Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η ολυμπιακή φλόγα των Χειμερινών του Σότσι έκανε βουτιά στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου, τη Βαϊκάλη. Η δάδα τοποθετήθηκε μέσα σε μια εξοπλισμένη ειδική αδιάβροχη κάψουλα, άναψαν επάνω της μια φωτοβολίδα και καταδύθηκαν στην λίμνη.

Μέσα στο παγωμένο νερό οι «λαμπαδηδρόμοι», έκαναν τον λεγόμενο «ασπασμό της φλόγας», περνώντας τη φλόγα από τη μια δάδα στην άλλη. Εντυπωσιακός ήταν όμως και ο τρόπος που αναδύθηκε η φλόγα από τη λίμνη.



Μέχρι σήμερα η ολυμπιακή φλόγα έχει διανύσει πάνω από 65.000 χιλιόμετρα κάνοντας την μεγαλύτερη λαμπαδηδρομία στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Σημαντικοί σταθμοί ήταν στον Βόρειο Πόλο πάνω σε ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό αλλά και στο Διάστημα όπου κοσμοναύτης έκανε περίπατο με τη ολυμπιακή δάδα.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου.
tanea.gr
Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα ρομπότ ήταν σαφώς διαχωρισμένα από τους ανθρώπους καθώς ως επί το πλείστον αποτελούσαν μηχανές εγκατεστημένες σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για να επιτελούν εργασίες που απαιτούσαν γρήγορες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ακρίβεια και δύναμη. Αυτή η γενιά των βιομηχανικών ρομπότ φαίνεται πως έφτασε στα όρια της εξέλιξής της και μια νέα γενιά που προσπαθεί να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στους ανθρώπους φαίνεται να δημιουργείται. Τα καινούργια ρομπότ προσπαθούν να μοιάζουν αλλά και να μιμούνται την ανθρώπινη κινησιολογία και διαθέτουν εκφράσεις στο πρόσωπό τους αντίστοιχες με εκείνες που αποτυπώνονται στο ανθρώπινο πρόσωπο όταν υπαγορεύονται από κάποιο συναίσθημα.
Η γαλλική εταιρεία Aldebaran έχει αναπτύξει ένα ρομπότ ύψος περίπου 1,5 μέτρου, τον Ρομέο, που προορίζεται για να φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους στο σπίτι και να βοηθά στα οικιακά. Αντί να επιτελεί αυτοματοποιημένες λειτουργίες, ο Ρομέο είναι προγραμματισμένος να συνεργάζεται κατά κάποιον τρόπο με τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», σχεδιαστές ρομπότ εκτιμούν πως σύντομα τέτοια δημιουργήματα θα μπορούν να φροντίζουν ηλικιωμένους στα σπίτια, να κάνουν τις νοσοκόμες, τους ξεναγούς ή να εργάζονται ως φύλακες.
Η εξωτερική τους εμφάνιση που προσομοιάζει του ανθρώπου έχει και λειτουργικό χαρακτήρα. Προορισμένα να κινούνται μέσα σε σπίτια ή κτίρια θα πρέπει να μπορούν όπως και οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν χερούλια και διακόπτες, να περνούν από πόρτες κ.λπ.
Στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ, η καθηγήτρια στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Μανουέλα Βελόζο έχει δημιουργήσει μια σειρά από αυτόνομα ρομπότ που σερβίρουν καφέ.
tanea.gr
Η μεγαλύτερη διαστημική παρατήρηση στην ιστορία της Γης βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα λόγω της έλευσης ενός τεράστιου κομήτη που τρέχει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο προς τον ήλιο. Ο κομήτης ISON που έχει όπως εκτιμάται διάμετρο έως 4,8 χιλιόμετρα (όσο ένα μικρό βουνό) δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη αλλά αναμένεται να προσφέρει χάρη στη λαμπρότητα του ένα συγκλονιστικό υπερθέαμα αλλά και την ευκαιρία στην επιστημονική κοινότητα να συλλέξει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες για την φύση και την πορέλευση αυτών των ουρανίων σωμάτων.

Στις 28 Νοεμβρίου, ο κομήτης που προέρχεται από το εξωτικό νέφος του Όορτ, δεκάδες τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, θα πλησιάσει τον ήλιο σε απόσταση 1.159.000 χιλιομέτρων και αυτομάτως η θερμοκρασία του θα εκτιναχτεί στους 2.760 βαθμούς Κελσίου. Αν επιζήσει από αυτό το κοντινό πέρασμα από τον ήλιο, τότε ο ISON θα ξεπεράσει σε λαμπρότητα τον Μεγάλο Κομήτη του 1680.

Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, ένας απίστευτα λαμπρός κομήτης που είχε ανακαλύψει με τηλεσκόπιο ο γερμανός αστρονόμος Γόντφριντ Κίρχ, πέρασε σχεδόν το ίδιο κοντά από τον ήλιο (όπως αναμένεται να κάνει και ο ISON) προκαλώντας φόβο στον κόσμο που έτρεχε στις εκκλησίες αναζητώντας… συγχώρεση από τον Θεό.

Ο Μεγάλος Κομήτης, ήταν ορατός και την μέρα ενώ η «ουρά» που άφηνε πίσω του εκτιμήθηκε πολύ αργότερα ότι έφθανε σε μήκος τα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
 Ο ISON ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους όταν βρισκόταν σε απόσταση 940 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο. Ήταν τότε 25.000 φορές πιο αχνός απ’ ότι σήμερα και η ανίχνευση του ήταν απίστευτα δύσκολη ακόμη και με μεγάλα τηλεσκόπια.

Όμως στις αρχές του περασμένου Ιουνίου τα τηλεσκόπια τον «συνέλαβαν» για τα καλά όταν βρισκόταν σε απόσταση 500 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το διοξείδιο του άνθρακα μαζί με τη σκόνη που απελευθερωνόταν από την επιφάνειά του είχε ήδη δημιουργήσει μια ουρά 300.000 χιλιομέτρων.

«Εκείνη την περίοδο ο ISON εξέπεμπε ένα εκατομμύριο κιλά διοξείδιο του άνθρακα και 54,4 εκατομμύρια κιλά σκόνης κάθε μέρα», ανέφερε η Κάρεί Λίσε από το Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
tanea.gr
Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος;........
Συνάντηση είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη με βασικό θέμα την προετοιμασία του αυριανού κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, το οποίο θα γίνει αύριο στις 18:00. Εκεί θα τεθεί στο τραπέζι τόσο το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας όσο και το δεύτερο, καθώς και η εξέλιξη της αξιολόγησης οργανισμών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στον έλεγχο των υπουργείων.

Ειδικότερα για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, υπενθυμίζεται ότι θα υλοποιηθεί κυρίως από τον χώρο της Υγεία, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως γνωστόν, μέχρι το τέλος του 2013, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει 1.300 ακόμα δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να συμπληρωθούν 4.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταστεί επαναλλειμμένως σαφές πως στις απολύσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν και όσοι εργαζόμενοι απομακρυνθούν από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Οι υπουργοί πάντως, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από κυβερνητικές πηγές, έχουν λάβει εντολές από το Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών, όπως και η περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

http://aftodioikisi.gr 
Το διάσημο ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι παρέχει στους επισκέπτες του ........
Το φυσικό αέριο, το κλιματιστικό, και το ενεργειακό τζάκι, είναι οι τρεις πιο οικονομικές λύσεις σε σχέση με το καλοριφέρ που καίει πετρέλαιο ενόψει του φετινού χειμώνα.


