Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Έγινε το βήμα προς την οριστική θεραπεία του AIDS!Νέα θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε βρετανό ασθενή, γεννά ελπίδες για την ολική αντιμετώπιση της λοίμωξης HIV/AIDS.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το 44χρονο άνδρα δεν μπορούν να βρουν ίχνη του ιού στο αίμα του μετά την ολοκλήρωση της αγωγής, όμως διευκρινίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν αν η θεραπεία κατόρθωσε να τον απαλλάξει οριστικά από τον επίφοβο ιό.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες αντιικές θεραπείες, η νέα είναι η πρώτη που φαίνεται να εξαφανίζει τον ιό παντού στο σώμα του ασθενή, ακόμα και στα κύτταρα που βρίσκονται σε ύπνωση.

Αν η θεραπεία – μετά από κάποιο χρόνο – αποδειχθεί ότι όντως επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, τότε θα μιλάμε για επανάσταση.

«Εξετάζουμε την αληθινή πιθανότητα να θεραπεύσουμε οριστικά τη λοίμωξη και, παρότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια των ερευνών, η πρόοδος είναι εκπληκτική», αναφέρει ο Δρ. Μαρκ Σάμιουελς, του Βρετανικού Ιδρύματος Ερευνών Υγείας.

Στη νέα έρευνα, που διεξάγεται σε πέντε κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, θα συμμετάσχουν συνολικώς 50 ασθενείς. Ο 44χρονος είναι ο πρώτος που ολοκλήρωσε την αγωγή.
10 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματαΞεχάστε τον παλιό μύθο που λέει πως ο ψεύτης «δεν σε κοιτάει στα μάτια». Ο κακός ψεύτης δεν σε κοιτάει στα μάτια. Ο καλός ψεύτης έχει μάθει να σε κοιτάει στα μάτια, και έχει μάθει και πότε να απομακρύνει το βλέμμα του για να μην υποψιαστείς τίποτα από το γεγονός ότι σε παρακοιτάει στα μάτια.

Ξεχάστε, επίσης, και τις ανακριτικές μεθόδους τύπου «ζητήστε του να σας επαναλάβει την ιστορία» για να δείτε αν θα την εμπλουτίσει με λεπτομέρειες ή θα επαναλάβει το σενάριο που έχει αποστηθίσει. Δεν είστε η KGB, και δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να δώσετε στον συνομιλητή σας να καταλάβει ότι υποψιάζεστε πως σας λέει ψέματα. Για τον απλούστατο λόγο πως είναι καλύτερο να είσαι εύπιστος, παρά να είσαι κάποιος που δεν έχει εμπιστοσύνη στους φίλους/ τους συντρόφους/ τους συναδέλφους του. Ειδικά στην περίπτωση που εκείνοι τελικά δεν λένε ψέματα.

Αυτά είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, για το ότι κάποιος λέει ψέματα –και πάλι, είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, χρειάζεστε περισσότερα από ένα για να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την ειλικρίνεια του συνομιλητή σας, και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να ρωτήσετε ευθέως παρά να μπλέξετε στον φαύλο κύκλο της κλονισμένης εμπιστοσύνης.

1. Ένας δεξιόχειρας που λέει ψέματα, κοιτάζει προς τα επάνω και δεξιά όταν του ζητάτε να θυμηθεί ή να απαντήσει κάτι. Ένας αριστερόχειρας, αντίστοιχα, επάνω και αριστερά.

2. Αγγίζει με τα χέρια το στόμα, τον λαιμό ή τα μάτια του, σαν να προσπαθεί να τα κρύψει ή να τα καλύψει.

3. Στρώνει –καθόλου νευρικά– τα μαλλιά ή τα ρούχα του.

4. Αγγίζει τα αυτιά του, ή δαγκώνει τα χείλη του.

5. Κουνά το κεφάλι απότομα πριν απαντήσει σε μια ερώτηση –όπως κοιτάμε προς τα πάνω και πίσω για να θυμηθούμε κάτι, αλλά λιγότερο φυσικά.

6. Ο τόνος της φωνής του ανεβαίνει –όπως φαίνεται σε αυτό εδώ το βίντεο.

7. Κουνά νευρικά χέρια ή πόδια.

8. Χρησιμοποιεί περισσότερο παθητική ή ουδέτερη σύνταξη: «τίποτα δεν έγινε χτες» αντί για «δεν έκανα τίποτα χτες», ή «λέγονται πράγματα γι’ αυτόν» αντί για «μου είπαν κάτι γι’ αυτόν».

9. Σε κατηγορεί ότι δεν τον εμπιστεύεσαι, ή ότι ανακατεύεσαι στα προσωπικά του, ενώ έχεις ρωτήσει κάτι πολύ αθώο, του τύπου «τι έκανες χτες;».

10. Χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «σ’ το ορκίζομαι», «όπως ακριβώς σ’ τα λέω», «ειλικρινά σου μιλάω» και ό,τι άλλο τονίζει (λίγο πιο απεγνωσμένα από το κανονικό) ότι λέει την αλήθεια. Δεν.
Πώς θα ξεκολλήσει ο υπολογιστής μου;
Ανοίγετε παράθυρο και φτιάχνετε καφέ μέχρι να ανοίξει. Αν είναι περισσότερα ανοιγμένα, τότε πιθανώς να προλάβετε να φτιάξετε και κολατσιό. Μέχρι να φορτώσει η επιφάνεια εργασίας, έχετε ήδη κάνει ντους.

