Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Νέα… στέγη για τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος ξεκίνησε φέτος... στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Γκαζιάντεπσπορ, θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρουμανία και την Ροβινάρι. Στα τέσσερα ματς που έπαιξε στη γειτονική χώρα είχε κατά μέσο όρο 2,3 πόντους και 3,5 ριμπάουντ.

Την περσινή σεζόν, ο Γλυνιαδάκης ήταν στην Κύπρο, όπου βοήθησε τον ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά και να συμμετάσχει στον τελικό του Κυπέλλου.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Η τρίτη πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ έγινε η Φλόριντα η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Census Bureau, ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη στη σχετική λίστα.

Ειδικότερα, άγγιξε τους 19,9 εκ. κατοίκους και βρίσκεται πίσω από τις «ζεστές»: Καλιφόρνια με 38,8 εκατομμύρια κατοίκους και το Τέξας με 27 εκατομμύρια.

Πλέον, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη με 19,7 εκατ. κατοίκους, έως τον Ιούλιο του 2014.

"Αυτό που φαίνεται είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, που δείχνει μακροχρόνια την τάση, τόσο για τις Ανατολικές όσο και για τις Δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ", ανέφερε ο δημογράφος Stanley Smith, από το Bureau of Economic and Business Research του πανεπιστημίου της Φλώριντα.

http://www.thestival.gr 
Σκηνή από τανία θύμιζε για λίγες ώρες ένας κεντρικός αυτοκινητόδρομος στην πόλη Τζινουά της Κίνας, όταν μια στρουθοκάμηλος εμφανίστηκε ξαφνικά και άρχισε να τρέχει μαζί με τα αυτοκίνητα!

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μεγαλόσωμο πουλί προκάλεσε χάος, ενώ οι οδηγοί προσπαθούσαν αρχικά να... καταλάβουν τι βλέπουν και στη συνέχεια πώς να το αποφύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο υπήρχε σταθμός διοδίων, και από εκεί φαίνεται πως η στρουθοκάμηλος κατόρθωσε να βγει στην άσφαλτο, αν και παραμένει άγνωστο το πώς έφτασε ως εκεί.

Η περιπέτεια του ζώου κράτησε μερικές ώρες, μέχρι η αστυνομία να κατορθώσει να το θέσει «υπό έλεγχο».

Όταν τελικά εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του, δήλωσε πως αμέσως μόλις κατάλαβε πως το πουλί είχε εξαφανιστεί, ειδοποίησε την αστυνομία. Πάντως, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, την ώρα που η στρουθοκάμηλος πετούσε προς την ελευθερία, ο ιδιοκτήτης του μάλωνε με τη γυναίκα του.

http://www.seleo.gr 
Νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα αριθμών επιβάλλει η ΕΕΤΤ, προωθώντας τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαδικασίας από τους ίδιους τους συνδρομητές και με προτεραιότητα την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, που ισχύουν πλέον:

- επιταχύνεται ο χρόνος εξέτασης και υλοποίησης των αιτημάτων για φορητότητα
- περιορίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης
- καθορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την ακύρωση της αίτησης
- επιβεβαιώνεται από τον πάροχο η υποβολή όλων των αιτήσεων φορητότητας και των αιτήσεων ακύρωσης του συνδρομητή
- καθορίζεται διαδικασία αποζημίωσης για καθυστέρηση μεταφοράς και καταχρηστική μεταφορά αριθμών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο http://www.eett.gr ή στο ειδικό website www.foritotita.gr. Επίσης, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ « Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση, ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

α. Επιταχύνεται ο χρόνος εξέτασης και υλοποίησης του αιτήματος της φορητότητας
• Μειώνεται σε 6 εργάσιμες ώρες από μία εργάσιμη ημέρα ο χρόνος εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται από τον νέο πάροχο στον υφιστάμενο. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται αντίστοιχα ο χρόνος υλοποίησης της φορητότητας και στην κινητή τηλεφωνία είναι δυνατή η αυθημερόν ολοκλήρωση του αιτήματος.

β. Περιορίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης και ορίζεται υποχρέωση ενημέρωσης
• Για την έγκριση της αίτησης απαιτούνται πλέον τα απολύτως αναγκαία στοιχεία ταυτοποίησης του συνδρομητή (ΑΦΜ ή ΑΔΤ). Την ευθύνη της ταυτοποίησης του συνδρομητή έχει ο νέος πάροχος.
• Εντός μίας εργάσιμης ημέρας, ο νέος πάροχος οφείλει να ενημερώσει το συνδρομητή για τους λόγους απόρριψης.

γ. Καθορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την ακύρωση της αίτησης φορητότητας

δ. Επιβεβαιώνεται η υποβολή όλων των αιτήσεων φορητότητας και των αιτήσεων ακύρωσης

ε. Καθορίζεται διαδικασία αποζημίωσης για καθυστέρηση μεταφοράς και καταχρηστική μεταφορά αριθμών

http://simantra.blogspot.gr 
Μπορεί να είναι δύσκολο και, ενίοτε, κουραστικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να είστε συνεπείς με την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών, να έχετε κάθε πρωί το κουράγιο να στύβετε ένα λεμόνι για να το πιείτε με ζεστό  νερό και να προσέχετε να μην τρώτε από συνήθεια, παρά μονάχα όταν πεινάτε πραγματικά.
Η ζωή είναι ομολογουμένως ήδη πολύ δύσκολη για να τη φορτώνετε με ένα σωρό κανονισμούς, ακόμα και αν αυτοί οι κανόνες, είναι αποκλειστικά για το δικό σας όφελος.
Δε χρειάζεται λοιπόν να ακολουθείτε όλους τους οδηγούς ταυτόχρονα και με την ίδια ένταση και συνέπεια. Χρειάζεται όμως και καλό θα ήταν να διατηρήσετε ορισμένες -κομβικής σημασίας- συνήθειες για να παραμείνει η υγεία και η φυσική σας κατάσταση σε καλά επίπεδα.
Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
Μπορεί εσείς να ισχυρίζεστε ότι αρκείστε με 6 ώρες ύπνο και να είναι αυτό απολύτως φυσιολογικό, αλλά ο γενικός κανόνας επιμένει και αναφέρεται σε 7-8 ώρες κάθε νύχτα. Οι συνέπειες του ελλειμματικού ύπνου στην υγεία είναι πολλές και συνδέονται άμεσα με την αύξηση του βάρους, καρδιαγγειακά προβλήματα, περιπτώσεις διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη και πρόωρη γήρανση και οι έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση είναι εξίσου πολυάριθμες.
Ο ύπνος είναι η καλύτερη και ίσως η μοναδική ευκαιρία για τον οργανισμό να διορθώσει τυχόν βλάβες, να αναδομηθεί και να ανασυγκροτηθεί και όταν του στερείτε αυτή την ευκαιρία, στερείτε από τον οργανισμό σας την ευκαιρία για πολύτιμη ανασύνταξη.
Διαχείριση του άγχους
Όλοι έρχονται αντιμέτωποι με έντονο άγχος και στρες, αργά ή γρήγορα στη ζωή τους και σε επικίνδυνες καταστάσεις αυτό είναι καλό να συμβαίνει. Επειδή όμως αυτές οι επικίνδυνες καταστάσεις, που οδηγούν στην αύξηση της κορτιζόλης η οποία βοηθάει το άτομο να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα μιας κατάστασης και να δράσει ανάλογα, σπάνια είναι ρεαλιστικά επικίνδυνες, αυτή η αύξηση της κορτιζόλης είναι, επίσης, σπάνια ουσιαστικά χρήσιμη.
Αντιθέτως, όταν είναι διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, χωρίς σοβαρό λόγο, σχετίζεται άμεσα με την καταστροφή των κυττάρων, την αυξημένη αποθήκευση του λίπους και τη χρόνια κόπωση. Βρείτε λοιπόν, κάτι που θα σας χαλαρώνει κάθε μέρα και μην αμελείτε ποτέ την ανάγκη του εαυτού σας για λίγη ηρεμία. Είτε αυτό είναι μερικές βαθιές ανάσες, είτε ο διαλογισμός βρείτε τι είναι αυτό που θα ρίξει κατακόρυφα την κορτιζόλη στον οργανισμό σας.
Ενυδατωθείτε
Δεδομένου του ποσοστού νερού, από το οποίο αποτελείται το ανθρώπινο σώμα, είναι σχεδόν αυτονόητη η σημασία της σωστής ενυδάτωσης. Πολλές λειτουργίες του οργανισμού εξαρτώνται από την καλή και επαρκή του ενυδάτωση, όπως είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ο καρδιακός παλμός και ο μεταβολισμός. Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς παραπάνω, βάζετε ακόμα και υπενθύμιση για να πίνετε νερό καθημερινά και πολλές φορές τη μέρα. Καθημερινή δραστηριότητα