Κάθε λύση ωστόσο έχει τα υπέρ και τα κατά της. Τα θερμαντικά σώματα, οι σόμπες και το ενεργειακό τζάκι προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα θέρμανσης απ’ ότι τα κλιματιστικά, αφού, όπως και τα καλοριφέρ, θερμαίνουν τους τοίχους ενός σπιτιού, που είναι και το ζητούμενο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ένα crash test ανάμεσα στις διαθέσιμες μορφές θέρμανσης δείχνει ότι μια οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική και «καίει» 1.300 λίτρα όλη τη χειμερινή σεζόν, θα κληθεί φέτος να πληρώσει 1.800-1.900 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης (με τιμή 1,45), έναντι 1.050 ευρώ αν διέθετε φυσικό αέριο.

Το παράδειγμα έχει υπολογιστεί για ισοδύναμη των 1.300 λίτρωνκατανάλωση, δηλαδή 13.680 KWh και με την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου (7,7 λεπτά/ KWh).

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η πολυκατοικία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο του αέριου, και η οικογένεια αποφασίσει να μην ανάψει καθόλου τα καλοριφέρ αλλά να χρησιμοποιήσει για να θερμανθεί ηλεκτρικά καλοριφέρ ή κλιματισμό ; Η πρώτη λύση είναι εντελώς αντιοικονομική, αντίθετα η δεύτερη συμφέρει.

Κλιματιστικό VS ηλεκτρικό καλοριφέρ…

Kι αυτό, γιατί τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικά τα θερμαντικά σώματα έχουν περιορισμένη απόδοση και πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα, και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Το αντίστοιχο σε ρεύμα της κατανάλωσης των 1.300 λίτρων πετρελαίου, είναι 13.680 KWh, που θα προστεθούν στην υφιστάμενη κατανάλωση ρεύματος που έχει ήδη το συγκεκριμένο νοικοκυριό. Αν δηλαδή η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα 2.000 KWh το 4μηνο, (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά.Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος2.599 ευρώ. Αν έχει νυχτερινό ρεύμα, τότε το ποσό αυτό μειώνεται στα2.188 ευρώ.

Σαφώς οικονομικότερη λύση είναι η θέρμανση με κλιματιστικά. Κι αυτό καθώς ένα κλιματιστικό έχει απόδοση 1,7 με 2, που σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια σχεδόν διπλάσια της καταναλισκόμενης. Άρα χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια απ' ότι για παράδειγμα στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του κλιματισμού, η ισοδύναμη κατανάλωση των 1.300 λίτρων, εφόσον οι συσκευές μας έχουν συντελεστή 1,7, «πέφτει» στις8.047 KWh. Έτσι, με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν, μάλιστα, επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σόμπες πέλετ VS καυστήρες βιομάζας…

Τεράστια ζήτηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εκδηλώνεται επίσης για ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ (υπολείμματα ξύλου), και καυστήρες βιομάζας. Το κόστος μιας σόμπας που καίει πέλετ κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή ωστόσο στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας. Γιατί, σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000-5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο, και τον ηλεκτρισμό. Το βασικό της μειονέκτημα, όπως και του καυστήρα βιομάζας, είναι ότι χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν. Επίσης για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν κάποια μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, είτε στον τοίχο, είτε στο ταβάνι, αν δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Από την πλευρά του ο καυστήρας βιομάζας, είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Με μέση τιμή 28 λεπτά / κιλό, ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση μόνο γύρω στα 1.120 ευρώ. Συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ. Ωστόσο, το κόστος αγοράς του δεν είναι αμελητέο και κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 5.500 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία, έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3- 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν. Για την αποθήκευσή τους απαιτείται χώρος γύρω στα 4 τετραγωνικά μέτρα.

Μετατροπή του τζακιού σε ενεργειακό

Πολύ προσφιλής τέλος λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Τι είναι το ενεργειακό τζάκι ; Ένα τζάκι, με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι), είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας, και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με το λέβητα και με το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Πριν από οποιαδήποτε εργασία πρέπει να προηγηθεί μελέτη του χώρου από ειδικό.

Στα πλεονεκτήματά τους είναι ότι ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού, και μόλις σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα απ' ότι ισχύει με ένα συμβατικό τζάκι. Η κατανάλωση μιας καλής εστίας, με απόδοση 75%,ανέρχεται σε 4-6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40-50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλων για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον «καίει» για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/ κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, κόστος σαφώς χαμηλότερο απ’ ότι το πετρέλαιο.

Στο Βατικανό, οκτώ μικρά οστά που θεωρούνται ότι είναι του Απόστολου Πέτρου εξετέθησαν στην κοινή θέα, σήμερα Κυριακή, γιά πρώτη φορά, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος Α' στην διάσημη πλατεία που φέρει το όνομα αυτού του Απόστολου ολοκλήρωνε την κυριακάτικη υπαίθρια λειτουργία αφιερωμένη, επίσης, στο κλείσιμο του 'Ετους Πίστης.
Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας παρέμεινε γονυκλινής μπροστά από την μεταλική οστεοθήκη φέρουσα επιγραφή (στη λατινική γλώσσα) : -"Μερικά από τα οστά, που ευρέθησαν σε υπόγειο χώρο της Βασιλικής του Βατικανού και τα οποία θεωρούνται ότι είναι του ευλογημένου Απόστολου Πέτρου". Πλέον συγκεκριμένα, περιέχει αυτή η οστεοθήκη οκτώ τμήματα οστού -το καθένα μήκους μόλις τριών εκατοστών-, για τα οποία το Βατικανό το 1971, μετά από μακρόχρονες ανασκαφές στο χώρο της ιστορικής Βασιλικής, έχει κάνει την πρώτη δημόσια αναφορά στην ιδιάζουσα για την Καθολική εκκλησία σημασία τους (γνωστού όντος ότι ο Απόστολος Πέτρος είναι ο ιδρυτής της Καθολικής εκκλησίας).

Το 1968, ο τότε Πάπας Παύλος 6ος δήλωσε ότι, "υπάρχουν 'πειστικές' αποδείξεις πως αυτά είναι οστά του Απόστολου Πέτρου".
Στη λειτουργία συμμετείχαν περίπου 60 χιλιάδες Καθολικοί. Περίπου 1 λεπτό, ο Πάπας παρέμεινε αμίλητος σε περισυλλογή, έχοντας ανά χείρας πολύτιμα κειμήλια. Στο κυριακάτικο κήρυγμα, κάλεσε "να γίνει πραγματικότητα η ομόνοια και η Ειρήνη στην αγιασμένη γη της Συρίας, σε όλη την (Μέση) Ανατολή".
'Εκανε, όμως, και μία αναφορά στον λιμό που εξολόθρευσε μερικά εκατομμύρια πολιτών στην Ουκρανία, την σοβιετική εποχή, από την οποίο λιμό σήμερα συμπληρώθηκαν ακριβώς τα 80 έτη.
newpost.gr
Ήταν 2 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ο εκδότης του Αγγελιοφόρου, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, ανακοίνωνε με επιστολή του, την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας.

