Τρίτη 31 Ιουλίου 2018


Η Μίνα Αρναούτη είναι αρκετά ενεργή στα social media και κάθε της ανάρτηση είναι πολύ δημοφιλής, με τα σχόλια και τα likes να είναι αμέτρητα.
Η 31χρονη δέχτηκε ωστόσο πρόσφατα μια ανήθικη πρόταση από διαδικτυακό της ακόλουθο, ο οποίος της πρόσφερε… 10.000 δολάρια για να ποζάρει γυμνή στο skype, για μερικά λεπτά.
Η Μίνα Αρναούτη δημοσίευσε το εν λόγω μήνυμα, το οποίο ήταν γραμμένο στα αγγλικά, στα instastories και αφού έβαλε μια φατσούλα που κλαίει από τα γέλια, έγραψε με χιούμορ: «Να η ευκαιρία».


Οι νέες μητέρες που έκαναν υπομονή εννέα μήνες και δεν έπιναν αλκοόλ όσο ήσαν έγκυες, μπορεί να ανυπομονούν να ξαναπιούν, αλλά πρέπει να μη βιαστούν, γιατί μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια του θηλασμού ενέχει αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Διαπιστώθηκε ότι το αλκοόλ που περιέχεται στο μητρικό γάλα, συνδέεται με μειωμένες ικανότητες των παιδιών στην ηλικία των έξι έως επτά ετών, αν και όταν τα ίδια παιδιά ελέγχθηκαν ξανά αργότερα, στην ηλικία των δέκα έως 11 ετών, η αρνητική επίπτωση φάνηκε πια να μην είναι η ίδια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροψυχολόγο Λουίζα Γκίμπσον του Πανεπιστημίου Maquarie του Σίδνεϊ, που μελέτησαν 5.107 παιδιά και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέφεραν ότι «όσο περισσότερο αλκοόλ έπινε μια γυναίκα ενόσω θήλαζε, τόσο μικρότερες ήσαν οι νοητικές επιδόσεις του παιδιού σε ηλικία έξι έως επτά ετών».
Τα παιδιά των νέων μητέρων, οι οποίες έπιναν αλκοόλ αλλά δεν θήλαζαν, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση νοητικής ανάπτυξης, κάτι που δείχνει ότι το αλκοόλ στο γάλα του θηλασμού ευθύνεται για το πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ για μια θηλάζουσα μητέρα», σύμφωνα με τη Γκίμπσον, γι’ αυτό, όπως είπε, «η ασφαλέστερη επιλογή για μια γυναίκα είναι μην πίνει καθόλου αλκοόλ, όσο παράγει μητρικό γάλα».
Με διάφορους τρόπους το αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στον παιδικό εγκέφαλό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να επιφέρει άμεση βλάβη στα κύτταρα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου ή να μειώσει τη θρεπτική αξία του μητρικού γάλατος ή να επιδράσει αρνητικά στον ύπνο του παιδιού.
ο κορίτσι που φέρεται ότι είναι η μεγάλη αδυναμία του Βλαντιμίρ Πούτιν απολαμβάνει τις διακοπές του στη Μύκονο και τρελαίνει κόσμο με τις αναλογίες και τα νάζια του!
Η Βικτόρια Λοπίρεβα είναι η 34χρονη καλλονή που εδώ και λίγες εβδομάδες απασχολεί τον διεθνή Τύπο ως η «αδυναμία» του Ρώσου ηγέτη, καθώς τα δημοσιεύματα οργιάζουν ότι ανάμεσά τους έχει αναπτυχθεί μία ιδιαίτερα στενή -έως ασφυκτική- φιλία.
Ο ξανθός πειρασμός, λοιπόν, βρίσκεται στο ελληνικό «πριγκιπάτο», όπου κάνει τις διακοπές του και δεν παραλείπει να κάνει σχετικές αναρτήσεις στο Instagram, φυσικά με σέξι φωτογραφίες.

Μάλιστα η ίδια σε μία φωτογραφία της δεν παρέλειψε να κάνει ένα σχόλιο γραμμένο στα ελληνικά, λέγοντας έτσι στους φαν της «Καλό απόγευμα».