Μην εναποθέτετε όλες τις ελπίδες και προσδοκίες σας για καλή φυσική κατάσταση στο γυμναστήριο και σε αυτές τις 3 φορές την εβδομάδα που το επισκέπτεστε. Φροντίζετε να κινείστε καθημερινά ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο, όπως είναι να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου, ανά ώρα και να πηγαίνετε μέχρι την κουζίνα του ορόφου. Ακόμα και τόσο μικρές αλλαγές στη ζωή σας έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν ασθένειες.
Τρώτε πρωινό
Ένα καλό και πλούσιο πρωινό, πάντα εκτιμάται από τον οργανισμό, καθώς του δίνετε έτσι την ενέργεια να κινηθεί δυναμικά για όλη την υπόλοιπη μέρα. Αν δε, θέλετε να χάσετε κιλά, τότε έχετε ακόμα ένα λόγο παραπάνω να τρώτε ένα γερό πρωινό, καθώς αν αποφασίσετε να παραλείψετε αυτό το βασικό γεύμα, τότε θα πεινάσετε πολύ περισσότερο μέσα στη μέρα και θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες. Προτιμάτε για πρωινό, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιές λίπος για την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για το ξεκίνημα της ημέρας. Περάστε χρόνο στην ύπαιθρο
Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στην ύπαιθρο και κάτω από τον ελληνικό ήλιο, τόσο το καλύτερο, καθώς έχει την ευκαιρία το σώμα σας να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειωθεί σημαντικά το άγχος και να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, που σχετίζεται άμεσα με την ευδιαθεσία και ευθυμία.
Η ύπαιθρος μπορεί να είναι το πάρκο της γειτονιάς, μέχρι μια εκδρομή έξω από την Αθήνα αρκεί με κάποιο τρόπο να έρθετε σε επαφή με τη φύση.
Τρώτε σωστά
Δεν πρέπει να προσέχετε μόνο το τι τρώτε, αλλά και πως το τρώτε. Αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά,  επιδιώκετε να μασάτε αργά και πολλές φορές τη μπουκιά σας, απολαύστε τη γεύση, τα αρώματα και την υφή του φαγητού και μην αντιμετωπίζετε το φαγητό σαν μια διεκπεραιωτική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες, θα καταφέρετε να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες και, να θυμάστε πως σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να τρώτε όταν πεινάτε και όχι όταν απλά βαριέστε. Σκέφτεστε θετικά
Η θετική σκέψη δεν αφορά μονάχα την καλή διάθεση, αλλά επηρεάζει άμεσα και τη συνολική υγεία του ατόμου. Η θετική διάθεση και σκέψη, βοηθάει στη διαχείριση του άγχους, αυξάνει το μέσο όρο ζωής, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατάθλιψης.
Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την καλή στοματική υγιεινή τότε μην επαναπαύεστε με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Η πλάκα από τα δόντια, πέρα με τον καθαρισμό του οδοντιάτρου, μπορεί να μειωθεί και με την καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος. Το νήμα, ακόμα, φροντίζει για την υγεία των ούλων, από ασθένειες των οποίων ταλαιπωρείται πολύς κόσμος.
Μην «κακοποιείτε» το έντερό σας
Η καλή λειτουργία του πεπτικού συχνά παραβλέπεται, αλλά όταν προκύπτουν τα όποια προβλήματα, τότε είναι που αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του να δουλεύουν όλα ρολόι, όσον αφορά την πέψη και την επεξεργασία των τροφών από τον οργανισμό.
Πέρα από τα βασικά συμπτώματα των εντερικών προβλημάτων που ποικίλουν, ανάλογα με το άτομο και τον τρόπο ζωής του, η κακή λειτουργία του γαστρεντερικού σχετίζεται με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και ακόμα, ανά περιπτώσεις, με το διαβήτη τύπou 1
clickatlife.gr
Μέσα στον Ιανουάριο οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο χρόνο και έχουν καταγραφεί στο ειδικό βιβλίο αδειών. Αυτό ορίζει με απόφαση του που δημοσιεύτηκε χθες το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας που υπογράφει ο υπουργός κ.Βρούτσης όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να καταγράψουν στο ΕΡΓΑΝΗ τις κανονικές άδειες που έχουν χορηγήσει στους εργαζομένους καθώς και το επίδομα αδείας που έχουν καταβάλει κατά το προηγούμενο χρόνο και έχουν καταγράψει στο ειδικό βιβλίο αδειών.

