Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές. Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Aγιος Πέτρος και της λέει...

"Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;"

Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει: - "Δεν είμαι σίγουρη." - "Τότε", λέει ο Aγιος Πέτρος, "θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις." Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν, στην Κόλαση. Εκεί η πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ. Ακόμα και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα. Όλα πολύ ωραία και η πολιτικός περνούσε υπέροχα. Πριν το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Aγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον Παράδεισο. Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ όμορφο και ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλάγαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με το Θεό που ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος. Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Aγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη. Η πολιτικός το σκέφτεται λίγο και του λέει:

- Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση.

Ο Aγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση. Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και διέταζε συνεχώς. Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και τον ρωτά:

- Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν. Και ο Διάβολος της απαντά:

- Τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, σήμερα μας ψήφισες!!!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Αυτός κι αν είναι γάμος express! Ο λόγος για ένα ζευγάρι από την Ινδία που... χώρισε μόλις τέσσερις ημέρες μετά το μυστήριο.

Όταν επέστρεψαν από το μήνα του μέλιτος, ο σύζυγός κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, γιατί όπως υποστήριξε η γυναίκα του δεν ανταποκρινόταν στα συζυγικά της καθήκοντα.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η 29χρονη τολμούσε και πήγαινε στην δουλειά της, φορώντας πουκάμισο και παντελόνι.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε, υπέρ της γυναίκας, υποστηρίζοντας πως τέτοια προβλήματα υπάρχουν στους περισσότερους γάμους.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Νιώθετε συνέχεια πως κλείνουν τα μάτια σας από τη νύστα; Είστε στη δουλειά και αισθάνεστε πως θα πέσετε πάνω στο πληκτρολόγιο; Μην ανησυχείτε. Ερχεται μία έρευνα από το Βέλγιο όπου θα σας ανοίξει στην κυριολεξία τα μάτια, καθώς σας αποκαλύπτει τον εχθρό της νύστας; Και ποιο είναι αυτό; Το πορτοκαλί φως.
Οπως αναφέρει το New Scientist οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δέκα λεπτά έκθεσης του ματιού σε πορτοκαλί φως είναι ικανά να διώξουν τη νύστα μακριά και να κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό πιο δραστήριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πορτοκαλί φως επιδρά στους φωτοϋποδοχείς στο βολβό του ματιού, οι οποίοι ελέγχουν την παραγωγή της μελανοψίνης, μίας ουσίας που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος.
Τα στοιχεία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήρθαν στο φως μετά από ένα πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες σε 16 εθελοντές. Αρχικά τους έβαλε να κοιτάξουν για δέκα λεπτά τρία χρώματα. Το μπλε, το πράσινο και το πορτοκαλί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος τους έβαλαν σε μαγνητικό τομογράφο και τους υπέβαλαν σε τεστ μνήμης,
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πορτοκαλί φως προκάλεσε μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές που σχετίζονται με την εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία.

http://www.thestival.gr 
Το θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος στη Μαλαισία ξύπνησε μνήμες και από ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες συνέβησαν στο παρελθόν ανά τον κόσμο και βύθισαν στο πένθος χιλιάδες οικογένειες. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ατύχημα, ή βλάβη κάποιων οργάνων των αεροπλάνων. Σε κάποιες άλλες ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Διαβάστε τις 10 από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών:

1977, Τενερίφη – Σύγκρουση δυο Boeing 747 στο αεροδρόμιο Los Rodeos

Το αεροπορικό ατύχημα με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, παραμένει εκίνο που συνέβη στην Τενερίφη, στις 27 Μαρτίου 1977. Εξαιτίας λανθασμένων εντολών από τον πύργο ελέγχου, αλλά και παρερμηνείας εκ μέρους των πιλότων, ένα ένα Boeing 747 της KLM και ένα ίδιου τύπου αεροπλάνο της Pan American επιχείρησαν να απογειωθούν ταυτόχρονα από αντίθετες αφετηρίες, στο αεροδρόμιο Los Rodeos της Τενερίφης.
Τα δυο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα, με αποτέλεσμα 583 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο, ότι η μεγαλύτερη σε αριθμό νεκρών αεροπορική τραγωδία, έχει ταυτόχρονα και έναν αξιοσημείωτο αριθμό επιζώντων, αφού 56 επιβάτες, 5 μέλη των πληρωμάτων και οι πιλότοι, κατάφεραν να επιζήσουν της καταστροφής.

1985, Ιαπωνία - Πτήση 123 της Japan Airlines

Η συντριβή του Boeing 747 της Japan Airlines του 1985, είναι εκείνη που προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την πτώση ενός μόνο αεροσκάφους. Σε αυτό το δυστύχημα, 520 επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, όταν εξαιτίας λανθασμένης λειτουργίας του συστήματος ελέγχου εσωτερικής πίεσης, προκλήθηκε εκρηκτική αποσυμπίεση που κατέστρεψε το σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους. Παρά το γεγονός αυτό, οι πιλότοι κατάφεραν να ελέγξουν για περίπου μισή ώρα το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί τελικά στο βουνό Φούτζι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι επιβαίνοντες επέζησαν από την πρόσκρουση, όμως ώσπου να καταφθάσουν οι ομάδες διάσωσης, μόλις 4 είχαν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή.

