Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016


Ο ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ και ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ πρόκειται να συναντηθούν ξανά σε νέα ταινία με θέμα τη ζωή του καρτουνίστα και μουσικού Τζον Κάλαχαν.

Η ταινία με τίτλο «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Κάλαχαν, ο οποίος σε ηλικία 21 ετών έμεινε τετραπληγικός μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τα σκίτσα του έγιναν μία μορφή θεραπείας. Για δεκαετίες το έργο του Κάλαχαν προκάλεσε αντιδράσεις για τα θέματα που πρόβαλε μέσα από τις γελοιογραφίες του και αντιμετώπισε πολλές φορές μποϊκοτάζ στη γενέτειρά του, το Πόρτλαντ.

Τα έργα του δημοσιεύονταν στα περιοδικά New Yorker, Penthouse και Playboy έως τον θάνατό του το 2010.

Το Χόλιγουντ προσπαθούσε να μεταφέρει την ιστορία του Κάλαχαν στον κινηματογράφο από τότε που εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του το 1989. Ενδιαφέρον για τον ρόλο εκδήλωνε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο εκλιπών Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Οι Φίνιξ και Βαν Σαντ προσπάθησαν να συνεργαστούν, επί χρόνια, μετά τη μαύρη κωμωδία «To Die For» του 1995, στην οποία πρωταγωνίστησε ο νεαρός τότε ηθοποιός και έγινε δημοφιλής. Οι δυο τους παραλίγο να δώσουν τα χέρια με πιο πρόσφατη την ταινία του Βαν Σαντ «Sea of Trees», στην οποία τελικά πρωταγωνίστησε ο Μάθιου Μακόναχι.

Ο Χοακίν Φίνιξ, επίσης, θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Μαρία Μαγδαληνή» της κινηματογραφικής εταιρείας Weinstein Co, στην οποία θα υποδυθεί τον Ιησού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσκεψη στον χώρο προσελήνωσης του «Απόλλων 17» σχεδιάζεται στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης ιδιωτικής διαστημικής αποστολής.

Σύμφωνα με το BBC, γερμανική ομάδα επιθυμεί να στείλει στη Σελήνη δύο οχήματα για να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος που αφέθηκε πίσω κατά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Η ομάδα, ονόματι PT Scientists, είναι μια από 16 ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό Google Lunar X-Prize και έχει υπογράψει συμφωνία με την Spaceflight Inc για να εξασφαλίσει θέση σε εκτόξευση.

Το X-Prize θα βραβεύσει τις πρώτες ομάδες με ιδιωτική χρηματοδότηση που θα καταφέρουν να προσεληνώσουν ένα όχημα το οποίο θα καταφέρει να ταξιδέψει πάνω από 500 μέτρα και να στείλει πίσω στον πλανήτη μας εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Οι PT Scientists συνεργάζονται με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi στον τομέα των ηλιακών οχημάτων- rover, που θα είναι σε θέση να στείλουν πίσω βίντεο HD. Τα οχήματα αναμένεται να προσεληνωθούν 3-5 χλμ από το σημείο προσελήνωσης του «Απόλλων 17» και μετά να πλησιάσουν το σεληνιακό όχημα σε απόσταση 200 μέτρων, για να το επιθεωρήσουν από μακριά.
Σ
ημειώνεται πως οι κανονισμοί της NASA αναφέρουν πως οι όποιες αποστολές πρέπει να προσεληνώνονται τουλάχιστον 2 χλμ μακριά από χώρους ιστορικής κληρονομιάς της διαστημικής υπηρεσίας και να μην πλησιάζουν περισσότερο από 200 μέτρα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς.

Οι κάμερες του ρόβερ θα είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος και πώς τα έχει βγάλει πέρα στις αντίξοες συνθήκες της Σελήνης- περιλαμβανομένων ζημιών από μικρο-μετεωρίτες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Σελένα Γκόμεζ ήταν η διάσημη με τους περισσότερους followers στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram το 2016, με 103 εκατομμύρια διαδικτυακούς φίλους –όπως γνωστοποίησε ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης– εκθρονίζοντας ένα άλλο είδωλο της ποπ μουσικής, την Τέιλορ Σουίφτ.

Η καλλιτέχνιδα, ηλικίας 24 ετών, πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα φέτος, κυρίως εξαιτίας της περιοδείας της που ανέβαλε λόγω της κατάθλιψης που είχε ως απόρροια της μάχης της εναντίον της αυτοάνοσης νόσου του «λύκου», η οποία την υποχρέωσε να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες.

