΠΟΕΛ στάθηκε όρθιος στο Γκελζενκίρχεν για 86 λεπτά, αλλά υποτάχθηκε στο τέλος στην ανωτερότητα της Σάλκε. Η γερμανική ομάδα πήρε τη νίκη 1-0 με γκολ του Τσούπο Μοτίνγκ και πήρε την πρόκριση στους «32» του Europa League μαζί με τη Σπάρτα Πράγας που επικράτησε με το ίδιο σκορ του Αστέρα Τρίπολης.

Νίκες για Ρούμιν Καζάν και Ντιναμό Μινσκ

Την πρώτη νίκη της με αντίπαλο τη Σιόν πανηγύρισε η Ρουμπίν Καζάν και έστω και αργά έμεινε «ζωντανή» στη μάχη της πρόκρισης από τον 2ο όμιλο. Ο Γκεοργκίεφ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους στο 72’ για να γίνει το τελικό 2-0 από τον Ντέβιτς στο 90’.

Αντίθετα, η πρώτη νίκη της Ντινάμο Μινσκ με 1-0 κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν για τον 5ο όμιλο, ήταν... γοήτρου. και οι δύο ομάδες έχουν αποκλειστεί, καθώς μετρούν από τρεις βαθμούς.
Το φράγμα των 30 εκατομμυρίων έσπασαν οι πωλήσεις της κονσόλας ηλεκτρονικών παιχνιδιών PlayStation 4 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sony, από τον Νοέμβριο του 2013, που κυκλοφόρησε το PS4, έως και σήμερα έχουν πωληθεί 30,2 εκατομμύρια τεμάχια.
Ο νέος υπολογισμός είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με τα 20,2 εκατομμύρια κονσόλες που είχε ανακοινώσει η εταιρεία ότι είχαν πουληθεί έως και την 1η Μαρτίου.

http://www.seleo.gr


Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς προτείνεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδας να γίνει πιο ανοιχτό!
Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης και υιοθετήθηκε, το Ιδρυμα από την επόμενη χρονιά μόνο για τα προπτυχιακά μπορεί να δεχτεί το σύνολο των αιτούντων και μάλιστα με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα.
Συνολικά καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές περίπου 14000 με 15000 υποψήφιοι εκ των οποίων κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5000 διαμορφώνοντας την αναλογία ένας στους τρεις.
Ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο οποίος είδε τους φοιτητές του Ιδρύματος να κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» λόγω μη πληρωμής των υπαλλήλων του Ιδρύματος πρότεινε στο υπουργείο αυτή τη λύση και όπως ο ίδιος λέει δεν είχε αντίρρηση στον να εφαρμόσει το σχέδιο του. Με τον τρόπο αυτό αφού δεν θα υπάρχει κλήρωση στις προπτυχιακές σπουδές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για πανεπιστημιακό πτυχίο καθώς το πτυχίο του ΕΑΠ είναι ισότιμο με κάθε άλλο πτυχίο από τα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Το όλο σχέδιο προέκυψε όταν οι 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου βρέθηκαν «στον αέρα» και κινδύνεψαν οι σπουδές τους, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία έληξαν. Τελικά βρέθηκε η εναλλακτική λύση οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία. Εκτιμάται οτι το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ιδρυμα.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση καθώς ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πρότεινε στο υπουργείο και οι ιθύνοντες σύμφωνα με τον κ. Καρδάση δέχτηκαν από την ερχόμενη χρονιά να μη γίνεται κλήρωση στους προπτυχιακούς φοιτητές και παράλληλα να γίνει μείωση κατά 50 ευρώ σε κάθε θεματική ενότητα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ΕΑΠ θα εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του Ιδρύματος καθώς οι καθηγητές και οι διοικητικοί μπορούν να “αντέξουν” το βάρος περισσότερων φοιτητών καθώς οι σπουδές είναι εξ αποστάσεως. Ο κ. Καρδάσης, μετά την εικοσαετή λειτουργία του ΕΑΠ, το προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα ως προς την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών λέγοντας οτι θα μπορούσε το ΕΑΠ να κάνει περαιτέρω μείωση διδάκτρων σε όσους δεν θέλουν τα βιβλία σε χαρτί αλλά τα μελετούν μόνο ψηφιακά.
Σία Αναγνωστοπούλου: Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η κλήρωση ενώ σε δηλώσεις της στη Βουλή τόνισε το υπουργείο μελετά τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.
Ο κ. Καρδάσης παραδέχτηκε “ θα πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος τους εργαζόμενους ενώ για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο” αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση.
Τονίζεται οτι: “Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.”
Σε κάθε περίπτωση πάντως ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους καθώς σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου
Συνολικά δηλαδή σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές η αναλογία εισαγωγής που διαμορφώνεται είναι ένας στους τέσσερις.
Παρά την κρίση.,η ζήτηση για σπουδές στο ΕΑΠ είναι αυξημένη . Περίπου 40.000 αιτήσεις για 9.900 θέσεις τόσο στα μεταπτυχιακά όσο και στα προπτυχιακά προγράμματα.
Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατατέθηκαν 25.618 αιτήσεις, από 27.101 πέρσι Για τα προπτυχιακά προγράμματα κατατέθηκαν 13. 964 αιτήσεις από 14. 803 πέρσι
Για τα έξι Προπτυχιακά Προγράμματα κληρώθηκαν 4.790 φοιτητές και για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα 5.210 φοιτητές.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκησης “ Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση” .
Το ΕΑΠ ιδρύθηκε το1992 στην Πάτρα -ενώ οι πρώτοι φοιτητές γράφτηκαν το 1999με αποστολή του είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.
Το Ε.Α.Π. παρέχει Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων.
. To πτυχίο στο ΕΑΠ είναι απολύτως ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.
Απόφαση να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 3 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας την...
ανάλογη απόφαση της ΓΣΕΕ, έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ότι «η συμμετοχή στην πρόσφατη Γενική Απεργία (12/11/2015) και ο όγκος των απεργιακών συλλαλητηρίων αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας δεν το βάζουν κάτω, παρά τη διάψευση των ελπίδων τους από τη συνθηκολόγηση της Κυβέρνησης με τους δανειστές, που οδηγεί στην εφαρμογή ενός νέου σκληρού και αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος».

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων διαφωνεί με τις προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό για το οποίο σχολιάζει ότι «θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!