Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πώς ένας ψαράς σκότωσε τον κροκόδειλο που έφαγε τη γυναίκα του
Πριν από τέσσερις μήνες η Ντεμετερίγια Ναμπίρε έχασε τη ζωή της, όταν την κατασπάραξε ένας κροκόδειλος, την ώρα που, μαζί με άλλες γυναίκες, μάζευε νερό από την όχθη της λίμνης Kιόγκα στην Ουγκάντα.
Ο σύζυγος της, Μουμπάρακ Μπαταμπούζε, κατέρρευσε όταν έμαθε τι συνέβη στην έγκυο σύζυγό του. Επί δυο μήνες πάλευε με τη στεναχώρια και τις σκέψεις για εκδίκηση. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: Ο κροκόδειλος που είχε φάει τη σύζυγο του, είχε εξαφανιστεί.
Μέχρι που τον περασμένο μήνα οι συγχωριανοί του Μουμπάρακ τού είπαν ότι ο κροκόδειλος -που ζύγιζε περίπου 600 κιλά και είχε μήκος τέσσερα μέτρα- επέστρεψε στον… τόπο του εγκλήματος. Ο 50χρονος ψαράς έτρεξε στη λίμνη μαζί με φίλους του προκειμένου να τον σκοτώσουν. Μάταια: «Ήταν ένα τέρας. Προσπαθήσαμε να τον αντιμετωπίσουμε με πέτρες και ξύλα, αλλά ήταν αδύνατο» λέει ο Μουμπάρακ που λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να πάει στον τοπικό σιδηρουργό.
«Του εξήγησα ότι ήθελα να τα βάλω με το τέρας που σκότωσε τη γυναίκα μου και το αγέννητο παιδί μου. Ήθελα να πάρω εκδίκηση. Οπότε ο σιδηρουργός μου έφτιαξε ένα ειδικό δόρυ και με χρέωσε πέντε δολάρια (τέσσερα ευρώ)» λέει ο Μουμπάρακ που έδωσε τις τελευταίες του οικονομίες, παρόλο που το ποσό αυτό είναι δυσβάσταχτο για έναν φτωχό ψαρά στην Ουγκάντα.
Η μάχη ξεκίνησε και στην αρχή ο Μουμπάρακ έμοιαζε να χάνει. «Φύγε από εκεί, το δόρυ δεν αρκεί», φώναζαν οι συγχωριανοί του, προσπαθώντας να τον αποτρέψουν από το να συνεχίσει να παλεύει μαζί του και να χάσει και ο ίδιος τη ζωή του.
Όμως ο ίδιος ο ψαράς έμοιαζε να έχει έναν μόνο στόχο, την εκδίκηση: «Δεν με ένοιαζε αν θα πέθαινα. Θα φρόντιζα όμως πρώτα να τον σκοτώσω εγώ ο ίδιος με το δόρυ αυτό».
Τελικά, έπειτα από πάλη που κράτησε περίπου μια ώρα, το δόρυ κατάφερε να σκοτώσει τον κροκόδειλο–φονιά που τρομοκρατούσε την κοινότητα για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, όταν ο κροκόδειλος σύρθηκε νεκρός στην ακτή κι ανοίχτηκε, μέσα στην κοιλιά του δεν βρέθηκε τίποτα, παρά μόνο ένα ανθρώπινο οστό, που είναι αδύνατο να ταυτοποιηθεί αν άνηκε ή όχι στη γυναίκα του Μουμπάρακ.
«Οι συγχωριανοί μου με θεωρούν ως τον τοπικό ήρωα και με ευχαριστούν [που τους απάλλαξα από τον κροκόδειλο]», καταλήγει ο άτυχος άντρας που παραδέχεται πως δεν μπορεί να απολαύσει αυτή την ξαφνική… ηρωοποίηση, καθώς «είμαι δυστυχισμένος επειδή έχω χάσει τη γυναίκα μου και το αγέννητο παιδί μου».
Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ουγκάντα από επίθεση κροκόδειλων.

in.gr
Σε ισχύ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 7Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 186 θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ειδικότητας ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, στο ΕΚΑΒ, του υπουργείου Υγείας.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει με την πάροδο της 18ης Φεβρουαρίου 2015.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου.

