Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Lumia_950XL_01
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα νέα της κορυφαία smartphones, Lumia 950 και Lumia 950 XL με το λειτουργικό σύστημα Windows 10, είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.
Ως οι νεότερες προσθήκες στη σειρά των Lumia και οι πρώτες με Windows 10, οι συσκευές Lumia 950 και Lumia 950 XL προσφέρουν την οικεία και ενιαία εμπειρία που εξασφαλίζουν όλες οι συσκευές με Windows, ενώ περιλαμβάνουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως η έκδοση beta του Windows Hello για Lumia και το Continuum για τηλέφωνα.
Lumia_950XL_02
Συνδυάζοντας εντυπωσιακές οθόνες HD, νέες κάμερες PureView με αισθητήρες 20 Megapixel και φυσικό φλας τριών LED για τη λήψη βίντεο 4K, καθώς και κορυφαία τεχνολογία επεξεργαστών, τα Lumia 950 και Lumia 950 XL ενσωματώνουν τις καλύτερες καινοτομίες της Microsoft.
Tα Lumia 950 και Lumia 950 XL έχουν σχεδιαστεί για όσους αναζητούν τα πλέον παραγωγικά smartphone και λειτουργούν με το πιο αποδοτικό λειτουργικό σύστημα. Όσοι μετακινούνται συχνά για επαγγελματικούς λόγους και αναζητούν ένα κορυφαίο τηλέφωνο, το οποίο μπορεί να λειτουργεί σαν προσωπικός υπολογιστής, βρήκαν τώρα στα Lumia 950 και Lumia 950 XL τον ιδανικό σύντροφο για τις Windows 10 συσκευές τους.
Με πλήρη Windows 10 και χαρακτηριστικά όπως το Continuum για τηλέφωνα, μπορείτε να κάνετε περισσότερα από ποτέ μέσω του τηλεφώνου σας, είτε βρίσκεστε στο γραφείο, στο σπίτι ή στο δρόμο.
Lumia 950 και Lumia 950 XL: Κορυφαίες και αξιόπιστες συσκευές
• Τα Lumia 950 και Lumia 950 XL είναι τα πρώτα τηλέφωνα Lumia με προ-εγκατεστημένα τα Windows 10 – εκπληρώνοντας την υπόσχεση της Microsoft για μια οικεία και ενιαία εμπειρία, με απρόσκοπτη μετάβαση σε όλες τις συσκευές Windows μέσω των βασικών εφαρμογών, όπως τα ενσωματωμένα Office, τα οποία παρέχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σας μέσω του OneDrive και του cloud.
• Τόσο το Lumia 950 όσο και το Lumia 950 XL διαθέτουν τη λειτουργία Continuum, η οποία είναι ενισχυμένη με το προαιρετικό εξάρτημα Display Dock της Microsoft. Αυτή η λειτουργία των Windows 10 σας επιτρέπει να συνδέσετε το τηλέφωνό μας σε μια οθόνη είτε για να ψυχαγωγηθείτε, είτε να εργαστείτε όπως σε κανονικό υπολογιστή με την προσθήκη πληκτρολογίου και ποντικιού αξιοποιώντας το Microsoft Office, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να λαμβάνετε κλήσεις ή να εκτελείτε άλλες εργασίες .
• Και οι δύο συσκευές διαθέτουν οθόνη AMOLED QuadHD με έως 564 ppi, που σημαίνει ότι η προβολή φωτογραφιών, βίντεο ή κειμένου είναι άψογη ακόμα και υπό το φως του ήλιου.
• Η τεχνολογία PureView της Microsoft είναι ενσωματωμένη στις κάμερες τόσο του Lumia 950 όσο και του Lumia 950 XL, προσφέροντας αισθητήρα 20 Megapixel και φυσικό φλας τριών LED. Η κάμερα αιχμαλωτίζει άψογες εικόνες, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, και αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές Windows 10 μέσω της εφαρμογής Windows Photo και να χρησιμοποιούνται από κοινού με τους φίλους και την οικογένειά σας.
• Προκειμένου να καταστεί το παραπάνω δυνατό, τα δύο τηλέφωνα διαθέτουν, επίσης, τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon, προκειμένου να γίνονται όλα πιο γρήγορα.
Lumia_950_1
Στην Ελλάδα, τα Lumia 950 και Lumia 950 XL διατίθενται προς λιανική πώληση με εκτιμώμενη τιμή που ξεκινά από τα 639 και 739 ευρώ αντίστοιχα, στα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής.
[Δ.Τ. Microsoft]

Πολλοί οργίζονται με την άποψη ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με την σοκολάτα. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα τρόφιμα κάνουν το κρασί να έχει άσχημη γεύση. Μόλις τους μάθετε, θα αρχίσετε να σκέφτεστε διαφορετικά για τον συνδυασμό κρασιού-φαγητού.
Παρακάτω, θα μάθουμε πώς να συνδυάζουμε το κρασί με 6 τροφές με τις οποίες δεν ταιριάζει τόσο εύκολα, όπως με τη σοκολάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, το ροκφόρ, το σούσι και τη σάλτσα σόγιας. Μην ανησυχείτε, υπάρχει ένα κρασί για όλα -ακόμα και για τη σοκολάτα!
Τι είναι το καλό και το κακό ταίριασμα κρασιού-φαγητού
Τι είναι καλό ταίριασμα (Perfect match): Όταν δυο συστατικά που συνδυάζονται δημιουργούν μια καλύτερη γεύση και ένα πιο ισορροπημένο άρωμα, από αυτό που είχε το καθένα ξεχωριστά.
Τι είναι κακό ταίριασμα: Όταν ένας συνδυασμός συστατικών οδηγεί σε μια γευστική ανισορροπία, που είτε γίνεται έντονη αισθητή από τον ουρανίσκο ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκαλεί χειρότερα προβλήματα.
Τρόφιμα που δύσκολα ταιριάζουν με κρασί 1. Η σοκολάτα
Γιατί συνήθως δεν λειτουργεί με κρασί

