Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015


Όπως σημειώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Slate», οι ειδικοί συμφωνούν μαζί του: το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο εύκολος τρόπος προστασίας. Τίθενται, ωστόσο, μερικά ερωτήματα: πόσο καθαρό είναι το σαπούνι σε μια δημόσια τουαλέτα; Κι αν βρωμίζει, μήπως καθαρίζει μόνο του επειδή είναι σαπούνι; Η απάντηση είναι ότι το σαπούνι λερώνεται, αλλά δεν απειλεί την υγεία μας.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έδειξαν ότι οι πλάκες σαπουνιού καλύπτονται συχνά με βακτήρια αλλά είναι απίθανο τα μικρόβια να μεταφερθούν και να μείνουν στα χέρια κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η μία το 1965 και η άλλη το 1988, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο: οι ερευνητές μόλυναν ένα σαπούνι με διάφορα βακτήρια και κάποιοι εθελοντές κλήθηκαν να πλύνουν με αυτό τα χέρια τους. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν εντοπίστηκαν μικρόβια στα χέρια των εθελοντών.

Μια εξήγηση είναι ότι τα μικρόβια παρασύρονται από το νερό όταν ξεπλένουμε τα χέρια μας. Με άλλα λόγια, όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε συγχρόνως και το σαπούνι.

Ακόμη και το νερό που δεν είναι πολύ καθαρό φαίνεται ότι καθαρίζει τα χέρια. Από πρόσφατες έρευνες στις αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό βοηθάει στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ακόμη κι αν το νερό έχει μικρόβια.

Το βρώμικο σαπούνι, όπως και το βρώμικο νερό, δεν κάνει λιγότερο αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών. Ακόμη κι αν αυξάνει τον αριθμό των βακτηρίων στα χέρια μας, έχει αποδειχθεί ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό περιορίζει την εξάπλωση των ασθενειών.

Προσοχή όμως: είναι καλύτερα να αφήσουμε τα χέρια μας άπλυτα από το να τα αφήσουμε βρεγμένα. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μικροοργανισμών στα χέρια μας εξαιτίας των μολυσμένων επιφανειών στον νεροχύτη και των μικροβίων που μεταφέρονται από το πιτσίλισμα του νερού. Επομένως, το σκούπισμα των χεριών μετά το ξέπλυμα, είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα.

Πηγή: tanea.gr

Η αντίδραση της 29χρονης ηθοποιού είναι «όλα τα λεφτά». 

Από το video δυο πράγματα μπορεί να συμπεράνει κανείς...





Πρώτον ότι ο Τζόνι Ντεπ είναι μεγάλο πειραχτήρι, και δεύτερον ότι η Άμπερ Χέρντ παίζει να αγαπά την Mustang της, περισσότερο από τον σύζυγό της!

Τι συνέβη;Ο Τζόνι Ντεπ μαζί με τον πατέρα της, αποφάσισαν να της σκαρώσουν μια πολύ αστεία φάρσα, γνωρίζοντας καλά την τεράστια αδυναμία που έχει στο αυτοκίνητο της (Mustang του 1968).

Πήγαν λοιπόν το παλιό της αυτοκίνητο στην εκπομπή «Overhaulin», η οποία ασχολείται με την επισκευή/αναμόρφωση παλιών αυτοκινήτων, με στόχο να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα απ΄ ότι πριν.

Ωστόσο για να σπάσουν πλάκα με τη αντίδραση της, την έπεισαν πως η αστυνομία της παίρνει το αυτοκίνητο για κατάσχεση.

Με το που είδε αστυνομικούς η 29χρονη σταρ δεν αντέδρασε καθόλου καλά, κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία από τα νεύρα της, έτοιμη να βάλει τα κλάματα.

Στην πορεία, όταν συνειδητοποίησε πως όλο αυτό ήταν μια πλάκα, ξέσπασε σε γέλια και κοκκίνισε από ντροπή, εξηγώντας στην κάμερα πως δεν θέλει κανείς να βάζει χέρι στη Mustang της, την οποία της έχουν κλέψει δυο φορές στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: star.gr
Ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Από αυτή την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει για 10 ημέρες μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2015.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε εγκύκλιο προς τα μέλη της, αναφέροντας ότι "τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου".
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).
Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.
news.gr

Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 4ο τριμήνου της Apple ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που παρουσίασε ο Tim Cook ήταν και αυτό της πολύ μεγάλης έλευσης Android χρηστών στην πλατφόρμα του iOS και πιο συγκεκριμένα στο iPhone.