Η Σελένα Γκόμεζ έβαλε επίσης φωτιά στο Instagram καθώς επιδόθηκε σε μια σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών με τον πρώην της φίλο, τον Καναδό τραγουδιστή Τζάστιν Μπίμπερ.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια έχει δημοσιεύσει τις 8 από τις 10 πιο «αγαπημένες» φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει διάσημοι στο Instagram φέτος και τα 7 από τα 10 πλέον δημοφιλή βίντεο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πιο αγαπημένη φωτογραφία της Γκόμεζ συγκέντρωσε 5,9 εκατομμύρια «likes». Σε αυτήν ποζάρει προφανώς, κρατώντας ένα μπουκάλι αναψυκτικού.

Στα τέλη Νοεμβρίου, στην τελετή των American Music Awards απευθύνθηκε στους θαυμαστές της και αναφέρθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα»:

«Δεν θέλω να βλέπω τα σώματά σας στο Instagram. Θέλω να βλέπω ό,τι υπάρχει εκεί» είχε τονίσει δείχνοντας με το χέρι την καρδιά της.
Η Σελένα Γκόμεζ εκθρόνισε μια άλλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια από την κορυφή των social media: την Τέιλορ Σουίφτ, που καταμετρά 93,6 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Ακολουθεί η ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε με 89,6 εκατομμύρια φίλους και η Μπιγιονσέ (88,9. Κατόπιν η Κιμ Καρντάσιαν και η ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Αρκτική έχει χάσει σχεδόν το 95% της κάλυψης παλαιότερου πάγου της από το 1984, σύμφωνα με τη NASA.

Ο πάγος στην Αρκτική μεγαλώνει και συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, και αποτελείται από εποχιακό και μακροχρόνιο πάγο πολλών ετών. Ο «αιώνιος» θαλάσσιος πάγος που έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών τείνει να είναι πιο παχύς και λιγότερο ευάλωτος στη θερινή τήξη από ό,τι ο νεότερος εποχιακός πάγος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στη NASA, η περιοχή της Αρκτικής που καλύπτεται από πάγους θάλασσας τουλάχιστον τεσσάρων ετών μειώθηκε από 1,86 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Σεπτέμβριο του 1984, σε 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το Σεπτέμβριο το 2016.

Οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας φτάνουν την ελάχιστη τιμή τους κάθε Σεπτέμβριο. Τα επίπεδα πάγων της Αρκτικής το Σεπτέμβριο μειώνονται τώρα σε ποσοστό 13,3% ανά δεκαετία, σε σχέση με το μέσο όρο 1981-2010.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική επηρεάζουν το μόνιμο στρώμα πάγου και χιονιού, καθώς και την ποσότητα των θαλάσσιων πάγων, που φέτος ήταν στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.

