Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015


Ο βρετανός τραγουδιστής Τομ Τζόουνς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει τεστ DNA για να μάθει αν έχει μαύρους προγόνους, εξομολογούμενος πως μερικές φορές οι άνθρωποι αναρωτιούνται σχετικά λόγω της χροιάς της φωνής του ή των κατσαρών μαλλιών του.

"Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως είμαι μαύρος", δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Times ο 75χρονος τραγουδιστής, ιδιαίτερα γνωστός για τις διεθνείς επιτυχίες του "Sex Bomb" και "She's a Lady".

"Όταν είχα πάει στην Αμερική για πρώτη φορά, άνθρωποι που με είχαν ακούσει να τραγουδάω στο ραδιόφωνο, έμεναν έκπληκτοι όταν έβλεπαν ότι είμαι λευκός. Και εξαιτίας των μαλλιών μου, πολλοί μαύροι εξακολουθούν να μου λένε πως προσποιούμαι τον λευκό", πρόσθεσε.

"Η μητέρα μου είχε μεγάλα μαύρα σημάδια παντού στο σώμα" και οι γιατροί "την είχαν ρωτήσει αν έχει αίμα μαύρου, αλλά εκείνη είχε απαντήσει πως δεν έχει", αφηγήθηκε ακόμη ο Τομ Τζόουνς.

"Θα κάνω τεστ DNA. Θέλω να ξέρω", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η σουηδική κυβέρνηση θα επενδύσει 4,4 δισεκατομμύρια κορόνες (468 εκατομμύρια ευρώ) του προϋπολογισμού του 2016, σε μια προσπάθεια να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα ως το 2050.
Η Σουηδία θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε καθαρές, «πράσινες» τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Το σκανδιναβικό κράτος σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050, μέσω μεγάλων επενδύσεων σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, ευφυή δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και καθαρές μεταφορές.
Πέρυσι τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας προήλθε από καθαρές πηγές ενέργειας και πηγές με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και η χώρα στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση, με σχέδια αύξησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά κατά οκτώ φορές σε 390 εκατομμύρια κορόνες το χρόνο, μεταξύ 2017 και 2019.
Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού θα χρηματοδοτηθεί μέσω βαρύτερης φορολογίας στη βενζίνη και το ντίζελ, καθώς και μέσω του κλεισίματος αεροδρομίων και πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά και την πώληση ανθρακωρυχείων.
Η προώθηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και πράσινη ενέργεια αποτελεί πλέον τον κανόνα στη Σκανδιναβία, με τις γειτονικές χώρες, όπως τη Δανία, να λαμβάνουν επίσης παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Η Σουηδία ελπίζει επίσης να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
«Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα μη-τοξικό περιβάλλον. Η απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και η αρχή ότι όσοι ρυπαίνουν θα πληρώνουν σοβαρό τίμημα αποτελούν τη βάση της πολιτικής μας», δήλωσε στο σουηδικό κοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.


Καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Miley Cyrus, το «Hello» της Βρετανίδας Adele είναι το μουσικό βίντεο με τα περισσότερα views της χρονιάς και το δεύτερο πιο δημοφιλές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστορία του YouTube.
Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα από την ημέρα κυκλοφορίας του, το ολοκαίνουριο τραγούδι της 27χρονης τραγουδίστριας είναι ήδη Νο 1 σε 14 χώρες, ανάμεσα τους στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη  Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ανέβηκε κατευθείαν στην κορυφή.

Το βίντεο του τραγουδιού έφτασε τα 100 εκατομμύρια views μέσα σε πέντε ημέρες, αφήνοντας πίσω τη Miley Cyrus και το «Wrecking Ball» που είχε πετύχει το ίδιο σε έξι ημέρες και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση, πίσω από το «Gentleman» του Psy που έφτασε τα 100 εκατομμύρια view μέσα σε τέσσερα 24άωρα. Το Vevo επίσης επιβεβαίωσε πως το «Hello» ξεπέρασε το «Bad Blood» της Taylor Swift με τα περισσότερα views που έκανε ποτέ μουσικό βίντεο στην πλατφόρμα μέσα στο πρώτο 24ωρο της προβολής του.