Η συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά στο ΑΣΕΠ, μέχρι και τη 24η Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ-Αίτηση για την Προκήρυξη 7Κ/2014,Τ.Θ. 14.308

Αθήνα, Τ.Κ. 115.10.

Σημειώνεται ότι για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής.

Το ΑΣΕΠ επισημαίνει δε ότι δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319100) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

http://www.fpress.gr 
Πόσο ύπνο χρειάζεστε: Νέες συστάσεις από τις ΗΠΑ
Η Μάργκαρετ Θάτσερ δήλωνε πως της αρκούσαν τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ ο Αϊνστάιν λέγεται ότι κοιμόταν δέκα ώρες κάθε νύχτα. Και οι δύο απείχαν πολύ από τις νέες συστάσεις του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου.

Το ίδρυμα παρουσίασε νέες κατευθυντήριες γραμμές έπειτα από ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας από επιτροπή 18 επιστημόνων -από παιδιάτρους και γυναικολόγους μέχρι ψυχίατρους και γηρίατρους.

Ο πίνακας που συνοψίζει τις οδηγίες δίνει τον «συνιστώμενο» αριθμό ωρών ύπνου ανά ημέρα, αναγνωρίζει όμως ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο ύπνο από αυτές τις συστάσεις. Για το λόγο αυτό δίνει ένα μεγαλύτερο εύρος ωρών το οποίο «ενδέχεται να είναι κατάλληλο» για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων.

Συνοπτικά:

  • Νεογνά έως 3 μηνών: Το εύρος της συνιστώμενης διάρκειας ύπνου περιορίζεται στις 14-17 ώρες την ημέρα, από 12-18 ώρες στις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές.
  • Βρέφη 4-11 μηνών: Το εύρος διευρύνεται στις 12-15 ώρες (μέχρι σήμερα ήταν 14-15)
  • Βρέφη 1-2 ετών: Το εύρος διευρύνεται στις 11-14 ώρες (μέχρι σήμερα ήταν 12-14 ώρες)
  • Νήπια 3-5 ετών: Το εύρος διευρύνεται στις 10-13 ώρες (μέχρι σήμερα ήταν 11-13 ώρες)
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-13 ετών: Το εύρος διευρύνεται στις 9-11 ώρες (μέχρι σήμερα ήταν 10-11)
  • Έφηβοι 14-17 ετών: Το εύρος διευρύνεται στις 8-10 ώρες (μέχρι σήμερα ήταν 8,5-9,5 ώρες)
  • Νέοι ενήλικες 18-25 ετών: Το εύρος είναι 7-9 ώρες (νέα ηλικιακή κατηγορία)
  • Ενήλικες 26-64 ετών: Το εύρος παραμένει σταθερό στις 7-9 ώρες
  • Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών: Το εύρος είναι 7-8 ώρες (νέα ηλιακή κατηγορία)

H μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sleep Health του Ιδρύματος.

Αν κανείς χρησιμοποιεί το Facebook, για να επικοινωνεί με τους άλλους και γενικά για να ενημερώνεται, έχει καλώς. Αν, όμως, ο βασικός σκοπός του είναι να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε θα σκάσει από τη ζήλεια του και θα πάθει κατάθλιψη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής έρευνας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι της Σχολής Δημοσιογραφίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Computers in Human Behavior” (Οι υπολογιστές στην ανθρώπινη συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 736 νέους χρήστες.
Όπως δείχνει η μελέτη, το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του και, γι’ αυτό το σκοπό, να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό δίκτυο, όπως το Facebook, είναι κάτι υγιές. Όμως, αν συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε η ψυχική υγεία του θα πάρει τελικά την κάτω βόλτα.
«Το Facebook μπορεί να είναι μία διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν, για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν, όμως, το Facebook χρησιμοποιείται, για να δει ένας χρήστης πως είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή τη σύντροφό του-πράγματα που προκαλούν ζήλεια-τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη», δήλωσε η Μάργκαρετ Ντάφι.
Το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να «πυροδοτήσει» αισθήματα μειονεξίας και, τελικά, κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν, όμως, χρησιμοποιείται, για να συγκρίνει κανείς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν το χρησιμοποιούν», πρόσθεσε η Μάργκαρετ Ντάφι.
Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563214005767
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν είστε από τους λίγους “τυχερούς” που έχουν εγκατεστημένο το Android 5.0 Lollipop στη συσκευή σας (μόλις στο 1.9% των συνολικών συσκευών), τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε και εσείς τα διάφορα προβλήματα της έκδοσης, τα οποία ελάχιστα διορθώθηκαν από το λανσάρισμα του Android 5.0.1 update.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκδοση Android 5.1 και ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αρκετά ζητήματα.