Να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή καλλονή ήταν πρέσβειρα της Ρωσίας για το φετινό Μουντιάλ και είχε αναδειχθεί Μις Ρωσία το 2003. Αποτελεί μια από τις πιο διάσημες και αγαπητές προσωπικότητες στην πατρίδα της και είναι πολυάσχολη και πολυτάλαντη. Υποκριτική, τηλεόραση, μόντελινγκ και blogs είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητές της.

Τα σενάρια για δεσμό της όμορφης Βικτόρια με τον ισχυρό άντρα της Ρωσίας ξεκίνησαν όταν στα μέσα Μαρτίου μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram παρότρυνε τους 1.800.000 ακολούθους της να τον ψηφίσουν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Και επιπλέον, την ημέρα των εκλογών επισκέφτηκε το κέντρο παρακολούθησης ψήφων στη Μόσχα. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε… Η Βικτόρια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγραψε: «Μια νέα εβδομάδα, αλλά με αέρα σταθερότητας για τα επόμενα έξι χρόνια».
Πηγή: Espresso

Οι γονείς πασχίζουν να δημιουργήσουν αναμνήσεις με τα παιδιά τους, πηγαίνοντας εντυπωισακά ταξίδια ή κάνοντας τους πολλά και ακριβά δώρα. Ωστόσο, τα παιδιά δεν φαίνεται να θυμούνται τόσο αντικείμενα και τοποθεσίες όσο τα συναισθήματα που τους δημιουργείτε.
Δείτε ποιά είναι τα 5 πράγματα που θα θυμούνται τα παιδιά σας από την μεταξύ σας σχέση:
1. Οι στιγμές που τα κάνατε να αισθανθούν ασφάλεια
Κάθε παιδί αισθάνεται την ανάγκη για προστασία από τον μπαμπά και τη μαμά του. Τα παιδιά σας θα θυμούνται πάντα τις στιγμές που τα κρατήσατε αγκαλιά μετά από έναν εφιάλτη ή τα βοηθήσατε να ξεπεράσουν κάποιον φόβο τους.
2. Οι στιγμές που τους δώσατε την αμέριστη προσοχή σας
Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι τα αγαπάτε από το πόσο αφιερώνεστε σε εκείνα, όταν βρίσκεστε μαζί. Παρά τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής, τις στιγμές που βρίσκεστε μαζί τους, είναι σημαντικό να νιώθουν ότι έχουν την αμέριστη προσοχή σας, είτε είναι για κάποιο παιχνίδι ή για κάποια συζήτηση.
3. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε στον/στην σύζυγο σας
Τα παιδιά σχηματίζουν την άποψη τους για την αγάπη και τον έρωτα βασιζόμενοι στη σχέση των γονιών τους. Όταν βλέπουν τους γονείς τους να διατηρούν μια σταθερή σχέση και να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη, νιώθουν και εκείνα μεγαλύτερη σταθερότητα στη ζωή τους. Αντίστοιχα, η κακή σχέση των γονιών είναι κάτι που το παιδί δεν θα ξεχάσει και δεν θα ξεπεράσει εύκολα.
4. Τα λόγια επιδοκιμασίας αλλά και αποδοκιμασίας
Τα λόγια ενός γονιού προς τα παιδιά του αποτυπώνονται σε αυτά και τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Έτσι, θα θυμούνται πάντα τις στιγμές που οι γονείς εξέφρασαν την περηφάνια τους αλλά και τις στιγμές που τους άσκησαν κριτική για τις λάθος επιλογές τους.
5. Οι οικογενειακές παραδόσεις
Τα παιδιά λατρεύουν την οικογενειακή σταθερότητα και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και οι παραδόσεις μιας οικογένειας. Ο τρόπος με τον οποίο περνούν τις γιορτές ή τις διακοπές τους θα είναι κάτι που πάντα θα θυμούνται και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν όταν δημιουργήσουν και τις δικές τους οικογένενειες.