Όταν γευόμαστε σοκολάτα προστίθενται μερικές αισθήσεις στον ουρανίσκο μας, όπως η υφή από την τανίνη της σοκολάτας, η λιπαρότητα, η γλυκύτητα και μια γήινη γεύση. Όταν συμπληρώνουμε αυτή τη γεύση με ένα ξηρό κόκκινο κρασί, το κρασί ξεπλένει την λιπαρότητα και τη γλυκύτητα από τον ουρανίσκο μας και αφήνει μόνο τις πικρές τανίνες και μια πικρή νότα κρασιού. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού (π.χ. βατόμουρο ή κεράσι) χάνονται κάτω από την ακατανίκητη γεύση της σοκολάτας. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η σοκολάτα, συνήθως η λευκή, συνδυάζεται με το κρασί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν δοκιμάσετε τη σοκολάτα με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, τα συστατικά οδηγούν σε κακό ταίριασμα.
Κρασιά που ταιριάζουν με σοκολάτα
Το γλυκό κόκκινο κρασί

Η κλασσική επιλογή με τρούφες και μους σοκολάτας είναι ένα Late Bottled Vintage Port ή ακόμα και ένα δεκάχρονο Tawny Port, κρασιά που προσθέτουν νότες κανέλας και νότες Five Spice.
Υπάρχει επίσης και ένα συμπαθητικό αφρώδες κόκκινο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που προέρχεται από την Ιταλία και ονομάζεται Brachetto d'Acqui. Αυτό ταιριάζει πολύ καλά με σοκολατένια επιδόρπια με βάση το φρούτο.
Το Vin Santo Rosso και ένα γλυκό Amarone, που ονομάζεται Recioto della Valpolicella ταιριάζει καλά με επιδόρπια σοκολάτας και πορτοκαλιού.
Από την περιοχή της Γαλλίας θα λατρέψετε τις πλούσιες γεύσεις βατόμουρου που το Banyuls και το Maury προσθέτουν στο κρασί Grenache.
Aκόμα ένα κρασί που μπορεί να συνοδέψει τη σοκολάτα είναι η Bual Madeira, το οποίο είναι μια φανταστική επιλογή για επιδόρπια με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.


2. Μπλε τυρί
Γιατί δεν ταιριάζει με το κρασί

Ενώ τα περισσότερα τυριά ζευγαρώνουν εύκολα με τα περισσότερα κρασιά, το μπλε τυρί και άλλα τυριά με πράσινα στίγματα… δυσκολεύονται. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί το μπλε τυρί έχει έντονη παρουσία μιας έντονα δύσοσμης αρωματικής ένωσης (alkan-2-ones), η οποία βρίσκεται επίσης και στα βρύα του βάλτου. Το έντονο άρωμα του μπλε τυριού υπερκαλύπτει τα περισσότερα σχεδόν ξηρά κρασιά. Κρασιά που ταιριάζουν με το μπλε τυρί
Port Wine

Ως αντίβαρο στα μπλε τυριά χρειάζεται ένα εξίσου ισχυρό γλυκό κρασί. Ένα από τα καλύτερα ζευγαρώματα με μπλε τυρί κάνει το κρασί Port. H γήινη γεύση του τυριού ακυρώνεται από την οξύτητα του κρασιού και η κρεμώδης υφή του «δένει» με την γλυκύτητα του κρασιού, δημιουργώντας το perfect match!
Άλλες καλές επιλογές μπορεί να είναι ένα ισχυρό Zinfandel, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ένα Shiraz ή ένας γλυκός λευκός επιδόρπιος οίνος.
3. Λαχανάκια Βρυξελλών
Γιατί δεν ταιριάζουν με κρασί

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών, τα οποία ακόμα κι αν μαγειρευτούν με τον καλύτερο τρόπο έχουν καρπώδη, με γήινη γεύση και διακριτικά θειώδη. Αυτές οι θειώδεις και γήινες νότες είναι που προκαλούν προβλήματα στην αντιστοίχιση με το κρασί. Ο λόγος που τα λαχανάκια Βρυξελλών κάνουν το κρασί να έχει άσχημη γεύση είναι επειδή τα συστατικά του λαχανικού μιμούνται τη γεύση του κακού κρασιού. Οι ίδιες ενώσεις μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά επίπεδα και στο σκόρδο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα σπαράγγια. Κρασιά που ταιριάζουν με τα λαχανάκια Βρυξελλών
Υπάρχουν μερικά κρασιά που ξεπερνούν το πρόβλημα της αντιστοίχισης με αυτό το είδος του λαχανικού.
Ίσως η καλύτερη αντιστοίχιση είναι μια ξηρή Μαδέρα, όπως η Sercial Μαδέρα. Μπορούμε να το σερβίρουμε ελαφρώς διατηρημένο με απλή ψύξη και η γεύση του θα μοιάζει περισσότερο σαν ένα τολμηρό λευκό κρασί.
Επίσης, με λαχανάκια Βρυξελλών ταιριάζουν βιοδυναμικά λευκά κρασιά και orange wines με άρωμα ξηρών καρπών όπως τα Savennieres.
Eπίσης, το γαλλικό Muscadet μπορεί να κάνει μια καλή δουλειά, λόγω του ότι είναι «lager» -έχει δηλαδή γεύση που ξεπερνά την χαρακτηριστική γεύση του λευκού κρασιού.
Το αυστριακό Grüner Veltliner από ένα δροσερό Vintage έχει μια αρκετά ποώδη γροθιά που μπορεί να συμβαδίσει με την πικρή και τη θειώδη γεύση των λαχανικών.
4. Σπαράγγια
Γιατί συνήθως δεν λειτουργούν με κρασί