Συγκεκριμένα κάθε εργοδότης, συμπεριλαμβανομένων και των αναφερόμενων στο «Μητρώο Δημοσίων φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που απασχολεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά,στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο διασυνδέεται με το ΟΠΣ ΟΑΕΔ και το ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στοιχεία για τα αναφερόμενα στο επόμενο άρθρο θέματα με τα συνημμένα έντυπα (Ε3 έως Ε11) Επίσης η απόφαση προβλέπει νέο έντυπο «Ε11» για την γνωστοποίηση των στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας.

Ετσι κάθε εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή. Ο ετήσιος πίνακας προσωπικού (έντυπο Ε4) υποβάλλεται ηλεκτρονικά μία φορά το χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 01 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων.

Δεν απαιτείται η ηλεκτρονική κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο. Ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 πίνακας προσωπικού (συμπληρωματικός ωραρίου) συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Με το έντυπο Ε8 γνωστοποιείται, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα το σύνολο των νόμιμων υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα και έχουν καταχωρισθεί στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών». Με το έντυπο Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας) γνωστοποιούνται, εντός του μηνός Ιανουαρίου (από 1/01 έως και 31/01 εκάστου έτους), στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό «Βιβλίο Αδειών».

Από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας), που καθίσταται υποχρεωτική από 01/01/2015 εξαιρούνται οι φορείς του «Μητρώου Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που ακολουθούν για τη χορήγηση αδειών στο με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό τους τις διατάξεις του Ν. 3528/2007 «Υπαλληλικός Κώδικας» (ΦΕΚ 26 Α') και του Ν. 3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (ΦΕΚ 143 Α'), όπως ισχύουν».

 Διαβάστε το ΦΕΚ ΕΔΩ

http://www.fpress.gr
Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι θέλουμε να βγάλουμε τον καλύτερο, πιο λαμπερό και πιο ξεκούραστο εαυτό μας τις γιορτινές ημέρες. Εκτός, λοιπόν, από καλό ύπνο, οι παρακάτω τροφές θα σας βοηθήσουν να τονωθείτε και να αποκτήσετε φυσική λάμψη στο πρόσωπό σας.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Τα καλά αυτά λιπαρά σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φθορά και γήρανση στον οργανισμό και την επιδερμίδα σας. Μια μερίδα την ημέρα, θα φροντίσει να σας χαρίσει λάμψη και υγεία στο δέρμα σας και το πρόσωπό σας.
Ολική άλεση: Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ρύζι και τα γλυκά, μπορούν να φράξουν τους πόρους της επιδερμίδας σας, λόγω της άμεσης αντίδρασης της ινσουλίνης. Αποφύγετέ τες και προτιμήστε την ολική άλεση, καταναλώνοντας τουλάχιστον 3 μερίδες καθημερινά.
Κανέλα: Λίγη κανέλα στο τσάι, στο μήλο ή σε οποιοδήποτε ρόφημα, βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και δρα ενάντια στα σημάδια που αφήνει ο χρόνος πάνω μας.
Φρούτα: Το νερό που περιέχουν τα φρούτα, μας ενυδατώνει κι όσο πιο ενυδατωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο υγιής φαίνεται η επιδερμίδα μας. Συν τοις άλλοις, οι βιταμίνες τους μας χαρίζουν αντιοξειδωτική δράση και η C βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου, χαρίζοντάς μας πιο ελαστικό δέρμα.
clickatlife.gr
Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις που πυκνώνουν τον χειμώνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το βράχνιασμα ή ακόμη και το κλείσιμο της φωνής.