Το PC σας κολλάει όσο τίποτα και σίγουρα δεν έχετε κολλήσει κάποιον ιό. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον επιταχύνετε;

Βγάλτε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε

Είναι σίγουρο ότι στον υπολογιστή σας υπάρχουν ή έχετε εγκαταστήσει ένα σωρό «άχρηστα» προγράμματα που είτε δε θυμάστε καν πως λέγονται, ούτε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Κάποια από αυτά πιθανώς να τρέχουν στο background χωρίς να τα χρησιμοποιείτε. Για να τα απεγκαταστήσετε, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου στην επιλογή προσθαφαίρεση προγραμμάτων. Αν δεν ξέρετε τι και πώς, μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο πρόγραμμα για να τα διευκολύνει όπως το Pc Decrapifier.

Βάλτε έναν SSD σκληρό δίσκο

Ένας ταλαιπωρημένος σκληρός δίσκος είναι ο νούμερο ένα λόγος για την χαμηλή ταχύτητα του υπολογιστή και ιδιαίτερα όταν αυτός ανοίγει. Η λύση λέγεται SSD (solid state drive) και μπορεί να μην είναι η πιο οικονομικοί της αγοράς, αλλά η αλλαγή που θα δείτε θα είναι εντυπωσιακή. Δείτε μερικές επιλογές εδώ. 

Μπλοκάρετε τα περιττά start ups

Πρόκειται για τις εφαρμογές/προγράμματα που ανοίγουν με το που ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας και βρεθείτε στην αρχική οθόνη. Το κακό με αυτά είναι ότι…μαζεύονται και χρησιμοποιούν μεγάλο κομμάτι της μνήμης. Για να επιλέξετε ποια θέλετε να «τρέχουν» όταν ανοίγετε τον υπολογιστή, κάντε κλικ στο Start κάτω αριστερά, μετά επιλέξτε Run και πληκτρολογήστε msconfig πατώντας enter. Θα σας ανοίξει νέο παράθυρο με επιλεγμένα όλα τα προγράμματα που φορτώνουν κατά την έναρξη. Ξετικάρετε όσα δεν θέλετε και κλείστε το παράθυρο.

Προσθέστε RAM

Πρόκειται για την προσωρινή μνήμη του υπολογιστή σας, η οποία χρησιμοποιείται όταν ανοίγετε διαφορετικά προγράμματα. Όσο περισσότερα προγράμματα έχετε ανοικτά, τόσο περισσότερη RAM χρειάζεστε και τόσο πιο αργός είναι ο υπολογιστής σας αν δεν έχετε αρκετή. Αν ο υπολογιστής σας κολλάει κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε μεγάλα αρχεία ή «παγώνει» όταν έχετε ανοικτά πολλά παράθυρα, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε επιπλέον μνήμη RAM. Τα 4GB είναι αρκετά για την πλειοψηφία των υπολογιστών.

Κάντε ανασυγκρότηση δίσκου

Ακούγεται σύνθετο, αλλά δεν είναι. Πηγαίνετε στον Υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο και επιλέξτε Ιδιότητες. Κάτω από το tab με τα Εργαλεία, επιλέξτε Ανασυγκρότηση (Defragment). Η διαδικασία αυτή ελέγχει για σφάλματα στον σκληρό και «τακτοποιεί» τα διάσπαρτα αρχεία βελτιώνοντας την ταχύτητα του υπολογιστή.

«Καθαρίστε» τον

Μια ακόμα λειτουργία των Windows είναι ο καθαρισμός δίσκου. Η λειτουργία αυτή ψάχνει τον υπολογιστή για άχρηστα αρχεία (temp, installers κ.α.) και τα «καθαρίζει» βελτιώνοντας την απόδοση του υπολογιστή σας. Από το μενού έναρξης επιλέξτε προγράμματα, βοηθήματα, εργαλεία συστήματος και από εκεί εκκαθάριση δίσκου και ακολουθήστε τα βήματα στην οθόνη σας.

Ξεσκονίστε!

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λένε, όμως μπορεί να βελτιώσει και την απόδοση του υπολογιστή σας. Η σκόνη που κατακάθεται στο εσωτερικό του δυσχεραίνει την δουλειά του ανεμιστήρα και επιβραδύνει τον υπολογιστή λόγω υπερθέρμανσης. Αν έχετε desktop ή laptop αφαιρέστε το εξωτερικό καλούπι και χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι σε χαμηλή ένταση για να αφαιρέσετε τη σκόνη ή κάποιο μέρος της. Πριν ξεκινήσετε το… καθάρισμα, σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι κλειστός για τουλάχιστον 30 λεπτά και πως όλα τα καλώδια έχουν αποσυνδεθεί.



Σούπερ αστυνομικές ταινίες με ναρκωτικά
Κυνηγητά με αυτοκίνητα, σκοτεινά καρτέλ, αδίστακτοι βαρόνοι και οι άνθρωποι που τους κυνηγούν. Οι αστυνομικές ταινίες που ακολουθούν έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τα ναρκωτικά, και έναν ακόμα: Ότι είναι όλες τους συναρπαστικές, και βλέπονται… χωρίς ανάσα.