Το ίδιο πρόβλημα που είχαμε με τις ενώσεις του θείου στα λαχανάκια Βρυξελλών συμβαίνει και με τα σπαράγγια. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι λίγο πιο σύνθετο: υπάρχει μια επιπρόσθετη πράσινη βοτανική ποώδης αίσθηση που προκαλείται από την αυξημένη χλωροφύλλη που έχει το συγκεκριμένο λαχανικό. Στα περισσότερα πράσινα λαχανικά, αυτή η αίσθηση μπορεί να ξεπλυθεί με ένα πικάντικο λευκό κρασί, όπως το Sauvignon Blanc, αλλά στη περίπτωση των σπαραγγιών ίσως ούτε και αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε πολλές περιπτώσεις. Κρασιά που ταιριάζουν με σπαράγγια
Εκπληκτικό ταίριασμα με τα σπαράγγια θα έκανε ένα ελαφρώς παγωμένο ξηρό Sherry όπως τα Fino, Oloroso ή Manzanilla. Τα παραπάνω κρασιά προσθέτουν μια διακριτική γεύση ξηρού καρπού στα πιάτα με σπαράγγια. Δοκιμάστε να κάνετε αυτόν το συνδυασμό με μια βελουτέ σούπα από σπαράγγια.
5. Σούσι
Γιατί συνήθως δεν λειτουργεί με κρασί

Ο συνδυασμός ωμού ψαριού, φυκιών και σουσαμιού είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει με τα συνηθισμένα κρασιά. Στη περίπτωση του ψαριού, έρευνα στην Ιαπωνία μελέτησε γιατί τα ψάρια και το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζουν και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: οι μικροσκοπικές ποσότητες σιδήρου που έχει το κόκκινο κρασί προσκολλώνται στα λιπαρά του ψαριού και περνούν στον ουρανίσκο του δοκιμαστή, προκαλώντας μια υπερβολικά μεταλλική γεύση. Κρασιά που συνδυάζονται με σούσι
Aναζητήστε λευκούς ξηρούς οίνους από περιοχές με δροσερό, ξηρό κλίμα. Δοκιμάστε ένα Grüner Veltliner από την Αυστρία.
Θα λατρέψετε τα Muscadet ή Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία.
Ψάξτε για ιταλικό Pinot Blanc από το Alto Adige στις Άλπεις.
Δοκιμάστε Extra Brut ή Brut Nature σαμπάνια, ειδικά από την Vallée de la Marne, όπου η χρήση του Pinot Meunier κάνει τα αφρώδη κρασιά να έχουν μια αλμυρή γεύση.
6. Σάλτσα σόγιας
Γιατί δεν λειτουργεί με κρασί

Η γεύση της σάλτσας σόγιας προέρχεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας, σιτάρι και αλάτι. Τα αρώματα της σόγιας θυμίζουν μούρα και σιτάρι και η γεύση της έχει μια έντονα αλμυρή-ξινή γεύση umami. Η πρόκληση με αυτό το ζευγάρωμα είναι η ξινή γεύση της σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση με ένα κρασί που δεν είναι και τόσο ξινό. Ο συνδυασμός αυτός θα κάνει το κρασί να έχει γεύση «πλαδαρή». Ευτυχώς υπάρχουν μερικά μοναδικά οφέλη στην αλμυρότητα της σάλτσας σόγιας που μπορούν ουσιαστικά να μειώσουν την πικρή γεύση της τανίνης που έχουν συγκεκριμένα κρασιά. Κρασιά που ταιριάζουν με σάλτσα σόγιας
Μπορείτε να κινηθείτε σε δυο βασικές κατευθύνσεις για να αντιστοιχίσετε το κρασί με τη σάλτσα σόγιας: συμπληρώνοντας ή συγκλίνοντας.
Ένα συμπληρωματικό ζευγάρωμα θα μπορούσε να είναι η αντιστοίχιση του αλμυρού-γλυκού, συνδυάζοντας τη σάλτσα σόγιας με ένα Moscato ή Brachetto d’ Acqui. Τα κρασιά αυτά λειτουργούν σαν σάλτσα δαμάσκηνο και δημιουργούν μια γεύση που θυμίζει teriyaki σε πιάτα σόγιας.
Μια συγκλίνουσα μέθοδος αντιστοίχισης θα ήταν αν προσθέταμε περισσότερο umami. Τα κρασιά με γεύση umami είναι κρασιά με βάση το Carignan από την περιοχή Languedoc-Roussillon όπως τα Faugères: κόκκινα blend από τον νότιο Ροδανό, με Grenache και Carignan. Cannonau από την Σαρδηνία ή Aglianico de Vulture από τη Basilicata και Gaglioppo από την Καλαβρία. Θα διαπιστώσετε ότι ένας τέτοιος συνδυασμός θα βγάλει περισσότερο μπροστά το φρούτο του κρασιού.
Καλή όρεξη και στην υγειά σας!
http://www.krasiagr.com
Mέλανι Γκρίφιθ: Σε όσους δείχνουν μίσος, εκείνη δείχνει το πρόσωπό της
Για τους διάσημους, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δύο όψεις: Από τη μία οι χιλιάδες φίλοι και οπαδοί έτοιμοι να κάνουν «like», από την άλλοι οι κακόπιστοι ή αλλιώς «haters».

H αμερικανή ηθοποιός Μέλανι Γκρίφιθ το γνωρίζει καλά, αλλά είχε έτοιμη την απάντηση.

Πριν από λίγες μέρες η ηθοποιός ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία των ποδιών της από παραλία στη Χαβάη. Είχε προηγηθεί ανάρτηση στην οποία αναφερόταν στο πρόσφατο διαζύγιό της από τον ισπανό ηθοποιό Αντόνιο Μπαντέρας.



«Έχεις αντρικά πόδια» έγραψε κάποιος στα σχόλια.