H Apple λοιπόν σε αυτό το τρίμηνο ήδη μια αύξηση 30% Android χρηστών που άλλαξαν στρατόπεδο και ήρθαν στα iPhone για πρώτη φορά.

Η εν λόγω αύξηση αποτελεί ένα νέο ρεκόρ για την εταιρεία που απέδειξε για ακόμη μια φορά πως από τα iPhone 6 και έπειτα όλο και περισσότεροι Android χρήστες επιστρέφουν ή αγοράζουν για πρώτη φορά μια iPhone συσκευή.

Για το 4ο αυτό τρίμηνο οι πωλήσεις των iPhones έφτασαν τα 48 εκατομμύρια κάτι το οποίο σημαίνει και με βάση το παραπάνω πως από αυτά τα 14.4 εκατομμύρια ήταν από ανθρώπους που άφησαν την Android συσκευή τους και αγοράσαν ένα iPhone.

O Cook τόνισε πως το νούμερο αυτό έχει να κάνει τόσο με εκείνους τους Android χρήστες που αγόρασαν μια iPhone συσκευή το 4ο τρίμηνο όσο και για αυτούς που αναβάθμισαν την συσκευή τους το ίδιο χρονικό διάστημα παίρνοντας την απόφαση να αλλάξουν στρατόπεδο.

Ο Cook χρησιμοποίησε το παραπάνω νούμερο για να τονίσει στους επενδυτές της εταιρείας πως οι πωλήσεις των iPhones θα συνεχίσουν να αυξάνονται ειδικά και με την είσοδο της συσκευής όλο και σε περισσότερα μέρη στην Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως η Apple ανέφερε μια αύξηση 99% – $12.5 δισ. στην αγορά της Κίνας αυτό το τελευταίο τρίμηνο.

Η Apple επίσης σημείωσε πωλήσεις 9.8 εκατομμυρίων συσκευών iPad, 5.7 εκατομμυρίων συσκευών Mac κλείνοντας το 4ο αυτό οικονομικό τρίμηνο με κέρδη που έφτασαν τα $51.5 δισ!!

real.gr

Το emoji (φατσούλα) που «κλαίει από τα γέλια» ανακηρύχθηκε η «λέξη της χρονιάς» από την Oxford Dictionaries.

Ο Κάσπερ Γκράθγουολ, πρόεδρος του Oxford Dictionaries, εξηγεί πως δεν είναι έκπληξη αυτή η επιλογή, καθώς τα εικονίδια έχουν γεμίσει ένα κενό της επικοινωνίας του 21ου αιώνα, μιας και είναι εύχρηστα, δημιουργώντας παράλληλα μια αμεσότητα και μια χαλαρή διάθεση στην επικοινωνία.

Το εν λόγω emoji είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στον κόσμο. Η χρήση του αυξήθηκε τέσσερις φορές τον περασμένο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιπροσωπεύει το 20% όλων των εικονιδίων, που χρησιμοποιούνται.

Ο Γκράθγουολ τονίζει πως το προσωπάκι που κλαίει από τα γέλια αιχμαλωτίζει μια παιχνιδιάρικη διάθεση και οικειότητα, η οποία αντικατοπτρίζει τον ίδιο τον πολιτισμό των εικονιδίων.

«Ο "πολιτισμός'" αυτός έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που μεμονωμένοι χαρακτήρες έχουν αναπτύξει τις δικές τους τάσεις και ιστορίες», προσθέτει.

«Μπορούν να χρησιμεύσουν ως διορατικά παράθυρα μέσω των οποίων μπορεί να δει κανείς τις πολιτιστικές μας ανησυχίες. Γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να αντικατοπτριστεί αυτή η εμμονή με τα εικονίδια, επιλέγοντας το συγκεκριμένο ως λέξη της φετινής χρονιάς», καταλήγει.