Blow (2001)



Ο Τζόνι Ντεπ πρωταγωνιστεί ως George Jung, ή Boston Goerge, ή El Americano, ή αλλιώς ο άνθρωπος που εδραίωσε το εμπόριο κοκαΐνης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Jung, ο οποίος ως εγκέφαλος του καρτέλ Medellin ήταν υπεύθυνος για το 89% της κοκαΐνης που περνούσε παράνομα από την Κολομβία στις ΗΠΑ. Συμπρωταγωνιστεί η Πενέλοπε Κρουζ και σκηνοθετεί ο Τεντ Νταμ.

Sicario: Ο Εκτελεστής (2015)



Ιδεαλίστρια πράκτορας του FBI καλείται από την κυβέρνηση να πάρει θέση στον αγώνα ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, που ολοένα κλιμακώνεται. Πρωταγωνιστούν οι Έμιλι Μπλαντ, Τζος Μπρόλιν και Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, και σκηνοθετεί υποδειγματικά ο καναδός Ντενίς Βιλνέβ. Η ταινία προτάθηκε για τρία Όσκαρ, και προβάλλεται τον Οκτώβριο στα κανάλια Novacinema, ενώ χάρη στην υπηρεσία Nova On Demand μπορούμε να την δούμε ό,τι ώρα και όσες φορές θέλουμε, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Layer Cake (2004)



Ατυχώς μεταφρασμένη ως “Χάπια, σφαίρες και 2 εκατομμύρια λίρες” η ταινία του Μάθιου Βον ακολουθεί τον τελευταίο Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Κραιγκ, ως επιτυχημένο έμπορο κοκαΐνης στις δύο δυσκολότερες αποστολές της καριέρας του, τις οποίες θα αναλάβει μία ημέρα πριν την πρόωρη «συνταξιοδότησή» του. Συμπρωταγωνιστούν, μια πανέμορφη Σιένα Μίλερ, και οι Τομ Χάρντι και Μάικλ Γκαμπόν.

Traffic (2000)



Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ σκηνοθετεί και οι Μάικλ Ντάγκλας, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς πρωταγωνιστούν σε αυτή την σπονδυλωτή ταινία, στην οποία εκτυλίσσονται τέσσερις συναρπαστικές ιστορίες: Ένας μεξικανός αστυνομικός διαπιστώνει πως το καινούριο του αφεντικό είναι μπλεγμένο με το καρτέλ των ναρκωτικών. Ένας έμπορος ναρκωτικών συλλαμβάνεται και καταδίδει το αφεντικό του. Η γυναίκα του αφεντικού προσπαθεί να τον γλιτώσει από τα νύχια της αστυνομίας. Ένας δικαστής ανοίγει πόλεμο ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών, και μαθαίνει ότι η κόρη του είναι χρήστης. Η ταινία κέρδισε δικαίως το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

French Connection (1971)



Ο ελληνικός τίτλος αυτής της σχετικά άγνωστης, πλην αριστουργηματικής, ταινίας ήταν «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία». Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν, που κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, μας διηγείται την ιστορία δύο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ανακαλύπτουν ένα τεράστιο φορτίο ηρωίνης να φτάνει στην πόλη τους με ένα… βαπόρι απ’ τη Γαλλία. Ο Τζιν Χάκμαν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ η ταινία τιμήθηκε επίσης με άλλα τρία Όσκαρ –Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ.


Κι όμως, υπάρχουν πόλεις – ορόσημα σε όλον τον κόσμο που κάνουν πολύ περισσότερα για την αειφορία, την αυτάρκεια και την ανάπτυξη τους από το να σβήσουν απλώς για μια ώρα το φως.  Από την απόφαση του Αμβούργου να απαγορεύσει τα εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερό, μέχρι την κίνηση του Σάο Πάολο να καταργήσει τις διαφημιστικές πινακίδες και τη ρύπανση που προκαλούν στους δρόμους του, αυτές εδώ οι πόλεις υιοθετούν πολύ πιο ριζικά μέτρα για την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα μίας πραγματικά ζωντανής μεγαλούπολης, που κάτι έχει να προσφέρει στους κατοίκους της.