Περιέργως, η Google δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το Android 5.1, αλλά η νέα έκδοση αναφέρεται επανειλημμένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος Android One για την Ινδονησία και η ιστοσελίδα Android Police έχει ήδη καταφέρει να βρει φωτογραφίες συσκευών που χρησιμοποιούν τη νέα έκδοση. Πιθανότατα θα τη δούμε πολύ σύντομα και στη σειρά Nexus, ενώ περιμένουμε τα επίσημα αποκαλυπτήρια της εταιρείας για τις νέες λειτουργίες.


ΠΗΓΗ: techgear.gr
Μια εφαρμογή για να μη χαθείτε στη μετάφραση στα ταξίδια σας!
H Google ελπίζει ότι η εφαρμογή Translate θα καταφέρει να "σπάσει" τα γλωσσικά εμπόδια μια και καλή, με την προσθήκη μιας υπηρεσίας φωνητικής μετάφρασης.
Η τελευταία ενημέρωση της εφαρμογή παρέχει άμεση μετάφραση φωνητικών εντολών, σε πολλές γλώσσες, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες-ταξιδιώτες θα μπορούν για παράδειγμα να συνεννοούνται με μεγαλύτερη άνεση με τους σερβιτόρους, το προσωπικό στα ξενοδοχεία και σε άλλες υπηρεσίες στον προορισμό τους.
Η νέα υπηρεσία λειτουργεί κάπως σαν real-time διερμηνέας, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να συνομιλούν με κάποιον που μιλά μια εντελώς διαφορετική γλώσσα.
Η εφαρμογή διαθέτει ακόμη μια λειτουργία μετάφρασης μέσω κάμερας, η οποία μεταφράσει λέξεις που υπάρχουν μέσα σε εικόνες, επιτρέποντας στους χρήστες να αποκωδικοποιήσουν… ακαταλαβίστικες πινακίδες στο δρόμο, το μενού στα εστιατόρια κ.ά, απλά κρατώντας την κάμερα του smartphone επάνω από το κείμενο που θέλουν να μεταφράσουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί, γράφει η Chloe Hamilton στον Independent. Παρότι η λειτουργία συνομιλίας προς το παρόν λειτουργεί σε 38 διαφορετικές γλώσσες, η υπηρεσία μετάφρασης εικόνων είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρωσικά και ισπανικά.
news.gr
Οι πολλές ώρες στην οθόνη συνδέονται με κακό ύπνο
Όσο αυξάνει ο συνολικός χρόνος που ένας έφηβος περνάει μπροστά στις κάθε είδους οθόνες των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών (ταμπλετών, 'έξυπνων' κινητών τηλεφώνων κ.α.), ιδίως λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί, τόσο λιγοστεύει και χειροτερεύει η ποιότητα του ύπνου του, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.
Οι νορβηγοί επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια αναθεώρηση στις τρέχουσες συστάσεις περί υγιούς χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες. Έως τώρα, η σύσταση των ειδικών ήταν να αποφεύγει κανείς να έχει τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά του. Όμως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αυτή η σύσταση, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες συσκευές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής την δρα Μαρί Χάισινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό 'BMJ Open', μελέτησαν σχεδόν 10.000 νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών.
Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου καθενός νέου (τι ώρα πήγαινε για ύπνο, τι ώρα ξυπνούσε, πόσο εύκολα κοιμόταν, πόσο καλά κοιμόταν κ.α.) με το συνολικό εξωσχολικό χρόνο που αφιέρωνε μπροστά από μια οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου, ταμπλέτας, κονσόλας βιντεοπαιγνιδιών κ.α.).