Ανεπηρέαστος έμεινε ο ελληνικός τουρισμός από τα πρόσφατα γεγονότα σε Κινέτα και Μάτι.
Αυτό καθώς η ταξιδιωτική κίνηση τόσο στο ΔΑΑ Ελ.Βενιζέλος, όσο και στο αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης του Ηρακλείου αλλά και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, παραμένει υψηλή όπως αναμενόταν και την ίδια στιγμή δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό.
Οι πληρότητες των πτήσεων στους τουριστικούς προορισμούς κυμαίνονται άνω του 80% όπως προβλεπόταν και η επιβατική κίνηση τον μήνα Ιούλιο παραμένει αυξητική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει για έναν ακόμη μήνα διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.
Οι αφίξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα Οι αφίξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
Από το υπουργείου Τουρισμού τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του, ο οποίος σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις προξενικές αρχές των ξένων χωρών στην Ελλάδα παρείχε συνεχή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των ξένων τουριστών στο Μάτι. Ενώ, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού παρείχε άμεση ενημέρωση σε tour operators για την κατάσταση στο Κέντρο Αθήνας και τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ήδη εξαιρετική φετινή πορεία του τουρισμού.
Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει από το σύνολο των ελληνικών προορισμών, στους πιο δημοφιλείς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, οι πληρότητες αυτή την περίοδο πλησιάζουν στο 100% και στους λιγότερο δημοφιλείς κυμαίνονται από 85-95%.
Τον Ιούλιο υπολογίζεται ότι θα έρθουν στην Ελλάδα, από τα 19 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, περισσότεροι από 3,1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 11-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017. Ενώ, σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.
Ήταν η Μητέρα Τερέζα... πλούσια;
Έγινε γνωστή στα ΜΜΕ ως η «Αγία των Φτωχών» που αφιέρωσε τη ζωή της στους άστεγους και αρρώστους του πλανήτη μας. Αποτέλεσε το σύμβολο της αγιοσύνης και της ανιδιοτέλειας και έμεινε στην ιστορία για το φιλανθρωπικό της έργο στην Ινδία. Συγχρόνως θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και έχει δεχθεί κριτική για αρκετές πτυχές της δράσης της. Ο λόγος για την Μητέρα Τερέζα, την κατά κόσμο Ανιέζε Γκόντσε Μπογιάτζιου.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη» ενώ τιμήθηκε και με άλλες διακρίσεις και βραβεύσεις. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 η Μητέρα Τερέζα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο φιλανθρωπικό δίκτυο: 4.000 καλόγριες του τάγματός της βοηθούσαν τους αναξιοπαθούντες σε 610 κέντρα σε 123 χώρες του κόσμου....
Πέρα όμως από οπαδούς και θερμούς υποστηρικτές, η Μητέρα Τερέζα είχε και πολλούς επικριτές, που αμφισβήτησαν την κοινωνική της προσφορά και της απέδωσαν ιδιοτελή κίνητρα. Σφοδρός επικριτής της υπήρξε ο Ιταλός δημοσιογράφος Gianluigi Nuzzi, ο οποίος την κατηγόρησε ως διπλωμάτισσα του Βατικανού. «Η Μητέρα Τερέζα και η αίρεσή της δεν επεδίωκε την καταπολέμηση της φτώχειας. Αντίθετα, παρότρυνε τους φτωχούς να αποδεχτούν τη μοίρα, ενώ παρουσίαζε τους πλούσιους ως τους ευλογημένους του Θεού», έγραφε.
Η Μητέρα Τερέζα κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τις δωρεές που προορίζονταν για την ίδρυση νοσοκομείων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, για να ιδρύσει μοναστήρια σε 150 χώρες. Πολλά από τα χρήματα που προορίζονταν για τους φτωχούς κατέληγαν σε «μυστικούς» τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους διαχειριζόταν η ίδια η μοναχή.
Μάλιστα, το 1991 μόνο το 7% των δωρεών στα φιλανθρωπικά της ιδρύματα πήγαν στους αναξιοπαθούντες.
Ακόμα, -στο περιθώριο του έργου της- η μητέρα Τερέζα προπαγάνδιζε ακραία δογματικές απόψεις. Ήταν κατά της αντισύλληψης. Έλεγε πως το AIDS «είναι μια δίκαιη τιμωρία για την ανάρμοστη ερωτική συμπεριφορά». Επέμενε πως η «άμβλωση είναι επικίνδυνη για την ειρήνη» και πως ο ανθρώπινος πόνος είναι «δώρο του θεού».