Αμβούργο: Όχι στις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού
Στο Αμβούργο έχει απαγορευθεί η χρήση των συσκευασιών του αγαπημένου μας εσπρέσο, καθώς και τα εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερό, τουλάχιστον εντός κρατικών κτηρίων. Εκτός από το ότι, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να ανακυκλωθούν, το μέτρο εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αντιμετώπισης των αποβλήτων, η οποία επίσης απαγορεύει στους δημόσιους υπάλληλους να δαπανούν χρήματα των φορολογούμενων σε εμφιαλωμένο νερό ή σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα.
Όσλο: Όχι αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης
Η νέα κυβέρνηση του Όσλο σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης έως το 2019, σε μία πρώτη προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% έως το 2020 και πάντα σε σύγκριση με τα επίπεδα ρύπων του 1990. Επίσης, σχεδιάζεται η πόλη να είναι καθαρή από ορυκτά καύσιμα, το αργότερο έως το 2050.
Μπογκοτά: Ταχείας κυκλοφορίας λεωφορεία
Η Μπογκοτά έχει ανοίξει κυριολεκτικά νέους δρόμους σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με τη ίδρυση της TransMilenio, ενός από τα πιο επιτυχημένα δίκτυα ταχείας κυκλοφορίας λεωφορείων. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία κινούνται σε ξεχωριστές λωρίδες κυκλοφορίας, μειώνοντας το κόστος και ταυτόχρονα αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία μετακινείται το επιβατικό κοινό μέσα στην πόλη. Επίσης, από το 2000, στην πόλη εφαρμόζεται μια φορά τον χρόνο το πρόγραμμα “ημέρας χωρίς αυτοκίνητο”.
Ελσίνκι: Έξυπνη μετακίνηση μέσω κινητών
Το Ελσίνκι, από την άλλη, έχει φιλόδοξα σχέδια τη δημιουργία μίας υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας που θα συνδυάζει παροχές σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, στο Ελσίνκι, σχεδιάζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2025 μία εφαρμογή για κινητά και tablets που με χαμηλό κόστος πρόσβασης θα επιτρέπει στους πολίτες πολλές εναλλακτικές μετακίνησης με ποδήλατα, ταξί, πλοιάρια. Επίσης, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης (και πληρωμής) της μετακίνησης ή του ταξιδιού που επιθυμούν μέσα στη Φιλανδία, εύκολα και γρήγορα.
Σεούλ: Ελεύθερο Ίντερνετ σε κάθε γωνιά της πόλης
Η Σεούλ, που δικαίως θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, υπόσχεται το πιο γρήγορα ίντερνετ παγκοσμίως έως το 2017. Τότε, απ’ ό,τι έχει δεσμευθεί και η δημοτική αρχή της πόλης, θα υπάρχει ελεύθερο ίντερνετ σε κάθε σημείο της πόλης: από τις στάσεις λεωφορείων έως τους υπόγειους σταθμούς του Μετρό. Την ίδια στιγμή, η πόλη έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της οικονομίας και των επιχειρήσεων για ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Μέσω του ShareHub, μίας τεράστιας διαδικτυακής πλατφόρμας που συνδέει τους χρήστες με υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τις ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά προσφέρει και σεμινάρια για τους πολίτες.
Μιλάνο: Αποζημίωση σε όσους κυκλοφορούν με ποδήλατο
Στο Μιλάνο, μία μεγαλούπολη που έχει πληγεί σοβαρά από τις εκπομπές ρύπων, σχεδιάζεται ακόμη και το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι για να φτάνουν στις δουλειές τους με το ποδήλατο. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το μέτρο θα βασιστεί σε ένα γαλλικό πιλοτικό πρόγραμμα. Επίσης, η πόλη σκοπεύει να δημιουργήσει μία εφαρμογή, η οποία θα “παρακολουθεί” τους ποδηλάτες.
Σάο Πάολο: Όχι σε υπαίθριες διαφημίσεις
Το 2006, στο Σάο Πάολο απαγορεύθηκαν οι γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες, με μία απόφαση – σταθμό του δημάρχου Gilberto Kassab. Ήταν μία πραγματικά πρωτοπόρα κίνηση που βρήκε μιμητές και σ’ άλλες μεγαλουπόλεις με κορυφαία την… Τεχεράνη, όπου πέρσι “κατέβηκαν” θηριώδεις διαφημίσεις και για 10 μέρες αντικαταστάθηκαν με έργα τέχνης.
Πηγή: lifo.gr

Η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη του Νότου έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στις διατροφικές επιλογές των πολιτών.
Μπορεί όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΑΠΕ οι Έλληνες καταναλωτές να έχουν κάνει «στροφή» στη σαρδέλα και τον γαύρο, επιλέγοντας δηλαδή πιο οικονομικά ψάρια, όμως, κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica οι Ιταλοί καταναλωτές έχουν αφαιρέσει από το καθημερινό τραπέζι τους, φρούτα, κρέας και ακριβά ψάρια καθώς η κρίση τους έχει επηρεάσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν περιορίσει κατά 12,2% τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται το φαινόμενο του «food social gap», του κοινωνικού διατροφικού κενού, καθώς συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι αναγκάζονται να απορρίψουν τρόφιμα με υψηλό κόστος, όπως το κρέας και το ψάρι, ενώ για μερικές κατηγορίες πολιτών απαγορευτικά είναι ακόμα και τα ζυμαρικά. Έτσι, αυτομάτως, σχηματίζεται ένα κοινωνικό κενό ανάμεσα σε εκείνους και τις οικογένειες που η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει ακόμα έξοδα για τρόφιμα.
Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά που έχουν καταγραφεί το τελευταίο έτος, με 16,6 εκατ. Ιταλών (στο σύνολο του πληθυσμού που ξεπερνάει τα 60 εκατ. πολιτών σύμφωνα με στοιχεία του 2015), να έχουν ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος, 10,6 εκατ. πολιτών να έχουν ελαττώσει την κατανάλωση ψαριού, 9,8 εκατ. τα ζυμαρικά, 3.6 εκατ. τα φρούτα, 3.5 εκατ. τα λαχανικά.
Τα τελευταία επτά χρόνια δε, η δαπάνη για τρόφιμα έχει μειωθεί κατά 12,2%, αλλά στα νοικοκυριά με χαμηλές ετήσιες απολαβές το ποσοστό αυτό αγγίζει ακόμα και το 19,4%, ενώ ανάμεσα στους άνεργους το ποσοστό φτάνει ακόμα και το 28,4%.
«Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Το τραπέζι γίνεται με αυτό τον τρόπο ένα σημείο κοινωνικής ανισότητας από το οποίο θα προκληθούν σχετικές κοινωνικές επιπτώσεις: Ολοένα περισσότερες ασθένειες και παχυσαρκία», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Censis, Μασιμιλιάνο Βαλέρι.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Τζουζέπε Ντε Ρίτα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ιταλικό έντυπο πως μετά την κρίση «οι Ιταλοί είναι αναγκασμένοι να κάνουν επιλογές», εξηγώντας πως οι πολίτες έχουν θυσιάσει κάποιες αγορές από το σούπερ μάρκετ, αλλά δεν λένε «όχι» στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών ή στην εβδομάδα διακοπών για ολόκληρη την οικογένεια. Όσο για τις αγορές στα ρούχα, αυτές, όπως εξήγησε ο Ντε Ρίτα, γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από καταστήματα με οικονομικές λύσεις.