To «Hello» έφερε ξανά την Adele στο προσκήνιο ενώ η συνεργασία της με τον Xavier Dolan για το μουσικό βίντεο του τραγουδιού από το νέο της επερχόμενο δίσκο «25» σπάσει τα ρεκόρ - τουλάχιστον με τον τρόπο που μετριέται πλέον στην εποχή του YouTube η επιτυχία.


Ο 26χρονος Καναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός σχολίασε αυτά τα απίστευτα ρεκόρ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και πάλι είναι λιγότερες από τις φορές που μπορώ να δω τον “Τιτανικό” μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά ειλικρινά, με κάνει και νιώθω απίστευτα περήφανος, αν και δεν νιώθω ότι μου ανήκει κάποιο credit γι’ αυτό το ρεκόρ. Ο κόσμος αγαπάει την Adele. Είναι ένα τρομερό όχημα για ένα σκηνοθέτη και είμαι φυσικά πολύ ευγνώμων».

naftemporiki.gr
Το «Spectre», η νέα ταινία Μποντ σπάει ρεκόρ στα box office
Η 24η ταινία με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ σπάει τα ρεκόρ στο box office σχεδόν σε όλες τις χώρες που προβάλλεται.

Μάλιστα, στη Βρετανία το Spectre βγήκε στις αίθουσες Δευτέρα -αντί Παρασκευή όπως συνηθίζεται-, με κέρδη 41 εκατομμύρια λίρες την πρώτη εβδομάδα προβολής του.

Το προηγούμενο ρεκόρ στη Βρετανία για ταινία που κυκλοφόρησε Δευτέρα κατείχε ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν που κυκλοφόρησε το 2004 και απέσπασε 23,8 εκατομμύρια λίρες.

Στην Ελλάδα, η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 12 Νοεμβρίου.

Ρεκόρ ανοίγματος έκανε το Spectre και στη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

Έχοντας προβληθεί μόλις σε έξι περιοχές, η ταινία έχει αποφέρει στα ταμεία των κινηματογράφων 80,4 εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Skyfall, η προηγούμενη ταινία Μποντ ήταν η πιο επιτυχημένη της σειράς ταινιών με εισπράξεις 1,1 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Αυτό γίνεται την ώρα που η Sony, η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για τις περιπέτειες του δημοφιλούς πράκτορα, βλέπει και άλλους «παίκτες» να μπαίνουν στο παιχνίδι, καθώς η συμφωνία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων λήγει.

Ήδη μεγάλα στούντιο όπως η MGM φαίνεται να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Ωστόσο, η Μπάρμπαρα Μπρόκολι και ο Μάικλ Γουίλσον, παραγωγοί των ταινιών και αυτοί που θα κλείσουν τη συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και περιμένουν να δουν την επιτυχία που θα σημειώσει η ταινία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους.

Φαίνεται, πάντως, ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία νέα αρχή για τον δημοφιλή πράκτορα. Ο Ντάνιελ Κρεγκ έχει δηλώσει κάτι περισσότερο από απροθυμία να επαναλάβει τον ρόλο του (συγκεκριμένα είπε ότι θα προτιμούσε «να κόψει τις φλέβες του» από το να φορέσει άμεσα το κοστούμι του 007), ενώ και ο Σαμ Μέντες έχει δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να σκηνοθετήσει άλλο Μποντ.

Είτε λοιπόν παραμείνει στη Sony, είτε κινηθεί σε άλλο στούντιο, είναι πιθανό η βασική ομάδα των συντελεστών να αλλάξει... Και ας δήλωσαν οι Μπρόκολι και Γουίλσον σε πρόσφατη συνέντευξή τους -στην οποία ήταν παρών το in.gr, το μοναδικό από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης- ότι δεν θα ήθελαν ούτε να σκεφτούν μία ταινία Μποντ χωρίς τον Ντάνιελ Κρεγκ.