Δύο μέρες αργότερα, η 58χρονη απάντησε με μια άλλη φωτογραφία: αυτή τη φορά ήταν μια selfie χωρίς φίλτρα (κεντρική φωτογραφία).

«Ιδού. Χωρίς φίλτρα. Είμαι 58 ετών και συμμετέχω στη σειρά Χαβάη 5-0 παίζοντας τη μητέρα του Σκοτ Καν. Συνεχίστε να λέτε σκληρά πράγματα. Και καλά Χριστούγεννα.»

Η Μέλανι Γκρίφιθ έχει κάνει τέσσερις γάμους. Δύο με τον ηθοποιό Ντον Τζόνσον (απέκτησαν μία κόρη, την 26χρονη ηθοποιό Ντακότα), έναν με τον Στίβεν Μπάουερ (έχει έναν γιο 30 χρονών) και ο πλέον πρόσφατος με τον Αντόνιο Μπαντέρας (έχει μια κόρη 19 ετών).

Ο γάμος με τον Αντόνιο Μπαντέρας κράτησε 18 χρόνια. Το ζευγάρι χώρισε το 2014, αλλά οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές πριν λίγες μέρες.
Οι πάγοι λιώνουν, η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται
Όπως φαίνεται πρόκειται για μια ακόμα επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη: η παρατηρούμενη επιβράδυνση της περιστροφής της Γης και η μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων στη διάρκεια του 20ού αιώνα είναι πιθανότατα συνέπεια της τήξης των πολικών πάγων, καταλήγει αμερικανική μελέτη.

Ο λόγος που το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την περιστροφή και τον άξονα της Γης είναι ότι η τήξη των πολικών πάγων ανεβάζει τη στάθμη των ωκεανών και αλλάζει έτσι την κατανομή της μάζας στον πλανήτη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science Advances.

Διαβάστε επίσης:


Το φαινόμενο είναι ουσιαστικά ίδιο με την επιβράδυνση της περιστροφής όταν ένας πατινέρ τεντώνει τα χέρια προς τα πλάγια, εξηγεί στο Reuters o Τζέρι Μιτρόβιτσα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Επιπλέον, η μετακίνηση μεγάλων μαζών νερού από τα πολικά καλύμματα στους ωκεανούς προκαλεί μετατόπιση του άξονα περιστροφής, με τον βόρειο γεωγραφικό πόλο να μετακινείται λόγω της τήξης κατά περίπου ένα εκατοστό το χρόνο.

«Φανταστείτε έναν πατινέρ που δεν τεντώνει τα χέρια οριζόντια αλλά τεντώνει το ένα σε μια γωνία και το άλλο σε μια άλλη γωνία. Ο πατινέρ θα αρχίσει τότε να κλυδωνίζεται πέρα-δώθε. Είναι το ίδιο πράγμα με την μετατόπιση των πόλων» εξηγεί ο Μιτρόβιτσα.

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναφέρει, το λιώσιμο των πάγων αύξησε τη διάρκεια του ημερονυκτίου κατά περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Newsroom ΔΟΛ

Οι “προσευχές” πιάνουν τόπο και επιτέλους η Google δίνει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του YouTube μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στις φορητές συσκευές. Σταδιακά, από τώρα και στο εξής, τα videos θα συνεχίζουν να φορτώνουν ακόμη και αν ο χρήστης έχει πατήσει παύση!

Αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες αργής σύνδεσης θα μπορείς να ανοίγεις ένα video, να σταματάς την αναπαραγωγή μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως το loading και στη συνέχεια να το απολαμβάνεις χωρίς τις εκνευριστικές διακοπές. Η νέα λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη για τις συσκευές Android και αναμένεται σύντομα επέκταση σε iOS και web.

Εξάλλου, το YouTube παρουσιάζει τη νέα καρτέλα Trending, η οποία εμφανίζεται στην ιστοσελίδα και στις mobile εφαρμογές της υπηρεσίας δίπλα από την καρτέλα Subscriptions. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα πιο δημοφιλή videos στον κόσμο, αλλά και στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης.

Πηγή: techgear.gr

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής Ανάληψης, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Πέτρο Παπαεμμανουήλ, την αφηγήτρια Ανθή Θάνου και τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή παρουσιάζουν την παράσταση:

«Κάλαντα και παραμύθια του Δωδεκαήμερου»
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τα ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου.
Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, τρυφερά παραμύθια αγάπης, παινέματα και κάλαντα από διαφορετικές μεριές της Ελλάδας.
Σπάνιες καταγραφές από το προσωπικό αρχείο του Πέτρου Παπαεμμανουήλ με κάλαντα , παινέματα και ευχές πλέκονται μέσα στο υφάδι των παραμυθιών.
Το λοιπόν…
Χριστούγεννα Πρωτούγεννα
και
αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα της αφεντιάς σας!
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015 στις 7:00 μ.μ
Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68

Ο ανιψιός του πιο γνωστού θείου της Ελλάδας, τον θείο του Τζόκερ, Γιάννη Δημολίτσα βρέθηκε στο Ηράκλειο συνοδευόμενος από την σύντροφό του, Παυλίνα Βουλγαράκη, την κόρη του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βουλγαράκη. Ο ηθοποιός, του οποίου οι μετοχές έχουν ανέβει κατακόρυφα μετά τη διαφήμιση του Τζόκερ με τον άτακτο θείο, ακολούθησε τη σύντροφό του Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία είχε προγραμματισμένη εμφάνιση σε κέντρο στο Ηράκλειο Κρήτης. Έτσι οι δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην Κρήτη! Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει πως η κλήρωση του Τζόκερ για τα 13 εκατομμύρια είναι απόψε το βράδυ. ΠΗΓΗ: cretalive.gr
tzoker