Ενδεικτικά, ο κανονικός ετήσιος μέσος όρος στο Σβάλμπαρντ, μιας ομάδας νησιών στο μέσο μεταξύ του Βόρειου Πόλου και της ηπειρωτικής Νορβηγίας, είναι -6,7 βαθμοί Κελσίου, και η θερμότερη χρονιά μέχρι τώρα ήταν το 2006, όταν η μέση θερμοκρασία στο Σβάλμπαρντ ήταν -1,8 βαθμοί. Τώρα, κάθε ένας από τους τελευταίους 73 μήνες ήταν θερμότερος από το μέσο όρο, και το φετινό έτος είχε μέσο όρο θερμοκρασίας σχεδόν μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: naftemporiki.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: AP Photo/M. Spencer Green
Οι φόνοι στο Σικάγο έχουν ήδη ξεπεράσει τους 700 φέτος, δήλωσε η αστυνομία χθες, καθώς μια έξαρση σε πράξεις βίας στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των θανάτων στο ψηλότερό τους σημείο μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες.
Τον Νοέμβριο έγιναν 77 φόνοι, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγου, ανεβάζοντας τον αριθμό των φόνων από την αρχή του χρόνου στους 701 έως τώρα.
Οι φόνοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά 55% από την ίδια εποχή πέρσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΤ Φρανκ Τζιανκαμίλι. Το ποσοστό φόνων είναι το ψηλότερο που έχει παρατηρηθεί από το 1998, όταν σκοτώθηκαν 704 άτομα, και το 1997, όταν σκοτώθηκαν 761 άτομα.
Ο αριθμός των φόνων στο Σικάγο - πόλης 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων - ξεπερνά τους αντίστοιχους φόνους στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία από τις αστυνομικές διευθύνσεις των δύο πόλεων. Και οι δύο αυτές πόλεις έχουν αρκετά μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων από το Σικάγο.
Το μεγαλύτερο μέρος των βίαιων επεισοδίων στο Σικάγο διεξάγεται στις φτωχές δυτικές και νότιες συνοικίες της πόλης.
"Αυτές αποτελούν ζώνες ανθρώπινης καταστροφής. Και πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου θα χρειαστεί να χτίσουμε υποδομές για να βελτιώσουμε τις κοινότητες", δήλωσε ο Ουίλιαμ Χολ, 32, ιερέας στην περιοχή και ιδρυτής της οργάνωσης Acts of Love Campaign, που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στο Σικάγο.
Η εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης έχει πληγεί λόγω μιάς σειράς ευρέως δημοσιευμένων επεισοδίων, κυρίως τον θάνατο με πυροβολισμό του Λακάν Μακ Ντόναλντ, ενός μαύρου εφήβου, από έναν λευκό αστυνομικό. Στον αστυνομικό Τζέισον Βαν Ντάικ, ο οποίος πυροβόλησε τον Μακ Ντόναλντ 16 φορές, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ανθρωποκτονίας.
Μετά τον φόνο του Μακ Ντόναλντ, ο δήμαρχος Ραμ Εμάνουελ, που εκτίει τη δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος, υιοθέτησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει ριζικά την αστυνομική δύναμη η οποία βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από την κυβέρνηση για να εξακριβωθεί εάν παραβαίνει συστηματικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.
Η αστυνομία του Σικάγου δήλωσε επίσης πως υπήρξαν 316 επεισόδια που αφορούσαν πυροβολισμούς μέσα στον Νοέμβριο, και 389 θύματα. Ο αριθμός των όπλων που έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του χρόνου ως και τον Νοέμβριο ήταν σχεδόν 8.000, ή κατά 20% περισσότερα από το ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ οι συλλήψεις που αφορούσαν οπλοφορία αυξήθηκαν επίσης κατά 8%.
"Τα επίπεδα της βίας που έχουμε δει φέτος σε μερικές από τις κοινότητές μας είναι εντελώς απαράδεκτα", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Έντι Τζόνσον σε δήλωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