1996 – Ινδία, σύγκρουση αεροσκαφών εν πτήσει

Η επιμονή του Καζάκου χειριστή της πτήσης 1907 της Air Kazachstan να πετά το αεροσκάφος του χαμηλότερα από την υπόδειξη του πύργου ελέγχου είχε σαν αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του με αεροσκάφος της πτήσης 763 των Σαουδικών Αερογραμμών, επάνω από τη Haryana, στην Ινδία. Το σύνολο των 349 επιβατών και μελών του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.
Η Επιτροπή Ramesh Chandra Lahoti, που ερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας, υπήρξε η πρώτη επιτροπή που συνέστησε τη δημιουργία "αεροδιαδρόμων" για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αεροσκάφη να πετούν σε αντίθετες κατευθύνσεις στο ίδιο υψόμετρο. Οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας κατέστησαν επίσης υποχρεωτικό για όλα τα αεροσκάφη που πετούν μέσα και έξω από την Ινδία να είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα ACAS (για την αποφυγή της εναέριας σύγκρουσης). Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στον κόσμο που το σύστημα ACAS έγινε υποχρεωτικό.

3 Μαρτίου 1974, Ερμενονβίλ Παρίσι – Συντριβή McDonnell Douglas DC-10 της Turkish Airlines

Στις 3 Μαρτίου 1974, ένα McDonnell Douglas DC-10 των Τουρκικών Αερογραμμών που βρισκόταν σε διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο του Orly για το Χίθροου του Λονδίνου, έχασε την πόρτα του χώρου αποσκευών. Αυτό προκάλεσε εκρηκτική αποσυμπίεση στο σκάφος, που με τη σειρά της προκάλεσε απώλεια του ελέγχου. Αφού αρχικά το σκάφος υπέστη ανεξέλεγκτη περιδίνιση, στη συνέχεια συνετρίβη στο δάσος της Ερμενονβίλ βορειοανατολικά του Παρισιού. Όλα τα 346 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους.
Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα συντριβή αεροπλάνου όλων των εποχών μέχρι την καταστροφή της Τενερίφης το 1977, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη σε νεκρούς τραγωδία που προκλήθηκε από ένα μοναδικό αεροσκάφος.

23 Ιουνίου 1985, Ιρλανδία – Εκρηξη σε αεροπλάνο της Air India

Στις 23 Ιουνίου 1985, ένα Boeing 747-237B της πτήσης 182 της Air India συνετρίβη στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ιρλανδίας, όταν μια βόμβα εξερράγη στο χώρο αποσκευών. Όλοι οι 307 επιβάτες και τα 22 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους κατά την συντριβή. Ένας επιβάτης που είχε ελεγχθεί ως "Μr Singh", χωρίς τελικά να επιβιβαστεί στην πτήση, θεωρείται πως ήταν εκείνος που τοποθέτησε τη βόμβα στο αεροπλάνο. "Ο κύριος Singh" δεν εντοπίστηκε ποτέ ώστε να συλληφθεί. Αργότερα ααποκαλύφθηκε ότι εξτρεμιστές Σιχ βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση και ότι αυτή ήταν αντίποινα για την επίθεση της ινδικής κυβέρνησης στον ιερό Χρυσό Ναό των Σιχ στην πόλη Αμριτσάρ.

3 Ιουλίου 1988, Περσικός Κόλπος – Κατάρριψη Airbus A300B2-203 της Iran Air

Την Κυριακή, 3 Ιουλίου 1988, ένα βλήμα εδάφους αέρος που εκτοξεύθηκε από το ταχύπλοο σκάφος USS Vincennes που συμμετείχε σε αεροναυτικά γυμνάσια στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, έπληξε και κατέρριψε ένα Airbus A300B2-203 της Iran Air, που εκτελούσε την πτήση 655 από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προς το Ντουμπάϊ. Από τους 290 επιβαίνοντες και το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν επέζησε κανείς.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Ναυτικού, το Airbus καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος που είχε εκτοξευθεί από αεροσκάφος F-14 Tomcat, που επίσης συμμετείχε σε γυμνάσια.

25 Μαϊου 1979, Ιλλινόϊς – Πτώση McDonnell Douglas DC-10

Στις 25 Μαΐου 1979, ένα McDonnell Douglas DC-10 της Πτήσης 191 της American Airlines, έχασε τον έλεγχο και έπεσε κοντά στο O'Hare International Airport στο Des Plaines του Illinois, σαν συνέπεια κακής συντήρησης και απώλειας του ενός κινητήρα. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν και οι 271 επιβάτες, το πλήρωμα του αεροσκάφους, καθώς και δύο άτομα στο έδαφος. Αυτό είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία των εμπορικών μεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιρουμένων των επιθέσεων μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

1η Σεπτεμβρίου 1983, Σαχαλίνη – Κατάρριψη Νοτιοκορεατικού Jumbo

Την 1η Σεπτεμβρίου 1983, ένα Σοβιετικό αεροσκάφος αναχαίτισης Sukhoi Su-15 κατέρριψε το Κορεατικό Boeing 747-230B της Korean Air Lines που εκτελούσε την πτήση 007, από τη Νέα Υόρκη προς τη Σεούλ μέσω Ανκορατζ (Αλάσκα), σκοτώνοντας και τους 269 επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα.
Ο χειριστής του Sukhoi, Gennadi Osipovich, ισχυρίστηκε ότι πριν από την κατάρριψη προηγήθηκαν τρεις ειδοποιήσεις προς τον κυβερνήτη του Jumbo, ότι πετούσε σε σοβιετικό εναέριο χώρο, τον οποίο έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα.
Την κατάρριψη του Κορεατικού Jumbo καταδίκασαν τότε όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού κόσμου, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τότε ΕΟΚ), με θλιβερή εξαίρεση την ανεκδιήγητη ελληνική κυβέρνηση.