 Είκοσι έναν μήνες μετά, ο καθημερινός Αγγελιοφόρος επιστρέφει στα περίπτερα. Η πρεμιέρα της νέας εποχής γίνεται αύριο, Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

 Ο Αγγελιοφόρος θα κυκλοφορεί όπως και παλιότερα, καθημερινά, πλην Δευτέρας.

Και μια θετική είδηση για τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης!

http://www.thestival.gr 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα και η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων προσκαλούν στα εγκαίνια του Υπνωτηρίου Αστέγων, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:30 στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13.
Το Υπνωτήριο Αστέγων αποτελεί δομή που λειτουργεί με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται με συμπράττοντες φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.
Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή λειτουργεί σε χώρο 750 τ.μ., είναι δυναμικότητας 74 κλινών και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε άστεγες και άστεγους. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Η δημιουργία του κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μία δεκαετία στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του πρώτου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13. Όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στη διάρκεια των εγκαινίων όλοι οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων θα απευθύνουν χαιρετισμό και μετά το πέρας της εκδήλωσης θα κάνουν δηλώσεις.
Το Mitsubishi Concept AR που παρουσιάστηκε στο Τόκιο είναι ένα μελλοντικό μικρό 6θέσιο MPV που συνδυάζει την ευελιξία ενός SUV με την ευρυχωρία πολυμορφικού μοντέλου.

Χρησιμοποιεί ένα ελαφρού βάρους, ήπιο υβριδικό σύστημα που έχει σαν βάση έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα MIVEC άμεσου ψεκασμού 1.100 κυβικών.

Σχεδιαστικά προσπαθεί να εντυπωσιάσει με έντονες ακμές, επίπεδη οροφή και δυναμικές λεπτομέρειες, ωστόσο το σχήμα κουτιού δεν κρύβεται.

Από την άλλη, το Concept AR διαθέτει υψηλή τεχνολογία άνεσης και της ασφάλειας, χάρη στο σύστημα e-Assist που εξασφαλίζει συνδεσιμότητα, πρόβλεψη ατυχήματος με ταυτόχρονη προετοιμασία των συστημάτων ασφαλείας και πληροφόρηση του οδηγού για τη χρήση και συντήρηση του οχήματος.















Πηγή: gocar.gr

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει δωρεάν μαθήματα Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Video Art, Computer Art, Χαρακτικής και Design για ανέργους ηλικίας άνω των 20 ετών.

Θα σχηματιστούν τμήματα των 25 ατόμων περίπου για κάθε μάθημα, ήτοι συνολικά μπορούν να παρακολουθήσουν 150 άτομα.

Αιτήσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παράλληλα με αντίγραφο της κάρτας ανεργίας που έχετε έως τις 15.12.2013.

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με κλήρωση παρουσία δικηγόρου στις 16.12.2013 στις 12:00 το μεσημέρι.

Με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων δωρητών.

http://www.thestival.gr
Η αίτηση υπαγωγής της ΠΑΕ Άρης στο άρθρο 99 απορρίφθηκε από το δικαστήριο με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Ηλιάδη, να συνιστά αποφυγή πανικού.
Μία εξέλιξη πάντως που μόνο ευχάριστη δεν είναι στο ξεκίνημα της εβδομάδας μία μέρα μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο γήπεδο της Τούμπας.
Όπως και μία εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε στην ομάδα του Άρη μετά από την αισιοδοξία που προέκυπτε όλες αυτές τις τελευταίες μέρες με τις επόμενες ώρες να είναι κρίσιμες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δεδομένες οι συμφωνίες με τους περισσότερους πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας οι οποίες αν τηρηθούνε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχουν και αυτές των Τόχα, Γκαρσία και Ρονάλντο που μπορούν σε 1-2 μήνες να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Πλέον η ΠΑΕ Άρης θα προβεί σε κατάθεση αίτησης αναστολής με στόχο να πετύχει διατήρηση της προσωρινής διαταγής, αφού πρώτα πάρει στα χέρια της την σημερινή απόφαση και αυτή μελετηθεί από τους νομικούς της για να διαπιστωθούνε τα αίτια της απόρριψής της.
sport24.gr
Ο 88χρονος Λέανδρος Φωκάς περιμένει υπομονετικά έξω από το γραφείο του ανακριτή, προκειμένου να ακούσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και την οικονομική κρίση που συνέτριψε την εμπορική «αυτοκρατορία» που κατάφερε να χτίσει η οικογένειά του τα τελευταία 75 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχει στο πλευρό του μόνο τους στενούς συγγενείς του και τους συνηγόρους του. Η εικόνα του σε τίποτα δε θυμίζει τον ισχυρό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που ταύτισε το όνομά του με ένα από πιο ισχυρά εμπορικά σήματα της χώρας.

«Ηλπιζα ότι ο κύκλος της ζωής μου θα έκλεινε επιτρέποντάς μου να δω την οικογένειά μου να συνεχίζει το έργο της ζωής μου. Δυστυχώς, η μόνη ελπίδα που απομένει σε όλους μας, και όχι μόνο στη δική μου οικογένεια, είναι να δούμε την πατρίδα να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και να ορθοποδεί», λέει στην απολογία του στον ανακριτή, λίγο πριν ακούσει ότι μπορεί ξανά να κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού καταβάλλει χρηματική εγγύση ύψους 20.000 ευρώ.

Ο ίδιος στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές περιγράφει την επιχειρηματική του δραστηριότητα από την ημέρα που ξεκίνησε αυτός και η οικογένειά του να εργάζονται ως υπαίθριοι μικροπωλητές στη στοά Σαούλ μέχρι και το 2010 όταν η εταιρία «Fokas» κατάφερε να γιγαντωθεί και να αναπτύξει μία αλυσίδα 20 καταστημάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Από τη στοά Σαούλ

«Γεννήθηκα στο Βατούμ της Ρωσίας το έτος 1925. Με την οικογένειά μου ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1930. Δουλεύοντας ακατάπαυστα και ακαταπόνητα ως υπαίθριοι λιανοπωλητές στη στοά Σαούλ, καταφέραμε να σχηματίσουμε το κεφάλαιο με το οποίο το 1958 εισήλθαμε ως μέτοχοι με ποσοστό 80% στην -υφιστάμενη από το 1936- εταιρία ''Βεργόπουλος'' που διατηρούσε τότε κατάστημα επί της οδού Ερμού 14. Δύο χρόνια μετά δώσαμε στο εν λόγω κατάστημα το επώνυμό μας, που έμελλε να αποτελέσει για πολλές δεκαετίες ένα ισχυρό εμπορικό σήμα, συνυφασμένο με την πόλη της Θεσσαλονίκης», περιγράφει ο 88χρονος Λέναδρος Φωκάς.