Τον χορό των αυξήσεων στα τσιγάρα άνοιξαν ήδη οι εταιρείες πριν καν μπουν οι νέοι φόροι οι οποίοι θα ισχύσουν από την πρωτοχρονιά του 2017.

Σύμφωνα με την Ημερησία η πρώτη εταιρεία που αύξησε τις τιμές της είναι η Παπαστράτος με αύξηση της τάξης των 20 λεπτών το πακέτο.
Μάλιστα πηγές από την εταιρεία επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή ήταν αναπόφευκτη καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για την απορρόφηση των ανατιμήσεων που θα φέρει ο νέος φόρος.

Η αύξηση αυτή δεν θα είναι η μόνη και η Παπαστράτος δεν θα είναι και η μόνη εταιρεία που θα αυξήσει την τιμή των πακέτων της.
Υπολογίζεται ότι οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν κοντά στα 0,40 ως 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

newsit.gr

Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Khalil Rafati πριν από 13 χρόνια σε τίποτα δεν προμήνυε αυτό που είναι σήμερα: δηλαδή ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας με τη δική του αλυσίδα καταστημάτων. Πριν από 13 χρόνια, ο Khalil Rafati περιπλανιόταν ως άστεγος στο Λος Άντζελες, ήταν εθισμένος στην ηρωίνη, ενώ ζύγιζε 72 κιλά. Σήμερα, είναι ιδιοκτήτης του SunLife Organics, μιας αλυσίδας καταστημάτων με χυμούς που έχει εξαπλωθεί από τη γενέτειρά του, το ηλιόλουστο Μαλιμπού, σε 6 περιοχές του Λος Άντζελες.
xristis-ximoi4_aftodioikisi
Τα καταστήματά του που προσφέρουν φρέσκους χυμούς έχουν γίνει γνωστά για τις ουρές των πελατών που σχηματίζονται σε αυτά για να αγοράσουν ροφήματα με ονομασίες όπως «Το ελιξήριο της ζωής» και ο «Ευτυχισμένος». Σε μόλις 5 χρόνια, ο Rafati, που είναι τώρα 46 ετών, έχει καταφέρει να μετατρέψει το πρώτο του κατάστημα, σε μια αυτοκρατορία χυμών, ενώ η ζωή του έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με 13 χρόνια πριν.
xristis-ximoi5_aftodioikisi
Η Ιστορία του Khalil Rafati
Παρουσιάζοντας την ιστορία του, η Daily Mail αναφέρει ότι όντας παιδί είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και όταν έφτασε σε νεαρή ηλικία στο Λος Άντζελες, νόμιζε πως όλα θα φτιάξουν.
xristis-ximoi_aftodioikisi
Αρχικά, έφτιαξε τη δική του επιχείρηση με σπορ αυτοκίνητα και είχε διάσημους πελάτες, αλλά το ένα έφερε το άλλο και μπήκε στον κόσμο των ναρκωτικών. Σύντομα εθίστηκε και το 2001 έφτασε σε ακραίο στάδιο κινδυνεύοντας να πεθάνει από υπερβολική δόση. Μέχρι το 2003 έζησε στη φυλακή, αλλά όταν βγήκε αποφάσισε να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του νηφάλιος, λαμβάνοντας βοήθεια από ένα κέντρο αποκατάστασης.
Η επιχειρηματική του καριέρα ξεκίνησε, όταν γυρνώντας στο Μαλιμπού έφτιαχνε χυμούς για το προσωπικό και τα άτομα που ζούσαν στο Κέντρο Αποκατάστασης.
xristis-ximoi1_aftodioikisi
«Ήταν γραφτό να ανανεώσω και να βοηθήσω τους ασθενείς», είπε στους Times και πρόσθεσε: «Και να τους δώσω δύναμη. Όταν βγαίνεις από το λήθαργο και είσαι νηφάλιος είναι σκληρό, ειδικά αν προέρχεσαι από μια μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών».
xristis-ximoi2_aftodioikisi
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο οι ασθενείς που αγάπησαν τους χυμούς του, αλλά η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο το Μαλιμπού. Τότε αποφάσισε δειλά να ανοίξει το πρώτο του μαγαζί. Ήθελε απλά «αγάπη, θεραπεία και έμπνευση» για όλους όπως λέει ο ίδιος, και τώρα αυτές οι τρεις λέξεις είναι γραμμένες στα ρούχα των εργαζομένων στα καταστήματά του. Όπως αποκαλύπτει τα συστατικά των χυμών του είναι πολύ αυστηρά επιλεγμένα και έχουν ως σκοπό να τονώνουν και να διατηρούν τον οργανισμό υγιή.
xristis-ximoi3_aftodioikisi
Ο ίδιος μιλάει για την ιστορία του και πώς κατάφερε από το μηδέν να γίνει ισχυρός επιχειρηματίας, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πώς όλα είναι δυνατά αν έχεις θέληση. Επιπλέον κύριο μέλημά του είναι να προσλαμβάνει νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ στον πολιτικό του αντίπαλο στην κούρσα για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Νικολά Σαρκοζί. «Για να τα καταφέρει το 2017 του χρειάζονται επιπλέον 20 εκατοστά», φέρεται να δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Journal du Dimache σχολιάζοντας το ύψος του πολιτικού του αντιπάλου. Ο Ζιπέ και ο Σαρκοζί θεωρούνται  οι επικρατέστεροι για το χρίσμα, αν και ο Ζιπε προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Figaro, ο Αλέν Ζιπέ εξασφαλίζει το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, έναντι 28% για τον Σαρκοζί. Στον δεύτερο γύρο ο Αλέν Ζιπέ φαίνεται να εξασφαλίζει το 62% των ψήφων. Πηγή: Closer