MYCENAE WARRIOR
Ο Δαν, σύμφωνα με τη «Γένεση», ήταν ένας από τους 12 γιους του Ιακώβ, με μητέρα τη Βαλά. Ο ίδιος και η φυλή του δεν είναι από τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» της Παλαιάς Διαθήκης, ωστόσο, σύμφωνα με γραφόμενα, φαίνεται ότι η εν λόγω φυλή του Ισραήλ ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη, ίσως και η δεύτερη μεγαλύτερη κάποια στιγμή. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Δαν ήταν το ένα από τα δύο παιδιά της Βαλά, η οποία με τη σειρά της ήταν θεραπαινίδα της συζύγου του Ιακώβ, Ραχήλ. Κάποιοι εκτιμούν πως αυτό υποδεικνύει πως ο Δαν και ο αδελφός του, Ναφταλί, ενδεχομένως να μην ήταν ακριβώς ισραηλιτικών ριζών- και η διαφορετικότητα της φυλής αυτής για την οποία ο Μωυσής κάποια στιγμή είχε προφητεύσει πως θα εξορμήσει από τη Βασάν, σαν ένα μικρό λιοντάρι, έχει αποτελέσει θέμα αναλύσεων και συζητήσεων από ακαδημαϊκούς, μελετητές της Βίβλου κ.ο.κ.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποιες θεωρίες οι οποίες συνδέουν αυτά που περιγράφονται στη Βίβλο και τους λαούς της με την ιστορία και τους λαούς του ελλαδικού χώρου: Στοιχεία γραφής έχουν βρεθεί τα οποία διασυνδέουν τους «παραδοσιακούς» εχθρούς των Ισραηλιτών, τους Φιλισταίους, με τους Μινωίτες, με κάποιους να εκτιμούν πως οι Φιλισταίοι ήταν Μινωίτες άποικοι που είχαν εγκατασταθεί στην Παλαιστίνη. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως το «Δαν» θυμίζει κάπως τους «Δαναούς»- τον χαρακτηρισμό που συναντάται στον Όμηρο, αλλά και σε άλλα πανάρχαια κείμενα και επιγραφές, για τα ελληνικά φύλα που κατοικούσαν στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων. Και υπό αυτή την έννοια, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που υποδεικνύουν ότι οι «Δανίτες» ενδεχομένως να προέκυψαν από μισθοφόρους που προέρχονται από το Αιγαίο και τη Συρία, και ήταν κάποτε στην υπηρεσία των Αιγυπτίων.
Οι γιοι του Δαν
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, σύμφωνα με τη Βίβλο, όταν οι Ισραηλίτες κατέκτησαν τη Χαναάν, η γη της χωρίστηκε ανάμεσα στις φυλές, εξαιρουμένης της φυλής του Δαν. Δυσαρεστημένοι, οι Δανίτες κατευθύνθηκαν προς τον βορρά, όπου κατέκτησαν και κατέστρεψαν την πόλη του Λαΐς ή Λεσέμ, την οποία ξανάχτισαν και της έδωσαν το όνομα του προπάτορά τους, Δαν.
Το Τελ ελ Καντί (γνωστό σήμερα ως Τελ Νταν) έχει ταυτοποιηθεί στο παρελθόν ως η βιβλική πόλη του Δαν, και πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως μία μεγάλη συνοικία του 12ου-11ου αιώνα πΧ που δείχνει σαφείς επιρροές από τον χώρο του Αιγαίου, ενισχύοντας τη θεωρία περί Δανιτών- Δαναών. Άλλες θεωρίες συνδέουν τους Δανίτες με το μυστηριώδες βασίλειο Ντανούνα (αναφέρεται σε αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν στην Τουρκία) ή το Ντενιέν, μία φυλή επιδρομέων που ανήκε στους «Λαούς της Θάλασσας». Επίσης, υπάρχει και μια άλλη θεωρία: Πως Δαναοί, Δανίτες, Ντενιέν και Ντανούνα ήταν ένα και το αυτό.
Η πόλη του Δαν