Με τίτλο «Καλές Γιορτές Αλέξη!» ο Έλληνας rapper Ominus και το hip-hop ντουέτο ‘’ Άλφα-Θήτα’’, τον ‘’Young Sinatra’’ & τον ‘’Nikappa’’, στέλνουν μέσω του γιορτινού τραγουδιού τα δικά τους μηνύματα για τις κυβερνητικές πολιτικές!
Το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με τα κάλαντα και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια αντιθέτως οι στίχοι του επισημαίνουν με τρόπο χιουμοριστικό τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έλαβε ως πρωθυπουργός!
Συνδυάζοντας τα ναζάκια με τα… φωτάκια, την φάτνη με τον… ΕΝΦΙΑ, τις αποδείξεις με τα… κάλαντα και τα capital controls με τα …μελομακάρονα, οι δημιουργοί του τραγουδιού τονίζουν πως τίποτα πλέον δεν αποτελεί έκπληξη για τους Έλληνες πολίτες!
aftodioikisi.gr

Ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας φέτος τα Χριστούγεννα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές γίνονται υπόθεση της πόλης και επεκτείνονται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Γιορτές ελπίδας και προσδοκίας, γιορτές που ενώνουν! Εθνότητες, ηλικίες, θρησκείες, φύλα, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες.
Δείτε το πρόγραμμα από τη Δευτέρα 14 έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Οι επιλογές είναι πολλές, η απόφαση δική σας!

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, Λαμπρινή
12.00 «Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας»

Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
Πλατεία Γκύζη
17.00 «Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας»
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 210 3312995) 
17.30-20.30 «Εορταστικά απογεύματα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας»
Το Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τους μικρούς μας φίλους για να δημιουργήσουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χριστουγεννιάτικες κατασκευές με αφορμή Συλλογές του Μουσείου και να παίξουν στα εκθέματά του
Συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας 67)
18.00 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κάλαντα και εκκλησιαστικοί ύμνοι
 από την Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αθήνας»
Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας & Λάμψα)
19.00 Μουσικοχoρευτική βραδιά
 με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τα τμήματα παραδοσιακού χορού και χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων
Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9344131) 
19.00 «Η Ελλάδα & η Ιταλία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα»

Μουσική βραδιά με ελληνικά και ιταλικά τραγούδια
Σε συνεργασία με την Ιταλική Σχολή Αθηνών
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (Λ. Κωνσταντινουπόλεως, μεταξύ Ιεράς οδού και γέφυρας Χαμοστέρνας)
20.00 «Είναι το στρώμα μου… διπλό!»
Μουσική παράσταση με την Ελένη Καρακάση. Συμμετέχει ο Δημήτρης Χρυσανθόπουλος στο πιάνο. Κείμενα-επιμέλεια προγράμματος Δημήτρης Χαλιώτης Κρατήσεις θέσεων: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00- 22.00, στο τηλ. 210 5298922
Θέατρο Παλλάς, City Link (Βουκουρεστίου 5)
20.30 “Tales of Christmas”

Συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με σολίστ το Μάριο Φραγκούλη. Συμμετέχει η Χορωδία των «Μικρών Μουσικών» του Ωδείου Αθηνών. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σε συνεργασία με το International Foundation for Greece
Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 18€, 20€, 28€, 30€, 40€, 42€ και 55€ (VIP) Άνεργοι, Φοιτητικό, παιδικό (κάτω των 12 χρ.) και άνω των 65 ετών, 9€. Αγορά εισιτηρίων: τηλ. 211 1000 365 & στο www.ticket365.gr

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη»
(Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987)
10.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Της μυρτιάς τα φύλλα»

Με χριστουγεννιάτικη διάθεση και την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών διακοσμούμε πήλινα αντικείμενα με παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα
Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Θέατρο Παλλάς, City Link (Βουκουρεστίου 5)
20.30 “Tales of Christmas”

Συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με σολίστ το Μάριο Φραγκούλη. Συμμετέχει η Χορωδία των «Μικρών Μουσικών» του Ωδείου Αθηνών. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σε συνεργασία με το International Foundation for Greece
Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 18€, 20€, 28€, 30€, 40€, 42€ και 55€ (VIP) Άνεργοι, Φοιτητικό, παιδικό (κάτω των 12 χρ.) και άνω των 65 ετών, 9€. Αγορά εισιτηρίων: τηλ. 211 1000 365 & στο www.ticket365.gr

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη»
(Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987)
10.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Της μυρτιάς τα φύλλα»

Με χριστουγεννιάτικη διάθεση και την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών διακοσμούμε πήλινα αντικείμενα με παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης τηλ. 210 8236635)
10.30 «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει»

Παιδική θεατρική παράσταση από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» για παιδιά ηλικίας 2-8 ετών
Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα Νορντάου & Κάτω Πετραλώνων (Νορντάου 7, Γκύζη, τηλ. 210 6433128 & Αθηνοδώρου 61, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3422642)
17.00-20.00
 Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά
To αστέρι των Χριστουγέννων θα μας ταξιδέψει στο Ελληνικό Δωδεκαήμερο και τα έθιμά του, τα καραβάκια και τις εκκλησούλες, τα ρόδια και τις κρεμμύδες, τα χριστόψωμα και τις βασιλόπιτες
Μουσική Σκηνή Πλατείας Συντάγματος
18.00 Συναυλία με το συγκρότημα “ENCARDIA”

Μία παράσταση ταξίδι και γιορτή. Με κιθάρες, βιολιά και κάθε λογής κύμβαλα ταξιδεύουμε στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης-Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3452150) 
18.00 «Το ταξίδι της τουλίπας»

Βραδιά παραμυθιού από τη ζωγράφο και ιστορικό τέχνης Χαρά Παπαθεοδώρου
Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων (Ευελπίδων 18, τηλ. 210 8840520)
18.00 Χριστουγεννιάτικη γιορτή
 της ομάδας παραδοσιακών χορών ενηλίκων του Πολιτιστικού Κέντρου
Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών (Αχαρνών 113 – 117)
18.00 Χριστουγεννιάτικη συναυλία
 της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών με θρησκευτικούς ύμνους. Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής & Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107 – 109)
18.30 / 19.00 / 19.30
“Digital Revolution”