Ανέτρεψε τα δεδομένα

Το 1974 η εταιρία μετονομάστηκε σε «Οδυσσεύς Φωκάς», προς τιμήν του πρόωρα χαμένου αδελφού του Λέανδρου Φωκά ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μπήκαν τα θεμέλια του δεύτερου πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή 48-50, το οποίο, όπως λέει ο 88χρονος επιχειρηματίας, «ουσιαστικά άλλαξε τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο της πόλης και έγινε η ναυαρχίδα της επιχείρησής μας». Η εταιρία «Fokas» στη δεκαετία του '80 εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά την ιδέα shop-in-shop στο κατάστημα της Τσιμισκή, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '90 ιδρύθηκε στο Βόλο το πρώτο πολυκατάστημα εκτός Θεσσαλονίκης.

Τα «χρυσά» χρόνια

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η επιχείρηση γιγαντώθηκε και τέθηκε ως στόχος «ο διεμβολισμός της αγορά της Αθήνας όπου άνοιξε το πρώτο κατάστημα ''Fokas'' στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας σ' ένα νεοκλασικό που βρίσκεται στο τετράγωνο Βουλής - Ερμού - Σκόπα – Πετράκη. Το ίδιο διάστημα η εταιρία επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και στα αθλητικά είδη, ενώ εξασφαλίζεται πλήθος διεθνών συνεργασιών για την αντιπροσώπευση και διανομή ξένων οίκων και ανοίγουν πολυκαταστήματα στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα και στην Ξάνθη.

Οι δωρεές της οικογένειας

Η κοινωνική προσφορά της οικογένειας Φωκά τα τελευταία 25 χρόνια είναι αδιάλειπτη. Η κατασκευή του συγκροτήματος γυμνασίου και λυκείου «Φωκά» στις Συκιές στη μνήμη του Οδυσσέα Φωκά, η παιδική χαρά «Φωκά» στη Νέα Παραλία, το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο είναι μερικές από τις πιο γνωστές δωρεές της οικογένειας.

Πικρία για τη Μονή Αγ. Θεοδώρας

Οπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο 88χρονος Λέανδρος Φωκάς, το πολυώροφο κατάστημα της οδού Τσιμισκή ανοικοδομήθηκε με δαπάνες της εταιρίας. «Το 1976 δεν υπήρχε παρά μόνο ο φέρων οργανισμός ενός πολύ χαμηλού κτιρίου. Το 1978, ανεγείραμε, και πάλι αποκλειστικά με δικά μας έξοδα, οκτώ επιπλέον ορόφους, δίνοντας στο κτίριο τη σημερινή όψη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου και δημιουργώντας σημαντική οικονομική υπεραξία στην περιουσία της ιεράς μονής. Πολλές φορές προτάθηκε σε εμένα προσωπικά από διάφορους εκκλησιαστικούς παράγοντες να μεταβιβαστεί στην εταιρία ποσοστό επί του οικοπέδου, ανάλογο με τα έξοδα στα οποία είχε υποβληθεί για την ανοικοδόμησή του. Την πρόταση αυτή αρνήθηκα συστηματικά προς όφελος της ιεράς μονής, προκειμένου να έχει εκείνη ες αεί μίσθωμα και να μπορεί με οικονομική αυτονομία να επιτελέσει το σκοπό της και το φιλανθρωπικό της έργο», εξηγεί αναφερόμενος ουσιαστικά στην έξωση που έγινε στην εταιρία από την ιερά μονή, η οποία, σύμφωνα με την οικογένεια, αποτέλεσε και τη χαριστική βολή στην επιχείρηση, καθώς τίναξε στον αέρα το σχέδιο εξυγίανσης μέσω του άρθρου 99.

Πώς επήλθε η συντριβή

Η εταιρία, σύμφωνα με τον 88χρονο Λέανδρο Φωκά, άρχισε να πλήττεται από την οικονομική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια. «Οι επενδύσεις της τελευταίας εξαετίας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι δεν μπόρεσαν να αποσβεστούν. Λόγω και της τεράστιας μείωσης της κατανάλωσης, αναγκαστήκαμε να προβούμε σταδιακά και νόμιμα σε κλείσιμο των ζημιογόνων καταστημάτων».

Από το 2011 μέχρι σήμερα μπήκε λουκέτο τελικά σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας «Fokas», στα οποία το 2009 εργάζονταν συνολικά 907 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το 2008 ήταν 95.165.069,37 και το 2012 ανήλθε σε μόλις 28.601.977,97 ευρώ μειωμένος δηλαδή κατά 70,61 % περίπου παρουσιάζοντας λειτουργικές ζημίες περίπου 16.500.000 ευρώ.

Ο ίδιος αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι η εταιρία του από το 2007 έως το 2012 έχει καταβάλει φόρους ύψους 48.000.000 ευρώ και το τελευταίο διάστημα έκανε χρήση των φορολογικών διατάξεων που προέβλεπαν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, καταβάλλοντας δόσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Πλέον, η μοναδική ελπίδα για την καταβολή των οφειλών της εταιρίας θα γίνει στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας με τη ρευστοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της.

«Σήμερα, δυστυχώς, καμία δυνατότητα δεν έχει η εταιρία που διοικώ να καταβάλει τις παραπάνω οφειλές, καθώς βρίσκεται σε απόλυτη και βέβαιη παύση πληρωμών. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της δεν έχουν κανένα πιστωτικό υπόλοιπο. Εγώ υποθήκευσα ολόκληρη την προσωπική μου περιουσία», αναφέρει στην απολογία του.

http://www.seleo.gr

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους Όσοι υποφέρουν από άγχος, ίσως θα έπρεπε απλά να τρώνε περισσότερα «υγιή» βακτήρια.


Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μικρόβια των πεπτικών μας σωλήνων με διαταραχές όπως το άγχος, η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.


Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τη δύναμη των ισχυρών βακτηρίων των εντέρων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας μέσος ενήλικας «μεταφέρει» περίπου 2,3 κιλά –τρισεκατομμύρια μικρόβια- στο πεπτικό του σύστημα.

Τα προβιοτικά καταναλώνονται μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, το γιαούρτι σόγιας ή άλλα συμπληρώματα διατροφής.

Τα προβιοτικά μεταφέρονται ακόμη μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων, κατά τις οποίες κόπρανα από υγιείς δότες μεταφέρονται με τη μορφή υπόθετου σε ασθενείς που υποφέρουν από λοιμώξεις των εντέρων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience και διεξήχθη από το εργαστήριο The Great Plains Laboratory έδειξε ότι τα επίπεδα των HPHPA (των χημικών υποπροϊόντων των κλωστριδίων (βακτηρίδια) είναι πιο υψηλά στα ούρα των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό.

Σε όσους χορηγήθηκαν αντιβιωτικά κατά των κλωστιδίων, εμφάνισαν μείωση στα συμπτώματα του αυτισμού, αναφέρει η βρετανική Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Ο Dr James Greenblatt, ψυχίατρος από τη Βοστόνη, είχε ως ασθενή μια έφηβη με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς επίσης και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και σειρά πεπτικών προβλημάτων.

Ο ψυχίατρος αρχικά έκανε μια εξέταση ούρων στην ασθενή του και βρήκε ότι τα επίπεδα των HPHPA της ήταν αυξημένα.

Χορήγησε στην Mary ισχυρά προβιοτικά για να ενισχύσει τα καλά βακτήρια σε συνδυασμό με αντιβιωτικά και τα επίπεδα των HPHPA άρχισαν να πέφτουν δραματικά, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ABC News.