Η πόλη χτίστηκε σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στους νότιους πρόποδες του υψηλότερου βουνού του υψωμάτων Γκολάν. Για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής, πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύφορη περιοχή, η οποία μάλιστα βρισκόταν σε σημαντική θέση πάνω στον δρόμο – εμπορική οδό που συνέδεε την Τύρο με τη Δαμασκό. Οι πρώτοι οικισμοί εκεί δημιουργήθηκαν πριν 7.000 χρόνια, στη Νεολιθική Περίοδο, Κατά τα μέσα της Εποχής του Χαλκού, το 2000 πΧ, ήταν μια ακμάζουσα πόλη, ενώ κατά τα τέλη της συνδεόταν εμπορικά με κράτη και πόλεις στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων η Σιδώνα, η Τύρος, η Αίγυπτος, η Κύπρος - και φυσικά οι Μυκηναίοι στην Ελλάδα.
Οι δεσμοί της Λαΐς με το Αιγαίο φαίνονται στενοί, καθώς ανάγονται ακόμα και στον 14ο πΧ αιώνα. Σε τάφο στην περιοχή (χτισμένο στο πρότυπο τάφων στην Κύπρο και τη Συρία) βρέθηκαν αντικείμενα που, όπως αποδείχτηκε μέσω χημικής ανάλυσης, προέρχονταν από την Αργολίδα. Ακόμη, βρέθηκαν σε σπίτια πιθάρια, εδώλια και άλλα τελετουργικά αντικείμενα προερχόμενα από το Αιγαίο, τη Συρία και την Αίγυπτο. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, με τους κατοίκους της να αποτελούν ένα αμάλγαμα κουλτουρών- φέρνοντας τις συνήθειες, τις παραδόσεις, τα όπλα και τις θρησκείες τους στην πόλη. Ωστόσο, κάποια ευρήματα φαίνονται να υποδεικνύουν πολύ στενούς δεσμούς με την Κύπρο και νησιά του Αιγαίου (πχ Μήλος), όπως συμβαίνει και με ευρήματα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους των Φιλισταίων. Σημειώνεται πως οι πρώτες ανασκαφές στο Τελ Νταν άρχισαν το 1966 και συνεχίστηκαν ως το 1999, οπότε και σταμάτησαν για να συνεχιστούν ξανά αργότερα, από τον Dr. Ντέιβιντ Ιλάν του Hebrew Union College, ο οποίος άρχισε κάποια στιγμή να υποψιάζεται ότι ενδεχομένως μια παλιά θεωρία, των Μάικλ Αστούρ και Γιγκάλ Γιαντίν, σύμφωνα με την οποία οι Δανίτες προήλθαν από το Αιγαίο, να έχει βάση.
Σε κάποια από τα σκεύη που βρέθηκαν από αρχαιολόγους υπάρχουν απεικονίσεις πουλιών όπως σε ευρήματα στο Αιγαίο, καθώς και παρόμοια στυλ σε διάφορα αντικείμενα. Κατά τον Ιλάν, αυτό υποδεικνύει παρουσία ανθρώπων από το Αιγαίο- πιθανώς Δαναών. Αν και προφανώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δεδομένων των πολύ ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Δανιτών και του Αιγαίου, ο Ιλάν εκτιμά πως η θεωρία των Αστούρ και Γιαντίν ήταν σωστή: Η φυλή του Δαν προήλθε, τουλάχιστον εν μέρει, από τους Ντενιέν/ Ντανούνα/ Δαναούς των ακτών του Αιγαίου. Και μάλιστα, τονίζει ότι ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της Παλαιάς Διαθήκης ήταν Δανίτης: Ο λόγος για τον Σαμψών.
Σαμψών ο Έλληνας;
«Ο πιο διάσημος Δανίτης της Βίβλου είναι ο Σαμψών, που αποτελεί χαρακτηριστικό αρχέτυπο Έλληνα ήρωα: Είναι πολύ δυνατός, η δύναμή του προκύπτει από τα μακριά μαλλιά του, λέει αινίγματα και συναναστρέφεται Φιλισταίες» λέει ο Ιλάν. Επίσης, ενδείξεις υπάρχουν και αλλού στην Παλαιά Διαθήκη, όπου αναφέρεται πως οι Δανίτες ήταν η μόνη φυλή του Ισραήλ που είχε πλοία, και επίσης δεν βοήθησαν τον Κριτή Μπαράκ εναντίον του Σισέρα, στρατιωτικού ηγέτη των Χαναναίων. Γενικότερα, στο βιβλίο των Κριτών φαίνεται να υποδεικνύεται πως οι Δανίτες ήταν από αλλού και διέφεραν από τις άλλες φυλές.