in.gr

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παγκόσμια έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία σε θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας που δημοσιοποιεί κατά αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Τμήμα της φετινής έκθεση αφορά την Ελλάδα και την οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαρκέσει ακόμη για πολύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση. Ειδική μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» προβλέπουν οι ερευνητές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος». Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.
welt-grafima

Η εκγύμναση του εγκεφάλου με ηλεκτρονικά παιγνίδια ωφελεί τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King's College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν σχεδόν 7.000 υγιείς εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: η μία έπαιζε ηλεκτρονικά παιγνίδια όσο ήθελε και η άλλη (η ομάδα ελέγχου) έκανε απλώς αναζητήσεις στο διαδίκτυο, χωρίς να παίζει παιγνίδια.

Κατά διαστήματα, οι εθελοντές υποβάλλονταν σε νοητικά και μνημονικά τεστ. Έπειτα από έξι μήνες, όσοι είχαν παίξει παιγνίδια, εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ. Το όφελος φαινόταν να γίνεται αισθητό, όταν κάποιος έπαιζε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιγνίδια, έκαναν πιο εύκολα τις διάφορες καθημερινές εργασίες τους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές ξεκινούν ήδη ανάλογες μελέτες σε ακόμη μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού. Μία προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους επιστήμονες είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εκγύμναση του εγκεφάλου δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στα άτομα κάτω των 50 ετών.
real.gr

Με τουλίπες γέμισε μία περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Μόνο που δεν πρόκειται για πραγματικά λουλούδια.
Εκεί τοποθετήθηκαν 600 ατομικά παγκάκια, που θυμίζουν τουλίπες, σχεδιασμένα έτσι ώστε να τα χρησιμοποιούν οι γυναίκες που δεν νιώθουν άνετα να καθίσουν δίπλα σε αγνώστους, σε κάποια πλατεία ή πάρκο.
Αυτά τα χρωματικά καθίσματα μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες, ώστε οι γυναίκες να κοιτάζουν σε όποια κατεύθυνση θέλουν, ενώ υπάρχει και χώρος ώστε να κρεμάσουν την τσάντα τους. Οταν δεν χρησιμοποιούνται, αυτά τα ατομικά παγκάκια κλείνουν και σχηματίζουν μία τουλίπα, ένα λουλούδι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κωνσταντινούπολη.
Η Χαντάν Τοπράκ, δήμαρχος της συγκεκριμένης περιοχής, σκέφτηκε αυτή την ιδέα όταν είδε μία γυναίκα, ντυμένη συντηρητικά, η οποία ήταν εμφανώς κουρασμένη αλλά δεν ήθελε να καθίσει σε παγκάκι δίπλα σε έναν άγνωστο άνδρα. «Ξέρω ότι τους απασχολεί πως το να καθίσουν δίπλα σε έναν άγνωστο μπορεί να προκαλέσει φήμες ότι έχουν κάποια σχέση με αυτό τον άνδρα», είπε η δήμαρχος στην Daily Sabah. «Για αυτό τους δώσαμε αυτή την επιλογή», πρόσθεσε.
pagaki_2.11