Μετά από έξι μήνες τα συμπτώματα που εμφάνιζε η Mary είχαν αρχίσει να υποχωρούν και μέσα σε ένα χρόνο είχαν εξαφανιστεί.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Mary που πηγαίνει λύκειο, δεν έχει κανένα σημάδι από καμία από τις δύο ψυχικές διαταραχές.

Σε ορισμένους ασθενείς το βακτήριο strep έχει συνδεθεί με σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, σε μια κατάσταση γνωστή ως PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections / Παιδιατρική Αυτοάνοση Νευροψυχιατρική διαταραχή που συνδέεται με μολύνσεις από στρεπτόκοκκο).

Η ασθένεια PANDAS είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά. Θεωρείται αυτοάνοση διαταραχή, η οποία οδηγεί σε διάφορα τικ, εμμονές, καταναγκασμούς και άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να απαιτούν διάγνωση από ειδικό, όπως για παράδειγμα η διαταραχή χρόνιου τικ, η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και το σύνδρομο Tourette.

Σε έναν 10χρονο από τη Βιρτζίνια, προσθέτει το δημοσίευμα της Daily Mail, χορηγήθηκαν προβιοτικά καθώς είχε διαγνωστεί λανθασμένα ότι έπασχε από PANDAS, όταν εμφάνισε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και μακρά χρήση αντιβιωτικών.

«Δεν είχε καθόλου χλωρίδα στο έντερο» είπε η μητέρα του Robin. «Ήταν πολύ υγιής και αθλητικός και μετά εμφάνισε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τικ. Έδειχνε σα να μην μπορεί να το ελέγξει».

Αφού του χορηγήθηκαν τα προβιοτικά όλα άλλαξαν. «Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν και ήταν εντελώς καλά. Η μέρα με τη νύχτα» είπε ακόμη στο ABC News.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, οι λεπτοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια από τους υπέρβαρους, κάτι που ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων απώλειας βάρους.

Τα μωρά γεννιούνται με αποστειρωμένο πεπτικό σύστημα και αποκτούν τα «πρώτα τους βακτήρια» κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ παίρνουν περισσότερα μέσω του μητρικού γάλακτος και με την επαφή τους με άλλους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ταυτοποιήσουν κάθε στέλεχος βακτηρίων, όμως μπορούν να διεξάγουν δοκιμές για τα χημικά υποπροϊόντα που παράγουν, υποστηρίζει ο Greenblatt.

Ο ίδιος ελέγχει σε κάθε ασθενή του τα επίπεδα των HPHPA (με μια απλή εξέταση ούρων) προτού προχωρήσει σε φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσει τα συμπτώματα.

«Οκτώ στους 10 ανθρώπους είναι καλά. Όμως στους δύο ασθενείς που τα επίπεδα αυτά είναι αυξημένα, αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ το νευρικό τους σύστημα. Δεν ξέρω γιατί αυτή η απλή εξέταση δε γίνεται σε κάθε ψυχιατρικό ασθενή. Το αναρωτιέμαι αυτό κάθε μέρα» είπε ακόμη ο ίδιος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010, από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Communicative and Integrative Biology, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και στην αγχώδη συμπεριφορά.

«Τα βακτήρια του εντέρου επικοινωνούν με τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε μέσω του εντερικού νευρικού συστήματος. Ωστόσο, ενώ η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να βοηθά κάποιους ασθενίς, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν “τη μαγική λύση”» είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jane Foster.

«Το στρες που συνδέεται με τα πρώτα στάδια της ζωής, η διατροφή και το χτίσιμο ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του ατόμου» κατέληξε η ίδια.

Ορισμένα είναι ήδη γνωστά σε παλαιότερες εκδόσεις τους και κάποια άλλα κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ευρύ κοινό. Ανταγωνίζονται επάξια το ένα το άλλο σε πρωτοτυπία, σχεδιασμό και δύναμη και βρέθηκαν όλα μαζί στην έκθεση αυτοκινήτου τους Λος Άντζελες.

Αυτά είναι τα δέκα μοντέλα που προσέλκυσαν τα περισσότερα βλέμματα:

BMW i8

MASERATI GHIBLI

HONDA HYDROGEN HYBRID

NEO RANGE ROVER

LEXUS IS 350

JAGUAR F TYPE COUPE

CADILLAC ELMIRAJ

NEA CORVETTE STRINGRAY

YOUABIAN PUMA

MERCEDES BENZ SLS AMG FINAL EDITION

Πηγή: iefimerida
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Υπάρχουν μερικοί «κανόνες» καλής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνα. Κι ενώ δε χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες προειδοποιητικές ταμπέλες, είναι μερικές αρχές που καλό θα ήταν να ακολουθούν όλοι...