12 Νοεμβρίου 2001, Νέα Υόρκη – Πτώση Airbus A300

Στις 12 Νοεμβρίου 2001, ένα Airbus A300 της American Airlines που εκτελούσε την Πτήση 587, από τη Νέα Υόρκη προς το Las Américas της Δομινικανής Δημοκρατίας συνετρίβη στην περιοχή Belle Harbor του Queens στη Νέας Υόρκης, λίγο μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο John F. Kennedy.
Σαν αιτία της πτώσης φέρεται να υπήρξε η καταστροφή των πτερυγίων του πηδαλίου που προκλήθηκε από τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από ένα Boeing 747 της Japan Airlines που πέρασε “ξυστά” από το Airbus, λίγο μετά την απογείωση. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν 260 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς και 5 άτομα στο έδαφος.

21 Δεκεμβρίου 1988, Λόκερμπι Σκωτία – Πτώση Boeing 747-121

Στις 21 Δεκεμβρίου 1988, μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κασετόφωνο που βρισκόταν στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, εξερράγη καθώς το Boeing 747-121 της πτήσης 103 της Pan American από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόϊτ, μέσω Λονδίνου και Ν. Υόρκης, πετούσε στα 31000 πόδια πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας, με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη.
Η έκρηξη διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο με το τεπόζιτο γεμάτο καύσιμα που θα του επέτρεπαν μια πλήρη υπερατλαντική πτήση, έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της σκωτικής κωμόπολης, παρασύροντας στο θάνατο 243 επιβάτες, 16 άτομα του πληρώματος, καθώς και 11 άτομα κατοίκους του Λόκερμπι.
Οπως κατέδειξαν οι έρευνες που ακολούθησαν, τη βόμβα είχε τοποθετήσει στο αεροσκάφος ο Abdelbaset al-Megrahi, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, μετά από εντολή του ίδιου του προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι.

http://www.koutipandoras.gr 
Μία χιουμοριστική διαφήμιση προβάλλεται μόνο στα κρητικά κανάλια επειδή μόνο στην Κρήτη κυκλοφορεί ο καφές Αρχοντάκη.

Στη διαφήμιση πρωταγωνιστεί η αθυρόστομη γιαγιά, γνωστή σε όλους μας από άλλες τηλεοπτικές της εμφανίσεις, η οποία καλεί στο καφενείο της τέσσερα άτομα που περιμένουν το λεωφορείο. Η συνέχεια προσφέρει άφθονο γέλιο.


Δείτε το βίντεο εδώ
Για έναν ολόκληρο χρόνο, μια άστεγη γυναίκα βρήκε "στέγη" σε μια ντουλάπα σπιτιού, χωρίς κανείς να την καταλάβει!
Για την ακρίβεια, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άργησε πολύ να βρει αλλά και να πιστέψει το τι συμβαίνει.
Αυτό που τον έβαλε σε υποψίες ήταν ότι το φαγητό του και τα τρόφιμα που είχε στο σπίτι εξαφανίζονταν μυστηριωδώς. Τότε εκείνος εγκατέστησε κύκλωμα παρακολούθησης μέσα στο σπίτι του και είδε κάποιον να κινείται μέσα στο σπίτι.
Αρχικά πίστεψε ότι είναι διαρρήκτης. Όμως, όταν η αστυνομία έσπευσε στο σπίτι, το βρήκε απαραβίαστο και κλειδωμένο. Μετά από εξονυχιστική έρευνα, η γυναίκα βρέθηκε μέσα σε μια άκρη της ντουλάπας!
Να σημειωθεί ότι το περιστατικό συνέβη στην Ιαπωνία όπου οι ντουλάπες έχουν τη μορφή δωματίου.
Για την ώρα η αστυνομία ανακρίνει τη γυναίκα για να μάθει πώς μπήκε στο σπίτι και πώς κατάφερε να περάσει απαρατήρητη για ένα χρόνο.
Αυτό που ανακοινώθηκε πάντως ήταν ότι σίγουρα η γυναίκα κατάφερνε να κάνει και ντους αφού ήταν απολύτως καθαρή

http://www.news.gr 
- Αγάπη μου , πήρα δυο ταινίες για το βράδυ... Mια για σένα και μια για μένα..
- Αλήθεια με σκέφτηκες αγάπη μου;
- Ε, φυσικά..
- Και τι ταινία μου πήρες;
- Μονωτική.






http://www.pinnokio.gr 
Για τις θέσεις εργασίες που θα δημιουργήσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και τους τουρίστες που θα προσελκύσει, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Αθανασίου η ανάπλαση του Ελληνικού θα δημιουργήσει -σε πρώτη φάση- 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτό θα είναι, όμως, μόνο η αρχή καθώς στη συνέχεια αναμένεται να φθάσουν τις 50.000.

Επίσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, στο Ελληνικό θα δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις σε απόσταση 300 μέτρων από την παράλια, η οποία, όπως είπε, θα είναι ελεύθερη και στους πολίτες και θα αναπτυχθεί η μαρίνα.

http://www.4news.gr 
25 χρόνια λειτουργίας κλείνει το γνωστό σε όλους μας World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός)!
Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λη, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το "www".
Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους.
Η ιδέα του Μπέρνερς- Λι, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν της έδωσα και πολύ σημασία στο CERN αφού τα συστήματα online δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν τότε ήταν το Compuserve, το Gopher και το Minitel, τα οποία ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών όμως επειδή δεν ήταν δωρεάν όπως του Μπέρνερς- Λι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Τέλος, το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer κι έτσι το internet έγινε ακόμα πιο δημοφιλές με αποτέλεσμα σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης δηλαδή σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο.

http://www.pinnokio.gr
Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους.
Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά.
Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.
Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.
Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Αυτό για να δείτε με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουν τη χώρα μας.
Δεν είναι καθόλου άσχημος αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα, όπως λένε, τόσο ταλαιπωρημένη και παράλληλα τόσο πλούσια σε Ιστορία και πολιτισμό, όπως η δική μας.
Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.
Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».

http://www.alexiptoto.com 
Σε έναν κόσμο που έχει κυριαρχήσει η εικόνα είναι εύκολο να ξεχάσεις τις απλές απολαύσεις της ζωής όπως είναι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου...


