Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

 

Πλήρη ανατροπή στα δεδομένα της αγοράς ενέργειας έχει φέρει η ενεργειακή κρίση, καθώς έχει απογειώσει την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίος, ως καθαρότερο καύσιμο από το λιγνίτη και το πετρέλαιο είχε επιλεγεί ως μεταβατικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας είχε οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός συστήματος αντικινήτρων για τη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου, καθώς για τη χρήση αυτών των καυσίμων στη βιομηχανία πρέπει να χρησιμοποιούνται Δικαιώματα Εκπομπής Ρύπων τα οποία πωλούν τα κράτη μέλη.

Βέβαια, τις τελευταίες μέρες, λόγω των μεγάλων ανατροπών, η Ε.Ε. επανεξετάζει το όλο θέμα και ήδη η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως για την χρήση λιγνίτη.

Η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν στα 20 ευρώ.

Η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει εκτοξευτεί και αυτή και από περίπου 30 ευρώ που ήταν πριν ένα χρόνο βρίσκεται τώρα στα 65 ευρώ (είχε «χτυπήσει» και 90 ευρώ πριν ένα μήνα).

ripoi pinakas1

Με τις τιμές του φυσικού αερίου στα χαμηλά επίπεδα που βρισκόταν στο παρελθόν, η χρήση του ήταν πιο συμφερουσα για την παραγωγή ηλεκτρικού, καθώς χρειάζονταν πολύ λιγότερα δικαιώματα ρύπων, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο καύσιμο είναι πολύ πιο «καθαρό» σε σχέση με το λιγνίτη και το πετρέλαιο.

Όμως η έκρηξη της τιμής του έχει αντιστρέψει την κατάσταση και έχει οδηγήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο στα ύψη.

pinakas2 fisiko aerio

Με τιμή φυσικού αερίου στα 200 ευρώ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού διαμορφώνεται στα 454 ευρώ για τις καινούριες μονάδες παραγωγής και στα 516,25 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για τις παλαιότερες μονάδες. Όπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς, το κόστος υπολογίζεται με την τιμή μονάδας επί συντελεστή 2 για καινούριες μονάδες παραγωγής υψηλής αποδοτικότητας ή επί συντελεστή 2,5 για παλαιότερες μονάδες. Στο κόστος αυτός προστίθεται και το κόστος του Δικαιώματος Εκπομπής Ρύπων κατά 25% (καθώς το φυσικό αέριο εκπέμπει μεν λιγότερους ρύπους, αλλά δεν είναι 100% καθαρό).

Την ίδια στιγμή, το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη διαμορφώνεται με βάση το κόστος του καυσίμου συν το κόστος παραγωγής (που υπολογίζεται σε 30 ευρώ) συν το κόστος του δικαιώματος ρύπου επί συντελεστή 1,5 (γιατί ο λιγνίτης είναι 6 φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο) που μας οδηγεί σε κόστος 127,5 eυρώ/MWH (30+(65×1,5=97,5 ευρω)= 127,5 ευρώ/MWh

Με τα δεδομένα αυτά η διαφορά στο κόστος παραγωγής είναι περί τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί συνόλου παραγωγης περίπου 150.000μεγαβατώρες, ήτοι περίπου 1,3 δισ ευρώ επιπλέον κόστος το μήνα, εάν κάνουμε μια θεωρητική αναγωγή υπολογίζοντας το συνολικό κόστος παραγωγής με τη μία και την άλλη μέθοδο.

Αυτή η ανατροπή έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο την ενεργειακή πολιτική και αναδεικνύει την αστοχία της βιασύνης που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση να απεμπολήσει το λιγνίτη ως καύσιμο τη στιγμή που άλλες χώρες όπως η Πολωνία αλλά και η ίδια η Γερμανία είχαν μεν σχέδια απόσυρσης του λιγνίτη, αλλά σε βάθος 20ετίας και 30ετίας.

Και τούτο τη στιγμή, μάλιστα, που η Ελλάδα έχει επάρκεια λιγνίτη (η Γερμανία εισάγει), χωρίς όμως να διαθέτει πλέον εκσυγχρονισμένες παραγωγικές μονάδες με τεχνολογία χαμηλότερης ρύπανσης.