Μεγάλη κινητοποίηση από την αστυνομία – Εντοπίστηκαν οι δράστες

Θύμα κλοπής έπεσε η μητέρα του πρωθυπουργού, Αρίστη Τσίπρα ενώ βρισκόταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η κυρία Τσίπρα, είχε επισκεφθεί το Α’ Nεκροταφείο την περασμένη Παρασκευή και όταν αποχώρησε από αυτό, συνειδητοποίησε ότι έλειπε από την τσάντα της, το κινητό της τηλέφωνο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι της στο Διόνυσο, έσπευσε να ειδοποιήσει την ασφάλεια του γιου της για το γεγονός της κλοπής και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Φοβούμενοι ότι μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του πρωθυπουργού, άνδρες της ΕΥΠ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άρχισαν να αναζητούν το στίγμα του κινητού τηλεφώνου, το οποίο και εντόπισαν σε μονοκατοικία το απόγευμα της Κυριακής.

Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και από την επιχείρηση που ακολούθησε, διαπίστωσαν ότι δράστης της κλοπής ήταν ένας νεαρός Ρομά, ο οποίος είχε συστήσει συμμορία που έκλεβε κινητά τηλέφωνα έξω από νεκροταφεία και νοσοκομεία.

protothema.gr

Ασφυκτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση 160.000 στεγαστικών δανείων που έχει την εξής κρίσιμη ιδιομορφία: δανειολήπτες είναι οι εργαζόμενοι και δανειστής ο εργοδότης τους. Οι δανειακές τους σχέσεις, τα τελευταία χρόνια, ισορροπούν στο τεντωμένο σκοινί της κρίσης.
Πρόκειται για έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ).
Κανένα δάνειο δεν είναι «κόκκινο» καθώς οι δόσεις αποπληρώνονται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό. Εκχωρώντας αυτό το δικαίωμα, ο δανειολήπτης δεν μπορεί ούτε να… σκεφτεί να βάλει σε προτεραιότητα έξοδα διαβίωσης.
Εάν η δόση είναι 600 ευρώ, κάθε 15θήμερο βλέπει 300 ευρώ να έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημά του.
Ας μην προκαλέσει έκπληξη το -όχι γενικευμένο- φαινόμενο που περιγράφει η ΑΔΕΔΥ στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι να παίρνουν στο χέρι 150 ή 200 ευρώ τον μήνα.
Ούτε ακόμη ότι το 2006, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, τα 24.400 εξ αυτών τιτλοποιήθηκαν και εκχωρήθηκαν σε fund (Grifonas Finance No1 Plc) με έδρα το Λονδίνο που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Οι δανειολήπτες το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει τους φόβους τους μην τυχόν επαναληφθεί αυτή η πρακτική. Πρόκειται για δάνεια-«φιλέτα» με μηδενικό ρίσκο.
Το ιστορικό
Οπως περιγράφουν συνδικαλιστικά στελέχη, οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν μαζικά το ΤΠΔ, κυρίως λόγω της ασφάλειας που ένιωθαν σε σύγκριση με τις ιδιωτικές τράπεζες.
Τα δάνεια χορηγούνταν ουσιαστικά πάνω σε δύο άξονες. Πρώτος και βασικότερος: το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος (δάνειο ανάλογα με τις αποδοχές). Οροφή αποπληρωμής ήταν τα 30 χρόνια.
Επ’ αυτού, λαμβάνονταν υπόψη και ηλικιακά κριτήρια· πότε έβγαινε ο υπάλληλος στη σύνταξη, εν ολίγοις. Δεύτερος: η εμπορική αξία του σπιτιού.
Το ακίνητο υποθηκευόταν, ώστε ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης του υπαλλήλου (προοπτική με ελάχιστες πιθανότητες τότε), να υπάρχει πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα.
Τα δάνεια εξυπηρετούνται με σταθερό επιτόκιο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,5%-6,2% (μεσοσταθμικά 4,7%). Το ύψος του προσαρμοζόταν με βάση τις κατά καιρούς οικονομικές συνθήκες, εντός των ορίων που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ., το επιτόκιο είναι χαμηλότερο. Ο δανειολήπτης, πάντως, δεν είχε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του.
Η αφετηρία των αρνητικών εξελίξεων είναι κοινή με αυτήν της κρίσης. Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Με τις σημερινές συνθήκες, συμπληρώνουν, το δάνειο θα ήταν μικρότερο.
Το πρόβλημα άρχισε να «σκάει» επί θητείας Ευάγγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά προέβη σε μια ρύθμιση που αποδείχθηκε ότι δεν έδωσε λύση.
Το σοκ των επιλογών
Προσφέρθηκαν δύο επιλογές που, όπως εξηγούν άνθρωποι με εμπειρική γνώση του θέματος, ρύθμιζαν τη δόση, αλλά όχι το δάνειο. Η πρώτη ήταν η επιμήκυνση. Μείωνε ελάχιστα τη μηνιαία δόση, αλλά αύξανε το υπόλοιπο του δανείου.