Η αλήθεια είναι, όμως, πως το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να σε ωφελήσει και σε άλλους τομείς πέρα από το να σε διασκεδάσει και να σε κάνει να περάσεις ωραία την ώρα σου. Δες 5 λόγους για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζεις βιβλία..

1. Το διάβασμα μπορεί να σε χαλαρώσει

Έχεις στρες; Πάρε ένα βιβλίο. Έρευνα που έγινε το 2009 στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι το διάβασμα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους, νικώντας άλλες συνήθειες όπως είναι το να ακούς μουσική, να απολαμβάνεις μία κούπα τσάι ή να κάνεις μία βόλτα. Και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως πήρε στους συμμετέχοντες μόλις 6 λεπτά για να ηρεμήσουν από τη στιγμή που ξεκίνησαν το διάβασμα.

2. Μπορεί να ακονίσει τον εγκέφαλό σου

Αν διαβάζεις μία ολόκληρη ζωή αυτό μπορεί να κρατήσει σε φόρμα τον εγκέφαλο σου ακόμα και όταν φτάσεις σε πολύ μεγάλη ηλικία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η έρευνα, η οποία μελέτησε 294 άτομα που πέθαναν περίπου σε ηλικία 89 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι από αυτούς έκαναν πνευματικές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα, παρουσίασαν λιγότερη εξασθένιση μνήμης από τους υπόλοιπους.

3. Μπορεί να αποτρέψει τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με έρευνα του 2001 οι ενήλικες που ασχολούνται με χόμπι που ακονίζουν το μυαλό, όπως είναι τα παζλ ή το διάβασμα βιβλίων, είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν Αλτσχάιμερ.

4. Μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί του ύπνου λένε πως είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις μία συγκεκριμένη χαλαρή ρουτίνα πριν πέσεις για ύπνο για να ηρεμείς το μυαλό σου και να προετοιμάζεις το σώμα σου για αυτό που θα ακολουθήσει. Το διάβασμα είναι ένας τέλειος τρόπος για να το πετύχεις αυτό. Φρόντισε βέβαια να χαμηλώσεις και τα φώτα έτσι ώστε να διαβάζεις σε ένα πιο ρομαντικό περιβάλλον που θα σε προετοιμάσει και για τον ύπνο.

5. Τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορεί να σε αποτρέψουν από το να πάθεις κατάθλιψη

Τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορεί όντως να σε βοηθήσουν. Μία έρευνα που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι όσοι διάβαζαν τέτοια βιβλία συνδέονταν με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης έπειτα από ένα χρόνο συγκριτικά με αυτούς που έκαναν απλή θεραπεία. Επίσης τα βιβλία αυτά μπορεί να κάνουν καλό ακόμα και σε περιπτώσεις πολύ έντονης κατάθλιψης. Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όσοι πάσχουν από έντονη κατάθλιψη μπορούν να βοηθηθούν και από βιβλία αυτοβοήθειας αλλά και από διαδραστικές ιστοσελίδες.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μια συγκινητική ιστορία πατέρα και γιου δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Τύπο της Κίνας και κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Ο 40χρονος Γιου Ζουκάνγκ μεγαλώνει τον μοναχογιό του μόνος του και ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Σιτσουάν στη Κίνα.
Ο 12χρονος γιος του, Ζάο, γεννήθηκε με σοβαρά προβλήματα υγείας που του προκάλεσαν μόνιμες βλάβες αναπηρίας.
Οι δυο τους έχουν μια καθημερινή ρουτίνα. Ο μπαμπάς κουβαλάει τον γιο του στη πλάτη σε ένα καλάθι και διανύει κάθε πρωί πέντε μίλια για να τον οδηγήσει μέχρι το σχολείο καθώς δεν υπάρχει κάποιο μέσο και ο μικρός δε μπορεί να περπατήσει.
Ο πατέρας έχει διανύσει περίπου 16.000 μίλια με το παιδί στην πλάτη του!
Μόλις δημοσιεύτηκε η ιστορία, κυβερνητικοί φορείς υποσχέθηκαν πως θα βρουν στον γονιό ένα σπίτι πιο κοντά στο σχολείο ώστε να μη χρειαστεί να διανύσει αυτή τη μεγάλη απόσταση.