Παρά τις διαφορές συνηθειών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών (π.χ. τα αγόρια αφιερώνουν περισσότερη ώρα στα βιντεοπαιγνίδια και τα κορίτσια στο κινητό τους), το συμπέρασμα είναι κοινό και για τα δύο φύλα. Η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όσο αυξάνει ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες, τόσο λιγοστεύει και χειροτερεύει ο ύπνος.
Αν ένας νέος ή νέα ασχολείται με μια ηλεκτρονική συσκευή την τελευταία ώρα πριν πάει για ύπνο, τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι νέοι μπορεί να κάνουν πάνω από μια ώρα για να αποκοιμηθούν από την ώρα που πέφτουν για ύπνο. Ιδίως η χρήση υπολογιστή, κινητού (smartphone) και MP3 player λίγο πριν τον ύπνο, αυξάνει σημαντικά τις δυσκολίες για να κοιμηθεί κανείς.
Η συνολική χρήση οθονών για πάνω από τέσσερις ώρες μέσα στο 24ωρο αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο να χρειάζεται κανείς πάνω από 60 λεπτά για να τον πάρει ο ύπνος. Κατά μέσο όρο οι έφηβοι δήλωσαν ότι χρειάζονται οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου για να ξεκουραστούν. Όμως όσοι περνάνε πάνω από δύο ώρες online στο διαδίκτυο ή συνολικά πάνω από τέσσερις ώρες μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη, έχουν υπερτριπλάσια πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες.
Η οθόνη που φαίνεται κατ' εξοχήν να συντομεύει τον ύπνο περισσότερο από κάθε άλλη, είναι αυτή του υπολογιστή.
Όσες περισσότερες συσκευές (άρα και οθόνες) χρησιμοποιεί εναλλάξ ένας νέος μέσα στη μέρα, τόσο υποσκάπτει τον ύπνο του. Οι έφηβοι που κάνουν χρήση τεσσάρων και άνω οθονών, έχουν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν τουλάχιστον μια ώρα για να αποκοιμηθούν, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν μόνο μια συσκευή (και μια οθόνη).
Οι έφηβοι που κάνουν χρήση δύο ή τριών οθονών -κάτι πολύ συνηθισμένο (π.χ. υπολογιστή, κινητού και τηλεόρασης)- έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν μια μόνο οθόνη. Το ποσοστό αυξάνεται στο 75% για όσους χρησινμοποιούν πάνω από τέσσερις οθόνες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είτε άμεσα ο χρόνος χρήσης μιας συσκευής αντικαθιστά τον χρόνο του ύπνου, είτε έμμεσα επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του νέου. Επίσης, το φως από τις οθόνες μπορεί να αποδιοργανώσει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι.
Ο λίγος και κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη, για παχυσαρκία, ακόμη και για λιγότερα χρόνια ζωής.
Στη μέση της σχολικής περιόδου ένας πατέρας αποφασίζει να πάει στο σχολείο για να ρωτήσει για την πρόοδο του γιου του. Πρώτα βρίσκει τον καθηγητή των μαθηματικών.
- Χάλια αδιόρθωτα. Ακόμη δεν ξέρει πόσο κάνουν ένα και ένα. Απελπισμένος ο πατέρας, ρωτάει τον καθηγητή της γεωγραφίας.
- Λυπάμαι κύριε, του λέει και αυτός, αλλά ο γιος σας είναι εντελώς ανεπίδεκτος μαθήσεως. Για να καταλάβετε, δεν έχει μάθει ακόμη ποιά είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Καταστενοχωρημένος ο πατέρας, επιστρέφει στο σπίτι και μόλις γυρίζει ο γιος του, του λέει:
- Έλα εδώ παιδί μου. Πόσο κάνουν ένα και ένα;
- Τρία, απαντάει αυτός.
- Και ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;
- Η Λάρισα!
- Και αφού τα ξέρεις ρε βλάκα, γιατί δεν τα λες και στο σχολείο;!
Η περίοδος υψηλού κινδύνου κατά την οποία μπορούμε να μεταδώσουμε έναν ιό εξαρτάται από το ποιος είναι ο συγκεκριμένος ιός που μας έχει μολύνει.

