Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019


Απίθανη ιστορία από το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου το VAR σταμάτησε να λειτουργεί από μια τεράστια γκάφα υπαλλήλου του γηπέδου που δεν κατάλαβε ποια πρίζα έβγαλε!
Στο παιχνίδι της Αλ – Νασρ απέναντι στην Αλ – Φατέχ, το VAR σταμάτησε να λειτουργεί και όλοι έψαχναν να βρουν την αιτία του κακού σε αυτή τη νέα εποχή που έχει μπει πλέον το ποδόσφαιρο με το πιο σύγχρονο μέτρο της τεχνολογίας.
Το θέμα ήταν πως ένας υπάλληλος του γηπέδου είχε βγάλει την πρίζα για να … φορτίσει το κινητό του κι εκείνη τη στιγμή μάλλον δεν νοιάστηκε και πολύ για να μάθει τι ακριβώς ήταν αυτό που έβγαζε…
Πηγή: Gazzetta

Μία νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας έφτασε στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι σύντομα τα ρομπότ θα έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, μελετώντας τις κινήσεις των ανθρώπων.
Τα συναισθήματα που θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα ρομπότ είναι η λύπη, η επιθετικότητα, η βαρεμάρα, ο ενθουσιασμός, ανάλογα με το πώς κινείται ένας άνθρωπος απέναντί τους. Μάλιστα, τα ρομπότ εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα αυτά ακόμα και εάν δεν έχουν οπτική επαφή με το πρόσωπο ενός ανθρώπου, μελετώντας, δηλαδή, μια σειρά από άλλες κινήσεις του σώματος και όχι αποκλειστικά και μόνο την έκφραση του προσώπου.
Ήδη έχουν παρουσιαστεί ρομπότ τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκμάθησης γλωσσών, τα οποία έχουν την ικανότητα να κατανοούν πότε οι μαθητές τους βαριούνται και δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο προσοχής στο μάθημα.
Η έρευνα αυτή εκπονήθηκε από το Warwick Business School, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να δώσει στα ρομπότ μία τέτοια δυνατότητα, καθώς οι πιθανές εφαρμογές της είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Ο σκοπός των ερευνητών είναι να προγραμματίσουν με τέτοιο τρόπο τα ρομπότ, ώστε να αντιδρούν ανάλογα με το ερέθισμα που παίρνουν από τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων απέναντί τους.
Μία ομάδα ψυχολόγων και επιστημόνων της Πληροφορικής παρουσίασαν σε 284 εθελοντές μια σειρά από βίντεο που έδειχναν παιδιά να εκφράζουν διάφορα συναισθήματα και έπειτα έγινε η προσπάθεια να μπουν τα συμπεράσματα σε έναν αλγόριθμο machine learning, προκειμένου να δουν εάν και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγηθεί στις ίδιες εκτιμήσεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στις ΗΠΑ, αλλά και το Κέντρο Γνωσιακών Μελετών Donders, στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Radboud, με τη συνδρομή του Bristol Robotics Lab στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και έχει ήδη δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Frontiers in Robotics and AI.

Την χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το επίδομα θα χορηγείται με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που θα καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.
Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο προβλέπεται:
  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχέδιο η σταδιακή μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2020, κατά το οποίο η μείωση θα φτάσει την μια ποσοστιαία μονάδα σωρευτικά για εργαζόμενους και εργοδότες.

Στη σύλληψη ενός 35χρονου άνδρα ο οποίος φέρεται να ξύρισε γουλί την 23χρονη σύζυγό του προχώρησαν οι αρχές του Μπαγκλαντές.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν την επιχείρηση μετά από καταγγελίες συγχωριανών του 35χρονου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Σαριάρ Καν, «ο 35χρονος «βρήκε μια τρίχα στο γάλα και το ρύζι που του είχε ετοιμάσει για πρωινό η σύζυγός του. Τότε εξαγριώθηκε και της επιτέθηκε. Πήρε μια λεπίδα και της ξύρισε το κεφάλι με τη βία».
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο 35χρονος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και 14 έτη για την πράξη του αυτή.
Εκπρόσωποι οργανώσεων για δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα για την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες στο Μπαγκλαντές παρά την ύπαρξη νομοθεσίας που θεωρητικά τις προστατεύει από την κακοποίηση και τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Πριν από μερικές ημέρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερες ανακοινώσεις, μια πολύ ιδιαίτερη μοίρα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ επανενεργοποιήθηκε, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει.
Συγκεκριμένα, η 420η Μοίρα Δοκιμών, που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, έχει ως αποκλειστικό ρόλο τις εξαντλητικές (και μυστικές) δοκιμές των νέων πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και η επανενεργοποίησή της σημαίνει μόνο ένα πράγμα.
Το προσωπικό της «420» θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τις δοκιμές, τις πτήσεις και τις αναλύσεις για το υπερ-απόρρητο νέο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, το διαβόητο Β-21 Raider, το οποίο, πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξής του.
Το Β-21 θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του περίφημου Β-2 Spirit και την αιχμή του δόρατος των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και οι δοκιμές τους στην «420» θα είναι οι πλέον κρίσιμες για την εξέλιξη του αεροσκάφους.
Πληροφορίες: Defence Blog
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!