Ο δεκάλογος του σωστού ταξιδιώτη, σύμφωνα με το thoughtcatalog.com είναι ο εξής:
1. Να φοράτε κάλτσες (και παπούτσια φυσικά)
Οι χώροι σε ένα αεροδρόμιο δεν είναι... το σαλόνι σας. Δεν είναι καθαροί (σκεφτείτε πόσες χιλιάδες άνθρωποι περνάνει από αυτούς), δεν είναι υγιεινό να κυκλοφορείτε σε αυτούς, όπως θα κάνατε μέσα στο σπίτι σας. Δεν είναι και το πιο ωραίο θέαμα και για τους υπόλοιπους να βλέπουν τα γυμνά ποδαράκια σας να κυκλοφορούν στους διαδρόμους! Κι αν σας αναγκάσουν να βγάλετε τα παπούτσια σας στον έλεγχο, φροντίστε να φοράτε κάλτσες!
2. Διαβάζετε τις ταμπέλες
Τα αεροδρόμια είναι οι μοναδικοί χώροι στους οποίους είναι... δύσκολο να χαθεί κανείς. Δε χρειάζεται να σταματήσετε τον πιλότο που θα δείτε μπροστά σας για να σας πει που είναι η πύλη αναχώρησής σας, ή οι τουαλέτες. Αρκεί να σηκώσετε το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά και να ακολουθήσετε τις κατατοπιστικότατες ταμπέλες!
3. Να είστε ευγενικοί με τους υπαλλήλους στις πύλες
Εκείνοι έχουν όλη την εξουσία. Μπορούν να απαγορέψουν την είσοδό σας σε μια πτήση, ή να αναβαθμίσουν το εισιτήριό σας αν είστε ευγενείς και υπομονετικοί μαζί τους. Σκεφτείτε το καλά, προτού τους πλησιάσετε για να... γκρινιάξετε για κάτι.
4. Μη χρησιμοποιείτε όλες τις πρίζες
Δεν είναι και πολύ σωστό να καθίσετε δίπλα σε μια πρίζα και να φορτίσετε όσες συσκευές έχετε και δεν έχετε μαζί σας (κινητά, υπολογιστές, iPad, ξυριστικές μηχανές κ.ά). Το γεγονός ότι απλά καθίσατε δίπλα στην πρίζα δε σημαίνει και ότι σας ανήκει!
5. Μη στέκεστε στους κυλιόμενους διαδρόμους που έχουν την ένδειξη «περπατάμε»
Είναι ωραίο να «περπατάει» κάποιος άλλος για εσάς, χωρίς εσείς να χρειάζεται να κάνετε στην κυριολεξία ούτε βήμα! Οι κατασκευαστές των κυλιόμενων διαδρόμων ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι δε θέλουν όλοι να περπατάνε επάνω σε αυτούς, αλλά και να στέκονται και να «πηγαίνουν βόλτα», φρόντισαν είτε να τους χωρίσουν σε δύο μισά ή να φτιάξουν δύο ξεχωριστούς προς την ίδια κατεύθυνση. Αν λοιπόν είστε σε αυτόν με την ένδειξη «περπατάμε» και όχι στο «στεκόμαστε», φροντίστε να το κάνετε. Και πάλι χρειάζεται να «διαβάζετε τις ταμπέλες», όπως προαναφέρθηκε. Δε σας φταίνε όσοι βιάζονται και φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν το σωστό διάδρομο!
6. Μη σταματάτε αμέσως μόλις βγείτε από τον κυλιόμενο διάδρομο ή τις κυλιόμενες σκάλες
Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε μέρος υπάρχουν κυλιόμενοι διάδρομοι ή σκάλες. Δε μπορείτε να σταματήσετε ακριβώς μπροστά μαζί με τις βαλίτσες σας και τα τρία σας παιδιά. Οι άνθρωποι που έχονται από πίσω σας το πιο πιθανό είναι να... πέσουν επάνω σας και επάνω στα παιδιά σας! Τραβηχτείτε στην άκρη αν πρέπει για κάποιο λόγο να κάνετε μια «στάση».
7. Προσέχετε τις αποσκευές και τα σακίδιά σας
Αν κουβαλάτε σακίδιο στον ώμο, κάθε φορά που το βγάζετε φροντίστε να κοιτάτε αν υπάρχει κάποιος πίσω σας. Μπορεί να τον χτυπήσετε στο πρόσωπο.
8. Σταματήστε να εξιστορείτε τη φορά που κοντέψατε να... συντριβείτε
Δεν αρέσουν σε όλους αυτές οι ιστορίες, ειδικά μισή ώρα πριν από την απογείωση.
9. Μην κουβαλάτε υγρά
Έχουν περάσει ήδη αρκετά χρόνια από τότε που εισήχθησαν οι νέοι κανονισμοί για τα υγρά στις χειραποσκευές! Δε μπορεί να μην το γνωρίζετε. Γι΄αυτό λοιπόν, μην κουβαλάτε τα απαγορευμένα υγρά και καθυστερείτε τους υπόλοιπους!
10. Φροντίστε τα μέλη της οικογένειάς σας να συμπεριφέρονται σωστά
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι χώροι του αεροδρομίου δεν είναι το σαλόνι σας. Και μπορεί η οικογένειά σας να είναι πενταμελής, όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να απλωθείτε σε όλες τις θέσεις, για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους επιβάτες, άλλωστε μπορεί να ταξιδεύουν από την άλλη άκρη της γης και να είναι πάρα πολύ κουρασμένοι.
news.gr
Οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούμε οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Ωστόσο, δεν μας προστατεύουν από αδιάκριτα βλέμματα.

Τη λύση έρχεται να δώσει η  Fonction No. 1,  μια θήκη μεταφοράς υπολογιστή που εύκολα και γρήγορα "μεταμορφώνεται" σε μικρό, φορητό γραφείο.

Η τσάντα κατασκευάζεται από δέρμα και ενσωματώνει δύο πλευρικές επιφάνειες που όταν ανοίξουμε, δημιουργούμε ένα μικρό σταθμό εργασίας. Έτσι, η οθόνη προστατεύεται από ενοχλητικές ανακλάσεις του περιβάλλοντος φωτός, καθώς και από αδιάκριτα βλέμματα.
Πηγή: News.gr
Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κάθεται σε μια καφετέρια και θυμάται τα νιάτα του.
- Θυμάσαι, λέει ο γέρος στην γριά, που πρώτοσυναντηθήκαμε πριν 50 χρόνια...
σε ετούτη εδώ την καφετέρια και μόλις βγήκαμε από εδώ, σε πήγα πίσω στον φράχτη του διπλανού εργοστασίου και κάναμε seχ;
- Και βέβαια το θυμάμαι, λέει η γριά.
- Ε, λοιπόν για χάρη εκείνης της μέρας, λέω να το ξανακάνουμε απόψε.
- Βεβαίως, λέει η γριά και σηκώνονται και οι δυο να βγουν από την καφετέρια.

Ένας τυπάκος που καθόταν εκεί δίπλα και άκουσε την συνομιλία, σκέφτηκε:
"Γούστο θα έχει να πάρω μάτι τα γερόντια" και τους ακολούθησε.

Βλέπει λοιπόν την γριά να σηκώνει την φούστα και να πιάνεται στον φράχτη και από πίσω ο γέρος έχοντας κατεβάσει τα παντελόνια.
Το τι ακολούθησε μετά δεν περιγράφεται. Το πιο άγριο σeξ που είχε δει ποτέ ο ματάκιας! Για 40 λεπτά, χωρίς διακοπή, το ζευγάρι τιναζόταν έξαλλα, κουνιόταν σπασμωδικά και οι δυο τους, ούρλιαζαν με τεντωμένες τις φλέβες και γουρλωμένα μάτια. Στο τέλος κατέρρευσαν και έπεσαν στο χώμα.
Ο ματάκιας έπαθε πλάκα. Ποτέ δεν είχε δει, ούτε ακούσει για τόσο παρατεταμένο και τόσο άγριο σeξ πόσο μάλλον από δυο γερόντια. "Πρέπει να μάθω το μυστικό τους" σκέφτηκε. Περίμενε να συνέλθουν και πλησίασε τον γέρο.

- Παππού, χωρίς να το θέλω είδα το σκηνικό και εντυπωσιάστηκα.
Ποιο είναι το μυστικό σου; Έτσι το έκανες και πριν πενήντα χρόνια;
- Παιδί μου, απαντά ο γέρος, πριν πενήντα χρόνια αυτός ο φράχτης δεν ήταν ηλεκτροφόρος."
- See more at: http://www.humor-book.gr/2013/11/blog-post_1528.html#_
Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κάθεται σε μια καφετέρια και θυμάται τα νιάτα του.
- Θυμάσαι, λέει ο γέρος στην γριά, που πρώτοσυναντηθήκαμε πριν 50 χρόνια... σε ετούτη εδώ την καφετέρια και μόλις βγήκαμε από εδώ, σε πήγα πίσω στον φράχτη του διπλανού εργοστασίου και κάναμε seχ;
 - Και βέβαια το θυμάμαι, λέει η γριά.
Δεν χρειάζεσαι άλλο την ηλεκτρική σου κουζίνα; Σκέφτεσαι να αγοράσεις νέο ψυγείο; Είναι για πέταμα η τηλεόρασή σου; Θέλεις να αντικαταστήσεις το πλυντήριό σου με καινούργιο;  Σκέψου και το περιβάλλον!