Οι ίδιες πηγές περιγράφουν τα εξής ως παράδειγμα χαμηλού κεφαλαίου δανεισμού: με 10 χρόνια επιμήκυνση, σε ένα δάνειο 140.000 ευρώ 30ετούς περιόδου αποπληρωμής, με επιτόκιο 5%, η δόση έπεφτε από 820 στα 735 ευρώ, όμως προέκυπταν επιπλέον τόκοι περίπου 50.000 ευρώ, που ανέβαζαν το συνολικό όφελος από την αρχική πρόβλεψη των 270.000 ευρώ στην τελική των 320.000 ευρώ.
Η δεύτερη επιλογή της «ρύθμισης» ήταν η μείωση της δόσης στο μισό για 5 χρόνια – στο συγκεκριμένο παράδειγμα, από 820 στα 410 ευρώ. Από κει και πέρα υπήρχαν άλλες δύο επιλογές.
Από τη μία η εφάπαξ καταβολή των οφειλών που ανέβαλλε ο οφειλέτης (εν προκειμένω 24.600 ευρώ, ποσό που καθιστά τη λύση ανεδαφική), από την άλλη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών και προσμέτρησή τους στο συνολικό χρέος, το οποίο, ως αποτέλεσμα, διογκωνόταν περαιτέρω. Αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση: μεγαλύτερο υπόλοιπο χρέους, μικρότερα εισοδήματα λόγω περικοπών.
Να σημειωθεί ότι από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποκλείστηκαν οι 24.400 οφειλέτες των οποίων τα δάνεια είχαν ήδη εκχωρηθεί. Πηγαίνοντας στο ταμείο για ρύθμιση, έμαθαν ότι δεν χρωστούν πλέον στο ΤΠΔ, αλλά σε κάποιο ξένο fund!
Στις ρυθμίσεις εντάχθηκαν περίπου 95.000-96.000 δάνεια από τα 135.600 που είχαν τη δυνατότητα, δηλαδή το 70%, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ. Για όσους επέλεξαν τη «λύση» της 5ετίας, οι προθεσμίες λήγουν.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, σε μεγαλύτερο αδιέξοδο βρίσκονται υπάλληλοι που επέστρεψαν από τη διαθεσιμότητα και έχασαν την υπερβάλλουσα διαφορά που ελάμβαναν στον συνολικό μισθό, καθώς και συνταξιούχοι.
Ανάμεσά τους βρίσκονται οι περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν καθαρές αποδοχές 200 ευρώ.
Η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αφορά πρώτη κατοικία. Το θέμα, αυτή τη στιγμή, δεν συνδέεται με πλειστηριασμούς.
Παρ’ όλα αυτά, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο δέχεται καθημερινά επιστολές και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους εργαζόμενους.
Αναζητούν «χρυσή τομή» για ρύθμιση
Το πρόβλημα αναγνωρίζεται ως υπαρκτό από τη σημερινή Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ενημερώνοντας παράλληλα ότι έχει τεθεί στόχος να εφαρμοστεί νέα, ουσιαστική λύση στα μέσα Νοέμβρη, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης, χωρίς όμως οριζόντιες μεθόδους.
Οπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.», η «χρυσή τομή» που θα αναζητηθεί είναι να επιστραφούν τα κεφάλαια στο Ταμείο και ταυτόχρονα οι δόσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με το οφειλόμενο ποσό να οδηγείται παράλληλα στο «κλείσιμο».
Τονίζουν ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο θα εντάξει το θέμα στη γενικότερη πολιτική του.
Οι ρυθμίσεις επιδιώκεται να είναι κατά το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένες, εμπεριέχοντας ενδεχομένως και αλγόριθμους με κοινωνικές παραμέτρους, στην κατεύθυνση να διευκολυνθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών είναι εφικτό, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου.
Το δόγμα του Ταμείου είναι: «Να πληρώσει ο δανειολήπτης αυτό που μπορεί και ταυτόχρονα να μειώσει το δάνειό του».
Ως προς τις δόσεις, θα εξεταστεί τι μπορεί να καταβάλλει κάποιος σύμφωνα με τα πραγματικά καθαρά εισοδήματά του, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης και των φορολογικών του δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.
Ως προς το δάνειο, θα επιλεγεί αρχικά μια μικρή επιμήκυνση, εάν χρειαστεί θα ακολουθεί δραστική μείωση επιτοκίου και εάν προκύψει ότι μεγάλο είναι το οφειλόμενο κεφάλαιο και όχι το επιτόκιο, τότε θα εφαρμοστεί ένα πρόσκαιρο «πάγωμα», ώστε να εξυπηρετείται το υπόλοιπο με βάση το μειωμένο επιτόκιο και την επιμήκυνση.
Στο Ταμείο υπολογίζουν ότι χρήζουν ρύθμισης περίπου 120.000 δάνεια. Από αυτά, ανάγκη δραστικής μείωσης επιτοκίου (μεσοσταθμικά στο 2,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) έχει το 50% των δανείων, εκ των οποίων το 1/3 θα χρειαστεί «πάγωμα» κεφαλαίου.
Για το υπόλοιπο 50%, υπάρχει η λογική επιστροφής επιτοκίων επί του κεφαλαίου, στο 1% μεσοσταθμικά, με βούληση να συμπεριληφθούν και τιτλοποιημένα δάνεια.
Πηγή: efsyn.gr