Μια έκθεση – εμπειρία για όλη την οικογένεια. Ελάτε. Αγγίξτε. Αλληλεπιδράστε
Η έκθεση που θα σας πάρει το μυαλό!
Για κρατήσεις θέσεων: 2130178066 καθημερινά 11.00-16.00
Με την υποστήριξη: Στέγη-Ίδρυμα Ωνάση

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη» (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987)
10.00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Της μυρτιάς τα φύλλα»

Με χριστουγεννιάτικη διάθεση και την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών διακοσμούμε πήλινα αντικείμενα με παραδοσιακά ελληνικά μοτίβα
Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλη
Πολιτιστικό Κέντρο Νέου Κόσμου (Σωστράτου 5, τηλ. 210 9247036)
18.00 «Χριστούγεννα γιορτή χαράς»

Η ομάδα θεάτρου και η ομάδα παραδοσιακών χορών ενηλίκων του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάζουν την χριστουγεννιάτικη γιορτή τους
Χώρος Οργάνωση Γή (Κ-44), Κεραμεικός (Κωνσταντινουπόλεως 44)
17.00-20.00 Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής
H foοd blogger Αντζελίνα Καλογεροπούλου με τη βοήθεια σεφ ζαχαροπλαστικής και food bloggers δείχνει πως ετοιμάζουμε τα 3 πιο γνωστά γλυκά των γιορτών αναβιώνοντας παλιές και ξεχασμένες πρακτικές του παραδοσιακού νοικοκυριού (Συμμετοχή: έως 35 άτομα/ σεμινάριο)
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210 5284859, Δευτέρα έως Παρασκευή από 9.00 έως 14.00
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (σημείο συνάντησης: πλατεία Καρύτση)
17.30 “Christmas Number’s” (Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη)
Δρώμενα-διαδρομές στην πόλη με την ομάδα της Ειρήνης Μαργαρίτη. Τρεις στάσεις- τρεις διαδρομές χαρτογραφούνται και ακολουθούν μια πορεία στην πόλη, στα σημεία που έζησε και περπάτησε ο Παπαδιαμάντης στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή και στον Άγιο Ελλισαίο. Τελικός προορισμός είναι ένα παλιό καφενείο ή κουτούκι
Μουσική Σκηνή Πλατείας Συντάγματος
19.00 Συναυλία
 της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας
Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2011151)
19.00 «Αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη»
 με το Μπάμπη Στόκα και τη Μαρία Παπαγεωργίου

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη
12.00 «Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας»

Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους & Σφιγγός, τηλ. 210 9247031)
16.00-17.30 & 18.00-19.30 «Φτιάχνουμε το αστέρι των Χριστουγέννων»
Οι μικροί μας φίλοι πλάθουν αστέρια από πηλό με αφορμή το παραμύθι του ζωηρού αγγελουδιού. Ένα παραμύθι που εξηγεί πως έγινε το αστέρι των Χριστουγέννων που οδήγησε τους μάγους στη Βηθλεέμ
Πλατεία Αγ. Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα
18.00 «Τραγούδια του Δωδεκαημέρου»

Συναυλία με τους Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Μανώλη Καρπάθιο & Μαρίνα Μανωλάκου
Μουσική Σκηνή Πλατείας Συντάγματος
17.30 Δρώμενο της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ο Σιμιγδαλένιος»
 από το Εθνικό Θέατρο
19.00 «Δώρα Χριστουγέννων»

Συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο Γιώργος Δούσης στο πιάνο. Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου

Ωδείο Αθηνών
(Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β 17 – 19)
10.00-22.00
 «Ανοιχτή Μέρα» (“Open Day”). Σας προσκαλούμε όλους να γνωρίσετε από κοντά όλες τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Ωδείο
Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου (Βαφειοχωρίου & Καρολίδου 2, Γκύζη, τηλ. 210 6427770)
11.00-13.00 & 13.00-15.00
Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά
Το αστέρι των Χριστουγέννων θα μας ταξιδέψει στο Ελληνικό Δωδεκαήμερο και τα έθιμά του, τα καραβάκια και τις εκκλησούλες, τα ρόδια και τις κρεμμύδες, τα χριστόψωμα και τις βασιλόπιτες
Εθνικός Κήπος
«Αναγνώσεις στην παιδική βιβλιοθήκη του Κήπου»
11.00 «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω»
της Μαρίας Παπαγιάννη, εκδόσεις Πατάκη
Διερμηνεία στη νοηματική: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
12.30 Αφήγηση παραμυθιών στα Αγγλικά, για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 χρονών
Με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού Ομίλου ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ
12.30 Παιδική παράσταση «Ψάχνοντας τον Μπαλ»
Πάνω σε μία μαγική πλατφόρμα η ομάδα Patari Project θα διηγηθεί την ιστορία ενός αγοριού, που ακολουθώντας το μπαλόνι του την παραμονή Χριστουγέννων ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς και φανταστικούς
Στην είσοδο του Εθνικού κήπου (επί της Λ. Αμαλίας)
Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης-Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3452150)
11.00 «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει»