http://www.thestival.gr 
Ακόμα και τους Αμερικανούς, που θεωρούνται από τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους στον κόσμο, κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι σήμερα η έβδομη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κάθε Έλληνας καταναλώνει εκατό κιλά, κατά μέσο όρο το χρόνο, όταν ο κάθε κάτοικος των ΗΠΑ φθάνει τα ογόντα οκτώ κιλά.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Τα trans – λιπαρά οξέα στη διατροφή μας», που διοργάνωσε Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Χημείας.
Όπως είπε ο κ. Καφάτος η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη, το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου “Ροκφέλερ”, το 1948 και αργότερα το 1960, από τον Αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά κυρίως λόγω των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 η πλειοψηφία των κατοίκων στην Ελλάδα (ποσοστό 60% του πληθυσμού) τηρούσε με ευλάβεια και ακρίβεια όλες τις νηστείες, για 180 ημέρες το χρόνο!
“Δυστυχώς το άριστο διαιτολόγιο των Κρητών της δεκαετίας του 1960 αλλοιώθηκε τις επόμενες δεκαετίες με την παραγωγή και εισαγωγή πλήθους επεξεργασμένων τροφίμων και μαργαρινών που διατίθενται στις υπεραγορές, στα ταχυεστιατόρια και τα περίπτερα κάθε γειτονιάς”, επισήμανε ο κ. Καφάτος.
Όπως αποκαλύπτεται από τις έρευνες οι αλλαγές στο διαιτολόγιο των Κρητών επιβεβαιώθηκε με περιοδικές αναλύσεις του υποδορίου λίπους, σε λιπαρά οξέα, καθώς και με την επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 40 – 50 χρόνια σε ενήλικες, αλλά και παιδιά. Όπως είπε κ. Καφάτος το ποσοστό λίπους, από κορεσμένα λιπαρά οξέα, φθάνει σήμερα στα επίπεδα των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης (15-18%). “Η περιεκτικότητα πολλών τροφίμων σε λιπαρά αποδεικνύεται με αναλύσεις, είναι εξαιρετικά δυσμενής και προάγει τα χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιοαγγειακά και τους περισσότερους καρκίνους”, υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής.

http://www.seleo.gr

«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια- όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από το Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους». Αυτό αναφέρει η κυρία Φούλα Πισπιρίγκου, φιλόλογος, και προσθέτει:
«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό».
Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).
Πατρωνυμικά: Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων. Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας).
Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης). Είναι αρκετά σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας).
Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες.
Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:
-(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κτλ.
-ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κτλ.
-ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α.
-ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός
-αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ.
Επαγγελματικά: Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς, Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, Περιβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς).
Παρατσούκλια: Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).
Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με την βοήθεια λέξεων οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον αφορά τις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος.
Έτσι έχουμε τα εξής:
-ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης)
-άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης)
-ούδης ή – ουδάς: Μακεδονία – Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης, Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας)
-όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου)
-άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης)
-άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος)
-πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος)
-άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος)
-έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης, Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης)
-ούσης: Χίος (Χαλκούσης,Παϊδούσης)

Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων:
Παλαιολόγος: Από το μτγν.ρημ.παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού.
Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος.
Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος κυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού.
Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος.
Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης.
Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus.
Αγγελόπουλος : Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος.
Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex.
Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα(Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης , Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους.
Βουδούρης: Επώνυμο το οποίο έχει την ίδια αρχή με το Μπουντούρης, προέρχεται απο τη δημώδη/διαλεκτική λέξη βουδούρης (μπουντούρης) που δηλώνει το βραχύσωμο και παχύ άνθρωπο .Η λέξη προέρχεται απο το τουρκικό bodur, με την ίδια σημασία.
Μίχας: Πρόκειται για αρβανίτικη παραλλαγή του ονόματος Μιχαήλ-Μιχάλης. Σε ελληνόφωνους πληθυσμούς η υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος ήταν συνήθως “Μίχος”.
Περδικάρης: Επαγγελματικό επώνυμο, απο το ουσ. περδικάρης(παλαιοτ. περδικάριος), απο το ουσ. πέρδικα
Πολίτης: Η ετυμολογία του επωνύμου αυτού είναι προφανής. Η περίπτωση να προέρχεται από μια οποιαδήποτε πόλη, εκτός από την Πόλη, δεν είναι τόσο πιθανή επειδή δεν υπήρχε λόγος να μην σχηματιστεί το επώνυμο π.χ. Γιαννιώτης από τα Γιάννενα, Σμυρνιός από τη Σμύρνη κ.ο.κ.
Πηγή: hellas-now.com
Δεν ήταν μόνο ανελέητος πολεμιστής ο Τζένγκις Χαν, ούτε βασίστηκε απλώς στις, σχετικά μικρές, αλλά επιθετικές ορδές των...
γεννημένων στις στέπες Μογγόλων του και στα γρήγορα άλογά τους, για να δημιουργήσει την αχανή αυτοκρατορία του πριν περίπου 800 χρόνια.

Ήταν επίσης τυχερός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επειδή εκμεταλλεύτηκε -με τον καλύτερο τρόπο- ένα «παράθυρο» κλιματικής αλλαγής, όταν για μερικές δεκαετίες ανέβηκε απότομα η θερμοκρασία στην Ασία σε βαθμό που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 1.000 χρόνια.

Χάρη σε αυτόν τον πιο ζεστό, υγρό και ήπιο καιρό, μπόρεσε -με τη βοήθεια των γιών του- να επεκτείνει με τη βία την επικράτειά του από την Κίνα έως την ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας την μεγαλύτερη χερσαία αυτοκρατορία που έχει υπάρξει ποτέ.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν κορμούς πεύκων στην κεντρική Μογγολία, που χρονολογούνταν από το 650 π.Χ έως το 2011.

Η ανάλυση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έδειξε ότι η άνοδος του Τζένγκις Χαν στην εξουσία και οι κατοπινές απανωτές κατακτήσεις του συνέπεσαν ακριβώς με μια περίοδο ανόδου της θερμοκρασίας και ασυνήθιστα έντονων βροχοπτώσεων, που κράτησαν περίπου δύο δεκαετίες και μετέτρεψαν τους ξερούς και κρύους βοσκότοπους των ασιατικών στεπών σε ένα πολύ πιο εύφορο και ζεστό μέρος.