Σε κάθε περίπτωση, αν μισθοφόροι από το Αιγαίο έφτασαν κάποια στιγμή στη Δαν, θα προσελήφθησαν εύκολα, και οι εργοδότες τους θα ήταν οι Αιγύπτιοι επικυρίαρχοι της Χαναάν, που θα επεδίωκαν να τους χρησιμοποιήσουν για τη διατήρηση της τάξης στην περιοχή.
Αρχαιολογικά ευρήματα που να υποδεικνύουν πως η Χαναάν ήταν υπό τον έλεγχο – ή έστω, την ισχυρή επιρροή- των Αιγυπτίων έχουν βρεθεί πολλά στο Ισραήλ. Οι Αιγύπτιοι άρχισαν τις επιδρομές στα εδάφη της Χαναάν για λεηλασίες και σκλάβους τον 15ο πΧ αιώνα, αν και υπήρξε μία ανάπαυλα τον 14ο αιώνα, περίοδο αστάθειας στην Αίγυπτο, κατά την οποία οι Χετταίοι αναδείχθηκαν σε μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Για αυτόν τον λόγο, τον 13ο πΧ αιώνα, οι Αιγύπτιοι φαίνεται να άλλαξαν την πολιτική τους: Αντί για ηγέτες- υποχείρια, δημιούργησαν ένα δίκτυο οχυρών και διοικητικών κέντρων στη Χαναάν, απέναντι στην απειλή των Χετταίων. Στην Τελ Νταν βρέθηκαν αιγυπτιακά σκεύη, όπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ο Ιλάν θεωρεί πως η Λαΐς (Δαν) ήταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο για ένα μεγάλο μέρος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
samson bible
Ωστόσο, αυτά τα φυλάκια της αυτοκρατορίας των Αιγυπτίων δεν ήταν επανδρωμένα μόνο με Αιγυπτίους, θεωρεί ο Ιλάν: Για τη φύλαξή τους χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες πολεμιστές από το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Συρία, την Ανατολία (σημερινή Τουρκία) , τη Λιβύη, τη Νουβία και άλλες περιοχές. Σαν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους, αυτοί οι πολεμιστές υπηρετούσαν τον θρόνο της Αιγύπτου για όλη τη ζωή τους- και σαν τους λεγεωνάριους, στο τέλος της υπηρεσίας τους ανταμείβονταν με γη. Το σύστημα αυτό είχε πλεονεκτήματα για τους Αιγυπτίους, καθώς οι ξένοι αυτοί πολεμιστές δεν είχαν πίστη στους τοπικούς πληθυσμούς, επιτρέποντας έτσι την εδραίωση μιας «αιγυπτιακής ειρήνης». Αυτό, κατά τον Ιλάν, θα εξηγούσε το πολύχρωμο «ψηφιδωτό» των ευρημάτων στην Τελ Νταν (όσον αφορά στην προέλευσή τους, από το Αιγαίο, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Κύπρο και αλλού). Οι ξένοι αυτοί πολεμιστές προφανώς νυμφεύτηκαν ντόπιες Χαναναίες- και τα παιδιά τους ήταν κάτι νέο.
Όταν στα τέλη του 12ου πΧ αιώνα ο πολιτισμός κατέρρευσε στη Μέση Ανατολή, οι Αιγύπτιοι αποσύρθηκαν από τη Χαναάν- οι μισθοφόροι τους ωστόσο παρέμειναν. Ο Ιλάν πιστεύει πως αυτοί που έμειναν πίσω, στην Τελ Νταν, δημιούργησαν μια κοινωνία- αμάλγαμα διαφορετικών κουλτουρών, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για τους Δανίτες της Βίβλου.
Έχεις Facebook Messenger; Τώρα μπορείς να παίξεις Pac-Man!
Αν έχετε προφίλ στο Facebook και είστε από αυτούς που κάποτε… ξημεροβραδιάζονταν στα ουφάδικα παίζοντας Pac-Man και Space Invaders, ή έστω από αυτούς που τα ανακάλυψαν αργότερα και τα λάτρεψαν, θα ενθουσιαστείτε με τη σημερινή ανακοίνωση του κοινωνικού δικτύου!