Παιδική θεατρική παράσταση από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» για παιδιά ηλικίας 2-8 ετών. Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210 3452150
Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210 7224238)
11.00-14.00 «Χριστουγεννιάτικα Έθιμα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 7224238
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Μεταξουργείου (Γερμανικού & Μυλλέρου, τηλ. 210 5202420 & 421) 
11.00-12.00
 για παιδιά από 4 έως 6 ετών
12.30-14.00 για παιδιά από 7 έως 12 ετών
«Η Πινακοθήκη γιορτάζει… τα Χριστούγεννα!»
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά και γονείς. Το καράβι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης ζωντανεύει και μας καλεί να ταξιδέψουμε μαζί του, ανακαλύπτοντας τις θαλασσογραφίες σπουδαίων ζωγράφων, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00 στο τηλ. 210 3313038
Χώρος Οργάνωση Γή (Κ-44), Κεραμεικός (Κωνσταντινουπόλεως 44)
11.00-14.00  Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής
H foοd blogger Αντζελίνα Καλογεροπούλου με τη βοήθεια σεφ ζαχαροπλαστικής και food bloggers δείχνει πως ετοιμάζουμε τα 3 πιο γνωστά γλυκά των γιορτών αναβιώνοντας παλιές και ξεχασμένες πρακτικές του παραδοσιακού νοικοκυριού (Συμμετοχή: έως 35 άτομα/ σεμινάριο)
Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 210 5284859, Δευτέρα έως Παρασκευή από 9.00 έως 14.00 
Πλατεία Αττικής
11.00 «Μουσικές διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας»
Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων

12.00 “The Muchatrela Circus Show!”
Η Muchatrela Band παρουσιάζει μια παράσταση σε συνεργασία με καλλιτέχνες τσίρκου με ακροβατικά και live μουσική
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης τηλ. 210 8236635)
11.30 «Τα κάλαντα του Καραγκιόζη»
Παράσταση από το Θέατρο Σκιών Σ. Χαρίδημου
Μουσική Σκηνή  Πλατείας Συντάγματος
12.00 Συναυλία
  με τους “XΑΝΑ ΖΟΟ” του Μάνου Βαφειάδη
Με την υποστήριξη του Make- Α-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος)
17.00 «Βρες το αστέρι σου σε ρυθμούς salsa»
Χορογραφία “flash mob” με τους Salsa Sinners
Με την υποστήριξη του Make-Α-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος)
19.00 “Swingin’ Christmas”
Συναυλία
 της Big Band του Δήμου Αθηναίων με τον Δώρο Δημοσθένους Χορογραφίες: Athens Lindy Hop. Μουσική διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης
Πεζόδρομος Ερμού (από Καπνικαρέα προς Σύνταγμα)
13.00 Παρέλαση ηρώων του Nickelodeon και συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων
Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων (Τσαμαδού 9, τηλ. 210 3830471 & 210 3835541)
18.00
 Χριστουγεννιάτικη γιορτή με την ομάδα μουσικοθεατρικής αγωγής ΑμεΑ του Πολιτιστικού Κέντρου
Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ. 210 6448844)
18.00
 «Χριστός γεννιέται, γιορτή αγάπης και χαράς σήμερα γίνεται»
Η θεατρική ομάδα παιδιών μαζί με την ομάδα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάζουν την χριστουγεννιάτικη γιορτή τους
Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Ελευθερίου (Αναβρυτής 5, τηλ. 210 2028270)
18.30 «Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα από τ΄ αστέρια»
Οι παιδικές ομάδες θεάτρου, μουσικής και παραδοσιακών χορών παρουσιάζουν την χριστουγεννιάτικη γιορτή τους

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου

Εθνικός Κήπος
«Αναγνώσεις στην παιδική βιβλιοθήκη του Κήπου»
11.00 «Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας»

της Μαρίας Ρουσάκη, εκδόσεις Κέδρος
Διερμηνεία στη νοηματική: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
12.30 Αφήγηση παραμυθιών στα Αγγλικά, για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 χρονών
Με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού Ομίλου ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ
«Μυστικές διαδρομές στον Εθνικό Κήπο»
12.30-14.30 Η διάσωση του Σπόρου
Ένα βιωματικό παιδαγωγικό πρόγραμμα από την «Οργάνωση Γη» για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών με στόχο να ανακαλύψουν τη Φύση στην πόλη μας
Σημείο συνάντησης: είσοδος Εθνικού Κήπου (επί της Λ. Αμαλίας)
Πλατεία Συντάγματος
11.00-22.00
 Ο Music Radio 89.2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην Πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές που θα πλημμυρίσουν με ρυθμό το κέντρο της πόλης
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης-Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3452150)
11.00 «Ρούντολφ, το ελαφάκι»