Το 2012 η λέξη της χρονίας στις ΗΠΑ ήταν η λέξη «GIF» (ονομασία αρχείων animation), το 2013 η λέξη «selfie» (τα γνωστά αυτοπορτρέτα) και πέρσι η λέξη «vape» (ατμίζω) - ενδεχομένως εξαιτίας της εμφάνισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Η πολεμική κατάσταση στη Συρία, αλλά και η γενικότερη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, έχουν εξαναγκάσει πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2015.
Αυτά τα είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΗΕ και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα με την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται ή πρόκειται να εισέλθουν στην Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, φέτος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): 562.355 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.
Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» προειδοποίησε ο Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία» όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι».
Σημάδι της ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.
«Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος» στην Ελλάδα, «παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM).
Σύμφωνα με τον ΔOM, 5.239 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τους οποίους 99.000 έφθασαν στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο, επισημαίνει η ίδια πηγή.
Στην Ιταλία, 7.230 μετανάστες έφθασαν τον Οκτώβριο, έναντι άνω των 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ΔOM αποδίδει τη μείωση αυτή στο γεγονός πως οι Σύροι δεν διέρχονται πια από την Ιταλία για να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.
Επίσης ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν μια κάποια επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν «εξαιρετικές» οικονομικές προσπάθειες.
Στο μεταξύ λεωφορεία και τρένα διασχίζουν νύχτα και μέρα τα Βαλκάνια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη μία χώρα στην άλλη.
Μόνο το Σάββατο 11.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία, ενώ περίπου 7.000 τη Δευτέρα. Από τη Σλοβενία έχουν περάσει περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία πριν δέκα ημέρες ενώ οι αρχές της χώρας ανέλαβαν τη φροντίδα περίπου 14.000 προσφύγων την Τρίτη.
Πώς το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ
Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό πόλο πιο κοντά στον αρνητικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κουλουριαστεί γύρω από τη λεία του.

Το ηλεκτροφόρο χέλι, με την ταιριαστή επιστημονική ονομασία ηλεκτροφόρος ο ηλεκτρικός (Electrophorus electricus), ζει στο λασπώδη βυθό των ποταμών του Αμαζονίου και του Ορινόκο στη Νότιο Αμερική. Στην πραγματικότητα δεν είναι χέλι, αφού ανήκει στην διαφορετική ομάδα των μαχαιρόψαρων.

Το παράξενο ζώο είναι διάσημο για τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που χρησιμοποιεί τόσο για να ακινητοποιεί τη λεία του όσο και για να αμύνεται από εχθρούς. Το βασικό ηλεκτρικό του όργανο είναι μια σειρά χιλιάδων νευρικών κυττάρων κατά μήκος του σώματός του, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα ζώα, τα νευρικά κύτταρα ρυθμίζουν προσεκτικά τη διέλευση ιόντων όπως το νάτριο. Στο ηλεκτροφόρο χέλι, τα κύτταρα μπορούν να ανοίγουν συγχρονισμένα και απότομα τη ροή ιόντων, δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρικό πεδίο κατά μήκος του σώματος, με τον θετικό πόλο στο κεφάλι και τον αρνητικό στην ουρά.

«Γνωρίζουμε από τα βασικά μαθήματα φυσικής ότι το πλησίασμα των δύο πόλων συγκεντρώνει το ηλεκτρικό πεδίο» αναφέρει στο Reuters ο Κένεθ Κατάνια του Πανεπιστημίου «Βάντερμπιλτ» στο Τενεσί, συγγραφέας της μελέτης στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Κουλουριάζοντας το σώμα του γύρω από τη λεία, το χέλι φέρνει τους δύο πόλους πιο κοντά, με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου και η τάση ανάμεσα στους δύο πόλους, έδειξαν τα πειράματα.

Με την τάση να φτάνει στιγμιαία τα 600 volt, η λεία παθαίνει ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς, μέχρι που εξαντλείται και γίνεται βορά του ηλεκτρισμένου κυνηγού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Δρ Κατάνια παρουσίασε μια διαφορετική μελέτη στο Nature Communications, με την οποία επιβεβαίωνε ότι το ηλεκτροφόρο χέλι δεν χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό μόνο για άμυνα και επίθεση: χάρη σε ένα διαφορετικό ηλεκτρικό όργανο, μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις άλλων ψαριών από τις διαταραχές που δημιουργούν στο δικό του ηλεκτρικό πεδίο.

Εκατομμύρια χρόνια πριν από τον πρώτο γλόμπο του Τόμας Έντισον, η ζωή είχε μάθει πώς να αξιοποιεί τον ηλεκτρισμό.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!