Σε “ισοδύναμο” μπελά με εκείνο των μέτρων τα οποία θα αναπλήρωνε, φαίνεται να εξελίσσεται για την κυβέρνηση το σύστημα των τελών κυκλοφορίας. Το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων ώστε να φορολογούνται τα ΙΧ βάσει της αξίας τους. Ως εκ τούτου επίκεινται  αλλαγές άλλου τύπου, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν τα έως 200 εκατ. ευρώ επιπλέον που ήθελε «εδώ και τώρα» να εισπράξει η κυβέρνηση από τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές των τελών κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από φέτος. Αλλαγές θα υπάρξουν σίγουρα, αλλά το εύρος τους περιορίζεται δραστικά. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες βάζουν «πάγο» στα σχέδια για τέλη αναλόγως της αξίας των αυτοκινήτων. Τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση την εμπορική αξία του οχήματος αντί τα κυβικά εκατοστά ή τους ρύπους του αυτοκινήτου που ισχύουν σήμερα, δεν προλαβαίνει να στηθεί για φέτος.
Για το λόγο αυτό, σχεδιάζεται «οριζόντια» κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών για υβριδικά κλπ, αλλά και «καπέλο» που θα ξεκινά από 30-50 ευρώ τουλάχιστον για όσους απαλλάσσονταν πλήρως ως τώρα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες οχημάτων της τελευταίας 5ετίας, για οχήματα, δηλαδή, που τα Τέλη βάσει των εκπομπών ρύπων ήταν ελάχιστα ή μηδενικά. και ιδιαίτερα σε υβριδικά οχήματα μεγάλης εμπορικής αξίας ή πετρελαιοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων. Με αυξήσεις στους συντελεστές για τα πιο υψηλά κλιμάκια ρύπων, η επιβάρυνση αναμένεται να φτάνει και τα 200 ευρώ. Επίσης εξετάζεται να μπει και στα καινούργια ΙΧ πρόσθετο τέλος μεγάλου κυβισμού (πχ από 2.000 κυβικά και άνω), πέραν του Τέλους που θα υπολογίζεται με τους ρύπους.
Αντιθέτως, όσοι έχουν παλιό αυτοκίνητο δεν θα δουν ελάφρυνση, αφού η όποια  μείωση για αυτούς δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ το πολύ.
Οι μεγάλες αλλαγές αναβάλλονται για το 2016, βάσει του περιουσιολογίου όπου θα καταγράφονται και στοιχεία του ΙΧ κάθε ιδιοκτήτη.
Ωστόσο είτε για να βρεθούν ισοδύναμα, είτε για να κλείσουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού του 2015, δεν αποκλείονται και έξτρα χαράτσια, όπως πχ να τεθεί ελάχιστο ποσό τέλους πχ των 100 ευρω ή και παραπάνω αν χρειαστεί.
Τότε όμως ανακύπτει ο κίνδυνος, όπως ήδη συνέβη πέρυσι, οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας, αντί να αυξηθούν, τελικώς να μειωθούν. Είναι ενδεικτικό πως πριν ένα χρόνο οι ιδιοκτήτες άφησαν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στα 81 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία . Έως την 1η Δεκεμβρίου του 2014 οι ιδιοκτήτες οχημάτων χρωστούσαν 184,5 εκατ. ευρώ αλλά την 1η Σεπτέμβριου φέτος έφτασαν πλέον να χρωστούν 252,8 εκατ. ευρώ, παρότι στο μεσοδιάστημα πλήρωσαν με δόσεις και ρυθμίσεις χρεών περί τα 13 δισ. ευρώ. Έτσι, από 1,183 δισ. που εισέπραξε το δημόσιο για τέλη κυκλοφορίας του 2014, τα έσοδα έπεσαν στα 1,113 δισ. για τα τέλη του 2015.
Και επιπλέον, ένα κύμα κατάθεσης πινακίδων θα έπληττε πολλαπλώς τα έσοδα του κράτους από αλλους έμμεσους φόρους από την απόκτηση και την συντήρηση των αυτοκινήτων.
Πηγή: protothema.gr

Στη Μεσσηνία βρέθηκε το περασμένο Σάββατο η Πάμελα Αντερσον. Εφθασε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με ιδιωτικό αεροπλάνο μετά από πτήση 20 ωρών από το Λος Αντζελες μέσω Φρανκφούρτης. Από το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” την παρέλαβε το ελικόπτερο του ξενοδοχείου Costa Navarino, με τον έμπειρο πιλότο Στέλιο Μπούνα να της κάνει περιήγηση στις ομορφιές της περιοχής πριν την μεταφέρει στον τελικό προορισμό της.
Η Πάμελα Αντερσον, σύμβολο του σεξ επί χρόνια, ήταν προσκεκλημένη σε συνέδριο, που έλαβε χώρα στο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και σύμφωνα με πληροφορίες, αναχώρησε για την πατρίδα της, μία μέρα μετά την άφιξή της.
Η Πάμελα Ντενίζ Άντερσον έγινε γνωστή για τους ρόλους της στις τηλεοπτικές σειρές Home Improvement, Baywatch και V.I.P.. Είχε επιλεγεί ως Playmate του μήνα για το περιοδικό Playboy τον Φεβρουάριο του 1990. Για μια περίοδο ήταν γνωστή ως Πάμελα Άντερσον Λη μετά τον γάμο της με τον Eλληνοαμερικανό μουσικό Τόμι Λη.
Πηγή: elefteriaonline.gr