Παιδική θεατρική παράσταση από το θέατρο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ
Άσυλο Ανιάτων (Αγ. Ζώνης 39, Αθήνα, τηλ. 210 8646172)
11.00 Συναυλία του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πλαίσιο του τριημέρου εκδηλώσεων «Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ασύλου Ανιάτων» (18 έως 20 Δεκεμβρίου, 11.00-18.00)
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Β. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας τηλ. 210 7232603)
11.00 «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει»
Παιδική θεατρική παράσταση από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» για παιδιά ηλικίας 2-8 ετών
Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210 7224238)
11.00-14.00 «Χριστούγεννα στην ειρήνη και στον πόλεμο»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 7224238
Πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου (Κολωνός)
11.00-14.00 Εορταστική παρέλαση με τους αγαπημένους ήρωες του Nickelodeon (Μπομπ Σφουγγαράκης, Ντόρα η εξερευνήτρια και Patrick)
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Μεταξουργείου (Γερμανικού & Μυλλέρου, τηλ. 210 5202420 & 421)
11.00-12.00 για παιδιά από 4 έως 6 ετών
12.30-14.00 για παιδιά από 7 έως 12 ετών
«Η Πινακοθήκη γιορτάζει… τα Χριστούγεννα!»
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά και γονείς. Το καράβι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης ζωντανεύει και μας καλεί να ταξιδέψουμε μαζί του, ανακαλύπτοντας τις θαλασσογραφίες σπουδαίων ζωγράφων, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00 στο τηλ. 210 3313038
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης τηλ. 210 8236635)
11.30 «Διαβάζουμε παρέα ιστορίες για τα Χριστούγεννα»
Αφήγηση για παιδιά 3-6 ετών. Οργάνωση: «Διαβάζοντας Μεγαλώνω»
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη» (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987)
11.30
 «Στο γύρισμα του χρόνου: Έθιμα του Δωδεκαημέρου»
Ομιλία του Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών με παράλληλη προβολή διαφανειών
13.00 Αναβίωση Σαρακατσάνικων χριστουγεννιάτικων εθίμων από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, καθώς και ξενάγηση στην έκθεση «Χριστούγεννα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη»
Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη)
12.00 «Jazzy Christmas με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων στον Κήπο του Μεγάρου». Ο Οργανισμός και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σας προσκαλούν σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία-έκπληξη. Ελάτε στον Κήπο του Μεγάρου να γιορτάσουμε μαζί την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα με ένα ποτήρι ζεστό κρασί και τις τζαζ αρμονίες της Big Band του Δήμου Αθηναίων. Μουσική διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης
Θέατρο Παλλάς, City Link (Βουκουρεστίου 5)
12.00 Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν οι σολίστ του λυρικού θεάτρου Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο) και Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), καθώς και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodály. Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας
*Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 211 1000 365 & στο www.ticket365.gr
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (ύψος Ι.Ν. Αγ. Σοφίας)
12.00-13.30 Οι Αθηναίοι bookcrossers θα τραγουδήσουν τα κάλαντα και θα μοιράσουν τα βιβλία τους. Το bookcrossing είναι η πρακτική του να δίνεις σε ένα βιβλίο μία μοναδική ταυτότητα ώστε καθώς το βιβλίο περνάει από αναγνώστη σε αναγνώστη, να μπορεί να παρακολουθηθεί και με αυτό τον τρόπο να ενώσει τους αναγνώστες. Πληροφορίες στο www.bookcrossing.com
Μουσική Σκηνή Πλατείας Συντάγματος
12.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια από τη μουσική ομάδα των Πολιτιστικών Κέντρων του Δήμου Αθηναίων (χορωδίες παιδιών – ενηλίκων
& ορχήστρα εγχόρδων)
Εμπορικό Κέντρο Atrium (Χαριλάου Τρικούπη)
13.00 «Καλικαντζαροζαβολιές- αποστολή γη»
Χριστουγεννιάτικη παράσταση με ζωντανή μουσική, χορό και παιχνίδι από τις Μορφές Έκφρασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (σημείο συνάντησης: πλατεία Καρύτση)
17.30 “Christmas Number’s” (Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη)
Δρώμενα-διαδρομές στην πόλη με την ομάδα της Ειρήνης Μαργαρίτη. Τρεις στάσεις- τρεις διαδρομές χαρτογραφούνται και ακολουθούν μια πορεία στην πόλη, στα σημεία που έζησε και περπάτησε ο Παπαδιαμάντης στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή και στον Άγιο Ελλισαίο. Τελικός προορισμός είναι ένα παλιό καφενείο ή κουτούκι
Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2011151)
18.00 «Ευτυχισμένα Χριστούγεννα
»
Η παιδική θεατρική ομάδα παρουσιάζει την χριστουγεννιάτικη γιορτή της
Πλατεία Αγ. Θωμά, Γουδή
18.30 Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής
Ερμηνεύουν: Δώρα Λουίζου και Μανώλης Σκουλάς
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πατησίων (Στρατηγού Καλλάρη & Κουρτίδου, τηλ. 210 8313496)
19.00 «Το πνεύμα των Χριστουγέννων
»
Χριστουγεννιάτικη γιορτή με τη συμμετοχή της παιδικής θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου

«Το ελιξίριο των Χριστουγέννων»
29 Νοεμβρίου – 10 Ιανουαρίου
Βιωματικό παιχνίδι γνώσεων-συναισθημάτων-πολιτισμού. Πρόκειται για ένα διδακτικό και συναρπαστικό παραμύθι για παιδιά, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Δημοτικά σχολεία των Αθηνών
Συνδιοργάνωση με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

«Βιτρίνες στην Αθήνα»
Ο Δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών στηρίζουν τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για να δημιουργήσουν βιτρίνες γεμάτες έμπνευση και φαντασία. Αναζητήστε τις 20 εορταστικές βιτρίνες με το αστέρι «Βιτρίνες για την Αθήνα» στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και αναδείξτε με την ψήφο σας την βιτρίνα με την καλύτερη ιδέα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από 10 Δεκεμβρίου 2015 έως και 6 Ιανουαρίου 2016 μέσω του περιοδικού «Αθηνόραμα» και της ιστοσελίδας www.athinorama.gr
«Χριστούγεννα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη»
Κέντρο Λαϊκής Τέχνης& Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη»
12 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου

Με επίκεντρο το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και το στολισμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να δεσπόζει στην τραπεζαρία του αρχοντικού, οι επισκέπτες θα αισθανθούν την παραδοσιακά φιλόξενη ατμόσφαιρα της χριστουγεννιάτικης Αθήνας ακούγοντας παραδοσιακά κάλαντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ομιλίες και εθιμικά δρώμενα του δωδεκαήμερου και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις στους χώρους του σπιτιού. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από κείμενα και φωτογραφικό υλικό με χριστουγεννιάτικες εικόνες της παλιάς Αθήνας
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο-Κυριακή 09.00-14.00
City Link, Στοά Σπυρομήλιου
13 – 31 Δεκεμβρίου

Απολαύστε τη χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας στον πιο εορταστικό προορισμό της πόλης, τη Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link, όπου σας περιμένουν μουσικά δρώμενα, εκπλήξεις και happenings!

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη και πιθανόν ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες έως τις απογευματινές ώρες θα είναι τοπικά αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες το βράδυ θα περιοριστούν στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στο βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς κελσίου. στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στην Κρήτη κυρίως μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 1 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατή περιόδους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!