Η φωνή βέβαια δεν κλείνει μόνο το χειμώνα ή μόνο εξαιτίας ενός κρυολογήματος, αλλά και για άλλους λόγους στους οποίους δεν πάει καν το μυαλό, όπως ο τρόπος που μιλάει κάποιος, το κλιματιστικό ή το ένα πρόβλημα στο στομάχι.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το κλείσιμο της φωνής.

Aποφύγετε τις φωνές
Αν στριγκλίζετε, φωνάζετε δυνατά ή μιλάτε γρήγορα, διευκολύνετε τη δημιουργία οζιδίων, τα οποία είναι κάλοι στις χορδές. Στην αντιμετώπισή τους συνήθως βοηθά η αφωνία, η σωστή χρήση της φωνής και σπανιότερα χρειάζεται επέμβαση. Aν καταπονείτε υπερβολικά τις φωνητικές σας χορδές, μπορεί να πάθετε και λαρυγγίτιδα, που οδηγεί συνήθως σε προσωρινή αλλοίωση της φωνής. Θα πρέπει επίσης να κάνετε συχνά παύσεις στην ομιλία και να αναπνέετε σωστά όταν μιλάτε για να ξεκουράζετε τις χορδές σας.

Αναπνέετε από τη μύτη
Προσπαθήστε να μην αναπνέετε από το στόμα, γιατί έτσι προκαλείται ξηρότητα στο λάρυγγα και τις χορδές. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, μία λύση είναι οι καραμέλες που προκαλούν έκκριση σάλιου.

Πολλά υγρά
Πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα και κάντε γαργάρες με χαμομήλι.

Εισπνοές
Eπειδή στις φωνητικές χορδές φθάνει μόνο αέρας, είναι προτιμότερο, εκτός από τις γαργάρες, να κάνετε και εισπνοές με ατμό από ευκάλυπτο ή χαμομήλι, που με τη μορφή υδρατμών φθάνουν ευκολότερα στις χορδές.

Αποσυμφορητικά - ορός
Αν έχει βουλώσει η μύτη σας από συνάχι, μπορεί να επηρεαστεί και η φωνή σας. Χρησιμοποιήστε ήπια ρινικά αποσυμφορητικά και φυσιολογικό ορό μίας χρήσης.

Μην μιλάτε ψιθυριστά
Αποφύγετε να μιλάτε ψιθυριστά, γιατί, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, με τον τρόπο αυτό καταπονείτε περισσότερο τις φωνητικές σας χορδές.

Μην καπνίζετε
Αποφύγετε το κάπνισμα, αν είστε καπνιστές.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα
Οι ρύποι της ατμόσφαιρας και οι σκόνες κατακάθονται πάνω στις φωνητικές χορδές και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση παθήσεων ή την ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης. Αλλοίωση στη φωνή μπορεί επίσης να προκαλέσει η υπερβολική ξηρότητα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κλιματιστικά. Για να αυξήσετε την υγρασία του σπιτιού σας, χρησιμοποιήστε έναν οικιακό υγραντήρα. Για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιονιστή.

Πρόβλημα με το στομάχι
Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να προκληθεί χρόνια λαρυγγίτιδα και να επηρεαστεί η φωνή σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γαστρικά υγρά φθάνουν συχνά έως το λάρυγγα, με αποτέλεσμα να προκαλούν χημικό «έγκαυμα» στην περιοχή. Θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό πριν κοιμηθείτε. Eπίσης, όταν ξαπλώνετε, φροντίστε ώστε το κεφάλι σας να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο σε σχέση με το σώμα σας (χρησιμοποιήστε διπλό μαξιλάρι ή ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας).

Όταν η αλλοίωση στη φωνή επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος ή πυρετός, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα διαπιστώσει με τις κατάλληλες εξετάσεις πού οφείλεται το πρόβλημα. H πρώτη εξέταση που γίνεται είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγα, κατά την οποία θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο ορατό πρόβλημα (λ.χ. κάποιος πολύποδας ή όζοι). Aν δεν διαπιστωθεί κάποια βλάβη, δηλαδή η επιφάνεια των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα είναι ομαλή, μπορεί ο γιατρός να συστήσει ακτινογραφία θώρακος, έλεγχο του θυρεοειδούς και πιο σπάνια αξονική τομογραφία.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!