Αυτό έθρεψε το χορτάρι και βοήθησε τα πολεμικά άλογα και τις νομαδικές στρατιές των Μογγόλων πολεμιστών να φθάσουν ως την Κίνα, την Κορέα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ουγγαρία.

Η μελέτη των δακτυλίων στους κορμούς των δένδρων (που αποκαλύπτουν την ταχύτητα ανάπτυξής τους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες) δείχνει ότι μεταξύ 1180 - 1190, λίγο προτού έλθει στην εξουσία ο Τζένγκις Χαν, υπήρξε μια περίοδος έντονης ξηρασίας και κρύου, η οποία πιθανότατα πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις στα μογγολικά εδάφη, γεγονός που συνέβαλε στη γρήγορη αναρρίχησή του στη θέση του ηγεμόνα, ενώνοντας μέσα σε λίγα χρόνια τις έως τότε διάσπαρτες φυλές που φιλονικούσαν μεταξύ τους.

Αμέσως μετά, μεταξύ των ετών 1211 - 1225, υπήρξε μια περίοδος ήπιου καιρού και πολλών βροχών, η οποία συνέπεσε με τη ραγδαία επέκταση της μογγολικής επικράτειας. Εν καιρώ όμως, το κλίμα έγινε ξανά κηρό και κρύο, πράγμα που οδήγησε σε νέες ξηρασίες και μικρή παραγωγικότητα του εδάφους, εξέλιξη η οποία πιθανώς συνέβαλε στο να εξασθενήσει εκ των έσω η αχανής μογγολική αυτοκρατορία.

«Η μετάβαση από την ακραία ξηρασία στη ακραία υγρασία υποδηλώνει έντονα ότι το κλίμα έπαιξε ρόλο στις ανθρώπινες υποθέσεις. Δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας, αλλά πρέπει να δημιούργησε ιδανικές συνθήκες, ώστε ένας χαρισματικός ηγέτης να αναδυθεί από το χάος, να δημιουργήσει ένα στρατό και να συγκεντρώσει τόση εξουσία.

Η ασυνήθιστη υγρασία δημιούργησε ασυνήθιστη παραγωγικότητα στα φυτά και αυτό μεταφράστηκε σε δύναμη των αλόγων. Ο Τζένγκις Χαν κυριολεκτικά κατάφερε να καβαλήσει αυτό το "κύμα"», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

«Πριν ανακαλυφθούν τα ορυκτά καύσιμα, το χορτάρι και η εξυπνάδα ήσαν τα «καύσιμα» για τους Μογγόλους και τους πολιτισμούς τους», πρόσθεσε ο έτερος ερευνητής.

Κάθε Μογγόλος ιππέας είχε μαζί του κατά τις εκστρατείες έως πέντε άλογα, τόσο ως μεταφορικά μέσα, όσο και για τη διατροφή του με το κρέας τους. Πέρα όμως από τα πολύτιμα άλογα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ήπιο κλιματικό «παράθυρο» βοήθησε στον πολλαπλασιασμό άλλων χρήσιμων ζώων για τις νομαδικές φυλές, όπως καμηλών, γιακ, βοοειδών, προβάτων κ.ά.

Ο Τζένγκις Χαν πέθανε το 1227, αλλά οι γιοί και τα εγγόνια του συνέχισαν τις κατακτήσεις τους, ώσπου τελικά η αυτοκρατορία τους άρχισε να αποσυντίθεται.

Οι τελευταίοι απόγονοί του κυβερνούσαν περιοχές της κεντρικής Ασίας έως τη δεκαετία του 1920.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγια στην κεντρική Αμερική και την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
1989 - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαγράφει τρεις βουλευτές, τον Αντώνη Τρίτση, τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και τη Ρούλα Κακλαμανάκη επειδή απουσίαζαν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

44 π.Χ. - Τη νύχτα πριν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, ο Κάσκας, ο Κικέρων και ο Κάσσιος αποφασίζουν να αφήσουν ζωντανό τον Μάρκο Αντώνιο.

1647 - Τριακονταετής Πόλεμος: Η Βαυαρία, η Κολωνία, η Γαλλία και η Σουηδία υπογράφουν ανακωχή στο Ουλμ.

1794 - Ο Ιλάι Γουίτνεϊ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εκκοκκιστήριο βάμβακος.

1885 - Η όπερα "Μικάντο" του Άρθουρ Σάλιβαν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στριμωγμένο στα ανοικτά των ακτών της Χιλής από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το γερμανικό πολεμικό πλοίο SMS Dresden εγκαταλείπεται και βυθίζεται από το πλήρωμά του.

1926 - Από πτώση τρένου σε ποταμό στην Κόστα Ρίκα σκοτώνονται 248 άνθρωποι.

1939 - Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις επαρχίες της Τσεχοσλοβακίας Βοημία και Μοραβία.

1944 - Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα πολιτικά κόμματα. Επανασύσταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

1957 - Στην Κύπρο εκτελείται δια απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

1994 - O Λίνους Τόρβαλντς εκδίδει τον Linux Kernel 1.0.

2004 - Ο Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της Citibank της Λ. Κηφισίας.

2012 - Αθήνα, ιδρύεται η Κοινωνική Συμφωνία με σκοπό να προτάξει μια νέα ρεαλιστική λύση ενάντια στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

http://www.enikos.gr 
Η σωστή θέση στον υπολογιστή είναι μια από τις βασικότερες θέσεις που πρέπει να διατηρήσετε κατά τη διάρκεια της παραμονή σας στο γραφείο. Το μυοσκελετικό σύστημα πρέπει να παραμένει ακέραιο κατά την ώρα που μένει στατικό στο γραφείο. Η λανθασμένη στάση στον υπολογιστή είναι υπεύθυνη για πολλές δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης και όχι μόνο. Για τη πρόληψη παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος πρέπει να ακολουθούνται κάποιες βασικές οδηγίες.