Ο Κάιλ Τζέντλεμαν, ιδιοκτήτης του Ice Artisan Ice Cream στο Φόλκερκ, κοντά στο Εδιμβούργο, δήλωσε στην εφημερίδα «The Independent» ότι η ιδέα να δημιουργηθεί η ασυνήθιστη γεύση προήλθε από την "αγάπη του στη μαγιονέζα".
   Εξήγησε ότι το παγωτό παρασκευάζεται απλά αναμειγνύοντας τη μαγιονέζα Hellman's με το σπιτικό γαλακτοκομικό μίγμα παγωτού του, το οποίο παστεριώνεται στο κατάστημα.
   Αν και οι πιο προφανείς χρήσεις της μαγιονέζας είναι σαν συνοδευτικό για πατατάκια ή σαν σος για χάμπουργκερ, η κρεμώδης επάλειψη με βάση το αυγό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές συνταγές όπως τα κέικ για να κλειδώσει την υγρασία.
   Αλλά πως είναι ως παγωτό;
   Ενώ μερικοί άνθρωποι εμμένουν σε κλασικές γεύσεις όπως παγωτό cookies ή παγωτό με μπισκότα μέντας και σοκολάτας, ή απλή βανίλια, ο ιδιοκτήτης λέει ότι η αντίδραση στο νέο παγωτό είναι «συγκλονιστική».
   «Οι άνθρωποι το απολαμβάνουν όταν το δοκιμάσουν» υποστηρίζει. «Αναπάντεχα, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως παγωτό - κρεμώδες και απαλό» σημειώνει.
   Και καθώς η είδηση για την ασυνήθιστη γεύση διαδίδεται, οι γνώμες διίστανται στα social media με ορισμένους χρήστες να εκφράζουν απέχθεια για την ιδέα και άλλους να δηλώνουν ότι θα περπατούσαν ακόμη και 500 μίλια για να πάρουν στα χέρια τους στο παγωτό.
   «Προσπάθησα να σκεφτώ μία γεύση που είναι εντελώς αντίθετη στο παγωτό με γεύση μηλίτη - το παγωτό μαγιονέζα είναι ακριβώς αυτό!» αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.
   'Αλλες ασυνήθιστες γεύσεις παγωτού που προσφέρονται στο κατάστημα στη Σκωτία είναι με μπύρα Guinness, με κρασί Prosecco και με ενεργειακό ποτό Monster Energy.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός, ηθοποιός και επιχειρηματίας, με αφορμή τα γενέθλιά τις, στις 16 Αυγούστου συνεργάστηκε με το Facebook για τον έρανο, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.
Η σελίδα με την πρωτοβουλία της σταρ στο Facebook φέρει τον τίτλο "Raise Malawi in Honor of Madonna's Birthday!". Η Μαντόνα, η οποία υιοθέτησε τέσσερα παιδιά από την αφρικανική χώρα, δήλωσε στο Associated Press:
«Ακλόνητη δέσμευσή μου είναι να προσφέρω στα ευάλωτα παιδιά ένα στοργικό σπίτι. Για τα γενέθλιά μου, δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλύτερο δώρο από τη σύνδεση της παγκόσμιας οικογένειάς μου με αυτήν την όμορφη χώρα και τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά μας. Κάθε δολάριο που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί απευθείας στα γεύματα, τα σχολεία, τις στολές και την υγειονομική περίθαλψη. Θέλω να ενώσω τις δυνάμεις μου με τους φίλους, τους θαυμαστές και τους υποστηρικτές μου για να αλλάξω τη ζωή των παιδιών του Μαλάουι και να τους ενημερώσω ότι έχουν φροντίδα, προστασία και αγάπη".
Οι δωρεές θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Raising Malawi που ίδρυσε η Μαντόνα το 2006.
Η τραγουδίστρια ίδρυσε επίσης το Mercy James Ινστιτούτο Παιδιατρικής Χειρουργικής και Εντατικής Φροντίδας (MJIPSIC) στο Μπλαντάιρ του Μαλάουι. Πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα με τα έξι παιδιά της με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος που φέρει το όνομα ενός από τα παιδιά που υιοθέτησε. Εκτός από τη Μέρσι, την οποία υιοθέτησε το 2009, τα παιδιά της Μαντόνα είναι η Λούρδη, 21 ετών, ο Ρόκο 17 ετών, ο Ντέιβιντ 12 ετών, τον οποίο υιοθέτησε από ορφανοτροφείο του Μαλάουι το 2008 και οι δίδυμες πεντάχρονες Έσθερ και Στέλα, η υιοθεσία των οποίων οριστικοποιήθηκε το 2017.