Πηγή: politicus.gr

 

Ετοιμάζεται μηχανισμός κατά τον οποίο, ιδιώτες θα αναλάβουν την είσπραξη οφειλών προς τους Δήμους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, τα χρέη έχουν πιάσει “ταβάνι”.

Το θέμα σήμερα αναδεικνύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

 Πόλεμος στην Ουκρανία – Ρωσία: Απόρρητα έγγραφα αποδεικνύουν ότι το Κίεβο ετοίμαζε επίθεση στο Ντονμπάς

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε έγγραφα έξι σελίδων που «αποδεικνύουν» ότι η Ουκρανία σχεδίαζε στρατιωτική επίθεση στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές ανταρτών στο Ντονμπάς.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα έγγραφα – γραμμένα στα ουκρανικά – τα οποία φαίνεται να περιγράφουν τις προετοιμασίες μάχης για τακτικές στρατιωτικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόνο μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αγώνα της Παρτίζαν

Λίγα λεπτά μετά από την βαριά ήττα της Παρτίζαν από την Λιετκαμπέλις, Λιθουανοί δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάνει ένα σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την εισβολή των Ρώσων στην γειτονική τους χώρα και για όσα γίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

"Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο" ήταν σύμφωνα με το mozzartsport.com η πρώτη ατάκα του Σέρβου προπονητή που συνέχισε λέγοντας ότι: "Είμαι 62 ετών, δεν είναι ο πρώτος πόλεμος που βλέπω. Θυμάμαι πολλά, δεν θυμάμαι όμως να μιλούσατε τόσο πολύ όταν η χώρα μου βομβαρδιζόταν το 1999. Είχαμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Συρία. Σαν άνδρας, είμαι ενάντια σε κάθε πόλεμο, ακόμη και με έναν νεκρό, πρόκειται για τραγωδία".

 

Με βομβαρδισμούς στο Κίεβο ξεκίνησε η 14η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελάχιστες μόλις ώρες πριν τη νέα κατάπαυση πυρός.

Τις τελευταίες ώρες, πληθαίνουν οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η Ρωσία πολιορκεί ασφυκτικά την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη γύρω από το Κίεβο και προετοιμάζεται για την τελική έφοδο.

Μάλιστα, η ημέρα ξημέρωσε με αναφορές για συνεχείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Οπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο ρεπόρτερ που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μετά τις 6:00 ξεκίνησαν και πάλι οι εκρήξεις, τόσο στο Κίεβο, όσο και στις γύρω περιοχές.

Ηδη από χθες το βράδυ, δημοσιεύονταν πληροφορίες και εκτιμήσεις για προέλαση στρατευμάτων της Ρωσίας με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για να αμυνθεί.

 

To νέο οικονομικό μοντέλο iPhone SE 2022 παρουσίασε η Apple, το οποίο αποτελεί αναβάθμιση του μοντέλου του 2020.

Η τιμή του ξεκινάει από 429 $ για το βασικό μοντέλο των 64 GB, σε αντίθεση με την τιμή του προηγούμενου μοντέλου που ήταν στα 399$, δηλαδή 392 ευρώ.

Το iPhone SE 2022 προορίζεται για όσους δεν ενδιαφέρονται για ένα φρέσκο σχεδιασμό και θέλουν απλώς ένα smartphone στην τσέπη τους

Αυτό σημαίνει ότι οι παλιές θήκες και αξεσουάρ θα λειτουργούν και θα ταιριάζουν απόλυτα με αυτό, αφού έχει το ίδιο σχήμα και μέγεθος. Ένα άλλο πλεονέκτημα για την Apple είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως καμιά προσαρμογή στη γραμμή παραγωγής, γι’ αυτό και η σειρά SE είναι πάντα το πιο προσιτό iPhone.

Διαθέτει μια 4.7 ιντσών LCD οθόνη με 16:9 aspect ratio, εξοπλίζεται με τον Apple A15 Bionic με κορυφαίες επιδόσεις για μια συσκευή αυτού του κόστους. Πλέον, η συσκευή θα είναι συμβατή και με 5G δίκτυα, ωστόσο δυστυχώς η βασική έκδοση μένει στα 64GB.

Όσον αφορά την κάμερα, συνεχίζει να είναι η ίδια, στα 12MP, με τον αισθητήρα να μην έχει αυξηθεί σε μέγεθος για να ενσωματώσει μεγαλύτερα pixels.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!