Η καθιστή στάση:

Το βασικότερο σύμφωνα με το mednutrition, είναι να χρησιμοποιούμε μια καλή εργονομική καρέκλα, που να προσφέρει τη σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
Τα γόνατα θα πρέπει να βρίσκονται στις 90 μοίρες και να μη ξεπερνάνε το ύψος των ισχίων. Eπίσης, τα πέλματα θα πρέπει να εφάπτονται με το έδαφος.
Η λεκάνη πρέπει να ακουμπά την «πλάτη» της καρέκλας και επίσης είναι απαραίτητο η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης να δημιουργεί τη φυσιολογική ανατομική της θέση.
Οι ώμοι πρέπει να είναι προς τα πίσω για να μη δημιουργηθεί κυφωτικό πρότυπο
Ο αυχένας δεν πρέπει να προβάλλει προς τα εμπρός.

Πώς πρέπει να είναι ένα εργονομικό γραφείο:

Το ύψος του γραφείου πρέπει να αφήνει τους αγκώνες να σχηματίζουν 90ο κάμψη
Το πληκτρολόγιο να είναι κοντά στο σώμα και η χρήση να γίνεται χωρίς κάμψη της κεφαλής, αλλά μόνο των ματιών
Η οθόνη να είναι ακριβώς στο κέντρο και μια έχει μια μικρή κλίση προς τα χαμηλά
Η καρέκλα να είναι πολύ κοντά στο γραφείο.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η κακή παρατεταμένη στάση:

Αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο
Προβολή αυχενικής μοίρας προς τα μπροστά
Πονοκέφαλος
Κυφωτικό πρότυπο
Προβολή ώμων προς τα μπροστά
Οσφυαλγία-ισχιαλγία
Βράχυνση θωρακικών μυών.

Μικρά και συχνά διαλείμματα

Ελαφριές διατάσεις και σύντομες ασκήσεις για τον αυχένα και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Εάν η καρέκλα δεν είναι αρκετά εργονομική, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού στη μέση σε σχήμα ρολού βοηθά στη σωστή στάση του κορμού και κυριότερα στη φυσιολογική λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στης σπονδυλικής στήλης.

Έρευνες:

Εκατόν εξήντα εκατομμύρια ανθρώπων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν καθημερινά υπολογιστή. Σε μια μονοετή έρευνα που διεξάχθηκε αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς κάθονται λανθασμένα και αυτό έχει ως συνέπεια πέρα από τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, τη μείωση της διάθεσης αλλά και της επίδοσης στην εργασία. Μετά τη διόρθωση της στάσης και την εκμάθηση της σωστής εργονομίας, τα ποσοστά μυοσκελετικών πόνων μειώθηκαν αισθητά, και η επίδοση της δουλειάς και της διάθεσης ανέβηκε σε ποσοστό 65%.
Σε πρόσφατες έρευνες έχει αναφερθεί ότι η παρατεταμένη λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τραυματισμών. Με άλλα λόγια, όσοι άνθρωποι διατηρούν λανθασμένη στάση στο γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ποιο ευάλωτοι στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

http://www.thestival.gr 
Μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος να εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή μετά τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, η αλήθεια όμως είναι ότι έχει ενισχυθεί η πιθανότητα για καταβολή της δόσης των 10 δισ ευρώ τμηματικά, ακριβώς επειδή υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι παράταση του προγράμματος απολύσεων και διαθεσιμότητας το 2015 αποκλείεται, πρώτα απ όλα γιατί κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε από την παρούσα Βουλή.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου ήταν αποκαλυπτική της δυσκολίας που υπάρχει στη συμπολίτευση να υπερψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα. Ετσι, στο πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζεται από σήμερα προκειμένου να ψηφιστούν όλα μαζί τα προαπαιτούμενα, για να αποφευχθούν οι πολλαπλές ψηφοφορίες και να περιοριστούν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών, δεν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για συνέχιση των απολύσεων και του προγράμματος διαθεσιμότητας το 2015.
aftodioikisi.gr
Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απάλυνε τη διάταξη για τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών με τα οποία προσλήφθηκαν οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο (εκ των οποίων οι περισσότεροι – περί τους 35 από τους 50.000-  με το γνωστό ΠΔ Παυλόπουλου). Συγκεκριμένα, , μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη πρόσληψη «με υπαιτιότητα του συμβασιούχου» και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση αορίστου χρόνου έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση πετάει στο παρά πέντε «σωσίβιο» στους συμβασιούχους, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η παρατυπία έγινε με δική τους ευθύνη.
aftodioikisi.gr
Σε έναν από τους δυναμικότερους και πιο προσοδοφόρους τομείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς αναδεικνύεται όπως προκύπτει από την διεθνή έκθεση του Βερολονίου ο αποκαλούμενος «gay τουρισμός» καθως οι ομοφυλόφιλοι ξοδεύουν στις διακοπές τους
57% περισσότερα χρήματα από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες, το μερίδιο του LGBT (lesbians, gay, bisexual, trans gendered)- τουρισμού στην παγκόσμια αγορά υπερβαίνει το 10% ή σε 75 εκατομμύρια τουρίστες.