Το Facebook, λοιπόν, επιτρέπει πλέον στους χρήστες του να παίζουν δημοφιλή παιχνίδια όπως το Pac-Man, το Space Invaders, το Galaga και το Arkanoid μέσω της εφαρμογής Facebook Messenger.

Ο χρήστης μπορεί στη μέση μίας συνομιλίας με κάποιον φίλο του στο Facebook Messenger να επιλέξει ένα από τα 17 διαθέσιμα παιχνίδια και να αρχίσει να παίζει, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει τους φίλους του σε μία κόντρα.

Το feature αυτό είναι ήδη διαθέσιμο σε 30 χώρες (θα ακολουθήσουν και άλλες), και περιλαμβάνεται στις τελευταίες εκδόσεις του Facebook Messenger για Android και iOS.
Στάθης Ψάλτης: Δεν ήμουν ποτέ άπιστος, το ξέρανε και οι τέσσερις
Ο Στάθης Ψάλτης μπορεί να μην ήταν ποτέ το sex symbol των 80ς (όπως ο Πάνος Μιχαλόπουλος) αλλά οι γυναίκες τρελαίνονταν για αυτόν και η φήμη του ως «γυναικά»  τον ξεπερνούσε.
Ο πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός αποκάλυψε πολλά για την ερωτική του ζωή, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Υou. Ο Στάθης Ψάλτης δήλωσε «πιστός», αν και τα είχε παράλληλα με 4 γυναίκες.
«Δεν έχω απιστήσει ποτέ γιατί όταν ήμουν με 3-4 γυναίκες μαζί εκείνες το ήξεραν! Τους το έλεγα ότι εγώ είμαι μ’ εσένα και μ’ εσένα και μ’ εσένα. Φαντάσου ότι έχει τύχει να βγούμε όλοι μαζί και έλεγα: «Σήμερα θα βγω με την Άννα» και έφευγα. Αυτό δεν είναι απιστία, γιατί ήμουν ειλικρινής» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ηθοποιός, επίσης, αποκάλυψε πως δεν είναι πια ερωτευμένος με την γυναίκα του αλλά δεν θα έλεγε όχι σε ένα δεύτερο παιδί.
Έχετε κάνει και δεύτερο γάμο και χωρίσατε και μετά κάνατε και τρίτο. Εγώ βλέπω τη σύζυγό σας να σας κοιτάζει μέσα στα μάτια και να λιώνει. Ισχύει και για σας το ίδιο;
Θα ήμουν ψεύτης αν σου έλεγα ότι δεν είμαι και εγώ ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Είμαστε 20 χρόνια μαζί, υπάρχει αγάπη.
Ένα δεύτερο παιδί δεν θα θέλατε να κάνετε;
Εμείς δεν παντρευτήκαμε για να κάνουμε παιδί, αλλά γιατί ο ένας ήταν ερωτευμένος με τον άλλον. Αν έρθει το παιδί καλώς να έρθει, αν όχι, πάλι καλώς να μην έρθει. Ουαί κι αλίμονο κάποιοι που ψευτοερωτεύονται για να κάνουν ένα παιδί και μετά χωρίζουν.
720250924fbd2eb8b18df44a1feffa14
Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη Αγορά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, στο Δημααρχείο Θεσσαλονίκης!
720250924fbd2eb8b18df44a1feffa14
Στη διάρκεια της διήμερης διοργάνωσης, που υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, επιχειρήσεις, σύλλογοι και παραγωγοί θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο κοινό και θα δώσουν τη δυνατότητα γευστικών δοκιμών στους επισκέπτες.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, μεταξύ άλλων, η chef Στέλλα Σπανού, θα παρουσιάσει τη διαδικασία παρασκευής της χριστουγεννιάτικης κρεατόπιτας και τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή της παραδοσιακής κολοκυθόπιτας Μακεδονίας. Η pastry chef και μέλος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Κάκου, θα παρασκευάσει χειροποίητα κουλουράκια στο workshop μαγειρικής που θα στηθεί στο χώρο.
Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά θα είναι ανοιχτή, κατά τις ώρες 11.00 έως 17.00 
Οι δηλώσεις συμμετοχής για επιχειρήσεις και παραγωγούς θα γίνονται δεκτές έως την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 9.00-15.00, στο τηλέφωνο 2313318215 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: foodfestival@thessaloniki.gr

Αξιολόγηση που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε “μηχανισμό συμμόρφωσης” των δημοτικών υπαλλήλων, συγχώνευση και κατάργηση φορέων αλλά και κινητικότητα με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, συμφωνα με τα όσα εξήγγειλε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε ουσιαστικούς τρόπους αξιολόγησης τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών ακόμη και κατευθείαν από τους πολίτες εισάγοντας καινοτόμα εργαλεία μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Θέλω για τους δήμους σύγχρονα οργανογράμματα με σαφή περιγράμματα θέσεων εργασίας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Και πρόσθεσε: “Αυτή η αξιολόγηση, θέλω να το τονίσω, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγεί σε απολύσεις. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα τη επιβράβευσης στο δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του γι’ αυτούς δε τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά του θα υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης”, πρόσθεσε, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας λιγότερο γραφειοκρατικού με τη συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και κυρίως απλοποίηση στη διαδικασια λήψης αποφάσεων”

Ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεση η κινητικότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας εκφράζοντας και τις θέσεις των δημάρχων της ΝΔ, ότι στις μετακινήσεις υπάλληλων πρέπει να «έχει άποψη και ο φορέας προέλευσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι το σύστημα κινητικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που σχεδίασε η ΝΔ. “Αναφορικά με την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων τυποποιούμε και διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων εσωτερικών υπηρεσιών με περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας. Παράλληλα, εφαρμόζουμε για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. ένα σύστημα κινητικότητας με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων προς όφελος των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα δεν θα γίνεται σε βάρος και δίχως την συγκατάθεση του φορέα προέλευσης. Και βέβαια, θα χρειαστεί να εκπονήσουμε και νέο Υπαλληλικό Κώδικα εργαζομένων στους ΟΤΑ, προκειμένου να εμφυσήσουμε το νέο πνεύμα και να ρυθμίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεών μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπέρμαχος στην εφαρμογή της κινητικότητας και της αξιολόγησης και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμφανίστηκε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στους Δημάρχους, υπογράμμισε: «Θα ήθελα, να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Και βήμα – βήμα να δουλέψουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση πολίτη – Κράτους».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περίοδο αυτή της βαθιάς κρίσης και, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, τόνισε: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας. Δυστυχώς, το κεντρικό Κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει, καθώς σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στους Δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχετε επωμιστεί ευθύνες που δεν σας αναλογούν. Και η Κυβέρνηση, όχι μόνο σας έχει εγκαταλείψει, αλλά δεν διστάζει να σας απαξιώνει, χρεώνοντας σε εσάς τις δικές της παραλείψεις, την δική της διαχειριστική αποτυχία».