Έτοιμη να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ η υποψήφια των Δημοκρατικών ξεκίνησε ήδη στο παρασκήνιο προετοιμάζει την ομάδα με την οποία θα μπει στον Λευκό Οίκο.

«Δεν είναι αλαζονική. Είναι επιμελής. Προετοιμάστηκε για τα ντιμπέιτ. Τώρα, ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος», είπε ανώνυμα στο CNN υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών κοντά στην Κλίντον.

Την ίδια στιγμή η υποψήφια των Δημοκρατικών δείχνει να «έχει το πάνω χέρι» έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, ένα προβάδισμα που αναμένεται να παγιώσει χάρη στις ψήφους από την πρόωρη ψηφοφορία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους την καθοριστικής σημασίας πολιτεία της Φλόριντας.

Οι ψηφοφόροι στο Σικάγο, την Ουάσιγκτον, το Σάρλοτ, το Μαϊάμι ή το Λας Βέγκας μπορούν να προσέρχονται στα ειδικά εκλογικά κέντρα και να εναποθέσουν την ψήφο τους στις κάλπες, μια δυνατότητα που παρέχεται ολοένα και περισσότερο κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Οι ψήφοι δεν θα καταμετρηθούν παρά την Τρίτη 8η Νοεμβρίου, την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

Τριάντα επτά από τις 50 αμερικανικές πολιτείες προτείνουν στους πολίτες την ατομική πρόωρη ψηφοφορία έως την ημέρα των εκλογών και όλες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Συνολικά το 2012, το 1/3 των ψηφοδελτίων είχε κατατεθεί εκ των προτέρων, σύμφωνα με το γραφείο καταμέτρησης. Το ρεκόρ αναμένεται να σπάσει φέτος, προβλέπει το στρατόπεδο της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, που βάζει τα δυνατά του για να κινητοποιήσει τους διστακτικούς ψηφοφόρους.

«Πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριντα θα μπορούσαν να κριθούν πριν από την 8η Νοεμβρίου» εκτίμησε πρόσφατα ο Ρόμπι Μουκ, διευθυντής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι πρώτες πληροφορίες, που βασίζονται σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στην πολιτική ταυτότητα των ψηφοφόρων που έχουν ήδη ψηφίσει, δείχνουν να δίνουν ένα προβάδισμα στους Δημοκρατικούς στην Φλόριντα και στη Νεβάδα, δύο από τις πλέον κρίσιμες πολιτείες των εκλογών, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση.

Μέχρι σήμερα, έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Μακντόναλντ στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

«Είναι ένα καλό πράγμα να κάνει κανείς» δήλωσε η Χάνα Ουάιντλους, 61 ετών, η οποία ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Σικάγο, όπου άλλοι 20 συμπολίτες της περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η έναρξη της πρόωρης ψηφοφορίας εξηγεί την έντονη παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον στην Φλόριντα, όπου τα εκλογικά κέντρα έχουν ανοίξει εδώ και ημέρες.

«Έχουμε μείνει πίσω» αναγνώρισε η Κελιάν Κονγουέι, διευθύντρια της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στις σκληρές δηλώσεις και κατήγγειλε τα τεχνάσματα των δημοσκόπων, προς όφελος, σύμφωνα με τον ίδιο, των Δημοκρατικών.

«Η αλήθεια, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κερδίζουμε» επισήμανε σε μια συνάντηση που είχε με αγρότες στο Μπόιντον Μπιτς και καταδίκασε «το σύστημα νοθείας για το οποίο μιλάω από την αρχή της εκστρατείας».

Εκτός του Οχάιο, της Αϊόβα και των συντηρητικότερων Πολιτειών, οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ψηφοφόροι που παραμένουν αναποφάσιστοι κλίνουν προς την Χίλαρι Κλίντον.

Σε εθνικό επίπεδο, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συγκεντρώνει ποσοστό 45% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% για τον Ντόναλντ Τραμπ και 6% για τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον. Συγκριτικά, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2012 οι δημοσκοπήσεις ήταν αμφίρροπες στην αναμέτρηση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!