Συνεχίζεται η πτώση της αγοράς tablets παγκοσμίως, με τις πωλήσεις να υποχωρούν την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου κατά 12,6%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και να κατέρχονται στα 48,7 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με μελέτη της IDC.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σχετίζονται τόσο με το διογκούμενο ανταγωνισμό από άλλες συσκευές, όσο και με την έλλειψη καινοτομίας από πλευράς κατασκευαστών και με τη «ανομβρία» νέων μοντέλων.

Επιπλέον, ο μεγαλύτερος κύκλος ζωής των συσκευών και κυρίως, ο ανταγωνισμός από εναλλακτικές συσκευές, όπως τα smartphones με μεγάλη οθόνη και τα πολύ λεπτά και ελαφριά laptops, είναι από τους βασικούς παράγοντες, που απειλούν την αγορά των tablets στα σχοινιά.

Σύμφωνα, με τη μελέτη της IDC, οι καταναλωτές, πλέον, κρατούν μια συσκευή tablet για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Οι «ώριμες» αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας/Ειρηνικού μετρούν, ήδη, περισσότερα από 100 εκατ. συσκευές tablets η καθεμία, οπότε τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της κατηγορίας είναι στενά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν μεν ότι τα tablets έχουν σίγουρα μία θέση στην αγορά των συσκευών, προσθέτουν.

Ωστόσο, ότι αυξανόμενος ανταγωνισμός από τα smartphones, τόσο σε επίπεδο μεγέθους οθόνης όσο και χαρακτηριστικών, καθιστά αυτή τη θέση όλο και πιο ασαφή.

Περιορισμό των μεριδίων αγοράς τους είδαν η Apple και η Samsung, οι δύο «ηγέτες» του κλάδου: σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, η Apple διατήρησε την πρώτη θέση, αν και όπως σχολιάζει η εταιρεία οι εποχές που το iPad θεωρούνταν το απόλυτο tablet έχουν μάλλον περάσει.

Πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επικείμενη έλευση του iPad Pro δεν αποκλείεται να ταράξει τα νερά στον κλάδο, δίνοντας του νέα δυναμική.

Η Apple διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 9,9 εκατ. συσκευές έναντι 12,3 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο (πτώση 19,7%), με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 20,3%.

Η κατέχουσα τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά, Samsung, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται το εξεταζόμενο διάστημα κατά 17,1% και να διαμορφώνονται σε 8 εκατ. τεμάχια, ενώ το μερίδιο της εταιρείας μειώθηκε στο 16,5%.

Την τρίτη θέση κράτησε η Lenovo. Το καθοδικό ρεύμα της αγοράς, πάντως, επηρέασε και την κινεζική επιχείρηση, η οποία κατάφερε να διατηρήσει σταθερές τις πωλήσεις της (ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,9%), επίδοση, η οποία απέχει, ωστόσο, από τους πολύ καλούς ρυθμούς των προηγούμενων τριμήνων.

Η Asus, η οποία κατέγραψε πτώση πωλήσεων και μάλιστα, κατά το ποσοστό του 43,4%, κατέλαβε την τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης για το 3ο τρίμηνο του 2015.