Σε δημοπρασία βγαίνουν τον Σεπτέμβριο μήνα αυτοκίνητα αντίκες της Rolls Royce που χρησιμοποίησαν η βασίλισσα Ελισάβετ και μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας τις τελευταίες επτά δεκαετίες, με τις τιμές να αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 εκατ. δολάρια.
Στην κορυφή της λίστας της δημοπρασίας του οίκου Bonhams στις 8 Σεπτεμβρίου είναι μια Rolls-Royce, μοντέλο Phantom IV State Landaulette του 1953, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Rolls-Royce και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο οίκος δημοπρασιών το έχει αποτιμήσει μεταξύ του 1,3 εκατ. δολαρίων και των 2,6 εκατ. δολαρίων. Είναι ένα από τα 18 τέτοια μοντέλα που κατασκεύασε η εταιρία.
Το Phathom IV μοιάζει πολύ με το γαμήλιο όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της Μέγκαν Μαρκλ στον Πύργο του Ουίνδσορ για τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι. Το αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε η Μέγκαν, σήμερα Δούκισσα του Σάσεξ, και η μητέρα της Ντόρια καθώς μετακινήθηκαν από το ξενοδοχείο τους προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, είναι ένα ακόμα από τα 18 μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί για αρχηγούς κρατών και σημαίνοντα δημόσια πρόσωπα, σύμφωνα με την Sunday Telegraph.
Η συλλογή των οκτώ ιδιαίτερα σημαντικών Rolls-Royce περιλαμβάνει οχήματα που χρησιμοποίησε και η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας. Προς πώληση διατίθεται και μια λιμουζίνα Phantom V "High Roof" State Limousine του 1960, την οποία ο οίκος Bonhams έχει αποτιμήσει στα 1,3-2 εκατ. δολάρια.
Ο Μάλκομ Μπάρμπερ, ένας εκ των προέδρων του οίκου Bonhams, δήλωσε στην Sunday Telegraph ότι πολύ σπάνια βγαίνουν στην ανοικτή αγορά αυτοκίνητα σαν αυτό και ότι δεν μπορεί να σκεφθεί κάτι παρόμοιο στα 30 και πλέον χρόνια της καριέρας του.
Για το Phantom IV, ο Μπάρμπερ δήλωσε: «Είναι ένα στολίδι στη συλλογή. Τα αυτοκίνητα της Rolls-Royce έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητα ιστορικά γεγονότα στη σύγχρονη βρετανική ιστορία και ο στόλος περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά μοντέλα που παρήγαγε η μάρκα».

Η επιστολή, που πωλείται από την Moments in Time, έχει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1966 και απευθύνεται στην κ. S.S. Blakney.
     Εκπρόσωπος της Moments in Time υποστηρίζει, σύμφωνα με το Page Six, ότι είναι η μοναδική επιστολή, στην οποία ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναφέρεται στον πόλεμο και διατίθεται προς πώληση.