Ο δήμος Παύλου Μελά συνεργάζεται με το μόνο εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα και κατόπιν συνεννόησης με  τους δημότες αναλαμβάνει να συλλέξει ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κλιματιστικά, φωτιστικά και άλλα ηλεκτρικά είδη από τα σπίτια τους. Στο πλαίσιο αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο  Τμήμα καθαριότητας του δήμου για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να εναποθέσουν τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργία του δήμου. Εναλλακτικά μπορούν οι ίδιοι οι δημότες να τα μεταφέρουν στα δύο μεγάλα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί στα αμαξοστάσια του δήμου Παύλου Μελά στην Πολίχνη και την Ευκαρπία. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

«Χωρίς αμφιβολία η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αποτελεί για όλους μας δείκτη πολιτισμού. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το περιβάλλον από πολύ βλαβερές ουσίες, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται και ανακυκλώνονται πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων» δήλωσε αναφορικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Τηλ. Επικοινωνίας: Ευκαρπία 2310684944, Πολίχνη: 2310635370, Σταυρούπολη: 2310302976

http://www.seleo.gr

Το παραμύθι των Χριστουγέννων ξεκινά
λίγο πιο νωρίς στην πόλη των Τρικάλων.

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου και λίγες ώρες πριν ο Μύλος των Ξωτικών ανοίξει και επίσημα τις πύλες του στο κοινό, τα «Ξωτικά» θα επιχειρήσουν να φτιάξουν το μεγαλύτερο γλειφιτζούρι του κόσμου. Η επιτροπή του Ρεκόρ Γκίνες θα είναι εδώ για να καταγράψει την προσπάθειά τους.

Στην κεντρική είσοδο του μεγαλύτερου Χριστουγεννιάτικου Πάρκου της Ελλάδας φέτος θα υπάρχει το μεγαλύτερο Γλειφιτζούρι του κόσμου!

Το υφιστάμενο ρεκόρ των 3.200 κιλών που είχε γίνει στις 18 Ιουλίου 2012 στην Αμερική σύντομα θα αποτελεί παρελθόν και το νέο μεγαλύτερο ρεκόρ που θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο των RecordGuinnessθα πραγματοποιηθεί από την εταιρία  χειροποίητης καραμέλας SOOCREκαι θα παρουσιαστεί στις 29 Νοεμβρίου στον «Μύλο των Ξωτικών». Χιλιάδες κιλά καραμέλας, δεκάδες χρώματα ζαχαροπλαστικής, 7 τεχνίτες και 40 ξωτικά βοηθοί του Αι Βασίλη σε 3 ημέρες, δημιουργούν το πιο γλυκό ρεκόρ του κόσμου!!

Η «γλυκιά» εικόνα του μεγάλου Γλειφιτζουριού θα ταξιδέψει από 28 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο!!
Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει... Σας καλούμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους,από το πρωί της Τρίτης, 26 Νοεμβρίου και συνεχόμενα μέχρι την επόμενη μέρα το βράδυ στο «Μύλο των Ξωτικών», να παρακολουθήσετε από κοντά όλη την διαδικασία προετοιμασίας του γλειφιτζουριού. Ζήστε όλοι το παραμυθένιο ρεκόρ που θα κάνει την πόλη των Τρικάλων... ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

Όσοι ενδιαφέρεστε για εθελοντική υποστήριξη και παροχή βοήθειας στην συγκεκριμένη δράση, επισκεφτείτε τη σελίδα μας www.milosxotikon.grκαι δηλώστε συμμετοχή.

http://trikalavoice.gr 
Θλίψη είχε σκορπίσει, τον τελευταίο καιρό, στους εραστές του «βρώμικου» σάντουιτς και τους ρέκτες των αστικών μύθων της Θεσσαλονίκης, η φήμη ότι η πιο καλτ καντίνα της πόλης, ο θρυλικός «Μαύρος» στη Σταυρούπολη, δήθεν έκλεισε.

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα, έγινε ως και θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ, καθώς από τον περασμένο μήνα όσοι περνούσαν τα ξημερώματα από τη θρυλική καντίνα της Σταυρούπολης, αντίκριζαν τα στόρια κατεβασμένα. Τελικά, ο Μαύρος δεν έκλεισε, απλώς ένα πρόβλημα με την ανανέωση της άδειας της καντίνας, στέρησε για μικρό διάστημα τους πιστούς οπαδούς του από την πιο καλτ φιγούρα της θεσσαλονικιώτικης εστίασης. Ο Μαύρος ανοίγει ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου και όπως διαφημίζει, "με νέες γεύσεις". Πάντως, το θρυλικό… ψεκαστήρι Azax, το καλά κρυμμένο μυστικό κοκτέιλ με το οποίο ψεκάζει τα σάντουιτς, θα βρίσκεται πάλι στον πάγκο του.

Το seleo.gr αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους τελευταίους αστικούς μύθους της πόλης. Η καντίνα του Μαύρου λειτουργεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (!) πίσω από τα παλιά καπνομάγαζα της Σταυρούπολης, στη γωνία της οδού Αμπελοκήπων με την οδό Ιατρού Γωγούση, μετά τις γραμμές του ΟΣΕ. Ο Μαύρος – ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Νετσμί, μόνο η άδεια της καντίνας το γράφει – γεννήθηκε στην Κομοτηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη παιδάκι και πουλούσε κουλούρια μέσα στα τραμ. «Βρώμικα» άρχισε να ψήνει το ’61 πάνω σε καρότσι, αρχικά στην παραλία, αργότερα στο Βαρδάρι και από το ’65 στη Σταυρούπολη.

Όλα αυτά τα χρόνια, η θρυλική καντίνα ανοίγει μετά τις 10 το βράδυ και κλείνει «όταν τελειώσουν τα κρέατα», γύρω στις 5 το πρωί. Σουβλάκι, λουκάνικο, παντσέτα, τελευταία γύρο στα κάρβουνα, πάντα με πολύ κρεμμύδι και κυρίως μπούκοβο. Στομαχική βία, πόλεμος μπαχαρικών, καυτερή νοστιμιά. Το μεγάλο μυστικό του Μαύρου όμως, το θρυλικό φετίχ για το οποίο οι πιστοί του συρρέουν το ξημέρωμα στην καντίνα του, είναι το υγρό μείγμα, κλεισμένο σε μπουκάλι Azax, με το οποίο ψεκάζει τα σάντουιτς πριν τα τυλίξει. Οι εικασίες σχετικά με τα συστατικά του μείγματος είναι περισσότερες και από... τη συνταγή της Κόκα-Κόλα, γι’ αυτό και διατηρούν τον μύθο αναλλοίωτο. Ο ίδιος λέει ότι τη συνταγή την έφερε η μακαρίτισσα η μάνα του, η Τζεγιάρ, μετά από ένα ταξίδι της στη Μέκκα της Αραβίας. Η μητέρα του πέθανε κι έτσι τα υλικά του μείγματος γνωρίζει σήμερα μόνο ο ίδιος ο Μάυρος, ούτε καν τα παιδιά του που δουλεύουν μαζί στην καντίνα. Λεμόνι, ίσως κάποια σος, μουστάρδα, μπορεί και «αγίασμα από την Παναγία τη Σουμελά», όπως λέει ο ίδιος χαμογελώντας.