H κινεζική Huawei κατάφερε να ενισχύσει εντυπωσιακά τις πωλήσεις της κατά 147,9%.

real.gr

Η μη αλλεργική ρινική συμφόρηση προκαλεί συχνά πονοκέφαλο και χρόνια κόπωση και δεν οφείλεται σε αλλεργιογόνα, όπως η συνήθης μορφή του προβλήματος. Μια βασική διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα στην πρώτη περίπτωση είναι μακροχρόνια και δεν περνούν εύκολα.
Η ωτορινολαρυγγολόγος Σοφία Καρακαντά επισημαίνει στο elle.gr: «Τα όρια μεταξύ αλλεργικής και μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι λίγο ασαφή. Όταν υπάρχουν ενδείξεις όπως φτάρνισμα, υδαρείς εκκρίσεις, ακόμα και επιπεφυκίτιδα, και το πρόβλημα εμφανίζεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη, συνήθως είναι αλλεργικής φύσεως. Αν όμως παρουσιάζεται όλο το χρόνο, μπορεί να μη σχετίζεται με αλλεργιογόνα και να πρόκειται για ρινίτιδα διαφορετικής αιτιολογίας».
Ποιοι παράγοντες μπορούν να την προκαλέσουν και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Όπως εξηγεί η ειδικός, στη λεγόμενη αγγειοκινητική ρινίτιδα τα αγγεία έχουν μεγάλη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να εκκρίνουν πολύ υγρό. Από την άλλη, στη φαρμακευτική εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε για το πρόβλημα εξαιτίας της κατάχρησης σπρέι που κάνουμε προκειμένου να το κατευνάσουμε. Γι’ αυτό εξάλλου πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, καθώς ορισμένα αποσυμφορητικά ενδείκνυνται για χρήση 5 έως 7 ημερών. «Κάποια προϊόντα διογκώνουν τις ρινικές κόγχες με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη» αναφέρει η κ. Καρακαντά.
Ποια είναι η λύση επομένως; Στην Αμερική διαφημίζονται αρκετά τα σπρέι καψαϊκίνης ως ό,τι πιο καινούριο και φυσικό κυκλοφορεί για την αντιμετώπιση της μη αλλεργικής ρινίτιδας. Τι προτείνει η γιατρός; «Αυτά τα σπρέι δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν δημιουργούν αλλεργία. Συνήθως συστήνω πλύσεις με φυσιολογικό ορό, κάτι που όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο από άτομα με υπέρταση, λόγω του ότι περιέχει αλάτι. Επίσης, προτείνω αποσυμφορητικά της μύτης για περιορισμένο διάστημα».