Μια ίωση μπορεί συνήθως να μεταδοθεί πριν εμφανιστούν τυπικές ενδείξεις όπως ο βήχας και τα δερματικά εξανθήματα.

Δείτε πότε είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί μια ίωση, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας.

- Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδοθεί μία με δύο ημέρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα και μέχρι να σχηματιστεί καύκαλο που θα καλύπτει εντελώς τα εξανθήματα, δηλαδή περίπου πέντε με έξι ημέρες μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων.

- Κοινό κρυολόγημα
Μπορεί να μεταδοθεί μία με δύο ημέρες πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως εντονότερα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά τη λοίμωξη. Αυτή είναι και η περίοδος που μεταδίδεται ευκολότερα ο υπεύθυνος ιός. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα. Σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες, τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιμένουν περίπου για μία εβδομάδα. Ο βήχας μπορεί να επιμείνει έως και τρεις εβδομάδες. Στα παιδιά έως και πέντε ετών, το κρυολόγημα συνήθως διαρκεί περισσότερες ημέρες (10-14).

- Γρίπη
Η γρίπη ξεκινά συνήθως να μεταδίδεται μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και για τις επόμενες πέντε με έξι ημέρες. Τα μικρά παιδιά και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης και μετά την περίοδο αυτή, καθώς η λοίμωξη υποχωρεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

- Λοιμώδης μονοπυρήνωση (αδενικός πυρετός)
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να μεταδοθεί κατά την περίοδο επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της λοίμωξης μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Η περίοδος επώασης για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Σε ορισμένους ανθρώπους, ο ιός εντοπίζεται στο σάλιο έως και 18 μήνες μετά τη λοίμωξη. Το συνολικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό ποικίλλει σημαντικά ανά άτομο.

- Ιλαρά
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 9 με 11 ημέρες μετά τη λοίμωξη. Η ιλαρά μεταδίδεται ευκολότερα αφού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, ευαισθησία στο φως, καταρροή, έκκριση δακρύων, οίδημα στα βλέφαρα, φτάρνισμα), όμως πριν εμφανιστούν τα δερματικά εξανθήματα. Τα δερματικά εξανθήματα εμφανίζονται περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες μετά τη λοίμωξη και επιμένουν έως και για οκτώ ημέρες.

- Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)
Η παρωτίτιδα εκδηλώνεται με το οίδημα των σιελογόνων αδένων, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα αυτιά. Η παρωτίτιδα μπορεί να μεταδοθεί περίπου έξι ημέρες πριν αρχίσουν να πρήζονται οι αδένες έως και πέντε ημέρες αφού εκδηλωθεί το οίδημα.

- Ερυθρά
Η ερυθρά μπορεί να μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν εμφανιστούν τα δερματικά εξανθήματα έως και πέντε μέρες μετά.

- Αμυγδαλίτιδα
Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας επιμένουν περίπου για μία εβδομάδα. Η περίοδος κατά την οποία μπορεί να μεταδοθεί εξαρτάται από το συγκεκριμένο ιό που την προκαλεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί η περίοδος επώασης διαφέρει σημαντικά από ιό σε ιό, από μία με δύο ημέρες έως αρκετά χρόνια (π.χ. ιός HIV). Κατά την περίοδο επώασης δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όμως ο ιός αντιγράφεται στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό αντιδρά. Ο πυρετός, ο πόνος και η ναυτία αποτελούν πρόδρομα συμπτώματα και οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Τα πρόδρομα συμπτώματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως τα εξανθήματα της ιλαράς.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!