Ανάμεσα στους προορισμούς που επιλέγουν οι gay ταξιδιώτες περίοπτη θέση έχει η Μύκονος, όπως περιγράφει μιλώντας στη Deutsche Welle, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Διεθνούς Ταξιδιωτικού Συνδέσμου Γκέι και Λεσβιών, IGLTA, Τζον Τανζέλα.

Όπως εξηγεί ο Τανζέλα, «η πλειονότητα των gay θεωρεί φιλικούς προορισμούς τις περιοχές, όπου μπορούν χωρίς πρόβλημα να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους επισκεπτόμενοι δημόσιους χώρους», περιγράφοντας, χωρίς να το γνωρίζει, μια καθημερινή εικόνα του νησιού των ανέμων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται οι ΗΠΑ, και άλλα ελληνικά νησιά, η Αυστραλία και η Ισπανία, όπου φέτος θα γίνει το ετήσιο συνέδριο του ILGTA.

Όσο για το λόγο για τον οποίο οι ομοφυλόφιλοι τουρίστες αφήνουν περισσότερα χρήματα ο Τανζέλα εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στη διαφορά στον προϋπολογισμό και στη συχνότητα των διακοπών. «Συνήθως, επειδή οι περισσότεροι gay δεν έχουν παιδιά, διαθέτουν περισσότερα χρήματα στα ταξίδια τους. Κάνουν επίσης συχνότερα διακοπές», εξηγεί ο πρόεδρος του ILGTA.

Παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν, τέλος, ότι από τον LGBT- τουρισμό αντλεί σημαντικά οφέλη και ο τουρισμός των πόλεων (city break) καθώς τα λεγόμενα LGBT-events (pride days, lifeball κλπ) στις πόλεις της Ευρώπης συνιστούν δημοφιλείς προορισμούς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Θέλετε να γλιτώσετε το έμφραγμα και την ανακοπή; Φυσικά και θέλετε!

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

1. Κάντε σεξ δύο φορές το μήνα

Οι άνδρες που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 45%, σύμφωνα με μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση American Journal of Cardiology.

2. Φάτε ξηρούς καρπούς

Περιέχουν Α-λινολενικό οξύ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Ω-3 λιπαρών οξέων που καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

3. Μετρήστε το σφυγμό σας

Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 90 το λεπτό. Εάν οι παλμοί σας ξεπερνούν συχνά αυτό το όριο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

4. Αποφύγετε τη ρύπανση

Τα βλαβερά σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα προκαλούν σκλήρυνση των τοιχωμάτων της καρωτίδας κι έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

5. Φάτε όσπρια

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια μειώνουν τη συστολική πίεση, σύμφωνα με μελέτη στην επισκόπηση Archives of Internal Medicine.

6. Φτιάξτε μια ομελέτα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία δείχνει ότι το αυγό συμβάλλει στην καλή λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών. Ο κρόκος του αυγού μας παρέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ, τρία θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

7. Βγείτε για τρέξιμο

Πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά αλλά παράλληλα να αξιολογείτε τις «επιπτώσεις» της άσκησης στο σώμα σας. Εάν οι παλμοί της καρδιάς μετά το τρέξιμο είναι ανεβασμένοι (πάνω από 185), μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία.

8. Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Μια απλή άσκηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης: 6 βαθιές ανάσες σε 30 δευτερόλεπτα. Μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension Research δείχνει ότι οι βαθιές αναπνοές ρίχνουν την πίεση και αν κάνουμε αυτήν την άσκηση τακτικά τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια.

9. Κάντε γυμναστική μετά τη δουλειά

Η εργασιακή κόπωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine. Ελβετοί ερευνητές όμως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 57% για όσους γυμνάζονται έντονα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

10. Προφυλαχτείτε από τη γρίπη

Το εμβόλιο της γρίπης δε μας προστατεύει μόνο από τη λοίμωξη αλλά και από το έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη στην επισκόπηση Heart. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού καταπολεμά τον ιό αλλά παράλληλα πυροδοτεί τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα την απόφραξη των αρτηριών.

11. Κοιμηθείτε…

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία αντιμετωπίζουν κατά 45% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, υποστηρίζουν Νορβηγοί ερευνητές.

12. …αλλά όχι πολύ

Τα άτομα που έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται 10 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση Sleep.

13. Πείτε όχι στα τρανς λιπαρά

Έχουν ήδη απαγορευτεί στις ΗΠΑ και είναι αναμφίβολα βλαβερά για την υγεία μας.

14. Φάτε μπανάνες

Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της συστολικής πίεσης κι έτσι προστατεύει την καρδιά μας. Εκτός από τις μπανάνες, βρίσκεται επίσης στις γλυκοπατάτες.

15. Βγείτε στον ήλιο

Σκωτσέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

16. Χαμηλώστε την ένταση

Για κάθε 10 ντεσιμπέλ θορύβου ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 12%, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές.

17. Πάρτε σκύλο

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Circulation δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Αυτή η παράδοξη συσχέτιση πιθανότατα οφείλεται στην ήπια σωματική άσκηση (παιχνίδι, βόλτα κ.λπ.) και στα μειωμένα επίπεδα του στρες.

18. Φάτε πρωινό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 27%. Αυτό οφείλεται στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και στα υψηλότερα τριγλυκερίδια.

19. Ξεχάστε την καφεΐνη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού υποστηρίζουν ότι κάθε καφεϊνούχο ρόφημα οδηγεί σε επικίνδυνη αύξηση των καρδιακών παλμών, ακόμη και σε υγιή άτομα.

20. Παντρευτείτε

Φιλανδοί ερευνητές δηλώνουν πως οι εργένηδες αντιμετωπίζουν κατά 168% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από έμφραγμα!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!