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες αιτήσεων για 1.526 μόνιμους και εποχικούς στο Δημόσιο. Από τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» μέσα στον Νοέμβριο ξεχωρίζουν η 4Κ/2015 προκήρυξη για 226 μόνιμους ΠΕ και ΥΕ και η 5Κ/2015 για 690 μόνιμους ΔΕ και ΤΕ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη σελίδα του ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για τους εποχικούς διαγωνισμούς σε δήμους, στα ΕΛΤΑ, στη ΔΕΗ και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές, διοικητικοί, διανομείς, τεχνικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, μάγειρες κ.ά.
89 εποχικοί εργάτες στο Δήμο Λάρισας-Αιτήσεις έως τις 9 Νοεμβρίου
Σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού θα προχωρήσει ο Δήμος Λάρισας. Αναλυτικά θα ενισχυθεί με ογδόντα εννιά (89) άτομα ειδικότητας ΥΕ Εργατών καθαριότητας. Για να κάνουν αίτηση στην προκήρυξη οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στην υπηρεσία στην ανωτέρω διεύθυνση, β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα Εποχικού (ΣΟΧ) – Διαγωνισμών Φορέων τη διαδρομή: Εντυπα αιτήσεων, γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ’ όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα – Ανεξάρτητες και άλλες αρχές του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα Εποχικού – Διαγωνισμών Φορέων – μέσω της διαδρομής: Εντυπα αιτήσεων (ΣΟΧ).
Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Λαρισαίων, Ιωνος Δραγούμη 1, Τ.Κ. 41222, Λάρισα, απευθύνοντάς την στο Τμήμα Προσωπικού, υπόψη κ. Αναστασίου Αθανάσιου και κ. Αναστασίου Νεκταρίας (τηλ. επικοινωνίας: 2413 500244, 2413 500243). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.
70 οδηγοί και εργάτες στο Δήμο Δέλτα
Οκτάμηνες συμβάσεις θα υπογράψουν 70 νέοι υπάλληλοι στο Δήμο Δέλτα. Από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι θα προσληφθούν: 1 ΤΕ Μηχανολόγος Οχημάτων, 2 ΔΕ Χειριστές Αγροτικού Ελκυστήρα, 3 ΔΕ Τεχνίτες Οχημάτων, 3 ΔΕ Οδηγοί Απορριμματοφόρων (με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου), 3 ΔΕ Οδηγοί Φορτηγών (με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου), 2 ΔΕ Χειριστές Ανυψωτικού Μηχανήματος (καλαθοφόρου), 2 ΔΕ Χειριστές Ελαστικοφόρου Εκσκαφέα Φορτωτή (τύπου JCB), 2 ΔΕ Τεχνίτες Ηλεκτρολόγοι, 22 ΥΕ Εργάτες/τριες Γενικών Καθηκόντων και 30 ΥΕ Εργάτες/τριες Καθαριότητας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δήμος Δέλτα, Νικ. Πλαστήρα 13, Τ.Κ. 57400, Σίνδος (τηλ. επικοινωνίας 2313300502 και 2313300546). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.
27 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στις ΕΠΑ.Σ. του ΕΛΓΟ «Δήμητρα»
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – «Δήμητρα» ανακοινώνει την πρόσληψη του παρακάτω ωρομίσθιου εκπαιδευτικού-διδακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, χρονικής διάρκειας μέχρι 9 μήνες και όχι πέρα από τη λήξη του διδακτικού έτους 2015-2016, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ανάγκες στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) ως εξής: ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων (ΠΕ Γεωπόνος 5, ΔΕ Τεχνικός Επεξεργασίας Γάλακτος 2), ΕΠΑ.Σ. Λάρισας (ΠΕ Γεωπόνος 4, ΤΕ Τεχν. Γεωργικών Μηχανημάτων 1, ΔΕ Τεχνίτης Αγροτικών Μηχανημάτων 2), ΕΠΑ.Σ. Συγγρού (ΠΕ Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής 2), ΕΠΑ.Σ. Νεμέας (ΠΕ Χημικός-Οινολόγος 1, ΤΕ Οινολόγος 1, ΠΕ Γεωπόνος 1, ΠΕ Μηχανολόγος 1, ΠΕ Πληροφορικής 1), ΕΠΑ.Σ. Κρήτης (ΠΕ Γεωπόνος 3, ΤΕ Τεχνολόγος Γεωπονίας 1), ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας (ΔΕ Ξυλογλύπτης 1, ΠΕ Καλλιτεχνικών 1). Περισσότερες πληροφορίες: www.elgo.gr.
Δύο προκηρύξεις για 916 μόνιμους σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας-Αιτήσεις έως την 1η Δεκεμβρίου
Ολο τον Νοέμβριο θα δέχεται αιτήσεις το ΑΣΕΠ για 916 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει μέσω δύο προκηρύξεων, της 4Κ/2015 και της 5Κ/2015. Από την κατανομή των θέσεων προκύπτει ότι θα προσληφθούν 125 από την κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 374 από την κατηγορία της τεχνολογικής, 316 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 101 υποψήφιοι θα από την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατέχουν τα γενικά και απαραίτητα προσόντα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr). Η ευθύνη της σωστής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου. Επειδή η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται μηχανογραφικά, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια/πεδία των ηλεκτρονικών αιτήσεων, καθώς και τους κωδικούς, που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα ή κριτήρια ή ιδιότητες, έστω κι αν προσκομιστούν τα σχετικά δικαιολογητικά. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει στις 17 Νοεμβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και λήγει στις 1 Δεκεμβρίου 2015 για την προκήρυξη της 5Κ/2015 και έως τις 16 Νοεμβρίου για την προκήρυξη της 4Κ/2015. Με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, αποστέλλονται στον υποψήφιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η επιβεβαίωση της υποβολής και ο αριθμός του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου της αίτησης συνοδευόμενος από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής. Παράλληλα, η ηλεκτρονική αίτηση εμφανίζεται στην οθόνη των υποψηφίων σε εκτυπώσιμη μορφή.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Γενικά αίθριος καιρός την Τρίτη. Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη. Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!