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι «η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία», πρόσθεσε: «Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της».

Όχι άυξηση των πόρων, αλλά αλλαγή του μηχανισμού χορήγησης των ΚΑΠ

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους Ο.Τ.Α. είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ‘’τοπικής υπόθεσης’’ και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.

Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους Κ.Α.Π., σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην άσκηση ελέγχου των Ο.Τ.Α. από το κεντρικό Κράτος υπογράμμισε: «Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος τα υπουργεία αυτά να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε ένα πολιτικό προϊστάμενο

»Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που δεν φρόντισε τους πολίτες, που χειροτέρευσε όλες τις επιδόσεις του κράτους, που χρησιμοποιεί το Κράτος ως κομματικό λάφυρο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληψίας και εμμονών, ανέκοψε τη μεταρρυθμιστική δυναμική και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στον τρόπο που μεταχειρίστηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτό, εκτιμούμε ότι χρειάζεται το συντομότερο πολιτική αλλαγή».

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ανεργία και φορολογία η Ελλάδα
Στο 23,4% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016, σε σχέση με τον Ιούλιο (23,3%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην ευρωζώνη συνολικά, η ανεργία μειώθηκε στο 9,8% το Σεπτέμβριο (έναντι 9,9% τον Αύγουστο) και στην «ΕΕ των 28» στο 8,3% (έναντι 8,4% τον Αύγουστο). Ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2015 η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 10,6% και 9,1% αντιστοίχως. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο).
Συνολικά τον Οκτώβριο καταγράφονται 20,448 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 15,9 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Tα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,4% τον Αύγουστο) και στην Ισπανία (19,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (3,8%) και στη Γερμανία (4,1%).
Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,7% και στις γυναίκες στο 28%. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, αυξήθηκαν από 43,8% τον Ιούλιο σε 46,5% τον Αύγουστο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (46,5%), στην Ισπανία (43,6%) και στην Ιταλία (36,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (6,9%). Τον Οκτώβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 20,7% και στην ΕΕ στο 18,4%.
Πρωταθλήτρια και στους φόρους
Την ίδια στιγμή, σύφωνα με την νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση και στην αύξηση φόρων, παρότι το ΑΕΠ μειώθηκε.
Μαζί με Τουρκία και Μεξικό, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογίας από το 2007 έως το 2015 (πάνω από 4%).
Τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 36,8% από 35,8% το 2014.
Οι φόροι στην κατανάλωση 
Από άλλη έκθεση του ΟΟΣΑ για τους φόρους κατανάλωσης (Consumption Tax Trends 2016), προκύπτει ότι τα έσοδα από την πηγή αυτή στην Ελλάδα ανήλθαν το 2014 σε 14,3% του ΑΕΠ έναντι 10,3% στον ΟΟΣΑ.
Αναφορικά με τη φορολογία των τσιγάρων, η έκθεση σημειώνει ότι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, το φορολογικό βάρος το 2015 ήταν υψηλότερο από το 50% της τιμής λιανικής πώλησής τους, ενώ σε 10 χώρες ήταν υψηλότερο από το 80%. Η συνολική φορολογία των τσιγάρων στην Ελλάδα έφθανε στο 83,2% της λιανικής τιμής πώλησής τους και ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από αυτή της Ιρλανδίας (86,51%).
Στην αμόλυβδη βενζίνη, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ανερχόταν στο 66,8% της τιμής πώλησής της, ενώ υψηλότερα ποσοστά φορολογίας είχαν η Βρετανία (71%), η Ολλανδία (69,3%), η Ιταλία και η Φινλανδία (67,9% και οι δύο). Τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση είχαν οι ΗΠΑ (22,5%). Για το ντίζελ κίνησης, η συνολική φορολογία στην Ελλάδα ανερχόταν στο 48,7% της τελικής τιμής πώλησης, ενώ μεγάλος αριθμός χωρών του ΟΟΣΑ είχε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το 50%. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν στο 46,9%, με επτά χώρες του ΟΟΣΑ να έχουν υψηλότερη επιβάρυνση. Τη μεγαλύτερη είχε η Ολλανδία με 77,4%.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!