Σε περίπτωση που νιώθουμε ανησυχία κάθε φορά που χρειάζεται να διαβάσουμε έναν χάρτη ή δεν τα πάμε καλά με τον ευρύτερο κόσμο της γεωμετρίας και των μαθηματικών, ενδεχομένως να ευθύνονται τα γονίδιά μας.
Οι χωρικές δεξιότητες, αν και ιδιαίτερα σημαντικές σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η πλοήγηση, ο προσανατολισμός, η συναρμολόγηση και ακόμα και η επιτυχία σε επαγγέλματα του χώρου που συλλογικά ονομάζεται STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), έχει διαπιστωθεί πως διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι άνθρωποι οι οποίοι υστερούν στις ανωτέρω δεξιότητες αγχώνονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτές, ενώ προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο από άλλους ανθρώπους;
Μία νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το King’s College του Λονδίνου οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι για αυτή τη διασπορά στα επίπεδα χωρικών δεξιοτήτων οφείλεται εν μέρει στο DNA μας και στα γονίδια που σχετίζονται με το άγχος.
Οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να συντηρούν το άγχος για κάποιους ανθρώπους περισσότερο και για κάποιους λιγότερο, λένε οι ειδικοί.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ορισμένα γονίδια σε συνδυασμό με έναν περιβαλλοντικό παράγοντα συμβάλλουν σε μία μορφή άγχους, όπως για παράδειγμα το χωρικό άγχος, ενώ το άγχος που μπορεί να νιώθει κάποιος άνθρωπος για τα μαθηματικά, οφείλεται σε διαφορετικά γονίδια και σε έναν άλλον περιβαλλοντικό παράγοντα.
Η μελέτη
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, συμμετείχαν 1400 δίδυμα ηλικίας 19 – 21 ετών.
Σε πρώτο στάδιο, οι ερευνητές αναγνώρισαν διαφορετικές μορφές άγχους: γενικό, για τα μαθηματικά και χωρικό άγχους (για τον προσανατολισμό, για την πλοήγηση και για την οπτικοποίηση/επίλυση παζλ). Έπειτα, επιχείρησαν να εντοπίσουν τις αιτίες που εκδηλώνονται ιδιαίτερα οι μορφές χωρικού άγχους.
Μεταξύ των ευρημάτων, διαπιστώθηκε πως πάνω από ένα τρίτο στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσο αφορά κάθε μορφή άγχους, εξηγείται από το DNA. Οι διαφορές στο περιβάλλον των ανθρώπων εξηγούσαν τις υπόλοιπες διαφορές στους ανθρώπους με χωρικό άγχος.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι αγχώνονται με τον προσανατολισμό, δεν είχαν απαραίτητα και άλλες μορφές χωρικού άγχους -για παράδειγμα, δεν αγχώνονταν για την ολοκλήρωση ενός πολύπλοκου παζλ- αλλά ούτε και επιδείκνυαν απαραίτητα άγχος για τα μαθηματικά ή γενικό άγχος.
Με άλλα λόγια, τα άτομα με χωρικό άγχος δεν τείνουν απαραίτητα να είναι γενικά αγχώδεις.
Οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, εξάλλου, πως οι γυναίκες συγκέντρωσαν μυψηλότερα επίπεδα άγχους σε όλους τους τομείς συγκριτικά με τους άνδρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι από τη μία πιο πρόθυμες να αποκαλύψουν το άγχος τους ή στις στερεοτυπικές αντιλήψεις, ότι οι περισσότερες ενέργειες που έχουν σχέσει με τις χωρικές δεξιότητες είναι “αντρική υπόθεση”.
Τι λένε οι ειδικοί;
Η Margherita Malanchini από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου δήλωσε για τα ευρήματα της μελέτης:
«Τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εύρεση συγκεκριμένων γονιδίων που συμβάλλουν σε διαφορές στο άγχος μεταξύ των ανθρώπων, καθώς υποδεικνύουν ότι ορισμένα από τα ίδια γονίδια συμβάλλουν στο άγχος σε πολλούς τομείς, αλλά τα περισσότερα από αυτά αφορούν ειδικά έναν τομέα του άγχους»
«Ο καθορισμός συγκεκριμένων γονιδίων για το άγχος θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των παιδιών που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο από πολύ νωρίς στη ζωή τους, σε μία προσπάθεια να υπάρξει τρόπος παρέμβασης και αποτροπής ανάπτυξης του άγχους σε διαφορετικά πλαίσια.
Για παράδειγμα, για παιδιά που έχουν μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο άγχους προς τα μαθηματικά, παρεμβάσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των κινήτρων και της παροχής θετικής ανάδρασης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην αύξηση των επιδόσεων σε αυτόν τον τομέα”, κατέληξε.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!