Τα δάχτυλά του είναι καμένα από τη ψησταριά. Πειράζει τους πελάτες και εκστομίζει μοναδικές ατάκες. Τον χειμώνα ανάβει μπροστά στην καντίνα σόμπα ή ένα βαρέλι με ξύλα και η ατμόσφαιρα είναι το πιο καλτ ενσταντανέ της πόλης. Ξενύχτηδες, παιδιά των δυτικών συνοικιών, κουλτουριάρηδες, ντιζέζ και τραγουδιστές μετά το σχόλασμα, λεφτάδες, η πελατεία του Μαύρου έχει από όλα. Το καλοκαίρι του 2008 περιέγραφε σε συνέντευξή του σε περιοδικό: «Το ’64 ο Στέλιος Καζαντζίδης με κάλεσε σε μια εκδήλωση στις Μουριές, ως ψητά. Θυμάμαι έτρωγε, έτρωγε, και δεν χόρταινε. Και μετά, όταν έβγαλε το ‘Υπάρχω’ και τραγουδούσε στη Χαριλάου, με καλούσε εκεί κάθε Κυριακή, ψήναμε και τρώγαμε παρέα και πληρωνόμουνα διπλό μεροκάματο».

Ο Μαύρος έχει πέντε παιδιά από τέσσερις γυναίκες. Εγγόνια δεν θυμάται πόσα έχει, όπως λέει, μόνο όταν κορνάρει επιστρέφοντας στο σπίτι βλέπει κεφάλια στα παράθυρα. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουν στην καντίνα τα παιδιά του, γαμπροί και νύφες του, ενώ μπορείς να παραγγείλεις και τηλεφωνικά για να μην περιμένεις στην ουρά... Κάποιες βραδιές δεν ανοίγει, έτσι χωρίς λόγο. Ορισμένοι παραπονιούνται ότι η ποιότητα των κρεάτων του έχει πέσει τελευταία. Όπως και να ‘χει, το σκηνικό στον Μαύρο παραμένει μια ιεροτελεστία. Σλόγκαν του είναι το “come on - come on” ανάμεσα στις παραγγελίες, έχει πάντα αναμμένο τσιγάρο στο στόμα, ακούει βαριά λαϊκή μουσική στο ραδιόφωνο κι έχει μια γάτα, τον Θανάση, που έπαθε αναισθησία στο μπούκοβο. Για το τέλος, ορίστε μερικές από τις θρυλικές ατάκες του Μαύρου:

- Τρώγε, κορίτσι, μου κρεμμύδι, κατεβάζει γάλα...

- Αν θέλεις πατάτες, ξαναπέρνα το Πάσχα (δεν βάζει ποτέ πατάτες, το θεωρεί φλώρικο)

- Δεν θες ντομάτα; Σωστός! Ξέρεις τι καρκίνους βάζουν στις ντομάτες για να τις τρώμε χειμωνιάτικα;

- Αν σε πονάει το στομάχι, να κόψεις του φραπέδες, όχι το μπούκοβο!

- Πίνω τσάι από μπούκοβο και βγάζω ατμούς…

- Τι έχει μέσα το Azax; - Αγίασμα από την Παναγία Σουμελά…

Μία φωτογραφία που θα προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις…

Στις δραχμές φαίνεται πως έχει επιστρέψει η πόλη της Ξάνθης, παρά το γεγονός πως το νόμισμα της χώρας παραμένει το ευρώ.
Δεν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα! Πινακίδες σήμανσης χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης αναγράφουν το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλουν οι οδηγοί όχι σε ευρώ… αλλά σε δραχμές!

Χαρακτηριστική η περίπτωση πινακίδας που βρίσκεται στις παρυφές της Παλιάς Πόλης και η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς που εισέρχονται σε περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης.

Πιο συγκεκριμένα στην πινακίδα αναγράφεται πως η περιοχή αστυνομεύεται από Δευτέρα έως Σάββατο 8.30 μέχρι 21.00 το βράδυ, ενώ ως τέλος στάθμευσης ορίζονται οι 200 δραχμές ανά ώρα.

http://www.4news.gr 
Σαν σήμερα, το 1942, Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί, ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις γερμανικές δυνάμεις.

571 π.Χ. - Ο Σέρβιος Τύλλιος, βασιλιάς της Ρώμης, εορτάζει με θρίαμβο τη νίκη του επί των Ετρούσκων.

1783 - Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.

1826 - Η φρεγάτα «Ελλάς», η ναυαρχίδα του ελληνικού επαναστατικού στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις Η.Π.Α.

1916 - Επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της Παλιάς Ελλάδας, που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να εγκαταστήσει έλεγχο στον Ισθμό και στην Πάτρα.

1936 - Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

1942 - Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών κομάντος.
Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες.

1973 - Με αφορμή την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκδηλώνεται νεο πραξικόπημα κατά του Παπαδόπουλου από τον ταξίαρχο Δημήτρη Ιωαννίδη

http://www.enikos.gr 

Τη δυνατότητα να πάρουν πρόωρη σύνταξη από τα 55 έως τα 60 έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Ωστόσο, σε περίπτωση που το δικαίωμα θεμελιώνεται φέτος, η «έξοδος» γίνεται στα 62.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η απαιτούμενη 25ετία μπορεί να αποτελείται τόσο από τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος στο Δημόσιο όσο και από εκείνον του ιδιωτικού τομέα που έχει διανυθεί σε φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.).

Επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικά έτη για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τα «νέα» πλασματικά έτη που προβλέπονται από τον νόμο 3865/2010 (τέκνα, σπουδές), ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη που προβλεπόταν σε παλαιότερους νόμους (στρατός, προσόν διορισμού κ.λπ.).

Πέναλτι

Προσοχή, καθώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2010, έχουν «πέναλτι» 4.5% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου (και μέχρι 22.5% για την πενταετία). Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, η μείωση είναι 6% τον χρόνο και 30% την πενταετία.

Συγκεκριμένα τα όρια ηλικίας για πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο έχουν ως εξής:

Αντρες. Τυχεροί είναι όσοι συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Ειδικότερα για θεμελίωση το 2011 η «έξοδος» γίνεται στα 56 και το 2012 σε ηλικία 58 ετών.

Οσοι άντρες συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, μπορούν να αποχωρήσουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη. Οπως ήδη αναφέρθηκε, από φέτος το όριο πάει στα 62 για πρόωρη σύνταξη (καθώς πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67).

Γυναίκες. Κερδισμένες είναι οι γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν με πρόωρη σύνταξη στα 55. Τη διετία 2011- 2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, ενώ από φέτος πρόωρη σύνταξη καταβάλλεται στα 62.

Συγκεκριμένα εφόσον η θεμελίωση γίνεται μέσα στο 2011 το όριο πάει στα 56 (δηλαδή ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις με τους άντρες). Σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2012 το όριο ηλικίας πάει στα 58.

http://www.iefimerida.gr

«Πόθεν έσχες» για όλους από το 2014 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων (κατοικίες, οικόπεδα, μετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, συναλλαγές με τράπεζες δηλαδή δάνεια και καταθέσεις).

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα επιβάλλεται «φόρος διαβίωσης» που θα προκύπτει από το συνολικό εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του φορολογουμένου και όχι με βάση το εισόδημα που αυτός δηλώνει ή το τεκμαρτό.

Πρόκειται για τη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου το οποίο προαναγγέλλεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 και θα επιτρέψει τον ηλεκτρονικό έλεγχο στην ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Κι αυτό καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Η εφορία θα έχει στη διάθεση της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό και τηλέφωνο.

http://www.enikos.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!